Spórolás: kezdd el még ma!

2013-05-10
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A legtöbb változást igénylő elhatározás legnehezebb lépése a kezdés. Már évek óta tudod, hogy le kellene szokni a dohányzásról, de nincs erőd letenni a cigarettát. Le kellene fogyni 10 kilót, de nincs lelkierőd nekiállni a diétának.

Pedig a kezdeti pár napos szenvedés után már jön a jutalom is magától. El kezded élvezni, hogy jobban kapsz levegőt, hogy nem kell megállni félúton a lépcsőházban, nem füstös minden ruhád, vagy éppen beleférsz a tavaly kihízott kedvenc nadrágodba.

Azonban a jutalomig szenvedésen át vezet az út és sokakat ez tántorít el a kezdéstől és ezért fosztják meg magukat a siker örömétől.

Nincs ez másként a pénzügyek területén sem. Már régóta tudod, hogy bár az átlaghoz képest jól keresel, mégis egy fillért sem teszel félre, vagy akár anyagi gondjaid is vannak, hitelkártya-tartozás, folyószámla-hitelkeret és egyéb adósságok.

Pedig nagyon felszabadító érzés, amikor már senkinek semmivel nem tartozol, amikor a nehezen megkeresett pénzedből nem a hitelezőidet kell meggazdagítanod.

(Tudtad például, hogy egy csoffadt 500 ezres hitelkártya-tartozás havi(!!!!) kamata csekély 19 ezer forint? Ez csak a kamat, az esetleges egyéb költségek, mint hitelkeret-túllépés, minimális tőketörlesztés elmaradása, havi díj, stb akár még újabb másik közel tízezer forint minden hónapban. Szabadulj meg ettől az adósságtól és mindjárt úgy fogod érezni magad, mint aki 30 ezres fizetésemelést kapott.)

Úgyhogy felteszem neked a nagy kérdést: miért nem most kezded el a pénzügyi fogyókúrádat, hogy újra felszabadult és fitt legyél pénzügyi területen is? Tudom, minden fogyókúrát a jövő héten akarnak elkezdeni, immár 5-10 éve állandóan.

Szerintem most hozz egy döntést, hogy mostantól változtatni fogsz a pénzügyeiden.

Gondold végig a napjaidat, hol tudnál jelentős pénzt spórolni a kiadásaidon. Elindulsz fél órával korábban munkába, hogy ne kelljen autóval menni? Otthon reggelizel meg, nem a büfében, ezért most lemész a boltba zsemléért? Viszel be magaddal kávét a munkahelyedre, hogy ne a büfébe kelljen járnod kávézni? Csomagolsz magadnak ebédet? Csak azért sem mész be reggel a pékségbe azért a szokásos két croissantért? Megfogadod, hogy addig nem veszel új könyvet, amíg a régieket ki nem olvastad? A szokásos szombati plázázás helyett találsz magadnak valami olyan elfoglaltságot, ami nem kerül olyan sokba?

Ha már próbáltál leszokni a dohányzásról, tudod, hogy nem a szádban lévő keserű íz és a hajad fertelmes szaga hiányzik, amikor abbahagyod a dohányzást, hanem a hosszú évek berögzült megszokásai. Beülsz az autóba és automatikusan nyúlsz a cigi után. Elindulsz a buszmegállóba és már a kapuban kotrod elő az öngyújtódat. Eltelt egy óra a munkahelyeden és ilyenkor szoktatok kimenni a tetőre füstölni a kollégákkal.

Amikor le akarsz szokni, ezek a legnehezebb pillanatok és sokan itt buknak el. Nem a nikotinéhségben, nem a füstben való fuldoklás hiányában, hanem a beidegződések felismerésében és legyőzésében.

Ugyanez a helyet akkor is, amikor rossz beidegződéseid vannak a pénzköltés területén. Határozd el, hogy nem fogsz rutinból, vagy érzelmi okból vásárolni. (Sokan a lelki fájdalmukat akarják kompenzálni vásárlással. Ha elhagyott a házastársad, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy az összetört szíved mellé még az anyagi életedet is padlóra küldöd. A vásárlás nem gyógyír a lelki fájdalmakra, egyetlen újabb felesleges ruha, vagy kütyü sem fog vigasztalást nyújtani.)

Kényszered van, ha elmész egy bolt mellett, beugorj venni egy csokit, vagy egy üdítőt? Határozd el, hogy egyiket sem fogsz venni a következő három hónapban. Üresnek érzed az életed, ha nem mész el plázázni legalább hetente kétszer? Kerekedj felül a hóbortodon és be se tedd a lábad egyetlen plázába se a következő két hónapban. Senkinek érzed magad, ha nem mész el hetente háromszor étterembe az ismerőseiddel? Inkább hívd meg őket egy kerti partira, amit töredékáron ki tudsz hozni.

A tudatos pénzügyi élet alapja a kiadások rögzítése és nyomon követése. De te ne csak azt kezd el írni, mennyit költöttél, hanem azt is, mennyit spóroltál!

Nem vettél két croissant ma reggel? Spóroltál 400 Ft-ot. Vettél egy bérletet és busszal mentél dolgozni? Újabb 500 Ft. Nem mentél le másodjára kávézni a kollégákkal? Ez megint 400 Ft. Nem vettél meg egy könyvet hazafelé, amikor vagy húsz kiolvasatlan könyv vár már így is otthon? Jegyezd fel ezt a 3.000 Ft-ot is, ahogy a feleslegesen nem megvett huszonhetedik blúzon spórolt 5.500 Ft-ot is.

Elmentél bevásárolni, de most nem vettél gyümölcsjoghurtot, chipset, kólát, nápolyit és sütit? Spóroltál 3.500 Ft-ot, a bevásárlásod vagy harminc százalékát.

Add össze ezeket az összegeket a hét végén és a hónap végén is és nyugodtan legyél büszke magadra, mert nagy dolgot csináltál. Ezt a pénzt tedd félre, vagy ha vannak hiteleid, különösen magas kamatozású hiteleid, törleszd be abba és számold ki, mennyi kamattól szabadultál meg.

A legfontosabb dolgot megtetted: elkezdted a fogyókúrát. Ugye, hogy nem is volt nehéz és a jutalom megérte a „szenvedést”?

Ha nemsokára a spórolás és a bankszámlád gyarapodása (vagy a hiteleid csökkenése) ugyanakkora örömmel fog eltölteni, mint ezelőtt a vásárlás, akkor már nagyon jó úton haladsz.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Previous Post
Jogász kerestetik

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram