Ez történt a héten

2021-12-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Hiányoltátok a heti összefoglalókat, ám legyen, megírtam az ehetit. 🙂

Talán az egyik legfontosabb hír a héten az amerikai inflációs adat, amilyet még nem láttak az elmúlt 39 évben. A dollár 6,8%-ot veszített az értékéből az infláció miatt. A mantra arról szól, hogy az infláció csak átmeneti és az áruhiány miatt drágulnak a termékek. Az átmenet már egy éve tart és a szolgáltatások ugyanúgy drágulnak, amiknek jóformán semmi anyagköltségük nincs. A maginfláció is egy hajszálra van a harmincéves csúcsától.

A FED szerint továbbra sincs itt semmi látnivaló, annyit hajlandó csak tenni, hogy a gázpedál tövig taposása helyett egy kicsit feljebb emeli a lábát, 180-as tempó helyett csak 140-nel robog tovább az infláció gerjesztésében. Némileg csökkenti a kötvényvásárlási programját és gondolkodik azon, hogy lehet, nem 2023-ban fog először elmozdulni a nulla százalékos alapkamat politikájától.

(A jövő héten szerdán lesz egy nagy találkozó, ott talán meggondolják magukat. Persze könnyű helyzetben nincsenek, mert vagy az inflációt fékezik meg és a hitelfelvevőkkel tolnak ki, ami recesszióhoz vezet(het) vagy fordítva. Vannak olyan hangok is, miszerint az inflációt nem a tizenéve tartó szakadatlan pénzeső okozta, csak az elmúlt év gazdasági stimulusa és a hirtelen jött áruhiány, szóval nem kell kapkodni, néhány év és magától elmúlik. Már ha nem épül be az inflációs várakozásokba, mert akkor viszont baj lesz.)

Az inflációs várakozások

Miután az infláció az egekben, a kötvénykamatok pedig extrém alacsonyan vannak továbbra is (hála a FED kötvényvásárlási programjának), a tőzsde emelkedik, mert egyre kevesebben akarnak ekkora inflációs veszteséget bevállalni a kötvénypiacon. A héten is 3,6%-ot emelkedett az S&P 500-as index az inflációs adatok hatására.

Az olaj ára viszont nagyot esett az omikron variánstól való félelem miatt. Az új variánsról még semmit nem lehet tudni azon kívül, hogy sokkal agresszívabban terjed, mint a most egyeduralkodó delta. Ha ugyanolyan komoly megbetegedéseket okoz, mint a delta, akkor nagy bajban vagyunk. Ha sokkal enyhébbeket, akkor nagyon jól jártunk, mert kiszorítja a többi variánst és mindenki védelmet kap, aki átesik rajta.

Sajnos igazán még csak Dél-Afrikai Köztársaságban terjedt el, de ott az oltatlanok aránya 30% alatti, viszont az átlagéletkor is csupán 30 év, vagyis se az oltások hatékonyságáról, se az idősebbek veszélyeztetettségéről sem tudunk meg semmit. Még pár hetet várni kell, mire megtudjuk, hogy áldás vagy átok az új variáns Európa számára.

Az amerikai munkaügyi adatok szépek lettek, a regisztrált munkanélküliek aránya 4,2%-ra esett és az egyéb mutatók is javultak. (Igaz, sokan csalódottak, mert fele annyi új munkahely sem lett novemberben, mint októberben.)Most már a munkaerő-hiány a legfőbb gond, ami viszont megint csak az inflációt fogja gerjeszteni, ha a cégek egymástól akarják elhalászni az alkalmazottakat. Kétszer annyi új pozícióra kerestek embert novemberben, mint ahány új munkahely lett a végén. A 11 millió nyitott pozíció új rekord, aminek örülni kellene, ha lenne rá jelentkező. De nincs. Talán már ennyi használható munkanélküli sincs az országban. Ezért igazából ez egy nagyon rossz hír, munkaerő-hiányt jelent, ami a további gazdasági fejlődés gátja lehet.

A kínai Evergrande ingatlanfejlesztő hivatalosan is csődbe került, miután 30 nap elteltével sem tudta törleszteni a lejárt kamatfizetési kötelezettségét. (A 300 milliárd dolláros adósságához képest elenyésző, százmilliónál is kevesebb kamatfizetést sem tudott teljesíteni.)

A második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő is hasonló állapotba csúszott, ő lehet a következő dominó a sorban.

Ha ez kevés lenne, a kínai kommunista párt meghirdette a "lakást lakhatásra és nem spekulációra" programját és ingatlanadóval akarja elvenni az emberek kedvét az ingatlanok felhalmozásától.

A fejlett kínai nagyvárosok háztartásainak 96%-ának van egy, 20%-ának legalább két lakóingatlana, a kínaiak vagyonának 70%-a áll ingatlanban. (Ha most rájössz, hogy ezek a számok alapján több az ingatlan, mint a lakos és megkérdezed, hogy ki fog akkor azokban lakni, a válasz az, hogy senki. Olyanok ezek a lakások, mint a Lego befektetés: akkor érnek igazán valamit, ha senki nem bontja ki őket. 65 millió lakás áll üresen, elég lenne egész Franciaország lakosságának és még maradna is bőven üresen.)

A mostani problémák miatt olyat tapasztaltak a kínaiak, amit még szinte soha: elkezdtek csökkenni az ingatlanok árai. A szeptember-októberi 0,4%-os "zuhanás" persze innen nézve csak egy rossz vicc, de Kínában elég sokaknak elég nagy döbbenetet okoz már maga a lehetőség is, hogy bukni is lehet az ingatlanon.

Ez megfejelve a belengetett ingatlanadóval és a Párt eltökéltségével, hogy csökkentse a vagyoni különbségeket és olcsóbbá tegye a lakhatást, sokakban komoly riadalmat váltott ki Kínában. (Ha a legnagyobb ingatlanfejlesztők csődje és a több tízezer félkészen hagyott lakás nem lenne elég.)

Ha csökken az építőipar teljesítése, ami a kínai GDP 30%-át adja, azt az egész világ meg fogja érezni.

A kínai önkormányzatok egyik legjelentősebb bevétele volt eddig a területek kiárusítása az ingatlanfejlesztőknek, most ők is gondban vannak, miből pótolják ezt a pénzt. A Kínai Pénzügyminisztérium szerint az elmúlt évben 1,3 billió(!!) dollár bevétele volt ebből az önkormányzatoknak. (Ez elég szép pénz, nem tudom, ez más évben is ilyen magas összeg volt-e.)

Sokan úgy gondolják, hogy az ingatlanokból kiáramló befektetési pénzek nagy része a kínai részvényárfolyamokat fogják erősíteni a következő hónapokban-években.

S ha már Kína: pont húsz éve, 2001 december 11-én, hogy felvették Kínát a Világkereskedelmi Szervezetbe. Akkor az egész világ még a szeptemberi terrortámadásról beszélt, nem tudták, hogy egy sokkal fontosabb dolog történt. Kína a hetedik exportőr volt csak a világon, olcsó műanyag játékokat és egyéb ócska csecsebecséket gyártott. Minden volt, csak világhatalmi tényező nem, a lakosság fele mélyszegénységben élt.

Az évi 40 millió konténernyi áruforgalom már 2011-ben is elérte a 129 millió darabot és több acélt használt fel a kínai gazdaság egymaga 2020-ban, mint a világ többi része 2001-ben.

Háromszor is megdőlt a magyar áramfogyasztás rekordja a héten, a legutolsó rekord 7361 megawattos napi fogyasztás volt. Mindezt úgy, hogy nem is volt igazán hideg időjárás, nulla fok körül volt a hőmérséklet. A lakosságnál is tért hódít az elektromos fűtés és az ipar is több áramot használ, mint eddig.

A jegybank újra kamatot emelt, igaz, megint csak éppen hogy. Közben az előző jegybankelnök szerint ezek a 0,2-03%-os emelgetések annyit érnek, mint halottnak a beöntés, se az inflációt, se a forintgyengülést nem fogja megállítani. Ebben lehet valami, mert megint 365 forint felett van az euró árfolyama, nem képes a forint semmit erősödni, hiába van hetente kamatemelés.

Next Post
A nap képe

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram