Four Generations Property: átverés vagy lehetőség?

Az ingatlan.com-ot elöntötték a féláron kínált ingatlanok, mely mögött a Four Generations Property áll. Többen kérdezték, mi akar ez lenni, miért ilyen olcsó az ingatlan? (Update: az új nevük Largus örök életjáradék, a honlap a régi, a logo is kisértetiesen hasonló lett a régihez. Viszont legalább kikerült a leírásból a nem létező cégre és szabadalomra való hivatkozások. Még újabb név a célingatlan. Ezen a néven van egy rendes kecskeméti ingatlaniroda is, azoknak semmi közük hozzá.)

“A Four Generations Property egy 2012-ben alapított nemzetközi részvénytársaság, amely azzal a céllal jött létre, hogy a hazai és a nemzetközi ingatlanpiac markáns és kiemelkedő szereplője legyen. Ezen célkitűzésünk sikerének záloga a több mint 20 éves szakmai tapasztalat mellett, az egyedi, innovatív és kizárólag nálunk elérhető konstrukció, amin keresztül meg tudjuk teremteni az alkalmat valamint az eszközt a valódi otthonteremtésre és arra, hogy minél többen átélhessék a saját ingatlan nyújtotta biztonságot és örömet. “

Ezt tudjuk meg a cégről a honlapjukról.

Amit ígérnek: “A LAKÁSNEKED egy új, szabadalmilag is védett otthonteremtési alternatíva. Az általunk kínált konstrukció alapját az életjáradékkal érintett magyarországi ingatlanok képzik, ezért lehetséges az, hogy a piaci érték (vételár) jelentős részét (50%-át) nem kell kifizetni….Miután meghatározásra került a számodra ideális ingatlan, azt mi határidőre prezentáljuk Neked, és igen, ez is egy olyan lakás lesz, amelyre érvényes az 50%-os árelőny, valamint a többi kedvező feltétel.”

Szabadalmat nem lehet bejegyezni semmi hasonló konstrukcióra, de ez legyen a legkisebb probléma. Vegyük elírásnak.

A trükk, amit az oldal ajánl: veszel egy lakást féláron, úgy, hogy az idős lakója még benne van. Kifizeted a 20%-át, majd a fennálló részt életjáradékként az idős embernek.

Tehát az ajánlat: garantáltan kapsz egy ingatlant féláron, ráadásul úgy, hogy csak a 20%-át fizeted ki egyszerre, a maradék 30%-ot apránként, de már az első nap a nevedre kerül a lakás.

Hahó, hol lehet aláírni? Igen, be kell fizetni előre(!) néhány százalék ügyintézési díjat, de a bolondnak is megéri. (2% a lakás piaci árának, nem a vételárának, meg valami letétet is lehet olvasni, nem igazán derül ki, mennyit kell a végén befizetni.)

Nézzük, mit tudunk meg erről a nemzetközi részvénytársaságról, aki 20 éve a szakmában van?

Először is milyen cég ez, ha még cégneve sincs? Nemzetközi részvénytársaság, de akkor ez miért nem derül ki a cégnévből? Ez nem is cégnév, csak egy kitalált fantázianév.

A Google miért hoz nulla találatot a cégre, leszámítva a saját oldalaikat? Mi lenne ez? Limited? Co.? Kft? Olvastam, hogy szlovák, azt is, hogy cseh háttér, de ott sem tudnak semmit ilyen nevű cégről. Jól kezdődik….

A honlapjaik (mert van egy pár, ugyanarra a kaptafára felhúzva) tulajdonosa a domain.hu szerint egy weboldalt gyártó magyar vállalkozás. Ez lenne a 20 éves nemzetközi háttér? Ha egy weboldalt gyártó cég áll mögötte, akkor az a ciki, ha ennyire bujkál a cég, hogy nem a saját nevén jegyeztette be a saját weboldalait, akkor pedig az.

