Lépj időben!

Már többször megkerestetek az alábbi helyzettel kapcsolatban:

Elkezdtetek valami online vállalkozást, ami piciben indult, aztán hirtelen berobbant, havonta több milliós bevételt termelt reklámból, szoftvereladásból, online pókerből és ehhez hasonló dolgokból.

Ez nagyon örömteli dolog, a gond az, hogy mivel te sem hitted, hogy ez lesz belőle, ezért egyáltalán nem törődtél a dolog adózási oldalával.

Amikor észbe kapsz, már sikerül egy hatalmas problémahalmazt felépítened, amit nagyon nehéz és nagyon költséges megoldani.

Eltelt egy-két év, beérkezett az országba sok tízmillió forintnyi deviza a privátszámládra, ami van akkora tétel, hogy a bankok valószínűleg már lejelentették a pénzmosás elleni törvény értelmében a hivataloknak. (A bankoknak jelenteniük kell a 3,6 millió feletti különleges pénzmozgást éppen úgy, mint az 500 ezer forint feletti pénzváltást.)

Mivel nem törődtél az adózással, a költségeidről nincs is számlád, így magánemberként leszel kénytelen adózni az összes beérkező pénzről, szerény 43%-os adókulcs mellett. Vagy vannak is költségszámláid, de mivel magánember vagy, lehet, hogy az adóhivatal nem ismeri el a költségeidet, mert erősen kötött, hogy magánemberként milyen költségeket állíthatsz szembe a bevételeiddel (ja és arról is kellett volna időben nyilatkoznod, hogy az átalány helyett tételes költségelszámolást igényelsz). Az külön öröm, amikor valamelyik hozzátartozód nevére érkezett a pénz, mert éppen neki volt devizaszámlája. Ekkor az adózás szempontjából nála keletkezett bevétel. Aztán átutalta neked, ha nem vagytok közvetlen egyenesági rokonok, még az adózás mellé ajándékozási illetéket is fizethetsz.

A 2013-as bevallással még nem késtél el, de legyél biztos abban, ha bejelentesz a tavalyi évre hirtelen egy havi 5-8 milliós bevételt, az adóhivatal a többi évedet is meg fogja nézni visszamenőleg. Ezért azokra önellenőrzést kell kérned, még mielőtt az adóhivatal kezdi el vizsgálni, újabb komoly befizetések várnak rád ezért.

Ennél csak az a rosszabb, ha nem vallod be azt a pénzt, ami beérkezett az országba és az adóhivatal tárja fel az adóhiányt. Ekkor a 43%-os adókulcs mellett még egy 50%-os adóbírságot is fizetsz a be nem fizetett adó után és még késedelmi büntetőkamatot is a nyakadba varrnak. Vagyis a megkeresett pénzedből nagyjából nem marad semmi jó esetben. Rossz esetben a költségeidet sem tudod elismertetni, így több adókötelezettséged keletkezik, mint amennyit valaha is kerestél.

Sőt, a legtöbben nem is tudjátok, hogy kétmillió , illetve 50 millió forint feletti adóeltitkolást 2012 januárjától már akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is jutalmazhatják, ennek részletei például itt.

Olyan katyvaszt tudtok összehozni pár hónap vagy egy-két év alatt, amit aztán hetekig kell bogozni, adóhivatali állásfoglalást kell kérni, hogy például elfogadják-e ezt és ezt igazolt költségnek és a többi.

Még ha minden jól is megy és szerencséd van (sajnos nem mindig ez a helyzet), akkor is majdnem a felét le kell adóznod a megkeresett pénzednek, miközben ha időben észbe kapsz és csinálsz egy vállalkozást, a legeslegrosszabb esetben is megúsznád a dolgot egy maximum 30%-os adóterhelés mellett.

Ezért nagyon kérlek a saját érdekedben, ha bármilyen online vállalkozásba kezdesz, mielőtt még az első százezer forint fizetést, vagy hasznot átvennéd, beszélj valakivel, aki rendbe rázza a dolgaidat.

Ha nem tudod, lesz-e valami a dologból, akkor is váltsd ki a vállalkozóit, azt bármikor visszaadhatod és amíg az nincs meg, kérd meg a céget, hogy ne utaljon neked pénzt a magyar vagy uniós számládra.

Ha pedig már sikerült vállalkozás nélkül komolyabb pénzhez jutni, akkor gyorsan keress valakit, aki kibogozza az ügyeidet, mert minden nappal csak saját magaddal tolsz ki, ez a helyzet nem fog magától megoldódni.

Share

41 hozzászólás

 • milyen feri?
  örülök, hogy sokaknak van ilyen problemaja, barcsak nekem is lenne 🙂
 • anonuser
  – Egyébként az iszlám folyószámla előnye a 0% fizetett kamat. A másik EU-s ország adóhatóságának nincs milyen kamatjövedelemről jelentenie. Nem muszáj iszlám számlának lennie, rendes folyószámla is jó 0% kamattal, csak ott fennáll a veszélye, hogy módosítanak a feltételeken és fogsz kapni kamatot.

  – Jelentkezz be Máltára, EU-s ország, külföldről származó jövedelem után nincs adó
  ey.com/GL/en/Services/Tax/Tax-Services_Access-our-global-tax-guides

  en.wikipedia.org/wiki/Perpetual_traveler

 • Promo921
  Mi a helyzet a paypal és társaival?
 • konkav
  szia Miklós.

  egy “rajongód”: tobbetesszel.blogspot.hu/2014/01/igy-tesznek-kiszamolova.html

  kérlek, majd töröld ezt a kommentet; csak lusta voltam, így egyszerűbb téged elérni, mint email-en 🙂

  üdv: János

 • Kiszamolo
  Na nagy dolog, egy ügynöknél kiborult a bili, mert okosabbak lettek az ügyfelek, nem vesz meg mindenki minden szemetet.

  Szerinted hány ügynök utál ezen az egyen kívül még az országban és igyekszik minden rosszat összehordani rólam?

  Olyan is van, aki minden ostobaságot összeirkált itt a kommentekben, aztán spamlistába tettem, mert annyira fárasztó volt a butasága és felesleges erőfeszítés volt meggyőzni arról, hogy totál hibás minden, amit gondol a témáról.

  Erre a blogjában írt egy fröcskölődő cikket rólam, tele marhasággal. Mivel ott csak három ember olvasta, ezért bemásolta mindenhová az agymenését. Néhány deviza és egyéb módokon károsult meg persze átvette, hiszen nekik is én vagyok az ősellenség, aki gonosz módon rámutat, hogy bizony van deviza a devizahitel mögött és talán a kedves károsultak is szétnézhetnénk a házuk táján, hogy vajon ők mennyire hibásak a problémájuk kialakulása miatt.

  Ha lemész erre a szintre, mit érsz el vele? Utálnak az ügynökök, a devizahitel károsultak, az irigyek és sok troll csak úgy. Ha ilyen munkát végzel, ezzel tudni kell nem törődni.

 • Kiszamolo
  Ha elolvasod Máltát, akkor nem kell adót fizetned a külföldi jövedelmed után, ha nem vagy állandó lakos és rezidens Máltán.

  Ez viszont azt jelenti, hogy valahol máshol vagy és ott adózol.

  Ezzel vigyázzatok, mert nem olyan egyszerű a kérdés. Eleve van egy sorrend, mi alapján nem adózol Mo.-n. Ha például van bejelentett lakcímed, akkor is adózol, ha egyébként nem tartózkodsz 183 napnál többet idehaza.

 • KZoltán

  Vidám pillanatokat szereztél a linkkel. De ha végig gondolod, ez a mai magyar közbeszéd, mindenhonnan ez folyik, ő is csak ezt a ‘haladó hagyományt’ követi, pl.: Dübörög a pannon puma! vagy Jobban teljesítünk! stb. Aztán amikor valaki megpróbál a tényekkel előjönni, akkor azt legjobb esetben véleményként állítják be, mint ahogy azt itt a foci kapcsán kifejtik: sportgeza.hu/sport/marodiaklistaja/2013/12/06/akik_focizni_tanitottak_elvettek_a_jovonket/ «Gellei válasza nagyon érdekes volt. Azt mondta, ez az én véleményem. Pedig „ezek a tények, és a számok, Imre” – feleltem. Elfogadja a véleményem, mondta ő nyugalommal.» Ez a hozzáállás igaz minden területre, nem csak a focira. Ez az, amit a bibói hamis közbeszédnek mondanak: nem lehet a problémáról vitát folytatni, mert legjobb esetben is csak véleménynek, de leginkább nem létezőnek állítják be.
 • navigator
  “Ha például van bejelentett lakcímed, akkor is adózol, ha egyébként nem tartózkodsz 183 napnál többet idehaza.”

  Ez biztos? Nekem van magyar lakcímem, de még annakidején bejelentettem a lakcímnyilvántartónál az ideiglenes külföltön tartózkodást, Angliában élek már jóideje, ide is adózom, Magyarországra évente kb 4x megyek alkalmanként 2-2 hétre. Nem hiszem hogy bármit is Magyarországra kellene adóznom. Vagy tévednék?

 • Tomy

  Jó a linkelt poszt. 🙂
  Különösen a disclaimer tetszett….

  “Munkájáért sem sikerdíjat, sem külön közvetítői jutalékot nem számláz az ügyfelei felé. ”

  Azért nyugtassatok meg, hogy nem társadalmi munkában csinálja, valamiből azért csak eltartja a családját?!

 • kp
  A belinkelt irkálmány egy tipikus bnetes szöveg. Ostoba, de legalább igénytelen – és persze ez is tele van csúsztatásokkal.

  Én sokszor nem teljesen értek egyet Miklóssal, de amit ir alapvetően korrekt.
  A tanácsadásnak is nyilván van egy célközönsége, ott megérheti a 35ezret bőven.

  Szeretnék a posztban leírt problémával küzdeni… Valószínűleg fantáziátlan vagyok hozzá h. eddig eljussak és rosszul érint a felismerés…

 • Preocupada
  És mi a helyzet a youtube csatornákkal? Milyen vállalkozási formát tudnál ajánlani annak, akinek ennyire bizonytalan és megjósolhatatlan a bevétele? Én már jó ideje gondolkozom ezen, mert úgy tudom, pl. angliában van lehetőség arra, hogy csak azután alapíts vállalkozást, ha már van valamennyi bevételed, tehát tudod, hogy lesz miből adózni. De nagyon zavaros ez az egész :S
 • Ksz
  Csak hogy visszatérjünk az eredeti témához, hátha egyszer engem is érinteni fog. Nem megoldás a vállalkozás helyett csak egyszerűen minden év végén ebbe az új pénzmosós Stabilitás Megtakarítási Számlába rakni az ilyen bevételeket, ha az ember ki tudja várni az 5 évet?
 • Feri
  A linkelt oldalra akartam írni először, de inkább nem piszkálom szegényt ((lehet neki elég baja):
  Szerintem, pontról-pontra, tételesen és igényesen sikerült cáfolnia Kiszámoló eddigi munkásságát, tételeit, üzenetét. Hatására megtértem, és sajnos kénytelen leszek elhagyni e blogot.
  😀
 • Preocupada
  rájöttem közben, hogy a self-employment-re gondoltam, ami ha jól olvasom, angliában az lenne, hogy évente kell adót fizetnem az arra az évre eső bevallott jövedelmeim alapján, de lehet, hogy félreértettem
 • khz
  Tisztelt Urak! Van valakinek infoja arrol, hogy a bankok, banki ugyintezok a gyakorlaban mennyire lelkesen jelentenek a penzmosas elleni kuzdelem heveben? Gondolok itt az ugyintezo altal “szokatlan szamlamozgasoknak” tuno esetek jelentesi kotelezettsegere. Tehat nem a kotelezo ugyfel-atvilagitasra, hanem a monitorozasra es bejelentesre gondolok. Erre ugy tudom nincs also osszeghatar.
 • KZoltán

  Ez is jó: «…büdös a felelősségvállalás». Tehát ő kifizeti a kecsegtetett, de végül elmaradt hozamot? Ha igaz, akkor szaladok, és még ma kötök nála szerződést.
 • Catinator
  Igen, a “nem számláz semmiféle sikerdijat az ügyfél fele” Bnet-es szlogen. Sokszorosát megfizeti az ügyfél a biztositáson keresztül.
  Lehet, nme pörög úgy az üzlet, pedig az adóvisszatérités megdobta a vonzerejét.

  Amúgy a cikk által felvetett probléma sajnos nem érint, de nagyon elgondolkodtató – úgy látszik, egy leendő vállalkozásnál nem elég csak a “mi mehet félre” hibákra végoggondolni a dolgokat, hanem a siker esetére is.

  Ismét egy nagyon jó, elgondolkodtató cikk.

 • Beavis
  Engem sem fenyeget a cikkben felvázolt “veszély”, de mi a helyzet a magyar számlára érkező 3,6 millió alatti összegnél, ha pl. havi 3,5 millió jönne, azt még nem jelentenék a bankok? Illetve mi van akkor, ha ez az összeg egy uniós számlára érkezne?
 • romana
  “Ez biztos? Nekem van magyar lakcímem, de még annakidején bejelentettem a lakcímnyilvántartónál az ideiglenes külföltön tartózkodást, Angliában élek már jóideje, ide is adózom, Magyarországra évente kb 4x megyek alkalmanként 2-2 hétre. Nem hiszem hogy bármit is Magyarországra kellene adóznom. Vagy tévednék?” – ha nincs Magyarországi jövedelmed, akkor nullás bevallást kell készítened vagy nyilatkozatot leadnod.

  nav.gov.hu/data/cms137400/NY._Kitoltesi_utmutato.2013_tol.pdf

 • Déna
  Szóval, hogy is van ez?
  Nekem – igaz, hogy ritkán és rendszertelenül- vannak hazautalásaim online póker- teremből.Pontosan milyen összeghatárnál figyelnek fel az utalásra?
  Szoktam valutát váltani pénzváltóknál, onnan ismerős az 500ezer Ft-os limit, de ez az utalásos dolog nem világos.A 3,6 millió az milyen időintervallumra értendő? Egyszerre ennyi, hetente, havonta, stb?
  Mi van akkor, ha külföldi számlára utalom, például szlovák bankba, majd ott felveszem a készpénzt és áthozom?Azt lekövethető?Köszi a választ!
 • bgabor911
  “Utálnak az ügynökök, a devizahitel károsultak, az irigyek és sok troll csak úgy.”

  Az összes többiek viszont igen nagyra értékelnek és támogatnak! Csak így tovább, ne hagy magad zavarbahozni néhány egysejtű által!

 • abc
  A közel 50% TB az semmi? A főállásó vállalkozónak akkor is be kell fizetnie havi kb. 70k -t ha egy fillér bevétele sincs. Ne gyere a KATA -val, mert akkor nincs havi 3.5M+ bevétel, nem jelentenek le a bankok. Azért nem az a jellemző, hogy egy kezdő web bolt hirtelen milliós és főleg külföldi bevételre tegyen szert. Az más kérdés, hogy a NAV a magyar hirdetési oldalakra is rászállt és ott kell a vállalkozói is ha jól emlékszem 720k ÉVI bevétel felett.
 • Kiszamolo
  Mi is a baj a katás vállalkozóival? Mielőtt bejönne az első százas, elsétálsz az okmányirodába, kiváltod a vállalkozóit ingyen katára.

  Fizetsz havi 50 ezret tokkal-vonóval, adóval, tb-vel, minden túróval együtt.

  Ha beindul a biznisz, akkor megmaradsz vállalkozónak, ha nem, akkor szépen visszaadod az ipart és kész.

  Ha már kevés a havi 500 ezer, anyuval csinálsz egy bt-t, újabb havi 500 ezer katában.

  Ha már ennél is jobban megy, akkor csinálsz egy normális céget itthon, vagy külföldön.

 • Kiszamolo
  nem csak az a gond, hogy felfigyelnek-e rád, hanem bármikor az összes bankszámládat megnézhetik visszamenőleg egy vizsgálatnál.

  Ha pici a pénz, ne jöjjön Mo-ra.

  Ha nagyobb, akkor viszont legyen tiszta.

 • Kiszamolo
  Maguk az ügyintézők legtöbbször letojják pár millió alatt, de a bank is monitorozza a számlákat sok szempont alapján, például még azt is figyelik, ha elkezded kivonni a pénzed a bankból (“az ügyfél churn-veszélyes, ne hagyjuk elmenni”) és a rendszeres nagyobb összegek beérkezése is gyorsan szemet szúrhat.

  Egyébként csak a rendkívüli mozgásokat kell jelenteni, ha egy vállalkozónál szokásos, hogy 10 milliókat utal, azt nem jelentik, ha egy mama kap hirtelen 15 milliót, azt már igen, mert az nem szokásos forgalom.

 • Kiszamolo
  túlspilázod. Fentebb leírtam a katás vállalkozói kiváltását kezdetben, utána ha már túl sok a pénz, beszélj egy (nemzetközi) adótanácsadóval.
 • Kiszamolo
  A Stabilitás számla semmire nem megoldás, hiszen az adóhivatalt nem érdekli, hová lett a pénz, megetted, elégetted, elköltötted, őt az érdekli, hogy bejött és nem adóztál utána.

  A stabilitás számla akkor jó (ha jó), ha egyenesen külföldről jön a pénz.

 • Kiszamolo
  Ja, amúgy mindig meglepnek ezek a srácok, milyen dolgokkal mennyi pénzt lehet keresni. Reklámozás, egyszerű kis programocskák, póker és hasonlóak.
 • khz
  @kiszamolo: koszonom az infot, erre voltam kivancsi.
 • almastaska
  Pénzkeresés: pl. írsz androidra, iphone-ra valami fizetős alkalmazást, legyen csak 1000HUF az ára (ami külföldön kb semmi) megveszik 1000en (a több millió androidos felhasználóból:mondjuk 0,01%-a az össz. usernek vagyis reális.) 1000HUF * 1000 user=1 milla.
  Poker: sokan csinálják és sokan buknak is. De ha jól csinálod és van eszed, lehet nyerni vele, de ahhoz ténleg jól kell csinálni.

  Reklám: SEO-zás nagyon jól fizet, neten keresztül is lehet csinálni tul. képpen 0 tőkével. És ha jó vagy, keringeni fog az elérhetőséged, egyre többen fognak megkeresni. SEO-zol mondjuk 100.000HUF/page-ért és van folyamatosan 10-20 ügyfeled….

  Bnetes ügynök: meg kell nézni melyik blognak milyen a látogatottsága. Ha majd az övét is nézik 100ezren (ami magyar viszonylatban nagyon jó) akkor majd komolyan vesszük amit ír….

 • abc
  Fussunk neki még egyszer: Egyszerűség kedvéért az Ebayen árulsz, hogy a NAV ne figyeljen fel rád. A bíróság tavaly kimondta, hogy évi 720k ingóságig nem üzletszerű az eladás, ezután semmiféle adót nem kell fizetni, tehát ennyit itthon érdemes árulni, illetve ha hozzávesszük a családtagokat/rokonokat mondjuk 3-5 millióig. Ahhoz, hogy te milliós tételben árulj külföldön – ugye ez a feltétele a bankok jelentésének – már egész biztos kifutsz a KATA -ból, tehát mint normál vállalkozó teheted. Leginkább a műkincs kategóriát tartom erre esélyesnek, mást nem. De ha te normál vállalkozó vagy, akkor mindenféleképp fizetned kell azt hiszem 7 különböző jogcímen havi 60-70k -t. Az adminisztrációs és egyéb költségekről nem is beszélve, egyszerűség kedvéért legyen 1 millió évente.
  Ez már üzleti kategória, itt már tényleg jobb a hivatalos út.
 • tnt
  Ismét jó cikk és téma. Az említett és belinkelt Btk. 310§ csak a megadott időszakra vonatkozik? “Utódja” a nevezett paragrafusnak nincsen? Érdekelne mivel sok kisebb-nagyobb cégnél becsúsznak a 2 M HUF feletti határba…mindenféle trükkel. Pl. ne kelljen leadózni vastagon természetbenivel a saját dolgozó szálloda és egyéb kapcsolódó murizását – főként orvosi ill. gyógyszergyártó/forgalmazó cégeknél népszerű – a kaja, pia helyett mondvacsinált terembérlet….
 • Kiszamolo
  ABC a katás vállalkozó CSAK katát fizet, semmi mást. Se egyéb adó, se járulék.
 • Klasz
  Miklós: A 43%-ot úgy érted, hogy 16% SZJA + 27% EHO?
  Ha igen, (és ha jól tudom) akkor egy kis pontosítás: A külföldről származó jövedelemnek “csak” a 90%-a után kell fizetni a 16%-ot, szóval ez 14.4%.
  Másrészt “csak” a 78% után kell EHO-t hizetni, ami 21.1%.
  Tehát összesen “csak” 35.5%-ot kell fizetni a 43% helyett.
  Kis számolgatás után azért valószínűleg az jön ki, hogy a KATA azért olcsóbb 🙂
 • Kiszamolo
  Ez akkor lenne igaz, ha nem akarnál költséget szembeállítani, vagyis általányt választasz. Ebben az esetben nem lett volna jó választás.
 • Azaz
  EHO-nak ilyen esetekben nincs felső határa?

  “reklámból, szoftvereladásból, online pókerből és ehhez hasonló dolgokból.”

 • Kiszamolo
  Csak ha osztlékot veszel fel, vagyis cég vagy.
 • ST
  Navigator! Ezek nem egyszeru dolgok. Javaslom kerd el egy jo adotanacsado elerhetoseget Miklostol. Bizd szakemberre. Az adojogszabalyok, nemzetkozi jogrendszerek es biroi gyakorlatok nehezen ertelmezheto rendszerek. Ahogy ha az autod bizonytalanul mukodik, nem Te szereled meg, hanem szakemberhez viszed, ugyan ezt kell tenni ha adougyekben vallsz bizonytalanna. Udv. ST
 • Egy másik Zoltán
  Az az állítólagos bnetes ügynök, így írja le a munkáját:
  Én abban segítek, hogyan ne kövesd el újra ugyanazokat a hibákat. Hogy mit kell megtenned ahhoz, hogy ne gyengülj el, hogy ne áldozd fel átmeneti tényezők miatt azt, ami valóban fontos számodra, hogy megvalósítsd!
  Hogy mit kell tenned ahhoz, hogy váratlan helyzetek ne boríthassák fel könnyen a terveid.

  Megoldást hozok arra, hogyan fogod elérni a célod.
  Ha elfogadod, nagyobb valószínűséggel érsz célt, mintha más utat választasz.

 • Kosznem
  Sziasztok!

  és mi a helyzet, ha M.o. -on élek, Svájcban dolgozom, és onnan kapok adózott jövedelmet? Annak sem örülnek? Vagy az rendben van? Vagy adózatlan jövedelmet kéne kérnem a munkáltatótól, és itt leadózni?

  Köszi:
  Kosznem

 • jurta
  No, ez mint cikk elég jól összeszedettnek tűnik erről a témáról. A tartalmát én nem tudom megítélni (de olyat nem találtam benne, ami korábbi információmnak ellentmondana).

  origo.hu/gazdasag/gazdasag-plusz/20140213-igy-adozz-a-mellekes-utan.html