Feltámadt a kínai gazdaság?

2024-04-19
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődésben és az életszínvonalat is csak az állam elképesztő mértékű eladósodásával tudják fenntartani. Sokak szerint Kínára is ez a sors vár. (Cikk a témáról.)

Úgy tűnik, Kína rácáfolt a huhogókra, az erőteljes állami gazdasági stimulus elérte a célját és a várt 4,5%-os GDP növekedés helyett 5,3%-os GDP növekedést jelentett az első negyedévre éves alapon. Visszatér Kína a gyors növekedéshez vajon?

Érdemes egy kicsit kibontani ezt az 5,3%-os GDP növekedést. A GDP-t reál alapon mérik, vagyis az inflációval korrigálni kell az értékét, hiszen az nem növekedés, ha az infláció miatt minden drágább. Az Egyesült Államok első negyedéves GDP növekedése évesítve nominális alapon bár 5,4% volt, de reál értékben csak 3,1%.

Igen ám, de mi történik, ha egy országban, mint például Kínában, defláció van, vagyis nem nőnek, hanem csökkennek az árak (Kínában már pont egy éve)? Akkor is korrigálni kell a GDP-t, csak ekkor nagyobb lesz a reál GDP, mint a nominális. S pont ez történt most is. A nominális GDP növekedés csak 4,2% volt éves szinten.

A negyedéves adatban január és február volt az igazán erős, márciusra már a gyengülés jelei mutatkoztak. Hogy ez átmeneti visszaesés-e, vagy fordítva, az év eleji erős növekedés volt az átmeneti, majd csak a következő két negyedéves adatból fog kiderülni.

A két húzóágazat az ipari termelés és az állami infrastruktúra fejlesztése volt, a két legnagyobb visszahúzó erő pedig az építőipar (9,6%-os éves visszaeséssel) és a lakossági fogyasztás volt.

Összehasonlításul, a kínai növekedés évente átlagosan 10,5% volt a kétezres években és 7,3% a tízes években, így ha sikerülne is tartani az 5%-os új növekedési célt, az is már erőteljes lassulást jelentene. Természetesen minél fejlettebb egy állam, annál nehezebb nagyot nőnie, így ebben semmi rendkívüli nincs. Azonban a beruházások értéke is nagyot esett, 2014 óta az átlagos értéke már csak 6,7%, szemben az azt megelőző húsz év 13%-os átlagával.

Továbbra is korai temetni még a kínai gazdaságot, de a mostani fellendülés sem biztos, hogy tartós tud maradni annak ellenére, hogy a jelentett 5,3%-os éves reálnövekedés jónak mondható. (A szkeptikusok szerint vagy nem igaz az 5,3%-os növekedés vagy nem fenntartható. Cikk a GDP ellenőrzéséről.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram