Nyugdíjkalkulátor: ennyit kell eltenned havonta

Már sok szó volt a nyugdíjról ebben a blogban is, de sajnos a probléma nagysága és az emberek közömbössége miatt ez is kevés.

Ezért csináltam egy kalkulátort, amibe beírva az életkorodat és a nyugdíjasként elvárt jövedelmedet, valamint a meglévő (vagy örökségből várható) vagyonodat, megmondja, hogy mennyit kell legalább eltenned havonta nyugdíjra.

Előtte azonban még pár jó tanács, hogy tudj pontosan kalkulálni.

Amiket már leírtam a témáról, nem szeretném megismételni, de ha te még nem olvastad, érdemes azzal kezdened az olvasást. Néhány fontosabb írást itt találsz:

– A nyugdíjrendszer mindössze 85 éves és nem másra találták ki, mint az időskori éhezés megszüntetése. Ezért az átlagos élettartam felett 15 évvel kezdték el folyósítani és a minimálbér töredéke volt az összege. Ebből csináltak a politikusok egy évtizedeken át tartó, az átlagfizetés akár 75-85%-át elérő nyaralást. A magyar nyugdíjrendszer történetéről itt található a cikk. A cikkben megdöbbentő számok is vannak a jelenről is, például hogy az átlagnyugdíjas hány éves korában megy nyugdíjba és hány év munkaviszony előzte meg ezt.

– A fenti cikkben leírt igen gavallér nyugdíjrendszert akkor sem lehetne már sokáig fenntartani, ha a magyar demográfia válság nem súlyosbítaná a problémát. Egy átlagos magyar nő élete során 1,3 gyereket sem szül, miközben 2,2 gyereknek kellene születni ahhoz, hogy a felosztó-kirovó rendszer életképes maradjon. Eközben hála a jólétnek és az orvostudomány fejlődésének, a nyugdíjasok egyre tovább élnek, amit nem követ a nyugdíjkorhatár emelkedése. Így egyre kevesebb embernek kell egyre több embert eltartani egyre hosszabb ideig. Mindezt grafikonon is megcsodálhatod ebben a cikkben, illetve a magyar helyzetről itt olvashatsz egy KSH összefoglalót.

– Természetesen lenne megoldás, ha az összes politikus nem a nyugdíjasokon keresztül szeretné megnyerni a választást. A működőképes szingapúri és chilei modellről itt olvashatsz.

Ennyi ismétlés után néhány dolog, amit még tudnod érdemes a nyugdíj-megtakarításról, mielőtt számolni kezdenél.

– Néhány tanácsot már leírtam ebben a cikkben. Két kiragadott példa közülük: egy amerikai felmérés szerint a nyugdíjba vonultak 45%-a korábban kényszerült abbahagyni a munkát, mint tervezte (saját, házastársa, szülei egészségi állapota miatt, munkahelyi leépítés miatt, stb.), illetve készülj a váratlanra is, mint például egy válás 55 évesen, vagy egy betegség. Röviden: ne gondold, hogy minden úgy lesz, ahogy tervezted, mert az élet gyakran közbeszól. Ezért ne centizd ki a kalkulációt, mert könnyen lehet, hogy nemvárt változások miatt sokkal rosszabbul jársz. Ne felejtsd el, az emberek majdnem fele korábban megy nyugdíjba, mint tervezte.

– Kevés szó esik arról, hogy nem csak a nyugdíjrendszer, de az egészségügyi rendszer is összeomlás előtt áll, hiszen egy modell alapján működik mindkettő. Az aktívkorúak általában csak befizetők a rendszerbe, az egy emberre költött teljes egészségügyi kiadás 80%-a az ember halála előtti egy évben, vagyis általában nyugdíjas korban keletkezik!

Ha kétszer annyian fogják igénybe venni az egészségügyet és fele annyian eltartani azt, borítékolható annak a bukása is. Főleg, hogy a orvostudomány fejlődése magával hozza annak radikális drágulását is, hosszú ideje jóval az infláció felett drágulnak az egészségügyi kiadások.

Ezért ne felejtsd el figyelembe venni, hogy nagymértékben emelkedni fog az egészségedre fordítandó összeg nyugdíjas korodban, mivel a legjobb kezelést szeretnéd majd kapni (mi mást?) és az állam sem fogja már támogatni a gyógyulásodat, vagy a gyógyszereidet. Ez akár százezresnél is nagyobb tétel lehet havonta 75-80 éves korod felett. (Az idős korban szükségessé válható mindennapi ápolási díjról már nem is beszélve.)

A legtöbben durván alábecsülik a nyugdíjban eltöltött éveik számát. Egy ma 65 éves magyar férfi még 14,3 évig él, egy nő 18,3 évig és ez érték évről-évre növekszik. Ráadásul ez csak egy átlag, ha te nem dohányzol, nem iszol és nem egy borsodi zsákfaluban élsz segédmunkából, akkor valószínűleg akár jelentősen túl is fogod ezt a statisztikai átlagkort élni.

A legdinamikusabban növekvő népességcsoport a 85 éven felüliek.

Az Egyesült Államokban a 100 éven felülieket vizsgálták meg: 1990-ben még csak 37 ezren voltak, 2008-ban már 84 ezren, 2050-ben várhatóan már 580 ezren(!!!!) lesznek. (Ugye az megvan, hogy ezek az emberek már ma mind 60-70 évesek?!) Egy felmérés szerint 67%-uknak a szegénységi küszöb alatti bevétele van és 44%-uk nem rendelkezik semmilyen megtakarítással. Ez azért van, mert legvadabb álmukban sem gondolták 50-60 évesen, hogy eddig fognak élni.

Te ne ess ebbe a hibába, időben készülj fel arra, hogy akár három évtizedig, vagy tovább is ki kell húznod a megtakarításaidból. (Ugye, hogy nem korai elkezdeni 25 évesen a nyugdíjra félretenni?)

– A fenti tényből ered az a probléma is, hogy sokan nagybevásárlásba kezdenek nyugdíjba vonuláskor, mert abban a téveszmében élnek, hogy az az új autó, vagy lakásfelújítás már kiszolgálja őket életük végéig. Az a jó és egyszerre rossz hírem van, hogy valószínűleg még sok autót le fogsz cserélni ebben az életben.

Ezért soha ne költs pénzt nagyberuházásra a nyugdíjas korod első öt évében.

Szintén a hosszú korral függ össze, hogy még nyugdíjas korodban is folytatnod kell a spórolást, ha nem is annyira intenzíven, mint aktív korodban. De ne kezdd el szórni a pénzt és ne engedd ki a gyeplőt a kezeid közül, mert könnyen lehet, hogy még 40 év áll előtted!

Szintén készülj fel arra, hogy valamelyik rokonodat (szüleidet, vagy az elvált gyerekedet, esetleg az unokád tanulását) támogatnod kell majd valamikor a nyugdíjas éveid alatt.

Kezd a nyugdíjas éveidet azzal, hogy értelmes módon összébb húzod magad. Ezt a legtöbben elmulasztják megtenni és a gyerekek kirepülése után húsz évvel is még egy hatalmas házban élnek, ketten kergetőznek a hat szobában és a két fürdőszobában. Egy ekkora hodályt teljesen feleslegesen tartotok fenn, adjátok el és nézzetek egy fele-harmad ekkorát. A rezsin éves szinten legalább félmilliót spóroltok, a felújításon és az adókon szintén rengeteget meg tudtok fogni. Értem én, hogy itt éltél 30 évig, meg az emlékek, de lásd be, hogy értelmetlen tovább ekkora házban élnetek ketten. A rezsin megspórolt pénzen akár nyaralni is elmehettek, ha minden másra van elég pénz.

– Az ötvenes éveidben kerüld el a kapuzárási pánikot. Ilyenkor szoktak az emberek kabriót vásárolni, világkörüli útra befizetni, hárommillióért motort venni, vagy ehhez hasonló dolgokra milliókat kidobni az ablakon. Nem kevesen ott hagyják a munkájukat (a “mókuskereket”) és beállnak daytradernek, vagy valami hasonló értelmetlen üzletbe kezdenek, amibe aztán csúnyán belebuknak. Igen, tényleg nem leszel már soha fiatal, de ezért még kérlek, ne hülyülj meg, vagy legalábbis ne a nyugdíj-megtakarításod kárára tedd ezt.

– Ne ess abba a gyakori hibába, hogy az életed során minden fontosabb, mint a nyugdíj-megtakarítás. Először a lakásra kell gyűjteni, majd az autóra, aztán a gyerekek egyetemére, majd a gyerekeidet támogatod az életkezdésben. Utána arra döbbensz rá, hogy már 58 éves vagy és hét éved maradt, hogy összeszedjél annyi pénzt, ami elég lesz még 30 évig. Lehetetlen próbálkozás.

– Végére talán a legfontosabb: NE HIDD AZT, HOGY MAJD VALAHONNAN MÉGIS JÖN A FELMENTŐ SEREG FEHÉR LOVON, AMIKOR MAJD TE NYUGDÍJAS LESZEL. Rossz hírem van, nem fog jönni. Ha nem készülsz fel időben, egy leszel az éhező nyugdíjasok közül, akik nem akarták elhinni, hogy nekik már nem fog maradni nyugdíj.

(Persze lehet modellezni, ha megindulna a bevándorlás Magyarországra valahonnan (Afrika? Pakisztán?), vagy ha a nyugdíjkorhatárt felemelik 75 évre és a többi és a többi. Mi most abból indulunk ki, hogy a lényeges dolgok változatlanok maradnak. Reméljük a legjobbakat, de készülünk a legrosszabbra.)

Ennyi előzmény után lássuk, mennyit kell eltenned havonta.

(Azt, hogy ezt az összeget mibe tedd félre, nem témája ennek a cikknek. Ha érdekel a válasz, olvasd el a többi írást itt a blogon, gyere el Akadémiára, vagy kérj személyes tanácsadást.)

A kalkulátorba írd be, hány éves vagy és az állami nyugdíj felett mai értéken mennyiből szeretnél (a házastársaddal közösen) megélni nyugdíjasként. (Fontos: nem az a kérdés, mennyiből lehet minimum megélni szerinted, hanem mennyiből szeretnél. Egy csirke-farhát menü minden nap harminc éven át nem egy vidám nyugdíjas kor.) Ha elfogadjuk az előrejelzéseket, akkor az átlagnyugdíj 40 ezer forint/fő lesz (ha nem nő drasztikusan a nyugdíjkorhatár). Az ezen túli szükségedet írd be a kalkulátorba.

Milyen inflációra számítasz és milyen kamatokra a megtakarításaiddal kapcsolatban? Írd be azt is.

Ha van már vagyonod (vagy lesz örökségből), amit nyugdíjas korra szántál, írd be a kalkulátorba, annyival kevesebbet kell eltenned. (Fontos, hogy csak azt írd ide, amit nyugdíjra szántál és nem a gyerek oktatására, vagy bármi egyébre.)

 A kalkulátor azzal számol, hogy megéled a 65 éves kort és utána az akkor várható átlagos éveket éled még nyugdíjasként. Az átlagos életkor évente 0,15 évvel nő a kalkulátorban, ez nagyjából megfelel a statisztikai adatoknak.

A kalkulátor a férj és a feleség adatait átlagolja az egyszerűsítés miatt, túl nagy korkülönbség esetén ez torzíthatja az adatokat. Egyfős háztartásokkal nem is tud számolni, ilyenkor írj be egy második személyt hasonló életkorral.

A kalkulátor számol a befektetésed hozamával, csökkentve azt az infláció mértékével. Fontos, hogy reális értéket adjál meg, évi 15-20%-os hozam évtizedeken át csak a biztosítási ügynökök képzeletében létezik.

A kalkulátort innen tudod letölteni. A végeredmény sokkoló lesz, főleg, ha azt gondoltad, hogy az a havi 15 ezer forint, amit félreteszel, bármire is elég lesz.

Figyelem, a kalkulátor szó azt jelenti, hogy TE TUDOD BEÍRNI a megfelelő számokat. Ezért ne a most beírt adatokat kritizáld, hanem használd arra, amire való: számolj vele. Hozzáadnád a kamatadóhoz az EHO-t? Nosza, rajta, írj 16% helyett 22%-ot. TBSZ-szel számolnál? Írj 0%-ot. Sok a 300 ezer? Vedd lejjebb. Kevés? Emeld fel.

(Nem hittem volna, hogy ezt is el kell magyarázni…. Ha nem bírod szerkeszteni a táblázatot, akkor engedélyezd az excelben a szerkesztést, amit internetről letöltött fájloknál automatikusan letilt(hat).)

Arra kérlek, ne kezdj el magyar módra siránkozni és sajnáltatni magadat, attól még a probléma fennáll és ha jelenleg 55 évesnél fiatalabb vagy, valószínűleg érinteni is fog téged. Ezért inkább a megoldásra koncentrálj és ne a nyavalygásra.

Ha szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, kövess a Facebookon: facebook.com/kiszamolo

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

 

Share

183 hozzászólás

 • Körtefa
  Itt a változók apró módosítása (kamat, infláció, kamatadó, …) is több tízezerrel módosítja a havonta elteendő összeget. Akkor célszerűbb mindenből a lehető legrosszabb várhatót beírni, hogy biztos legyen?
 • Tys
  Megnéztem a kalkulátort, nem igazán értem, hogy az eddig félretett pénz miért nem kamatozik?
  Én meglepődtem: többet teszek félre.
 • zozo
  Alig múltam 30, és 122 ezret kéne félretenni HAVONTA?! 4% infláció, 4,5% kamat, 200 ezer Ft nyugdíj-kieg. KÉT embernek. Ha csak 100-zal számolok, az is 66e Ft per hó, 33e Ft per fő per hó.

  Vagy nagyon csúnyán elszámoltam valamit, vagy be kell látnom, hogy olyan luxusra, mint a nyugdíj, nekem sajnos nem telik. 😛

  Ha ezek a számok igazak, akkor konkrétan nem éri meg elkezdeni a nyugdíjra spórolni.

 • mutyilufi
  Legtöbb embernek kb. esélytelen a kalkulátor összegeit félre tenni, nemhogy kizárólag nyugdíjcélra ennyit félretenni. Ugyanakkor én nem látom ilyen sötéten a jövőt. A helyzet majd újra felértékeli a család szerepét, és a fiatalabbak fogják segíteni, támogatni a szüleiket mint a nyugdíj előtt. Más kérdés hogy ehhez születendő gyerekek kellenek és ebben sem áll jól Magyarország.
 • Alapisten
  Kis érdekesség. Ha beírsz 100 milliót az eddig félretett összeg / várható örökség mezőbe, akkor az én igényeimre szabva azt hozza ki, hogy 7387 Ft-ot kell havonta félretennünk kettönknek, viszont ha pl 150 milliót írok be a megfelelő rovatba, akkor már 128 398 Ft-ot kell félretennem….tanulság, többet örökölsz, többet kell spórólni 😀
 • Jordán
  Kedves Szerző!

  A kalkulátor – az egyéb, előre megadott feltételek változatlanul hagyása mellett – a meglévő nyugdíjcélú megtakarítás mező módosításakor érdekes eredményre vezet: cca 76 millió forintig csökken a havonta megtakarítandó összeg, majd efölött nőni kezd.

  Ez technikai hiba, vagy a gép nem hiszi el, hogy ekkora megtakarítás mellett tényleg csak a megadott 300.000,-Ft-ból szeretne valaki megélni? 🙂

  Köszönöm

  Jordán

 • Edvárd
  In the long run we are all dead. 🙂
 • Tys
  Már úgy értem jelenleg többet teszek félre, mint a kalkulátor szerint kéne.
 • tudatosbiztositás
  Korrekt-sokkoló cikk, de sajnos igaz..
 • wec
  Attól tartok, hogy ugyanúgy járunk majd a nyugdíjjal is, mint a devizahitelekkel.
 • Ildiko
  Ez mind igaz és nagyon jól is hangzik, de mit tegyen az akinek a jövedelme csak azt a szintet éri el évtizedekig, hogy éhen ne haljon?
  Az kösse fel magát ha nyugdíjas lesz? Az ország lakosságnak kb. 45%-a létminimum alatt él és kb. 70%-nak nincs annyi tartaléka, hogy egy nagyobb hirtelen kiadást (50.000.- Ft) finanszírozni tudjon. És akkor még azt mondod, hogy havonta 30-40.000.- Ft-ot kellene 25 éves kortól kezdve nyugdíjra félretenni. Mi lesz, ha ezen megtakarítások is úgy járnak, mint a magánnynugdíjpénztári befizetések.
  Amúgy a havi 100.000.- Ft egészségügyi kiadásra egy kicsit sok. Édesanyám 72 éves és havonta kb. 2-3000.- Ft-ot költ gyógyszerre és egyéb egészségügyi kiadása nincs. Édesapám 2 évvel ezelőtti haláláig a kettejük eü. kiadása nem volt 3000 Ft, pedig édesapám szedett egy pár gyógyszert, igaz anyukám szinte semmit (néha fájdalomcsillapítót csak)
 • Kenrich
  Elsőre tényleg sok(k), viszont nagyon megköszönnénk, ha legalább vlmiféle iránymutatást kapnánk. Mégis hova érdemes tenni a megtakarításra szánt összeget? Annyi a lehetőség, és az átverés… Ld.: Bnet, unit-linked életbiztosításba bújtatott megtakarításai.. Állami lenyúlások stb. Értem én, h. nem akarsz ingyen terméket ajánlani, de akárhogy is nézzük nehéz úgy valódi pénzügyi segítséget nyújtani, hogy nem teszed le vlmelyik termék mellett a voksod. Lehetőleg a legjobb cucc mellett. Mert, akárhogy is nézzük a pénzügyileg alulművelt emberek nem tudnak eligazodni ebben a dzsungelben. Ezért is jó, h. végre vlki ezt hitelesen próbálja művelni, szóval örülök a felismerésednek és a létednek, de szeretném ha lennének konkrétumok is, mint anno a CIB malacperselyes sztorinál… Köszi.
 • Endree
  Két észrevétel a kalkulátorhoz.
  1)a 16%-os adóval (amúgy most már 6% EHO is van) szerintem nem kell számolni, hiszen 5 éven túli megtakarítás esetében jelenleg elérhető az adómentesség (TBSZ). És itt jellemzően 5 éven túl megtakarított pénzről beszélünk.
  2) A modell azt feltételezi, hogy a nyugdíjas kor elérése után a felhalmozott tőke befektetésével már nem lehet reálhozamot elérni. Ez hibás megközelítés, ha a megtakarítási időszakban számolunk reálhozammal, akkor a nyugdíjba menetel utáni szakaszban sem indokolt ettől eltekinteni.
  Ez a két tényező jelentősen torzítja a modell által adott eredményeket (vagyis erőteljesen felülbecsli a havonta megtakarítandó összeget).
 • L70
  Rosszul számol, nem veszi figyelembe, ha már most elég sok pénzed van. Furcsa mód, ha ceteris paribus a rendelkezésedre álló összeget növeled, akkor egy idő után növeli a szükséges félreteendőt is.

