Mibe fektess most kétmillió forintot?

Nagyon nehéz dolga van annak, aki most keres magának befektetési lehetőséget.

A banki kamatok a pincében, a rövidkötvény kamatok szintén.

Mit csinálhatsz, ha kevesled a banki kamatokat vagy a diszkont-kincstárjegy kamatait?

Vagy hosszabb lejáratú (futamidejű) kötvényeket (kötvényalapokat) veszel, vagy nagyobb kockázatot jelentő úgynevezett bóvli kötvényeket, ugyanis a hosszabb lejáratú kötvények és a rosszabb adósságbesorolású kötvények is magasabb hozamokon forognak.

Csakhogy ennek ára van.

Mivel a kötvénykamatok a gödör alján vannak, innen csak emelkedni fognak, az egyetlen kérdés csak az, hogy mikor. Márpedig ha most veszel egy hosszú lejáratú kötvényt (vagy ilyen papírokba fektető befektetési alapot), akkor veszteni fogsz az értékén, ha a kamatlábak elindulnak felfelé.

Ha a hátralévő átlagos futamidő (duration) 6 év a kötvényednél, akkor minden egyes százalékpontnyi emelkedés 6%-kal fogja leértékelni a meglévő kötvényeidet. Vagyis ha az elvárt hozam 3%-ról 6%-ra nő, akkor pont 18%-ot fogsz bukni a meglévő kötvényeid értékén. Tehát várhatóan emelkedő hozamkörnyezetben kifejezetten nem tanácsos hosszú lejáratú kötvényekbe fektetni.

A nagyobb kockázatú kötvények legalább ennyire rossz választásnak bizonyulnak. Már régen nem hozzák azt a plusz prémiumot, amit illene nekik a sokkal rosszabb visszafizetési besorolás miatt. Ha egy év múlva az amerikai állampapírok is hozzák ugyanezt a hozamot a kamatemelések miatt, akkor logikusan ezek is vesztenek az értékükből.

Akkor részvény? Az amerikai S&P 500 részvényindex pont megduplázódott az elmúlt öt évben, sőt csak az elmúlt két évben erősödött közel 37%-ot. Az átlagos P/E ráta erős 25%-kal van a sokéves átlag felett. (Hogy mi az a P/E ráta, arról már itt írtam: A P/E ráta jelentése)

Vagyis a részvények is elég túlárazottnak tűnnek jelenleg.

Mibe érdemes ilyenkor fektetni a pénzt? Nagyon nem könnyű a válasz. Ezért is tette fel az ausztrál Money Magazin ezt a kérdést több profinak: mibe fektetnének most 10 ezer dollárt (kb. 2 millió forintot)?

Elég érdekes válaszok születtek (bár a legtöbb választ már olvashattad a blogon is más formában), ezért úgy gondoltam, megosztom veletek is röviden.

Heidi Armstrong, egy lakáshitel-közvetítő cég vezetője:

Törleszd be a lakáshiteledbe. Egy 400 ezer dolláros hitelnél, 5,5%-os kamat mellett 25 év alatt 28 ezer dollárt spórolsz, ha betörleszted ezt a 10 ezer dollárt, plusz majdnem másfél évvel hamarabb letudod a hitelt. Kell ennél jobb?

Paul Clitheroe, egy alapkezelő alapító elnöke:

Adakozd el! Ha a legfelső adósávban vagy, tulajdonképpen csak a fele az igazi költséged, ha adóvisszatérítésre jogosító szervezet számára ajánlod fel a pénzed, hiszen az adóalapodat ezzel csökkentheted, így kapsz vissza pénzt az adóhivataltól. De soha ne add oda olyannak, aki telefonon hív egy szervezet nevében, vagy az otthonodban keres fel. Ilyenkor a nehezen megkeresett pénzed zöme átalakul jutalékká vagy marketingköltséggé. Inkább te keress adakozásra méltó lehetőséget a környezetedben és győződj meg, hogy jó helyre megy a pénzed. (Az adakozásról már itt írtam: Az adakozásról)

Ross Greenwood, gazdasági rovatok vezetője több médiában:

– Nem könnyű a kérdés ezekben a napokban. Úgy tűnik, a bankba betenni kár, 3%-os kamatra. Fizesd vissza belőle minden hiteled, ott hoz a legtöbbet. Ha már nincs hiteled, vehetsz belőle magas osztalékot fizető részvényeket, mint például Telstra, amelyik 5,5%-os osztalékot fizet. Feltételezve, hogy továbbra is tudja tartani ezt az osztalékot, nem kell azzal törődnöd, hogy esik-e a részvény ára, hiszen ha hosszú távra terveztél, téged csak az éves megtérülés érdekel.

Természetesen egyszer el akarod majd adni a részvényeidet.

Márpedig jelenleg én csak jó bevételt termelő lehetőségeket és nem jó tőkenövekedést ígérő lehetőségeket látok. Magas tőkenövekedést csak olcsó, alulértékelt piacon lehet elvárni, ami nem biztos, hogy igaz a mostani helyzetre. A befektetők már minden lehetséges növekedést előre beáraztak, a részvények túl lehetnek értékelve. Bár még nőhetnek az árak, de lehet, hogy egy rossz hírre akár komoly korrekció is kezdődhet.

Úgyhogy talán a legbölcsebb az lehet, hogyha vársz. Egy zuhanó piacon a készpénz a király, ezért érdemes valahol parkoltatni a pénzed. De ha lyukat éget a zsebedbe a pénz, akkor vegyél magas osztalékot fizető részvényeket, vagy nagy potenciális növekedés előtt álló start-up cégeket. De ez utóbbi már csak hazardírozás és nem befektetés.

Bryce Holdaway, ingatlan-tanácsadó cég igazgatója

– Azon gondolkodtam, hogyan lehetne ennyi pénzt befektetni az ingatlanpiacon, venni belőle egy kiadási célú ingatlant. De még 5% önerő mellett is csak egy 200 ezer dolláros ingatlanba lehetne beszállni, ami nem túl jó ötlet a bérbeadási piacon. Ezen kívül ott vannak még az adók és illetékek, amit fizetni kellene.

(Megjegyzés: Ausztráliát elkerülte az ingatlanpiac összeomlása, ezért továbbra is bőszen fújják az ingatlanlufit. A legtöbb gazdasági lap minden második tanácsa, hogy fektess ingatlanba, mert az milyen tuti lehetőség. Egy átlagos ingatlan 4-500 ezer dollár és még töretlenül növekednek az árak, főleg, hogy most a hitelek is olcsóbbak. Szerintem már nincs messze a korrekció ott sem, ezt a lufit már nehéz tovább fújni.)

Úgyhogy azt tanácsolom, hogy fordítsd ezt a pénzt a kiadásra szánt ingatlanod felújítására, különösen a konyhára és a fürdőszobára, ami a legnagyobb befolyást teszik a bérlőkre. Ha lehet, kevesebbet költs a szekrényekre (egy átfestés elég) és többet a gépekre, hogy modernek tűnjön a konyha és a fürdő.

Így többet el tudsz majd kérni a bérlőtől, megtérül a befektetett pénzed, arról nem is beszélve, hogy a bevételekből levonhatod az adózás előtt, amit a felújításra költöttél.

De ha nincs kiadásra szánt ingatlanod, a saját lakásod újítsd fel, így növeld az értékét.

Fred Schebesta egy online vállalkozás igazgatója

– Személy szerint én előnyben részesítem a részvényeket az ingatlanokkal szemben, mert  sokkal likvidebbek, sokkal nagyobb a tőkeérték növekedésének a lehetősége és a kezdeti költségek is sokkal kisebbek. Mivel szeretem a gyorsan pörgő dolgokat, én online cégek papírjaiba fektetném ezt a pénzt, különösen azért, mert mint szakmabeli meg tudom mondani, hogy megfelelő módon növekszik-e az adott cég. Egy online céget nem lehet elrejteni az internetről, ezért jól látszanak a növekedés jelei.

Paul Taylor, a Fidelity ausztrál portfóliómenedzsere

– Sok zajjal kell szembenézni a befektetőknek a mostani volatilis (idegesen változó) piacon. Kínai gazdasági problémák, USA várható kamatemelése, ukrán válság, stb. De fontos, hogy az alapokra nézzünk.  Ha befektetek egy-egy cégbe, igyekszem kizárni a zajt és csak arra figyelni, hogy ez az üzlet jobban fog-e menni a következő 3-5 évben. Sokan tudják, hogy az ausztrál részvénypiac hozta az egyik legnagyobb megtérülést hosszú távon, 1900 óta évi 12% körüli hozammal. Ennek egyik oka a folyamatos népességnövekedés (évi 2%), mert több fogyasztó több árut, ingatlant és szolgáltatást igényel a piacon és több adót is fizet.

A növekedés mellett a legtöbb osztalékot is itt fizetik a cégek. Növekedés és magas osztalék, szerintem ez a legfontosabb a jelenlegi gazdasági környezetben. Szerintem ez előrevetíti a további részvényár-emelkedést.

Különösen nagy potenciált látok a bankszektorban a növekedésre.

Eddig az idézetek (a véleményeket egyszerűsítettem, illetve az ismétlődéseket kihagytam, ahogy azt is, amikor valaki az ausztrál dollár-usa dollár árfolyamba akar befektetni). Nem feltétlen értek velük egyet (például aligha térül meg a saját konyhámra költött kétmillió egy eladás esetén), illetve érdemes megnézni, ki az, aki hazabeszél (mi mást mondana egy ingatlanos vagy a Fidelity helyi főnöke?), de érdemes látni, más mit gondol ebben a helyzetben.

Amint látjátok, igazán tuti tipp nincs ebben a helyzetben. Egyébként nekem Ausztrália egyre jobban tetszik, bár vannak gondok (lakásár-buborék, lassuló ázsiai piacok, amelyek felveszik az ausztrál árut, stb.), de alapjaiban erős az ország fundamentuma. Erről már írtam itt is: Ausztrália, a titkos favorit.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

133 hozzászólás

 • Ras Al Ghul
  Unicredit ad most új pénzre,4%-ot,aztán van még a Bónusz állampapír.
  De én rövid 3 havi kincstárjegyeket fogok forgatni kisbefektetőként.
  Először berakom unicreditbe,után jön a 3havi.
  Vagy ha sikerülne egy kisebb földet venni Budapesthez közel,akkor termelnék rajta saját zöldséget,még esetleg ezt tudnám tenni ha lenne ennyi pénzem;)

  Nem rossz 5let amúgy a fürdő és a konyha felújítás se albérlet esetében,de szerintem 2 dolog sok legyen 1 dolog ha én véleményezhetem.

  Kedves kiszámoló egyszer írhatnál egy olyat,hogy érdemes lenne esetleg vidéki elhanyagolt kúriát venni felújítani és idősek otthonává kialakítani,hisz a demográfiai adatok jók,akkor egyre több szépkorút kell majd elhelyezni.
  S egy ilyen nyereségesen tud-e mükődni,van-e ilyen számítás erre.

 • hemond
  szerintem ebben a helyzetben KP a biztos, vagy rövid lejáratú állampapír vagy csak azokat birtokló alap. Mondjuk 10 eUSDnél azért elviheti a tranzakciós költség az összes nyereséget.
 • Gergő
  Én mindenképpen olyan helyre fektetnék ekkora összeget, ahol bankbiztonságban van a pénzem saját névre szóló letéti számlán, van rajta valamilyen szintű tőkevédelem, teljesen likvid a befektetésem a futamidő alatt, teljesen átlátható a befektetés tehát látom napi szinten, hogy mit csinálnak a pénzemmel, több éves befektetési múlttal rendelkeznek, van pénzügyi engedélye a cégnek és 1 hónap alatt realizálható vele annyi profit, mint egy éves banki kamat (2-3% nettó profit).
 • Tibor
  En azt mondom, hogy latva a demografiai adatokat, erdemes lenne elgondolkodni azon, hogy olyan cegekbe fektetni, amik a nyugati nyugdijasokat celozzak meg.
  Ugye van egy komoly munkaeroelvandorlas keletrol nyugatra mivel magasabbak a berek. Igen am, de miert ne indulhatna ez be forditva? A magas nyugati nyugdijakkal Kelet-Europaban joval magasabb szinvonalon elhetne egy angol/francia/nemet nyugdijas Magyarorszagon: ingatlanarak nekik nevetsegesek, olcsosag az o szemukkel nezve…
  Ami riaszto: egy idegen nyelv, idegen kozeg, idos korosztaly felelme a valtozasoktol. De ha lenne egy ceg ami segiti, kalauzolja oket, ha tudna hogy barmikor fordulhat az anyanyelven hozzajuk ha akarmilyen elinteznivaloja akad, akkor ki ne akarna 4-5szor jobban elni?
  Nem beszelve arrol hogy ez ha nagyban beindulna, kihuzna a csavabol Kelet-Europat a fellendulo fogyasztas miatt.
 • maveryck
  Az időtáv sem mindegy. Mikor lesz szükség a pénzre.
 • Zabalint

  Miért rövid lejáratú állampapír? A BMÁK-al sem futsz sokkal nagyobb kockázatot, mert -2%-on bármikor visszaváltható, és nem esik az árfolyama a hozam emelkedéstől (szemben a normál állampapírokkal), jelenlegi kamatszint mellett még a visszaváltást is figyelembe véve olyan 3/4 év alatt már jobban jársz vele, mint a rövidekkel.
 • janos
  rovidlejaratu allampapir, lekotott bankbetet, Onsegelyezo penztar, lakastakarekpenztar.

