Folyószámla-hitelkeret: csúnyán ráfizetsz

2013-06-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bemész egy bankfiókba számlát nyitni, az ott ülő hölgy nagy buzgósággal rábeszél egy folyószámla-hitelkeretre, mert jó az vésztartaléknak, ha hónap végén megszorulsz.

Beállít egy minimális összeget, 20-30 ezer forintot, abból biztos nem lesz baj.

Mindenki boldog, neked van egy kis összegű vésztartalékod, a hölgy pedig teljesítette a cross-sale rátát és a kiosztott értékesítési kvótát a folyószámla-hitelkeretből.

Kicsit morcos vagy, mert a banktól függően fizetni kellett 2.400 Ft egyszeri díjat, vagy a hitelkeret 0,5-1%-át. Persze ezt csak a következő havi számlakivonatból tudtad meg. Még szerencse, hogy csak 30 ezres a kereted.

Eltelik 3 hónap, jön egy levél a banktól, hogy mivel beérkezett a harmadik havi fizetésed, ezért a keretet felemelik banktól függően a havi fizetésed 2-3-szorosára.

Ennek se örülsz túlzottan. Meg annak se, hogy az emelés miatt a különbözetre kivetik a 0,5-1%-os keretbeállítási jutalékot is.

Annak végképpen nem, amikor kiderül az első év után, hogy a bankod a hitelkereted 1 vagy 2%-át évente felszámítja rendelkezésre állási díj gyanánt. Mivel 400 ezret keresel és a kereted ennek 250%-a, újra kifizetsz a semmire 20 ezer forintot. Minden évben.

Az epe akkor önt el igazán, amikor ezek után le akarod mondani az egyébként sem igényelt hitelkeretedet és ezért kifizetsz 2.390 Ft-ot.

Ennél már csak akkor jársz rosszabbul, ha elcsábulsz a rendelkezésedre álló keret miatt és egy-két havi fizetéseddel mínuszba kerülsz. Ilyenkor 25-33%-os hitelt vettél a nyakadba, amíg vissza nem törleszted az összeget. Ha a 400 ezres fizetésed dupláját költötted el, havonta 20 ezer megy el csak kamatra. Másképpen fogalmazva, egyből 380 ezerre csökkent a fizetésed a fizetendő kamat miatt.

S vajon mennyire jó vésztartaléknak a hitelkereted? Hihi. Abban a pillanatban, amikor a bank azt látja, hogy már nem érkezik fizetés a számládra, felszólít, hogy nyolc napon belül egy összegben fizesd vissza a teljes tartozásod, a hitelkeretedet pedig felmondja. Úgyhogy arra nagyon vigyázz, hogy ne legyél munkanélküli, ha van tartozásod a folyószámládon. Ettől függetlenül is évente a bank indoklás nélkül felmondhatja a keretedet és egy összegben igényelheti a teljes tartozást.

De akkor mire jó ez a hitelkeret? Például arra, hogy ha ellopják a bankkártyádat, vagy feltörik a bankszámládat, nem csak az ott található pénzt tudják ellopni, de még a hitelkeretedet is.

Vésztartalék kell? Azt a 20 ezret, amit a bank felszámol évente, tedd félre egy befőttesüvegbe és ha hónap végén elköltötted, a fizetésedből pótold. Ha ennél jobban szeretnéd csinálni, olvasd el ezeket az írásokat.

 Végezetül néhány bank folyószámla-hitelkeretének költségei:

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? Gyere el az Akadémiára, még van hely a júniusi turnusra. Részletek itt.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram