Patika pénztár drágulás január elsejétől

Gábor szúrta ki, hogy a Patika pénztár megnöveli az elvonás mértékét január elsejétől.

Nem csak az elvonás mértéke változik, de a sávok is. A havi levonások helyett évente figyelik a befizetett összeget és ez alapján változik a kulcs. A minimum 2×2.000 Ft elvonás mindjárt az első két hónapban megmarad.

A pontos költségeket a 22. oldalon találjátok.

Ami öröm az ürömben, úgy tűnik, idén is lesz komoly elvonás nélküli novemberi feltöltés. Azt még érdemes lehet kihasználni, bár érdemes átgondolni, éves szinten mennyit is vonnak le tőled, ha mindjárt 4.000 forint mínusszal indul az év és csak utána jön a sávos elvonás.

Köszönjük a hírt Gábornak.

 

Share

30 hozzászólás

 • Grabovszkij
  Mivel a honlapon is hirdetik, annyira nem lehet hátrányos a változás… 🙂 Amúgy meg havi helyett éves elszámolás lesz, ebből nem látom, miért is járnánk sokkal rosszabbul.
 • Kiszamolo
  Grabo, nem hátrányos? Érdemes beleolvasni. Úgy a duplájára nő. Nem csak a mértéke nő, de az összeg is. Eddig 30 vagy 40 ezer felett volt kisebb kulcs, most 150 ezer felett.
 • Zsolt
  évi 440 ezer (havi 40 ezer november kivételével) helyett éves 150 ezer felett alkalmazzák a legkisebb levonást, ez azért kedvezőbb
 • mgpx
  Eddig a havi befizetésekre vonatkoztak a sávok, mostantól az évben addigi összes befizetést nézik.
  1) Aki eddig egyenletesen fizetett be havi 12 eFt feletti összeget, az jól fog járni. Eddig, ügyetlensége miatt, minden hónapban a rosszabb kulcsok szerinti sávban volt, mostantól az év folyamán egy bizonyos ponttól már alacsonyabb lesz a levonás.

  2) Aki kicsit is optimalizált a költségeken, az eddig ritkábban, de esetenként nagyobb összeggel töltötte fel a számláját, így az a magasabb havi sáv kedvezőbb kulcsa szerint “adózott”. Mivel jövőre a sávhatárok is, a levonási kulcsok is emelkednek, ők egyértelműen rosszabbul fognak járni.

  A pénztár kommunikációja zseniális: hogyan lehet a levonási kulcsok emelését költségcsökkenésként eladni. Tanítani kellene 🙂

 • Haszonleső
  Jól írta Grabo, a levonási alap az haviról évesre nőtt, úgyhogy éves szinten kb 0 és 10.000 ft az extra levonás, attól függően, hogy mennyire optimalizált a feltöltés.
  A legjobb amivel pár száz forinttal jobban is ki lehet jönni jövőre az a 10×3000+1x717e+1×3000 éves megosztás a novemberi akció miatt. Bár kívánom hogy a gyerek születésen kívüli önsegélyező szolgáltatáson kívül senki ne kelljen ennyit elköltsön az elszámolható dolgok közül évente.
 • Haszonleső
  Jajj, bocs nem vettem figyelembe a novemberi levonás emelését. A általam korábban leírt optimalizált esetben is 268 ft-tal több a levonás 🙁 Ugyanakkor lehetnek esetek nagy összegű havi feltöltéseknél (nem novemberben), amikor jobban jön ki az új módszer.
 • mgpx

  A havi 3000 Ft-ra eső levonásban nincs változás. Novemberre az idei 20000 Ft helyett jövőre csak a 30000 Ft felett részt nem terheli levonás. Így novemberre az általad említett befizetések mellett én ezt számolom:

  1) 2018-as szabály: a 20000 Ft-ból levonnak 50 Ft + 7.9% = 1630 Ft-ot
  2) 2019-es szabály: a 30000 Ft-ra eső levonás 6000 * 7.9% + 24000 * 7.4% =2250 Ft (mivel előtte már befizettél 10×3000 Ft-ot az év során)

  Valamit rosszul értek ?

 • Önsegélyezős
  Ha már Patikapénztár.

  Tavaly nyitottam és ki is maxoltam a visszatérítést a Patikánál. Sajnos az idénre tervezett gyerek nem jött össze.

  Van annak értelme, hogy idén egy másik Önsegélyezőnél nyissak egy számlát és oda kérjem a visszatérítést? Ha jövőre megérkezik a gyerek, akkor két helyről is fel tudom venni a kb. 1 milliót?

  Mármint lehet ezt így?

 • Ferke
  Tavaly nyitottam náluk számlát, még a novemberi akció keretében.Akkor befizettem egy nagyobb összeget, azóta viszont egy forintot sem. Eddig még rá se néztem a számlakivonatra, viszont most megtettem. Azt látom, hogy elmaradt tagdíjam van január 1-től, havi 3000Ft értékben (9*3000). Azt írja befizethetem utalással. De nem is az a lényeg, hanem hogy ez mind “megy a levesbe”? Tehát ez úgymond a költsége a számlavezetésnek?
  Mondjuk nem is értem, hogy miért nem tudják az ottani egyenlegből levonni.
 • LG
  @haszonleso
  Átolvastam az új alapszabályt, és baromira nem egyértelmű. A 113. pont úgy kezdődik, hogy “A pénztár a tagdíjbefizetések alapok közötti felosztásáról 2018. december 31-ig az alábbiak szerint rendelkezik”. Ezután jön a két táblázat a százalékokkal, amit le fog váltani 2019. január 1-től a vastagon dőlttel szedett két új táblázat.
  Azonban a 113. pont c) alpontjában van szó a novemberi kedvezményes feltöltésről, tehát erre a 113. pont első mondatában szereplő “2018. december 31-ig” kitétel vonatkozik, gondolom.
  Magyarul a nagy változás az én értelmezésem szerint, hogy jövőre már nem lesz kedvezményes novemberi feltöltés. Ezzel pedig a kedvezményes felöltést kihasználók kb 30.000 forinttal járnak rosszabbul. Vagy rosszul értem?
 • Anita

  Igen, több helyről is lehet.
 • naa
  Hát igen, 1-2 éve az EP összehasonlításnál is felmerült, hogy a Patika csak akkor jó, ha novemberben tolod be a max összeget, a “novemberi akció” miatt. És hogy a novemberi akció örökké megmarad – hát ide most egy kérdőjel bekerült legalábbis…
 • István
  @Önsegélyezős
  Sőt, én szülés után nyitottam. Leadtam az anyakönyvit 3 hónappal a szülés után, decemberben valamikor. Be is fizettem egy kisebb összeget, de annak x hónapot várnia kell ugye, ezért nem kaptam vissza. Adovisszatéritést ide kértem, amit egyből kifizettek az anyakönyvi terhére, a fennmaradó rész pedig várakozott a befizetésre és nem lett elutasítva 6 hónap után sem. Az utolsó darabot kb 2 évvel a leadás után fizették ki az anyakönyvi terhére.
 • mgpx

  Az én értelmezésemben a 113 a) és b) pontokra (tagdíjbefizetés elosztás) adtak meg eltérő szabályokat 2018-ra és a későbbiekbe, minden más változás azonnal hatályba lép. Ez viszont sajnos azt is jelenti, hogy a novemberi befizetések költségmentes küszöbének emelése már idén is érvényes 🙁
 • Belander
  Pffff… Pont most váltottam Patika Pénztárra… Kihasználom a novemberi akciót, aztán meglátjuk maradok-e, vagy ismét keresek másikat.
 • Grekk
  Jól látom, hogy a “kistesó” ÚjPillérnél nem lesz ilyen változás, ugye?
 • Lántib
  “Azt még érdemes lehet kihasználni, bár érdemes átgondolni, éves szinten mennyit is vonnak le tőled, ha mindjárt 4.000 forint mínusszal indul az év és csak utána jön a sávos elvonás.”

  A belinkelt dokumentumban azt írják, hogy ez a 2.000 Ft plusz levonás a tagsági jogviszony első két hónapjában alkalmazandó, ez tehát inkább a most érvényes belépési (“új patika kártya”) díj 4.000 Ft-os duplázása, nem minden év indul -4.000-rel.
  Mondjuk ezt leszámítva is szépen drágult 🙁

 • Önsegélyezős
  Na ez jó hír, köszönöm!

  Az Új Pillér és a Patika ugyanaz?
  Még a weboldal is szinte egy az egyben másolat.

  Hogy van ez?

 • Peti
  Kiszamolo: Miért nőne a duplájára? Ez csak játék a számokkal, összességében, éves szinten kalkulálva alig történt változás a levonásokban, sőt. A havi elszámolás amúgy az egyik legnagyobb átverés volt, és – mivel sokan nem vették figyelembe, – fals eredményt mutatott a többi pénztárral szemben. Most legalább könnyebb lesz összevetni őket. Ha nem lenne a novemberi befizetési akció, sokkal rosszabb kondíciói lennének a többi nagy pénztárral szemben.

  Önsegélyezős: Van! Én pont a gyerek miatt lettem IZYS tag, hiszen ők messze-messze a legrugalmasabbak: a kifizetés a gyerek 3 éves koráig kitolható! Novemberben megy a nagy összegű befizetés a Patikához, az adóvisszatérítés meg az IZYS-hez.

  Belander: Ha az éves adóvisszatérítés kimaxolására hajtasz, továbbra sem találsz jobbat a Patikánál.

 • naa
  A Patikával úgy emlékszem nekem az volt a gondom, hogy nem lehetett beszedéssel vagy kártyával fizetni.

  Közben eszembe jutott, már régebben meg akartam kérdezni, többen említettétek a “csekkautomata” jelenséget a postán, amikor csekket hitelkártyával be tudsz fizetni. Ez az ilyen jellegű problémákat megoldaná, nem tudom egy EP ad -e csekket.

  Viszont a csekkautomatára rákeresve azt láttam, csak gépi kitöltésű csekkel működik. Ezt hogy csináljátok? Lézer vagy tintasugaras nyomtatóval egy csekkre rányomtatni nem triviális – vagy elfogadja mégis kézzel ráírva az összeget?

  Nem konkrétan EP miatt kérdezem, de érdekel.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Nem kell kitölteni a csekkautomatába szánt csekken az összeget. Be lehet tenni üresen és a képernyőn beírni az összeget.
 • mgpx

  Lehet Patikát is kártyával fizetni a honlapjukról. Nem kell csekkel bajlódni.
 • Önsegélyezős

  Patikára tudsz kártyával befizetni:

  patikacsoport.hu/onugy/u_cardpay.php

 • egyszeri
  Abszolút laikus vagyok ezen a téren is…
  A nyár közepén döbbentem rá, hogy 350-430 között van a bruttó bérem, így elgondolkoztam, hogy lehet, hogy megérné nem az államra hagyni a sok pénzt, hanem valahogy kimaxolni az adókedvezményeket. Megkérdeztem egy könyvelőt aki azt mondta, ha nincs gyermekem nem tudok adót visszatéríteni…
  Itt a blogon viszont azt olvastam, van aki évi 150 ezret is visszakap egészségpénztári befizetéseiből…
  Szintén itt olvastam, hogy vegyes pénztárnál még hiteltörlesztésre, vagy ltp fizetésre is lehet használni a befizetéseket…
  Van tartósan beteg nyugdíjas a családban, így gyógyszerre, vagy gyógyászati segédeszközökre, prevencióra, sporteszközökre is lehetne költeni a befizetéseket
  Az a kérdésem, hogy megéri-e- nekem is bajlódni ezzel? A bruttó bér alapján mire számíthatok, illetve Ti melyik pénztárat ajánljátok? Megéri-e több pénztárban is tagnak lenni?
 • headset

  google
  önkéntes adóvisszatérítés
  NYESZ adóvisszatérítés

  Kaphatsz évi 250 ezer forint adóvisszatérítést. Hogy Neked megéri-e bajlódni, azt te tudod eldönteni.

  Még annyi, hogy az egészségpénztárhoz lehet kártyát kérni. Ha azzal fizetsz a patikában vagy a fogorvosnál, az nem jelent semmi plusz macerát.

 • egyszeri
  Köszi!
 • egyszeri
  Csak vissza kell kérdezzek…
  A hagyományos felhasználáson kívüli lehetőségeket is tartalmazza mindegyik pénztár, vagy az a lehetőség nincs meg mindegyikben?
  Októberben nyitnék 1-et valahol, de csak akkor, ha lakáshitelre és ltp-re is lehet költeni a befizetett pénzt.
  Amennyiben jól figyeltem a Patika pénztár pl. igen drága, ha nem az ingyenes hónapban tölti fel az ember… Az Isys-től pedig a neve miatt idegenkedem, de lehet, hogy ez már bigottság… Igaz nem jöttem rá, hogy ez a két pénztár megfelelne-e az elvárásomnak… Összehasonlítást pedig itt is csak több évest találtam és guglival is. Ideit sehol. Ezért nem tudom.
 • headset

  “A hagyományos felhasználáson kívüli lehetőségeket is tartalmazza mindegyik pénztár, vagy az a lehetőség nincs meg mindegyikben?
  Októberben nyitnék 1-et valahol, de csak akkor, ha lakáshitelre és ltp-re is lehet költeni a befizetett pénzt.”

  Nem tudom. Azt gondolom, mindegyikben van ilyen lehetőség, különben versenyhátrányba kerülnének.

  Én a hozzáférhető múltbeli költségadatokból kiindulva kiválasztanám a három legjobbat. Megnézném a honlapjukat, elolvasnám az alapszabályt és ami nem világos megkérdezném telefonon.

 • birzol
  “Összehasonlítást pedig itt is csak több évest találtam és guglival is. Ideit sehol.”

  Itt is nézz szét, mzsombor fórumtársunk szedte össze:
  docs.google.com/spreadsheets/d/147ziYNyFBQSCUbqNqLVly2eDR-2AM9JQc6t-uySsBQs/view

 • RDLDR
  @Önsegélyezős: arra figyelj, hogy az újonnan nyitott pénztárba is legyen ebben az évben valamennyi befizetésed. A NAV csak olyan pénztárba engedte már tavaly is kérni az adójóváírást amibe fizettél is be. Már komolyan nézik / tudják tavaly óta hogy ki melyik pénztárba mennyit fizet be. Visszadobják ha mást választasz. Az egyszerűsített online adóbevallás felületen pedig csak azok a pénztárak választhatók a menüből amikre kaptál jóváírást adott évben. Ebbe belefutottam párom esetében tavaly.