Ingatlanpiaci körkép

Dávid ingatlanos és ebben a cikkben foglalta össze a véleményét a jelenlegi helyzetben, ami első olvasatra korrekt helyzetelemzésnek tűnik.

(Update: úgy látszik, megfeküdt Dávid oldala a látogatók hadától. 🙂 Ha neked sem megy az oldal, olvasd el itt a cikket.)

Ha érdekel a téma, vagy akár érintett is vagy, olvasd el az írását.

Ha vásárolni akarsz, szerintem ne siess, a válság attól válság, hogy az emberek hirtelen rádöbbennek, hogy nem is keresnek annyit, mint amennyit költenek, ráadásul a jövőjük messze nem olyan biztos, mint akárcsak egy hónapja is gondolták.

Így hirtelen mindenre visszaesik a kereslet, a szórakozásra éppúgy, mint az ingatlanokra. S ahogy a helyzet kinéz, nem a jövő héten fog az emberek vásárlási kedve megjönni.

Azonban vannak olyan emberek, akik most szorult helyzetbe kerültek, mert már lefoglalózták az új vagy új építésű ingatlanukat, de a régi lakásukat nem tudják most eladni. Ők akár komoly árengedményt is kénytelenek adni, annyit, amennyit várhatóan egy-másfél év alatt fog esni a piaci árszint.

Úgyhogy érdemes most is nyitott szemmel járni. Bővebben Dávid cikkében fentebb.

Share

147 hozzászólás

 • beetle
  Albérlőként üdvözlök bármilyen áresést. Már ideje volt, hogy forduljon a kocka, még ha csak egy kicsit is. Telef*ngott kerületekben is 130-140 + rezsi egy albérlet. Értem én, hogy mindennek megvan a piaci értéke, ki is fizetem, nem rinyálok, de van egy lélektani határ, amit már egy jó ideje átléptünk. Most azt látom, hogy rengeteg (főleg kicsi, korábban AirBnB-re tartott) lakás lett kiadó. Persze még szinte semmi, vagy csak nagyon kicsi (5-10%) áreséssel, meg 3 hónapra kiadással (sokan még reménykednek). Szerintem még egy hónap és sokkal érezhetőbb lesz, addig kivárok, úgyis van szerződésünk. 🙂
 • nyman
  Kb hasonlóan látom. Jó az írás.

  OFF
  Ha már ingatlanos van itt. Magyarországon miért nem találkozni progresszív jutalékkal az ingatlanirodáknál?

  Falun sok ingatlan a nyolcjegyű összeget sem éri el, egyes budai szegmensben meg nyolcjegyű összegért, még ha 9-sel kezdődik is szűk a választék.

  Az alap munka, a felmérés, fényképezés, a hirdetés, az ezzel eltöltött idő között minimális az eltérés. Jó persze más a hirdetési díj egy helyi lapban, mint egy presztizs újságban, portálon. Az egyikért kap az ingatlaniroda 2-300 ezret, a másikért meg 3-4 milliót vagy többet. A munka nem 10x annyi.

  Próbálkoztam azzal, hogy az irányár 75%-ig legyen egy alacsony rész, vagy akár fix összeg, de az irányár környékén már lehet felőlem akár 30%. így neki jobban érdeke a magasabb ár és nem a gyorsabb pörgés. Nem találtam ilyen irodát. Csak a vételér x százalékáért akarták tartani a markukat.

 • Szürke Eminenciás
  Off: de 13. Havi nyugdíj? Mi van veled Viktor????? 2022 kampány elindult. Végünk gyerekek.
 • Tamás4
  Ismerősöm hónapok óta nem tudott túladni egy panellakáson. A válság küszöbén jelentkezett egy vevő, aki azóta is ragaszkodik az ingatlanhoz. Nem akar alkudni a válság előtti árból. A papírmunka és a hitelügyintézés folyamatban van. Az eladónak szerencséje van, a vásárló meg vásárlási kényszerben. Gondolom ez lesz a kivételt erősítő szabály.
 • Gábor
  Néhány éve ingatlanra gyűjtök (vidék) és a célom az volt, hogy hitel nélkül tudjak ingatlant vásárolni, de ahogy emelkedtek az ingatlan árak, úgy ez a cél kezdet megvalósíthatatlanná válni.
  A környékemen egyenlőre nem mozdultak az ingatlan árak lefelé, szerintem ennek több idő kell, de így is fenn áll az az opció, hogy az eladók kivárnak, mint hogy árat csökkentsenek.
  Közben a megtakarítás meg inflálódik a csodás forint árfolyamnak köszönhetően, de ez már egy más téma.
 • KiVagyokÉn
  XI. kerületben 3 szobás panel 36 milla. Esik 20%-ot, akkor 28.8 millió. EGY PANEL LAKÁS 28 MILLIÓ FORINT-ért nekem még mindig nem jó deal. Ha másnak az, akkor hajrá. Szabad a vásár. Azt szeretném még megérni, hogy amikor az ingatlan adás-vétel törredékére esik, akkor az ingatlanosok is nyújtják majd a tenyerüket, hogy “mentsenek már meg minket”. Realista vagy Realestate néven írt itt valaki, eléggé sajátos volt a véleménye. Most is szívesen olvasnám, hogy látja a helyzetet.
 • Copywriter
  Idén tavasszal a szülői házhoz akartunk hozzáépíteni egy könnyűszerkezetes házrészt. 40 négyzetméterről beszéltünk, de már erre 10 milliónál többet mondtak volna. De aztán nem találtam tervezőt, aki volt, cseszett visszahívni, majd amikor felhívtam ismét, zabálás közben, csámcsogva küldött el, hogy mégsem foglalkoznak ilyen kis munkákkal. Az egyetlen építtető, aki azt mondta, hogy ha 1-2 hónapon belül lesznek tervek, jövő nyáron esetleg megcsinálják, mégsem vállalta, mert ilyen piszlicsáré munkákkal ők sem foglalkoznak.

  Akkor azt gondoltam, hogy majd hívnak ők hamarosan, amikor lesz gazdasági visszaesés, de a vírusra én sem számítottam. Most már hívhatnának, egyelőre a szülői ház tetőterét újítjuk fel, de ezt is csak akkor, ha már nem lesz víruspara. A pénzt meg elteszem, rájöttem, hogy nem baj, ha van pár milliós tartalékunk.

 • Danhadnagy
  még bekerül pár évbe, amíg a sok csokos végre belátja, hogy nincs mese, ki kell szállni az elméretezett lakásából. persze aztán még kapnak mentőcsomagot. most olvasom, Viktor bedobta a gyeplőt a lovak közé.
 • Vivien
  bocsi hogy itt írok neked. egyszer valamelyik bejegyezés alatt kommentelted hogy esetleg tudnál segíteni valakinek mellékállással kapcsolatban. még áll az az ajánlat?
  ha esetleg nem te voltál akkor kérlek ignorálj.
  Miklós bocsi az off-ért 🙂
 • Laci89
  Copywriter!

  Én speciel építész vagyok. Őszintén az ilyen munkákból éhenhalni lehet, mert értelmezhető pénz nem kérhető érte. Ha mégis, akkor meg megy a háborgás, részben jogosan. A megrendelő azt nem látja, hogy hiába csak 40 m2-t akarunk hozzácsapni, attól még teljesértékű dokumentációt kell készíteni az egész házra, felmérni, szakági tervezőket bevonni, ami sok idő és pénz, nincs arányban a munka súlyával sajnos. Hát ezért nem éri meg a bővítgetés a mi oldalunkról.

  Ha mégis ezen töröd a fejed, csak olyan építészt keress, aki szólóban csinál ilyeneket és erre állt rá. Azért az említett okok miatt nem sok ilyet fogsz találni.

 • jami
  A csokos lakások/házak ritkán túlméretezettek: 60+(1-2 gyerek)/90+ (3 gyerek) nm. Írtam pár napja, hogy most bolondulnánk meg pici lakásban, mikor hónapokig itthon kell tanulnia 3 gyereknek és dolgozni 2 felnőttnek. Laktunk nagon piciben, még mindig érdekes érzés, hogy jééé, elférünk.
  A csokos ingatlanoknak a műszaki paramétereik nem túl fényesek és az áraik…

  Az árak pedig nyilván fognak esni, de addig nem, ahonnan elindultak 4 éve… Mifelénk ezidő alatt min. 60%-os emelkedés volt. Szerintem is inkább összehúzódás lesz, kevesebb tranzakció.

 • Stanlee
  Be lehetne ide masolni a cikket? Nem volt felkeszulve a ddos tamadasra a szerver, amit a sok kiszamolo olvaso okozott nala 🙂 koszi.
 • Pampalini
  Én azt sem értem, hogy a kitűnően kereshető, fényképes online adatbázisok idejében egyáltalán mi a létjogosultsága az “ingatlanos” szakmának? Néhány szűk, speciális szegmenst leszámítva miért fizetnek nekik egyáltalán? Mi a hozzáadott érték?
 • naa
  “Nem találtam ilyen irodát. Csak a vételér x százalékáért akarták tartani a markukat.”

  A megoldás, hogy nem kell ingatlanos. Párezer forintokért felteheted a fényképes hirdetésedet, amikor mutogatni kell, akkor az átlag tulajnak amúgy is ott kell lenni, és bocs, de az ingatlanos hozzáadott értéke általában nem sok.
  Ráadásul a “tulajdonostól eladó” sokaknak vonzó, hiszen tudják, hogy pont nincs rajta az ingatlanos 3-4 milliós díja.
  Az ingatlanost hagyjuk meg azoknak akiknek nem számít az a 3-4 milla, vagy nem képesek egy épkézláb hirdetést feltenni.

  Az ügyvédre ugyanez, nagyobb összegre ugyanúgy elvárom a megegyezést, és nem fogok x %-ot fizetni ugyanazért a 3-4 oldalért, amiben amúgy is én fogom javítgatni a hibákat.

  Bocs, ingatlanosok és ügyvédek, de ez van.

 • Szabolcs
  Gábor
  2020-04-06 at 12:44

  Miért inflálódik a megtakarításokd a Ft árfolyam miatt, ha lakásra gyűjtesz?

 • Stofi
  Tudnátok szólni Dávid-nak, hogy fizessen elő a tárhelyszolgáltatójánál nagyobb csomagra, meg még alig indult el a hónap, és már el is fogyott a tárhelyéhez tartozó sávszélesség, és így nem elérhető a honlapja, helyette csak az alábbi szöveg fogadja a látogatókat:

  Bandwidth Limit Exceeded
  The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.

 • Szabolcs
  KiVagyokÉn
  2020-04-06 at 13:04

  Aki most megtapasztaaólja majd a májusi, rosszabb esetben a júliusi nyarat is egy déli fekvésü, 9. emeleti panelba zárva, az kicsit átértékeli majd az cserearányt egy kertesházhoz képest. Lesz az a panel kevesebb is. A kertes meg akár több…
  És mellesleg itt az idő: aki vállalkozni akar, az kezdjen paneleket klímázni, soványmalacvágtában.

  Amúgy ettől eltekintve akkora nagy áresésre nem kéne számítani szerintem senkinek sem, csak a teljesen élhetetlenek fognak esni. Lakni kell, a jó lakások/házak, jó helyen nem fognak lejebb menni, vagy ha igen, nem 30-40%-kal. Az eddig gagyik voltak érthetetlenül túlárazva. Aki kérdezte, Realestate sem mondott mást, most miért írna mást?

 • Petiayeti
  Eminenciás Kartárshoz szólnék én is kicsit off-an hozzá , mert ha politika ha nem emellett már nehéz elmenni ép ésszel… 13.-ik nyugdíj most, épp most? Mi vaaan? Én vagyok hülye, vagy ez mást nem zavar, hogy elképzelhető hogy ott fent nagy bajok vannak?
 • Jamroll
  @Danhadnagy: Ez is benne van, ahogyan az is, hogy a 60% koruli valasi statisztika a CSOK-osokra ugyanugy ervenyes. Sajnos a valsag miatti stressz ezt tovabb ronthatja.
 • Ewaf
  Sajnos David irasa jelenleg nem elerheto: “The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.”
 • Vidéki vagyok
  Én egy kis határmenti faluban élek az ország Dél-keleti részén. Itt még semmit nem estek az ingatlan árak. Olyan szinten vannak elszállva itt is, hogy fel sem lehet fogni. Egy kis parasztház, ami jó, ha van 70 négyzetméter és épp van benne multszázadi fürdőszoba. 5 millió Ft. Egy tégla építésű családi ház 10+ millió, de van 20 millióért is. Ami szerintem túlzás. És tegyük azt is hozzá, hogy semmi nincs a faluban. Nincs munka vagyis mezőgazdasági idény munka van, de semmi több. A közeli városban van 2 nagyobb gyár, meg 2 kisebb és kész kifújt.
 • oneWay
  Nem olvasható a cikk: “Bandwidth Limit Exceeded
  The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.” -bármit is jelentsen ez…

  Igen, kampány van 🙂 …pont most hogy egyenesbe jöttünk, tönkretesz mindent a járvány. A mondat második fele igaz csak. Ha egyenesbe jöttünk volna, nem lenne ekkora a baj. No mindegy.

  Én tényleg sajnálok mindenkit, mert biztos sok egyéni tragédia lesz a következő hónapokban, években. A szenvedést senki nem érdemli meg. De komolyan. Viszont szerintem még sokat kell várni, lehet éveket az olcsóbb ingatlanokra. Azokra, amiket érdemes is megvenni.

  Szüleim 3 évente mindig megindultak, hogy eladják a házat. Hol válságban, hol nem. És végül nem adták el. Vagy csak 9 év múlva 🙂

 • javadev
  Szerintem, aki ingatlant vesz, az, ahogy ezena blogon is tanulja, hosszutavon gondolkodik. Megertem, hogy sokaknak az a remenye, hogy az ingatlanärak esnek, es lätom azt is, ezen a blogon nagy remenyekkel van a szerzö, illetve a funklub ezzel kapcsolatban.

  En mäshogy lätom. Ha összehasonlitjätok a Pesti ärakat a becsi, müncheni ärakkal, meg mindig oriäsi a különbseg. A nyugati vilägban, ahova mindenki szerint Magyarorszäg közeledni szeretne, nagyon drägäk a nagyvärosi ingatlanok, es kisebb lassuläsokat eltekintve dinamikusan nönek. Nem lätom, miert lenne ez mäskep Budapesten. Az orszäg többi reszeröl nem beszelek, mivel az is vilägszintü folyamat, hogy a videki/aglomaräcion kivüli ingatlanok erteke esik. El kell fogadni, hogy egy nagyvärosba fizikailag nem fer be ertelmes tävolsägon belül annyi ember, amennyi be szeretne költözni a munka es egyeb lehetösegek miatt.

 • javadev
  Folyt.: a budapesti illetve magyarorszägi közlekedes miatt nem elviselhetö az ingäzäs olyan tävolsägokrol, ami Becs vagy München eseteben meg a fäjdalomküszöb alatt van. Többek között emiatt is lehet hogy iden nem nönek az ärak, vagy sokan kivärnak az eladässal, de en hosszu tävon nem lätom, hogy esely lenne csökkenesre.
  Föleg ugy, hogy a keresetek meg mindenki szerint egyre jobban közelednek a nyugateuropai szinthez. Nyilvän nem mindenkie, mielött elindulna a nepharag, csak azoke, akik ingatlat akarnak venni Budapesten. Nem lätom, miert lenne mäshogy osszu tävon, mint a Szilikon völgyben (legextremebb pelda), hogy egyszerüen azok elnek a nulla kilometerkö 30 km-es körzeteben, akik ezt meg tudjäk fizetni. A többiek meg igy järtak. Nem erröl szol a kapitalizmus? Vagy a lakäspiacon azert mär nem szeretjük annyira?
 • oszi
  Úgy tűnik a belinkelt oldal nincs felkészülve a kiszámoló olvasótábor nagyságára: “Bandwidth Limit Exceeded”
 • Bitera S.
  Öröm nézni benneteket.
 • Laci
  509 errort dob a link, illetve a torokdavid.hu is.
 • faterpolo
  Nem érem el a cikket. Nálam van a gond, vagy hibás a link?
 • Flat
  Jovo honapban fog lejarni a lakasunk egyeves berleti szerzodese. A berlo maradna meg egy evet. Szerintetek pedzegessem neki az inflacioval novelt berleti dijat vagy oruljek annak, amit eddig kaptunk?
 • Nagy Vonalakban

  “… Realestate néven írt itt valaki, eléggé sajátos volt a véleménye. Most is szívesen olvasnám, hogy látja a helyzetet…”

  Teglaherceg néven olvashatod a hozzászólásait a Portfolió Lakás/ingatlan fórumon.

  A legutolsó hozzászólása négy nappal ezelőtt:

  “… Persze, a csúf-gonosz befektetők miatt van minden!!
  Gondolom a csirkemell is azért lett duplája meg a zöldségek ára is mert a rohadék befektetők felvásárolták a készletet és a szegény szittya magyarembör kénytelen ennyiért megvenni! A maszkok ára is ezért lett 5-10-szeres mert azt is felvásárolták a ganéjok!
  ..
  Te magadtól vagy ilyen ‘okos’ vagy segítettek a portfóliós/indexes cikkek is hogy ide jutottál????
  És a zárcsökkenésért majd ki lesz a “felelős”?? Ja, azért gondolom a dicső magyar munkásemberek mert hát az összes jót nekik köszönhetjük! Agytr*szt…”

  forum.portfolio.hu/user/teglaherceg

 • Nyomd a gázt!
  Kicsit leterheltétek az oldalt…csukjátok be mert én is szeretném elolvasni! 😛

  Én 2 hónapja vettem lakást, most építem át az igényeimnek megfelelően. Zsigerből kerültem eddig a hiteleket, de ha 1 éven belül nem tudod összegyűjteni a kp-t rá akkor sajnos marad a hitel. Persze nem ész nélkül és nem 20-30% önerővel!
  Szerintem nem fognak érezhetően visszaesni az árak,aki teheti ki fog várni, aki nem teheti az reménykedik hogy majd az állambácsi megmenti, aki meg valamilyen oknál fogva el fogja adni ár alatt azt a nepperek fel fogják vásárolni. Ez kb olyan lesz mint az olcsó de kiváló állapotú céges autó vásárlási lehetőség, létezik csak nagyon kevés ember jut hozzá.
  Az airbnb-seket meg nem féltem, lehet szeretni meg nem szeretni őket (nekem semmi közöm hozzájuk) de azt be kell látni hogy (általánosságban) elég talpraesettek.

 • Nagy Vonalakban
  “…Sok túlárazott lakás van/volt a piacon, ezeket le fogják vinni a reális árra. Reális alatt itt a 2020 január, februári eladási árszintet értem…”

  Most a reális ár a 2020 januári ár,
  egy év múlva pedig a 2019 januári ár…

  “… A másik, a befektetői réteg, akik a helyzetet előnyükre akarják fordítani, és keresik azokat a nagyon motivált tulajdonosokat, akik akár 15-20%-ot is hajlandóak engedni az árból…”

  Nem.

  A befektetők 15-20%-ért nem fognak mozdulni akkor, amikor a részvények már túl vannak egy 30-40%-os áresésen,
  a rövidtávú kiadás halott, a hosszútávú kiadásnál pedig beindult az árverseny.

  Majd ha az ingatlanárak is esnek 30-40%-ot, majd talán akkor.

 • Pestigyerek
  Az eladók nem kapkodnak, azért egy komolyabb lakásnál 5-10% az 3-5 millió forint. Inkább áll egy évig a lakásom, mimthogy annyit engedjek. És aki nincs lépéskényszerben az nem fog engedni. A kaidás már problémás, de csak azért nem fogom felére levinni a bérleti díjat hogy valaki kivegye és aztán lelakja. Inkább áll üresen 3 hónapot.
  Azt meg nem értem, hogy egy új építésű lakás miért olyan jó vétel most. Még mindig nagyon drága, 1,5 millió/nm alatt jó helyen nincs, ami meg rossz helyen van az a későbbiekben eladhatatlan lesz. Sőt, a most átadott lakások minősége is harmat gyenge. Kiadni meg nem lehet jobban egy új építésű lakást mint egy régebbit.
 • Kepe
  Érdekes cikk szerintem. Érdemes megtekinteni az mnb lakásárindexet is. mnb.hu/letoltes/mnb-lakasarindex.xlsx
  2008-9-re 4%-ot csökkentek a Budapesti árak majd még 2009 negyedik negyedévére 14%-ot, reál árakat néztem. Ha sokáig eltart a válság ez is elképzelhető. Ha pedig már Júniusba mindenki ezerrel dolgozik és zakatol a gazdaság akkor pedig nem változik semmi szerintem. Én egyébként most akartam lakást venni tavasszal 80% önrésszel, most én is kivárok hátha kifogok valami jó vételt Pesten.
 • marcos
  “Az árak pedig nyilván fognak esni, de addig nem, ahonnan elindultak 4 éve…”

  “Amúgy ettől eltekintve akkora nagy áresésre nem kéne számítani szerintem senkinek sem, csak a teljesen élhetetlenek fognak esni. Lakni kell, a jó lakások/házak, jó helyen nem fognak lejebb menni, vagy ha igen, nem 30-40%-kal.”