  A C8 mezőt át kellene írni. Egyébként ügyes kis táblázat.

 • Stiel
  A kamatadó, a hátralévő évek száma és az igényelt havi összeg is lineárisan módosítja az elteendő összeget, ellenben az infláció és a kamat exponenciálisan. Utóbbiak emiatt sokat nyomnak a latba.

  Még valami: a táblázat 65 éves nyugdíjkorhatárt feltételez, ami 30 év múlva messze nem biztos, hogy így lesz (sőt). Talán praktikus lett volna azt is állítható paraméternek bevenni.

 • maveryck
  6% EHO nem szerepel a táblázatban. Az ilyen kalkulátorokban leginkább az infláció tetszik. Hogyan jött ki a 4%?
 • Azért eltűnődtem. Egy technikai kérdés: a “Mennyiből szeretnétek megélni mai árakon az állami nyugdíj felett?” az fejenként vagy párra értendő? Nagyon nem mindegy….

  Eljátszogattam a kalkulátorral, mi nem vagyunk már nagyon fiatalok, de pl beírtam, hogy mizu, ha a budapesti házunk körülbelüli értékét mind nyugdíj-megtakarításnak fogom fel (külön néztem a banki megtakarításaink egész-vagy részértékét) és még mindig havi 87-100 ezreket írt elő a kalkulátor, ez kb. a tanult tehetetlenséget váltja csak ki az átlagemberből, aki a havi fizetése másfélszeresét két kiskorú mellett nem tudja eltenni, és annyit már jó eséllyel se másodállásozni, se tanulni nem tud, hogy hirtelen legyen egy nettó kétmillás fizuja nyugdíjkorhatárig, hogy fussa másra is.

  Szóseróla, nekem is volt jólkeresős korszakom, amikor nagyon-nagyon durván sokat tettem félre havonta, de életünk végéig ez nem fenntartható.

 • Géza
  valami hiba biztosan van a kalkulátorban. Meg akartam nézni, hogy milyen összegű mai megtakarításra mondja azt, hogy OK, nem kell több pénzt félretennem.

  Az egyszerűség kedvéért a saját adataim helyett maradjunk az alap adatoknál. Az ugye 600.000 Ft meglévő megtakarítás esetén még havi 192.711 Ft-ot javasol megtakarítani. Ha a meglévő megtakarítást szép lassan emelgetem, akkor apránként csökken a még szükséges megtakarítás. Valahol 76 millió körül éri el a nullát.

  Ha viszont ennél magasabb meglévő összeget adok meg, akkor elkezd az egekbe szárnyalni a még megtakarítandó összeg, holott ekkor 0-t kellene adnia. Vagy még az is jobb lenne, ha negativat adna, jelezve, hogy a meglévő megtakarításaimból fel is élhetek valamennyit, akkor is elég pénzem lesz nyugdíjas koromra.

 • És mondom ezt én, akinek nincs hitele, vannak ilyen-olyan megtakarításaink, és nem élünk húdenagylábon, okés, nagyon jól tudom min spórolhatnék, BKV életem végéig meg gyalog, ház helyett másfélszobás panel szar környéken (kell a halálnak), virsli, húszéves ruhák, foltozott ágynemű, nulla kultúra ésatöbbi- akar a jónyavalya így élni még negyven éven át, hogy fussa halálom előtt infúzióra. Más posztokban épp az van, hogy egyensúly, a bibliai százalékok jó kiindulópontnak (jók bizony), ne légy konzumidióta de ne élj koldus módjára sem. Hát…..
 • Peter Hardwood
  Sokkolóak a számok, de érdemes lenne átszámolni őket a következők alapján:

  1, nyugdíjasként már nincs szükséged annyi bevételre, mint előtte (remélhetőleg már ingatlanjelzálog, kocsihitel, felnihitel és a többi sz@raságot már letudtad, persze mondjuk a temetést érdemes előre kifizetni) tehát a havi 300 helyett bőven elég szerintem 200 +a nyugdíj

  2, egy átlagos magyar férfi nem igazán él többet 70-72 évnél egy nő meg 75-77, tegyük fel, hogy az idő előre haladtával ez az átlag férfi és női is eléri a 80-at (amit azért erősen kétlek), valószínűleg a nyugdíjkorhatár is ki fog tolódni mindkét nem esetében legalább 65-67 évre, tehát cirka 13 évet élünk “boldog” nyugdíjban, azért számolok a nyugdíjkorhatár elérésével, mert egy normális embernek azért része a munka és hiába torzított a statisztika (a különböző kisebbségek és 40 évesen rokkantnyugdíjasok miatt) többségünk (merem remélni) azér

 • Kiszamolo
  Kalkulátor: írd be, amennyire szükséged van.

  Összekevered az átlagos élettartamot, ami azt jelenti, hogy a két évesen meghalt kisgyerek, a 18 évesen meghalt tinédzsert és a 90 éves bácsi életidejét összeadják és elosztják hárommal.

  Egy ma 65 éves még 14,3/18,3 évig él ma.

 • Kiszamolo
  Azért van, mert mínusz szám jön ki és ezt abszolút értékben vettem, mert mindenkit megzavarna a negatív szám.

  Ezért ha túl sokat írsz be meglévő vagyonnak, akkor jön ez elő.

  Majd javítom.

 • Peter Hardwood
  azért gerinces élőlény, ha valakit baleset kényszerítene feladni addigi munkáját,arra ott van a biztosítás és még ha állapota engedi szerintem a többségünk nem törődne bele a tétlenségbe és valamilyen munkát vállalna.

  összegzésül:
  ha X és Xné 25-30 éves kora között elkezd félretenni akkor van legalább 35-40 évük, hogy összehozzanak 13 évre, havi 200-at (13*12*200=31.200.000.-) minderre van (35*12=420 hónapjuk) tehát 31.200.000/420=74.285/hó összesen, tehát fejenként 37.000.- forint.
  Továbbá mielőtt megijedünk az inflációtól, a bérek 40 éves periódusban többnyire megőrzik reálértéküket. Valamint az előléptetés, a bónusz (ami akár 1-2 havi fizu is lehet), egy újabb-jobb állás elfogadása, sok olyan “ÚJ” pénz forrása lehet, amit, ha nem rögtön kezdünk el beépíteni az életszínvonalunkba, hanem mondjuk csak a felét és a másik feléből befektetünk vagy előtörlesztünk (amivel hosszútávon pénzt

 • pdw
  Mi az hogy nem eri meg? Hulyeseg. Attol h aszondja a kalkulator h 122-ot kell elraknod de te csak 22-t tudsz akkor 22-vel tobbed lesz mint a nulla (=allami nyugdij). Az miert nem eri meg?
 • Naszóval akkor a húszforintos kérdésemre válasz? Már hogy a ….mennyiből akartok megélni?….az per személy vagy per pár?

  10 éves korkülönbséget kezel még a cucc?

 • pdw
  “akinek a jövedelme csak azt a szintet éri el évtizedekig, hogy éhen ne haljon?”

  Neked az cel hogy azert dolgozz h elhess es azert elj hogy dolgozzhass?
  Egy ilyen allapot fenntartasa evtizedekig kizarolag a sajat dontesed alapjan lehet.

  A szuleid gyogyszerkoltsege meg igazabol csak szerencse (es/vagy az hogy egeszseges eletuk volt es jo genjeik). Elsosorban nem a gyogyszerekbe csodolnek be az emberek szerintem, hanem az idoskori gondozas (azaz amikor napi szintu apolasra vannak utalva) koltsegeibe.

 • Gerisz
  Ha valakinek nyugdíjas korában van fölös 3millió forintja, hogy vegyen egy normális motort, amit mindig is akart (és végre lesz ideje használni), akkor szerintem meg kell venni, mert meg fog halni az illető anélkül, hogy legalább egy rövid ideig azt csinálta volna amit akart. A halált nem fogja érdekelni, hogy mit kuporgattál 40 évig.

  Más részben meg azt gondolom nem csak pénzzel kell készülni a nyugdíjas évekre. Lehet, hogy ez a pénz az ég világon semmit nem fog érni 40 év múlva.

  De ha a gyereket taníttatom és ügyvéd lesz, akkor biztosan lesz aki segítsen. A vállalkozásban ha már alkalmazott van az akár mehet tovább nyugdíj mellett is. Ha a kertet termőre fordítom gyep helyett, akkor az lecsökkenti az élelmezési kiadásokat. Ha átalakítom a ház egyik szintjét vendégházzá akkor lesz bevételem. És sorolhatnám. A nyugdíjpénztárak az utolsók amire költenék és nem is bízom bennük.

 • pdw
  =IF(Megtakaritando osszeg<0,0,Megtakaritando osszeg) 🙂
 • Hogy miért van az, ami van:

  viselkedesikozgazdasagtan.blog.hu/2013/05/20/halogatas_keplete

  érdemes elolvasni:)

 • linna
  Nem lehet eleget beszélni az öngondoskodás tudatosabbá tételéről, jó, hogy vissza-visszatérsz rá. Jó lenne a végére egy olyan konklúzió, hogy aki szeretne (és tud) ezzel foglalkozni, az mégis hol tegyen félre kifejezetten nyugdíjra. Pl. anno a cikked miatt nyitottam malacpersely számlát (ami akkor tök jó volt).
 • A lényeg: LEGYEN TERVED (amiket írtál azok mind valid opciók lehetnek pl) és lehetőleg legyen B TERVED, meg C terved meg ilyenek….és akkor már AKKORA szarban aligha leszel mint aki él bele a világba csak.
 • pdw
  Aha es elvered a 3 millad egy marhasagra “mert megerdemled”, aztan mesz koldulni mert semmi masra nincs penzed? Biztos megeri.

  Persze ha megveszed a mocit aztan elmesz vele franciaorszagig majd a vegen belehajtasz az oceanba az egy jarhato ut (felteve ha a mocin kivul benzinre is van meg penzed).

 • Peter Hardwood
  pénzt spórolhatunk/kereshetünk.
  ___________________________________________________________________
  Igazad van a “születésnél várható” oszlopot néztem. Megkövetlek. ___________________________________________________________________

  Alapvetően egyet értek a nézeteddel és azt is értem, hogy a “ráijesztős” technikával lehet az emberek szemét felnyitni. Az én beállítottságom csak, de befektetni meg kell tanulnia mindenkinek, nem csak a bankok infláció+1%-os betéteikbe/lekötéseikbe. Már az is sokat hozhat a konyhára, ha évente az ember vesz-elad eurót usd-t éves szinten, szinte minden évben 8-10% elérhető (ez nem azt jelenti, hogy naponta venni és eladni kell) józan paraszt ésszel, amikor “olcsó” és “drága”. És itt csak az átváltási jutalékot kell adóban megfizetni, nincs kamatadó, nincs EHO.

  Egyébként tetszik a munkásságod, nyilván te sem karitatív céllal csinálod, de jó, hogy csinálod!

 • pdw
  Szerintem:

  1) semmibe ami tul szep h igaz legyen (azaz SEMMI amit egy ugynok ad el)
  2) semmibe amit nem ertesz
  3) ha meg sok idod van hatra, akkor semmibe ami 10-20+evre elkotelez (NYESZ, ÖNYP pl.), legalabbis ebben az orszagban ne

  Allamcsodokre, vilagvalsagokra felesleges tervezni, egyreszt mert nem lehet, masreszt mert kisebb valsagokat ugyis atveszel a vilag (lasd 2008/9), nagyobbnal meg pont nem nyugdijra lesz szukseged hanem pisztolyra meg konzervkajara.

  Szerintem az h konkretan mi, kevesbe fontos (Jo Access Hedge Fund alapba ne :D) a lenyeg h folyamatosan kevesebbet kolts mint amit keresel (es tedd felre a kulonbseget).

 • Peter Hardwood
  Igazad van abban, hogy sok minden mást is lehet csinálni nyugdíj mellett, de ez egy “pénzügyi” blog, így kevésbé várható el, hogy a veteményes kertet is beleszámoljuk a jövőbe, mi van, ha Budapesten vagy egyéb nagy város dzsungelében akarok maradni, akkor nincs vendégház, nincs veteményes.

  A nyugdíj pénztárak között is biztosan vannak jók és rosszak. Az, hogy egy generáció (vagy 2) kedvét vette el a Fidesz a pénz lenyúlásával, nem most, hanem majd 30-40 év múlva jelent majd problémát az államnak és az embereknek. Gondolj bele, hogy igaz, hogy a válság eltartott/eltart közel 10 évig, de a 30-40 évhez képest nem hosszú idő, amíg a nyugdíj alapodba fizetsz. Hogy veszítettek-e a pénzt az alapok az elmúlt években igen, de, ha valaki folyamatosan fizeti, akkor a válság minden veszteség ellenére egy jó befektetési lehetőség is.

 • mtoma73
  Megnézve az excel táblában levő képleteket, szerintem a közösen a helyes válasz. Tehát, ha 200000, akkor ketten ennyiből akartok megélni.
  Egyébként nem bonyolult a számolás.
  Kiszámolja férj feleség mennyit fog élni nyugdíjasként várhatóan (kettejük átlaga), addig még mennyi idejük van átlagban összegyűjteni a pénzt.
  Kiszámolja mennyi pénzre lesz szükségük, abból levonja a megtakarítást, és ezt lebontja havi összegre a reálkamat alapján.
  És mai értéken kijön, hogy mennyit kellene megtakarítanod.
  Teljesen jól számol (sajnos).
 • István
  Nyugdíjkalkulátor, avagy mennyit kell megtakarítanom ahhoz, hogy nyugdíjasként is megélhessek?
 • Nűnű
  A probléma ott van, hogy ma kevés az a gyerek, aki 30-40 év múlva dolgozni fog.
  Márpedig, ha kevesen lesznek dolgozók, akkor megtoszhatjuk a megtakarításainkat, ha nem lesz senki, aki a pénzünkért megtegyen nekünk bármit is.
 • Zabalint
  Hogy mennyire igazad van, nekem 2 főre 180 ezerhez havi 92 ezret ír megtakarításnak, de ha kiszedem az adót, akkor már csak 78 ezer, nagyon nem mindegy. NYESZ és ÖNYUP esetében ráadásul nem csak kamatadó nincs, de megdob 10%-al az állam, tehát ez esetben még 9%-al kevesebb kell. Más kérdés, hogy nem mernék NYESZ-t /ÖNYUP-ot nyitni, mert bármikor kitalálhat az állam olyat, hogy tedd át valami állami izébe, vagy csak nagyon rossz feltételekkel veheted ki.
 • Zabalint
  Akkor viszont nem értem a kalkulátor eredményét. Ugyebár a 4%-os infla, 5%-os kamat a 16%-os kamatadóval nagyjából olyan, mint ha nem lenne reálkamat.

  Ehhez képest 200 ezerhez egy nyugdíjig 39 éves hátralévő idővel és egy nyugdíjig 45 éves hátralévő idővel több mint 100 ezres megtakarítás kellene a kalkulátor szerint. Holott, ha azt feltételeznénk, hogy reálértéken marad, akkor 40 év munka esetén pontosan 100 ezer kellene a hátralévő 20 évre.

 • Zabalint
  De meg is nézem a képleteket.
 • Kiszamolo
  Az állam csak évi (2×)100 ezerrel dob meg maximum, azt is csak az szja-ból.
 • gab
  Nekem most kéne elkezdenem spórolni a nyugdíjra, de egyelőre egy lakás-önrészre spórolok, így nem tudok még arra is félretenni, úgyhogy meghoztam a döntést, nem spórolok nyugdíjra.
 • Ildiko
  Nem az a célom, de közalkalmazott vagyok én is és a férjem is. Sajnos diplománk sincs, így évek óta ugyanannyit keresünk (kb. 100.000.- Ft /fő). Ebből a gyerekeknek rakunk félre taníttatásra valamennyit, a többi arra elég, hogy éhen ne haljunk. Mivel a béreink még legalább 50 évig be lesznek fagyasztva és a környéken semmi lehetőség a munkahelyváltásra akkor most mit csináljunk? Kössük fel magunkat, ha nyugdíjasok leszünk?
  Alig ismerek olyan időst, akinek a gyógyszerköltsége elérné a havi 10.000.- Ft-ot. Az időskori gondozásról: minden kis faluban van idősgondozó, akit a háziorvos segítségével igénybe lehet venni INGYEN! Bevásárol, főz, takarít, öltözködésben, tisztálkodásban segít. Akinek ez nem felel meg és a családja se tudja gondozni, az is havonta a minimálbérért tud gondozót keresni – és egy munkanélküli még örül is, hogy kap egy kis pénzt a gondozásért.
 • Wnprt
  Szerintem a unit-linked átverés storyt a legnagyobb üzemben az ING Életbiztosító műveli, a Brokernet már szinte az összes irodáját bezárta, az ING és a Generali azonban továbbra nagy üzemben műveli ezt a saját ügynökhálózatán keresztül.
 • Laslow
  Tetszik, hogy ilyen keményen fogalmaz a szerző a postban. Nincs mellébeszélés, csak a lényeg, akármilyen durván is hangzik. Remélem, nem fog belefáradni a végtelen sok negatív reakcióba (értetlenkedés, mibőlspóroljak, stb., stb.)!
 • Kiszamolo
  A nagy gond az, hogy a nettó fizetésednek megfelelő összegnél alig kevesebbet fizetsz most be a közös kalapba eü hozzájárulás és nyugdíjhozzájárulás címén, amit a mai eltartottak kapnak meg (ők meg annak idején az akkori öregeknek fizettek).

  Ha azt a pénzt nem kellene kifizetned, hanem eltehetnéd, nem lenne problémád.

 • szocske
  az eddig félretett és a várható örökség kategóriát ketté kellene bontani, mert ami már félre van téve, az azért kamatozik is, mégha reálértéken csak 0,5-1%ot is, de 30 éves távlatban azért ez is számít…
 • Istvan
  jaja, én is ezt mondtam a fészen, hogy mibe került volna állíthatónak tenni a nyugdíjbavonulás idejét, de még a javított változatban sincsen…
 • Darkosia
  Érdekes írás, de a példája alapvetően rossz:
  “Az alábbi két lehetőség közül melyiket választaná?
  A: Ma 1 alma
  B: Holnap 2 alma

  Ebben az esetben a többség a mai 1 almát választja (A), viszont ha az alábbi kettő közül kell választani:
  C: 100 nap múlva 1 alma
  D: 101 nap múlva 2 alma”
  És a mondás az, hogy míg az első esetben a többség az A-t választja(mondjuk én nem ezt tenném), a 2.-ban a többség már a D-t, és ez időinkonzisztencia, jelen túlértékelése, stb.
  Ott megy félre, hogy keveri a várható érték és a feltételes várható érték fogalmát(illetve valami hasonlót).
  Mikor döntünk azt főleg a várható érték alapján tesszük(illetve a szórás, azaz a kockázat, de az ebben a példában nincs). Első esetben választhatunk az 1 nap alatt 1 alma, és a 2 nap alatt 2 alma között. Ez utóbbi szintén napi 1 almát jelent.