  Bar ez attol is fugg, hogy hol el az ember, es mikor, mire kell majd a penz. Szerintem ekkora penznel inkabb az akciokra es az allamilag tamogatott megtakaritasokra kell menni.

 • maveryck
  Közgép részvény!!! Ja, Zrt. és nem Nyrt. De kár, pedig vennék:)
 • janos
  @Gergo:

  havi 2-3% netto hozam? az eves 30-40% korul van, ez kockazatmentesen kb a mese kategoria ( vagy nagyon nagyon kockazatos )

  Ilyenre semmilyen garanciat nem kapsz, vagy ha igen, az semmit se er.

 • maveryck
  Esetleg keresd fel őt (hivatkozz rám):
  //kiszamolo.hu/wp-content/uploads/2012/02/p%C3%A9nz%C3%BCgyitan%C3%A1csad%C3%A1s.jpg
 • petrobol
  Én is hasonló összeggel fektetnék be. A kínaiak hamarosan tőzsdére viszik az Alibabát. Néhány éves távlatban én növekedésre számítok.
  Kiszámoló, Te vennél belőle?
 • Géza
  “érdemes lenne esetleg vidéki elhanyagolt kúriát venni felújítani és idősek otthonává kialakítani” nem hiszem, hogy érdemes lenne. Egy kúria felújítása nagyon drága. A mai igényeknek megfelelő energiatakarékosság, meg a műemlékvédelem szempontjai nehezen összeegyeztethetőek.

  Lehet, hogy érdemes idősotthonba fektetni, ezt nem tudom megítélni. De hogy ha ebben gondolkodsz, akkor érdemes-e mindezt egy kúriából csinálni, nem hiszem. Lehet, hogy van egy olyan ügyfélkör, aki hajlandó többet fizetni, ha egy szépen felújított kúriában van az idősotthon, de annyival nem több a bevétel, mint amennyivel a kialakítás és az üzemeltetés drágább.

  Szerintem bármilyen vállalkozás céljára újítasz fel egy kúriát, üzletileg nézve buksz rajta. Persze emellett tettél valamit a világért, hogy megmentettél az enyészettől egy épületet. Ez is szempont lehet, ha már megengedheted magadnak.

 • maveryck
  Kicsit komolyabban: a hazai celeb abszolút hozamú alapok menedzserei sem találnak megfelelő lehetőséget mostanában. Ez meg is látszik, meg el is mondják a havi hírleveleikben.
 • Gergő
  Így van, a tavalyi évben egészen pontosan 37% nettó hozamot termelt ez a befektetés. Nyilván nem kockázatmentes, mint minden befektetésben ebben is ott van a kockázat, de fixen van tartva. Az eddigi legnagyobb visszaesés a mindenkori legmagasabb tőkéhez viszonyítva 4.78% volt tavaly augusztusban. 25 hónapból 24 nyereséges volt, azt gondolom ez nem a véletlen műve, a hozamgörbén szépen megfigyelhető a “fagyott kutyaláb” alakzat, nincsenek nagy visszaesések. A tőkevédelmet közvetlenül a brókercég biztosítja egyébként szigorúan ellenőrzött és szabályozott feltételek mellett.
 • Géza
  igazából egy lényeges különbség van, a 2 millió Magyarországon szóbajöhet, mint egy kiadási célú ingatlan önrésze, míg Ausztráliában ez kevés.

  Hogy a magyar piacon érdemes-e a két milliós önrésszel (és jelentős hitellel) belevágni, azt a közelmúltban kiveséztük, a többség arra jutott, hogy nem. Én viszont még mindig ezt látnám a legjobbnak, persze megfelelően kiválasztott, jó hozammal kecsegtető ingatlan esetén.

 • dominicus
  Egyébként engem is érdekelne, hogy befektetési szempontból hogyan lehetne kihasználni a jelenlegi demográfiai helyzetet.
  Gyógyszergyárak, amik tipikusan öregkorban jelentkező betegségekre készítenek gyógyszereket (pl demencia, Alzheimer, COPD, szívbetegségek, stb.) Milyen ötlet ez?
 • Bence
  Ezért is jó a buy and hold, indexkövető stratégia. Mindegy, hogyan állnak a részvények és kötvények, nem ez befolyásolja a döntést. Hanem le van írva a befektetési stratégia, és ahhoz tartjuk magunkat a külső körülményektől függetlenül.
 • Jenő
  Nyilván egyiknek sem állt volna érdekében azt mondani, hogy Permanens Portfólióba.

  Amúgy ezek a szakik a benchmarkot hozzák?

