Felkészültél a váratlanra?

Egy nagyon érdekes amerikai felmérés jött most ki, melyet 7.000 fő megkérdezésével végeztek három amerikai nagyvárosban.

Annak ellenére, hogy az amerikaiak 57%-a látja pozitívan az anyagi lehetőségeit (ez több, mint a válság előtti utolsó évben, 2007-ben), mégis csak 51%-uk érzi magát anyagi biztonságban, 55%-uk minden pénzt elkölt minden hónapban, amit keresett, sőt gyakran még annál is többet, 57%-uk nincs anyagilag felkészülve váratlan eseményekre.

56%-uk aggódott pénzügyi okok miatt az elmúlt évben, ezek 89%-a a megtakarítás hiánya miatt, 71%-uk szerint nincs elég bevétel a kiadásokra, 69%-ukat a nyugdíjmegtakarítás hiánya aggasztja, 49-49%-ot a diákhitel és/vagy a hitelkártya adósság nyomasztja, 39%-uk a lakáshitel miatt érzi rosszul magát.

Arra a kérdésre, hogy melyiket választanák, az anyagi biztonságot, vagy az anyagi feljebbjutást, 92% a biztonságot szerette volna elérni.

Ami igazán érdekes volt, hogy a megkérdezettek 82%-a élt át anyagi sokkot az elmúlt évben. Ide tartozik a bevétel kiesése vagy csökkenése, kórházi ápolás, házastárs elvesztése, nem várt autószerelés, vagy házfelújítási költség és ezekhez hasonlóak.

Ez a legutolsó adat a legérdekesebb. Egy év alatt 82% élt át anyagi sokkot egy váratlan kiadás miatt és az emberek 57%-a erre egyáltalán nincs felkészülve.

Pedig váratlan kiadás mindig van és mindig másnak hívják. Hol elromlott hűtőnek, hol összetört autónak, hol munkanélküliségnek, vagy egy váratlan kórházba kerülésnek.

Egy ausztrál felmérés szerint a 35 és 65 év közötti férfiak egyhatodával és a nők egynegyedével(!!) előfordul ez a harminc év alatt legalább egyszer, hogy hat teljes hónapon át munkaképtelenek betegség vagy baleset miatt. Ez az ausztrál adat. Vajon mi lehet a magyar, amikor az összes egészségügyi kategóriában a sor végén kullogunk?

Te felkészültél a váratlanra? A betegségre, a munkanélküliségre, a vihar miatt megrongált tetőre?

A hitelkártya adósok legnagyobb része akkor került hitelcsapdába, amikor egy váratlan kiadást a hitelkártyájából fedezett, majd éveken át görgette maga előtt az egyszeri kiadás miatti egyre növekvő adósságot.

Tudod mennyibe kerül havonta egy kisebbnek mondható 500 ezres hitelkártya-adósság, ha a kamatokon kívül még hitelkeret-túllépést és késedelmi díjat is fizetsz? Havi mintegy 30 ezer forintba és ezzel a tartozásod még egy fillérrel sem csökken.

Mivel 82% eséllyel neked is lesz (nagyon) nem várt kiadásod a következő egy évben (vagy másként fogalmazva a következő 10 évből legalább nyolc évben ez meg fog történni) és 57% eséllyel nem vagy rá anyagilag felkészülve, ezért kérlek, legyen ez a legelső anyagi prioritásod.

Határozd el, hogy a lehető legrövidebb időn belül összegyűjtesz bármi áron annyi pénzt, ami minimum hat havi teljes megélhetésed fedezi.

Ezt a pénzt tedd félre valami likvid formába (bankbetét vagy állampapír) és még azt is felejtsd el, hogy létezik. Ehhez csak akkor nyúlj, ha beüt a ménkő, elveszíted a munkádat, vagy az egészségedet, esetleg kazánt kell sürgősen cserélni.

Ha hozzá kellett nyúlnod a pénzhez, a legelső dolgod visszapótolni a teljes összeget.

Ha ezt megteszed, már nem fog földhöz vágni a legközelebbi váratlan kiadás és nem kell majd személyi kölcsönért vagy egyéb hitelért rohangálnod egy pár százezres kiadás miatt.

Ne felejtsd el: 82%. Te is bármikor benne lehetsz.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

53 hozzászólás

 • szárnyas freivadász

  Azt hiszem, Hofi mondta a 90-es évek elején, hogy oroszul se felejtsünk el. “Miért, miért? Hát oda megyünk fogságba!”
  És még: kínai? Arab?
 • Janos82
  :

  En ezeket valasztanam elsore:

  Angol, Nemet, Orosz

  Esetleg kornyekbeli nyerlvet:

  Roman, Ukran, Szlovak , Szerb

  Mindenki azt, amihez kozel van:)

  Az elso harom mar most is hasznos, ugyhogy ezzel nem lehet melleloni…

  En a kinait/arabot hagynam, mert szerintem nem valoszinu, hogy be fogunk kerulni az erdekszferajukba, ahoz tul tavoliak es jelentektelenek vagyunk.

 • Teddy
  Egyetértek a cikkel, hogy szükséges tartalékolni, felkészülni a váratlan kiadásokra is. Idén elromlott a tűzhelyünk, megjavították, de azt mondta a szerelő, hogy hamarosan cserélni kell. Jó érzéssel töltött el, hogy most is simán megvehetném az újat. Régen nem volt tartalékom, még egy mikrót is hitelre vettem.
  Egy éve folyamatosan megtakarítok, viszont még a hitelem is sok. A hiteleket mielőbb, futamidő lejárata (ez 3 hitelemnél 20 hónap, 4 év, 4 év) előtt szeretném kifuttatni, majd a minimum 6 havi vésztartalékot összegyűjteni. Lehet, hogy kockázatos, de ha fordítva tenném akkor – mivel annuitásos a hitel – már nem lenne értelme előtörleszteni. Természetesen közben meg kell találni a megfelelő arányokat, hogy elegendő biztonsági tartalék is maradjon. Viszont egy esetleges nagyobb kamatrobbanás is kockázatos lehetne.