  “El kell fogadni, hogy egy nagyvärosba fizikailag nem fer be ertelmes tävolsägon belül annyi ember, amennyi be szeretne költözni a munka es egyeb lehetösegek miatt.”

  Szerintem meg paradigmavaltas elott allunk, ez a jarvany fogja beinditani a tavmunka forradalmat, akkor fovarosban es megyeszekhelyeken a gagyi panel es nagyobb tarsashaz lakasok arai ZUHANNI fognak! 🙂

 • Norbert

  Ha jól értettem a bejelentést, ezt a “13. havi” nyugdíjat egy alkalommal fogják kifizetni, négy részletben, négy év alatt. Nevezhették volna 53. heti nyugdíjnak is, de úgy nem szólt volna akkorát.

 • Nagy Vonalakban

  “… Szerintetek pedzegessem neki az inflacioval novelt berleti dijat vagy oruljek annak, amit eddig kaptunk?..”

  Szerintem várd meg, amíg ő pedzegeti…
  az árcsökkentést…fel fog hívni, ne aggódj.

  Én az egyik bérlőmmel (szórakoztatóipar) negyed(!) árban egyeztem meg a következő hat hónapra úgy, hogy majd hat hónap múlva leülünk és átbeszéljük…és hogy ne aggódjon, mindent megoldunk.

  Egy garázst is adok ki, ott már hívott a bérlő hogy csökkentsünk, mert kevesebb a munka
  (szállítmányozás és költöztetés)…

  Csökkentünk. Persze.

 • Hokedli83
  Pestigyerek: ha kivár egy évet és közben nem növel árat, akkor az nekem vevőnek csak jó, mert közben az infláció mértékével csökken a lakás árának reálértéke. Ha a mostani inflációt nézzük, akkor az nincs messze az 5%-tól.
 • A. Zsolt
  Szerintem örülj, hogy valaki kiveszi és tud rendesen fizetni.
 • jami

  én is simán csökkentettem, épp aznap jelentkeztek, amikor én is írni akartam. Jelen helyzetben eszemben sincs hirdetni és mutogatni, közjegyzőt sem lehet találni. Másik oldalról ott van minden cuccuk és 2 éve nem emeltem pont azért mert korrekten fizetnek, a lakást gyönyörű tisztán tartják.
 • Szürke Eminenciás

  Én meg úgy értelmezem, hogy minden évben plusz egy hét juttatás, ami négy év múlva egy teljes hónap lesz. Ledobta a nyugdíjas szavazati atomot a vezér, és ezzel elnis döntötte a következő választást, és a sorsunkat is.
 • Prepper
  “Pont amikor ezeket a sorokat írom jelentette be a kormány a kijárási tilalmat.”

  Kijárási korlátozást vezettek be,nem tilalmat. Dávidnak célszerű lenne ezt javítania a cikkben.

 • csizkek
  Kicsit olyan nesze semmi fogd meg jol cikk. Semmi nem latszik meg, ki se jottek meg a GDP, munkanelkulisegi Q1 szamok. Az osszes elemzo okoskodik es mindig az derul ki hogy lo…t se tudnak, rosszabbak mint a meteorologusok.
  Befekteto nem fog lehajolni 10-15% ertekcsokkensert egy teljesen rugalmatlan ingatlanba, ahol a RbNB jelenleg 0, hosszu tavu kiadanal meg lefele mennek az arak. Inflacio meg epp megugrani keszul. Hamarabb vesz reszvenyt meg aranyat. De az SP500 optimizmus is erthetetlen 9m+, 10% koruli munkanelkulisegnel az USA-ban. Allamunk es kurmanyunk meg jon ilyen baromsagokkal mint “nyugdij”. Es akkor csodalkoznak hogy 365 az Eur.
  Az egesz fejlett vilagon lakhatasi “valsag” van/volt az eszkozbuborekok miatt. Akkor most legatyasodo gazdasag mellet azt varni, hogy ez nem durran ki, eleg naivitas. Szerintem..
 • Joe Black
  Magyarország (vagy Budapest) meg a Szilikon-völgy között párhuzamot vonni, háát…
  A magyar bérek éppenhogy leszakadóban vannak a versenytársainkhoz képest, és 10 év alatt alig sikerült közelebb kerülni a nyugati bérekhez. A további forintgyengülés pedig már az elért eredmények lenullázásának veszélyével fenyeget.
  Az ingatlanpiaci ralli egy viszonylag alacsonyan volumenen ment, ami felfelé segít, csak lefelé is (megnő a volatilitás). Tehát kevés tényező megváltozásával is nagyott változhatnak a kilátások. Jó példa erre a MÁP+ hatása, ami önmagában elvitte a vásárlók több mint harmadát Budapesten. Jelen állás szerint lassan a többi tényező is a csökkenés irányába fog mutatni. A magyar ingatlanpiac ingatag lábakon állt eddig is, most azt jóslom hogy ki lesz alóla rugva a szék. (folyt.)
 • Joe Black
  (folyt.) Ez egy árérzékeny piac, és aki azt hiszi, hogy a panelek árzuhanása nem lesz hatással a többi szegmensre az téved. Nem véletlen hogy az emelkedésben pont a panelek mentek a legnagyobbat. Az ok az, hogy a magyarok csak korlátozottak képesek az ár/érték arányt figyelembe venni. Itt az ár dominál. Az áremelkedés nagy része is spekulativ jellegű volt és nem a fundamentumok mentén ment (demográfia, növekedő bérek). A béremelkedés mértéke a fasorban sem volt az áremelkedések mértékével. Pusztán gazdasági tényezőket figyelembe véve én az esésre látok nagyobb esélyt, de ismerve a kormányt akár az is elkézelhető hogy az agresszív beavatkozásukkal még tovább fujják a lufit.
 • gaborr
  A 2008as válság pénzügyi válság volt, azért csökkentek az árak.

  Most nincs pénzügyi válság (bárki bármit mond), hanem alapanyag és munkaerő hiány van, ezért fognak elszállni az árak, nem kicsit. Nem most, hanem fél év múlva, vagy amikor vége a járványnak.

 • Igazmondó
  Szerintetek:
  1. orbán egy szar, az intézkedéseivel együtt.
  2. Azért rosszak az intézkedések mert nem mentik meg azt akit kéne.
  3. De az ingatlan árak nem fognak visszaesni.

  Nekem ez így nem áll össze.

 • vendég
  Ez a kérdés komoly? Ha csak szóbahozod az emeltést, úgy fog elpattanni máshová olcsóbban a (gondolom eddig megbízható) bérlőd mint nikkelbolha a forrótégláról. Több ismerősöm is belengedte már a bérbeadójánál, hogy csökkenteni kéne, különben mennek máshová. Tele van az albérletpiac kiadó lakásokkal:
  – Nulla turista (RIP Airbnb).
  – Nulla vidéki diák.
  – Bezáró gyárak.
  – Leálló vendéglátás.
  – Tartós távmunkára berendezkedett cégek.
  – Leállóban lévő építőipar (külföldi vendégmunkások el is húztak haza).

  Ne most akarj bankot robbantani, örülj ha egyáltalán lesz fizető bérlőd.

 • Vonalas
  “Ha vásárolni akarsz”

  Sziasztok! Ugye akik ilyenkor ingatlanoztok, ezt online teszitek? Sehol nem olvasom, hogy az ingatlanozás szigorúan beletartozna a kijárási korlátozás kivételeibe. Másrészt a felelős állampolgár járványhelyzetben nem reaktív, hanem proaktív: nem ő kullog a hivatalos szabályozás mögött, hanem a hivatalos szabályozás van lemaradva őtőle.

  Amit most láttok fertőzöttek terén, ők két hete fertőződtök meg. Majd két hét múlva, az akkori adatok ismeretében emlékezzetek vissza a mai napra, hogy ma mennyire voltatok elővigyázatosak. És ezek ugye csak a hivatalos adatok, amiknél a kormány szerint is sokkal több a fertőzött. A 10 millió virológus országa. Exponenciális görbe. Én már csak ilyen… vonalas vagyok.

  A Kiszámoló blog ezekben a vészterhes időkben a bibliai tanítások mellett, ne adj’ isten azokkal egyetértésben lehetne felelős karanténblog is akár. Egy tipp. 🙂