Extra nyugdíjmegtakarítás

Olvastam egy érdekes cikket, hogyan tudod felturbózni a nyugdíj-megtakarításaidat egy pofonegyszerű trükkel.

Az egyik lehetőség, hogy havonta elteszel 30-40 ezerrel forinttal többet nyugdíjcélra már negyven éves korodtól.

A másik, hogy odafigyelsz az egészségedre és az így megspórolt pénz ugyanannyit jelent, mintha havonta eltennél 30-40 ezer forintot.

A cikk amerikai, így a konkrét számok nem sokat mondanak idehaza, de az elmélet fantasztikus. Ha odafigyelsz az egészségedre, azzal nem csak 3-5-10 évvel meghosszabbítod az egészségben eltöltött életidődet (és így a minőségi öregkorodat), hanem mindez pénzben is kifejezhető anyagi előnyökkel jár.

Egy negyvenöt éves átlagosan elhanyagolt amerikai férfi (elhízásban fej-fej mellett halad az amerikai és a magyar társadalom, sok más mutatóban (például alkoholizmus, dohányzás, daganatos betegségek, stb.) a magyar sokkal rosszabbul áll) csak a magas vérnyomás miatt évente 1.591 dollárral vagyis havi 132 dollárral költ többet az egészségére. A kor előrehaladtával ez a költség tovább nő. Egy 45 éves második típusú, vagyis szerzett cukorbetegségben szenvedő nő éves extra költsége 6.524 dollár, ugyanez 64 éves korban már 21.400 dollár évente.

Az átlag amerikaiak fele legalább egy krónikus betegséggel küszködik, de nem ritka egyszerre a két-három betegség sem.

Az átlagos emberünk ha csak néhány lépést tenne meg az egészsége érdekében, mint lemondana az egészségtelen ételek egy részéről, az önpusztító szokásokról, mérsékelten fogyasztana csak alkoholt, mozogna 30 percet hetente 3-4-szer, stb. húsz év alatt 100 ezer dollárnál is többet takarítana meg. Ezek a tételek közül egyik sem mission impossible, csupán arról van szó, hogy lead pár kilót, nem édességgel és sós chips-szel tömi magát, a sörözést meghagyja hétvégi elfoglaltságnak és hetente párszor felkel a kanapéról és mozog valamit.

Ez olyan százezer dollár, amit nem kellene pluszban megtakarítania a nyugdíjára.

Nagyon jó lenne egy ilyen brosúrát magyarul is összeállítani, magyar adatokkal, szerintem ütős lenne. Mennyibe kerül 20-30 év távlatában a nemtörődömség, hány milliót nyernél egy kis odafigyeléssel.

Sajnos én nem értek az egészségügyi részéhez, sem annak az anyagi vonzatához, de aki igen és van kedve, csinálhatna egy ilyen anyagot. Szívesen segítek a pénzügyi számításokban, hogy azok is jók legyenek.

Itt az eredeti amerikai anyag, de ennél lehetne kicsit bulvárosabb, könnyebben érthető. (Ez inkább tanulmány, mint figyelemfelkeltő anyag.)

Addig is: az egészséged megőrzése az egyik legjobb befektetés, semmi mással nem érhetsz el ekkora hozamot.

Kapcsolódó cikk, olvasd el ezt is:

Fogyj le

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

173 hozzászólás

 • Családfő
  …még egy: a szülői felelősség. Ne hagyjuk elhízni a gyerekeinket, és mutassunk nekik jó példát az egészséges étkezésről, mozgásról.

  Ez gyönyörűen működik, és csak rajtunk múlik. (a genetikát megint csak ne keverjük ide)

 • Andras
  Adamo

  Elved alapjan akkor nem lwhet meggazdagodni bankar es vagy tanacsado nelkul?!
  Nem lehetsz egeszseges egy orvos hadsereg nelkul a hatterben?!
  ….

  Kifogasgyar.hu
  Az emberi akarat mindig keznel van. Nyilvan a nem akarat is.. dontes egyeni…

 • Andras
  Adamo

  Tehat nem lehetsz gazdag bankar es tanacsado nelkul?!
  Nem lehetsz egeszseges orvosok nelkul?!

  Persze semmit nem lehet elerni akarat nelkul..

  Pedig az akarat keznel van mindig…

 • Feri a hegyről
  Adamo, szerintem, a lehető legrosszabb irány egy ilyen projektet, mint a fogyás külső eszközök (kondibérlet, ilyen-olyan étrendkiegészítők, vitaminok, személyi edző) meglétéhez kötni. Ez semmi másra nem jó, csak arra, hogy hárítsuk a felelősséget sikertelenség esetén. Számtalan embert ismerek a környezetemben, aki pusztán azzal, hogy elkezdte menedzselni a bevitt (milyen sz@rokat és mennyit eszik) és elhasznált (mit és mennyit mozog) kalóriák egyensúlyát, tartós nagy arányú súlycsökkenést ért el.
  Akinek a fogyáshoz az kell, hogy szégyellje magát egy személyi edző előtt vagy egyéb külső ösztönző miatt, az magában még nem döntötte el igazán ezt a dolgot, akkor pedig csak idő kérdése és a sikeresen leadott kilókat 1-2 hónap (év) elteltével duplán visszaszedi.
  Ez teljesen analóg a pénzügyi fogyókúrával, de ezt nem én találtam ki, ugye… 🙂
 • Kiszamolo
  Grza, ez így nem igaz, ugyanis vannak kategóriák : túlsúlyos, elhízott, súlyosan elhízott, stb. Pontosan lehet tudni az arányokat is.
 • LSV
  “ha lehetne, senki nem fizetné a tb-t, hanem kötne magán biztosítást akár kétszer annyiért is, mint amennyit most fizet. Csak pont ezért nem lehet.”
  Nem CSAK ezért nem lehet. Szerintem benne van az is hogy bár a világ az egyén felé tendál de még egy társadalomban élünk (társadalom és nem egyén biztosítást fizettetnek). Bármennyire is nem tetszik gondoskodunk egymásról. Ugyanígy van a nyugdíjasokkal is. Anno a család gondozta az időseket ma (még) az államra/társdalomra hárul a gondoskodás.

  “Tudatosan leszoktam 2006-tól a finomított lisztet,sót,cukrot, hidrog. növényi zsírt,ízfokozót tartalmazó élelmiszerekről”
  Akkor mit eszel, mert ezek a feldolgozott élelmiszerek szerintem min 95%-ban megtalálhatók? (Én családban gondolkodom 7 fő, tehát főzni is úgy kell hogy mindenki megegye, de egy ebéd ne 10ezer forint legyen).

 • LSV
  “Szerintem a tiszta étel sokszor olcsóbb, mert kevesebb elég belőle. Általában aki szemetet eszik, az drága szemetet eszik, és sokat.”

  Ezt annyian hirdetik. Kipróbáltuk a kevés tiszta ételtől marhára éhes maradtam, kellett az a mennyiség mint a “szemét” kajából. A “szemét” kaját éve legalább elhiszi az agyam hogy jól laktam. Nem mellesleg családra főzni “ehetetlen” de tiszta kaját, úgy hogy a havi fizetés nem a kajálásra megy el -szerintem- lehetetlen. Felénk is van aki pl. DownDate (ide behelyettesíthető a saját “tiszta” kaja is, mielőtt ennél ragadna le valaki.) kaját rendel de ilyet csak a szinglik engedhetnek meg maguknak, vagy az anyahotelesek.

 • Garázs
  Sokan emlegetik a futást. Mivel érintett vagyok, megkérdezem, hogy igaz-e, hogy 100 kg. testsúly felett az ízületeket tönkre teszi a futás? (192 cm magas vagyok, így a 100 kg feletti testsúly kicsit másabb kategória, bár tény, hogy nekem is fogynom kell!)
  A várólistákról meg annyit, hogy havi 725,- forintos egészségbiztosításom már most is van, ami nem sokra elég, de arra igen, hogy ne kelljen hónapokat várnom egy szakrendelésre, csak max. 3 napot. Aki ennyit sajnál rá kifizetni, az tudjon róla.
 • harvy666
  Egész pontosan ha jól tudom akkor 3 kategóriát szoktak nézni, a BMI (ami nyilván csak átlagembernél működik testépítőknél nem)

  – normális BMI<25
  – túlsúlyos (overweight) 25<BMI30

  Utóbbi kettőt összeadva szoktak kijönni a 65%-ok (nyilván a 3.-at nem számolják be a 2. kategóriába)

 • LSV
  @Családfő “a szülői felelősség. Ne hagyjuk elhízni a gyerekeinket, és mutassunk nekik jó példát az egészséges étkezésről, mozgásról.”
  Nem csak rajtunk múlik. Ehhez az is kell hogy ne legyél egyedül a családban aki próbál tenni. Mert én hiába tiltom ki ha a rokonok tucatjával hordják ide a nassolni valót.
 • harvy666
  Az mondjuk kimaradt még hogy Kiszámoló csak az OECD országokat említette, azokon kívül még rosszabb helyzetben vannak az arab országok (főleg Egyiptom) illetve a különböző szigetvilágok ahova beszabadult a fehér ember a McDonalds-al (Fiji, Mikronézia, stb.)
 • jami
  Ildikó, 1 hónapja vetettek el a gyerekek (!) élvezetből egy halom dolgot. A retek kb. 1 hét múlva már ehető nagyságú. Suli előtt-után kint vannak, gyomlálják, öntözgetik. Hagyjuk már, hogy csak kenyér, meg krumpli. A kertészet kézimunka elsősorban, konyhakertben filléres zöldségek megteremnek és máris nem csak a krumpli van kenyérrel.
 • Teletabi3
  A legjobb meg mindig nyugdij elott 1 evvel elpatkolni,es elverni az osszes let.:D
 • LSV
  @Garázs
  Futás jó dolog. Tegnap voltam egy sportcipő üzletben, ahol kértem széles lábfejre, 100kg feletti FUTÓ cipőt. Eladólány csak pislogott hogy vannak ilyen kategóriák?! Ők csak úgy kapják hogy futócipő. Anno még északírben vettem egy nagyon kényelmes n.ke running cipőt, azóta sem látok olyan.
  Ez a várólista rövidítő egészségbiztosítás működik nagyonvidéken is? Gyerekeknek is? Itt a gyerkőcnek 2-3 hónapra adnak szemészeti vizsgálatra időpontot.
 • Garbo
  LSV

  A jól elkészített, megfelelő mennyiségű, összetételű és minőségű tiszta étel:
  a, finom
  b, jóllaksz vele
  c, nem drágább

  Tapasztalat. Évek tapasztalata.
  Aki mást mond, valamit nagyon rosszul csinál, és természetesen önigazol. Mindig könnyebb azt tenni, mint megtanulni jót és jól főzni, nagy melóval levetkőzni a régi, rossz beidegződéseket stb. Tudom, mert átmentem rajta én is. És amíg nem tanultam ki a dolgokat, addig került többe a dolog.

  A megfelelő összetételű és ízű tiszta ételből nem eszel többet, nincs hiányérzeted és nem maradsz éhes. Viszont finomakat eszel, bírod a nehézsúlyos edzéseket is, és a vérképed is kiváló. Ha nem így van, akkor nem a tiszta étel a hibás, hanem felhasználói probléma van.

 • Garbo
  LSV
  Amint a rokon odahordja, az orra előtt dobd a szemétbe. Harmadjára nem fogja odahordani.

  Garázs
  Jó cipőt vegyél, futóboltból és nem lesz gond. A kövérség jobban írtja az ízületeket, mint a futás.

  Amúgy a mozgás túl van misztifikálva. Ha valaki hétvégente egy napot kirándul, túrázik, az már mozgás. Vagy szombat esténként táncol. Vagy otthon/tanfolyamon hobbitáncol a házastársával. Vagy tempósan (!) gyalogol napi negyven percet, de minden nap. Tollasozik kétszer egy órát a gyerekkel.

  Annyi lehetőség van, amit élvezni is lehet. Csak úgy alakul a fejekben, hogy a sport kényszer és nem élvezet, a tiszta ételtől éhes maradsz és ízetlen, a kultúra meg az, ami unalmas.

 • Garbo
  LSV
  “Tudatosan leszoktam 2006-tól a finomított lisztet,sót,cukrot, hidrog. növényi zsírt,ízfokozót tartalmazó élelmiszerekről”
  Akkor mit eszel, mert ezek a feldolgozott élelmiszerek szerintem min 95%-ban megtalálhatók? (Én családban gondolkodom 7 fő, tehát főzni is úgy kell hogy mindenki megegye, de egy ebéd ne 10ezer forint legyen).”

  Nem feldolgozott élelmiszert. Melyek megjelenése előtt is képes volt minden anyagi helyzetű réteg jóllakni, és nem mind egészségtelenül. Én a fent említett módon élek, főzök is. Mit veszek? Zöldséget, zöldséget, zöldséget (idényben), gyümölcsöt (idényben), tojást, tejterméket, halat, húst, olajokat, magvakat,tejterméket (nem ízesítettet), hüvelyeseket, gabonákat. Senkinek nem hiányoztak még a feldolgozott élelmiszerek.

 • Rissa
  Szerintem a mostani 20-30-40 évesek többsége már nem jut el a mai átlagéletkorig. Egyszerűen sokan borzasztóan egészségtelenül élnek, nagyon kövérek, már egész fiatalon!

  Egyszerűen oda kell figyelni az étkezésre és mozogni kell. Én ugyan vékony vagyok, de rá kellett jönnöm, hogy nem megfelelő dolgokat eszek. Kell a zsír, szénhidrát és fehérje egyaránt, megfelelő arányban. Szerencsére az alkoholt nem szeretem, sokan abból is túl sokat isznak, ami csak hizlal. Problémamegoldásra se jó.

  Találtam remek edzéseket a Youtube-on, 4 minute workout that replaces 1 hour in the gym – meg ilyesmi típusok pár hónap alatt, napi pár perccel remek alakot csinálnak. Ennyi ideje mindenkinek kell, hogy legyen!

 • Ákos
  @Garázs
  Nem feltétlen (Usain Bolt kicsivel van alatta (94), ezzel együtt világbajnok).
  Elsősorban talaj és cipő kérdése, de közrejátszik a technika, az izomzat és az ízületek állapota és egy csomó élettani, biomechanikai együttható.

  Azzal biztosan jót teszel, ha a futásban intervallumedzést tartasz, amíg 100 kiló környékére nem érsz. Ehhez esetleg szükség lehet egy pulzusmérőre is. Szerencsére nem elérhetetlen az ára ($20 ali-n az androidos, 6.000 az órás a Decathlonban). Azért “esetleg”, mert ha már csináltál intervallum edzést, akkor úgyis érzed, hol kell leállni és hol kell indulni.

 • Uli
  @Garázs

  Megkérdezhetem, hogy melyik szolgáltatónál van az egészségbiztosításod, és mit tartalmaz?

 • Zabalint

  “Ha néhány napig nem evés előtt megyek, 1-2 kilóval rögtön megnő a súlyom.”

  Néhány nap alatt nem lehet 1-2 kiló zsírt felvenni, vagy leani, az az 1-2 kiló valahol az emésztőrendszeredben vagy a folyadékháztartásodban jelent meg, és köze nincs ahhoz, hogy jobban fogyaszt-e, ha kajálás előtt mozogsz, valószínűleg amúgy nem, csak annyiban jobb, hogy teli hassal nem jó mozogni.

 • Nagy Vonalakban
  @Garázs
  Akármilyen futócipőd van, a futás az ízületekre akkor is negatívan hat, az időskori kopàsok nagyrésze visszavezethető a túlzott terhelésre.

  Van egy hatvan feletti barátom, akinek a rendszeres tenisz nyírta ki a térd izületeit,
  a műtét előtt már alig tudott járni.
  Pedig ő aztán odafigyelt a szerelésére.

 • Családfő
  LSV,

  Az ismerősök kezelése is a szülőkön múlik. 🙂

  Futócipőre vannak szakboltok, pl. Spuri. Ott még a futásodat is meg tudják nézni mezítláb, futópadon, a felvételt lassítva visszanézve. Biztosa tudnak majd segíteni.

 • Ildikó70
  Ehhez viszont kell a kert és az is, hogy ne hajnal 5-kor keljen a gyerek és 6-kor induljon iskolába, ahogy az enyémek tették, ráadásul este 6 körül értünk haza. Most a nagyobb kollégiumban van, a 8. emeleten lakik, a kisebbik albérletben, 5.-en. Nincs kert itthon sem művelve, mert ha 5-19 óráig nem vagyunk otthon nincs rá idő, sem energia (igaz pénteken már 16 körül otthon vagyok). Én ülőmunkát végzek, 2 helyen dolgozom és van 2 egyetemista gyerekem, a férjem egész nap jön-megy, kell neki a kalória. Hétvégén a hétközben elmaradt dolgokat pótoljuk, ha a gyerekek hazajönnek az is elmarad a sütés-főzés miatt, hogy tudjunk nekik pakolni, legalább 2 napig ne kelljen főzniük (fiúk).
  Biztos, hogy lehetne életmód váltással leadni pár kilót, lenne is miből, de egyszerűen képtelen vagyok rá.
 • Garázs
  , @LSV!
  energia.eon.hu/eletenergia/
  Családnak még kedvezőbb. Kelet-Magyarországon élek, az egyik fő indokom, hogy megkötöttem éppen a szemészeti ellátás volt, nálunk is 6 hétre adnak időpontot.
 • headset
  @Garázs
  “…igaz-e, hogy 100 kg. testsúly felett az ízületeket tönkre teszi a futás?”

  Könnyen igazzá válhat.

  A térdben levő porcok nagyjából annyi idő alatt fogynak el, amíg élünk.
  Az enyhe nyomás/tehermentesítés jót tesz a porcoknak, mert nincs saját keringésük. Ez biztosít némi anyagcserét. De a túlzott terhelés és az azzaljáró gyulladás nagyon gyorsan koptatja porcot.

  És az elkopott porcot konzervatív kezelésekkel (táplálkozás, gyógytorna) visszanöveszteni nem lehet. Az idős emberek nagyon nagy része emiatt porchiány okozta állandó gyulladásban (artrózis) szenved.

  Futás alatt az emberek többnyire városi (beton, aszfalt) futást ért. Vannak ugyan méregdrága futócipők amiről a gyártók!!! azt állítják, hogy megvéd a káros hatásoktól. De megvan a kockázat, hogy egy életre tönkreteszed a térded.

  Szerintem jobb a gyaloglás. Lehetőleg kisforgalmú, tisztább levegőjű utcákban.

 • Kiszamolo
  Azért fontos, hogy ez nem fizeti helyetted a díjat, csak időpontot intéz.
 • Uli
  @Garázs

  Áhh… akkor itt van a kutya elásva 🙂 Időpontot én is tudok foglalni a foglaljorvost.hu-n, és ott is általában 1 héten belül van. Plusz olyan árút választok amilyet én szeretnék. Ez így itt Budapesten pénzkidobás, de köszi!

 • Grza
  Egyébként – ha már egészség – ne feledkezzünk meg a lelki egészségről, mert elég sok bajnak, sőt, krónikus betegségnek, de elhízásnak, függőségeknek is oka tud lenni, ráadásul itthon eléggé elterjedt dolog, orvoshoz menni vele meg nem jellemző, ha mégis, akkor marad a tablettaszedés nyakra-főre, ami nem oldja meg a lelki bajok többségét…

  Persze a stresszes életmód, rohanás, a beszélgetés és az emberi kapcsolatok hiánya csak megágyaz ezen bajoknak, aztán csodálkozunk hogy előbb-utóbb baj lesz. Ráadásul bőven rövidíti az életet.

 • LSV
  Jól emlékszem hogy ti ketten éltek otthon, és a férjed túlsúlyos (vagy volt)? Gondolom nem a chia (vagy egyéb jelenleg egészségesnek kikiáltott) magos, de fehér liszt és cukor nélküli étkezéstől.
  Nyilván jó magyar szokáshoz hűen azt keressük hogy mi a nem megoldás, de azért ha kiszakadunk budapestről vagy megyeszékhelyről észre lehet venni, hogy nem tudsz minden alapanyagot beszerezni a modern “tiszta” konyhához.
  10 évente változik a szemlélet és mindig más van kikiáltva egészségtelen ételnek.

  Azért tényleg szívesen vennék konkrétumot táplálkozásügyileg (google-tól nem tudom meg melyik a bevált használható). Belefutnék még egyszer (sokadszor), hátha megtanulok jól és jót főzni, amiből 5 dkg is laktató lesz, és még olcsóbb is mint a rántotthús.

  @Családfő Persze, kezeld le a veled élő anyósodat. Vagy ahogy javasolták amikor jön haza a chipssel, dobjam a kukába. A chipset 😀

 • vzsolti
  Szerintem a legjobb egészségbiztosítás az lenne, ha bevezetnének egy KGFB-hez hasonló rendszert. Évente kötelező vizsgálatok és az alapján besorolnák a biztosítottakat fizetési osztályokba.
  A mostani rendszer rossz, pl. egy túlsúlyos, cigiző ismerősömnek egy asztma gyógyszer 700 Ft-ba van és heti tubust benyom. Nekem évente 1-re van szükségem a porallergia miatt és 4000 Ft a háziorvosnál (szakorvosnál fele lenne, de az plusz 1 nap)
  Ott vannak pl. azok akik drogoztak és keményen kokszoltak. Ha beadja a kulcsot valamelyik kiválasztó szervük akkor horror a gyógyíttatásuk (volt erről egy riport és ha jól emlékszem 5 milliárd forintba kerül a TB-nek 1000 ilyen páciens ellátása évente)
 • LSV
  @Garázs Köszi! Elmű-s ügyfélként ez nem játszik nálunk.

  Felénk nincs orvos lelki betegségre, bár nagyon másra sincs normális. Csak kórházba ne kerüljön az ember…

 • Matetoth
  Garbo

  Ha van valami leirasod, h miket lehet olcson egeszsegesen enniy az emailemet is megadom:
  Matetoth1993 gmail

  Eleg komoly ketsegeim vannak a gazdasagossagarol, de ha 1-2 otletet adsz, mar nagyon halas leszek!

 • jami
  Ildi, sokakról volt szó, akik a szegénységben csak kenyeret és krupmlit esznek. Szöcske írta erre, hogy nagyon sok a művelet kert pont ezeken a területeken, én meg azt, hogy pici munkával, pici területen is megterem már kaja. Az elhízott lakosság jelentős része nem 2 egyetemistát nevel 2 állás mellett.
 • vzsolti
  Sportoknál a legfontosabb a bemelegítés (izületi folyadék) és a levezetés.
  Ja és talán meg ennél is fontosabb, hogy ész nélkül nem csinálunk semmit. Pl. nem biciklizünk és futunk -10 fokban. (max egyszer-kétszer a kaland kedvéért)
  A személyi edző keresése szerintem is felesleges, az csak kifogásnak lesz jó ha valami nem sikerül. Ráadásul itt is egyre több a kontár. Néha járok olyan edzőterembe ahol folyik “edzőképzés”. Hallottam olyat amikor két vizsga előtt álló srác azon vitatkozott, h mi az az aerob meg anaerob mozgás – persze nem tudták. De legalább izom meg séró volt dögivel! 😀

  Nekem is széles a lábfejem. 46os méretben általában évente 1-2 modell van, amiben tudok rendesen futni. Ha találok megfelelőt mindig veszek plusz egy párt és akkor 2 évre le van tudva a vásárlás.

 • András
  Talán nem off!
  Az OTP önkéntesnyugdíjpénztárnál június 29.-ig belépési-átlépési akció van.
  Az új tagok az első befizetésük 20%-át megkapják ajándékba. Tehát 750000 Ft-után 150000 Ft-ot.
  Ez nem számit bele az adókedvezménybe, tehát az is felvehető.
  Igy a 750000 Ft után akár 300000 Ft a bónusz.
  Ez nagyon jónak tünik. Hogy a banknak miért éri meg, azt talán csak a Kiszámoló tudja.
 • -nb-
  A magánorvos arra nagyon jó, hogy az alapszinten (röntgen, MRI, mittomén) nem várva egy szinttel előrébb legyél.
  Pl. csipőműtét: 1. elméssz szakorvoshoz, normál 3 hónap, fizetős másnapra, 2. vizsgálatra küld, normál 3-6 hónap, fizetős másnapra, 3. vissza és még párszor stb. nyertél legalább 1 évet és a TB kifizeti a 2 milliót a protézisért. Ha azt is neked kéne, akkor erősen megváltozna a véleményed a “kockázatközösség” fogalmáról.
  Ha meg beüt valami komoly pl. rák, akkor jön a 30-100 milliós költség, tényleg komolyan gondoljátok, hogy a magánbiztosító a jelenlegi TB-pénzből állná ezt? hát egy fenét. Gondolom minimum 10 szezres lenne egy ilyen biztosítás, ráadásul a biztosítási logika szerint “kifut” az első esetnél, újat meg már az első eset miatt nem kötnek veled, a következő műtétedet nem tudod kifizetni és kész 🙁
 • Zozi
  El se hinnéd, mik vannak az alacsony foglalkoztatási szintű részeken. Szerencsétlenek napi 4-6 órát töltenek csak a mikrobuszban, míg az körüljárja a sok kis falvat a többi munkás után. Nem hiszem, hogy ilyen napirenddel a bolgárkert lenne a fő motiváció 🙁
 • jurta
  Adamo
  2018-05-08 at 22:49

  “Tényleg olcsóbb paprikás krumpli és TV nézés helyett a kondibérlet, étrend-kiegészítő, bio élelmiszer, 13 óra helyett csak 8-at dolgozni […]?”

  Az ilyen vélemények (nem a tied, városban ez általános) mutatják, mennyire kifordult világban élünk.

  Gépeket építettünk-vásárolunk és embereket fizetünk meg, hogy ne kelljen a fizikai munkát elvégeznünk; majd más gépeket építünk-vásárolunk, és más embereket fizetünk meg, hogy a testünknek emiatt hiányzó mozgást ránk kényszerítsék.

  Az egyik leggyengébb pontom a csukló alatti izmok az alkarban. Emiatt eszembe nem jutna motoros csavarozógépet használni a kézi csavarhúzó helyett, akkor sem, ha van kéznél. (na jó, ha nincs egyszerre több mondjuk 60 csavarnál 🙂 )

  Az edzési ismeretek meg – könyörgök, online, ahogy kiszámoló is írta, vagy max. 1-2 könyv a könyvtárból, míg megtanulod… Nem versenyre készülsz. (Folyt)

 • jurta
  (Folyt) A 13 órát dolgozás célja pedig meglepően gyakran, másokon és önmagamon is megfigyeltem, észrevétlenül az önnön fontosságérzet és pozitív énkép erősítése, nem pedig több pénzkereset… (nem mindig, de meglepően gyakran). Ha pedig van pár hasonló kényszerteljesítő a brigádban, akikkel kölcsönösen túl óhajtjuk egymást szárnyalni, akkor könnyen és hamar egy végtelen (a játékelmélet kifejezésével élve) patkányversenyben találhatjuk magunkat.


  2018-05-09 at 15:23

  “Egyébként – ha már egészség – ne feledkezzünk meg a lelki egészségről, mert elég sok bajnak, sőt, krónikus betegségnek, de elhízásnak, függőségeknek is oka tud lenni”

  Ezt már meg sem mertem említeni 🙂 pedig nélküle az orvosi egészség féllábú.
  (Bár nekem a háziorvosom volt az egyik első, aki elkezdett noszogatni miatta.)

 • Addam
  Én is tudok egy tök jó megoldást.
  A feleségemmel megvettük a legdrágább háztartási fagylaltgépet (100K), ezzel irdatlan ezreket tudunk megspórolni (alkalmanként 2-3 ezer) mert különböző vacak cukrászdákba nem megyünk be, ahol a minőség rossz (tisztelet a néhány kivételnek). Az eredmény pedig elképesztő!
 • jancsika
  Kedves Garázs.

  Üdv a klubban. Jómagam is hasonló paraméterekkel rendelkezem de lehet hogy a 110 kg is megvan. Első félmaratonomkor még a 90 kg ot kostolgattam 2.15 lett a vége. Ma 15 évvel késöbb már rendszeres mozgással már 1. 45 nél vagyok tök amatőrként és suhancok el a végén a nyighajok mellett. A cipő akármilyen drága is 5000 km után csere. Bátran fussatok egyetlen mellékhatása van de azt szeretjük.
  Ne legyünk prüdek igenis a minőségi sze.uális élet jobban gyógyít és megelőz bárkiminél. Én pl.államilag támogatnám hogy mindenki megtalálja a maga számára legjobb

 • naa
  Hmm, az egészségbiztosítás érdekelne, de
  – szűrésekre nem szeretek járni, bár negyvenen túl már állítólag kéne (egyszer sok éve valami miatt a s*mbe akartak feld*gni egy bazi nagy tölcsért – hát mikor megláttam, mondtam, hogy most nagyon sietek, inkább máskor visszajönnék, azóta se mentem vissza az élményért… még ha ingyen lenne se…
  – akkor mire költöm a sok lóvét amit az egészségpénztárakba fizettem? (Hülye kérdés, de lehet ez egészségbiztosítás díját egészségpénztárból finanszírozni??? Logikusnak tűnne.
  (ott a cikk alatt már nem lehet hozzászólni)

