Változások a CSOK-nál

Amint azt várni lehetett, sok változás lesz még a CSOK-kal kapcsolatban.

Most az alábbiakat jelentette be a kormány:

– A 2006-os előírást az energetikai besorolással kapcsolatban, ami az állami támogatással épült ingatlanoknál kötelező, nem kell figyelembe venni a CSOK-nál.

– Zártkertben és külterületen is majd lehet CSOK-os ingatlant építeni.

– Mégsem kell vezetékes víz és csatornázás, elég ha van iható víz a telken.

– A 3%-os támogatott hitelhez nem lesz többé előírás, hogy az ingatlan nettó 30 millió forintnál olcsóbb legyen.

 

Share

115 hozzászólás

 • Gab
  Zártkertben és külterületen is majd lehet CSOK-os ingatlant építeni. A legtobb ilyen telekre a helyi szabályozás miatt 3%-os beépíthetőség vonatkozik. Szóval hogy elérd a 90m2-t A legjobb esetben is kell egy 50m2-es alap+40m2 tetőtér. Ez also hangon 1667m2 telek…
 • B.Csaba
  Naponta valtoznak a szabalyok ami szerint elnem kell es 20 evre elore tervezhetek. Ennel meg a hiperinflacio is kiszamithatobb volt…

  Az osszes ember erre van raizgulva, kollegak nem dolgoznak, mindenki holnap reggel kezdene az epitkezest, mar a betonozot hivjak. Kell ez a kapkodas? Koszi a medianak, hogy adnak meg egy lokest szerencsetleneknek/almodozoknak.

 • TT

  Falun még belterületen is 1000Ft/nm alatt kapsz telket, nemhogy külterületen.
 • Broma
  Ez a CSOK egy extra parasztvakítás lesz.
  Valaki fogalmazta ma meg jól, hogy “nincs ingyenebéd és a csokosok a piac csúcsán fognak bevásárolni”.

  Így van ahogy B.Csaba mondja.
  Naponta változik minden szabály.

  Zártkert?
  Nemár.
  Majd balcsin építenek a haverok a zártkertekbe.

 • mtoma73
  A végén elég lesz a kert végében a budi is. Nem értem kiket akarnak ezekkel a lépésekkel magukhoz csábítani? Csúnya vége lesz ennek.
 • kispista
  valaki írta a másik cikk alatt, hogy garázst építene a csokból, de úgy hogy az valójában ház legyen, hiszen csak arra jár a támogatás és hogy majd úgy csinálja meg, hogy a nappaliba áll be az autójával. Hát úgy látszik összejött neki 😀

  index.hu/mindekozben/poszt/2016/01/20/ezuttal_egy_nappaliban_parkolt_le_a_vaci_uton_osszetort_ferrari/

 • AAA
  vakmajom.hu:
  Jó kalkuláció a portfolio.hu-n arról, hogy az ingyen 10 millió miért illúzió, legalábbis a pesti lakáspiacon: az új lakások ára, ami ráadásul tovább fog emelkedni a felfokozott kereslet és hiány együttesének köszönhetően, már most sok kerületben több mint 10 millió forinttal magasabb, mint a használtaké (már ahol van új). A CSOK-ból vevők nem fognak jól járni és valószínűleg a piaci ciklus csúcsán fognak venni 2017-2018-ban, mire megépülnek a ma nem létező új lakások. Nincs ingyenebéd. Csak rossz fekvésben meg vidéken éri meg belevágni, és főleg saját építkezésbe, de ott meg ugye nincs munkalehetőség (azért olcsó), nagyon leegyszerűsítve ott éri meg CSOK-ozni, ahol amúgy nem éri meg, tehát a keresletet az egész beavatkozás eltolja a rosszabb megélhetést kínáló lokációk felé, a pusztában kastélyt lehet ennyiből építeni, a fővárosban kalyibát – de ki akar menni a pusztába?
 • AAA
  És ehhez még vegyük hozzá az új/használt árolló további nyílását az új javára, ergo aki majd 1-2 év múlva megveszi a mainál mondjuk 20% drágább új lakást támogatásból, sokkal nagyobb értékvesztést fog elszenvedni, amint az új lakásából használt lesz. Azaz másnap.

  (Sima link helyett azért copyztam mert tanulságos, de aztán el fog tűnni.)

 • Családfő
  Belengették azt is, h a közmunkások miatt, mivel náluk a használt lakás vagy a felújítás a realitás, megemelik ennek a keretösszegét is.

  A pénzszórással ezzel szintet lépnének. Ha netán az emelt összeg csak rájuk vonatkozna, akkor figyeljük meg, hogy ennek bekövetkeztekor hogyan indul majd be a “közmunkás turizmus”. 🙂

 • Hahoti
  nám álég zart az a kárt 😉
 • QTT

  ” a pusztában kastélyt lehet ennyiből építeni, a fővárosban kalyibát – de ki akar menni a pusztába?”

  Ki? Nagyon sok ember fog így dönteni, csakhogy hozzájusson az ingyen pénzhez. Sok embernek az is egy alap beidegződés, hogy a családi ház az jár neki, a lakásban meg lakjanak a lúzerek. Mennyi ismerősöm csinálta már azt, hogy pénz nincs családi házra, de persze kell. A 0-ból 25-35 millás házat a város normális részén nem tudott venni hitelre. Nosza vettek máshol. Hol a szeméttelep mellett, hol a város legtávolabbi elzárt külső részén, ahol még betonút sincs a munkahelye meg a város túloldalán 8 km-re, hol a putri mellett (ez utóbbi akkor volt vicces, mikor nem tudott hazamenni, mert valami balhézás volt az utcában). Itt persze kaptak 18-20 milláért. Meg is vette mindenki, kihasználva a legnagyobb adható hitelösszeget. Ajándék CSOK-al az emberek a Marsra is elköltöznének, ha olcsó..

 • almastaska

  Nem értem kiket akarnak ezekkel a lépésekkel magukhoz csábítani?

  Jól hangzó propaganda. Kedvenc kormányunk mikor számolt utána bárminek is, illetve mikor végeztek valós hosszútávú tanulmányokat mielőtt bármit is bevezettek volna? Most még a csapból is ez folyik, ezzel a foglalkozás elérte célját.

 • Ordi
  AAA
  Az hogy vidéken mennyire olcsó az építkezés azt nem tudom honnan jött. Gyakorlatilag Budapesten és vidéken is nagyságrendileg ugyanannyiba kerül egy házat felhúzni. Ami egyetlen jelentős különbség az a telekár. Az építőanyag mindenhol ugyanannyi(egy építkezés több mint fele anyag), a munkadíjban pedig nincs akkora különbség. Pesten is építhetnek a vidéki építőmunkások, nem kell a pestiekkel építtetni. Most természetesen saját építkezésről beszélek, nem generálról. Mondom ezt úgy, hogy én Fejér megyében építkezem saját kivitelezésben. Mondjuk amit Budapesten 50 millióból fel lehet húzni az vidéken “csak” 45. Itt ami nagy gáz lesz az, hogy nincs elég munkaerő az építkezésekhez. A jó szakmunkások eddig is nyakig voltak melóval, és most ugyanennyi embernek kell majd felépítenie az eddigi többszörösét.
 • Nagyon szeretem ezt a blogot olvasni. (minden témában)

  Szeretném a segítségeteket kérni:
  Az ÁFa visszatérítéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
  Építkezni szeretnénk és a férjem tulajdonában van egy lakás 50-50%-ban megosztva a testvérével és haszonélvezettel terhelt. (Anyósom lakik benne). Ezt még anno amikor meglehetett vásárolni a bentlakóknak az ingatlanjaikat akkor így vásárolták meg. (1995)

  Azt tudom, hogy a jelenlegi lakásunkat amiben most lakunk el kell adni. (Ennél azt nem tudom meddig kell eladni) De a férjemét nem tudjuk eladni.

  Szerintetek ez is kizáró ok lehet az Áfa visszatérítésnél? (Mert ha igen, akkor le kell mondanunk az építkezésről)

  Segítségeteket előre is köszönöm!

  Kriszti

 • xyz
  én két célt sejtek a csok mögött, egyik sem túl kecsegtető.

  – A kormány már látja, hogy az EU-s támogatások kifutásával nagyot fog zuhanni a GDP, ezt a zuhanást szeretnék tompítani az építőipar felfuttatásával. Varga Misi meg a többiek biztos előálltak a klasszikus szöveggel, hogy egy egység támogatás ennyi meg annyi egység további forrást mozgat meg, tehát még esetleg pozitív lesz az egyenlege a dolognak.

  – Választásokra szavazatvásárlás

 • Kiszamolo
  … S majd 10 év múlva lesz eladó rengeteg elavult, energiapazarló, rossz minőségben megépített 90 négyzetméteres kalyiba a világ végén, külterületen, zártkertekben, eldugott falvakban, mezővárosokban, ahol már most is a házak kétharmada 7-8 éve eladó…
 • Kiszamolo
  Ordi, sokan Szegedről, meg Miskolcról hozatnak fel embereket felújításhoz, építéshez, mert még naponta ingáztatni is olcsóbb őket, mint kifizetni a budapesti mesterek árait.
 • Kistóti András
  És törlésre kerül a negatív khr státusz is mint az egyik feltétel (10 milliós támogatásnál), így ezzel cirka 1 millió család előtt is megnyílnak majd a “kapuk” !
 • T

  De hat hany gyereketek van? Vagy hanyat vallalnatok a jovoben?

  Az egesz tamogatasnak ez a kulcsa, ez alapjan lehet ertelmezni a szabalyozas ratok vonatkozo reszet.

  Ha nem osztassz meg informaciokat a helyzetetekrol, akkor senki nem fog tudni segiteni. A legjobb szanedeka ellenere sem.

 • Alfa

  “S majd 10 év múlva lesz eladó rengeteg elavult, energiapazarló, rossz minőségben megépített 90 négyzetméteres kalyiba a világ végén, külterületen, zártkertekben, eldugott falvakban, mezővárosokban, ahol már most is a házak kétharmada 7-8 éve eladó…”

  Így van. És hogy ez megint a stadionokhoz mérhetően felesleges és haszontalan elkúrása az adófizetői pénznek az már fel sem tűnik senkinek.
  Kvázi a nemzetgazdaság rombolása, hazaárulás.
  Mindez a szavazatvásárlás miatt, hogy egy kártékony rezsim hatalomban maradhasson.

 • B.Csaba
  Egy fórumon olvastam mint felvetés, de elgondolkoztam rajta és félig igazuk lehet:

  A most túlárazott lakások (+10m Ft is akár, mert “ingyenpénz”) az átadásuk pillanatában rögtön veszítenek értékükből, mert már nem újak, nem CSOP kompatibilisek. Aki azt gondolja, hogy “Anya, van egy 30m Ft-os házunk”, az eladási áron nem ér 30m Ft-ot.

  Ez valahol azt jelenti, hogy az építőiparban elégetett/befektetett pénzről van csak szó, családok megsegítésének álcázva. Aki az így megvásárolt ingatlanjára vagyonként tekint, az rögtön le is értékelheti, amint először belép az ajtón. (Mondjuk nem szoktuk vagyonként nyilvántartani azt, amiben lakunk, amivel járunk (kocsi), mert nem pénztermelő eszköz).

 • Ariadne
  A sok hirtelen építkezőnek, aki úgy tervezi, hogy majd a 20 millából gyorsan kalákában felhúzzuk azt a kunyhót (rokonok keverik majd a maltert és rakják a falat, haver meg úgyis villanyszerelő), azért javaslom utánanézni az elektronikus építési napló részleteinek, ez CSOK-os egyszerű bejelentéshez kötött építésnél is kötelező (net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0900191.KOR).

  Tudtommal a naplóra már megnyitáskor rácuppan a NAV meg a munkaügyi felügyelőség, utána pedig az egyes munkákhoz fel kell tölteni “a kivitelezési tevékenységet végzők szakképesítésének vagy részszakképesítésének igazolását”. A NAV simán megkérdezheti, hogy ha a haver szerelte a villanyt, akkor ugyan mennyit is adózott utána… Saját célra történő kivitelezésnél az ember maga is végezhet munkákat és hozzátartozó is besegíthet, de a szakképesítésnek meg kell lennie akkor is.

 • antenna
  erre már többször jott megoldás. Az 50%-ot anyósod nevére kell iratni, aztán majd vissza a ferjedre.

  Lassan oda jut ez az egész sztori, hogy minden korlátozást feloldanak, már csak a kezünket kell felemelni, mi is kérünk lóvét.

 • Janos82
  mi szoktunk azon gondolkozni, hogy kulteruletre vagy zartkertbe koltozunk, igaz akkor kicsit at kell szervezni az eletunket, homeoffice kell, vagy olyan valalkozas, amivel ritkan kell bemenni a varosba.

  Mondjuk epitkezni nem biztos, hogy epitkeznenk, mert kb azt szamolgattam, hogy az uj epitesu max 5-10 millioval lehet dragabb mint a hasonlo hasznalt felujjitas utan. Ez a kriterium viszont valoszinuleg nem fog teljesulni…

  A gond amugy meg az is, hogy a bankok tekinthetnek onerokent erre a 10 millio forintra. Igy egy atlagos jovedelmu par, akiknek 0 megtakaritasuk van, kb 35 millios uj lakast vehetnek, mig hasznaltbol kb 10 milliosat a CsOK segitsegevel… Igy realis az, hogy tulvalaljak magukat.

 • Az Áfa visszaigényléshez is kell plusz gyermeket bevállalni? Nekünk 1 van és a betegségem miatt ami 20 éves koromtól keseríti meg az életemet nem tudnék többet bevállalni. Persze már 40 felett is vagyok, és örülök, hogy dolgozni tudok,
  Szeretnénk a 4. emeletről lejönni, mert lassan nem tudok felmenni. A családi házban azért kezdtünk el gondolkozni, mert nézegettük a lakásárakat és azt tapasztaltuk, hogy lassan olyan árban vannak, mint a használt házak. Azoknál meg nem találtunk olyat amibe szívesen beköltöznénk. Így jött az építkezés. Nem akarunk nagyot, mert azt is fenn kell tartani. Telket még sikerült jó áron, jó helyen venni. A betegségem miatt ez is fontos szempont volt, hogy tudjak onnan közlekedni.
  Mi a CSÓKKAL nem kívánunk élni, nekünk az Áfa lenne segítség. Ha az nem lesz, akkor lehet hogy el kell adni a telket, mert hiányzik 4-5 mFt, még úgyis hogy sok mindent mi építünk meg
 • Mivel a kormány azt hangoztatta, hogy szeretné kifehéríteni a gazdaságot, így mi is úgy döntöttünk, ha lehetőségünk, van nem trükköznénk az építkezéssel és mindenről lenne korrekten számla.
  De még így is mindent mi magunk csinálnánk (pl belső burkolások stb)
  Tegnap kaptunk a tetőre egy ajánlatot ami után már azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan tudjuk segítséggel, de magunk megépíteni. Szóval rendesen gondolkodóba estünk és kezdenek az álmaink szertefoszlani.
 • T

  Nem, ha 1 gyereketek van, akkor az AFA visszaigenyles resze tiszta, ha felteteleknek megfeleloen csinaljatok.
  A gyerekek szamat azert kerdeztem, mert 3 gyerek eseteben mar lehet es maradhat is a meglevo ingatlan az igenylo(k) neven.
  (Az 5M forintig terjedo AFA visszaterites lehetosege az a CSOK resze, ezert a CSOK adott pontjainak meg kell felelnetek, ha elni akartok vele)

  Mivel 1 gyerek van, amit antenna irt, az lehet egy jarhato megoldas. Egyenesagi rokonok kozott az ajandekozas, ha jol emlekszem illetekmentes.

 • 230e
  Energetika: valaki írta egy másik fórumon hogy azért a “normál” szabályoknak csak meg kell felelnie egy új háznak/lakásnak. Ha jól olvastam akkor ez most “C” érték. Jó lenne tudni hogy a 2018-as szabályok szerinti kötelező érték árban mennyit drágítana ehhez képest.

  A 2. és a 3. szabály elég kemény, tényleg érdekes lesz hogy mit fognak belőle kihozni, és mennyi később eladhatatlan lakás/ház fog épülni, főleg úgy hogy megint kint lesz egy halom államilag támogatott hitel.

 • nnk
  Ezek az új rendelkezések könnyítések, nem szigorítások.

  Engem is inkább az 5%-os áfa, ill. visszatérítés érdekelne, nem tudjátok, hol lehet ennek utánaérdeklüdni?

 • csokika
  “Budapesten és vidéken is nagyságrendileg ugyanannyiba kerül egy házat felhúzni.”

  Nagy tévedés 🙂 Olyan munkadíjakat megküldenek a fővárosi mesterek, hogy csak levegő után kapkodsz.

 • antenna

  Mi nem tartjuk a kezünket ingyen milliókért. Boldog voltam amikor bejelentették az ÁFA csökkenését, mert úgy gondoltam, hogy akkor nem kell trükközni a számlákkal, és mindent meg tudunk valósítani, ráadásul legálisan.
  Mivel pénzügyi területen dolgozom ezért nem szeretem a stiklis dolgokat, és szeretek nyugodtan aludni. Ezért keresem a lehetőségeket, hogy minden korrekt legyen.

 • T

  Köszönöm szépen a választ. Tisztán szeretném és úgy hogy nem adósodom el nagyon, mert ki tudja mi lesz 5-10 év múlva.
  Inkább nem kezdjük el az építkezést, és eladjuk a telkünket ha azt látom, hogy az eladósodás felé menetelünk. (Pontosan ezért nem szeretnénk kacsalábon forgót sem)
  De a betegségem miatt lakhelyet kell váltani.
  Bár a férjem bele van esve a környezetbe és a telekbe, de ha nem valósítható meg a projekt akkor inkább eladjuk.

 • szocske
  szerintem a JÓ vidéki mesterek sem kérnek sokkal kevesebbet.
  Ha meg igen, akkor lehet vinni vidékről Bp-re, talán megéri az utazási/szállás felárat kifizetni.
  Szerintem egy ház 30M költségvetésében nem ez a költség lesz a legjelentősebb.
  Nyilván van némi felára a bp-i építkezésnek, de mennyi lehet az? 1-2%?
 • S.E.
  Az energetikai feltételeket szigorítani kellett volna, nem enyhíteni. Ha rajtam múlt volna, akkor a minimum elvárás a passzívház, vagy akár az aktív. Miért kell nekünk visszafelé haladni az időben?
 • szocske
  A passzívházakra szoktak 15-20% felárat mondani, szóval ha nem az a cél, akkor olyan 10% körüli felár lehet szerintem.
  Ezt majd jól megspórolják, aztán nem bírják fizetni a rezsit, mert éves 80ezer helyett éves 300 lesz a fűtésszámla…
  Remek.
 • Garbo
  “mesterek”
  Mesterek?! Ne röhögtess. A 99%-uk ebben az országban maximum melós, ha már mindenáron egy m betűs szót akarsz rájuk használni. Mestert nagyítóval kell keresni. Ne degradáljuk őket a mezei, átlagos, ócska melós szintjére.

  Pont ezért IS lesznek értéktelenek a CSOK-os ingatlanok, a már felsoroltak mellett. Emberek, senki ne vegyen használt házat ezentúl, én azt mondom. Csak ha szétveri, tégláig. Csodák lesznek, csodák.

 • L70
  A KHR lista szabály szerintem megoldja majd önmagát. Hiába kap a delikvens ingyen 10 misit, valószínűleg megtakarítása nincs, hitelt pedig a bank nem fog adni neki. A 10 misivel szinte biztosan nem tud semmit sem kezdeni. De jól hangzik, hogy kormányunk megvédte ezeket az embereket is, és csak a szemét bankok miatt nem fognak tudni új házba menni.

  A közmunkás szabály úgyszintén, ott se fog hitelt kapni. Tegnap néztem szegény embert a köztévében, alig bírta felolvasni az elérakott szöveget, de ő szegény új házat szeretne. Majd a szemét bankok miatt nem lesz, mert nem adnak neki hitelt.

  Az energetikai feltétel enyhítése pedig hosszú távon tökéletes öngól lesz. Pont a szegényebbje fizethet majd egy halom rezsit hosszú távon.

  10 év múlva ugyanúgy mennek majd vissza a panelbe, mint a túlvállalt CHF hitelesek. De legalább volt egy kis illúziójuk az életben.

 • Garbo
  Sokkal nagyobb a differencia. Budapesten az átlagos munkadíj annyi, amit vidéken egy-két, nagyon kiugróan túlárazott, de jó minőségben dolgozó szaki enged csak meg magának. Míg az utóbbi esetben megfizeted a minőségi munkát (bár legtöbbször azt sem), addig az első esetben a kóklerek húznak le, kettes minőségben.
 • Janos82
  :

  Az okes szerintem is, hogy legyen jo szigeteles a hazon, de az aktiv hazhoz mar napelemek is kellenenek, nem? Azt meg talan tulzas lenne elvarni…

 • szocske
  “senki ne vegyen használt házat ezentúl, én azt mondom. Csak ha szétveri, tégláig.” és fel is újítja magának? mert ha ugyanaz a “mester” végzi a felújítást, mint az építést, akkor mitől lesz jobb az eredmény?
 • szocske
  ha a 10M ajándék pénzért elvárnák még a napelemeket is, akkor legalább nem a kukába menne a pénz…
 • broma
  Már bocsánat, de az orbán kormánynak eddig ez a legkártékonyabb lépése.
  Minél többet gondolkodok rajta, annál súlyosabb problémákat látok sorban előbújni a háttérből.

  Lehetett volna ezt szépen hasznosan és jól is csinálni, de a végeredmény szerintem tragikus lesz.

 • Bölcsész
  Rettenetes ez az egész. Mi tipikusan a vidéken élő egygyerekes pár vagyunk, nulla megtakarítással, minimális hitellel, itt jónak számító bevétellel – nem olyan jó egyébként. Rettegnék belevágni noha 3 gyereket szeretnénk. 10 milliós hitel az nagyon sok. Plusz állandóan változik a szabályozás, változik a családtámogatási rendszer, lehetetlen 25 évre előre tervezni.
 • Garbo
  : Nem. Keressen olyat, aki ért hozzá és szakember. Vannak még, de nagyon kevesen.
 • Handalamandala

  “10 év múlva ugyanúgy mennek majd vissza a panelbe, mint a túlvállalt CHF hitelesek.”
  Tudod, én sokat mosolygok az ilyen panelfóbiás embereken.
  Az ilyen mondatok akaratlanul is azt jelzik, hogy amíg az épített “új” házuk 10 évet ha kibír, a már most 40 éves panelek 10 év múlva is ott lesznek.
  Isten ments, hogy meg akarjalak győzni arról, hogy a panelt nem a sátán tojta a világra, de azért azt igazán megláthatnád, hogy nem nagyon van olyan épület, ami ennyire minimális karbantartással ennyi ideig lakható marad.
 • Janos82
  :

  de miert kene olyat elvarni, ami nem terul meg? Az rendben lenne, ha jo szigetelest varnanak el (mi ha epittetunk, akkor biztos, hogy jol szigeteltetunk), de a napelem az jelenleg nem olyan rentabilis. Az nem jo, ha kotelezove teszunk valamit, ami osszesegeben csak azert eri meg, mert “ingyen” van…

 • Janos82
  :

  A baj az, hogy a 10 misi eleg sok oneronek. Ha jol emlekszem, akkor az a torveny, hogy minimum 20% onerovel rendelkezni kell. Ez azt jelenti, hogy kb 50 millio a keret ha nincs onerod. Ez azert eleg sok. Ezutan a csalad jovedelme lesz a szuk keresztmetszet…

  Amugy szerintem annyira nem rossz a szabalyozas ( jo, az energetikai eloiras gyengitese az nem jo, meg az se, hogy a CsOK 10 misije beleszamit az onerobe), mert az helytelen lenne, ha mindenki igenybe tudna venni.

 • szocske
  azért, mert akkor az állam modern, alacsony rezsiju, 30 év múlva is megfelelő ingatlanok építését támogatná, rossz, környezetszennyező épületből mar most is van elég (üresen is), felesleges meg sok ilyet építeni.
 • temmese
  Igazán bátor ember, aki ebbe belevág, főleg ha már vannak gyerekei.
  Megértem, hogy a 10 misi nagyon szép mézes madzag, de ezek a változtatgatások nekem csak a tervezet átgondolatlanságát jelzik.
 • Adam
  Szerintem ezek megint pozitív változások, legalábbis nekem jó. Most már Budapesten is kezd értelmet nyerni a támogatás.