Egy házaspár története

2015-08-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Találtam egy érdekes történetet egy házaspárról, amit megosztok veletek, mert igen tanulságos.

A Prince házaspár a késő harmincas éveiben házasodott össze, mindketten jól kerestek, a férfi mérnökként dolgozott. Az esküvő után élték ugyanazt az életet, amit az összes barátjuk is: hetente párszor étterembe jártak, a vakációt Hawaii-n töltötték, partikat adtak és partikra jártak és megvették mindazt, amiről úgy gondolták, hogy kényelmessé teszi az életüket.

Mivel minden hónapban többet költöttek, mint amennyit kerestek, az adósságuk folyamatosan hízott, de nem különösebben aggódtak miatta, hiszen jól fizető szakmájuk volt. Bíztak benne, hogy a fizetésük hamar utoléri a költéseiket, vagy legalább majd az időszakonként megkapott bónuszok segítenek legyőzni az adósságot.

A számlákat a férj fizette, aki nem akarta terhelni a feleségét a részletekkel. Amit tudott, kifizetett készpénzben, a maradék számlákat a hitelkártyáiból fizette be. Amikor egy kártya lemerült, igényelt egy másikat egy másik szolgáltatótól.

Ez a trükk egész jól ment 2009-ig, amikor is az egyik kártya havi minimumdíját váratlanul 900 dollárra emelte a szolgáltató.

Ekkor be kellett avatnia a feleségét és el kellett neki árulnia, hogy az elmúlt években magasan a bevételeik és a lehetőségeik felett éltek, amit csak a hitelkártyák terhére tudott fedezni.

A feleség nagyon haragudott a férjére, hogy ennyi éven át eltitkolta előle a valódi anyagi helyzetüket és haragudott magára is, hogy soha nem vett részt a család anyagi életében, minden pénzügyi dolgot a férjére hagyott.

A felhalmozott 110 ezer dolláros hitelkártya-adósság fényében hirtelen teljesen másként látta a hétvégi kiruccanásokat, az utazásokat és a sok-sok étteremben eltöltött estét.

Azért, hogy elkerüljék a csődöt, adósságkezelő tanácsadóhoz mentek.

Szakítva az eddigi szokással, hetente kétszer megbeszélték a család pénzügyeit és megtervezték közösen, mire mennyit fognak költeni a következő időszakban.

Szerencséjük volt, nagyon sok pártól eltérően az anyagi sokk nem tönkretette a házasságukat, hanem éppen ellenkezőleg, szorosabbá tette a közöttük lévő kapcsolatot.

Így a tanácsadó segítségével sikerült rendes alapokra helyezni a pénzügyeiket, az életszínvonalukat visszaszegték a lehetőségeik alá és a fennmaradó pénzt a hitelkártya adósságok törlesztésére fordították.

Meg is lett az eredmény, öt év feszes pénzügyi gazdálkodás után minden adósságuktól megszabadultak.

A tanulság?

- Soha ne engedd át a másik félnek az anyagi élet kontrollját. A házasság közösség, ebbe szervesen beletartozik a pénzügyi élet is. A pénzügyekről beszélni kell és közösen kell meghozni a pénzügyi döntéseket, mert akkor nem esnek ki többéves csontvázak a szekrényből, mint a fenti házaspárnál.

- Olyan nincs, hogy csak a házaspár egyik fele lenne felelős a kialakult helyzetért. A másik fél legalább annyira hibás azért, mert soha nem akart tudomást szerezni a család anyagi életéről. Kötelességed követni a családod anyagi helyzetét, főként azért, mert téged is érint.

- Ha öt-hat év esztelen költekezése csődbe taszította a családot, nehogy azt gondold, hogy egy-két hónap alatt ezt meg lehet oldani. Ne legyenek illúzióid és hamis elvárásaid. Valószínűleg egy teljes újratervezés és több év spórolás fogja csak megoldani a problémát.

- Az anyagi élet kommunikációjának sikertelensége gyakran csak tünet, amely felszínre hozza a házaspár kapcsolatában lévő egyéb problémákat. Ezzel fontos törődni, mert egy ilyen anyagi kihívás gyakran tönkreteszi a kapcsolatot. De ha elhatározzátok, hogy közösen fogjátok végigcsinálni, ez szorosabbá fogja tenni a közösségeteket. Azonban ehhez tisztán kell látni, hogyan alakulhatott ki ez a helyzet és mi működik rosszul a kapcsolatotokban.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, ahol megtanulsz mindent, amit a pénzről tudni kell 6 alkalom alatt, 25 ezer forintért, vagy kérj valódi pénzügyi tanácsadást.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló cikket is a blogon. Csatlakozz hozzánk a Facebookon: http://www.facebook.com/kiszamolo

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram