Felelősségbiztosítások

Péter írt egy témaötletet. A bt-jét beperelték és mint beltag, neki kellett felelnie a teljes vagyonával, így mindene végrehajtás alá került.

Ezért lehet érdekes téma, hogyan készülj fel előre az olyan helyzetekre, amikor beperelnek és elveszíted a pert.

Erre van egy jól kitalált biztosítási forma, a felelősségbiztosítás.

Akinek van autója vagy motorja, annak biztos van kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása is. Ha kárt okozol gépjárművel, a biztosító fizet helyetted.

Lakásbiztosítás mellé kérhető (ha nincs benne alapból) kb. évi 1.000-1.500 forintért személyi felelősségbiztosítás. Ez a biztosítás minden olyan esetben fizet, amikor az ingatlanban lakók másnak kárt okoznak. Amit sokan nem tudnak, nem csak az ingatlanon belül (például eláztatod az alattad lakót a mosógépeddel), de akkor is, ha például az utcán a gyereked átszalad az úton és ez miatt egy autóban kár keletkezik.

Azonban nem fizet, ha a munkáddal összefüggésben okozol kárt vagy gépjárművel való közlekedés során (arra ott a szakmai felelősségbiztosítás és a KGFB).

Minden felelősségbiztosításnak van felső határa összegben és évi darabszámban is. 10 millió forintos személyi felelősségbiztosítás soknak tűnhet, ha csak a szomszédod fürdőszobájáról van szó, vagy egy összetört autóról, de mindjárt nagyon kevés, ha a nálad keletkezett tűz miatt kiég még másik három lakás. Ha van lehetőséged, érdemes ennél nagyobb összeget választani, nem sokkal drágább.

Nagy elánnal árulják a jogsegélybiztosítást, évi sok tízezer forintért. Amit érdemes tudni, hogy az csak az ügyvédi költséget fedezi (részben vagy egészben), de ha elveszíted a pert, még mindig te fizetsz. Ennél jobb a felelősségbiztosítás, mert ilyenkor a biztosító fizet helyetted.

Sok szakmában kötelező a felelősségbiztosítás, viszont a legtöbb cégnek érdemes lenne kötnie akkor is, ha az nem kötelező. Ezek az úgynevezett szakmai felelősségbiztosítások. Ezek akkor fizetnek kizárólag, ha a munkáddal összefüggésben okozol kárt más személynek vagy cégnek.

Fontos még tudni a felelősségbiztosításról, hogy saját kárt nem térít meg. Ha van két autó a családban és az egyikkel meghúzod a másikat, nem fizeti a kárt, mert magadat perelhetnéd csak be, hogy magadtól magadnak kártérítést kapj. Ha a gyereked a szomszéd egymilliós tévéjét teszi tönkre, arra fizet a biztosítás, ha a sajátodat, arra nem. Ha a cégvezető más cégnek okoz kárt, fizet az ügyvezetői felelősségbiztosítás, ha van ilyene a cégnek, ha a saját cégének okoz kárt, arra nem jár kártérítés. (Ezekre ott a casco, a lakásbiztosítás és a többi.)

Gyakori probléma, hogy a cégek nem biztosítják a fuvarozott árut azzal a felkiáltással, hogy minek, hiszen a fuvarozónak úgyis van felelősségbiztosítása, majd az fizet, ha összetöri az árut. Ez igaz, de ha maradva a példánál Bulgáriában egy mélyszegény faluban egy úttestre kifutó kisgyerek miatt töri össze az árut a fuvarozó önhibáján kívül, akkor nem ő tartozik felelősséggel, hanem lehet perelni a nincstelen családot kártérítésért.

A cégvezetők felelősségbiztosítása slágertermék lett a PTK változása miatt, azonban 2016-ban újraértelmezték a dolgot, így már sokkal kisebb lett a cégvezetők felelőssége.

Bármivel is foglalkozol, ha van esély arra, hogy a munkád miatt valaki kártérítésért beperel, érdemes lehet kötnöd szakmai felelősségbiztosítást. Mivel ezeknek ritkán van fix díjazása, ahány szakma és ahány biztosító, annyi árazás, ezért érdemes több biztosítótól árat kérned. Ha a biztosítás havi összege néhány ezer vagy tízezer forint, megfontolhatod, hogy ezt is egy állandó rezsinek tekinted és beépíted az áraidba.

Ekkor nem fogsz úgy járni, mint a cikk elején említett Péter, nem kell trükköznöd, hogy elkerüld a végrehajtást.

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a felelősségbiztosítás nem elérhető, vagy nem elégséges. Beszéltem szülészorvossal, ő mondta, hogy rengetegen hagyják el a pályát, mert divat lett beperelni a szülészorvosokat, még akkor is, ha a gyerek nem úgy teljesít az iskolában, mint várták.

A szakmai felelősségbiztosításuk csak valami 10 milliót térít, és nem is lehet nagyobbat kötni. Az egyik kollégáját most ítélték 80 millió forint megfizetésére plusz havi 300 ezer forintos életjáradék vállalására.

Ezek után nem csoda, hogy egyre kevesebben akarják ezt felvállalni, aki mégis csinálja, hacsak lehet, császárt alkalmaz, ott nem lehet perelni évekkel később.

De ha te nem szülészorvos vagy, fontold meg, hogy nem lenne-e jobb kötni felelősségbiztosítást.

Share

62 hozzászólás

 • Norbi
  Sziasztok!
  Létezik olyan biztosítás, amely nav büntetés esetén fizet a NAV-nak(vagy annak, aki a biztosítást kötötte, hogy befizethesse a büntetést) pl. ha nem adott a pénztáros blokkot?
  Kvázi szakmai felelősségbiztosításként tudom elképzelni magánszemély esetén, vállalkozás pl. kávézó esetén nem tudom, hogy létezik-e ilyesmi, ha az alkalmazott esetleg elszúrt valamit.

  Egy többszázezres tételt gondolom nem egyszerű behajtani az alkalmazotton, ráadásul senki sem jön ki belőle jól, viszont ha a biztosító fizetne, akkor csak a biztosítási díjat kellene levonni a vétkes alkalmazottól.
  Valaki esetleg tud valami infót?

  Előre is köszi!

 • headset
  @ügyvéd
  A stílusodtól eltekintve – egyetértek a fentiekkel.

  Én is elkülönítettem a két időszakot. A 9.5+ éves határidőt úgy értettem, hogy ha valaki hibázik az adózás során, a legrosszabb esetben mikor mondhatja, hogy ‘ezt megúsztam’.

  Mégegyszer elolvasva a törvény szövegét, igazad van az egyszeri meghosszabbításban: “Ha az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosított, az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik.” Ha ismételhető meghosszabbításról lenne szó, akkor valami ilyen szerepelne: …bármely végrehajtási cselekmény 6 hónappal meghosszabbítja…

 • ügyvéd

  ” A 9.5+ éves határidőt úgy értettem, hogy ha valaki hibázik az adózás során, a legrosszabb esetben mikor mondhatja, hogy ‘ezt megúsztam.”
  Neeeeeemmm! Írtam: SZEZON és FAZON! Ha valaki mondjuk (maradva a példánál) 2012 ben “hibázott”, akkor 2019. január 1.-ig ha nincs erről a “hibáról” JOGERŐS NAV határozat AKKOR MEGÚSZTA. Hiába indult tehát az elévülési időn belül vizsgálat, ha nincs KÉZBESÍTETT jogerős határozat, a 2012 -es történet ELÉVÜL idén dec 31.-én éjfélkor. Mesélhetnék a nagy év végi kergetőzésekről a NAV val, ha az elévülősdi lehetősége befigyelt, és mindenáron személyesen akarták az ügyfél jogerős határozatát kézbesíteni…. 🙂 Év végén sok adószakos ügyvéd, és az ügyfeleik emiatt válnak köddé a NAV számára..
 • FLD1987
  Erre válasz: https://kiszamolo.hu/felelossegbiztositasok/#comment-142990
  PM, ami itt van írva Kiszámoló által*, az derül ki, hogy agykárosodást okozott az orvos a bíróság szerint. Viszont ami az én történetem, az is agykárosodás okozása. Bárki születhet pl. tanulási problémával, de lehet baleset okozta. Az én és kiszámoló által írt történetben az agykárosodás a közös. Ha végig olvastad a linkelt oldalakat, akkor tudod, hogy a magyar állam elveszítette a kártérítési pert.

