Mibe fektess most kétmillió forintot?

2014-05-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Nagyon nehéz dolga van annak, aki most keres magának befektetési lehetőséget.

A banki kamatok a pincében, a rövidkötvény kamatok szintén.

Mit csinálhatsz, ha kevesled a banki kamatokat vagy a diszkont-kincstárjegy kamatait?

Vagy hosszabb lejáratú (futamidejű) kötvényeket (kötvényalapokat) veszel, vagy nagyobb kockázatot jelentő úgynevezett bóvli kötvényeket, ugyanis a hosszabb lejáratú kötvények és a rosszabb adósságbesorolású kötvények is magasabb hozamokon forognak.

Csakhogy ennek ára van.

Mivel a kötvénykamatok a gödör alján vannak, innen csak emelkedni fognak, az egyetlen kérdés csak az, hogy mikor. Márpedig ha most veszel egy hosszú lejáratú kötvényt (vagy ilyen papírokba fektető befektetési alapot), akkor veszteni fogsz az értékén, ha a kamatlábak elindulnak felfelé.

Ha a hátralévő átlagos futamidő (duration) 6 év a kötvényednél, akkor minden egyes százalékpontnyi emelkedés 6%-kal fogja leértékelni a meglévő kötvényeidet. Vagyis ha az elvárt hozam 3%-ról 6%-ra nő, akkor pont 18%-ot fogsz bukni a meglévő kötvényeid értékén. Tehát várhatóan emelkedő hozamkörnyezetben kifejezetten nem tanácsos hosszú lejáratú kötvényekbe fektetni.

A nagyobb kockázatú kötvények legalább ennyire rossz választásnak bizonyulnak. Már régen nem hozzák azt a plusz prémiumot, amit illene nekik a sokkal rosszabb visszafizetési besorolás miatt. Ha egy év múlva az amerikai állampapírok is hozzák ugyanezt a hozamot a kamatemelések miatt, akkor logikusan ezek is vesztenek az értékükből.

Akkor részvény? Az amerikai S&P 500 részvényindex pont megduplázódott az elmúlt öt évben, sőt csak az elmúlt két évben erősödött közel 37%-ot. Az átlagos P/E ráta erős 25%-kal van a sokéves átlag felett. (Hogy mi az a P/E ráta, arról már itt írtam: A P/E ráta jelentése)

Vagyis a részvények is elég túlárazottnak tűnnek jelenleg.

Mibe érdemes ilyenkor fektetni a pénzt? Nagyon nem könnyű a válasz. Ezért is tette fel az ausztrál Money Magazin ezt a kérdést több profinak: mibe fektetnének most 10 ezer dollárt (kb. 2 millió forintot)?

Elég érdekes válaszok születtek (bár a legtöbb választ már olvashattad a blogon is más formában), ezért úgy gondoltam, megosztom veletek is röviden.

Heidi Armstrong, egy lakáshitel-közvetítő cég vezetője:

- Törleszd be a lakáshiteledbe. Egy 400 ezer dolláros hitelnél, 5,5%-os kamat mellett 25 év alatt 28 ezer dollárt spórolsz, ha betörleszted ezt a 10 ezer dollárt, plusz majdnem másfél évvel hamarabb letudod a hitelt. Kell ennél jobb?

Paul Clitheroe, egy alapkezelő alapító elnöke:

- Adakozd el! Ha a legfelső adósávban vagy, tulajdonképpen csak a fele az igazi költséged, ha adóvisszatérítésre jogosító szervezet számára ajánlod fel a pénzed, hiszen az adóalapodat ezzel csökkentheted, így kapsz vissza pénzt az adóhivataltól. De soha ne add oda olyannak, aki telefonon hív egy szervezet nevében, vagy az otthonodban keres fel. Ilyenkor a nehezen megkeresett pénzed zöme átalakul jutalékká vagy marketingköltséggé. Inkább te keress adakozásra méltó lehetőséget a környezetedben és győződj meg, hogy jó helyre megy a pénzed. (Az adakozásról már itt írtam: Az adakozásról)

Ross Greenwood, gazdasági rovatok vezetője több médiában:

- Nem könnyű a kérdés ezekben a napokban. Úgy tűnik, a bankba betenni kár, 3%-os kamatra. Fizesd vissza belőle minden hiteled, ott hoz a legtöbbet. Ha már nincs hiteled, vehetsz belőle magas osztalékot fizető részvényeket, mint például Telstra, amelyik 5,5%-os osztalékot fizet. Feltételezve, hogy továbbra is tudja tartani ezt az osztalékot, nem kell azzal törődnöd, hogy esik-e a részvény ára, hiszen ha hosszú távra terveztél, téged csak az éves megtérülés érdekel.

Természetesen egyszer el akarod majd adni a részvényeidet.

Márpedig jelenleg én csak jó bevételt termelő lehetőségeket és nem jó tőkenövekedést ígérő lehetőségeket látok. Magas tőkenövekedést csak olcsó, alulértékelt piacon lehet elvárni, ami nem biztos, hogy igaz a mostani helyzetre. A befektetők már minden lehetséges növekedést előre beáraztak, a részvények túl lehetnek értékelve. Bár még nőhetnek az árak, de lehet, hogy egy rossz hírre akár komoly korrekció is kezdődhet.

Úgyhogy talán a legbölcsebb az lehet, hogyha vársz. Egy zuhanó piacon a készpénz a király, ezért érdemes valahol parkoltatni a pénzed. De ha lyukat éget a zsebedbe a pénz, akkor vegyél magas osztalékot fizető részvényeket, vagy nagy potenciális növekedés előtt álló start-up cégeket. De ez utóbbi már csak hazardírozás és nem befektetés.

Bryce Holdaway, ingatlan-tanácsadó cég igazgatója

- Azon gondolkodtam, hogyan lehetne ennyi pénzt befektetni az ingatlanpiacon, venni belőle egy kiadási célú ingatlant. De még 5% önerő mellett is csak egy 200 ezer dolláros ingatlanba lehetne beszállni, ami nem túl jó ötlet a bérbeadási piacon. Ezen kívül ott vannak még az adók és illetékek, amit fizetni kellene.

(Megjegyzés: Ausztráliát elkerülte az ingatlanpiac összeomlása, ezért továbbra is bőszen fújják az ingatlanlufit. A legtöbb gazdasági lap minden második tanácsa, hogy fektess ingatlanba, mert az milyen tuti lehetőség. Egy átlagos ingatlan 4-500 ezer dollár és még töretlenül növekednek az árak, főleg, hogy most a hitelek is olcsóbbak. Szerintem már nincs messze a korrekció ott sem, ezt a lufit már nehéz tovább fújni.)

Úgyhogy azt tanácsolom, hogy fordítsd ezt a pénzt a kiadásra szánt ingatlanod felújítására, különösen a konyhára és a fürdőszobára, ami a legnagyobb befolyást teszik a bérlőkre. Ha lehet, kevesebbet költs a szekrényekre (egy átfestés elég) és többet a gépekre, hogy modernek tűnjön a konyha és a fürdő.

Így többet el tudsz majd kérni a bérlőtől, megtérül a befektetett pénzed, arról nem is beszélve, hogy a bevételekből levonhatod az adózás előtt, amit a felújításra költöttél.

De ha nincs kiadásra szánt ingatlanod, a saját lakásod újítsd fel, így növeld az értékét.

Fred Schebesta egy online vállalkozás igazgatója

- Személy szerint én előnyben részesítem a részvényeket az ingatlanokkal szemben, mert  sokkal likvidebbek, sokkal nagyobb a tőkeérték növekedésének a lehetősége és a kezdeti költségek is sokkal kisebbek. Mivel szeretem a gyorsan pörgő dolgokat, én online cégek papírjaiba fektetném ezt a pénzt, különösen azért, mert mint szakmabeli meg tudom mondani, hogy megfelelő módon növekszik-e az adott cég. Egy online céget nem lehet elrejteni az internetről, ezért jól látszanak a növekedés jelei.

Paul Taylor, a Fidelity ausztrál portfóliómenedzsere

- Sok zajjal kell szembenézni a befektetőknek a mostani volatilis (idegesen változó) piacon. Kínai gazdasági problémák, USA várható kamatemelése, ukrán válság, stb. De fontos, hogy az alapokra nézzünk.  Ha befektetek egy-egy cégbe, igyekszem kizárni a zajt és csak arra figyelni, hogy ez az üzlet jobban fog-e menni a következő 3-5 évben. Sokan tudják, hogy az ausztrál részvénypiac hozta az egyik legnagyobb megtérülést hosszú távon, 1900 óta évi 12% körüli hozammal. Ennek egyik oka a folyamatos népességnövekedés (évi 2%), mert több fogyasztó több árut, ingatlant és szolgáltatást igényel a piacon és több adót is fizet.

A növekedés mellett a legtöbb osztalékot is itt fizetik a cégek. Növekedés és magas osztalék, szerintem ez a legfontosabb a jelenlegi gazdasági környezetben. Szerintem ez előrevetíti a további részvényár-emelkedést.

Különösen nagy potenciált látok a bankszektorban a növekedésre.

Eddig az idézetek (a véleményeket egyszerűsítettem, illetve az ismétlődéseket kihagytam, ahogy azt is, amikor valaki az ausztrál dollár-usa dollár árfolyamba akar befektetni). Nem feltétlen értek velük egyet (például aligha térül meg a saját konyhámra költött kétmillió egy eladás esetén), illetve érdemes megnézni, ki az, aki hazabeszél (mi mást mondana egy ingatlanos vagy a Fidelity helyi főnöke?), de érdemes látni, más mit gondol ebben a helyzetben.

Amint látjátok, igazán tuti tipp nincs ebben a helyzetben. Egyébként nekem Ausztrália egyre jobban tetszik, bár vannak gondok (lakásár-buborék, lassuló ázsiai piacok, amelyek felveszik az ausztrál árut, stb.), de alapjaiban erős az ország fundamentuma. Erről már írtam itt is: Ausztrália, a titkos favorit.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram