Fizetős egészségügy

2014-05-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Két hete bejárta a sajtót egy hír, miszerint az Uzsoki kórház elkezdte pénzért is kezelni az arra igényt tartó betegeket.

Az egészségügy forráshiánya miatt a társadalombiztosítás csak adott mennyiségű vizsgálatot vagy kezelést finanszíroz naponta/havonta.

Ennek az eredménye az, hogy egyrészt a legegyszerűbb ultrahangos vizsgáltra is másfél-két hónapot kell várni (a késedelem gyakran a beteg életébe kerül), de a műtők is üresen tátonganak, miközben mind felszerelés, megfelelő orvos és régóta várakozó beteg is van. A kórházak nem a saját lehetőségeik szerint, hanem a társadalombiztosítás szűk fizetési képessége szerint üzemelnek.

Ezen változtat az Uzsoki kórház gyakorlata. Azok a betegek, akik hajlandók fizetni, szigorúan a napi/heti állami kvóta felett kérhetik a gyógyításukat. Alapfeltétel, hogy írásban lemondanak a TB térítéséről és az orvos is csak munkaidőn túl, vállalkozóként láthatja el a beteget. A bevételen a személyzet és a kórház osztozik. (Így nem az van, mint most, hogy az orvos a fizetős magánbetegeit műti a járulékfizetők pénzéből munkaidőben.)

Egy ultrahang vagy röntgenvizsgálat 2-6 ezer forint, de a legnagyobb sláger a térd- és csípőprotézis 1,4-1,7 millióért.

Így mindenki jól jár: a betegnek nem kell várnia hónapokat-éveket, ha tud fizetni, a meglévő kapacitás ki van használva, a kórház és a személyzet is bevételhez jut.

Sőt, még a nem fizető betegek is jól járnak, mert ha a fizetős beteg előtte volt a várólistán, akkor kiesik onnan, ő pedig előrébb kerül. Még egyszer: ez nem a TB által támogatott beavatkozások helyett, hanem csak azon túl folytatják.

Több kórház keresi a lehetőséget, hogy ő is bevezesse ezt a rendszert.

Miért fontos ez?

Mert le kell számolni végre az ingyenes, mindenki által egyenlő módon igénybe vehető egészségügy mítoszával. (Természetesen az ingyenesség is csak olyan értelemben igaz, hogy a járulék (most már szociális adó) befizetése után elméletileg minden beavatkozásra külön díj nélkül jogosult vagy.)

Ilyen nem létezik. Az egészségügy durván forráshiányos és a helyzet tovább fog romlani. Már most is sok műtétnél fizetned kell, ha altatást kérsz, mert a TB csak érzéstelenítést fizet. És nem csak anyajegy-eltávolító műtéteknél, hanem durva és fájdalmas beavatkozásoknál is.

Azt sokan felfogják, hogy a nyugdíjrendszer napjai meg vannak számolva, mert egyre kevesebb dolgozónak kell egyre több nyugdíjast ellátnia, akik ráadásul egyre tovább is élnek.

Arra már kevesen gondolnak, hogy az egészségügy is pont ugyanígy működik. Az aktív korúak fizetik be a rendszerbe a pénzt, amiből legnagyobb arányban az inaktívakat gyógyítják.

Úgyhogy készülj fel arra, hogy minden harcos retorika ellenére az egészségügy igenis fizetős lesz. Valószínűleg lesz egy ingyenes része, amitől mentsen meg a sors. Altatás nélküli műtétek egy éves várólistával, kizárólag generikus gyógyszerekkel és egyéb minimális szintű ellátások.

Ha neked ennél több kell (mi más kellene, ha beteg vagy, mint a legjobb ellátás), akkor legyél készen arra, hogy mire te nyugdíjas leszel, nem csak nyugdíjad nem lesz, de a gyógyszereidet sem fogod megkapni 80%-os állami támogatással, az ingyenes kórházi beavatkozásokról nem is beszélve.

Ha a jobbmódúak amúgy is fizetni fognak az ellátásért, gyorsan fel fog merülni bennük, hogy miért fizessen egészségügyi hozzájárulást is. Ha pedig a legnagyobb befizetők kiesnek a rendszerből, még sanyarúbb lesz a közegészségügy anyagi lehetősége.

A jelenlegi egészségügyi biztosítások a rossz és drága vicc kategóriájába tartoznak, mivel egyetlen értelmes (és drága) beavatkozást nem fizetnek, ultrahangra, vérvételre meg CT-re meg bármikor elmehetsz pár ezer forintért, ezért kár havonta egy kalap pénzt kidobni az ablakon biztosítás címén.

Azonban ha valóban kialakul a fizetős egészségügy, lehet, hogy megjelennek a valódi kockázatokat kezelő és drága beavatkozásokat is térítő biztosítások. Ekkor már lesz értelme biztosítással csökkenteni a kockázatokat. Ha van elég pénzed egy csípőprótézisra, de a rák kezelése már meghaladja az anyagi lehetőségeidet, arra köthetsz majd reményeink szerint biztosítást.

Addig is, amíg lesz ilyen termék, gondold végig, mennyit teszel félre havonta idős napjaidra, belekalkulálva az öregkori egészségügyi kiadásokat is (ehhez a költséghez képest piskóta, amit most a gyerekeid felnevelésére költesz.). Ehhez segítségül itt egy kalkulátor: Mennyit kell eltenned nyugdíjas korodra?

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en: kiszamolo.hu/feed

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram