Offtopik: blogajánló: A cigánytelepen

Néhány éve, mint teológus és nem mint pénzügyi tanácsadó többször jártam a “nyolcker” szívében, cigány családoknál, akik kilátás és munkalehetőség nélkül éltek ott lepusztult lakásokban.

Minél többször voltam, annál inkább rá kellett jönnöm, hogy én sem lettem volna más, mint az ott élők, ha ott nőttem volna fel. Nem kétdiplomás vállalkozóvá, hanem hétpróbás gazemberré váltam volna abban a környezetben. S most a nyolckerről beszélek, ami maga a Kánaán egy borsodi zsákfaluból nézve.

Sokan joggal kritizálják a cigányokat (azért sem roma, a cigány nem szitokszó), hogy képtelenek a szociális együttélésre, a produktív munkára alkalmatlanok.

Ez gyakran igaz is, a kritikusok csak azt felejtik el, hogy ő azért köszön a napszaknak megfelelően, mert volt olyan anyja, aki erre megtanította. Azért tud logikát követelő munkafolyamatokat megoldani, mert járt olyan oktatási intézetbe, ahol erre megtanították. Ez a legtöbb cigánynak kimaradt és csak ezért nem képes helyt állni az élet sok területén. Ez azonban azt is eredményezi, hogy a leszakadás és az elszigetelődés tovább erősödik és a probléma és a szegénység tovább mélyül.

(Arra ne legyél büszke, hogy a te apád nem volt alkoholista és nem erőszakolt meg gyerekkorodban, vagy hogy a legjobb iskolába járattak és magántanárhoz. Ehhez neked semmi közöd, erre maximum apádék lehetnek büszkék. Ha elértél valamit az életben azzal a diplomával, amit apádék adtak a kezedbe, az nem a te érdemed, mielőtt még sokkal többre tartanád magad ezeknél az embereknél. Abban a környezetben te sem lennél más, mint ezek az emberek.)

Ezeken a problémákon nem segítenek a segélyek, sőt konzerválják az állapotokat, ezért többet ártanak, mint használnak. Az érintettek a megoldás keresése helyett berendezkednek arra, hogy megéljenek a segélyekből.

Így viszont újra és újra kitermeljük az új elveszett generációt, aki nem tud kitörni ebből a körből. Mert igenis sokan ki akarnak törni, csak nem tudják hogyan. (Most ne okoskodjál, hogy nem is, mert veled szemben én sokat beszélgettem cigányokkal, úgyhogy az ostoba sztereotípiáiddal szemben nekem tapasztalataim vannak.)

Több helyen elkezdődött munka az országban, ahol magánemberek és alapítványok kezdték el oktatni a cigányokat olyan alapvető dolgokra, mint szocializáció, a gyerek helyes fürdetése, logikai készségek fejlesztése, illetve munkaközösségeket hoztak létre, ahol zöldségeket termel a falu közösen. Nagyon szép eredmények születtek és végre elkezdődött valami, aminek már 30-40 éve mennie kellene állami irányítás mellett.

Az egyik ilyen kezdeményezés a Bagázs, ami a bagi cigányok között tevékenykedik. Most jelent meg egy blogjuk az indexen, amit mindenki figyelmébe ajánlok: Nálunk a telepen.

Az ilyen kezdeményezéseket érdemes támogatni, nemcsak az érintettek, de az egész ország hasznára vannak. Ezért ha akár munkával, akár anyagilag szeretnéd őket, vagy a hasonló szervezeteket támogatni, ne fogd vissza magad, hasznos és nemes ügyet karolsz fel. (Ha kíváncsi vagy, mekkora sötétséget és előítéletet kell legyőzni, csak olvass bele a hozzászólásokba a legelső cikk alatt a belinkelt blogon.)

Share

121 hozzászólás

 • mókus
  Ne vedd rossz néven, de számomra az derül ki, hogy az államnak újabb hatalmas pénzeket kellene beletolnia az integrációba a hasonló szervezetek támogatásához. Erre nincs pénz. (Másra sem.)

  Marad a gyerekvállalás korlátozása kínai módra. Európai? Valószínűleg nem. Jót tenne mindenkinek hosszú távon? Igen.

 • Kiszamolo
  Nem, a segélyek helyett kell fejlesztés.
 • Lucilius
  Ez egy bonyolult kerdes es nemcsak az elmult 25 ev de az elmult 50-60 ev kormanyai, rendszerei sem tudtak ezzel mit kezdeni nemcsak itt, de egesz Kelet-Europaban.

  Ugyanakkor minden alulrol jovo, civil kezdemenyezes fontos. Es ha az ember csak az adoja 1%-val tamogatni tud barmilyen kezdemenyezest, akkor azt erdemes lenne megtenni. Tudom hogy szoktal errol irni, de talan meg egy postot erne az 1+1%-os felajanlasok fontossaga igy a majus 20.-i hatarido elott ket hettel.

 • x5z7
  A romákat nem segélyezni kell, hanem oktatni, be kell vonni őket a köz és felsőoktatásba, hisz ezáltal tudnak majd helytállni, versenyképes gyakorlati tudást kell átadni a számukra.
 • Csuhajja. Az ajánlott blogra én is nemrég futottam rá, és tetszik – ahogy a nyomorszélét is ajánlgatom évek óta, a ott futó SZUNO, biobrikett, mezőgazdasági és oktatási ösztöndíjprogramokról szóló beszámolókkal együtt. A SZUNO rendszeres vásárlója és propagálója vagyok, amikor a BA épp normális, akkor csináltunk iskolaszer, téli gyerekholmi gyűjtést is meglepően jó eredményekkel. Persze amikor bal lábbal kel a nagyérdemű, csak kamillázok, mennyi hülyeség esik ki értelmes emberek száján is. A téma fontos, rettenetes sok pénz lett elcsorgatva semmire, egyelőre segíteni is kell azonnal és direktbe, mert nagy a gond, a gyerekeknek ma kell ennie, a fejlesztősprogramok meg – ha tényleg működnek és nem látszatdolgok!!!! – akkor nem egyszer több évet vesznek igénybe, az oktatás dettó.

  Igen, én is a Nyóckerben nőttem fel, van némi fogalmam, és igen, az maga a mennyország a vidékhez képest.

 • mesterséges unintelligencia
  “Nagyon szép eredmények születtek és végre elkezdődött valami, aminek már 30-40 éve mennie kellene állami irányítás mellett.”

  Negyvenévezni talán nem kellene, mert a rendszerváltás előtt vidéken még működtek a TSZ-ek, a városokban pedig mindig akadt olyan gyár, ahol képzetlen segédmunkásokra is szükség volt. Sőt, még létezett az a fogalom, hogy KMK 🙂 Persze, ez is rengeteg pénzbe került, még rémlik az a szó, hogy “szanálás”.
  De ez némi keretet adott az életnek, és hozzájárult a szocializációhoz is.

  Egyébként máshol hogy oldják meg, pl. az USÁ-ban a nég…, izé az afroamerikaiakkal vagy Nyugaton az afrikai bevándorlókkal?

 • Zabalint

  Nagyságrendekkel többe kerül hosszútávon a társadalomnak az, ha nincsen integráció, más kérdés, hogy az eddigi próbálkozások rendre kudarcba fulladtak, kivéve egyes civil kezdeményezéseket. Szerintem nem az a kérdés, hogy a segélyezéssel szemben ebbe érdemes-e pénzt beleölni, mert igenis érdemes, hanem az, hogy hogyan lehetne jobban csinálni.
 • Ptur
  Egyetértek a cikkben leírtakkal, csak akkor ezek szerint a családi ill. szociális környezet mentség bármire?

  Ha én betörök egy nyugdíjashoz és agyonverem 2000 forintért akkor az megbocsájtható pusztán azért mert a környezetemben hasonló mintát láttam?
  Hol kezdődik egyáltalán az egyén felelőssége?
  Nem értem, hogy a mélyszegénységből miért következik egyértelműen a bűnözés? Az anyai nagyszüleim rettentően szegény parasztemberek voltak, sokszor alig volt mit enni, de mégsem az volt a default, hogy akkor átmegyek a szomszédhoz és kirámolom a kamráját.

  És akkor itt most a nettó bűnözésről beszélünk ami a cigányság prominens részével kapcsolatos legégetőbb probléma, nem pedig a munkakerülésről, segélyen élésről meg antiszociális viselkedésről.

