Fogyj le

Az elhízás az egyik leghalálosabb ellenség. Leggyakoribb okozója a szívrohamnak, a cukorbetegségnek, az ízületi problémáknak. Amíg nem betegít meg, addig is negatívan befolyásolja az életedet: könnyen kifulladsz, mindig meleged van, nem tudsz lehajolni bekötni a cipődet.

Ha ki akarod próbálni, milyen megterhelés a szívednek, a térdízületeidnek és úgy egyáltalán a testednek 20 kilogramm túlsúlyt cipelni, tegyél meg egy egyszerű dolgot: vegyél két hátizsákot és tegyél bele 20-20 flakon félliteres vizet. Majd vedd fel ezt a két hátizsákot, egyet a hátadra, egyet a hasad elé és így járj egy egész napig. Kifulladsz? Erőlködik a szíved, ha fel kell menned két emeletet gyalog? Állandóan fáradtnak érzed magad? Mindig le akarsz ülni, nem tudsz a buszon állni két megállót sem? Fáj a lábad a plusz megterheléstől? Na, most gondolj bele, hogy negyven éven át cipelsz ennyi túlsúlyt éjjel-nappal.

Aligha van valaki, aki nem tudná, hogy a túlsúly veszélyes és kényelmetlen is. Ennek ellenére a magyarok bő 60%-a elhízott vagy túlsúlyos. Eddig a harmadik legelhízottabb OECD nemzet voltunk, most Új-Zéland beelőzött, így “csak” a negyedikek vagyunk.

Miért van az, hogy ennyire nem törödünk a testünkkel és nem tudunk lefogyni?

Az egyik probléma, hogy az elhízott lassan alakul ki, így hozzászokunk és elfogadjuk, hogy ez így normális. Minden második-harmadik évben ruhavásárlás alkalmával sóhajtunk egyet, majd veszünk egy számmal nagyobb nadrágot és inget.

A másik gond az a bizonyos 60%: azt látjuk magunk körül, hogy ez a normális, hiszen mindenki más is el van hízva. (Aki nincs, azoknak a zöme pedig csak “szerencsés alkat”, akiknek az emésztése olyan, hogy nem tudnak elhízni. 🙂 )

A fogyás lemondással jár, míg az evés önjutalmazás is lehet. Ki szereti gyötörni magát, főleg ha jutalmazhatja is magát?

De miért beszélek most erről? Azért, mert nincs ez másképp az anyagi életedben sem. Azt látjuk magunk körül, hogy normális az, ha hitelből élünk, ha a fizetésünket az utolsó fillérig elköltjük. Ha megvesszük a legnagyobb házat, amire csak hitelt kapunk és a vágyaink szerint veszünk autót és nem a lehetőségeink szerint.

Elengedjük magunkat, hiszen csak egyszer élünk. Itt egy kis plusz költés, ott egy kis felesleges kiadás, mi számít az?

Tudod, mennyit számít három év alatt napi plusz 100 kilokalória elfogyasztása?

15-20 kilogramm túlsúlyt a harmadik év végére.

Tudod mennyi ételt jelent az a 100 kilokalória?

1,9 deci sovány tej vagy 2,4 deci kóla vagy egy 7,5 dekás zsemle, egy kis zacskó ropi alig több mint fele. Olyan kicsi mennyiség bármiből, hogy észre sem veszed.

Naponta ennyi plusz elég ahhoz, hogy három év alatt akár 20 kilogramm túlsúlyt összeszedj. Ennyit arról, hogy még egy kis nasi belefér a mai napba.

De gondolj erre akkor is, amikor apróságokkal növeled a havi költésedet: upgrade a legdrágább internet és kábeltévé csomagra, a legdrágább mobil-előfizetés, mert ahhoz adják “ingyen” a legújabb trendi telefont. Amikor elhatározod, hogy te is autóval jársz majd be dolgozni, mert az csak egy tízessel drágább, mint a buszbérlet. (Ami nem igaz, csak nem tudod kiszámolni a valódi költségeket. Cikk)

Újabb és újabb dolgokat vásárolsz vagy szolgáltatásokat veszel igénybe, vagy a meglévőért inkább többet fizetsz, hogy még kényelmesebb legyen az életed. Aztán te is egy mély sóhajjal minden hónapban nyugtázod, hogy egyre kevésbé férsz bele a fizetésed adta keretekbe. De ahogy beletörődsz abba is, hogy akkor mostantól egy mérettel (még) nagyobb nadrágot kell venned, a kiadásaiddal sem csinálsz semmit.

Hogyan is csinálnál? Ki szeret lemondani dolgokról? Ki szereti kevesebbel beérni? Visszalépni az életszínvonalban?

Az a probléma, ahogy a túlsúllyal is együtt tudsz élni, alkalmazkodva a kényelmetlen mellékhatásokhoz, így van a túlköltekezéssel is. Egész addig, amíg nem üt be a csapás. Csak itt nem szívroham vagy cukorbetegség fogja tönkretenni az életed, hanem egy nem várt negatív fordulat az anyagi életedben, akár a munkád akár az egészséged elvesztése. S akkor ott állsz egy adósságheggyel a hátadon, minden tartalék nélkül.

Ha mindenki tudja, hogy a túlsúly ennyire veszélyes, miért nem tudunk lefogyni? Ha mindenki érzi, hogy a hitel nyomasztó teher, ahogy a máról holnapra élés is, miért nem tudunk változtatni?

A lefogyás legnagyobb akadálya maga a fogyókúra. Magában a szóban benne van, miért van kudarcra ítélve a próbálkozás: az emberek kúraszerűen akarják egy olyan problémára alkalmazni, amit gyökerestől kellene megváltoztatni. Ha rendszeresen túl sokat eszel, ha túl cukros vagy zsíros ételeket fogyasztasz, ha mozgásszegény életmódot folytatsz, ha étellel jutalmazod magad, eszel, ha boldog vagy és eszel, ha szomorú, ezen egy két-három-tíz hetes fogyókúra nem segít. Leadhatsz pár kilót, de mivel a probléma nem a túlsúly, hanem az étkezésed módja, ezért ha azon nem változtatsz, ahogy egyszer elhíztál, el fogsz megint hízni. Hiszen magával a kiváltó okkal semmit nem kezdtél.

Minek tekinted azt, hogy mondjuk leszoksz az i-re végződő ételekről, mint süti, csoki, ücsi és ropi? Büntetésnek, kényszerű önsanyargatásnak, vagy megoldásnak az életed egyik legnagyobb problémájára?

Így van ez az anyagi életedben is. Összeszorított foggal visszavághatod a kiadásaidat, de ha ezt büntetésnek éled meg, nem lesz tartós a hatása. Ha nem érted meg, hogy a hosszútávú anyagi siker fontosabb, mint a pillanatnyi önjutalmazás, ha nem megy át, hogy nem boldogságot veszel a tárgyakkal, amire elszórod a pénzed feleslegesen, hanem anyagi problémát, akkor nem lesz tartós a siker.

Ahogy lefogyni is csak kétféleképpen tudsz, kevesebbet eszel vagy többet mozogsz, így az anyagi életedet is csak kétféleképpen tudod helyrehozni: kevesebbet költesz vagy többet keresel.

A fogyókúrás szerek piaca évi százmilliárd dolláros nagyságrend csak az Egyesült Államokban. Ennek oka, hogy az emberek úgy szeretnének lefogyni, hogy ne kelljen se megváltozni, se lemondani dolgokról. Elég ráírni a dobozra, hogy úgy fogyaszt, hogy neked nem kell semmit csinálnod és garantált a siker.

Az emberek az anyagi életükben is ugyanezt csinálják: szeretnék hinni, hogy van egy kiskapu, úgy tudnak meggazdagodni, hogy az se lemondással ne járjon, se további erőfeszítéssel. Ezért sikeresek a pénzügyi csalások. A piramisjátékok, a magas hozam ígérete, a gazdagodj meg gyorsan hitelből könyvek ajánlatai.

Ahogy egyetlen fogyókúrás szer sem működik, így ezek az ajánlatok sem fognak téged gazdaggá tenni. Sajnos nincs se kiskapu, se rövidebb út. Változni kell és változtatni.

Hogyan tudsz lefogyni? Úgy, hogy kontroll alá veszed, mit eszel és mennyit. Először is helyzetelemzést végzel, hogy jelenleg hol vagy és hová kellene eljutnod.

Megnézed egy kalkulátorban, hogy a te magasságodhoz mi az ideális testsúly, majd meghatározod egy másik kalkulátorban, mennyi lenne a normál napi energiabevitel és ennél mennyivel kevesebbet kell fogyasztanod, ha fogyni akarsz.

Letöltesz egy tetszőleges telefonos appot, amivel a napi kalóriabeviteledet tudod nyomon követni. Picit sokkoló lesz nézni, hogy milyen gyorsan fogy a napi mondjuk 1600 kilokalóriás kereted egy-egy tejeskávétól vagy szendvicstől. Azonban ha megtartod a napi keretet, akkor le tudsz majd fogyni.

Ugyanez igaz az anyagi életedre is. Ha azt sem tudod, hol vagy most és hová kellene eljutnod, hogyan lehetne sikeres az anyagi életed? Ha nem tudod, honnan jön a pénz és azt sem, hová folyik el, hogyan tudnák kézben tartani a pénzügyeidet?

Nézd meg, vannak-e hiteleid. Ha igen, mennyivel kell havonta csökkenteni, hogy belátható időn belül eltűnjenek? Ha nincs hathavi vésztartalékod, mennyi idő alatt tudnád első lépésként azt összegyűjteni? Frusztrálóak lesznek a számok, ha az jön ki, hogy a hathavi vésztartalékot három év alatt tudod elrakni. Ne aggódj, nincs ez másként a fogyásnál sem. “Koplalással” is csak heti 0,5-1 kilogrammtól tudsz megszabadulni, így egy jelentősebb testsúlycsökkenés bizony fél évig-egy évig is eltart.

Ha elkezdesz keveset enni, akaratlanul is egészségesen fogsz táplálkozni, mert gyorsan rájössz, hogy például a zöldségekben milyen kevés a kalória ahhoz képest, hogy mennyire laksz jól velük. Inkább választasz majd egy kilogramm zöldségköretet, mint egyharmad tábla csokit. Anélkül, hogy bárki mondaná, rostos ételeket fogsz fogyasztani. De nem azért, mert az egészséges, hanem mert jobban jóllaksz tőle.

Ez lesz a pénzügyeiddel is. Ha meg kell vágnod a kiadásaidat, először a felesleges kiadásaidtól fogsz megszabadulni, ami kevésbé fáj, vagy kevesebb lemondást igényelnek. Ezek pedig jellemzően a luxuskiadások. (Amiket eddig életszükségleteknek gondoltál, azért is ragaszkodtál hozzájuk.)

Ahogy reggelire az eddigi három virsli helyett csak egyet fogsz enni, ugyanúgy fogod kihúzni a munkahelyi kávézásokat az étteremben, a napi két kisüveges üdítőt, a parkolóóra etetését napjában többször. Ha elkezded számon tartani a kiadásaidat (appok), az is sokkoló lesz az első időben.

S igazán sikert akkor fogsz elérni, ha a gondolataidat is sikerül átformálni. Amikor a krémesben már nem fél perc élvezetet és önjutalmazást látsz, hanem további 45 perc szenvedést a sífutó gépen. S ilyenkor felteszed magadnak a kérdést, hogy ér az annyit? (A krémes evéssel nincs baj, ha belefér a napi keretedbe.)

Amikor a legújabb csodatelefonban nem az álmaid vágyát látod, hanem azt, hogy akkor három hónappal később szabadulsz meg a hiteleidtől vagy annyival tovább kell dolgoznod, mielőtt nyugdíjba mehetnél. S akkor felteszed magadnak a kérdést, hogy ér az annyit? Ér az új autó a sok csicsás extrával annyit, hogy másfél évig dolgozz érte?

Ha idáig eljutsz, akkor nyerted meg a háborút. Amikor már tudsz másképp gondolkodni, amikor az eddigi legjobb barátaidról kideríted, hogy tulajdonképpen az ellenségeid voltak. Ellenségeid a testsúlyoddal kapcsolatban vagy ellenségeid az anyagi boldogulásoddal kapcsolatban.

Ekkor már többet fog számítani, hogy le tudsz hajolni és be tudod kötni a cipőfűződet és a második emeletre is fel tudsz menni kifulladás nélkül.

Többet fog számítani, hogy nem rémálmaid vannak a hiteleid miatt, hanem nyugodt éjszakáid a komoly anyagi tartalékok miatt.

A sütemények habzsolását pedig hagyd meg másnak, ahogy az erőn felül való költekezést is. Sokan nem fogják érteni, amit csinálsz, de ez ne zavarjon. Te már tudni fogod, hogy jól döntöttél.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

216 hozzászólás

 • Garbo
  “Sokan nem fogják érteni, amit csinálsz, de ez ne zavarjon. Te már tudni fogod, hogy jól döntöttél.”

  Ha tudnád, mekkora igazságot írtál le (bár nyilván tudod). Amikor elkezdtünk így élni, döbbenet, hogy mi mindent kaptunk az első években. Volt ott feltevés súlyos anyagi gondjainkra, hiszen mi miatt vinnénk otthonról az ebédet a túlárazott menza helyett. Aztán volt, aki szerint csak “furák” vagyunk, “megváltoztunk” és “nem igaz, hogy ennyit ne engedhetnénk meg magunknak”. Cifrábbnál cifrább hülyeségeket hallgattunk végig.

  Aztán a munka meghozta gyümölcsét, még rosszabb a helyzet, pedig nem tukmáljuk sem az anyagi helyzetünket, sem az elveinket, ám sok dolog látszik. Látszik, hogy akik hat éve a hülyeségeket mondták, azok sokkal lejjebb csúsztak, mint hat éve tartottak, és kilátásuk sincs semmire, mert onnan már a kilátás vagy a remény sem láthat szabad szemmel.
  Folyt.

 • Axt
  Sajnos kifogásgyártó nép vagyunk. Tényleg mindenre van kifogás, hogy miért nem lehet. Nem lehet adócsalás nélkül vállalkozni, nem lehet betartani a kreszt és nem lehet lefogyni. Mindig más a hibás: állam, közteres, pajzsmirigy. Ezt a mentalitást kell levetkőzni. Egyébként a krémes finom és szoktam is enni. A totális onsanyargatassal sem értek egyet.
 • Csabi90
  Nagyon jó cikk, Miklós. Sajnos az emberek 80-90%-ának hiába foglalod ezt ilyen szépen össze, sokszor el sem akarják olvasni, vagy elolvassák/meghallgatják, és egyik fülükön be, másikon ki :(. Nem tudom, egyáltalán mit lehet tenni az ilyen emberekkel? Mindkét fogyás esetén.
 • Garbo
  Folyt:
  Szóval, adósságspirál alján vannak ezek az emberek, és elszakadtak minden értelemben, nem csak tőlünk. Miközben éppen annyira nem érzik magukat jól a bőrükben, mint az a kövér ember, aki nem szereti a nyarat, mert nem tud öltözködni, és utálja, ha fotózzák, hiszen nem tetszik, amit lát. Mi azóta “sznobok” lettünk, holott bármire megesküszöm, hogy semmit nem változtunk azon túl, hogy kőkemény munkával sokkal rendezettebb az anyagi életünk, és a kilátásaink ezáltal.

  Mindez nem önigazoló monológ, mielőtt valaki betalál, mert arc nélkül az elég cinkes lenne 🙂 Szóval, @Kiszámoló, nem tudom megfogalmazni két kommentben, hogy mennyire igazad van az idézett mondatban, és azt sem, hogy mennyit segítettél.
  Viszlát és kösz a halakat! 🙂

 • Gábor
  Genetika is belejátszik, mert van aki megeszik egy csokit és máris 10km több, míg más megehet bármit és bármennyit mégsem lesz több egy dekával sem.
  Sok ember mozgás nélkül fogyózik, kipróbál mindenféle fogyókúrát, de soha nem megy el futni, vagy kerékpározni, de ha mégis, akkor is csak ilyen 1-1km és akkor azzal le is tudta.
  Aztán vannak aki mindent megtesznek, előttük le a kalappal a kitartásukért.
  Ez az egész a kényelemről is szól, anno gyalog mentünk az iskolába, most már mindenki rohan és még 100m-röl is autóval viszik a gyereket az iskola kapuig.
  Régen nem ültünk ennyit a számitógép elött sem, netán végig kapálták, vagy átsóztak a délutánt.
  Szó mi szó, ez egy kulturális betegség is.
 • Gábor
  Bocs a 10km az kg akart lenni.
 • lala
  Erről jutott eszembe,hogy van egy ember a cégnél, aki mindig röhög, amikor pl. pelenkát rendelek (mivel neten olcsóbb,mint bármely multiban) ep számlára. Cikiz, azt se tudja,hogy mi az EP, pedig mondtam,hogy évi 150 ezer adókedvezmény jár érte és még a lakáshitel törlesztő is mehetne onnan részben neki. Még így is röhög, aztán amikor meséli,hogy hó végére mindig elfogy a pénzük, rendszeresen kölcsön kérnek a szüleiktől, akkor én is felteszem a kérdést,hogy akkor ki is a hülye?!
  Lehajolhatna az adókedvezményért ő is,de nem. Fontosabb a külső, az új iPhone, a jólét látszólagos mutatása.
 • Daydreamer
  A legjobb post eddig. Pedig magasan volt a léc. Nemrég írtad hogy meg kell tanulni írni ha blogot akar az ember csinálni. Egész jól belejöttél.

  Fura hogy relatív ritkán látom hogy összekapcsolják a fogyást a pénzügyekkel. Pedig ez ugyanaz. A jelenlegi önmagam gondol a jövőbeni énemre és apró gesztusokkal próbál neki segíteni.

  Túl vagyok egy fogyáson és a hozzá tartozó életmód valtason. Pénzügyileg is. Álmomban sem gondoltam volna hogy milyen lelki béke jár ezzel.

 • panasonic
  Ez egy nagyon jo cikk, egyike a legjobbaknak. Koszonet erte!
 • rudip

  Ha a gyerek pelenkás időszakára vetítve szeretnéd feléből/harmadából megoldani a témát, és fontos számodra a környezetvédelem is akkor ez a megoldás:
  bolyhoska.hu/
 • rudip
  @Gábor
  Persze, a genetika… Kijavítom, amit írtál, jó? A genetika is számít, mert van aki ZABÁL és egyből 10kg feljön, meg van aki ZABÁL és nem jön fel. A genetika nem mentség a túlsúlyra.

  Azt meg ne felejtsd el, hogy a fogyásban min. 70%-ban számít bele az étrend. A mozgás (az egészség mellett) azért fontos, hogy ha lefogytunk akkor nézzünk is ki valahogy, ne csak vékonyak legyünk, hanem formásak is.

 • Ádám
  Remek cikk (ismét). A blogot április óta követem (ez az első kommentem) és ez a cikk mintha rólam (és a barátnőmről) szólna. Pénzügyileg nem voltunk teljesen elveszettek, a blog olvasása előtt is raktunk félre pénzt havi szinten (a blog olvasása közben jöttem rá, hogy igazából csak “megmaradt”), soha nem volt hitelünk, nem vásároltunk tucatszám felesleges dolgokat, stb., de mostanában sokkal tudatosabbak vagyunk. A költségeinket forintra pontosan írjuk, jobban odafigyelünk a kiadásainkra, a következő lépés pedig hogy az eddigi adatokból a lehető legpontosabb költségvetéstervet fogjuk összeállítani. A bevételnövelésen eddig is dolgoztunk, de ezen a téren is tudatosabbak lettünk. Közben fogyókúrába is kezdtünk (kb 10-15kg felesleg/fő) amihez a költségek írása remek motiváció, hiszen ha fogyózom (és ezzel elhagyom a junk food-ot) akkor pénzem is több marad a hó végén.
 • Ádám
  @gábor

  Magyaráztatod magadnak hogy génlottó, de ez is csak kifogás.
  Kalóriadeficit. Többet égess el mint amennyit beviszel.
  Különböző eszközökkel van lehetőséged mérni azt is hogy mennyit égetsz el és azt is hogy mennyit viszel be. Használd ezeket és ne fogd a génlottóra.

 • Kornél
  lala: pedig ebben az a legszebb, hogy sokszor olyanokon is lehet spórolni, amivel a “külsőségeken” nem változtatsz. És az, aki feleslegesen kiad ugyanarra több pénzt (tudom, összességében kell megnézni, mert ha 200 ft-ot spórolsz, hogy 3 órát utaztál érte, nem éri meg)., az számomra hülye. Ha többet keres 5 perc alatt, mint amit megspórol, akkor érthető, egyébként nem. Rengeteget lehet ilyeneken is spórolni. És tudom, hogy más a ritzben enni, mint a sarki kifőzdében, a kettő között nincs is egyenlőségjel, de pelenka és pelenka között igenis van…
  Szintén ehhez kapcsolódik, hogy akkor tudsz spórolni, ha van pénzed, például pelenkát elég akciósan venni.
  OFF: hol vesztek neten pelenkát? 🙂
 • Dörnyei József
  Az elhízás sok embernél (nálam pl.) cukorbetegséget okoz. A cukorbetegség pedig lefogyást (vagy halált) A dolgok néha kiegyensúlyozzák egymást.

  A kevés pénz rossz, de a sok is az. Aki túl tehetős, annak a vagyona viszi el az idejét. A középút a “jó”, mint általában minden esetben.

  Az érdekes, hogy a szegényt mindenhol tanítják, hogy vagyonosabb legyen, de a gazdagot nem akarja leszoktatni a vagyongyűjtésről senki. 🙂

  Ha nekem sokkal több pénzem lenne, mint ami van, akkor
  -vennék egy Bp.-i parkolót – de minek, a munkahelyem még akkor is változhat, ha ugyanannál a cégnél maradok.
  – vennék egy Balatonparti lakást a parton – de annak az összes ügye még egy púp lenne a hátamon, most pedig oda megyek nyaralni, ahova éppen kedvem tartja.

 • random okos

  Nem lehet, hogy másképp történt az a sztori?
  Speciel én is röhögök a cafeteria, EP stb adókedvezményeken.
  Ezek mind a munkavállaló megalázásáról szólnak.
  Semmiben nem különbözik attól, mint amikor a grundon a nagyobb fiúk (állam) elveszik a matchboxaidat (adó), és visszaadnak párat (adókedvezmény) ha a mutatványaiddal szórakoztatod őket (cafeteria/ep vállalások).
  A munkavállalót csak a nettó cash érdekli, pont.
  Nem mindenki akar pelust venni, pláne nem akar jegyrendszerben kaját venni (erzsébet utalvány).
  Attól, hogy képes vagy alkalmazkodni egy szabályrendszerhez, az a szabályrendszer még lehet rossz.
 • Ákos
  A kalóriaszámolgatás a tünet kezelésére való, az okot nem szünteti meg. Egy olyan országban, amelyik most épp negyedik a rangsorban, sokakat sért a fölényes “megoldás”, mely egyébként semmire nem való.
 • jami
  Gábor, én lilát látok a genetikai hízástól. Igen, van, akinek pajzsmirigy gondja van pl., vagy baromira rossz példát látott egész gyerekkorában, de olyan, hogy valaki amúgy teljesen egészséges, normál módon eszik, normál módon mozog (ezt szokták ált. legtöbbször kihagyni), alszik is eleget – nem fog 10x annyit hízni, mint más.
  Aki igen, ott a fentiekből hibádzik valami.

  Szóval a legjobb nem elhízni, ráfogva arra, hogy már dédnagyanyám is gurult – ahogy a gazdasági fogyókúra helyett is a legjobb takarékosan élni.

 • mtoma73
  Így karácsony előtt az anyagi és a testsúly értelemben is pont időszerű cikk. Már többször volt szó a két dolog kapcsolatáról itt a blogon, de sosem elég.
  Mielőtt még jönne valaki pajzsmirigytúlműködéssel, stb. a fentiek testsúlyról szóló része a normál egészségi állapotban levő emberekre (a túlsúlyosok elég nagy része) vonatkozik.
  A pénzügyi pedig minden pénzügyi túlsúlyosra.
  Minden fejben dől el.
  A kifogáskeresés, meg a más a hibás mentalitás pedig gyerekkorban kezdődik, csak sokaknak megmarad felnőttkorra is sajnos.
  Jöhetnek a receptek! :)))
 • Én is akarok kommentelni
  Köszi a linkeket!
  Meg is néztem, nekem a szinten tartáshoz 3404kcal energia bevitel kell. Na ennyit nem viszek be. Tudom, volt amikor számoltam (családban aki idősebb nálam mindenki cukorbeteg, és kipróbáltam én is a számolósdit), messze voltam a 3000-től. Azóta többet mozgok, és nem eszek többet. Mégse fogyok. A szervezetem beállt erre. Pedig képes vagyok annyit enni, hogy a családom rosszul van tőle ha látják (szóval se fel, se le még szezonálisan se), mégis én vagyok az egyetlen aki nem vagyok túlsúlyos.
  Ha már pénzt nem, akkor legalább szerencsés géneket örököltem? 😮
 • István
  Daydreamer: “Fura hogy relatív ritkán látom hogy összekapcsolják a fogyást a pénzügyekkel. Pedig ez ugyanaz.”

  Bárcsak nálam is így lenne… A pénzügyeim teljesen rendben vannak (Miklós cikkeit csak szakmai kíváncsiságból olvasom, nem ismeretbővítési céllal).
  Sajnos a fogyással hadilábon állok. A trendet azért sikerült megállítani, de megfordítani még nem. Hihetetlen lelkierővel dolgozom rajta és nem adom fel! Nem vagyok kifejezetten kövér, de sajnos van kb. 15kg “adósságom”.

  Pedig a pénzügyi életben ez olyan könnyű…. (nekem).

 • Zedder

  “Speciel én is röhögök a cafeteria, EP stb adókedvezményeken.
  Ezek mind a munkavállaló megalázásáról szólnak.”

  Úgyérted úgy általában az adófizetők megalázásáról? Vagy csak én nem értem, hogy miért gond az, hogy adókedvezményként akár évi sokszázezer forintot vissza lehet kapni? Azért az már egy szemmel látható összeg, amiért szerintem érdemes lehajolni…

  De hát különbözőek vagyunk. Nyilván neked olyan magas az órabéred, hogy nem éri meg a plusz 1 másodperc az EP kártyád elővenni a patikában, inkább leszarod a pluszpénzt, és fizetsz a sima nettódból.

 • Petike
  Magamra ismertem. Sajnos ilyen vagyok, 105 kg vagyok most, ehhez 185 cm társul. Egy 20-ast le kellene dobnom alsó hangon, de hihetetlen lusta vagyok ezen a téren.
 • Okoska2
  A kedvencem az volt a kb. 15 kg-os fogyásom után: “Hogy csináltad?” Mikor az x. ember kérdezte ugyanezt, már kedvem lett volna azt mondani, hogy szerinted hogy?varázspálcával??? Mindenki tudja hogyan kell lefogyni, csak csinálni nehéz…

  Nagyon jó a poszt, Miklós!

 • Petike
  @Én is akarok kommentelni: 3404 kcal??? Nem néztél el valamit? Az rengeteg, annyit még én sem eszek. 🙂
 • attila
  kicsit azért sántít a dolog. ep-hez kell év végén 750e amit be tudsz fizetni !
  illetve ami a netes pelenkát illeti, nem a neten a legolcsóbb ! rossman, dm, akciós ár alá nem tud menni senki a neten !

  több időt vesz el a tökölés mint amennyit spórolok vele ! környezetvédelem ? mosni kell, ahhoz energia, víz, mosószer, öblítő ! miről beszélünk ? kaka és a papír elrohad mert szerves !

  a másik, a fogyás, fogyni lehet sport nélkül is, csak sokkal drasztikusabb diéta kell hozzá, de ebből a témából vannak kiemelkedő magyar írók is…..

 • jami
  A szervezet egy ideig tartalékol.

  Aki szeretne 20-30 kg-t leadni, először is próbálja megsaccolni, mennyi idő alatt sikerült ezt összeszednie és erősen barátkozzon a gondolattal, hogy ennyi idő kell majd a fogyásra is – csak sokkal többnek fogja érezni.

  Szerintem a pénzügyekkel is hasonlóan van, jojózó visszaesésekkel. ÉS ez nem baj, a baj az, ha valaki feladja.

  (azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a bmi kalkulátornak sem kell hinni, mármint ha túlsúly van, az a testépítők kivételével, tuti; viszont a normál tartomány is nagyon megengedő. 1 kg zsír ugyanannyi súlyú, mint 1 kg. izom. De a térfogata nem ugyanannyi 😉

 • Fitszamolo
  TB kedvezményt kellene adni BMI index alapján 🙂 Létjogosultsága megvan – ha normálisan étkezel kisebb a kockázat, hogy a fenti betegségekben az államnak rád kelljen költenie.
  Persze a BMI nem a legjobb módszer, de kezdetnek nem rossz (ugye nagyobb izomtömeg is elhízásnak minősít – bár tény, hogy a túl nagy izomtömeg sem egészséges.

  Másik alternatíva, hogy az egészséges alapanyag termékekre, cukor és édesítőszermentes termékekre, zöldségekre 0%-os áfát rakni. Persze ezt tovább lehet gondolni, de e chips adó se volt hülyeség alapvetően, de vannak sokkal rosszabb termékkategóriák mint a chips.

 • jami
  A sport nem a fogyáshoz kell, főleg azért sem, mert (nagyobb) túlsúllyal kevés az olyan sport, ami nem nyírja ki az ízületeket, de aktívan fogyaszt. Azért jó, hogy legalább több a mozgás ÉS kevesebb az energiabevitel, azaz 2 irányból “ég a zsír”.

  A sport/rendszeres mozgás azért jó, mert jó 🙂 A szemnek, léleknek (stresszoldás), szívnek, érrendszernek, tüdőnek is jó az izom/zsírsejt arányon túl. (A legrosszabb a “hasi zsír”.)

 • rudip

  Nem számottevően több idó. Van benne egy betét (kakapapír, olyasmi mint a wc-papír), amit ki kell dobni a kakával együtt a wc-be. Aztán van ott egy nedvszívó textil rész: azt mosod. A külsejét meg max. személyes preferencia szerint váltogatod. Az első gyereknél háromszor annyit költöttünk a hagyományos pelusra, mint a másodiknál a moshatóra. Ha hozzászámolnám a pluszban elfogyasztott energiát, ami a mosáshoz kell, akkor talán csak 2.9-szer. Nem kell ám mindenhez hozzászólni, amit nem értesz (főleg nem ordibálva, minden mondat végén felkiáltójellel).
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  az a lényeg hogy találj egy olyan mozgásformát, amiben örömödet leled, és gyakran tudod csinálni. Ha utálkozva lépsz fel a futópadra/szobabiciklire minden egyes alakalommal, akkor nem fog menni. Inkább keress mást…
 • Benőke
  Ingoványos téma. Mert a Súly felesleg sokféle okból is jöhet, tudom az okosok megmondják két csoki között hogy mert zabálsz. Van akinél igen van akinél nem. Miközben gyógyszerek pl hormon vagy antibiotikum kifejezetten elősegítik a hízást nem is kis mértékben. Másod sorban a fogyókúra elég nagy hülyeség. A végén nem fog semmi sem változni. Koplalás hülyeség mert egyrészt az ember gondolkodását és érzelmeit is befolyásolja mit és mennyit eszik, tehát ha koplal nem érzi jól magát hiába fogyott le. Életmód váltás a kulcs. A rossz hírem hogy ezzel spórolni nem lehet az egészségesebb élet drágább. Kimész egy vacak cipővel futni az ingyen van? Ja de a térded bokád nem lesz ingyen ha betonon futsz 1-2 év és kuka, rendes futó cipő kell. Úszáshoz bérlet, túrához túrafelszerelés. Nem elég egyszer megvenni mert időnként tönkre fognak menni. Nem árulok el titkot, nehéz lesz.
 • george
  “ha étellel jutalmazod magad, eszel, ha boldog vagy és eszel, ha szomorú”

  Ez nem csak nálunk, de az egész világon így van, hogy az emberek menekülnek valamihez, ami feloldást ad, és a kaja is ilyen (meg a pornó, meg a cigi, stb.).

  Alapvetően ha az embereket nem tanítják meg a stresszkezelésre, vagy nem tanulják meg maguktól, akkor ezekről nem fognak tudni lemondani, mert valamilyen feloldásra szüksége van mindenkinek, és ezek a legegyszerűbbek, amik mindig kéznél vannak.

  Szóval szép azt mondani, hogy egyél kevesebbet, de ez nem ilyen egyszerű. Ehhez a legtöbb embernek lépésről lépésre leírt útmutató kell, hogy mivel válthatja ki a komfortevést, stb.. Ilyeneket kellene az államnak terjeszteni ingyen szórólapon, nem a Soros-tervet.

 • Zabalint
  Szvsz a zabálásnál még sokkal nagyobb a társadalmi nyomás, mint a túlköltekezésnél. A férfi és a disznó 100 kiló felett kezdődik, alatta csak karácsonyfadísz, a nő meg asszonyosodjon csak meg. Visszautasítani egy “jó zsíros” akármit meg bunkóság, tiszteletlenség, sőt egyenesen önzőség.

  Ebben a kultúrában benne vannak a régi, hagyományos dolgok, de benne van a hiánygazdaság is, a mennyiség a minőség felett, a mértéktelenség.

  Szerintem 1. lépés kilépni ebből és ignorálni a társadalmi hülyeségeket. Második annyit és olyat enni, ami jól esik, komolyan mondom, nem a sütemények erőltetett megvonása a jó megoldás, mert ha nem kötjük össze a társadalmi elvárással a fejünkben, hogy az jó dolog, és örülni kell neki, akkor bizony egy túl édes sütemény, vagy túl zsíros hús az enyhe rosszullétet okoz, nem esik jól. Ha leszoksz róluk, akkor még inkább rosszul leszel tőlük. Nem kell megvonni.

 • Daydreamer
  @István, ez ismerős, én is sok éven keresztül dolgoztam a fogyáson és mégsem sikerült. Voltak ütközetek amiket megnyertem, de ahogy a cikkben is van mindig visszajött a túlsúly mert nem változtattam az alapokon.

  Lehet időszakosan koplalni és divat diétákat követni de nem vezetnek célra hosszú távon.

  Ami hosszú távon segít az itt is a józan ész. Sok rost (zöldség,gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona) és fehérje (sovány húsok tejtermékek).

  Közhely hogy a hagyományos magyar étrend egészségtelen. Lisztes/cukros/olajos ételekre szoktunk rá gyerekkorunkban.

  A jó hír az hogy nem is olyan nehéz változtatni.

  Mindenkinek azt tudom javasolni csináljon egy próbát. Táplálkozzon egészsegesen 3 hétig. Rost/fehérje. Desszert helyett gyümölcs. Kolbász helyett olajos magvak.
  3 hét elég ahhoz hogy a szervezet átálljon és annyi pozitív tapasztalat gyűljön össze hogy vissza se nézzen az illető.

 • Tsh
  Pelenka: ha Libero akkor semmilyen netes vagy hagyományos bolt nem tudott jobb árat, mint Rossmann akciós ár 15%+10% kedvezménnyel. Ilyen évi 2-3x volt eddig, legutóbb augusztusban. Nekünk van kb egy évi mennyiség. Ha véletlenül kinövi se probléma. Annyira olcsó volt, hogy haszonnal is simán eladható.
 • Attila
  Azért ezt a pajzsmirigy dolgot hogy mindenki felemlegeti… 😀
  Best kifogás ever, nem a pajzsmirigye miatt dagadt valaki, hanem fordítva, miután rommá ette magát szemétkajával, tropára ment a pajzsmirigye. Ez persze jó, mert utána mindent lehet erre fogni. 😀
  Aki kicsit is utánaolvas, annak könnyű jó formában lenni, csak nem az elavult “vaj helyett margarin” szintű közegészségügyi vackokat kell keresni.
 • senkifia
  @attila:

  “a másik, a fogyás, fogyni lehet sport nélkül is, csak sokkal drasztikusabb diéta kell hozzá, de ebből a témából vannak kiemelkedő magyar írók is…..”

  Én kifogásolom a “drasztikus” jelzőt, saját tapasztalatomból kiindulva nem kell semmi extrém, csak leszokni az extra táplálék beviteltől, mindig annyit enni, amennyivel jóllakunk, nem többet, nem enni édességeket, cukros vagy szeszes italokat.

 • Rom Antal
  Sziasztok!

  Nagyon jó a cikk!!! bár konkrétan önmagában az elhízás sokkal inkább a genetikáról szól. Én pl. amikor kint voltam külföldön egy 2 hetes munkában egy all you can eat szállodában, bizony minden reggel és este degeszre ettem magam, mégsem híztam semmit. Ettől függetlenül tudom, hogy ez nem egészséges, és mivel nem szeretnék gyakran és súlyosan beteg lenni ill. hamarabb meghalni, így nagyon ritkán csinlálok ilyet.

  [Ha túlsúlyos lennék és lusta a gondolkodásra, akkor itt abbahagynám az olvasást.]

 • Rom Antal
  A másik dolog a gondolkodásmód: boltban lassan már semmit nem tudok venni, hiszen a liszt, rizs, só, cukor, olaj, tojás, stb. a termékek kb. 10%-át adják, mást meg “elvből” nem veszek (jönnek is rám a cikkben is utalt “ez egy komplett idióta” megjegyzések, de nem érdekel), mivel egyszerűen nem eszek vegyiárut. Ez csupán egy darab elhatározás kérdése, nem több (akárcsak bármely más szenvedélybetegség esetén (tehát hogy mit és mennyit eszik (iszik, játszik, szív, tol, nyom stb.) az ember)).

  A főzés bár időbe telik (és luxus), de legalább egy kreativ és hasznos program az együttlétre, így több szempontból is megéri (anyagilag pl. amikor munkahelyet váltottam, az első 5 hónapban a többiekkel menzán ettem, ez havi 18-22ezer Ft-tal dobta meg a kiadásokat).

 • Rom Antal
  A harmadik dolog pedig a mozgás: sokan napi 10-20 perc futópadtól várnak csodát, ami soha nem fog jönni (bár kezdésnek tökéletes). Én amikor úsztam, letoltam 1-1 km mell, hát, gyors, pillangót (vegyesen), közben 1-1 szaunával. Ez biztos nem egészséges (pláne hogy a végén néha már majdnem szédelegtem), és sok időt is elvesz, de élveztem, megvolt a sikerélmény, és nagyon komoly mennyiségű kalóriát égettem el. Ugyanígy, bár minimálisan 7 számjegyű a fizum, de nem derogál lepakolni egy kamionnyi rönkfát (tüzifát), ami 4 embernek 1,5 óra alatt brutál kimerítő. Utána jöhet egy hatalmas adag kalóriabomba, és lehet betalicskázni az egészet. És mivel nem vagyok hozzászokva, így nap végére teljesen kidőlök, volt már hogy be is lázasodtam a kimerültségtől és terheléstől, szóval ez sem egészséges, nem is csinálom gyakran.
 • Rom Antal
  De azt hiszem ezek olyan példák, amikkel ha átlagos generikám (emésztésem) lenne, vagyis könnyen elhíznék, akkor is jó eséllyel rendben lenne a súlyom.

  Hajrá mindenkinek, éljetek meg sikerélményeket!!!

 • Zedder
  , na igen, erre mondják, hogy aki 10 éven át ment befelé az erdőbe, az ne akarjon egy-kettőre kiteleportálni onnan.:) A visszaút is éveket fog igénybe venni.
 • Tamás
  Nagyonj jó poszt. Persze, számít a genetika. Én is, mint mindenki, irigylem azokat, akik tényleg bármit és bármennyit tudnak enni, nem híznak. Ilyen is van. Mint ahogy olyan is van, aki házzal, kocsival, és fizetésnek is hívható havi zsebpénzzel kezdi a felnőtt életét. Ettől még a saját dolgainkért mi vagyunk felelősek. A testünkért is, és a pénzünkért is.
 • Rojtos
  Egy olyan kalkulátort és építened kellene az oldaladra, ami bemutatja, hogy X kilogram túlsúly fenttartása Y éven keresztül hány forintba kerül (rákérdezve az étkezési szokásokra és abból kalkulálva valamiféle átlagárakkal (csokira, húsra, üdítőre stb), Figyelembe véve, hogy 100g ételből Átlagban hány gram épül be 🙂
 • Dani2
  Lehet fogyni kényelmesen 0.5-0.7 kilót hetente, ehhez 3 dolog kell:

  1) abba kell hagyni a zabálást (TV előtt enni, lopogatni, éjszaka enni)
  2) megfelelő mennyiségű, jó minőségű ételt kell fogyasztani (húst és zöldséget, gyümölcs nem kell, az sajnos desszert)
  3) hetente minimum 3x sportolni kell (a gyúrás jó, a kardió jó, de pusztán a futás nem biztos, hogy elég, ha valaki szeretne izmos is lenni)

  Érdemes legfeljebb 12 hétig diétázni egyszerre, ez is 6-8 kiló zsírvesztést jelent. Utána lehet újrakezdeni. Legalább 2 hetente legyen egy csaló nap.

  Akinek normálisan működik a pajzsmirigye, annak kizárólag a saját akaraterejétől múlik, hogy sikerül-e lefogynia. Ja, és aki azt mondja, hogy van motivációja a fogyásra, mondjátok meg neki, hogy az kevés: fegyelem kell hozzá (a tudatállapot, hogy megtedd, amit nem akarsz/amit utálsz/ami fáj, hiszen enni mindenki jobban szeret, mint nem enni 🙂 )

 • mp
  “Olyan rosszul nézel ki, te fogytál!” – mondta nemrég egy vidéki ismerősöm (egy néni).
  Nagyon fordítva van ez az emberek tudatában sajnos.
  Nyilván aktuális a cikk a karácsonyi zabálás és elképesztő felesleges pénzköltés közeledtével.

  Egy ismerősöm eladta az audiját és vett egy skodát, valamint kb. ugyanakkor felére lefogyott. Mondta, h az audit elképesztő drága volt fenntartani, a másik is elviszi a-ból b-be. És nem érezte jól magát kövéren, uh. lefogyott. Ennek jó pár éve, és tartja ezt az állapotot. Csodálkoztam, h jé, végre egy ember, aki látja az összefüggéseket. 🙂

 • headset
  Ha van itt olyan olvasó, aki tényleg fogyni szeretne, nem csak kommentelni 🙂 elmondanám, az én tapasztalatom.

  A szervezet egyrészt zsír, másrészt könnyen cukorrá alakítható vegyületek (pl. glikogén a májban) formájában tárol energiát. Először az utóbbi, ú.n. cukorraktárakat mozgósítja.

  Én azt tapasztaltam, hogy ha a főétkezések (ebéd, vacsora) előtt egy erőteljes 30 perces gyaloglással kiürítem a cukorraktárakat, akkor a bevitt kalőria ezeket pótolja és nem alakul zsírrá. Normál, nem túlzó étkezés mellett.

  Én nem vagyok túlsúlyos, de volt egy időszak, amikor egy kissé elkezdtek szűkebbé válni a nadrágjaim. Akkor kb. 1,5 hónap alatt lefogytam 4 kilót.

  Persze van akinek nincs módja ebéd előtt gyalogolni. Akkor gyalogoljon legalább este, hazafelé menet.

  Vagy tekintse úgy. mintha nem írtam volna semmit. 🙂

 • jami
  Én amúgy soha életemben nem híztam, a szülések után már a kórházból a terhesség előtti súlyommal mentem haza stb.
  No, amikortól kocsival kezdetem el járni és éjjel is dolgoztam, ami közben baromira éhes voltam és ettem – hopp, rögtön kiderült, hogy nem genetikai nyertes vagyok 😉
  Ha csak a hét felében biciklizem, már érezhetően fogyok. Egyébként nem eszem sokat, az éjszakai kajáról leálltam, többnyire mozogni is szoktam – 21-es a bmi-m.
  De simán tudok hízni. Csak eszemben sincs 😉
 • Zabalint
  Antal
  Két hét alatt hová híztál volna? Amennyit 2 hét alatt lehet hízni vagy fogyni, az bőven hibahatáron belüli.