 • Hunt3R
  Gergő: Ha ilyen befektetést találsz, feltétlen oszd meg velünk is. 🙂
  Én már évi 4%-os kockázatmentes hozamnak is tapsikolnék…

  Jelenleg LTP-t futtatok, BB Bonitas Plus D befalappal, és egy kis részvényportfolioval. Így talán összejön a 4%, de egy komoly részét csak kötött célra tudom felhasználni. 😉

 • Györgyi

  Már most is elég sok nyugati nyugdíjas költözik hozzánk pont emiatt. Nemrég voltam tolmácsolni egy faluban, ahol több házat is holland nyugdíjasok vettek meg. Mondjuk ők nem csak anyagi okokból jönnek, hanem attól is tartanak, hogy idővel víz alá kerül az országuk. Ugyanakkor erre tényleg csak azok a nyugatiak vetemednek, akik odahaza nem élnének meg a nyugdíjukból. Minden tekintetben még mindig fényévekre vagyunk a nyugati államoktól. Én sem mennék Ghánába élni, csak mert ott többnek számít az itthon kapott jövedelmem.

 • Janos
  Sok az olyan kulfoldi nyugdijjas, akik par ev(tized)et lehuztak nyugaton, de nem tudtak annyira meggazdagodni, a rokonsaguk nagy resze itt van, es a havi 1000 euro + 40.000 euro megtakaritas tobbre eleg itthon ( foleg, hogy beszelik is a nyelvet ) mint ott.

  Szerintem amugy a nyugdijjaskoltozes ki fog alakulni, de csak az orszag nyugati reszen.

 • x5z7
  A külföldi részvények és ETF-ek közt van számos jó befektetési alternatíva, ezekkel érdemes kereskedni a Brokeren keresztül, amelynél 0,25% a kötési jutalék, napon belül 0,15. A mai hétfői naptól kezdve lehet külföldi részvényeket elérni a Randomnál. Érdemes utánanézni.
 • Janos
  :

  Mi az ami ilyen jol hoz? Nehany abszoluthozamu alap hoz csak ennyit, de azok azert eleg kockazatos termeknek szamitanak, es ott semmilyen garancia nincs.

 • x5z7
  Aki a józanészre hallgat az kerüli a Budapest Bank befektetési alapjait.
 • Géza
  nem én mondtam.
 • Janos
  :

  mi hoz ilyen meses hozamokat? Van rola bovebb informacio is, ami publikus?

  :
  bocsanat, beneztem:)

 • kp

  szerintem az általad felsorolt tulajdonságok valamelyike nem úgy van. Nem feltételezném, h. Te sem mondasz igazat, lehet magad sem tudod.

  Persze, vannak ilyen befektetések de azok vagy egyszeri/rövid ideig tartó alkalmak (szal jó neked, h. pont belenyúltál a jóba) , vagy bennfentes, szűk körnek elérhető lehetőségek (pont azért működnek).

  A mai magyar realitások mellett egyértelműen beletörleszteném a (legdrágább) hitelembe a 2 millát.

 • hitel
  Érdekes cikk, szeretem amikor különböző területekről van megszólaltatva néhány szakember ráadásul szintén egy szakember tolmácsolásában. Továbbá ez a 2m HUF azért könnyebben elérhető az átlagnak, mint mondjuk 40m.
  Ha “hirtelen” ennyi szakadna rám (ha valaki esetleg Paul Clitheroe tanácsát fogadná meg, privátba küldöm a szlaszámomat) akkor én Heidi Armstrong tanácsát követném. De alapból is egyenlőre az a fő csapásvonal…
 • Zabalint

  Szerintem Perfecto FX-re gondolt.

  Én nem fektetnék oda egy fillért sem, de nagyon hosszú lenne összefoglalni, mi a baj ezekkel a kezelt számlákkal. A lényeg, hogy az a +37% bármikor lehet -50% is, csak a pár éves múltban ez még nem jött elő, amint jön a nagy bukta, a szolgáltatás létrehozói odébb fognak állni, és létrehoznak egy új hasonlót. Az egésznek pár éves múltja van, meg előtte elvileg 5 év, amelyik még privát volt és simán lehet, hogy soha nem is volt, csak utólag kitalálták.

  A Quamtum XXL bukása azért szerintem tanulságos, még ha a Perfecto FX olyan lufit nem is tud fújni, mert a Perfecto-nál nincsen olyan, hogy nem látszódnak a lebegő mínuszok, tehát az aktuális egyenleg valós, a Quantumnál nem volt az. Ettől még a Perfecto-val sem árt vigyázni, az a tőkevédelem is inkább elméleti ám…

 • Zabalint
  Azt meg mondanom sem kell, hogy aki beszervez mást a Perfecto FX-be, az 10%-át megkapja az új ügyfél által kifizetett jutalékban, ezért nagyon sokan érdekeltek abban, hogy hirdessék, pedig biztonságos 30% fölötti hozam esetén erre nem lenne szükség. Egyébként ha jól tudom a hozam után 50% jutalékot beszednek, szóval a 37%-hoz 74%-ot kellett produkálniuk, ami nem túl hihető, hogy hosszútávon fenntartható.
 • Tibor

  Ghanaba en se mennek, de azert itt Europarol van szo, es Kelet-Europa azert nem Afrika.
  Nem vagy olyan messze az orszagodtol, nincs szukseg tartozkodasi engedelyre meg mindenfele macerara, EUs allampolgarkent mint nyugdijas jogosult vagy a TB ellatasra, stb.
  Kb mintha mi a bolgar tengerpartra koltoznenk egy nyaraloba egy pesti garzonbol.
  Az egeszsegugytol se kell felni ami fo aggodalom az idos korosztalynal, mar igy is komoly turizmus van pl fogaszat, szemeszet teruleten.
 • Kiszamolo
  Ezt a “fektessünk az idősödő társadalomba” időről-időre előrántják a kalapból a befektetési alapkezelők, mert logikusan hangzó dolog, mindig el lehet adni egy csomó értékpapírt ezzel az ötlettel, amik aztán persze nem hoznak semmit.

  A mesés ajánlatokkal meg érdemesebb lenne vigyázni, mert pont azért mesés, mert nincs köze a valósághoz. Olyat én még nem láttam, hogy valami sokat hozott volna alacsony kockázat mellett és azért nem, mert ilyen nem létezik.

 • Sanyika
  Mi a véleményetek az aranyról? Mostanában keveset hallani róla.
 • Zabalint

  Én olvasgattam ezekről a holland nyugdíjasokról, meg láttam őket zselici falvakban (pl. Tercsenypuszta, Kaposvár és Szigetvár között egy nem önálló, csendes, szép, nyugodt település), és az a helyzet, hogy amellett, hogy Magyarország olcsóbb, ők a magyar közbiztonságot jobbnak érzik, mint a hollandot (statisztikák szerint is jobb), valamint az alapvető infrastruktúra is megvan (autójuk van, tehát nem gond nekik a nagybevásárlás a városban), orvosi ellátás is rendben van. Magyar nyugdíjjal hasonlót nem igazán tudnál megtenni, mert nincsen olyan ország, ahol ekkora az árszínvonal különbség a mi javunkra, ugyanakkor a környezet is európai színvonalú lenne. Talán Bulgária lenne megfelelő, de ott is csak 10-20%-al alacsonyabb az árszínvonal.

  A harmadik világ meg látszólag olcsó ugyan, de az európai életmód és életszínvonal drágább lenne, mint itthon.

 • janos
  :

  Ez a perfecto FX csak az uzemeltetonek eri meg. A veszteseg az ugyfele, az esetleges nyereseg fele meg a cege. A ceg szempontjabol nezve viszont tenyleg garantalt a magas nyereseg, de ehez kell egy balek. Legalabbis igy rovid utanaolvasas utan ez a kep alakult ki bennem is a cegrol

 • szocske
  sziasztok!

  Az én ötletem 2M Ft hasznos elköltésére jelenleg:
  Hőszigetelés. Rendesen megcsinálva, nem kontármunka. Rezsicsökkentés ide vagy oda, a gázszámlán biztos többet lehet megtakarítani, mint egy biztonságos befektetés jelenlegi hozama.
  Ha mindezt LTP-ből fedezed, akkor végképp jó a mutató.
  Ha ez már készen van, akkor napelem a háztetőre. Az elmúlt években jelentősen csökkent a napelemes rendszerek ára.
  Az átvételi ár miatt azonban csak a jelenlegi áramfogyasztás mértékéig érdemes.
  Ha több napelemre van pénz, esetleg érdemes jó COP értékű klímával kombinálni, és tavasszal+ősszel gáz helyett azzal fűteni.

 • szocske
  további ötletek:
  vegyél egy jó biciklit, itt a tavasz, autó helyett kerékpározz.
  Megspórolod a benzinköltséget és a konditerem bérletet.
  Ha túl messze laksz a munkahelyedtől, esetleg el lehet gondolkozni egy villanyrásegítéses (pedelec) kerékpáron.
  Sajnos fél milliós tétel, de kisebb erőkifejtéssel és nagyobb tempóval lehet vele közlekedni, és ennek az ára is bejön egy szezon alatt a benzinköltségen.
 • Alajos
  @Tibor: A Balatonnál megfigyelhető egy másik trend, az utóbbi évtizedben nagyon sok külföldi nyugdíjas adta el a korábban vásárolt ingatlanát. Bár lehet, hogy azokat az ingatlanokat nem letelepedés céljából vásárolták korábban, hanem nyaralásra.

  @Sanyika: én idén januártól havonta veszek 20-50 ezer forintért befektetési aranyat (fizikai aranyat), bár nem tervezem eladni, ez egy nagyon hosszú távú befektetés lesz. Azért teszem, mert zavar, hogy hónapról hónapra csak fogyasztási cikkeket vásárolok, illetve a megtakarításaimat bitekben tartom. Évek, de inkább évtizedek alatt szeretnék felhalmozni egy olyan készletet, amivel bátran neki lehet indulni a világnak, ha egyszer netán menekülni kell innen.

 • Kiszamolo
  Alajos: remélem nem így veszed az aranyat: //kiszamolo.hu/aranyszamla-meg-a-unit-linked-biztositasnal-is-rosszabb/
 • Ádám
  eurót vagy még inkább dollárt vennék a 2M nagy részéből…

  úgyis olyan alacsony a forintkamat, hogy nincs nagy haszonáldozat egy kicsit alacsonyabb kamatú devizakosarat venni belőle

  az alacsony forintkamatból adódik szerintem a nagyobb HUF gyengülés lehetősége

 • Alajos
  Ha csak kétmillió forintod van, szerintem nem érdemes sokat idegeskedni a hozam különbség miatt. Húszmilliónál már van különbség. Ezt nem csak elméletben mondom, nekünk kb az utóbbi, míg apukámnak kb az előbbi összegű megtakarítása van.

  Kétmillió forint arra jó, hogy fél-egy évig megélsz belőle, ha baj ér, így tartsd likvid formában, biztonságos helyen, hogy mindig hozzáférj.

  Ha nagyon be szeretnéd fektetni, akkor fizesd be egy hasznos tanfolyamra az érdeklődési területedtől függően, pl. nyelvtanfolyam, 3D tervezés, programozás, könyvelés, CNc forgácsolás. Tanulj hozzá sokat, mondjuk az internetről, majd válts munkahelyet. Könnyen lehet, hogy ezzel a plusz tudással havi 100-200 ezer forinttal többet kereshetsz. De asszem volt erről egy cikk itt a blogon, ahol azt tárgyaltuk ki, hogy jó hozammal tudsz magadba is fektetni.

 • Alajos
  @Kiszámoló: nem, olvasom a blogod 🙂 csak a városunkban van két ékszerbolt, ahol 10 perc alatt meg lehet venni az arany lapkákat, extra költségek nélkül.
 • janos
  :

  A napelem biztos buko meg, a hoszigeteles talan jo, de en meg nem lattam olyat, ahol megerte volna ( foleg ha jol szamolnak )

  Viszont LTP-bol megerheti mindketto, de ahoz meg kell 4 ev.

 • Ligner Jácint
  kedves hozzászólók, érdeklődve olvastam a véleményeket, néhány gondoltatot hozzáfűznék:

  1. az időskorúakkal kapcsolatos ellátásra/szolgáltatásra szakosodott cégek/befektetések Nyugat-Európában és főleg az USA-ban az elmúlt két évtizedben már az egyik legbiztosabb megtérüléssel kecsegtettek, vállalható szintű kockázat mellett. Magyarországon egyelőre nem látok benne rációt, mert olyan szintű szolgáltatási színvonal-elvárás van a nyugati nyugdíjasok részéről, amit csak nagy tőkebefektetéssel lehetne megteremteni. Némi állami segítségre (esetleg normatív támogatásra) lehetne számítani, de akkor meg cserébe le kellene mondani a tisztán üzleti alapú modellről, és ez kedvezőtlenül befolyásolhatja a megtérülést. Én biztosan nem újítanék fel régi (akár patinás) épületet, a korábban már elhangzott észrevétel miatt: tudniillik egy ilyen befektetésnél a legnagyobb költség az épület üzameltetése.

 • Alajos
  Amibe ne fektess: ne nyiss hitelirodát, ingatlanirodát, pékséget, ruhaboltot, turkálót, mosópor boltot, autós boltot, autókereskedést, étrend kiegészítő boltot.

  Ne fektesd kávézóba, panzióba, étterembe. Főleg ne a Balatonnál.

  Ne vágj bele olyan vállalkozásba, amiben gépet, eszközt veszel, és bérbeadod, mert valószínűleg csak a kezdeti befektetést kapod vissza, az amortizációt és a munkaerő ráfordítást nem nagyon fogják megfizetni.

  Évek óta figyelem a hasonló, újonnan induló vállalkozásokat a városunkban, és mindegyik csődbe megy miután a kezdeti tőkét felélik.

  Sok ember jut váratlanul ilyen nagyságrendű összeghez, legfőképp öröklés miatt, és csak a fenti “vállalkozások” jutnak az eszükbe. Így ezeken a területeken erős túlkínálat van.

  Talán még az internetes értékesítés lehet kifizetődő, ha nagyon a fenti témában szeretne valaki mozogni.

 • Györgyi

  Én a bolgár tengerpartra sem mennék élni, maximum ha itthon az éhenhalás fenyegetne. Jelenleg azon töröm a fejem, hogyan költözhetnék Toscanába vagy a francia riviérára. Na nem nyugdíjasnak, hanem egyelőre dolgozni. Esztétikum tekintetében sajnos nagyon messze vagyunk Nyugat-Európától, a szocreál építészet tönkrevágta a városainkat, falvainkat, és ami régebbi, az is sok helyen elhanyagolt, lepusztult. Van egy németországi barátnőm, aki szerelemből ideköltözött, de akárhányszor hazalátogat, mindig hetekig szenved, mire újra megszokja az itteni látványt.

 • szocske
  @janos: vagy nem jól számolsz, vagy trehányul kivitelezett házakat vizsgálsz.
  Napelem: kerekítve: jelenleg 1M ft beruházással havi 10 ezer villanyszámlát lehet kiváltani.
  Tehát 1M Ft éves hozama 120ezer forint, amit nem terhel kamatadó sem.
  Persze nem egy likvid befektetésről van szó…
  8 év alatt megtérül a befektetés, ha az elmaradt kamattal is számolunk, legyen 10.
  A napelemek garantált élettartama 20 év körül van, de nemrég ausztriában vagy németországban csináltak egy felmérést az első időkből, huszonéves napelemek még mindig közel 100% hatásfokkal működnek, csak invertereket kellett cserélni.
  Ha valaki most, vagy 4 év múlva LTP-ből felszerelteti, akkor idős korára 0 Ft lesz a villanyszámlája. Ezzel is lehet takarékoskodni nyugdíjra.
  A rendszert az boríthatja, ha az áramszolgáltatónak nem lenne kötelező pufferként működni, és nyáron átvenni a túltermelést, cserébe télen visszaadni.
 • szocske
  @janos: a hőszigetelést pedig többnyire elrontják a spórolni akarással.
  Feltesznek 5 centi nikecellt a falra, lábazatot kihagyják, tele van a rendszer hőhidakkal, mert vagy hozzá nem értő, vagy pénzéhes kivitelező ragasztja fel. Aztán megy a panaszkodás, hogy elköltöttünk 1 milliót a házra, mégsem csökkent a fűtésszámla.
  A hőt úgy kellene tekinteni, mint a vizet: ha egy edény sarka lyukas, a víz megtalálja az utat kifelé. A hő is éppen így menekül a házból.
  Ha valaki nem megy le 60 centivel a padlószint alá a hőszigeteléssel, vagy pince van a háza alatt és annak a mennyezetét nem szigeteli, tényleg nem csinált semmit, max. szebb lett a háza.
 • Ligner Jácint
  2. A havi 2-3% hozam elérése egyáltalán nem leányálom, de senkinek nem ajánlom, hogy bedőljön a forexező cégek mézes-mázos ígéreteinek. Nekik nem érdekük, hogy az ügyfél nyerjen, mert igaz ugyan, hogy a nyereségből részesednek, de ez piti pénz ahhoz képest, amit a kereskedési jutalékból kapnak (vételi-eladási ár különbsége; spread). A kockázat pedig arányban áll az általuk ígért hozammal, tehát a pénzed nagy részét elbukhatod. A megoldás a privát vagyonkezelés, ahol személyre szabottan alakítják ki a befektetésed, meghatározhatod a kockázatot, amit hajlandó vagy vállalni, és napi szinten beleláthatsz a befektetésed alakulásába. Én több mint 10 éve foglalkozom ezzel, úgyhogy akit érdekel, annak szívesen segítek, hogyan induljon el.
 • Györgyi
  A befektetési arany hogy működik? Hol lehet kapni? Mi a garancia rá, hogy akitől veszem, tényleg aranyat ad, és nem aranyszínű akármit? Hol tudom tárolni? Mi a garancia arra, hogy vevő is lesz rá, ha pénzre van szükségem? A bankokat, biztosítókat ugye törvények kötelezik arra, hogy a szerződés lejárta után készpénzben ideadják a járandóságomat. Az aranyra viszont vevőt kell keresnem, nem?