Feltöltős villanyórát minden bérbeadott ingatlanba

Azon gondolkodtam, ha nekem lenne kiadott lakásom és ha tényleg annyira drágulni fog a rezsi, ahogy ijeszteget vele a kormány, akkor én nem kockáztatnék, lecserélném a villanyórát előrefizetősre, az a biztos. Ez megakadályozza a rezsi felhalmozását is, ha a bérlő nem akar se fizetni, se kiköltözni.

Itt a leírás, hogyan kell igényelni. Egyszerűen feltölthető akár mobilappból is, az egyenleg lefogyása előtt napokkal már sípol, hogy töltsd fel, tehát a bérlő sem problémázhat rajta, úgy tűnik nem komplikáltabb a fizetés, mint egy hagyományos számla befizetése.

Ha neked van vele tapasztalatod, oszd meg a hozzászólásokban.

Share

259 hozzászólás

 • untermensch4
  ” Ismétlem, egy előző használó tartozása miatt nem lehet senkit kizárni az áramszolgáltatásból.”
  Miután a tartozás miatt leszereli a szolgáltató a villanyórát a fogyasztási helyről, szerinted melyik történik?
  a) a korábban szerződött bérlőt kergetik a végrehajtással
  b) az ingatlanra terhelik a tartozást és a tulajdonoson akarják behajtani
  Távhőnél a válasz b.
 • Csinolina
  Csak ugyanoda ér vissza minden komment, hogy a jogszabályokat kéne rendezni.. a nem megfelelően eljáró bérbeadónak meg bérlőnek ugyanúgy hamar kiszabható büntetés járjon..
  Amúgy Pesten van kínálat, ha nem olcsóbb jelentősen, ilyennel én sem szórakoznék.. na nem mert akármikor az életben csaltam volna, szimplán van, hogy egy két hetet nem töltök otthon, nem akarnék ezzel is foglalkozni
 • Péter
  “nem, nem lehet kizárni egy fogyasztót a szolgáltatásból egy másik fogyasztó tartozása miatt”

  De, kilehet ! Én anno úgy vettem a lakást hogy a gázórát elvitték az előző tulaj tartozása miatt. Bementem, mondtam hogy tulajdonos váltás volt, hozzák vissza. Azt mondták nem hozzák.

  Ügyvédet kerestem (DAS), kiderítette h az akkori (2013) energiatörvényben volt egy kiskapu, a gázos cég nem köteles szolgáltatást létesíteni míg a mérőhelyen tartozás van. Jogilag nem foghatók, sakkmatt !

  Na innentől lett nagy para! A tartozás ugyanis egy 3ik fél nevén levő szerződésen van, amihez ugye semmi közöm. Szerencsére engedték kifizetni és járhattam végig a gázvisszakötés folyamatát. Ha nem engedik, a tulajt elérni nem lehetett, a foglalót aznap elverte, csak adóssága volt … megfagytam volna a télen, de legalábbis a vízcsövek biztosan.

 • Kichael Might
  Akkor ne is vonatozz soha, mert milyen cég már az aki munkavállalókat alkalmaz arra a feladatra, hogy menet közben végigsétáljon a vonaton és azt ellenőrizze, hogy valóban vettél-e jegyet? Micsoda egy szarrágó cég, hát hol itt a bizalom?

  Koncert belépésnél is kikéred magadnak, amikor elkérik a jegyet? Hova gondolnak, azt hiszik bemennél jegy nélkül?

  stb…

  Valószínűleg a bérbeadó a feltöltős órát már akkor felszereltette, amikor még a létezésedről sem tudott. Miért kell ezt ennyire magunkra venni, személyes támadásnak venni és megsértődni?

 • Birka
  A kiadott lakást eleve kiadásra vettük és újítottuk fel, próbáltuk minél energiatakarékosabbra kihozni. Az egész munkálatokat a feltöltős villanyóra felszerelésével kezdtük. Nálunk nagyon bevált.

  A hirdetésre jelentkezőnek eleve megmutatjuk (a hirdetésbe nem írjuk bele, nehogy a sok bizalmatlan érdeklődőt elriasszuk, mielőtt a személyes varázsunk és a lakás minősége meggyőzi őket), a feltételek elmagyarázzuk. Az órára csak a bérbeadó tud tölteni. Eddig senknek sem okozott gondot.

  Egyéb tippek
  – 1 éves határozott időre kötött szerződés (könnyeb kirakni, ha esetleg még áram nélkül is benn akar maradni)
  – zárat nem cserélheti le, a bérbeadónak van kulcsa (ha csőtörés van, a bérlő meg külföldön nyaral, tudjunk intézkedni.)
  – lakást bútorozatlanul adunk ki (eleve kiszűri a csórókat, és nem a te szőnyegedet kávézza össze)

  folyt.

 • Tamás
  A bérlők mellett még egy dolog biztosan szól az előrefizetős közművek mellett: sokáig üresen hagyott lakás.
  Ebben az esetben bejelentheted, hogy alapdíjat kérsz csak, és szólsz, amikor ismét élesbe megy, saját tapasztalat azt mutatja, hogy egyszer gondolnak valamit és elkezdenek valami alapján egy átalányt kérni.
  Utána mégy a díjbeszedőhöz, aki a szolgáltatóhoz irányít. A szolgáltató meg x nap múlva szól, hogy rendezd a számlát a díjbeszedővel, mert ő az illetékes. Agyrém.
  Ha az óra a havidíjak mellett a tényleges fogyasztást vonja, akkor ez a probléma kiküszöbölve.
  (+ ott van még az éves leolvasási cirkusz, ami miatt szintén utazz oda, fényképezd le, és küldd be effektus áll fenn)
 • Irónia
  A feltöltős órák iránt ellenszenved érzőkhöz egy felhívás: ugyan adjatok már kölcsön nekem az autótokat egy korlátlan üzemanyagkártyával együtt! ígérem hogy havonta az autó értékének maximum fél százalékát majd kifizetem nektek! vagy nem, azt majd később eldöntöm. De aztán full extrás és rendszeresen karbantartott legyen ám.
 • Birka
  folyt.

  – a lakásba nem megyünk fel a bérlő engedélye/értesítése nélkül (bizalom nélkül nincs üzlet)
  – a lakás a bérlő otthona, azt fúr a falra, amit akar, bejelentkezik, vendéged fogad stb.
  – meghatározzuk, hogy milyen karbantartás, javítás, felújítás esik a bérlő illetve a bérbeadó terhére
  – szerződésben mindent leírunk, átbeszéljük
  – 1-2 havonta személyes ellenőrzés, akkor is, ha utalással fizet a bérlő, óraállások fényképezése
  – átadáskor-átvételkor a lakás állapotáról videó/fotó készül, a szerződésben szerepelnek az ingóságok pl.. távirányító
  – adózunk a bevétel után
  – rugalmasak vagyunk, ha két nappal a határidő után fizet, nem éreztetjük vele, h megszúszott, ha csöpög a bojler, intézkedünk
  – a lakáskiadás ÜZLET. Korrektek vagyunk, de nem hagyjuk a fejünkre nőni a bérlőt.
  – nem szóban kommunikálunk, legyen nyoma (messenger, sms)
  – kaucióval elszámolnuk, a levonást megmagyarázzuk.

 • Attila11
  Tényleg nagyon idegesítő már ezeket a “főbérlő”, “albérlő” meg “albérlet” kifejezéseket olvasni.

  A főbérlő az, aki a tulajdonostól bérli az ingatlant, majd azt tovább értékesítve kiadja az albérlőnek.
  Ha a tulajdonostól közvetlenül bérel valaki (vagyis nem adja tovább), akkor ő bérlő és nem albérlő.

  A BÉRBEADÓ és a BÉRLŐ mindegyik relációban igaz, miért nem ezeket használjátok?
  A tulajdonos is és a főbérlő is bérbeadó.
  A végfelhasználó pedig mindenképp bérlő. (Mivel ez a nagyobb kategória: minden albérlő bérlő, de nem minden bérlő albérlő).

  Az albérlet szintén. Csak akkor albérlet, ha nem közvetlenül a tulajdonostól bérled az ingatlant.
  A BÉRLEMÉNY minden esetben helyes. (Szintén ez a nagyobb kategória.)

 • de mennyivel nyugatabbra?
  OFF
  Azt tudja valaki, hogy ha magyarként külföldön (EU) élek és Magyarországon háború törne ki, akkor hazaküldenek harcolni? Milyen szabályok vonatkoznak ilyen esetekre?

  Gondolom aki otthon van, azt nem engedik el külföldre, de ha már eleve külföldön élek?

 • Becsületes bérlő
  Persze, természetesen jöhet az előrefizetős mérőóra. Amint a sok százezres kauciót is alap lesz letétbe helyezni, és a bérbeadó nem tudja azt vmi mondvacsinált indokkal önkényesen lenyelni.
  De az egész bérleti piacot áthatja a bizalmatlanság, az alap feltételezés, hogy nem fizeti ki, nem költözik ki, tönkreteszi, a másik oldalról meg benyeli a kauciót, romos a lakás, bejárkál, vegzál, lehúz. Miközben pár éve olvastam egy statisztikát, miszerint az összes bérleti jogviszony 2%-ában akad probléma, és ennek is csak a 4%-ában (tehát 10.000-ből 8 esetben) fajul végrehajtásig a probléma. Inkább valami objektív értékelési rendszer kellene, ahol bérbeadót, bérlőt és lakást is egyaránt lehet értékelni (tudom, GDPR…),vagy legalább átvenni olyan külföldi példákat, hogy az ingatlanközvetítőnek nem a sz*r képekkel hirdetésért, hanem mondjuk az érdekérvényesítésért fizetsz ki 1-2 havi bérleti díjat.
 • tételes kisnemadózó
  ez mondjuk egy fokkal korrektebb. Akinek kellenek a keretek, hogy megtanuljon együtt élni velük, annak szerencsésebb ez a megoldás.

  ebben az esetben működhet valóban, az a része nekem is stimmel hogy magáért legyen felelős az ember bérlőként is. Csak mint fentebb is láttad, sokan vennék át a kontrollt.

 • Alfa
  írtam, hogy szerződés szerinti feltételekkel alkalmaznám a korlátozást.
  És azt is hogy nem érdekel a bizalmi vita.
  Biztos igazatok van, ettől még a szerződés adottság. Ahogy nálam számlát is kap a bérlő. De nem kötelező szerződni.
  Szabadság van.
  Egyelőre nem tervezek ilyen órát, de amilyen szocialista szemléletetű a legtöbb ember ebben az országban abszolút érthető ötletnek gondolom.
 • Yggdrasil
  Munkámból adódóan korábban rengeteg olyat láttam, ahol (szociális és nemfizetős okokból) a szolgáltató lecserélte a sima órát (villany és gáz is volt) előrefizetős mérőre. Ezzel az a baj, hogy ha van korábbi tartozása a fogyasztási helynek, akkor a feltöltés úgy néz ki, hogy pl. 6000-ért feltöltöd, de ebből 2000 megy a meglévő tartozás csökkentésére, és csak 4000-ért fogyaszthatsz. Szóval megnézném azt a szitut, ahol a bérlő úgy költözik ki, hogy már van X tartozás valamiből (amit még az óracsere előtt halmozott fel), amit majd a következő bérlőnek kell fizetnie feltöltésenként. Egyrészt ki az a hülye, aki ebbe beköltözik, másrészt ez a bérbeadóval is kiszúrás, mert végső soron neki kell majd befizetnie, különben nem lesz, aki kivegye. (Azt meg már csak csendben kérdezem, hogy mire van a kaució, ha nem az ilyen esetekre?)
 • Valamirandom

  Na, tőled mentsen meg minden tulajt a Jóisten. 😀
  “direkt nem akar 30 évre eladósodni, mint te” –> örökölt lakás, befektetési célú lakás nem jutott eszedbe, mi?
  “Nem fog 60 000 forintos villanyszámlát fizetni a kedvedért, mert te nem költesz semmire.” —> Na pont ezért jó az előrefizetős óra, mert megóv a hozzád hasonlóktól.
  “lehúzol egy havi fizetésre, de nem adsz érte SEMMIT” –> Csak tetőt a fejed fölé, hogy ne banános kartonok alatt feküdj.
  “Ott a nagyi lakása, 100 éves ablakok, 100 éves bútorok, örülj paraszt, hogy kegyeskedek kiadni.” —> Most akkor mégsem 30 évre adósodott el a tulaj? És igen, örülj neki, mert állhatna ott üresen is, mert az ENYÉM, nem a tiéd.
  “És még közjegyzői iratot akar meg előrefizetős villanyórát” –> Pontosan, ezt akarom, mert a végén még kitalálod, hogy fizetés nélkül maradsz a tulajdonomban, mert én így is túl gazdag vagyok.
 • Standard & Spúr
  Kiszámoló, nem sok értelme van ennek. Semennyire nem véd téged kiadóként, ha odaadod az applikációhoz neki a hozzáférést. Hát tölti magának a villanyt, de nem fizeti a bérleti díjat. Ő nyert. Ha meg nem engeded neki tölteni, az tényleg necces.
 • Birka
  – +1 a kauciót nem lehet lelakni, azt csak a bérbeadó számíthatja be a követelésébe

  Ja és a sztori

  Az egyik bérlőnk elveszítette a munkáját, ígérte, hogy keres/talál másikat, de addig is, hozna egy lakótársat, h közösen jobban kijöjjenek. Persze, semmi gond, de veled kötöttük a szerződést, te felelsz érte. Eltelt 1 hónap, lakótárs lelécelt, bérlő nem tud fizetni, elkezd hitegetni. A mérőn kb 50 kwh volt. Összeültünk, megbeszéltük, h ekkor meg ekkor kiköltözik, elszámolnuk egymással. Kiköltözés előtti nap szól, h már csak 10-20 kwh van az órán, csipog, töltsük fel, mert nem lesz melegvíz, világítás stb….. Nem töltöttük, elmagyaráztuk, h pont ez a lényege.Ki is költözött, elszámoltunk, barátsággal váltunk el, még ő kért elnézést a hitegetésért…. A 2 havi kaucióból még vissza is kapott valamennyit (a villanyóra vastagon fel volt töltve a beköltözésekor)

 • Yggdrasil
  “Mi az eletszerubb? 1: Ki akarom adni a lakasom, ami evtizedek munkaja volt, aztan mikor megjon a berlo, akkor majd azon leszek, hogy mindenaron kib@sszak vele.2: Jon egy berlo, aki kethavi kauciot kockaztat, ami kb egyhavi fizetese, majd azon lesz, hogy ingyen lakjon.”
  Kifelejtetted a 3. lehetőséget,a bérbeadót, aki nulla munkával adja ki a megörökölt, rohadó paneljét, amire annyit se hajlandó költeni, hogy a hirdetés előtt kilapátolja onnét a nagyi 1972-ből megmaradt személyes dolgait, csak dőljön befele a pénz. Az ilyen a legnagyobb sóher, a szocreál borzalomra és a kiült fotelre meg a 40 éves tapétára is elkér 3 havi kauciót, aztán ha valami tönkremegy (mert tönkre fog), még azt is rajtad akarja leverni. Emellett egy igazi nagyarcú bunkó. Na, hát én meg ilyenből láttam milliót, nem a lehúzós bérlőből, amit te vizionáltál a hsz. 2. pontjában. Ilyenkor mi van?
 • Yggdrasil
  Teljesen off leszek most, de Miklós, légy kedves az ellenőrző kérdések közül kivenni vagy legalábbis egy kezdőbetűvel pontosítani azt, hogy melyik Magyarország legnagyobb folyója, mert erre a kérdésre értelmezéstől függően 3 válasz is adható 🙂 Köszi előre is.
  turistamagazin.hu/hir/egy-kerdes-egy-valasz-tudtad-melyik-magyarorszag-leghosszabb-folyoja
 • Albérletben bányászás
  Ismerösöm albiban bányászott ETH-t, havi 3.000 – 3.100 kWh elektromos fogyasztás volt az elmúlt ~2 évben, július elején költözött ki, Tulajjal elszámoltak.

  Most mi lesz? Az új bérlőnek kell majd magasabb díjat fizetni vagy a Tulajnak?

 • tip
  „amíg a címen (“fogyasztási helyen”) lévő tartozás nincs kifizetve, nem kötnek új szerződést“ – persze, mondtam, hogy ők (is) pitiánerek. Valakire, aki szorult helyzetben van, rátolni a kockázatot mindig egyszerűbb, mint az adóson behajtani.

  A birtokvédelem meg nem a „bérlők“ joga, hanem mindenkit megillet, akit jogalap nélkül fosztottak meg a birtokától, és nem csak lakás lehet a tárgya, hanem bármi. Olyanok törölnék el, akiknek fogalmuk sincs, miről szól a birtokvédelem (és ők sipákolnának a leghangosabban, ha egyszer nem kapnák meg).

  „zárat nem cserélheti le“ – nem a fenét, az ilyen kikötés semmis. A bérlő annak ad kulcsot, akinek akar.

 • Dio
  A bérlőre rábíznak egy 30-40-60M Ft-os ingatlant és besértődik egy előrefizetős mérőn? Hat menjen, viszlát!
 • vasmacska
  Nálunk a paranoid tulaj “rezsielőleget” szed be a következő hónapra, a lakbért is előre fizetjük. A számlák fizetése se a csekk alapján megy, hanem a hatósági árat alapul véve kiszámolja, hogy mennyit fogyasztottunk a leolvasás és egyben fizetés időpontjáig. Sok érv szól a lakás mellett, de ha még egy ilyet is beszerelne, nem hiszem hogy maradnánk…
 • Birka

  Miért is semmis ez a kikötés?

 • Yggdrasil
  Kedves bérbeadók! Ha már van egy jól bevált bérlőtök, azt becsüljétek meg, higgyétek el, meghálálja. Ha fizet rendesen, vigyáz a lakásra és normális, ne akarjátok mondvacsinált okokból vagy nyomorult +10 ezerért lehúzni, mert elmegy, és ki tudja, ki jön a helyére. Egy bérlő sokkal megbízhatóbb is lehet, mint egy tulajdonos. Aki kivesz egy lakást havi 150-200-ért (+ kau + rezsi), ott biztosak lehettek benne, hogy az illetőnek van tisztességes havi rendszeres jövedelme, tehát dolgozik. Ha gyereke is van, jó eséllyel az ő biztonságára is fog törekedni (karakterkorlát miatt most nem megyek bele a kisgyerekes tévhitekbe). Nem minden bérlő csaló (sőt!), a többség normális módon élni szeretne, csak belőlük nem lesz virális poszt a facebook-on. A lehúzósok nagy részéről azért már előre lehet sejteni, de sokuk pár egyszerű kérdéssel kiszűrhető. Egy minimális bizalom sokat segít ám mindkét félnek.
 • IDSx
  parádés ez a komment rovat most, igen. Előbukkantak szépen a tipikusan másokra irigy, de nincstelen vagy annal tűnő arcok, akik elképzelik: azért, mert neked van, az feljogosítja őt arra, hogy azt ő haszonélvezze; sőt, az egész társadalom célja őt kiszolgálni, ha már saját erőből nem tudja megteremteni az egzisztenciáját.

  A kommentedhez még hozzátenném azt, hogy aki a “nagyi 100 éves lakása amire a tulajd semmit se akar költeni” lakások között bogarászik, annak nem tudom, mire fel van olyan igénye, hogy ne

  Nyilvánvalóan a tulajdonos nem hülye sehol, pontosan tudja: kiket targetál meg egy adott albérlettel, ki fog jelentkezni a piaci kínálat (árban és minőségben is) alsó 1/3-ra, és talán joggal sejti úgy, hogy nem a kifejezetten stabil egziztenciájú egyének, akiket semmi se köt helybe és bármikor megpattanhatnak….

 • pkrt
  Ismerek olyat aki saját maga számára kérte a feltöltős villanyórát. Teljesen normális ember, rendezett életvitellel minden függőség nélkül. Egyszerűen ő így jobban tudja tervezni a költségeit; jobban látja a saját fogyasztását. Segítség a takarékoskodásban. Ha arra figyel, hogy ne akkor fogyjon el amikor nincs otthon és pl. leenged a hűtő; akkor nincs semmivel sem több probléma vele. Az áram meg ugyanaz ami ezen keresztül jön.
 • IDSx
  más, hasonló arcméretű bérlő már megírta: “van más albérlet is 100, főleg Pesten, akkor nem veszem ki vagy otthagyom” (ezt én egyébként kétlem, mert bármi, picit is jobb albérlet már azelőtt elkel, hogy megjárna akár egy facebook csoportot)

  Ugyanezen gondolatmenet eredménye lett egyébként az is, hogy mindenki csak a nagyi 100 éves lakását adja ki.

  Szerintem a legegyszerűbb lenne, ha mindenki addig nyújtózkodna, amíg a takarója ér: ha korrekt bérbeadóra, gondozott lakásra, stb. vágyik, akkor nyilván nem a “nagyi 100 éves lakása” árkategóriát kellene nézze.

  Ha viszont csak erre az ársávra van pénze, akkor egy dolgot tehet: nem kommentelget, hanem elkezdi magát képezni, extra munkát vállal, stb…nem mástól várja el, hogy kiszolgálja, aztán ha nem, akkor még neki áll fentebb.

 • Yggdrasil
  “A bérlőre rábíznak egy 30-40-60M Ft-os ingatlant és besértődik egy előrefizetős mérőn? Hat menjen, viszlát!”
  Értelek valahol, bár valljuk be, extrém eset az, hogy a 30-40-60-akárhány milliós értéktárgy a bérleti jogviszony végén megsemmisül 🙂
  De ugyanennek az éremnek a másik oldala: a bérbeadó kiadja a kezéből a 30-40-60-akárhány milliós ingatlanát, ami jó eséllyel megőrzi az értékét ÉS emellett még stabil és rendszeres bevételi forrás is, de sajnál kifizetni az ingatlana és a saját jogai védelmére +20-80 ezer forintot egy azonnal végrehajtandó közjegyzői közokiratra (sóherség legalja: kifizetteti a bérlővel a kiköltözési nyilatkozatot, és az árát akkor se adja vissza, ha a bérlés egyébként a végén minden gond nélkül zárul).
  Nyilván mindenki a saját helyzetében lévőkkel szolidáris, de kicsit néha a bérlők is elgondolkodhatnának magukon,mert ők is tudnak ok nélkül szivatni másokat.
 • tételes kisnemadózó
  ez így egymás mellé rakva korrekt.

  Azt hogy önkényes kontroll, a feltöltős órára írtam, de mint kijavítottak fentebb joggal, ezt is arra értettem amikor nem a bérlő maga töltheti.

  Az áraknál pedig én továbbra is kitartok az mellett, hogy a fizetésekkel van a baj. Meg az ingatlanárakkal is, persze. Hogy fizeti ki havi 210-et az akinek 300 nettó a fizetése? Milyen élet az? Nyilván ha annyira jön ki a normális haszon, akkor annyira jön ki, de a tény hogy ez mennyire megbénítja az ország lakosságának jelentős részét, az egészen bicskanyitogató.

  jó csak ilyenkor jön a kérdés hogy aki költözne az hova tegye a kisállatot? Főleg ha mondjuk az egy jelentős emocionális támogatás az illetőnek?

  Lehet mondani mindenfélét de ez egy megoldandó probléma…nem kell annyi háziállat? Szerintem se de van aki begolyózna nélküle. Nem a te problémád? Ez is igaz, de attól még létező probléma.

 • kapasz
  Bérlők, akik a feltöltős mérőórákon problémáznak: Nagy-Britanniában ez mindenhol alap.

  Tisztább, szárazabb érzés.

  Ezt simán kopizhatjuk a nyugatról. Nálunk is el fog terjedni.

 • Attecte
  óriási +1 a méltósághoz.

  Én az elpattanáshoz szoktam még példának mondani a tönkremenetelen kívül az összes lövöldözést, fegyveres támadást, autós ámokfutást, valamint a “gyönyörű” sztorikat amikor emberek úgy kelnek fel hogy hidegvérrel brutálisan halálra késelik a családjukat, főnöküket.

  Mondjuk Magyarországon gyakrabban alakul át az emberek összeroppanása önkárosításba, ez tény, de semmi nem garantálja hogy valaki egyszer csak nem másokon fogja kitölteni az idegét.

  És abban nem bíznék hogy a toronymagasan kvalifikált rendőrség mindenkit mindentől megvéd.

 • IDSx
  ha nem ilyenektöl akarsz lakást bérelni, akkor a legjobb, amit tenni tudsz: bármi, amivel többet tudsz keresni, hogy ne ilyen emberek lakásai közül tudj csak válogatni, vagy legalább alku pozicióban legyél.

  Borzasztó szánalmas, ahogy itt néhányan konkrétan elvárják, hogy más ember vagy cégek a magánvagyonukból öket full-service szolgálják ki csak azért, mert nekik van.

  És igen, ha ö a nagyijátol örökölt egy 100 éves lakást, te meg nem, akkor ott is az egyik fél többet/jobbat tett a saját boldogulásáért, mint a másiké. Ha meg azt a 100 éves lakást rendbeszedné, akkor meg az lenne a baj, hogy beárazza és megdrágult az albérlet.

 • sok lesz ám

  “Csak tetőt a fejed fölé, hogy ne banános kartonok alatt feküdj.”

  “És igen, örülj neki, mert állhatna ott üresen is, mert az ENYÉM, nem a tiéd.”

  “Pontosan, ezt akarom, mert a végén még kitalálod, hogy fizetés nélkül maradsz a tulajdonomban, mert én így is túl gazdag vagyok.”

  Ez az a pökhendiség, kivagyiság, magamutogatás amitől ekkora utálat van a bérbeadók fele nem csak Magyarországon de a világon is. Van egy ingatlanod és már te szartad a spanyolviaszt. Hogyne.

  Banános kartonok közül is építettek már fel emberek életet. Csak egy jelentékenyebb kényelmetlenség, de még így is szabadabb az ember mint behódolva egy ilyen alávaló világ csicskájának mint te.

  Nem az a baj veled hogy gazdag vagy, hanem hogy a mellékelt szövegek alapján még ezeken felül olyan ember, amilyen.

 • Exbérlő
  Nem írom le ex-bérlőként a kínjaim. Mára két saját. Bérlőként üssétek csak a kiadókat, megérdemlik.
  BP mindig is egy túlértékelt, sznob kóter volt és lesz. De legalább jó vízfejként megfojtja MO-t is.
  Szerencsére a vidékiek mára inkább külföldre mennek, a migránsok se hülyék hogy BP-en álljanak meg. A vízfej lassan a helyére kerül, Tirana mellé.
 • Grza
  Úgy birtokvédelem,hogy nem mehetek be csak úgy a bérlőhöz,meg nem dobathatom ki kopaszokkal az rendben van. Az birtokvédelem. (Meg a zajártalom,szomszéd szaga stb.)

  Az azonban,hogy egy megvásárolt ingatlanból az előző tulajt,illetve a nem fizető/kárt okozó bérlőt nem dobják ki AZONNAL (felszólítás után 15-30 napon belül) az nem birtokvédelem, hanem visszaélés.
  Ha veszek egy lakást, és a szerződésben kikötött átadási napon még bent van, akkor legyen már jogom rendőrrel még aznap kidobatni, ha a nemfizető bérlőt a lejárt határidő (szerződés) után felszólítom és a határidőn belül még ott van,ne kelljen már mindenféle kiürítési nyilatkozat..

  Az is röhej,hogy emberek éveket laknak önkormányzati lakásokban is 0 fizetéssel.

  Ráadásul végső soron saját magukkal szúrnak ki,mert kezelhetetlenre nő a tartozásuk,aztán irány a feketemunka és uzsora világa.Mert hitel nem lesz,letiltás viszont..

 • SzaboZ
  A “gond” az, hogy a bérbeadó a (vélhetőlen) legnagyobb vagyontárgyát adja oda egy vadidegennek, akinek a bérleti díj (vélhetően) a havi legnagyobb kiadása lesz.
  Tehát mindketten sokat kockáztatnak.
  És az emberek sokfélék, vannak köcsög tulajok, és köcsög bérlők is, van rossz tapasztalat mindkét oldalról.

  Az “albérlő” (=bérlő), és “főbérlő” (=tulaj) már annyira meghonosodott (illetve itt maradt), hogy kár ágálni ellene.

  Igen, vannak akik a meghalt nagymama után még ki sem hült lakást adják ki, mázlisták (én a nagymamámtól nem örököltem lakást),de azért teszik mert megtehetik, és van aki kiveszi!

