Európai regionális évkönyv 2021

Kerestem valamit az Európai Statisztikai Hivatal honlapján (tragédia bármit is megtalálni), s ott jött szembe ez a kiadvány.

A 2021-es év összegzése, de nem országok, hanem régiók szerint.

Néhány adatot kedvcsinálónak kiemeltem, ha érdekel bővebben, olvasd el magát a kiadványt. Sajnos a képek túl nagyok benne, ezért kénytelen voltam megvágni őket, kattintásra nagyobbak lesznek.

Az EU lakossága jelentősen öregedett 2001 óta, az átlagéletkor 38,4 évről 43,9 évre nőtt, a legfiatalabb a lakosság a nagyvárosok környékén, ahol a továbbtanulási és munkalehetőségek összpontosulnak.

Termékenységi ráta, minél kékebb, annál rosszabb, minél narancssárgább, annál jobb. Magyarországon a legalacsonyabb a termékenységi ráta Pest megyében, Budapesten, Nyugat-Magyarországon és a déli megyékben. (Még egyszer: kattints a nagyobb méretért.)

Születéskor várható élettartam, minél kékebb annál rosszabb, minél narancssárgább, annál jobb.

Kórházi ágyak számában viszonylag jól állunk:

Orvosok számában már nem annyira:

Sajnos túl sokan halnak meg nálunk továbbra is keringési problémák és rák miatt:

A kötelezővé tett óvoda miatt az óvodai oktatás területén viszonylag jól állunk:

A felsőoktatásban már nem annyira:

A diplomások számában sem vagyunk az élbolyban éppen a 25-34 évesek között:

Munkanélküliség tekintetében nagyon vegyes a kép az ország különböző régiói között:

Hány szoba jut egy főre? Hozzuk az európai átlagot:

Az egy főre jutó GDP tekintetében egyedül Budapest és Pest megye szerepel jól:

Bevétel szempontjából sem annyira jó itt élni, egyedül Bulgáriában keresnek nálunk érdemben kevesebbet vásárlóerő alapon:

Ezer főre jutó személygépkocsik száma:

Légszennyezettség (kék az alacsonyabb, tehát jobb érték.)

Néhány további érdekesség:

A lakosság hány százaléka lakik lyukas tető alatt:

A lakosság hány százaléka nem tud rendesen fűteni?

Bevándorlók aránya (szürke állampolgár, kék uniós bevándorló, narancs unión kívüli.)

Születéskor várható élettartam:

A lakosság hány százaléka nem tudna mit kezdeni egy hirtelen jött kiadással:

A lakosság hány százaléka nem engedhet meg magának évi egy egyhetes nyaralást?

Mennyire drága az élet az uniós átlaghoz képest?

További adatok az évkönyvekben.

Share

68 hozzászólás

 • Janos82

  Azert a jarvanykezelesnek sok oldala van. A kinai teljes szigor se tunik idealisnak. Es nyilvan mindenki a sajat szempontjait helyezi eloterbe. A virologus zarast akar, a szocialissan erzekenyek, meg a gazdasagi szakemberek meg kevesbe. A Sved szakemberek se tamogattak a teljes lezarast.
 • mad823

  De ugye hozzánézted a halálozási adatokat is? Lehet, hogy jelenleg 3-4-szer többen fertőződnek meg, csak éppen negyed- vagy ötödannyian halnak bele jelenleg. És pont ettől lesz nyájimmunitás.

 • EL Presidente
  Érdemes EU-t pro & kontra vizsgálni, illetve rangsorolni a többi “civilizásió”
  ( É-Am. / Latin-Am. / Kínai-Ázs. / India / Afrika / Muszlim-Afr. ) mellé.
  Mindamellett akihívások:
  – U.S.A.-tól függés gazdasági / politikai / katonai
  – Csökkkenő “őshonos” népesség, szaporulat
  – Elöregedő társadalom
  – Bevándórlók integrálása
  – Politikai izmusok szemben állása ( Kelet-Nyugat / Liberállis-Nemzeti)
  – Gazdasági differenciák nőnek ( Észak/Dél – Kelet/Nyugat – Régi/új tagok )
  – Bürokrácia lassúsága ( Európai Egyesült Államok kell-e vagy veszélyes )
  – Katonai fejlesztések nem összehangoltak, nincs EU hadsereg, USA leányvállalatnak tekinti az EU-t
  – Energiafüggőség ( Atom / Gáz / Ola ) politikai energiagazdasás mérnöki/szakértői helyett
  – Nemzeti Államok darabolódása ( Spanyol/Katalán – Britt/Skót/É.Ír/Wales – Balkán )
 • EL Presidente
  – Belső harcok Brüsszelben miközben az EU minden téren zsugorodik (Gazd./Világ politika/Katonai erő )
  – New.York/Moszkva/Peking háromszögben amerikai vazallusi szerep
  – Egységes EU világképet Német egységben képzelik el (2x volt próba)
  – Kezdeti monetáris unió, gazdasági együttműködés ( eredet EU célok ) helyett, filozófiai közösség a feltétele a fejlesztéseknek
  – Nagvárosok rendszeres terror fenyegetettsége ( nem képes megvédeni az állampolgárokat )
  – Határvédelem politikai célok szerint, nem szerződés szerint.

  Ha egy állam erős gazdaságilag, azt megkell védeni katonailag is ( nem lehet másra számítani ).
  Erős hadsereg politikai, nemzetközi előnyöket biztosít. Ha ez a 3-as jól áll ( gazdaság/hadsereg/politika)
  akkor lehet tartósan a világ eseményeit kézben tartani.

  Ettől még az egyénnek lehet jó életszinvonala az EU-ban, de kérdés mi lesz 50év múlva, mit hagyunk

 • Hazaköltözött
  én kb. 1,5-2 éve követem a blogot, te azóta bezzegausztriázol minden poszt alatt, amikor csak alkalmad van rá, úgy, hogy szerintem mindenki ismeri már a sztoridat, a húgod körülményeit, és ők milyen jól jártak, bezzeg itthon. Szerintem sokan szurkolunk, hogy végre sikerüljön kiköltöznöd. Imádom, mikor valaki úgy beszél a külföldi létről, hogy csak hírből ismeri. Gondolom ha sikerül végre kiköltözni (mindig jövőre), akkor majd olvashatunk róla már 2 héttel utána, hogy megérkeztél az igazi életbe, esetleges csalódásokról szó se lehet. Utána nekünk már csak az általános magyar sztereotípiák felemlegetése és becsmérlése marad, esetleg az, hogy mindenki hülye, aki ebbe a szar országba maradt… 🙂

  A cikkhez: szerintem a vásárlóerő-alapú összevetésen nem csak az látszik, hogy lényegesen csak Bulgáriánál nem rosszabb, hanem hogy DACH-régión kívül máshol se lényegesen jobb…

 • Nacionalista
  @copywriter:
  Persze, az állam és emiatt minden állami szolgáltatás jobban működik. Ideges ember is talán kevesebb van, mert kevesebben élnek létbizonytalanságban. És jobban megfizetik az óvónőt, a pincért, a raktárost stb. Ha ilyen munkám lenne biztos dobbantottam volna már.

  De a közösségi médián ott is széttépik egymást hidd el, csak te azt nem olvasod. Az emberek ott is irigyek, nagylelkűek, szerények, nagyképűek, kedvesek, szemetek stb. Az emberek emberek. Ha rendben vannak a lelki dolgaid, akkor itthon is boldog leszel, meg kint is. Ha küzdesz a frusztrációiddal, irreális elvárásokkal, akkor kint is megtalál a gond. Az fontos, hogy a létminimum meglegyen, ne kelljen aggódni a kaja vagy a rezsi miatt. Tény, hogy ezt Ausztriában könnyebb elérni.

  folyt.

 • Nacionalista
  folyt.

  Eszembe jutott erről egy ismerősöm sztorija, egy mérnök lány. Kiment dolgozni Németo-ba pár évre, és az elején nagy lelkesen mesélte, hogy milyen jó, ott sokkal kevesebb disznó poént nyomnak az irodában. Aztán pár év múlva amikorra már tényleg profi lett a némettudása és felszedte a slanget is, akkor rájött, hogy ott pont ugyanazok a poénok mennek mint itthon, csak eddig nem értette 😀


  Kifejtenéd, hogy hogyan lesz a több halottól nyájimmunitás? Arra gondolsz, hogy ha elegen vannak beoltva kevésbé telítődnek a kórházak? Mert ha elolvasod amit írtam, akkor látod, hogy ez utóbbiban egyetértünk. De ahhoz, hogy egy ilyen hullámnál ne reccsenjen meg az egészségügy, elég 50-60%-s átoltottság, ami meg megvan önként. Felesleges a kényszeroltás. Mégegyszer: az oltás hatékonyan véd a halál/súlyos lefolyás ellen. Az oltás nem állítja meg a vírust. Melyik állítással nem értesz egyet?

 • hemond
  @torzsmokus:

  Két személyes ismerősöm van aki komoly fejsérülést szenvedett kerékpáron: egyik gyakorlatilag amnéziás lett, éretségi előtt, két év volt a rehabilitáció és a házuk előtt a feljárón esett el, másik míg Diósdról biciklizett be az irodába, szellemileg sérült, soha nem fog felépülni.

  A statisztikád honnan van a fejsérülésre?

  Egyébként ez egy visszatérő érv, hogy kevesebben fognak biciklizni. Fel kéne már fogni, hogy a közlekedés egy veszélyes üzem, láthatónak kell lenni, bukót kell viselni és még így is bőven lehet sérülés.

  Ami visszatérő érv még, hogy a bukóval kötelezővé tétele után növekedet ausztráliában a sérülések száma, spec én kikerestem néhény éve a tanulmányt, az enyhe sérülések (főleg végtag) száma növekedett, a súlyos\életveszélyes fejsérülések száma jelentősen visszaesett.

  Nem tudom megérteni, hogy miért nem lehet felfogni, hogy bukó életet ment.

 • Matte

  Miért, a benzin fele is adó, mégis van gépjármű-adó meg autópálya-díj, meg átírási illeték. Nyugodtan lehet, sőt kell is adóztatni a dohányzást és még a tb-t is.

  Kurvaanyazva is megyek fel a pályára, mert ez majdnem akkora szarsag, mind a jövedéki adó afazasa. Egyik pofatlansaggal ne igazoljuk már a másikat.

  Copywritert meg hagyjátok. Ismerem másik fórumról, ő ilyen. Jó gyerek amúgy, csak… fárasztó.

 • axt
  “az emberek 99,999%-a nem akar otthon feküdni, és kolbászt enni a kerítésről, akárhova költözik. Mindenki csak dolgozni akar” – Ezt azért gondold át még egyszer. A legtöbb ember pont, hogy nem akar dolgozni. Őszinte legyek? Én se. Csak tisztában vagyok azzal, hogy nem fog eltartani senki, ezért kénytelen vagyok dolgozni. De ha lenne lehetőségem semmit se csinálni, bőven megragadnám. Irodában taposom a malmot, nagyjából ez a realitás számomra, nem panaszkodom, mert jól fizet, de azt a sok hülyeséget, amit én ott naponta látok meg hallok, nagyon szívesen kihagynám az életemből.
 • nemtételes kisadózó
  Miklós, nem kenyerem a bloggazda kritizálása, tényleg, rengeteget adott nekem ez a fórum és hellyel-közzel a hozzászólások is; de ezt a dohányosok vonalat a TB kapcsán nem kellett volna erőltetni. Érzékelhetően nem szereted őket, emlékszem egy régi kommentből az erkélyen dohányzókra való kiakadásodra is – és ez rendben is van. Csak az ideológiádba, gazdpol meglátásaidba ne sződd bele. NEM mondtál ilyet, de érzésre engem olyasmi kerülget, hogy másodrendbe lennének szorítva azért, mert neked nem tetszenek. Így nem hozunk makrogazdasági döntéseket.

  Ez nem szeretet vagy nem-szeretet kérdése. Aki mindent megtesz azért, hogy rákos legyen, cukorbeteg, szívinfarktust kapjon vagy lezuhanjon egy szikláról és aztán tízmilliókba kerüljön az egészségügynek, az a minimum, hogy ez akkor látszódjon a biztosítási díján is, ha már társadalombiztosítás a neve.

  Ezek közül csak az extrém sportolók vannak most kiemelve, ők maguk fizetik a gyógyításukat. De legalább olyan veszélyes, ha valakin 40 kiló túlsúly van, vagy napi egy doboz cigit elszív és a többi.

  Az lenne a fair, ha ezek az emberek a rizikójuknak megfelelően többet tennének be a közösbe.

 • nemtételes kisadózó
  Amúgy én kommentjeit tök szívesen olvasom 🙂 akik besértődnek rajta, nem tudom miért nem lazítanak egy kicsit. Tessék úgy felfogni hogy szállítja a napi adagot, egyébként sem megkeseredett egyáltalán, a kommentek alapján.

  Ne akarjatok már mindenbe bajt belelátni

 • mad823

  Nem a halottaktól lesz nyájimmunitás, hanem a betegségen átesettektől. Csak nem mindegy, hogy valaki túléli-e. Itthon 60% körüli az átoltottság, Portugáliában 90+. Hasonlítsd össze a negyedik, ötödik hullám halálozási számait, görbéit. Illetve szerinted mikor nagyobb az esélye az egészségügy túltelítődésének, ha <1 vagy ha négymillió ember megfertőződik meg? Melyiknek nagyobb a társadalmi költsége?
 • Ajaj
  Rüff – Ne túlozz, hogy “keskenyek a házak” Beneluxban 🙂 Igen, sok városban, sok utcában, az igaz. De ilyen általánosítást azért ne 🙂 (Több mint 10 éve itt élek. Járátl vidéken és külvársban is?)
 • Éjjeli Bagoly
  Sziasztok

  Sztem nem kell a dohányosokat piszkálni a TB vel, miután 30-40 évig fizetik a jövedéki adót a dohányzás után, a végén még átlag 8 évvel rövidebb ideig kell fizetni nekik a nyugdíjat (egy átlag dohányos, átlag 8 évvel rövidebb ideig él, mint az átlag nem dohányos)…

  Sztem ezzel bőven fedezik azt a néhány hónapnyi/évnyi kezelést…

 • Matte

  Senki sem sérül be rajta, csak egy idő után sokakat idegesít hogy ugyanazt szajkozza évek óta, miközben nem cselekszik. 🙂

  Ez a viselkedési forma a gyerekekre jellemző.

 • axt
  őszintén szólva én azt hittem, hogy már rég kint van. Nem is értem.
 • szkeptikus
  “Én biztos, hogy minden oltatlannal kifizettetném a kezelési költségének a dupláját, ami néhány millió forint minimum lenne.”

  @Kiszámoló

  Jó ötlet! De ki lenne az oltatlan? Aki 0 szurit kapott? Vagy aki 1 szurit kapott? Vagy aki 2 szurit kapott? Vagy aki 3-at kapott, de az utolsó után eltelt már fél év és járna a következő? Vagy akinek nem telt el 2 hét az utolsó óta?

  Továbbá milyen kezelési költség? Ha eltöri a karját valaki, az beleszámít? Az oltás lebonyolításával kapcsolatos költségekben az oltatlanok pénze is benne van, akkor ezt visszakapják? Vagy esetleg a befizetett TB-t is (mert oltatlanul ellátást nemigen kapnak)?

  Ezzel párhuzamosan be lehetne vezetni, hogy az oltottak is fizessék a kezelésük költségét, mert ugye az oltás véd a kórházba kerüléstől. Vagy ha az önként kért oltás miatt került oda akkor pláne.

  Már meg is van oldva az egészségügy finanszírozása! 🙂