Four Generations Property: átverés vagy lehetőség?

2019-12-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az ingatlan.com-ot elöntötték a féláron kínált ingatlanok, mely mögött a Four Generations Property áll. Többen kérdezték, mi akar ez lenni, miért ilyen olcsó az ingatlan? (Update: az új nevük Largus örök életjáradék, a honlap a régi, a logo is kisértetiesen hasonló lett a régihez. Viszont legalább kikerült a leírásból a nem létező cégre és szabadalomra való hivatkozások. Még újabb név a célingatlan. Ezen a néven van egy rendes kecskeméti ingatlaniroda is, azoknak semmi közük hozzá.)

"A Four Generations Property egy 2012-ben alapított nemzetközi részvénytársaság, amely azzal a céllal jött létre, hogy a hazai és a nemzetközi ingatlanpiac markáns és kiemelkedő szereplője legyen. Ezen célkitűzésünk sikerének záloga a több mint 20 éves szakmai tapasztalat mellett, az egyedi, innovatív és kizárólag nálunk elérhető konstrukció, amin keresztül meg tudjuk teremteni az alkalmat valamint az eszközt a valódi otthonteremtésre és arra, hogy minél többen átélhessék a saját ingatlan nyújtotta biztonságot és örömet. "

Ezt tudjuk meg a cégről a honlapjukról.

Amit ígérnek: "A LAKÁSNEKED egy új, szabadalmilag is védett otthonteremtési alternatíva. Az általunk kínált konstrukció alapját az életjáradékkal érintett magyarországi ingatlanok képzik, ezért lehetséges az, hogy a piaci érték (vételár) jelentős részét (50%-át) nem kell kifizetni....Miután meghatározásra került a számodra ideális ingatlan, azt mi határidőre prezentáljuk Neked, és igen, ez is egy olyan lakás lesz, amelyre érvényes az 50%-os árelőny, valamint a többi kedvező feltétel."

Szabadalmat nem lehet bejegyezni semmi hasonló konstrukcióra, de ez legyen a legkisebb probléma. Vegyük elírásnak.

A trükk, amit az oldal ajánl: veszel egy lakást féláron, úgy, hogy az idős lakója még benne van. Kifizeted a 20%-át, majd a fennálló részt életjáradékként az idős embernek.

Tehát az ajánlat: garantáltan kapsz egy ingatlant féláron, ráadásul úgy, hogy csak a 20%-át fizeted ki egyszerre, a maradék 30%-ot apránként, de már az első nap a nevedre kerül a lakás.

Hahó, hol lehet aláírni? Igen, be kell fizetni előre(!) néhány százalék ügyintézési díjat, de a bolondnak is megéri. (2% a lakás piaci árának, nem a vételárának, meg valami letétet is lehet olvasni, nem igazán derül ki, mennyit kell a végén befizetni.)

Nézzük, mit tudunk meg erről a nemzetközi részvénytársaságról, aki 20 éve a szakmában van?

Először is milyen cég ez, ha még cégneve sincs? Nemzetközi részvénytársaság, de akkor ez miért nem derül ki a cégnévből? Ez nem is cégnév, csak egy kitalált fantázianév.

A Google miért hoz nulla találatot a cégre, leszámítva a saját oldalaikat? Mi lenne ez? Limited? Co.? Kft? Olvastam, hogy szlovák, azt is, hogy cseh háttér, de ott sem tudnak semmit ilyen nevű cégről. Jól kezdődik....

A honlapjaik (mert van egy pár, ugyanarra a kaptafára felhúzva) tulajdonosa a domain.hu szerint egy weboldalt gyártó magyar vállalkozás. Ez lenne a 20 éves nemzetközi háttér? Ha egy weboldalt gyártó cég áll mögötte, akkor az a ciki, ha ennyire bujkál a cég, hogy nem a saját nevén jegyeztette be a saját weboldalait, akkor pedig az.

De nézzük meg a nemzetközi céghálózat nemzetközi domainnevét, a FOURGENPROPERTY.COM-ot. El sem hiszed, ugyanaz a magyar weboldalt gyártó cég áll mögötte, mint a magyar oldalak mögött.

Az egy szem telefonszámuk a bérelt iroda tulajdonosának nevén van, abból sem lehet megtudni semmit.

Egy eldugott dokumentumban van egy cím és egy cégjegyzékszám: Vezérigazgatóság: 1133 Budapest, Váci út 22-24. cégjegyzékszám: 242 14 221.

Gondolom meg sem lepődünk, hogy ez a szám hamis. Eleve 10 számjegynek kellene lennie és nem lehetne az első két karakter 20-nál nagyobb, ugyanis az jelzi a megyét, amiből 20 van összesen (mert Budapest az egyik). Aki ezt a számot odaírta, arra sem vette a fáradságot, hogy fél percet guglizzon, mi is az a cégjegyzékszám. Mivel Magyarországon telephelyet létesített a cég (sőt mindjárt egy vezérigazgatóságot), így biztos van (kellene lennie) magyar cégjegyzékszámának és adószámának.

De ha nem hamis, még nagyobb a gond. Ugyanis ahogy azt az egyik hozzászóló kiderítette, egy rosszhírű cseh cég fut ezen a cégjegyzékszámon, melynek neve PERFECTUM CONSULTING CZ SE, másik álneve a Global Property (GP) Capital SE. Nos, ez a cég szerepel az MNB feketelistáján, konkrétan betiltották a magyarországi (pénzügyi) működését.

S mint kiderült, a Four Generations Property szintén szerepel az MNB feketelistáján, mint potenciálisan veszélyes cég.

A kizárólagos magyarországi képviselő az Otthonpark Stúdió, ami ugyanúgy egy nemlétező cég, ugyanott van az irodája és ugyanúgy nem tud róla az internet semmit.

Egy Otthonpark nevű Bt. működik, arról annyit tudni, hogy egy katás bt-ről van szó, aminek az árbevétele az elmúlt 3 évben még a 12 millió forintot sem érte el. (Az adószámából kiderül, hogy áfamentes és még soha nem adott le mérleget, tehát csak katás lehet.)

Ez az árbevétel vagy adózási kérdéseket vet fel, vagy tényleg 10 ingatlant sem értékesít évente a kizárólagos magyarországi képviselet, beleértve az idei évet is. (Ugyanis év közben is áfakörösökké váltak volna, ha elérik a 12 millió forintos árbevételt idén.)

A munkatársaink oldalon a fotó egy internetről lelopott kép. A vezérigazgatóságot fenntartó nemzetközi cégnek egyébként összesen két munkatársa van. (Update: ezt azóta gyorsan törölték, de valódi fotót még mindig nem raktak fel.)

Na és a hirdetések? A cég ingatlan.com-os oldalán kemény 13 hirdetés van, azonban egyik sem tűnik létezőnek, mindnél kamu kép a Bazilikáról, Lánchídról, stadionról, stb. Belekattintva egy-egy hirdetésbe, nulla, azaz nulla kép van bármilyen ingatlanról is. Nagyon úgy tűnik ezek alapján, nincs is valódi ingatlanuk, amiket értékesítenének. (Update: minden hirdetést töröltek, ez is elég beszédes. Update 2: Valaki, talán az ingatlan.com az egész aloldalt törölte.)

De hát miért is ne fizetnénk ki egy ilyen hátterű cégnek egy ötvenmilliós ingatlan 2%-át, ha megkapjuk az ingatlant 25 millióért. Igaz, előre kell fizetni, de megígérték: "A megbízási szerződben rögzítetteknek megfelelően, legkésőbb a 120-ik napon prezentáljuk Önnek az ingatlant."

(Mondjuk, hogy ez mit jelent, az nem derül ki sehol. Mit jelent, hogy "prezentálják"? Megmutatják? Aláírom a szerződést 120 napon belül? Mi van, ha nem tetszik? Felajánlanak másik ötöt, ami hasonló? Visszaadják a pénzem? Egyébként miért előre kell fizetni, miért nem elég a szerződés aláírása előtt félórával utalni a jutalékukat? Ügyvédi letétbe miért nem lehet tenni ezt a pénzt egyébként? Bár letétnek hívják, de igazából előre fizetést kérnek. Az nem letét, hogy nekik kell előre kifizetnem a jutalékukat. )

Már csak az a kérdés, ki az a balek, aki odaadja nekik az ingatlanát féláron?

Egy idős ember bármikor köt eltartási szerződést reális áron, miért kótyavetyélné el az ingatlanát ennyiért?

Nézzük, nekik mit ígérnek egy másik honlapjukon, ami az időseknek szól?

Hogyan történik a lakásom/házam felértékelése?
Az ingatlan értékét egy független értékbecslő cég szakértője határozza meg. Az ajánlatot a lakás valós piaci értéke alapján számítjuk ki, a banki gyakorlattal ellentétben nem alkalmazunk semmiféle levonást.

Tehát a vásárlók garantáltan féláron kapják meg azt az ingatlant, amiért az idősek garantáltan a valós piaci árat kapják, mert semmiféle levonást nem alkalmaznak, nem úgy, mint a csúf bankok.

Azt sem annyira értem, miért olyan biztosak benne, hogy az ingatlanát bedobó idős ember kellően gyorsan meghal, nem fog kétszer annyiba kerülni az ingatlan a végén, ha túl sokáig élne a (volt) tulajdonosa.

Mivel az egyik honlap szerint már 70 éves kortól várják az időseket és a KSH szerint egy ma 70 éves még átlag 15 évig él, valahogy nagyon nem jön ki a számolás.

Vagy én nem kapom meg garantáltan féláron az ingatlant, vagy a tulajdonos nem kap élete végéig életjáradékot. De ha megígérték, hogy féláron, akkor én elhiszem nekik bemondásra.

Az is felmerül az emberben, miért éri ez meg a cégnek? Miért csinálnak ekkora felhajtást 2% jutalékért ahelyett, hogy eladnák ezeket az ingatlanokat egyszerűen a piacon az átlagos 4%-os ingatlanos jutalékért? Sokkal könnyebb eladni a piacon egy ingatlant, mint találni egy idős embert meg egy befektetőt, ügyvédet meg minden mást. Tehát még a cég haszna is kérdéses az egészben, miért dolgozik fele jutalékért egy százszor nehezebb és kisebb piacon? (Ugyanis azt kihangsúlyozzák, hogy az idősektől minden költséget átvállalnak.)

Nos, ezek a száraz tények, amit az interneten elérhető adatokból ki lehet hámozni. Konklúziót nem vonok le, az mindenkinek házi feladat.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram