Napi ábra: a világ országainak adósságállománya

Melyik országban mekkora a GDP arányos államadósság? (A kép kattintásra nagyobb lesz, második kattintásra még nagyobb.)

Büszkék lehetünk, az első hatban a rangsorban két európai állam is megtalálható. 🙂

Share

38 hozzászólás

 • GrandMasterB
  Rendkívül hasznos ábra a nyak izmainak átmozgatására adott ország keresése közben.
 • emberes
  Az ábrának számomra az a tanulsága, hogy nem szabadna sosem önmagában ezt a mutatót nézni, hiszen vegyesen van minden szinten jóléti és szegény ország is. Így érdemes mindig kontextusba helyezni egy ilyen adatot, vagy mondjuk adott országra nézve az államadósság változását.

  Kérdés viszont, hogy milyen mutatót érdemes mellérakni, hogy rendelkezzen tényleges információtartalommal egy-egy gazdaságra vonatkozóan? Mindezt úgy, hogy minél egyszerűbb legyen az értékelés.

 • Daniel
  ÓÓÓ akkor megnyugodtam, Jerome Powell-nek még bőven van tere bedurrantani a “money printer goes Brrrrrrrr” gépezetet ha nagyobbat hasalna az SPX.

  BUY THE DIP! 🙂

 • a bolti dolgozó családja
  A koncentrikus körök helyett jobb lett volna egy spirál úgy talán jobban felfognák az emberek a jelentőségét…

  Esetleg nem az észt példát kellene/kellet volna követnünk az eddigi bénázás/lopás/populizmus helyett?
  Japán elég lojális ország, kíváncsi lennék ha a kormány megkérné az embereket, hogy adják már össze az adósságot az állampolgárok adócsökkentés fejében,vajon megtennék-e.

 • Bambababbba
  Durva, hogy valaki őket is hitelezi! Az őket helyére belegondolhatsz pár olyan országot, ahol találkozni fogsz pár rendfenntartó egységgel, mielőtt tárgyalhatsz (természetesen átvitt értelemben, nyilván nemnte tárgyalsz, no meg a videochat mindenen átmegy). Vagy azt mondják, várunk szeretettel, a kikötőből kiérve mászd meg az előtted levő hegyet (3 km magas), utána az őserdőn keresztülsétálva a krokodilos tó mellett megtalálod mesés palotánkat, a hosszú szakállas fegyveres őrnek mondd a jelszót: +&@%, de nehogy azt mondd, h &!!(*, mert az azt jelenti, hogy ellenség vagyok.
 • mad823
  Ennek két olvasata van: lehet olyan ország, aki régóta görget egy relatíve kisebb adósságot, de nem bír vele mit kezdeni. Viszont a kutya nem akar neki további hitelt nyújtani. Meg van pl. japán, akinek ha ráadásul tovább nőtt az utóbbi időben, akkor az simán jelentheti az, hogy bíznak benne, ezért kaphat további hitelt.
  Szóval ezt historikusan is jó lenne látni. Meg aztán az a nem mindegy, hogy ezeket a hiteleket mire fordítják. Mert ha fejlődésre, akkor simám megérheti. De ha pl. ellopják… 🙂
 • Janos82
  Ez igy kb azt mutatja, hogy az allamadosag lenyegtelen.en eddig azt hittem, hogy a magas allamadosag a gazdagok kivaltsaga.
 • Szabolcs
  a bolti dolgozó családja
  2022-02-10 at 11:16

  megtették (mármint kérni sem kellett), gyakorlatilag csak japán tulajdonban vannak, jó része jegybanki ott is tudtommal.

 • Surci
  Most már az a szöveg megy hogy nem számít az államadósság, nem is érdekes az egész, hiszen ha az állam kibocsát egy csomó kötvényt, amit a jegybank vásárol meg frissen nyomott pénzből, az olyan mintha nem is lenne. Illetve a jegybankok a piaci szereplőket is kifizethetik inflációs frisspénzzel, és akkor már az ő mérlegükbe kerül a kötvény (az meg olyan mintha nem is lenne). A japán jegybank tulajdonában van a japán államadósság fele, ezért is nem érdekli őket. USA adósságplafont is azért lehet emelgetni a végtelenségig, nem is értem minek van, vagy hogy mennyire nem érzik milyen röhejes amikor jön az évenkénti cirkusz hogy jajjjajaj USA elérte az adósságplafont, aztán hopp megemeljük, hát nem mindegy hogy 3 vagy 8 ezer milliárddal tartozunk a FEDnek? Majd leírják.
 • TZ2001
  A fejlett nyugat a seggére vert már az unokáik pénzének is 😀 (persze sok egyéb ország is, de tőlük nem várok többet). Valaha vissza lesznek fizetve ezek az adósságok? Ki tud ekkora mennyiségű pénzt hitelezni? Ilyen gazdagok a nyugdíj-alapok?
  A legnagyobb hitelezőkről van esetleg hasonló ábra? Érdekelne..
 • D
  Erdekes latni, hogy az adossag es az orszag fejlettsege kozott nincs tul nagy korrelacio, mindegyik korben szerepel mindenfele fejlettsegu orszag. Kivancsi vagyok, van e olyan mutato (fejlettseg, demografiai mutatok, iskolazottsag, barmi), ami korrelal az eladosodottsaggal.
 • Hollós
  Kérdésem, hogy adósság-e valójában az állam által tulajdonolt jegybank által megvásárolt állampapír, vagy csak egy szám az örökkévalóságnak? Gyakorlatilag ugyanaz a hitelező, mint az adós.
  Technikai értelemben pénzteremtés történik és az “adósság” lejárata akár végtelen is lehet.
  Szóval, ha önmagamnak tudnék “kölcsönt” folyósítani pénzteremtéssel, az valódi adósság magam felé?
  Az így adósságknént nyilvántartott számok létezésén túl, egyáltalán érdekel ez valakit? Számít ez valamit? Vagy csak tényleg számok a semminek és senkinek, melyek egymással szemben bármikor akár el is felejthetőek? Bár, felőlem aztán létezhetnek is a világvégéig, csak úgy kérdezem…
 • Kocsis t
  Miért cél az orszagoknak a hitelek fenntartás , és nem mielőbbi törlesztése mikor van rá lehetőség. Ennyivel hatékonyabban tudják befektetni mint a hitelek kamata?
 • Aechen Coras
  Létrejött egy új ország: Tulavu. 🙂
 • Ordas
  Újabb érdekes adat… Meglep, hogy a 4. legjobb (vagy az 5. legrosszabb) kategóriában vagyunk államadósságot nézve. Telexet/444-t olvasva azt hittem Japán után egyből Magyarország következik
  Amúgy megdöbbentő, hogy kik vannak 100% felett…
 • Kiszamolo
  Ordas, ha van kedved, keresd ki a velünk egy ligában lévők adatait: Bulgária, Románia, Csehorszag, Lengyelország, stb.

  Azokhoz képest van valamire büszkének lennünk?

 • Kristóf
  Elég buta országkódok ezek, biztos amerikai csinálta…
 • Malacka
  Közben azt is nézni kellene, hogy milyen a lakosság eladósodottsága. Ha kicsi, akkor nincs baj: elég megadóztatni őket és máris eltűnt az adósság.
 • haha
  “HUGNARY” 😀
 • itsamai
  Kettő. Ott van Hugnary is, biztos az ölelés országa.
 • TG
  Talán azt is hozzá lehet e számolni, hogy mennyi ( ésmennyire idős) dolgozó ember, milyen magas fizetéséből kell összedobni a törlesztőt erre sok adósságra.
 • Puffogok
  Egy láma kérdés – mi történne ha egy ország azt mondaná hogy visszafizeti a hiteleit és az adóbevételekből tartja fenn az államot?
  Ugye egy magánember esetében azt szokták mondani hogy hitelt max ház vásárlásra vegyen fel, egy cég pedig fejlesztési beruházásra vegyen fel hitelt.
  Na most az állam esetében egyik se kell, egy ideális világban az állam csak az alapvető szolgáltatást adná, a többit oldják meg az állampolgárok.

  Gondolom ilyen a való életben nincs, a bürokrácia elkezd mindenhol önmagáért létezni, de elméletben mi történne ha valamelyik ország nem élne hitelekkel?

 • Kicsi a világ
  Tuvalu helyett TULAVU van a képen. Innentől teljesen hiteltelen 😀
 • Ordas

  Szlovénia miért nem jó?

  Miért más a finn, német államadósság, mint a miénk? Még az fontos lenne, mennyi a külső és a belső adósság. Már nemi s Japán lenne a legveszélyeztetettebb.

  Hasonlót a hasonlóhoz. Ne azt nézd, Mészáros mennyi hitelt vett fel,meg egy milliárdos hol vacsorázik, hanem hogy a munkatársaid hogy állnak.

  Fordítsuk meg: ha az összes kelet-európai ország fényévekkel kisebb adósságállománnyal bír, ők a bénák vagy mi?

  Ha a többi deviza vagy alig romlik vagy még erősködik is, a forint meg 35%-ot romlott, ki a hibás?

 • Paintboy
  Mindig is érdekelt, hogy kinek tartoznak…
 • Szabolcs

  “Miért cél az orszagoknak a hitelek fenntartás , és nem mielőbbi törlesztése mikor van rá lehetőség.”

  Röviden az elméleti makróök. alap:
  Egy ország jellemzően olcsóbban jut forráshoz, mint az adott országbeli magánszemély vagy a vállalati szektor, azért, mert elvileg kisebb a kockázata. Az így begyűjtött forrásból csupa hasznos és termelő eszözbe beruházva többlet adó bevétele keletkezik, ami elvi síkon több, mint ami kamatot fizetnie kell. Így jól jár mindenki. Öööööö… ja.


  A fentiek miatt elvileg az adósság csak ilyenből lenne, az adóból kéne fenntartani az államot és visszafizetni az adósságot. De ha egy állam rákap az ízére, hogy agyonfejlesztheti az országot, azt melyik politikai oldal mondaná, hogy ne, maradjunk szegények?
  Románia anno megpróbálta.
  Szerintem ilyen lehet Bhután (nem találom a listábában) és É-Korea tuti 🙂 Mondjuk mindkettő másra céloz…

 • Szabolcs
  Hát, Bhután elég gagyi tipp volt (123%) 🙁
  Azt hittem nincsenek is kint a piacon… Előítéletek mindenhol 🙂
 • V.A.Laki
  Szerintem az allamadossag ugyanugy csapdahelyzet egy allamnak, ahogy a maganadossag csapdahelyzet egy maganszemelynek. A kulonbseg, hogy egy allamnak, ha eleg meno, mint az USA, elvileg nincs, aki azt mondja, hogy figyelj, te tobbet nem kapsz hitelt, nyomtat maganak kotvenyt, amennyit akar. De az USA ugyanugy rabja a sajat kotvenyeseinek, mint barmelyik ados.

  Ez a “majd elinflaljak az adossagot” pedig a dialektikus materializmus alapteteleihez foghato bullshit, pl. a “mennyiseg atcsap minosegbe”. Mindenki, akinek van harom ep agysejtje, pontosan tudja, hogy ez maximum a Weimari koztarsasag hiperinflaciojaban tortenik meg. Az adossagot le lehet dolgozni vagy ki lehet noni (ha annyit fejlodik a technologia), de kedvesen es kenyelmesen elinflalni nem lehet, mert ahogy a hitelfelvevok szamitasa bejon, ugy egyre tobb hitelt vesznek fel. A GDP aranyos adossag pedig no folyamatosan.

 • Kalv
  általában az infrastruktúrát az állam adja (utak, közművek), ezekre ugyanúgy megérheti hitelből beruházni mint egy vállalati fejlesztésre. Szóval önmagában nem azzal van a gond, hogy az államok hitelt vesznek fel.
 • Madmax
  : anno Romanianak nem volt adosaga 1989 ben mivel mar majdnem teljesen visszafizette adosagat a vilagbanknak. Felajanlottak hogy vegyen fel hitelt de visszautasitotta .Eredmeny: Ceausescu t meglottek es az utanna jovok elsulyesztettek az orszagot adossagba a gazdasagot leepitettek es mindent elloptak amit el lehetett.
 • Sasfiók

  Szerencsére Csau alatt csak úgy hasított az ország gazdasága

 • Surci
  Az a baj hogy ezeket a hiteleket legtöbbször nettó választási osztogatásra vagy hatékonytalan állami pénznyelők életben tartására veszik fel, lásd még: elqrás. Ha infrastruktúrafejlesztésre vagy beruházásra menne, nem lenne probléma. Békeidőben nem is lenne szabad 10-20% felé menni az államadósságnak, és szigorúan nullás költségvetéseket kellene futtatni, akinek meg ez nem megy az ne kaphasson hitelt, csak feléli.
 • Gabor900
  De kinek tartozik a világon minden ország? 🙂
 • mernok_balek21
  Teljesen félrevezető egy szám. Lehet jelentősége is és lehet teljesen felesleges is… Amúgy, meg én mindig a sorok között olvasva azt látom csak ebből, hogy a FIAT pénzek okozta pusztítást fel se fogják az emberek, hogy a levegőből nyomtatott pénzek (hitelezéssel gyártott) fiat pénzek csak úgy új, átlag embernek nehezen értelmezhető rabigát és adót ad.
  Eszköz a gazdasági uralom gyakorlására. Minek tartalékolj ha a FIAT pénzek mellékterméke: az infláció az időpreferenciádat felborítja és félsz tartalékolni, arra vagy ösztönözve, hogy azonnal költs nehogy az “adó” == infláció elvigye a pénzed…
 • Dürhő Paraszt
  Államadósság: van egy gödör, és ásnak még egyet, hogy az onnan kiásott földdel betemessék. Majd ásnak még egyet, mert azt is be kell temetni, és így tovább.

  A schildai polgárokból vett példa nyilván ott hibádzik, hogy a valóságban már az első „gödröt” se lehet betemetni, mert a máshonnan kiásott „föld” fele eltűnik „kamat” és „infláció”, illetve „adminisztrációs költség” néven.

 • Nyegleo
  Jaj Istenem, micsoda hatasvadasz szoveg ez, hogy buszkek lehetunk, az elso hatban ket europai is van. Ennyi erovel ugyanugy helytallo lenne az a megallapitas is, hogy az eslo tizenkettoben mindossze 2 europai orszag van.

  Meg hogy az első 22 harmada európai…

 • naa
  Hungary 76.6%, ez nem tudom, mikori adat, a Vezető ma ezt mondta az évértékelőjében: “Az államadósságot sikerült 80% alatt tartani, és az év végére 77%-ra szorítjuk vissza”. A KSH ugyan csak a napokban fog kijönni a legfrissebb államadósság számokkal, így ez most a legfrissebb adat.
  2009-ben, tehát a 2010-es kormányváltás előtt 78.2% volt a KSH szerint a bruttó államadósság, vagyis 12 év alatt, a magánnyugdíjpénztár 3000 milliárdjának elvétele + az éves manyup befizetések államnál tartása után (ami összességében ennél még több), hatalmas mennyiségű EU támogatás után az államadósság kb. ugyanott van, ahol a 2008-2009-es nagy válság után volt…

  Ja, és a mostani választási osztogatás hiány- és adósságnövelő hatása nincs benne az adatokban még.

  Ennyit a nagy Államadósság Elleni Harcról…

 • Sandokan
  Komolyan mondom: úgy szeretném, ha ezen a listán beelőznénk Hong Kongot! Bár ezzel kapcsolatban eszembe jut egy, lehet, hogy bugyuta kérdés: ha én mint magánszemély évekkel ezelőtt az akkori nettó éves fizetésemmel voltam eladósodva, akkor az hány százalékos adósság volt? A másik kérdés, ha szintén én, mint magánember ebből az adósságból ki tudtam jönni és vissza tudtam fizetni (cirka 3 év alatt), akkor miért tűnik annyira utópisztikusnak elvárnom ezt a mindenkori regnáló kormányomtól? Persze elvileg tudom, hogy ha most ebben a pillanatban mindenki felhagyna mindenféle hitel felvételével, akkor beállna a gazdaság, mint a gerely…rövidtávon, de hosszútávon nem az adósságmentesség érné meg jobban?