 • SzaboZ
  Kéthavi kaució kell sajnos, mert nagyon könnyű egy lakás berendezésében több százezres kárt okozni.

  Még olyan apróságokkal is, hogy a bérlőnk kiköltözéskor véletlenül levert egy csempét.
  Na most vagy hiányos csempével adom ki (az elég gáz), vagy megcsináltatom.. na, mennyiért jön ki a burkoló, vesz egy ugyanilyen csempét, ragasztja fel, majd fugázza ki..?

  Másik: bérlő kiscsaj kifestené a szobát, de valami elég vad színre. És lelakja a költséget. Persze évekig maradna.
  Még nem is döntöttük el, amikor hirtelen bejelenti, hogy vidékre költözik….. na, akkor jó hogy nem festetted a szobát hupililára!!

 • Pistu
  Pitiáner, megalázó, bizalmatlan? A kaució nem az? A bérleti díjat is utólag fizetitek? Néhány bérlő úgy érzem fordítva ül a lovon. Sajnos a jog is az ő pártjukon áll, szívhat a bérbeadó meg futhat a pénze után sok esetben. Egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatról hallottatok már? Ilyenekre van szükség sajnos.
 • beetle
  Végigpörgettem a kommenteket, hátha találok valaimi infót a jelenlegi áron előre töltött mérő és új rezsidijak kapcsolatáról, de esküszöm az életkedvem elment.

  1. Mocskos bérlő, csak lelakja a lakásomat, pedig vadi új, 70-ben felrakott tapéta van korszerű LEHEL gépekkel meg Hajdú mosógéppel és különben is, én k.rva nagy ingatlanbefektető vagyok azáltal, hogy örököltem ezt a panelt a két hónapja meghalt nagyitól aki kicsit még oszlásnak is indult a hálóban lévő 75-ben vett rekaméján.

  2. Mocskos tulaj, tele van pénzzel, csak lehúz, meg naponta kétszer jön ellenőrizni és fingani sem enged, miköben nem érti meg, hogy nem telik kifizetni a bérleti dijat, mert elmegy a pénz cigire, kólára, lapos TV meg ájfon törlesztőre, pedig rendes vagyok, csak heti 3 bulit tartok drogosokkal.

  És nem esik le senkinek, hogy van a valódi világ, valahol e két nézőpont közt.

 • beetle
  Folyt.:

  Felmerül a kérdés, ha itt, egy pénzügyi blogon – ahol elméletileg a tanult, értelmesebb réteg olvasgat – ilyen mértékű hányingerkeltő viselkedés van, milyen az átlag magyar? Pont itt kellene tisztában lenni azzal, hogy NEM CSAK a szélsőségekből épül fel, ahogy más sem, úgy a bérbeadó/bérlő viszony sem.

  Aztán ha megjegyzem, hogy ennek tudatában várjá(to)k el, hogy a fiatalok vállaljanak minél több gyereket, hát kapjuk a savazást, hogy “mer régen nehezebb vót, kis mitugrász, a pötyögés nem is igazi munka!”.

  Nálunk nem rég született az első baba, mindketten jó végzettséggel rendelkezünk, én hazai viszonylatban kiváló fizetéssel, de itt dögöljek meg, nem a pénz miatt akarunk külföldre menni, hanem emiatt a nyomorult, még a szocializmusból ránk ragadt, szerintem már a magyar génekben is kimutatható, selejtes gondolkodásmód miatt.

 • pm
  Pont az a baj az egész országgal, mint a fórumozók többségével. Nincs meg az arany középút. Csak végletekben tud mindenki gondolkodni. Egyetlen olyan bérbeadó írt eddig ide, akinek szimpatikus a hozzáállása (Birka). Nagyon sokat számít hogyan viselkedünk egymással. Attól, mert egy bérbeadónak 6 bérlőből 5-el problémája volt még nem kell a hetediket is elítélni. Biztos van olyan is, akinél az arány pont fordított. Rendre azt lehet olvasni a kommentekből, hogy minden bérlő egy csaló, adósságba hajszoló, simlis bunkó és minden bérbeadó egy zaklató, pökhendi, lehúzó idióta. Így nem lehet élni (bár mi magyarok erre jól rácáfolunk). Remélem, hogy azok a kivételek, akikre gondolok csak csendben ülnek és nem ragadnak billentyűzetet.
  Köszönöm a Birka féle bérbeadóknak, hogy normálisan állnak az emberekhez, mivel így lehetősége van a bérlőknek is normálisan hozzájuk viszonyulni.
 • John Smith

  “milyen az átlag magyar?”

  Hidd el, nem akarod tudni. Ezt most irónia nélkül írom. Ha a butaság világítana, az ország úgy nézne ki, mint Las Vegas. Kár, hogy a rosszindulat nem termel energiát. Kiröhögnénk a rezsit, és játszva ellátnánk a fél világot.

 • Csillag V

  Szembejött ma velem egy ismerős széles mosollyal,hogy megoldotta. 1 millat feltöltöttek előre. Szezon megoldva. Elvileg igen ,de tényleg?
 • Névtelen
  UK-ban a bèrbeadott ingatlanok elektromos ès gàz óràja 90%-a feltöltôs. Írorszàgban ugyanez a helyzet. Aki azt írta, hogy megalàzò lenne a bèrlô szàmàra, az megindokolnà lècci, hogy mièrt is? Az a bèrlô, aki ilyen indokkal köszöni, de nem akarja az adott ingatlant, azt a bèrlôt a tulajdonos nem kell, hogy sajnàlja. Mind Magyarorszàgon, mind a fent említett kèt orszàgban a jog a bèrlôt vèdi, a tulajdonosnak nagyon kevès lehetôsège van kitenni a nem fizetô vagy rezsit nem fizetô bèrlôt. Azt gondolom, a tisztessèges bèrlô szàmàra ez nem okoz gondot.
 • Tamás #2
  tökéletes leírta, hogy működik ez normálisan, annyi hogy átfesteni nem lehet, az 5 évenkénti tisztasági festés a tulajt terheli, a rendeltetészerű használatból eredő “károkért” (szeg beütése a falba, szekrény rögzítés tiplivel etc) nem felel a bérlő
  pedig nettó a szívemből szólt, mondjuk én már amúgy is stratégiai nyugalommal szemlélem kis hazánk történéseit
  Más: Nem értem a túlzott ragaszkodást a saját ingatlanhoz, mert: 1. láthatóan sok a szívás vele, 2. pénzügyileg sem egy kifejezett sikertörténet, nem véletlen, hogy egy német/oszták vagyonállományának kevesebb mint 1/3-a áll fizikai ingatlanban 3. elmúlt időszak egy sor olyan dolgot mutatott (COVID, 40+ fok van, nincs víz, nincs eső, nincs bölcsi, nincs kielégítő oktatás, erődűzek, szeszélyes politika, rezsicsökkentéscsökkentés), ami többletkiadást generál és felértékeli a mobilitás jelentősségét
 • Lazybones
  Észak-Írben mindenütt ez a feltöltős rendszer van. Nekem bejött, nem kell a tulajjal egyezkedni, úgy és annyit töltök rá, ahogy úri gusztusom tartja.

  Magyarországon bérlőként Pécsen és Budapesten laktam eddig, és kizárólag pozitív tapasztalataim vannak. Kauciót mindig hiánytalanul visszakaptam, ha jeleztem, hogy elromlott ezmegaz, megcsinálták. Szóval van ilyen is.

 • expect

  Nem, nem voltak rossz tapasztalataim, pedig 10 évig béreltem különböző ingatlanokat és én is adtam bérbe. De mondjuk meg is szűrtem, hogy kivel vagyok hajlandó szerződést kötni, sőt az is magától értetődő volt, hogy a szerződést nem elfogadom, hanem közösen alakítjuk. Az ilyen töltikézős passzol abba a profilba, akihez bottal se nyúlnék, de itt a kommentekben is bizonyítják ezt. Mondtam, biztos vannak kivételek, csak bérlőként ezt nem éri meg megkeresni, ugyanúgy, mint ahogy bérbeadóként sem éri meg kideríteni, hogy a dülöngélő, vodkaszagú, két munkahely között levő bérlőjelölt vajon alkoholista naplopó-e vagy csak megártott neki a meleg, alkoholos a gyógyszere és tényleg két hét múlva kezd. Ennyi általánosítás és előítélet bizony kell, ha vki tök ismeretlentől teszed alapjaiban függővé az életedet (és ezzel kockáztatsz sokkal többet, mint a tulaj, aki csak pénzt veszíthet)
 • 50 ezres katasok helyett adozo
  Nekem fura hogy a berlo vadolja bizalmatlansaggal a tulajt mikor par szazezer kaucioval birtokaba enged egy tobb tizmillios vagyontargyat. (sosem volt semmilyen ingatlan a tulajdonomban, mindig bereltem)
 • Mika
  Lehet szidni a lakaskiadokat, de nekem az 5 erdeklodobol akikkel le volt beszelve a lakasnezes 1 jott el vegul!! 1 az utolso pillanatba mondta le pedig direkt kertem hogy 1 oraval elotte jelezzen ha megsem jon, mert messzirol utazok megmutatni neki a lakast… A tobbi nem is jelzett csak nem jott el. Haveromnal ugyan ez volt mikor ki akarta adni a lakasat. Szoval ha ennyi troger ember van, akkor ne csodalkozzatok, hogy barki vadidegennel bizalmatlan a tulaj! Es akkor az alkudozasrol meg nem is beszeltem: kisebb kauciot akar fizetni, oten koltoznenek a 40 nm lakasba, stb..