  *”Beszéltem szülészorvossal, ő mondta, hogy rengetegen hagyják el a pályát, mert divat lett beperelni a szülészorvosokat, még akkor is, ha a gyerek nem úgy teljesít az iskolában, mint várták.

  A szakmai felelősségbiztosításuk csak valami 10 milliót térít, és nem is lehet nagyobbat kötni. Az egyik kollégáját most ítélték 80 millió forint megfizetésére plusz havi 300 ezer forintos életjáradék vállalására.”

 • ügyvéd
  , “hibázó” adózók !

  Íme egy megúszási “naptár”: Főszabályként tudni kell, hogy a bevallás éve nem számít és +5 év az elévülés, ami a vizsgálat idején is tart! Az alábbi ébek azokra az adónemekre értendők, amelyek bevallása 2013 ban volt esedékes.
  2012: Ha nincs folyamatban másodfokon eljárás = tuti megúsztad. Ha van, és olyan kb dec 20 előtt nincs 2 fokú határozat= kergetőzéssel megúszhatod
  2013: Ha még nincs a kezedben a megbízólevél, de mondjuk jövő márciusig megjön, akkor egy TÉNYLEG PROFI ügyvéddel/adótanácsadóval sanszosan megúszod, legfeljebb az év végi kergetőzés befigyel. 2019 március és június között már egy közepesen belfax is megteszi. Június után ne fogadj senkit, az eljárási matek alapján pezsgőzhetsz, megúsztad a 2013 évet. Ezt a NAV is tudja, ezért max 2019 első negyedében várható 2013 ra megbízólevélke. Szóval gyakorlatilag 2019 márciusában a 2013-t megúsztad.

 • ügyvéd
  “Az alábbi ébek azokra az adónemekre értendők, amelyek bevallása 2013 ban volt esedékes.”
  Most látom, hogy ez a mondat félreérthető:
  Helyesen:
  Az alábbi évek azokra az adónemekre értendők, amelyek bevallása a következő években, tehát 2013 ban, és 2014 ben voltak esedékesek. ( Mert nyilván ami 2012 ben volt “bevallásesedékes” 🙂 az idén jan 1. 00,00 kor elévült, stb…)
 • ügyvéd

  Nem fogsz ilyen “biztosítást” találni, mert NINCS, sosemvolt, és szerintem nem is lesz.
  Ha kicsit használod a fejed magadtól is rájössz miért…. 😀
 • headset
  @ügyvéd

  “a legrosszabb esetben”: Ha a NAV maximálisan kihasználja az adómegállapításra és a végrehajtásra vonatkozó határidőket.

 • ügyvéd

  NEM. Te egy értelmes ember vagy, ezért addig magyarázom amíg meg nem érted:
  Tehát NINCS SEMMIFÉLE 9,5 év mert ha a NAV az 5. év végén kapja el a kuncsaftot, és VISSZAMENŐLEG 5 évre állapít meg adótartózást, akkor használta ki maximálisan az adómegállapításra a határidőt, de nem “ugrott vissza a múltba”, tehát a 9,5 évből 5 NEM játszik. Hiszen 5 éve még nem tudta a kuncsaft, és a NAV sem, hogy dolguk lesz egymással.
  Marad tehát 4,5 + resztli.
 • Joni
  Magánszemélyként/munkavállalóként hol lehet felelősség bíztosítást kötni az általános esetekre?
  Nem a munkai hibákra értem, hanem amit kiszámoló is írt, pl leég másik 3 lakás, gyerek betőri a kocsi ablakát stb.
  Bemegyek/felhívom mindegyik biztosítóhoz és kérek ajánlatot egyenként?
 • Kiszamolo
  Jőni, itthon jellemzően külön nem árulják, csak lakásbiztosítás vagy balesetbiztosítás részeként.
 • Joni
  lakásbiztosításban 10mio/év van, azt karcsúnak érzem, kiszamolo biztosításban pedig nincs, ha jól értem. Szóval körbe kell nézni.