  Futás: ha a mezőn/füvön vagy puha futópályán futnátok (nem túlzásba esve), az gondolom nem ártana, végül is elég természetes mozgás, őseink is futottak a kardfogú elől eleget…

 • Családfő
  LSV, gondolod, hogy nekem/másnak nincs ebben a tekintetben problémás rokona? Szerintem próbálkozz, és hidd el, működni fog. Te ismered legjobban az anyósodat, találd ki a megfelelő stratégiát. Hisz a gyerekeid egészsége fontosabb, mint az anyós (vagy akárki) elképzelései és véleménye. Hajrá!
 • LVSC
  @kiszámoló:

  “Lefogytam 20 kilót és se személyi edző, se tanácsadás, se dietetikus, semmi.”

  Néha tényleg ellentmondóan írsz. Ez alapján miért hirdetsz pénzügyi tanácsadást? Más meg pénzügyileg sikeres lett bármilyen tanácsadás, vagy egyetem nélkül. Akkor mi szükség rád?

  Van, akinek kell, van akinek nem kell. Ez alapján megszüntethetnéd a blogot, mert más meg azt mondja: élj tudatosan, és sikeres leszel, nem kell ehhez pénzügyi tanácsadó.

  Nem tud mindenki magától lefogyni, ahogy nem tud mindenki magától pénzügyileg sikeres lenni. Ez így működik, nem vagyunk egyformák. Ha más szakmákat degradálsz (szted felesleges), nem biztos hogy jó irány.

 • Adamo
  Andras: “Tehat nem lehetsz gazdag bankar es tanacsado nelkul?!” – Fordítsuk meg a kérdést. Fölösleges a bankárok és pénzügyi tanácsadók (Kiszamolo?) munkája mert, nélkülük is lehetsz gazdag? Felesleges a személyi edző, mert nélküle is le lehet fogyni és egészségesen táplálkozni? Szerintem a többségnek szüksége van tanácsadóra/edzőre, attól még, hogy neked vagy Ferinek és Kiszamolonak nem.
 • Ostoba Mérnök
  Két kollégista fiatalembernek legfeljebb pálinkát kell főzni otthon…
  Már bocsánat.
  Ha egyetemre járnak nem gyengeelméjűek (gondolom), ha a 8.-on lakik (nahát, képzeld Ildikó pl. a Sch kolesz 18 emeletes…) akkor meg nem mozgássérült.
  És anyuci főz rájuk.
 • Zabalint
  Ami az étkezést illeti, rohadtul nem azért híznak el az emberek, mert nem a legfancybb diétásnak kikiáltott reformkaját eszik. A munkahelyi étkezdében, ahol egyes kommentelők szerint csak moslékot adnak, 3-ból 2 embernek simán befigyel 1 desszert, és a nagy adag főétel mellett ilyenkor sokra megy, ha salátatálat is kért.. Aztán napközben ha éhesek, csoki, ropi, holott ehetnének gyümölcsöt is (nem banánra, szőlőre gondoltam). Ja, és persze aki fogyni akar, még véletlenül sem a desszertet vagy a nasit veszi ki az étrendjéből, hanem inkább keres valami paleós, cukormentes, chia magos, akármilyen diétás desszertet, komolyan mint azok a vegánok, akik vegán kolbászt, vegán szalonnát akarnak (franciaorszagban most tiltották be ezeket az elnevezséseket).

  Nyilván ez csak amit látok, de ez alapján nagyon úgy tűnik, minimális változással sokkal kevesebben híznának el.

 • Zabalint
  Ja, az a lejobb, aki meg azért zabál sokat ebédre, hogy később legyen éhes, és észre sem veszi, hogy ezzel épp ellenkezőjét éri el.
 • Zabalint

  Csak akkor tartanám jogosnak, ha csak az okok feltárása alapján lenne a besorolás. Mert az egészségkárosítás statisztikai alapú, van esélye, hogy krónikus beteg leszel egészséges életmód mellett, csak nyilván kisebb, mint egészségtelen életmód mellett. Az meg nem fair biztosítási alapon sem, ha valaki 40 évig makk egészséges, és egészségesen is él, miközben rengeteg TB-t fizet, majd 40 év múlva ráhúznak egy horror biztosítási díjat, mert rákos lett. Az sokkal inkáb rendben van, ha a dohányos akkor is magasabb díjat fizet, ha még egészséges, de akkor sem többet, ha már nem az.