 • jurta
  Attól tartok, ma lesz mit moderálnod. 🙂

  (Én csak akkor fogok hozzászólni, ha a blogot is átnéztem, mert a bejegyzés témája mégiscsak az lenne, nem a hazai cigányság sorsa általában.)

 • Zabalint
  Egy ismerőstől hallottam a sztorit, mikor egy jónak számító gimnáziumba járó roma lány azért nem volt egy hónapig iskolában, mert kinézte magának egy cigány csávó, és folyamatosan vadászott rá, ha pedig sikerül elkapnia és megerőszakolnia, akkor az náluk azt jelenti, hogy a csávónak kötelező elvennie feleségül, a csaj meg köteles hozzámenni, ha a lány családja ellenkezik, akkor pedig örökre kiközösítik a közösségből őket. A továbbtanulásnak és a kitörésnek pedig fuccs, ha ez történik, mert a megerőszakoló feleségeként nyilván ilyen lehetősége többé nincs. Azt hiszem ez egy jó példa arra, mikor azt akarják visszahúzni, aki ki akar mászni.

  Egyébként ez az ősi törvény az Ószövetségben is benne van, és a legtöbb ősi társadalomban ugyanez volt a szokásjog, igazából jól körülhatárolható okai voltak eme törvény létrejöttének.

 • Kiszamolo
  Vegyük már ketté a bűnözést és a szegénységet. Az egy ostoba általánosítás, hogy a cigány bűnöző. Ezer felmérés van, hogy semmivel nincs több cigány bűnöző, mint ahány hasonló körülmény között élő magyar bűnelkövető.

  A szegénység nem mentség a bűnre.

 • Zabalint

  A szocializmus egyrészt kezelte is a problémát, mert kötelező volt legalább bejárni a munkahelyre, még ha gyáron belüli munkanélküliség volt is, azért elég sok cigány dolgozott, azóta meg ugye már sok olyan roma gyerek van, akinek a nagyszülei sem dolgoztak.

  Másrészt viszont generálta is a problémát, mert a szocialista gazdaság nem a realitásokra épült, hanem a tervgazdaságra, ezért aztán olyan falvakba telepített melléküzemágat, ahol a gazdasági racionalizás alapján az elvándorlást kellett volna ösztönözni, és olyan városokat duzzasztott fel, amelyeknek a gazdaságát irracionális alapokon építették fel, ezek pedig rendszerváltás után a gettósodás, a szegénység és a bűnözés melegágyai lettek (pl. ami teljesen tönkrement emiatt: Ózd, Komló, Várpalota, ami részben: Miskolc, Pécs).

 • Ptur, tök más az, amikor a falu 99%-a úgy él mint te (mint a nagyszülők, akik dolgoztak látástól mikulásig és szegények voltak, és körülöttük kb. a többség ugyanezt élte meg), és más, amikor vagy te meg még 6-8 család aki így, a többiek másként, a tévéből dől a fogyasztás diadala, mobilod mg neked is van, csak kaja meg munka meg normális lakókörnyezet nincs.

  Más az, ha kapsz kulturális keretet, amiben élsz (mint a szegény nagyszülők generációjában) és más, ha élsz mondjuk egy rakás lepusztult alkesz felnőtt közt, aki sose dolgozott, nem is akar, ötlete sincs, téged meg kb. leköpnek ezért az iskolában meg máshol, és egy idő után gyűlik a feszkó meg az agresszió.

  Ettől még ez nem mentség a bűnözésre, istenments, csak nem 14 éveseknél kéne beavatkozni, hanem mikor megszületnek, sőt, ad absurdum talán elérhetővé tenni a fogamzásgátlást pl ott is, ne büntessünk nyomorral újabb gyerekeket.

 • Kiszamolo
  Az USÁ-ban már 50 éve megy a felzárkoztatás, el is jutottak odáig, hogy már nem meglepő, ha egy színész, vagy üzletember, sőt az amerikai elnök is lehet fekete.

  Ennyi idő kellett, hogy ne azt mondják, ha egy fehért látnak egy drága autóban, hogy sikeres üzletember, ha egy feketét, akkor meg azt, hogy ez egy drogdíler.

 • Zabalint
  Hozzáteszem, ma sem jó megoldás, ha mesterségesen, agyonpénzeléssel egyes vidékeken helyben biztosítunk munkahelyeket, akár közmunkát, persze lehet helyi közmunkával kezdeni, de ezen hamar túl is kellene haladni, mert ha nem, akkor az tovább konzerválja a problémákat, mert ha ezt a tömeget nem sikerül értékteremtő munkára motiválni, akkor idővel a közmunka bért sem lesz miből kifizetni.
 • bakteriologus
  Nagyon jó kis post!
  Én mostanában az alábbi videót láttam a témában ami nagyon megindított:
  film.indavideo.hu/video/f_mentocsonak
 • Kiszámoló, kimondtad helyettem, a szegénység nem egyenlő bűnözés, sőt, az igazi nagy bűnözők korántsem szegények.

  Sőt, cigányság nem egyenlő szegénység (bár sajnos sok köztük a szegény), és cigányság nem egyenlő bűnözés, a többdiplomás, csudafej Kozma Blanka vagy Nótár Ilona tudna mesélni, milyen érzés, amikor elhúzódnak tőled a villamoson, mert hátha lopsz te is.

 • szocske
  egy hasonló kezdeményezés az ország keleti részéből.
  lecsoblog.wordpress.com/lecso-kozossegek/pro-lecso-miskolc/

  Tavaly a vásárlójuk voltam, az volt az első év, nem ment minden tökéletesen zökkenőmentesen, de idén biztosan ügyesebbek lesznek már, tanulva a tavalyi problémákból.
  Ami viszont szomorú: tavaly egész évben annyira kevés zöldségcsomag megrendelő volt Miskolcon, hogy végig rezgett a léc, mert gyakorlatilag a szállítási költség több volt, mint amit az eladott zöldségeken kereshettek volna.
  A zöldségek minőségére és mennyiségére nekem egyszer sem volt panaszom.
  Elképzelhető, hogy ha valaki a piacon vásárol akkor kicsit olcsóbban kijön, vagy nem ugyanazokat a termékeket venné, de ha azt is nézzük, hogy ezzel segítjük egy nagyon fontos projekt működését, akkor nem kérdés, hogy megéri-e tőlük vásárolni.

 • Zabalint

  Az USA jutott legtovább, de az eldurvult regionális helyzeteket ők sem tudják egyelőre kezelni, lásd Detroit, amihez képest Miskolc egy paradicsom.
 • Amúgy mint mindig, a helyi, aprólékos, alulról építkező, az ottaniakat partnerként bevonó kezdeményezésekben hiszek, igen, pénz és tudás és akarat kell kívülről is, főleg az elején, de akaratod ellenére megváltani még tán Isten sem tud, neked kell először odafordulni és akarni valamit…

  (nem vagyok teológus, azt tudom, hogy a kegyelem mint olyan létezik, megtapasztaltam, de ilyen típusú változáshoz kell az akaratod, akár kéred Isten segítségét hozzá, akár nem).

 • vs.hu/mega/hosszu-az-ut-a-felszinre/

  Ezt a Vincentre is linkeltem a múltkor, ütős és érdemes nézni.

 • Zabalint

  A nagyszüleid lehet, hogy nagyon szegények voltak, de olyan kultúrát kaptak a szüleiktől és adták át a szüleidnek, amit a legtöbb cigány családnál nem kapnak meg a gyerekek. Jól szemléltethető a probléma, hogy vannak olyan tehetős cigány családok is, ahol mégis ugyanaz a színvonal van kulturálisan, mint a putrikban.
 • mesterséges unintelligencia
  Kiszámoló:
  “Az USÁ-ban már 50 éve megy a felzárkoztatás, el is jutottak odáig, hogy már nem meglepő, ha egy színész, vagy üzletember, sőt az amerikai elnök is lehet fekete.”

  Pontosítanom kell a kérdést: mit csinálnak a gettóban lakó feketékkel (meg persze fehérekkel, meg a latínókkal, stb.)? Ugyanis Obama nem a gettóból küzdötte fel magát.

  Obama személye ebből a szempontból egyébként érdekes kérdés, mert inkább “félvér”, ha szabad ilyet mondani, mert a mamája fehér, valamint a papa afrikai és nem rabszolgák leszármazottja. Keményvonalas vélemények szerint az első “fekete” elnökség annak járt volna, akinek rabszolgák voltak az ősei 🙂

 • Bea
  Úgy tudom, hogy az USAban (nem tudom hogy ez országos rendelet vagy csak egyes államokban él)van olyan szabályozás, hogy iskolákban, nagy cégeknél meghatározott %-ban kell a főbb etnikai csoportokat felvenni/alkalmazni. Ha nem, akkor súlyos bírságot kapnak. Ezzel együtt ott is állandó téma ez, anno a feketékkel, most a spanyolajkú bevándorlókkal küzdenek.
  New Yorkban élő rokonaim lakókörnyezetében 20 évvel ezelőtt csak fehér, európai bevándorolt családok és leszármazottai laktak. Ez mára teljesen átalakult, közeledik a hozzájuk a szegényebb (de dolgozó) feketék területe, miközben az fehér családok elköltöztek, jöttek helyettük dél-amerikaiak illetve indiaiak. Az egész környék megváltozott, érezhetően csúszik lefelé. (Ők is elköltöztek már)
 • vov, elolvastam a kommenteket is, és felébredt bennem a remény.
  elismerésem a posztolónak és az összes kommentelőnek.
 • Tibor
  A fene tudja, en azt nem ertem, hogy miert van az, hogy barmilyen mas kisebbseggel valo egyutteles eseten (olvastam hogy voltak ilyen felmeresek) az eloiteletesseg csokken (feketek, arabok stb), mig a ciganyok eseteben no?

  Persze ott kezdodne a dolog, hogy ki kene mondani hatarozottan hogy a szegenyseg meg nem jogosit fel a masoke elvetelere. Nekik is maguk kozott, de a politikusoknak is. Csak sajnos mindig lesznek olyan politikai szelhamosok, akik azzal probalnak nepszeruseget szerezni hogy “megelhetesi bunozesrol” beszelnek (vagyis ha neked nincs akkor szabad lopni)

 • dominicus
  Jo a cikk, en is rendszeresen szoktam adomanyozni az Igazgyongynek, kulonosen az osztondijprogramuk tetszik, amit par tehetsegesebb/szorgalmasabb hatranyos helyzetu gyereknek adnak (nem feltetlenul cigany), es az osztondijat meg a tanulmanyi elorehaladashoz es az iskolai viselkedeshez kotik. Volt pelda, hogy a gyerek balhezott az iskolaban, megvontak tole az osztondijat. Aztan amikor a csalad rajott, hogy ez komoly anyagi hatrany nekik, akkor nem a tanitot mentek be megverni, hanem a gyerekre hatottak, hogy kerulje a balhekat. Egy ido utan vissza is kapta az osztondijat.
  Igy kell motivalni, erre nem sajnalom az adomanyt.
 • Garbo
  Ajánlom MINDENKINEK Németh László: Iszony című művét. Olvassa úgy, hogy a “cselédek” kifejezés helyére beilleszti a cigányok szót! Pontosan helytálló lesz és megfelel az előítéleteinek majd.
  Tanulság? Az akkor cselédek is pár év alatt integrálódtak, ugyanis a magadra hagyottság és a nyomor embertelenít el, ne más.
  Tény? Igen.
  Nem tetszik a szűk agyaknak? Nem hát!
 • Garbo
  És nem csak neked: NINCS felülreprezentálva a a cigányok körében a bűnözés egyébként, NEM több a bűnözők aránya, mint a nem cigányok körében. Kriminológiai tény.
 • Csúnya sztereotípiák sora
  Borsoditól hallottam, hogy a cigányok között is vannak bőven okos gyerekek. Nyitottak, fogékonyak – egészen addig amíg fel nem áll a cerka. Onnantól semmi, már ha a cigi-pia-drog-szex spirál semminek tekinthető. A szülő felelőssége?
  Számomra érthetetlen, hogy ha egy hétvégi telekre a kerítésvasakat elfűrészelni el tudnak menni éjszaka, akkor egy szatyor almát miért nem csapnak mellé menetben. Persze, tudom, a közösség húzza vissza őket. Meg a nyomor miatt nem művelnek kiskertet sem.
  Továbbra is nehéz megmagyarázni hogy miért csak a nem cigányok felől hallani elvétve olyan “sikersztorikat” hogy befejezi az általánost és elmegy nyugatabbra melósnak havi 100-ért. (A többségből a helyi hagyományoknak megfelelően továbbra is alkoholista lesz.)
  A +1%-om ennek megfelelően nem a nemzeti tehetségprogramba ment őket etetni meg persze jól elkonferenciázgatni a lóvét, hanem az Üdvhadseregnek.
 • Garbo, Puszták népe, nem Iszony, hé!
 • mókus
  @kiszamolo(első kommentre válasz)
  Éheztetni akarod őket? Ha a segélyeket elveszed vagy nagyobb mértékben csökkented akkor sajnos éhezés vagy bűnözési hullám lesz.
 • Garbo
  Vakmacska, stimmel, hé!
  Így jár, aki egyszerre százat…de a lényeg átment.
 • szocske

  “És nem csak neked: NINCS felülreprezentálva a a cigányok körében a bűnözés egyébként, NEM több a bűnözők aránya, mint a nem cigányok körében. Kriminológiai tény.”

  Anélkül, hogy ellent akarnék mondani, egy kérdés: ha nem készülhet statisztika a bűnelkövetők származásáról, nehogy negatív színben tüntessen fel egy etnikumot, akkor honnan lehet tudni ilyen, a cigányságra nézve pozitív statisztikákról?

  Ajánlom figyelmedbe azt a pár évvel ezelőtti esetet, amikor Miskolc rendőrfőkapitánya elejtett valami megjegyzést a cigánybűnözésről, amiért azonnal leváltották, ezt követően fél miskolc ment ki tüntetni a visszahelyezéséért, akkor elmondott egy beszédet többek között a cigányvajda is:
  youtube.com/watch?v=RGnj2MQVd-o

  Őt talán nem vádolhatjuk rasszizmussal…

 • Ptur
  Garbo: És nem csak neked: [Itt egy szélsőségesnek tűnő oldalra mutató link volt, amit ezen az oldalon nem reklámozunk.]

  Egyébként mióta regisztrálják a büntetőeljárás során az elkövető etnikumát?
  Ki és mi alapján mondja azt, hogy nem több a bűnözők aránya?

 • Lomnici Tamara
  Kiszámoló,

  miért nem ide írtad ezt a posztot: offtopik.postr.hu/

 • janos
  @Garbo:

  Mivel a bortonokben nem lehet statisztikakat kesziteni az illetok szarmazasarol, ezert mindenki azt hisz el, amit szeretne. En ugy hallottam, hogy a bortonokben nem 10% a cigany szarmazasu, hanem kb 50% korul van.

  Hivatalos statisztika nelkul, es mert nem ott dolgozom, ezt nem tudom eldonteni, de a tapasztalatok alapjan hihetonek tartom.

 • szi
  Folyamatosan figyelem (és támogatom) ezt az alapítványt, akik az integráció, az együttműködés és a pozitív minták kialakítása mellett kötelezték el magunkat:
  http://nyomorszeleblog.hvg.hu/

  Csak erős idegzetűeknek ajánlott, de mindenkinek tanulságos.

 • Ptur
  Csak, hogy ne legyen félreértés: nem etnikai, hanem szociális (és a cikkben vázolt egyéb) okok miatt gondolom, hogy jelenleg a cigányság arányaiban jobban érintett a bűnelkövetésben, mint a többségi társadalom. A fenti kezdeményezés egyébként nagyon hasznos és jó út, csak lehet, hogy a törvényi szabályozást is szigorítani vagy legalább is racionalizálni kellene, hogy bármilyen javulás legyen ezen a téren.
 • Lucifer
  Tény, hogy korunkban nagyon “divatos” dolog a szóban forgó rétegek integrálása és hogy számolatlanul (és ellenőrizetlenül!) lehet költeni rájuk a milliárdokat. Szerintem ezen összegek töredéke ha célba jut: a nagy része pedig ki tudja hol köt ki?
  Ez a helyzet (a pénzszivattyú és a jelen állapotok konzerválása miatt) bizonyos köröknek nagyon megéri (sőt: hivatkozási alapot ad további pénzek kérésére), és azt mutatja, hogy ezen állami részről egyáltalán nem is akarnak / fognak változtatni.
  Az utóbbi 2 évtizedben szándékosan rossz recepteket használnak a helyzet kezelésére, és ami még rosszabb: nem is lehet a témáról korrekt vitákat folytatni, mert az sértené a “politikai korrektséget”.
  Sokan mondják, hogy a szocializmus sokba került (pl. a teljes foglalkoztatás miatt), szerintem a jelenlegi állapot még inkább többe kerül.
 • Cipollina
  Garbo
  Vajon mitől tény…? Attól, hogy leírod…? LOL

  És ehhez mit szólsz…???????

  imgfrm.index.hu/imgfrm/8/5/0/3/BIG_0010708503.jpg

 • KZoltán
  “Néhány éve mint teológus és nem mint pénzügyi tanácsadó” A sumeroknál még komplex szolgáltatások voltak: a templom egyben bank is volt – nem áll messze a kettő egymástól.
 • mesterséges unintelligencia
  Garbo: “NINCS felülreprezentálva a a cigányok körében a bűnözés egyébként, NEM több a bűnözők aránya, mint a nem cigányok körében. Kriminológiai tény”

  Ilyen kriminológiai tényt honnan lehet tudni, amikor az ilyen jellegű adatgyűjtés tilos?

 • mesterséges unintelligencia
  “According to the US Bureau of Justice Statistics (BJS) non-Hispanic blacks accounted for 39.4% of the total prison and jail population in 2009 (…) Hispanics (of all races) were 20.6% of the total jail and prison population in 2009.”

  Ámbár: “Black majority cities have similar crime statistics for blacks as do cities where majority of population is white. For example, white-majority San Diego has a slightly lower crime rate for blacks than does Atlanta, a city which has black majority in population and city government”

  en.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States

  A politikai korrektség ellenére a statisztikákban nem ilyen szívbajosak.

 • Gabi
  Garbo:
  “NINCS felülreprezentálva a a cigányok körében a bűnözés egyébként, NEM több a bűnözők aránya, mint a nem cigányok körében. Kriminológiai tény.”

  Meg tudnál jelölni forrást,amelyből ez tényszerűen kiderül?
  Tudtommal a rendőrség nem kérdezheti meg, igazolványban nem szerepel, tehát adat sincs.

 • Kiszamolo
  Emberek, mindenki fel volt mentve szövegértésből?

  Nem azt mondják, hogy nem nagyobb a cigányelkövetők aránya, mint a társadalmon belüli arányuk, hanem nem nagyobb, mint a HASONLÓAN MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐ NEM CIGÁNY RÉTEG BŰNELKÖVETŐINEK ARÁNYA

  Remélem, sikerült kiemelni a lényeget.

  Ti meg jöttök olyan hülyeségekkel, hogy a börtönlakók fele cigány, vagy hispanic. Persze, ki mondta, hogy nem???

  És mekkora a mélyszegények között a cigányok aránya?

  Ugye?

 • Petike
  : Épp Garbo mondta. 🙂 Mondjuk akik nem tudják bizonyítani az állításukat, az mind azt mondja hogy tény, fogadd el. 😀 Fogamzásgátlásuk lenne a megoldás, nem az etetésük.
 • Kiszamolo
  Viszont a cikkben leírtam pontosan.
 • janos
  :

  Gerbo ezt irta:
  “@PturÉs nem csak neked: NINCS felülreprezentálva a a cigányok körében a bűnözés egyébként, NEM több a bűnözők aránya, mint a nem cigányok körében. Kriminológiai tény.”

  Lehet, hogy felreertettuk, de itt nem irja, hogy a nem ciganyok koret a hasonloan melyszegenyek korere szukitene.

  Amugymeg a temaban nem szabad kutatni, ugyhogy mindenki csak talalgathat.

 • mesterséges unintelligencia
  Kiszámoló: “Emberek, mindenki fel volt mentve szövegértésből?”

  De nem is téged helyesbítettünk, hanem Garbót 🙂