Ez történt a héten 03.05

Az amerikai hivatalos adatok alapján az 55-64 év közötti nők felének és a férfiak 47%-ának nincs semmilyen nyugdíjmegtakarítása.

Az amerikai ingatlaneladások száma alulmúlta még a 2020 tavaszi értéket is, amikor a COVID miatt nem történtek adásvételek. Nem csak a vevők lettek kevesebben a 7% fölé kúszó ingatlanhitel-kamatok miatt, de sok eladó sem költözik, mert akkor elveszítené a mostani 3%-os hitelkamatát, így inkább lemondanak sokan az ingatlancseréről.

Az új lakáshitelek utáni érdeklődés is 27 éves mélyponton van:

Az amerikai hitelkártyák után körülbelül 15 milliárd dollárnyi kedvezményt osztanak ki a bankok a kártyatulajdonosoknak ingyen repülőjegy, hotel és egyéb kedvezmények formájában. Ez az “ajándék” egyrészt a magas banki költségekből származik, az amerikai 2-2,25%-os kereskedők által fizetett kártyaelfogadási díj a többszöröse az európainak, másrészt ez a jutalom azoknak a zsebéből származik, akik fizetik a hitelkártyák 20% feletti éves kamatát. a New York Times cikke erre. (Fizetős)

A jegybankárok az ár-bér spiráltól tartanak, vagyis hogy a magas infláció miatt nagy béremelések lesznek, ami újra magas inflációt okoz és minden kezdődik elölről. Közben azt találták, hogy szemben a hetvenes évek magas inflációjával, most nem a munkavállalók bérei növekednek és okoznak inflációt, mert a legtöbb országban csökken a munkabérek reálértéke. Most a vállalatok profitrátája nőtt meg, vagyis a cégek kihasználják a magas inflációt és a szükséges mértéknél sokkal magasabban emelték az áraikat. A Reuters cikke erre.

2021-től felrobbant a tengeri szállítmányozás költsége, soha nem látott magasságba emelkedtek az árak. Most az inga a másik irányba lendült ki, 2018 óta nem volt ilyen olcsó a szállítás, mint mostanában.

A kínai népesség száma csökkenni kezdett, egymillióval vannak kevesebben, mint egy éve. Ilyen utoljára a hatvanas években volt. A fő ok az egyke politika, vagyis 2016-ig büntették, ha valakinek egynél több gyereke született. Ezt feloldották, sőt 2021-ben már a három gyerek sem volt nem kívánatos. A mostani fiatalok viszont hasonlóan a világ többi részén élőkhöz, nem kívánnak több gyereket vállalni, így a termékenységi mutató 1,28-ra csökkent. Mivel jelenleg Kína a világ gyártósora, így az ottani demográfiai változások az egész világon éreztethetik a hatásukat.

Németországban be akarják tiltani a gyerekeknek szóló édességreklámokat reggel hat és este 11 között, ideértve a youtube, tiktok csatornákat, de még az óriásplakátokat is óvodák és iskolák közelében. Minden hatodik német gyerek túlsúlyos vagy elhízott, 11 év felett pedig már minden ötödik, s a COVID alatt a helyzet még rosszabb lett. (2035-re az elhízás évi 4,32 billió dollárba fog kerülni világszinten, mivel szinte mindenhol romlik a helyzet.)

A 14 milliárd eurós német édességpiac szereplői természetesen nem örülnek a tervezetnek és megpróbálják megakadályozni azt. Pedig lehetne még tovább is menni, Chilében például olyan figyelmeztetések vannak az édességek csomagolásán, mint máshol a dohánytermékeken szokás. A felmérések szerint érdemben csökkent Chilében az édességfogyasztás a 2016-os bevezetés óta.

Izraelben nem csak társadalmi ellenállás van a bírósági függetlenség kormány általi felszámolása miatt, de már a gazdaság is szenved az antidemokratikus tervezettől. Az izraeli tőzsde 8%-ot esett februárban, a sékel 10%-ot gyengült a dollárhoz képest és több cég megkérdőjelezi, hogy kíván-e tovább befektetni az országban. A Moody is negatívnak értékeli a gazdaságra nézve a fejleményeket.

Az orosz helyzet nagy nyertesei a kínai autógyárak, soha nem adtak még el ennyi autót Oroszországban, mint az elmúlt évben:

Magyarországon a medián nyugdíj a legfrissebb adatok alapján 185 ezer forint, vagyis a nyugdíjasok fele kap ennél kevesebb és a másik fele ennél több nyugdíjat.

A magyar-orosz gázszerződés titkos, mert mi köze a népnek ahhoz, hogy mennyiért kapjuk az orosz gázt. Azonban a KSH adatokból ki lehet számolni, hogy mennyit fizetünk. Az, hogy nagyon nem előnyös szerződést kötöttünk, azt már régen lehet tudni, gyakorlatilag a piaci árat fizetjük két hónap csúszással. A kérdés már csak az, hogy akkor miért írtunk alá ilyen feltételekkel 15 évet, a szabad piacon bármikor vehetnénk gázt ezen az áron. A Népszava kiszámolta, hogy tavaly 265 milliárd forinttal fizettünk többet a gázért, mintha a szabadpiacon vettük volna azt meg.

A hazai turizmus jól kezdte az évet, a januári adatok alapján 18%-kal nőtt a vendégéjszakák száma és már csak hét százalékkal kevesebb ez az érték, mint a 2018-2019-es átlag.

Az ingatlan.com szerint átlagosan 48%-kal esett az érdeklődés a lakások iránt a tavaly februári adatokhoz képest és 32%-kal nőtt a kínálat.

Az MNB a duplájára emelte fel a bankoknak a kötelező tartalékráta összegét, ezzel is pénzt vonva ki a gazdaságból, így csökkentve az inflációs nyomást. A probléma csak az, hogy a tartalékráta negyedére nem fizet semmilyen kamatot, a maradékra is csak 13%-ot, miközben az egyéb banki betétekre 18%-os kamatot ad.

Share

138 hozzászólás

 • Kiszamolo
  Rider, a banki tartalékráta emelése a hitelezési aktívitást fékezi, semmi más szerepe nincs. Amikor a hitelezési aktivitást akarták növelni, akkor csökkentették ezt a rátát.

  Jól tette a jegybank, hogy emelte a rátát. (Igaz, ő a felelős azért is, hogy túl sok pénzt pumpált a gazdaságba előtte.)

  A sávos kamatozás viszont egyszerű megkopasztás. Mivel 13%-nál soha nem fizet többet, míg a többi pénzt 18%-ra fogadja be a jegybank, így nincs olyan bolond bank, amelyik többet tartana itt.

 • Aleks
  Szerintem a legegyszerűbb az volna, ha mindenkinek adómentes az ingatlana ahova be van jelentve. A 2. vagy több ingatlan viszont adóköteles. Cserébe viszont a lakáskiadás adómentes. A kormányának meg rendbe kellene tenni a jogi környezetet, hogy a nem fizető bérlőket is ki lehessen vágni, és kiadó se önkényeskedhessen.
 • Rubasov nertárs
  @axt:

  “Még valami: ha lenne “pár” ingatlanom, és hoznának valami törvényt a korlátozásra (pl. baszott nagy adó a 3. ingatlanra) lehet, hogy az elején morognék egy kicsit, viszont elfogadnám, hogy össztársadalmi cél az, hogy az ingatlanoknak ne váljon túl nagy hányada befektetési instrumentummá.”

  Nem, nem nyelnéd le, hanem szépen beépítenéd a bérleti díjba, tovább eszkalálva a helyzetet. Persze lehet, hogy lenne egy-két ilyen, de 99,98% bizony kőkeményen bevasalná a bérlő(i)n az adót. Lásd még a különböző, bankokra és kiskereskedelmi láncokra kivetett különadók. Ők sem nyelték-nyelik le, hanem továbbhárítják az ügyfélre, vásárlóra. A rekordinflációt többek között ennek is köszönhetjük. Nincs olyan, hogy a “gazdagok” fizetnek. A rájuk kivetett adókat te fogod szépen csengetni, velünk a többi közemberrel együtt.

 • Summit

  Az, hogy hányan tüntetnek, az semmit sem változtat a hatalmi ágak szétválasztásának a kérdésén, mert előbbi a politikai szimpátia kifejezését jelenti, az utóbbi pedig objektív módon elég jól eldönthető dolog. Persze bele lehet menni, hogy a nagyobb tömegnek van igaza, viszont ilyen alapon megfontolandó adalék, hogy Magyarországon 2010 óta a pro-kormány békemeneteken volt a legnagyobb tömeg)
  “de az egész világ másképp látja a dolgot.” – echo chamberből nézve valóban így is van.
  Egész sok információ van ebben a témában a Tabletmag.com-on én a JNS.org-on, lehet mondani, hogy ezek jobboldali médiumok, ez igaz, viszont kimondottan tényszerűek – egyik újságnak sem volt bukott fact check-je az elmúlt öt évben.
  Még az angol wikin érdemes elolvasni a israeli supreme court és israeli constitution cikkeket – ha már objektív véleményt szeretnénk megfogalmazni.
 • tip
  “Szerintem a legegyszerűbb az volna, ha mindenkinek adómentes az ingatlana ahova be van jelentve.” – hát akkor bejelentkezik oda, ahol a legnagyobb lenne az adó, a következőbe a házastársa, a harmadikba a gyereke és így tovább. A lakcímnyilvántartás nem a valós lakóhelyeket tartalmazza (mindig is, de 2018 óta immár legálisan).

  “99,98% bizony kőkeményen bevasalná a bérlő(i)n az adót” – mindig jót mosolygok az ilyen riogatásokon. A tulaj akár most rögtön is kiadhatná drágábban a pecót, de majd csak akkor fog árat emelni, ha több költsége lesz? Ebben az a logikai bukfenc, hogy a tulajok nem annyiért adják ki a pecót, amennyi a költségük, hanem amennyiért csak tudják. Ha a bérlők többet akarnának fizetni, a tulaj már most árat emelne; ha a bérlők nem akarnak többet fizetni, a tulaj akkor se fog tudni árat emelni, ha eggyel több költsége lesz.

 • axt
  Én úgy értettem, hogy valamilyen módon azt kell elérnie a kormánynak, hogy más befektetési eszközök vonzóbbak legyenek, mint a lakás. Illetve nem hiszem, hogy a bérlők a végtelenségig képesek lennének fizetni egy magasabb bérleti díjat. Nem vagyok közgazdász, nem tudok kidolgozni egy csomagot, ne haragudj. Én csak a célt tudom megfogalmazni. Hogy azt hogy érjük el, azt valaki nálam okosabbnak kell kitalálnia.
 • Rubasov nertárs
  tip

  ” mindig jót mosolygok az ilyen riogatásokon. A tulaj akár most rögtön is kiadhatná drágábban a pecót, de majd csak akkor fog árat emelni, ha több költsége lesz? Ebben az a logikai bukfenc, hogy a tulajok nem annyiért adják ki a pecót, amennyi a költségük, hanem amennyiért csak tudják. Ha a bérlők többet akarnának fizetni, a tulaj már most árat emelne; ha a bérlők nem akarnak többet fizetni, a tulaj akkor se fog tudni árat emelni, ha eggyel több költsége lesz.”

  A tulaj valóban annyiért ad ki amennyiért csak tud, ahogyan a bank, vagy a hipermarket is annyi profitot termel ami a csövön kifér. A bankok és a többi szereplő mégis rögtön beépítette a különadókat, árstoppokat az árakba. Ne legyen illúziód ezzel kapcsolatban, rögtön felmennének a bérleti díjak alsó hangon 10-12%-kal. Mondom még egyszer, nincs olyan, hogy a gazdagok fizetnek.

 • Rubasov nertárs
  tip

  A bérleti díjakat állami bérlakás-programmal lehetne letörni. Egyrészt ez megnöveli a kínálatot (ez már önmagában árcsökkentő hatású), plusz az állam lehet annyira nagyvonalú, hogy a piaci árnál valamivel kisebb bérleti díjjal adja ki a lakásokat. Emiatt a (magán)tulajok versenyhelyzetbe kerülnek, hiszen ha valaki ki tud venni 10-15%-al olcsóbban állami lakást, az nem fogja a drágább magánt választani. Így ez a magánszférában is csökkenést indukálna, hiszen a 0 bevételnél egy 10-15%-os árcsökkentés még mindig jobb.

  A kommunizmust viszont felejtsük el. Nem működött, és ez nem véletlen. Most is az látszik, hogy az ezzel való kísérletezgetés EU-bajnok inflációt eredményezett makroszinten.

  Én elhiszem, hogy jól hangzik a “fizessenek a bankok/gazdagok!”, csak az a gond, hogy végül a tápláléklánc alján lévők állják a cehhet.

 • Rubasov nertárs
  tip

  ” Ha a bérlők többet akarnának fizetni, a tulaj már most árat emelne; ha a bérlők nem akarnak többet fizetni, a tulaj akkor se fog tudni árat emelni, ha eggyel több költsége lesz.”

  Még egy utolsó gondolat: lakni muszáj, az nem olyan mint egy félmilliós prémium telefon, ami nélkül lehet élni. Minden tulaj a lehető legtöbbet igyekszik kihozni, viszont a piaci ár fölé nem nagyon lőhet. Ezt mindig a kereslet-kínálat kényes egyensúlya alakítja ki. De! Ha mindenki beépíti az adót az árba -márpedig befogja-, akkor be fogod építeni. A bérlő hiába lép le, ha mindenki árat emel, emiatt ki fogja fizetni a megnövelt díjat, mert az alternatíva az utca, esetleg valami munkásszálló, vagy a szülői ház egy kistelepülésen, ahol se munka, se bolt, se semmi. Mivel eleve kevés a kiadó lakás, ezért a tulajok osztják a kártyalapokat.

 • Murphy

  “ha a bérlők nem akarnak többet fizetni, a tulaj akkor se fog tudni árat emelni, ha eggyel több költsége lesz.”
  Én is mindig jót mosolygok az idealista közgazdasági megközelítéseken. Szerintem el kellene felejteni a piac láthatatlan keze és egyéb, a piacot mindenek fölé helyező gondolatokat.
  Ha minden eladó árat emel az adó továbbhárítására, a bérlő többet fog fizetni. Pont. Vagy szerinted a különadók jelenleg hogy működnek? A CBA nem emel árat, csak a Lidl? Az állami beavatkozás megszünteti a piaci törvényeket (már amit a globalizáció és a kartelezés még nem nyírt ki).
  De, gondolkodhatunk a Te analógiád szerint is. Ha befektetőként csökken a hozam, eladom a lakást, mert hülyeség lesz a kiadás (veszek állampapírt). Így szűkül a kínálat, a fejlesztések leállnak, mert senki nem épít ha nincs a szegmensben elég profit. Hatósági áras benzin és csirkemell megvan?
 • csizkek
  “az pont a neoliberalizmus TELJES HIÁNYA.”
  NAgyon nem. A neolib nem a vakmajom fele hurra optimista globalis nyitott egyenlo jogu kapitalizmust jelenti a gyakorlatban. BAr sokan azt hiszik. A fidesz egy populista felautokrata kormanyzast visz, felszinen valoban balrol elozi meg a munkaspartot is. Ez kell az m1 nezonek, az arstop meg a kg krumpli.
  A hatterben meg tol egy neolib gazdpolt: high pressure economy, egykulcsos ado, tokejovedelem nem adozik, szocialis rendszer-oktatas-eü teljes leepitese, munkajogok leepitese, orvosi kamara leepitese, piacok nyitasa es tamogatasa multik fele, globalis vallalati ado nem tamogatasa. Ingatlanpiac teljes kommodifikalasa. Neolibek a gyakorlatban mindig is egy szuk penzes reteg szabadsaga es helyzetbe hozasa. ov nem titkoltan epiti a sajat “tokeseit”.
  Partizan jol osszefoglalta: youtube.com/watch?v=Iyt9JQqq6No
 • bjozef

  “A hatterben meg tol egy neolib gazdpolt”
  Hajlamos lennék elfogadni amiket leírtál, meg a neked ellentmondókét is, de amíg itt nincs valami kiszámíthatóség addig megette a fene az egészet… Hiába írod jogosan, hogy tolja a multik szekerét a fidesz, ha holnap éjfélkor bármelyik szektor alávág egy különadót… vagy egy kialakuló lakhatási válságot majd elkezd “kezelni” egy elővásárlási joggal (ez most úgyis népszerű feléjük). Szóval itt kár az izmusokon meg ideológiákon lovagolni, egy kiszámíthatósággal már sokan elégedettek lennének…
 • tip
  csak neked válaszolok, a többi reakció nem érte el a minimumszintet sem. A felvetett adóztatás célja nem az volt, hogy olcsóbbá tegye a lakbéreket, hanem felvetése szerint “az ingatlanoknak ne váljon túl nagy hányada befektetési instrumentummá.” Márpedig egy ilyen adó hátrányosan érinti a bérbeadást, tehát az kevésbé lesz vonzó, úgyhogy feltevésnek legalább is releváns. Az ellenérvről (igazából fenyegetésről), miszerint ezt kapásból a bérlőre terhelnék, már megmutattam, hogy csacsiság. A költségek emelkedése önmagában nem növeli a kereslet fizetőképességét, kínálat szűkülése viszont idővel (elvileg) okozna áremelkedést. Ezzel szemben áll az, hogy a befektetési piacról kikerült ingatlanokat immár sajátként használnák ugyanazok, akik egyébként bérelnék (jószántából majdnem senki nem bérel nálunk), tehát a kínálat szűküléséhez egy párhuzamos keresletcsökkenés is tartozna.
 • tumpara
  “Ebben az a logikai bukfenc, hogy a tulajok nem annyiért adják ki a pecót, amennyi a költségük, hanem amennyiért csak tudják.” – tip

  Ebben igazad van, csakhogy egy általános adó kivetésével (akárhányadik lakásnál) MINDEGYIK ingatlantulajdonos beépíti az albérlet árába. Lehet, hogy nem teljesen, mert a vevők ennyiért már elkezdenek visszakozni, de akkor mondjuk beépíti a felét vagy a harmadát. Gyorsan megtalálja ezt a piac, és végül pont az albérlők járnak rosszabbul. Amúgy a lakás tényleg egy korlátos dolog, szóval valahogy kéne szabályozni, de szerintem nem ez a módja. Sajnos viszont egyéb ötletem nekem sincs.

 • csizkek
  “mégis rögtön beépítette a különadókat, árstoppokat az árakba. Ne legyen illúziód ezzel kapcsolatban, rögtön felmennének a bérleti díjak alsó hangon 10-12%-kal.”
  Mert enni kell, ezert beepiti. Legfeljebb a vasarlo egyel sz.rabb termeket vesz a penzeert. Ezert be tudja epiteni “gyorsan”. Egy ingatlan berleti piac nem ilyen. Ha beepiti az arban, majd legfeljebb pislog par honap utan, hogy nincs berloje se erdeklodoje. Persze lehet a berek is kovetik az inflat, meg adozast es akkor ennyi..
 • Kristóf

  “Én úgy tudom rengeteg olyan cég van, amely lakossági ingatlan bérbeadással foglalkozik.”

  Tudsz egy példát mondani a rengetegből?

 • Kristóf

  Szerintem minden legyen üzlet, akármilyen rosszul hangzik ez. Ami nem üzlet azzal senki sem akar foglalkozni. Ha minél olcsóbban minél jobb ingatlant akarsz akkor szerintem érdemes azt kívánnod, hogy minél nagyobb üzlet legyen. Gondolj csak bele hogy milyen pl egészségügyi vagy oktatási szolgáltatást kapsz meg mennyiért és milyen pl telefont.

  A másik dolog: vajon miért szeretnének sokan egy adott helyen lakni? Főleg, mert olyan más emberek veszik körül őket, akik között szeretne élni. Ahol elérhető a lakhatás ott valószínűleg nem is akarnál lakni. A jó munkalehetőségek sem azért vannak X helyen mert véletlenül oda estek le, hanem mert az ott lakó közösség megteremtette. Ilyen értelemben paradoxon elérhető lakhatást kívánni. Sokan szeretnének ott lakni ahol pl te. Olyanok akiknek nem elérhető. Gondolom neked is jobb hogy nem ők laknak ott, hanem azok akik megtehetik.

 • axt
  Értem én, te azokról beszélsz, aki a társadalomba képtelenek beilleszkedni, isznak, jobbára nem dolgoznak, stb. Ilyenekkel valóban nem szeretnék együtt élni. Megjegyzem egyébként, hogy a gazdagok és a középosztály képviselői között is van egy nagy rakás büdös bunkó, aki a többiek terhére van (újépítésű társasház, kutya kizárva az erkélyre, órákon át ugat, a falak verik vissza, kellemes szombat délutánt mindenkinek!). De nem ezt akartam mondani. Hanem azt, hogy egész egyszerűen túl nagy lett az olló a keresetek és a lakásárak között. Mint mondtam, nekem az árak megszaladása előtt lett lakásom (nem újépítésű!) és nem gondolom, hogy akik akkor vettek lakást itt a társasházban, mint mi, rosszabb emberek lennének mint azok, akik az elmúlt 3-4 évben kétszer-háromszor annyiért vették. Sőt, nekem konkrétan az újabb (tehát pénzesebb) lakókkal több gondom van/volt, mint a régiekkel.
 • Summit
  korlátos szerintem csak rövid távon, ha nagyon sokan keresnek lakást, akkor nagyon sokan akarnak építeni is, ami középtávon már bővíti a piacot. Korlátos akkor lenne, ha csak az elbontott házak helyén lehetne pontosan ugyanakkorát építeni.
 • nem értem
  És miből fizeti ki a MNB azt a sok kamatot?
 • Zabalint

  Továbbra is két dolgot kihagysz a képletből. Egyrészt azt, hogy a lakhatási igény ettől nem csökkenne, másrészt azt, hogy hosszútávon a lakóingatlanok száma nem konstans. Tehát attól, hogy egy általános adó miatt kevesebbeknek éri meg lakást venni kiadásra, még nem lesz kevésbé szűk keresztmetszet a lakhatás, emiatt olcsóbb sem tud lenni, lehet hogy rövidtávon valamit olcsósodna az ingatlanok vételára, de a bérleti díjak emiatt csökkennének, és a lakhatási válság ugyanott maradna, semmivel nem jutnának többen számukra megfelelő lakhatashoz. Hosszútávon meg a kieső tőke miatt kevésbé érné meg új ingatlant építeni, ezért kevesebb is épülne, mint egyébként, ezért tovább drágulna a lakhatás.

  Mondom, ha az a cél, hogy drágább legyen a lakhatás, jó módszer.

 • Zabalint
  Ha tényleg az olcsóbb lakhatás lenne a cél, akkor épp az lenne a jó, ha minél több sok lakást birtokló vállalkozás jelenne meg a piacon, akár úgy is, hogy eleve kiadásra építtetnénej társasházakat, de ha nem így, akkor is a plusz kereslet miatt több lakás épülne. Nyilván ehhez kellene opyan szabályozás, hogy ki tudják tenni a rosszhuszemű, nem fizető bérlőt, a jóhiszemű, rendesen fizető bérlőt meg csak úgy ne tudják, mert így érné meg nekik és így alapozhatnának normális bérlők tartósan bérlakásban élésre.

  A másik ami fontos lenne hogy az állam leálljon a látványberuházásokkal, vagy legalább anticiklikus módon csinálná prociklikus helyett.

 • untermensch4
  ” Ahol elérhető a lakhatás ott valószínűleg nem is akarnál lakni.” Vmi ameriaki katonaember csak olyan környéken tudott házat venni ahol a helyi közbiztonság miatt olcsó volt. Egyszer meghívta grillpartira néhány barátját/munkatársát és amikor a rossz szomszédság megtámadta őket, szakszerűen viselkedtek, nem volt veszteség. Mármint a védők részéről… utána felmentek a környéken az ingatlan-árak.
  A munkalehetőségtől távoli lakóhely tényleges költségében a plusz közlekedés is benne van, csak azt nem a vételárral fizeti az ember.
 • 13

  A liberalizációs hullám a 70-es évek nagy inflációja után terjedt el a világban. Milton friedman általános liberalizációt javasolt, és ez megoldotta a nagy infláció problémáját Volcker kamatemelésével párhuzamosan.
  Pont az “előjogokat” akarták megszűntetni, mindenkinek Margaret Thatcher és a bányászok ugrik be a korszakból.
  Viktóriusz pont rég nem látott inflációt okozott, valami itt nem stimmel.
  A multik gazdaságában tényleg liberális, míg máshol pont a herék kitermelésén dolgozik, pl. Építőipar, szállásszolgáltatás, oligarhák. Ilyet pedig a populistáknál láttunk eddig.
 • Attecte
  “Ilyen értelemben paradoxon elérhető lakhatást kívánni. Sokan szeretnének ott lakni ahol pl te. Olyanok akiknek nem elérhető. Gondolom neked is jobb hogy nem ők laknak ott, hanem azok akik megtehetik.”

  Nem, egyáltalán nem, mert én nem az alapján ítélem meg az embereket, hogy milyen a vagyoni státuszuk. És ez pokolian toxikus hozzáállás.

  Nem zéró a kockázat, de hosszú távon előnyösebb, ha nem a maisntream-et követed.

  Persze picit magam ellen beszélek, mert én is Budapestre költöztem, de maga Budapest hadd legyen elég nagy ahhoz, hogy ne homogenizáljuk ennyire.

  A nap végén így is, úgy is, az anyagiasítás a probléma. Értem a logikát hogy ami nem üzlet azzal senki nem foglalkozik, csak azóta bebizonyosodott, hogy jóindulatból az üzlet sem lesz fenntartható. És abból lesz az a neoliberális pokol, amit pl. a UK is átélt Thatcher alatt.

 • NGergő
  egyfelől google “lakás bérbeadás ingatlaniroda”, másfelől amit már ajánlottak többen is: nyolcas.com/, nyilván végtelen másik is van
 • tip
  “Ha tényleg az olcsóbb lakhatás lenne a cél” – már másodjára vagyok kénytelen ismét rámutatni, hogy az adóztatással kapcsolatos felvetés célja nem ez volt; kéretik visszaolvasni.

  Egyébként már ma is meg van adóztatva a tevékenység, tehát legfeljebb a mértékről lehet beszélni.

  Ami ma Magyarországon privát bérbeadás címszó alatt megy, az legjobb esetben: egy darab lakóingatlan piacról kivonása árán egy darab átmeneti szállás piacra dobása, azaz társadalmi szinten károkozás. felvetése ezt a jelenséget szorítaná vissza, vagyis a célcsoport számára a kérdés nem az, hogy olcsóbb lesz-e a lakhatás, hanem hogy egyáltalán lesz-e.

 • Máté
  Keress rá google.hu-n (ingatlan kiadás, lakáskezelés). Nem tudom mennyire lehet itt reklámozni, de nem írok be konkrét cég nevet. Sok sikert.
 • axt
  Azért a lakóingatlanok száma egy adott területre vetítve mégiscsak konstans. Jó, persze, le lehet dózerolni a 2 emeleteseket, hogy 6-8 emeleteseket húzzunk fel a helyükre (8. kerület) de alapvetően egy adott területen nagyságrendileg nem lesz több lakóingatlan. Tehát terjeszkedni maximum vertikálisan lehet, ahogy teszik is ezt most az agglomerációban. És kinek jó ez, őszintén? Nem jó az aggloban lakónak, mert a fél napja utazással telik. Nem jó a gyerekének, mert az meg nem tud egyedül járni, vagy bulizni. Nem jó a budapestinek, mert az agglós kocsija az ő utcájában áll ( nehogy fizetnie kelljen a parkolásért, hát az ingyen van!). Nem jó a környezetnek se. Szóval én még mindig azt mondom, hogy az lenne a normális átlagfizetés/lakásár arány, ami kb. 10 éve volt. Akkor még nulla megtakarítással, de normális fizetéssel kijött egy lakás hitelre. Ma se lehetetlen, de nehéz.
 • axt
  Bocs, javítva: Tehát terjeszkedni maximum HORIZONTÁLISAN lehet. Késő este volt már. De azt hiszem mindent elmondtunk a témában pro és kontra, szóval nem is baj, ha nem olvassa már ezt senki. A megoldást egyébként se nekünk kell kitalálni.
 • Muslica
  @Máté, @Ngergő
  Keverednek kicsit a dolgok: amely cégekre Ti hivatkoztok, azok MÁSOK ingatlanát adják bérbe, nem a sajátjukat kockáztatják. @Kristóf a saját tulajdon kiadására gondolt, nyilván. Az általatok hozott cégek simán 10% körüli összegért kiadják a tulajdonos ingatlanát, aztán, ha baj van a bérlővel, akkor az nem az ő problémájuk.
  Az ingatlanpiac árazásába az állam ne szóljon bele, egyetlen pozitív példát sem tudok, ahol sikerült volna egy ilyen projekt. Szabályozni azt kellene, hogy a kiadó ki merje adni pl. gyermekesnek is a lakást, mert sokan inkább üresen hagyják, minthogy aztán ne tudjanak szabadulni a rossz bérlőktől. Illetve inkább támogatni kellene a hosszútávú bérbeadást választókat adókedvezménnyel, mint büntetni a nem-kiadókat. Mellesleg valamelyik nap a bp-i 37-es villamossal utaztam és legalább 5 focipályát számoltam meg, értékes telkeken és 5 stadion vett körül
 • Máté
  12%-ért teljes ingatlan keztelést vállalnak általában, airbnb-re is van hasonló cég, de akkor nem ugyan arra gondolunk. A jelenlegi bérleti díjak, valamint adózás mellett nem gondolnám, hogy ezzel egy cég is foglalkozni fog üzletszerűen (az ingatlanok kiadását a magánszemélyek 90% nem vallja be), ezért ez az opció bennem fel sem merült.
 • CoolChoice
  Elnézést, hogy esetleg másról beszélek, mint a hazai vonatkozásokról. Az megvan valakinek, hogy mi történt tegnap (SVB teljes csőd, 2. legnagyobb USA bank), Az USA bankrészvények (és részben az EU-sok is) a mélyben és hétfőn egészen biztos folytatás várható. Van erről valakinek véleménye? Hogy hétfőn mire lehet számítani?
 • CoolChoice
  Bocsi, csak a 18. legnagyobb bank. Ha bárki szeretné, csatolok linket is hozzá.
 • tip
  “inkább támogatni kellene a hosszútávú bérbeadást választókat adókedvezménnyel, mint büntetni a nem-kiadókat” – indok? A különbség csak optikai, nem matematikai. Természetesen senki nem szeret adót fizetni, helyette jobban szeretné, ha a mástól beszedett adót neki adnák támogatásként. Az üresen állni hagyás egy véges erőforrás elpazarlása önérdekből; káros a társadalomnak, tehát érdeke lenne a társadalomnak ezt szankcionálni. A károkozást nem úgy szorítjuk vissza, hogy megjutalmazzuk azt, aki méltóztatott nem kárt okozni. Szabad pénzt keresni lakóingatlannal, de ne legyen szabad közben ellehetetleníteni a lakóingatlan rendeltetését, azaz hogy laknak benne. Ez sajnos nálunk még forradalmi ötletnek számít, pedig kézenfekvő.
 • Hmm
  “Mellesleg valamelyik nap a bp-i 37-es villamossal utaztam” itt már kezd el gyanakodni, hogy félrement az életed, és rögtön érzed hogy nem a stadionokon kell agódnod
 • Zabalint

  Egyrészt az elmúlt időszak ingatlanár emelkedései nem csak Budapestet érintették, mindenhol emelkedtek az árak, amiben szerepe volt annak is, hogy az építkezések is jóval drágábbak lettek, meg persze a felújítások, ami szintén lényeges, mert sok a rossz állapotú ingatlan Magyarországon. Igazából Budapest belső kerületein kívül eleve nem a hely a szűk keresztmetszet. Covid óta ráadásul a távmunkások aránya is növekedett. A másik, hogy nem kell nagyságrendekkel több lakás, hogy átbillentse a kereslet-kínálatot, néhány százaléknak már komoly hatása lenne.
 • jami

  A 2022-s népszámlálás előzetes értékei is mutatják, h folytatódik az urbánosodás, akkor is, ha a falusi csok nagyon megpróbálta (és részleges sikerült is) az ellenhatást:
  nepszamlalas2022.ksh.hu/eredmenyek/elozetes_adatok/#/13
  Magyarázzák, h nem, de ha ránézel, 4 színből 3 a városok lakossága, total 6,730m…

  Miközben érezhetően csökkent a népesség és a (ki- és el)vándorlás főleg a falvakat sújtja (nepszamlalas2022.ksh.hu/eredmenyek/elozetes_adatok/#/15), mégis nőtt a lakások száma:
  nepszamlalas2022.ksh.hu/eredmenyek/elozetes_adatok/#/19