De nézzük meg a nemzetközi céghálózat nemzetközi domainnevét, a FOURGENPROPERTY.COM-ot. El sem hiszed, ugyanaz a magyar weboldalt gyártó cég áll mögötte, mint a magyar oldalak mögött.

Az egy szem telefonszámuk a bérelt iroda tulajdonosának nevén van, abból sem lehet megtudni semmit.

Egy eldugott dokumentumban van egy cím és egy cégjegyzékszám: Vezérigazgatóság: 1133 Budapest, Váci út 22-24. cégjegyzékszám: 242 14 221.

Gondolom meg sem lepődünk, hogy ez a szám hamis. Eleve 10 számjegynek kellene lennie és nem lehetne az első két karakter 20-nál nagyobb, ugyanis az jelzi a megyét, amiből 20 van összesen (mert Budapest az egyik). Aki ezt a számot odaírta, arra sem vette a fáradságot, hogy fél percet guglizzon, mi is az a cégjegyzékszám. Mivel Magyarországon telephelyet létesített a cég (sőt mindjárt egy vezérigazgatóságot), így biztos van (kellene lennie) magyar cégjegyzékszámának és adószámának.

De ha nem hamis, még nagyobb a gond. Ugyanis ahogy azt az egyik hozzászóló kiderítette, egy rosszhírű cseh cég fut ezen a cégjegyzékszámon, melynek neve PERFECTUM CONSULTING CZ SE, másik álneve a Global Property (GP) Capital SE. Nos, ez a cég szerepel az MNB feketelistáján, konkrétan betiltották a magyarországi (pénzügyi) működését.

S mint kiderült, a Four Generations Property szintén szerepel az MNB feketelistáján, mint potenciálisan veszélyes cég.

A kizárólagos magyarországi képviselő az Otthonpark Stúdió, ami ugyanúgy egy nemlétező cég, ugyanott van az irodája és ugyanúgy nem tud róla az internet semmit.

Egy Otthonpark nevű Bt. működik, arról annyit tudni, hogy egy katás bt-ről van szó, aminek az árbevétele az elmúlt 3 évben még a 12 millió forintot sem érte el. (Az adószámából kiderül, hogy áfamentes és még soha nem adott le mérleget, tehát csak katás lehet.)

Ez az árbevétel vagy adózási kérdéseket vet fel, vagy tényleg 10 ingatlant sem értékesít évente a kizárólagos magyarországi képviselet, beleértve az idei évet is. (Ugyanis év közben is áfakörösökké váltak volna, ha elérik a 12 millió forintos árbevételt idén.)

A munkatársaink oldalon a fotó egy internetről lelopott kép. A vezérigazgatóságot fenntartó nemzetközi cégnek egyébként összesen két munkatársa van. (Update: ezt azóta gyorsan törölték, de valódi fotót még mindig nem raktak fel.)

Na és a hirdetések? A cég ingatlan.com-os oldalán kemény 13 hirdetés van, azonban egyik sem tűnik létezőnek, mindnél kamu kép a Bazilikáról, Lánchídról, stadionról, stb. Belekattintva egy-egy hirdetésbe, nulla, azaz nulla kép van bármilyen ingatlanról is. Nagyon úgy tűnik ezek alapján, nincs is valódi ingatlanuk, amiket értékesítenének. (Update: minden hirdetést töröltek, ez is elég beszédes. Update 2: Valaki, talán az ingatlan.com az egész aloldalt törölte.)

De hát miért is ne fizetnénk ki egy ilyen hátterű cégnek egy ötvenmilliós ingatlan 2%-át, ha megkapjuk az ingatlant 25 millióért. Igaz, előre kell fizetni, de megígérték: “A megbízási szerződben rögzítetteknek megfelelően, legkésőbb a 120-ik napon prezentáljuk Önnek az ingatlant.”

(Mondjuk, hogy ez mit jelent, az nem derül ki sehol. Mit jelent, hogy “prezentálják”? Megmutatják? Aláírom a szerződést 120 napon belül? Mi van, ha nem tetszik? Felajánlanak másik ötöt, ami hasonló? Visszaadják a pénzem? Egyébként miért előre kell fizetni, miért nem elég a szerződés aláírása előtt félórával utalni a jutalékukat? Ügyvédi letétbe miért nem lehet tenni ezt a pénzt egyébként? Bár letétnek hívják, de igazából előre fizetést kérnek. Az nem letét, hogy nekik kell előre kifizetnem a jutalékukat. )

Már csak az a kérdés, ki az a balek, aki odaadja nekik az ingatlanát féláron?

Egy idős ember bármikor köt eltartási szerződést reális áron, miért kótyavetyélné el az ingatlanát ennyiért?

Nézzük, nekik mit ígérnek egy másik honlapjukon, ami az időseknek szól?

Hogyan történik a lakásom/házam felértékelése?
Az ingatlan értékét egy független értékbecslő cég szakértője határozza meg. Az ajánlatot a lakás valós piaci értéke alapján számítjuk ki, a banki gyakorlattal ellentétben nem alkalmazunk semmiféle levonást.

Tehát a vásárlók garantáltan féláron kapják meg azt az ingatlant, amiért az idősek garantáltan a valós piaci árat kapják, mert semmiféle levonást nem alkalmaznak, nem úgy, mint a csúf bankok.

Azt sem annyira értem, miért olyan biztosak benne, hogy az ingatlanát bedobó idős ember kellően gyorsan meghal, nem fog kétszer annyiba kerülni az ingatlan a végén, ha túl sokáig élne a (volt) tulajdonosa.

Mivel az egyik honlap szerint már 70 éves kortól várják az időseket és a KSH szerint egy ma 70 éves még átlag 15 évig él, valahogy nagyon nem jön ki a számolás.

Vagy én nem kapom meg garantáltan féláron az ingatlant, vagy a tulajdonos nem kap élete végéig életjáradékot. De ha megígérték, hogy féláron, akkor én elhiszem nekik bemondásra.

Az is felmerül az emberben, miért éri ez meg a cégnek? Miért csinálnak ekkora felhajtást 2% jutalékért ahelyett, hogy eladnák ezeket az ingatlanokat egyszerűen a piacon az átlagos 4%-os ingatlanos jutalékért? Sokkal könnyebb eladni a piacon egy ingatlant, mint találni egy idős embert meg egy befektetőt, ügyvédet meg minden mást. Tehát még a cég haszna is kérdéses az egészben, miért dolgozik fele jutalékért egy százszor nehezebb és kisebb piacon? (Ugyanis azt kihangsúlyozzák, hogy az idősektől minden költséget átvállalnak.)

Nos, ezek a száraz tények, amit az interneten elérhető adatokból ki lehet hámozni. Konklúziót nem vonok le, az mindenkinek házi feladat.

Share

109 hozzászólás

 • Laki Gizi
  5 mp után csuktam be a hirdetésüket miután múlt héten kidobta az ingatlan.com keresője. Kiváncsi vagyok mennyien dőlnek be…
 • gabdeszka
  Kicsi a világ: nagyjbából egy hete hívtam fel őket poénból, már akkor nagyon scam-szagú volt a dolog, erre Kiszamoló pont ír róluk egy cikket. Ami túl jól hangzik a befektetések világában, az valószínű átverés.
 • Medve
  Hirdetésben amint meglátok pár szót, zárom be azonnal.
  Nincs ingyen étel.
  Nincs valódi ingatlan, amit csak te vehetsz meg féláron (vagy háromnegyed, Mind1 is…).
 • JKLinda
  En is belejuk futottam az ingatlan.com-on, de en be is jelentettem nehany ilyen hirdetesuket.
 • Malom
  Eleve vicces dolog egy életjáradéki konstrukciót szabadalmaztatni. Ha mások hasonló feltétellel kötnek szerződést, akkor perlik majd őket? Nagyon ködös az egész, hasonló kört futottak pár éve a bedőlt hiteles hirdetések.
 • TG
  Az emberek tényleg elhiszik az ilyen meséket? Ha igaz lenne minden ember tőlük venne lakást a világon.
 • egyszervolt
  Valamikor év elején futottam bele a facebookon, jelentettem is őket, de ezek szerint vígan csinálják azóta is. Amíg nem lesz pár károsult és médiabotrány addig nyugodtan üzemelhetnek. Jellemző kis hazánkra ez a fajta hozzáállás.
 • Ingatlanszaki
  Bróker Marcsinak is sokan odaadták minden pénzüket. Ezeknek a “szupermeneknek” is lesznek ügyfelei. Akik nem olvasnak Kiszámolót ! 😀
 • BPéter
  Nyilván nem lehet szabadalmaztatni, mivel a szabadalmaztatás feltétele az újdonság, a feltalálói tevékenység, és az ipari alkalmazhatóság.
  (Ezzel foglalkozom. 🙂
  De nyilván a “célközönség” nem tudja ezt.
 • beetle
  Ezeket nem lehet valahol bejelenteni? Nem a hirdetést, hanem magát a “céget”. Már azért, hogy a cégjegyzékszám hamis, nem vonhatók felelősségre? Félig költői kérdés, nem lepődnék meg, ha ebben az országban erre esély sem lenne. Bocs, ha naiv vagyok…

  Mi a véleményetek a nem sokára kivezetésre kerülő 5%-os lakás áfáról? Már most sem látom honnan a vásárlóerő, de hogy jövőre hogy lesz a 22%-kal drágább lakásokra elképzelni sem tudom.

 • ajsa
  Ezek a csalók alapvetően az emberi kapzsiságot használják ki, akárcsak a nigériai csalásnál. Megdöbbentő, hogy mennyien bedőlnek még az utóbbinak is. Egyébként itt egy másik, olcsó ingatlanra ugrókat célba vevő módszer:

  index.hu/gazdasag/2018/09/11/olcso_lakast_latatlanban_be_ne_doljon_a_legujabb_tizmillios_atveresnek/

 • Lackó
  Miklós, várok már egy cikket az ingatlanpiacról.. 🙂
 • Usespanner
  2 éve felvettem a kapcsolatot az ingatlan.com -al.

  Egyszerű válaszüzenetben jeleztem nekik, hogy az árverési lakásokat külön kategóriába tegyék.
  Összesen körülbelül 30 kritikus lakást listázem ki nekik (amik gyanúsak voltak, 20.000 Ft-ot kértek, hogy átadjanak egy listát az árverés előtt álló lakásokról).

  Na most itt a pozitív példa.
  A 30 lakás körül 25-öt egyszerűen áttetek a “gyanús” azaz ÁRVERÉSI lakás kategóriába. Mindössze 1 hét alatt jeleztek, hogy köszönik az együttműködést.

  Magyarországon kb félmillió ember nézi az ingatlan.com-ot, de senki nem képes nekik panaszlevelet írni.

  Pedig ez nem egy gagyi cég, hanem a magyar ingatlanpiac 80%-át lefedő oldal.
  Nem fogja elcserélni ezt a titulusát aprópénzért, ami egy gyanús cégtől bejön neki.
  Szóval panaszkodjatok az oldalon bátran.

 • Én is akarok kommentelni...

  Majd ha már nem lesz akkora az új lakások építése utáni kereslet, akkor szépen az egekbe felszaladt építőipari bérigények, no meg a kivitelezői hasznok leszállnak a földre, és újra lehet emberi áron (értsd akár a mostani árak alatt) építkezni.
  Párom könyvel két építőipari kis kivitelező céget, és itt a keleti végeken is már napi 12 ezret kérnek el a c kategóriás semmihez nem értő építőipari “munkások”, akiket a telkemre be nem engednék, nem hogy a házam alapját rá bíznám! Azok, akiknek képesítésük nincs hozzá, de valamennyire értenek már a kőművességhez (értsd max. 2x kell visszabontani a falat, mert köze nincs a függőlegeshez), azok már napi 25 ezret kérnek nettóban. Láttam egy ilyen építkezést a szomszédban: felhúzták 3 nap alatt a falakat, majd a következő héten egy kivételével mindet visszabontatta a megrendelő. Izgi lesz majd ott élni, az biztos!
 • Tamás
  @usespanner: ha annyira fontos az ingatlan.com-nak a titulusa, akkor nem kellene esetleg szűrnie az oldal adminsztrátorainak a rajta megjelenő hirdetéseket (és eltávolítani a nyilvánvaló kamu/átverés hirdetéseket)?
 • Karma
  Én pár hónapja rendszeresen bejelentettem a tróger ingatlanosok “ottfelejtett” hirdetéseit, amiket többségében (sajnos nem 100%-ban…) törölt és megköszönt az admin, úgyhogy részemről piros pont az ingatlan.com-nak. 🙂
 • Danhadnagy
  Ha már témánál vagyunk: életjáradék vagy eltartartási szerződést hogy érdemes kötni?
 • Narphet
  Köszi az írást! Engem meggyőzött, beszálltam!

  😀

 • jurta
  Ha korai nyugdíjas lennék, mindig megnyitnám ezeket a honlapokat, akkor amikor írsz róluk, és 45 percet röhögnék rajtuk. 🙂 Kár, hogy nincs erre időm.

  Már várom, mikor kezdenek hozzászólni a cég képviselői és meghülyítettjei, azt állítva, hogy ismerik Kiszámolót és tevékenységét, miközben e cikknek köszönhetően találtak rá a blogra, előtte nem is hallottak róla. 🙂

  Remélem, háromnegyed év múlva a Károsultak is jelentkezhetnek valahol, hogy megmentsék őket!

 • Mik Róbert
  Ez a cikk egy burkolt ingatlan.com reklám…
  Mennyit kapsz érte, Miki?
 • Kiszamolo
  Ugyan áruld már el, hogy erre az okos következtetésre hogy jutottál el?

  Ha viccnek szántad, gyenge volt, azt meg remélem, hogy nem komolyan gondoltad.

 • Családfő
  Aki mer, az nyer! Beszéltem velük, nagyon szimpatikusak, meggyőzőek, értik a dolgukat. Összedugtuk a fejünket asszonnyal, kimaxoltuk a hitellehetőségeinket és vettünk gyorsan négyet ingatlant is. Végre egyszer mi is jól megfogtuk az Isten lábát! A hitelkamat olcsó, ezen meg baromi nagy nyereség lesz kétségkívül.

  Ne fanyalogjatok, vegyetek ti is, amíg lehet!

 • Albu
  Ha az ingatlan.com menő, miért tartott nekik tíz évig kifejleszteni a legfelső emelet szűrőfunkciót? : )
 • Gábor
  Mit jelent vajon a lakás “prezentálása” a 120. napon? Ha jogász lennék, azt mondanám, csak annyit vállaltak, hogy megmutatják, hol van. Mert ugye a prezentáció ennyit jelent.
 • Ricky Gervais
  Anno en is guggliztam ezek utan a faek egyszerusegu lehuzosok utan 3 percet, szanalom az egesz.

  Danhadnagy ugy, hogy kiszamolod mashol mennyit hozna a beletolt penzed + riziko (112 evig el a tulaj es addig lehetetlen hozzajutnod a penzedhez).

  Vicces, hogy a valos eletjaradekos hirdetesek amik vannak pl ingatlan.com-on, mind a piaci arat akarjak a kecoert, sot inkabb tobbet.

  Pl. 63 eves tulaj 30M -s lakasara akar 10 kp-t most, meg havi 100-at elete vegeig.

  Nevetseges.

 • Dani
  Mellesleg Kútvölgyi Gábor a Ridge Pharma vezérigazgatója is egyben:

  ridge-pharma.com/leadership/#board

  Nem mehet jól a cégnek, ha mellette még ingatlanközvetítőként is dolgoznia kell, hogy el tudja tartani a családját.

 • Gábor
  Mit jelent az ingatlan “prezentálása” a 120. napon? Mutatnak róla fényképeket? A prezentáció ezt takarja…
 • Dr Tovigloki
  Buta,kapzsi embereket valahogy ki kell gyógyítani. Ennyi értelme van a “cégnek” .
 • Majácska
  Halkan kérdezem: az a Ingatlan.com miért enged ilyen hirdetéseket? Bőszen hangoztatják, hogy mindent megtesznek a csalók, kamu profilok ellen. Csak ellenőrizni kellene a “céget” mielőtt szerződést kötnek vele. Nekem anno minden papírt be kellett mutatni a névjegyzék regisztrációtól a vállalkozó engedélyen és OKJ vizsga bizonyítványon át!
 • Viktor
  Szia Miklós!

  Már egy korábbi cikkednél is írtam, de ha esetleg elkerülte a figyelmedet, akkor beküldöm mégegyszer:
  A linkek vastagítását és döntését nem kell kézzel csinálni. (Látszik a forrásban az ’em’ és ‘strong’ a link körül)
  Az oldalad a “Smartline Lite” témát használja, ennek a stílusát meg tudod te is változtatni (vagy az informatikusod)

  A helyes megoldás, hogy az https://kiszamolo.hu/wp-content/themes/smartline-lite/style.css?ver=1.6 fileban átírjátok a lenti szekciót, és akkor visszamenőleg az összes cikked linkje vastagítva és döntve lesz.

  Ezt a részt keresd meg:
  /* Links */
  a, a:link, a:visited{
  color: #004488;
  text-decoration: none;
  }

  És írd át erre:
  /* Links */
  a, a:link, a:visited{
  color: #004488;
  text-decoration: none;
  font-weight: bold;
  font-style: italic;
  }

  Üdv,
  Viktor

 • vgaborka
  Nekem kegyetlenül magyartalan mondatnak tűnik az idézet (“A LAKÁSNEKED …”). Megértem, hogy mit akar, de valahogy magyartalan. Olyan mintha valaki gugli-val fordította volna, utána pedig gyorsan igazított volna rajta egy kicsit. Nekem ez is gyanús.
  Pár honlap szokott ilyesmi csinálni, de azok meg ruhákat, meg műszaki cikkeket árulnak.
 • Kiszamolo
  Viktor, köszi, a gond az, hogy a WordPress egy ideje már nem engedi, hogy kézzel belenyúljak a kódba (régebben lehetett), csak a szerveren tudnám átírni, ami meg az Amazonnál van és én nem férek hozzá.

  Annyit nem ér, hogy a szolgáltatót megkérjem, hogy ő átírja.

 • Siraly
  Four Generations Poverty -t olvastam elsőre 😀
 • F.Timi
  @Kiszamolo: A Megjelenés–>Testreszabás menüben, az egyedi css / további css / custom css részbe kell bemásolni a kódot, amit kaptál Viktortól. Style.css fájlt közvetlenül nem szerkesztjük. Vagy egyedi css részbe kód bemásolás, vagy gyerek téma létrehozása, de ilyen apró módosításért felesleges a child theme. Ha nem boldogulsz megcsinálom neked. 🙂
 • Alfa
  Az ingatlan.com legfőbb baja hogy nem érdeke szétcsapni az ingatlanosok között, ugyanis belőlük élnek.
  Rengeteg kisebb-nagyobb trükk, csalás, becsapás van fent ingatlanosok által előadva (tisztelet a kivételnek), de nem éri meg nekik erre fejleszteni.
  Pedig aránylag egyszerűen lehetne pl. tényszerű értékelési rendszert bevezetni ingatlanosokra és kikényszeríteni náluk a praxis építés, láthatná mindenki hogy “az ingatlan.com-on 5 éve 96+%-os értékelésű megbízható ingatlanos vagyok”.
  Én is jelentgetem rendszeresen a nyilvánvaló hazugságokat, ha keresésben vagyok, de ez szélmalomharc, a következő hirdetésben megint hazudni fognak.
  Egyszerű keresőként sokat kell gondolkodni és kitalálni hogy találod meg a vágyott ingatlant.
  Hirdetőként viszont esélyed sincs olyan elérésre az ingatlan.com-on mint ami egy ingatlanirodának van.
 • százegy
  Pár éve voltam egy árverési ingatlanokat “árusító” cégnél. Szuper iroda a Bécsi útnál, tele lehúzandó kuncsaftokkal. Kértek pár százezret a szerződéshez, hogy infóhoz juthassak. Mondtam, hogy ügyvédi letétbe helyezem a jutalékot és az egyéb költségeket, amit a lakás nevemre kerülésekor és tényleges átadásakor lehívhatnak. Persze tudtan, hogy úgyse mennek bele, de ha már ott voltam, gondoltam, szórakozok kicsit. Persze telefonon azt mondták, semmit nem kell előre fizetni, honlapjukon az OTP szerződéses partnerének hirdették magukat -miközben tudomásom szerint az OTP-nel saját faktoring cég van-. A cég neve nem ugrik be, de akkor utánanéztem, alig pár milliós előző évi árbevétel volt. Csodák nincsenek, felesleges időelcseszés volt. Én alapból nem kötök senmilyen szerződést anélkül, hogy saját ügyvéddel megnézetném. Az ember sose higgye okosabbnak magát annál, mint amilyen.
 • Zylver
  Mi a franc? Visszamentünk 5-6 evet az idöben?
  Csak azert mondom, mert meg mindig elevenen elnek a fejemben a 2012-2014es Kiszamolo blog posztok. Ha összehasonlitanam az akkori es a mostani atveresekkel kb. 80-90%-ban hasonloak egymashoz… bar az hogy a cegjegyzek szamot nem tudjak rendesen hamisitani, mar inkabb pitianer kategoriaba tartozik.
  Nem azert, eleg regen olvastam mar atverös cikket a blogon, de azert egy picit aggaszt, hogy most mar uj területekre pofatlankodnak be ezek az aljas gazemberek. Ennyire fogy a levegö a kapzsi kufarok körül, hogy most mar az ingatlanokkal szeditik a nepet?
  Kivancsi vagyok mi lesz a következö penzügyi eszköz es milyen fondorlatos köntösbe fogjak öltöztetni az ujabb lehuzasokat…
 • F.Timi
  Nem igazán találok releváns friss cikket, így megkérdezem itt. A Béta piacon kapható Nasdaq ETF-el van valakinek tapasztalata?

  A Béta piacos adatlapja szerint osztalék visszaforgató, viszont ha az ISIN-re keresek rá, akkor az iShare-es osztalékfizető Nasdaq etf-re visz, és a forintról, dollára átszámított árfolyam is ezzel az ETF-el egyezik meg, nem az osztalékvisszaforgató iShares-es megfelelőjével.

  Szóval tényleg osztalék visszaforgató a Bétán kapható Nasdaq ETF? Tart ilyet valaki? Köszönöm

 • Fox
  Vajon mikor jelennek meg az első ex-Kairos királyok, hogy bizonygassák, mekkora ötlet ez? Meg hogy hülye, aki nem száll be….
 • Andru
  Bevallom, a vásárlókat annyira nem sajnálom, mert ennyi eszük van. Inkább az időseket, akik életkoruknál fogva sem feltétlenül látják át a helyzetet. Sokkal kiszolgáltatottabbak és sajnos nem kérnek segítséget a rokonaiktól, akik ha vannak egyáltalán.
 • Andrus
  nekem van nasdaq etf. Az erste jol le is nyulja az oszalekot. (Nagyon rendesek, elteszik, hogy nekem ne kelljen szja-t fizetni a nyesz szamlan 🙂
 • Voltam náluk
  A megbizasi szerzodest mar az Otthonpark bt koti 01-06-786461. Van is nalam egy minta. Bar az fura volt, hogy a Vaci 22-ben egy Regus irodaban vannak, de amikor rakerdeztem, hogy ez az EY irodahaza-e, azt sem tudta mirol beszelek, pedig ok ott vannak mar jopar eve.
 • F.Timi
  Köszi a választ, de ez nem igazán visz közelebb a megoldáshoz. Ha osztalék visszaforgató, mint ahogy a bét oldalán van, akkor nem is kell osztalékot kapnod, mivel az osztalék az ETF árfolyamát növeli.

  Ha mégis fizet osztalékot, de azt az Erste az 5 EUR, 5 USD stb. osztalék ügyintézési díjjal csökkenti és úgy nem kapsz osztalékot, akkor nem állja meg a helyét, hogy a forgalmazott ETF ténylegesen visszaforgató.

  A másik dolog, hogy simán lehetséges, hogy van az Ersténél nem bétás Nasdaq ETF is devizában, ha neked az van, az simán lehet osztalékfizető, míg a bétás visszaforgató.

 • Andrus
  ha jól emlékszem negyedévente fizet osztalékot iShares NASDAQ-100 (DE) DE000A0F5UF5. Sokat nem tartok belőle, nyesz-en amúgy sem éri meg. A számlatörténeten szerepel is, hogy jött, de az ügyintézési díj el is viszi. Nyesz-en csak forintos lehet, max BÉTa-ról.
 • F.Timi
  Köszönöm, akkor nagy rá az esély, hogy hibás információ szerepel a BÉT oldalán. Ez így elég megtévesztő, szerintem írok nekik.

  Nekem a folyószámlám az Ersténél van és van náluk értékpapír számlám is. Gondolkodtam rajta, hogy Bétás etf-ből vennék esetleg havonta x összeget, mivel az átvezetés számlák közt ingyenes és így a deviza váltást is meg lehetne úszni (tudom, hogy így is dollárba fektetek). Viszont, ha az elvben osztalékfizető ETF a gyakorlatban kifizető, már bukott a mutatvány, a pofátlan osztalékügyintézési díj miatt.

 • Nimfas Corporation
  OFF:

  KISZÁMOLÓ:

  Erste Privilegium számlaváltozás!

  2020 Áprilistől ha jól rémlik amit olvastam megszűnik a Privilegium S-M-L, helyette egy alap lesz csak, tranzakciós adóval.
  Erről is lehet érdemes lenne írni egy bejegyzést! 🙂

 • András
  Lenne rá egy garasom, hogy az értékbecslési díjat előre kérik a kalandvágyó idős tulajdonosoktól…
 • Garancia
  És találtál garanciális szabályokat a mintaszerződésben, hogy nem mehet 50% fölé a lakás piaci összára? Így akkor a másik oldal hogy kap járadékot egy idő (6-7 év) után, ha még ezután is élne?
 • Voltam náluk
  errol a garanciarol nem volt szo, csak hogy 70+ -os emberekkel kotnek szerzodest. Ebbol szamolnak 8 evet. 20% kezdeskor es a 30% lebontva havi szintre a 8evre. … ill. az illeto halaig
 • Pali
  Az a szomorú, hogy ezt a Kiszámolónak kellett megírnia, mert nincs működő fogyasztóvédelmi hatóság ezek szerint.