Bármit megvehetsz

2014-05-29
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már többször találkoztam azzal az esettel, hogy valaki azért ragaszkodott egy egyébként nagyon drága unit linked biztosításhoz, mert csak azon keresztül tudott befektetni egy alapba, ami egyébként másként nem elérhető.

Inkább vállalta a lélegzetelállító költségeket ( a konkrét esetben 10 éves szerződésnél évi 10,4% TKM, de 20 évesnél is 7,78% TKM évente), csak hogy részese lehessen a csodaalap teljesítményének. Mert az ügynök kijelentette, hogy ebbe az alapba csak náluk lehet fektetni egész Magyarországon.

Ez az alap az igen sikeres és híres Warren Buffet cégébe fektető alap, így részesedhetünk a pénzügyi zseni cégének nyereségéből. Ez pedig sokak szerint megér még évi 8-10% garantált költséget is.

Na, kedveseim, ez egy jó nagy átverés, amivel hülyítenek benneteket.

Ha megnézed a biztosításod tájékoztatójában a nevezett alap leírását, azt találod, hogy az alap a pénz 96%-át a Berkshire Hathaway B sorozat részvényekbe fekteti, a maradékot készpénzben tartja a likviditási szükségek kielégítése céljából. (Ez utóbbi bevett dolog a legtöbb alapnál, ebből fizetik ki, ha valaki vissza akarja kérni a pénzét, ez csak egy technikai dolog. A lényeg, hogy semmi más nincs az alapban, mint egy adott részvény.)

Ha rákeresel erre a "Berkshire Hathaway B sorozat" részvényre, rádöbbenhetsz, hogy ezt a részvényt te is bármikor megveheted, hiszen egy egyszerű tőzsdei részvényről van szó. Megveheted dollárért az amerikai tőzsdén és euróért mondjuk a stuttgarti tőzsdén is. Itt találod a leírását: Berkshire Hathaway B részvény.

Ehhez nem kell pénzügyi zseninek lenni, nyitsz egy számlát mondjuk a KBC-nél (vagy bármelyik brókercégnél, ahol tudsz külföldi részvényt venni) és egy gombnyomásra annyi ilyen részvényt veszel, amennyit csak szeretnél.

A teljes költséged az évi 8-10%-kal szemben mindössze 0,3% lesz vételkor, ugyanennyi eladáskor, valamint évente 0,1% számlavezetési díj. Vagyis garantáltan többet keresel évente 8-10%-kal az alacsonyabb költségek miatt, ami a kamatos kamat miatt 10 év alatt már egy igen combos különbséget eredményez. (Konkrétan minimum kétszer annyi pénzed lesz ugyanabból.)

De mindez igaz mindenféle részvényre, kötvényre, befektetési alapra, ETF-re, mindenre. Nem igazán van olyan alap vagy értékpapír, amit ne tudnál te is bármikor megvenni egy gombnyomásra, ezért teljesen felesleges bárkinek akár csak egy fillért is fizetni. Itt leírtam, hogyan tudsz külföldi részvényeket venni: Külföldi részvények vásárlása.

Ugyanezen okból csak ezért teljesen felesleges mondjuk privátbanki ügyfélnek lenned. Ott is gyakran az a legfőbb érv, hogy bizonyos papírokhoz csak a privátbanki ügyfelek férnek hozzá. Abban a bankban lehet, de ugyanezeket a papírokat te máshol gond nélkül megveszed. (Csak persze tudd, mit veszel és miért.)

Sőt, a befektetési alapokkal házaló ügynököket is nyugodtan küldd el, amit árul, máshol sokkal olcsóbban megkapod. Erről már itt írtam: Befektetési alapok költségei

Úgyhogy felejtsétek el ezeket a parasztvakításokat, manapság nincs olyan termék a pénzügyi piacon, amihez te nem férsz hozzá bármikor otthonról, a fotelodból. Ha véletlenül nem azt tudod megvenni, hanem egy ugyanolyan másikat, attól sem leszel szegényebb, de ugyanazt is megveheted. Ha tudod a keresett papír ISIN kódját (ez az értékpapírok azonosító kódja), akkor egy jobb brókercég akkor is megszerzi neked, ha éppen nem is tartják a mindennapi kínálatukban. Az ISIN kódot még a Google is megmondja neked.

A cikket összefoglalva: soha ne hidd el, hogy egy értékpapírt csak egy helyről tudsz megvenni, soha ne vegyél mitoszokat, vagyis felkapott, divatos papírokat, főleg ne úgy, hogy nem néztél utána a cégnek. Azon kívül áruld el nekem, hogyan akartál haszonra szert tenni, ha ennek a cégnek az elmúlt 15 éves teljesítménye 6,4% évente, te pedig ennél jóval többet kifizetsz a unit linked biztosítás költségeire? Garantáltan nem hogy hasznod nem lesz, de még kevesebb is lesz a pénzed a futamidő végére.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Next Post
Napi 05.29

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram