Itt a március, a lakásbiztosítási kampány hónapja

2024-03-01
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kormány kitalálta, hogy milyen jó lesz, ha márciusban mindenki felmondhatja a lakásbiztosítását és máshol újrakötheti azt. (Erre egyébként minden évben van lehetőséged, a fordulónap előtt harminc nappal, így most csak annyi történt, hogy márciusban is válthatsz biztosítót. A fogyasztóbarát lakásbiztosítást pedig negyedévente is fel lehet mondani, igaz, nem nagyon van ebből olyan termék a piacon, amit érdemes megkötni.)

Úgyhogy az előtted álló hónapban, ha akarsz, tudsz váltani lakásbiztosítást.

Nem igazán derült ki, mi is a pontos célja ennek a rendelkezésnek. Ha olcsóbb lakásbiztosításokban reménykedik a kormány, abban valószínűleg csalódni fog. Beszéltem belsős emberekkel, azt mondták, se náluk nincs kedvezmény, de a konkurenciánál sem, maximum kamu kedvezmények, felemelték az árát, hogy csökkenthessék. (Persze aztán lehet, hogy a hónap közben mégis kijönnek valami akcióval a biztosítók, ha túl sok ügyfelet veszítenek.)

Mindegy, ha van egy ilyen lehetőség, érdemes megfontolni, hogy élj vele.

Amire vigyázz, ha bevállaltál hűségidőt kedvezményes díjért cserébe, akkor az összes kedvezményt ki kell majd fizetned, ha otthagyod a mostani biztosítódat, s akkor lehet, hogy már nem is érte meg váltani. Nézd meg a szerződésed, hogy volt-e ilyen kedvezmény rajta.

Ha lakáshitelhez kötötted a lakásbiztosítást, attól még felmondhatod, de fontos, hogy az új biztosításon is rajta legyen a bank, mint kedvezményezett vagy zálogjogosult.

A kalkulációt kezdheted az összehasonlító oldalakon, kiindulási alapnak jó lesz. Sajnos a végeredmény legtöbbször tényleg csak kiindulási alapnak jó.

Ebben a cikkben már ezt a kérdést körbejártam, casconál is sokkal jobban megéri a biztosítók saját oldalán kalkulálni, mint a gyüjtőoldalakon. Van talán tíz vagy még kevesebb értelmes méretű biztosító Magyarországon, érdemes egyenként kalkulálni, hogy hol jársz a legjobban. Olyan kedvezményeket kapsz, amit a biztosítás-összehasonlitó oldalakon nem és hát nem nagy titok, a jutalékon is spórolhat a biztosító, ha közvetlenül ott kötsz szerződést, ezért olcsóbb is lesz sokszor a közvetlenül kötött szerződés.

Másik, ami mellette szól, hogy a biztosítók saját oldalán sokkal jobban tudod magadra szabni az ajánlatot. Olvasd el a cikket, mennyivel jobb cascot tudsz kötni közvetlenül, mint gyüjtőoldalakon keresztül. A lakásbiztosításnál ugyanezt fogod tapasztalni.

Nagyon fontos! Az olcsóbb éves díj lehet, hogy drágább, mint amit most fizetsz! Ne az árát nézd a biztosításnak, hanem hogy mit kapsz érte. Kihagyom a szerződésedből a csőtörés elleni biztosítást (a károk harmadáért ez felel), mindjárt sokkal olcsóbb lesz az új biztosításod. Egész addig örülsz neki, amíg nálad is nem lesz csőtörés miatti kár.

Esetleg az új biztosításban már van önrész, minden kár első ötvenezer forintját neked kell állnod. Így persze, hogy olcsóbb lesz a biztosítás, a legtöbb kár kisösszegű szokott lenni. (Persze ha csak a nagy károkra akarsz biztosítást kötni, akkor élhetsz ilyen lehetőséggel, csak legyél vele tisztában, miért is olcsóbb az önrészes biztosítás.)

Kerüld el az alulbiztosítottságot. Vajon tényleg 50 millió forintból újra lehetne építeni a 140 nm-es házadat? Kötve hiszem. Ebben a cikkben írtam már erről bővebben, miért figyelj erre oda. Ne olcsó, de használhatatlan legyen a lakásbiztosítás, hanem adjon valódi védelmet. A biztosítók sugallnak egy összeget, hogy mennyire biztosítsd a lakásod, házad és mennyire a benne lévő ingóságot. Ezek általában mindig túl alacsony összegek, érdemes kézzel megemelni őket.

Ha spórolni akarsz, spórolj a számodra felesleges extrákon. Néhány biztosítónál olyan marhaságokra szól a biztosítás, mint sírhelyrongálás meg iskolai lopás és ezekhez hasonló dolgok. Ezeket nyugodtan kihagyhatod. Csőtörés, beázás, felelősségbiztosítás viszont mindenképp legyen a szerződésedben.

Ahol csomagok vannak, ott általában a legolcsóbb csomagból lényeges dolgok hiányoznak, a legdrágább csomag viszont legtöbbször felesleges dolgokkal van tele.

Olvasd el, hogy mik vannak benne és milyen biztosítási összegekkel. Értelmezd azt, amit olvasol.

Ha van biztosítós embered, kérhetsz tőle is segítséget. (De olyat ne csinálj, hogy túráztatod másfél órát, aztán online megkötöd, mert úgy olcsóbb 10%-kal.) Azonban nagy erőfeszítést ne várj el tőle, egy átlagos lakásbiztosítás éves díja 50-55 ezer forint a törvényileg maximális jutaléka 20%, de inkább kevesebb, így adózás után marad rajta 5-7 ezer forint és egy csomó papírmunka megkötni.

A lakásbiztosítást kopogtató terméknek hívják, arra jó, hogy ajtón belül kerüljön a biztosítási ügynök és utána eladhasson olyan terméket is, amin már igazán keres valamit. Szóval ne sértődj meg, ha nem vágja magát autóba a biztosítós embered, hogy két órán át átbeszélje veled a lakásbiztosításodat.

A Kiszámoló Akadémia második részének második felében sokat beszéltem a lakásbiztosításról, ha még nem tetted, hallgasd meg, mikre figyelj oda, nem akarom mindazt újra leírni.

Ha már lehetőség van rá, érdemes egy kis energiát fektetned arra, hogy átnézd a biztosításodat. Főleg, ha az elmúlt években nem is törödtél vele. Szánj rá egy fél órát, hogy kalkulálj egy jobbat (ha találsz ilyet) vagy felhozd az értékét a lakásod valódi értékére (biztos, hogy csak négymilliónyi ingóság van a lakásodban, amikor csak az új konyhabútor és a tévéd került ennyibe?). Ami fontos a számodra, kerüljön bele (ebtartói felelősség, napelem biztosítása), ami felesleges, kerüljön ki belőle (nevetséges összegű balesetbiztosítás, kerti bútor biztosítás).

Amint azt tudjátok, az egyesületünk kapott 20% kedvezményt az Uniqától lakásbiztosításra is (ott van az életbiztosításunk is ugye) és további 35%-ot kaphatsz egyéb dolgokra, mint online kapcsolattartás és egyebek. Nem mondom, hogy mindenkinek ez lesz a legolcsóbb lakásbiztosítás, de a visszajelzések szerint a legtöbb embernek igen. Ha már kalkulálsz, kalkulálj ezzel is. Bővebben ebben a cikkben írtam a lehetőségről, ott találod benne a linket is. Bárki megkötheti, nem feltétel az egyesületi tagság.

Az életbiztosítánunkról bővebben itt olvashatsz.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram