Offtopik: Mit csinálnál, ha a gyerekedet baleset éri?

Ez a poszt még távolról sem kapcsolódik a pénzügyekhez, de van annyira fontos, hogy írjak róla.

Kisgyermekes szülőként régóta gondolkodtam azon, hogy mit csinálnék, ha az egyik gyermekem elkezdene fuldokolni, életveszélyesen megvágná magát, vagy mondjuk összeesne és újra kellene éleszteni.

A legnagyobb gond, hogy a mentő jó esetben is 10-15 perc alatt ér ki, miközben egy gyermek 4-5 perc alatt megfullad, vagy elvérzik, ha ilyen szerencsétlenség éri. Ezért neked kell(ene) felkészültnek lenned, hogy meg tudd menteni a gyerekedet, mert ezekben az esetekben a mentő már későn érkezik.

De ahogy a pénzügyekről sem kaptunk semmi oktatást, a gyerekekkel kapcsolatos legalapvetőbb tennivalókról és elsősegélyről sem. Ha rajtam múlna, én nem adnám ki addig az anyakönyvi kivonatot, amíg az anya nem hoz egy igazolást, hogy elvégzett egy ilyen tanfolyamot. Erre remek alkalom lenne az a pár nap, amíg az újszülöttel benn kell lenni a kórházban.

Már régóta kerestem valami tanfolyamot, ahol felkészítenek, mint szülőt az ilyen esetekre, aztán kiderült, hogy szerencsére létezik ilyen lehetőség.

A Magyar Gyerekmentő Alapítvány tart ilyen tanfolyamokat országszerte, ahol  végigveszik az összes tennivalót, amíg kiérkezik a mentő a fulladástól a gerincsérülésig, az égési sérüléstől a mérgezésig.

Az előadás négy óra tömény tudás, a végén élethű próbababákon lehet gyakorolni az újjáélesztést, a fulladás megakadályozását és ehhez hasonló dolgokat.

Vajon neked is el kellene menned? Nézzük:

Te mit tennél, ha a gyereked fuldokolna? Hátba veregetnéd, ahogy anyádtól láttad? Ezzel annyit érnél el, hogy az a tárgy, ami eddig félig zárta el a légutat, lejjebb csúszik és teljesen lezárja a levegő útját.

Vagy fejre fordítanád a kicsit, ahogy a néphiedelem tartja? Agyvérzést és gerincszakadást kockáztatsz. (Ja igen, tudod mi okozza a legtöbb fulladásos balesetet gyerekeknél? A pattogatott kukorica.)

Ha a gyerek mérgezőt evett, akkor meghányatnád? Hogy még egyszer végigmarja a méreg a nyelőcsövét? Itatnád sok vízzel, ami hányást fog szintén okozni? Tejet adnál neki, ami ki fog csapódni a gyomrában, nehezítve a későbbi beavatkozást?

Lázat hogyan csillapítanál és mikor? Tudod, mi az a lázgörcs és mit tehetsz ellene? Tudtad, hogy a néphiedelmek fele hülyeség a görcs esetén és többet ártasz vele, mint használsz?

Tudtad, hogy egy kisgyerek pár óra alatt is ki tud végzetesen száradni egy hasmenés, vagy hányás miatt? Tudod, mit kell ellene tenned?

Tudtad, hogy a ficamot tilos helyrerakni, mert eret, vagy ideget csíphetsz be a csontok közé?

Ha a gyereked leesik pár méter magasról, gyorsan felemeld és magadhoz öleled? Ha elrepedt a gerince, vagy eltört, ezzel meg is ölted.

Ha levágja valamijét a gyerek, az amputátumot jég közé teszed, ahogy a filmekben láttad? Ezzel sikerül tönkretenni a sejteket és biztos nem lehet majd visszavarrni az adott testrészt.

Ha beleszúródik valami a gyerekbe, gyorsan kihúzod? Ennél rosszabbat nem is tehetnél.

De írhatnék még az áramütésről, ütőeres vérzésről, allergiás rohamról, égésről és sok egyébről.

Ugye, hogy fogalmad nincs arról, hogy mit kell tenned. Úgyhogy még most jelentkezz a következő előadásra, itt találod meg a listát.

Nagyon fontos! Itt kell előzetesen feliratkozni, ha menni szeretnél!

Bár az előadás ingyenes, te azért vigyél pénzt magaddal, mert az előadás után be lehet dobni a gyűjtőedénybe és csekket is vihetsz haza.

Ezek az emberek nagyon fontos dolgot tesznek a szabadidejükben, az a minimum, hogy anyagilag is kifejezed a háládat. Amikor én voltam, sírni lett volna kedvem, a pénzgyűjtőben volt 3-4 papírpénz a kisebbek közül, meg némi csörgős apró. Ennyi tellett 120 embertől. (Ha még nem tetted, olvasd el: Az adakozásról)

Egyébként most éppen összetörték a pécsi autójukat, valami kilencmillióra lenne szükségük, ha megteheted, adj nekik valamennyit. A számlaszámukat megtalálod a weboldalukon. Az 1%-os felajánlásod is jó helyen van náluk, az ehhez kellő adószámot is megtalálod ugyanott.

Ha voltál már az előadáson és neked is hasznos volt, oszd meg a véleményed a hozzászólásokban.

 

Share

26 hozzászólás

 • propofol
  Nagyjából igaz, de a légúti idegentest ellátási protokolljának része ineffektív köhögés esetén a háti ütés, hasi lökésekkel kombinálva, szóval ez a része nem állja meg a helyét.
 • Kiszamolo
  Csak az nem mindegy, milyen pozícióban van a fuldokló.
 • KXaXa
  És csak egy szimpla adat arról, hogy mennyire is valósak ezek a veszélyek. Volt barátnőm huga még gyerekként átvágta az ütőerét. Teljesen normális gyerekként játszottak, a kelleténél jobban becsapódott egy ajtó, az abban lévő üveg pedig szilánkosra törve okozott sérülést neki.

  Csak a nagyon nagy szerencse mentette meg az életét.

 • KXaXa
  Egy másik példa: Sokáig jártam amatőr ping-pong meccsekre megyei szinten. A megyei szintű termek felénk nagy általánosságban akár kocsmák, műhelyek, raktárak is lehetnének. Az egyik ilyen helyen történt egyszer, amikor én éppen vizsgáztam a főiskolán, hogy egyik csapattársam az igencsak csúszós padlón megcsúszva nekiesett egy ablaknak, melyen sikerült az ütővel, majd a kezével is keresztülnyúlnia…

  Szintén csak a szerencse mentette meg az életét.

  Szóval egyetértek. Igen is szükség van ilyen kezdeményezésekre, az én 1%-om nekik fog menni…

 • KXaXa
  Hja azt nem írtam, nyáron leszek 28. Szóval, ha csak a statisztikát nézzük, ami jelen helyzetben eléggé morbid dolognak számít szerintem, az én életemben 14 évenként szükség van erre a tudásra!!!
 • hopkinsz
  Én is fontosnak tartom az ilyen tanfolyamokat. Voltam is egyen, nem is olyan túl régen, csak sajnos sokat felejtettem. Az elméletet még talán át tudnám nézni itthon, de a gyakorlati dolgokhoz jó lenne segítség, aki meg mondja, hogy mit nem csinálok jól. Ezért szerintem nem elég egy ilyen tanfolyamon csak egyszer részt venni.
 • hopkinsz
  szeretném javítani az előző kommentemet:
  “….elvégzett egy ilyen tanfolyamot. Erre remek alkalom lenne az a pár nap, amíg az újszülöttel benn kell lenni a kórházban.”
  Kedves Kiszámoló, ha jól látom te még nem voltál szülés után pár napot benn a kórházban. :o)
  Én elég rosszul voltam, a baba sok törődést igényelt, se időm se erőm nem lett volna a tanfolyamra.
  Abban nagyon igazad van, hogy túl sok minden kimarad az oktatásból. Én azon vagyok kiakadva, hogy a hólapátolóktól is megkövetelnek valamilyen szintű végzettséget, de ahhoz hogy gyereked legyen elég, ha a kórházból hazaengedik veled!
 • Tomy
  Gyerekkoromban úttörő gárdista voltam, minden évben voltak -a normál mezei honvédelmi napokon és akadályversenyeken túlmenően- gárdaveresenyek is. Mindegyiknél hangsúlyos szerepet kapott az elsősegélynyújtás, utóbbiak esetében külön felkészítést is kaptunk MINDEN ÉVBEN.
  A legjobb az lenne, ha mondjuk legalább 5 évente kötelezővé tennék (pl. jogosítvány mellett), hogy elsősegély oktatáson is részt vegyenek az emberek.
 • Tomy
  A C-s jogsi tanfolyamon viszont nagyon beégett az agyamba, amit az egészségügyi oktató (egy mentős) mondott: ha egy balesetnél a sérült nem képes saját erejéből kiszállni a roncsból, és nincs egyéb közvetlen veszély -tűz, robbanás, nem lélegzik, stb.- akkor még véletlenül se mozdítsuk meg, mert többet árthatunk vele, mint használunk.
 • Kiszamolo
  A feleségem kétszer is volt és szerinte is jó lenne akkor egy tanfolyam.

  Persze kit mennyire viselt meg a szülés.

  Nem lenne kötelező akkor elvégezni, de tanfolyam nélkül nincs anyakönyvi kivonat.

 • Tomy
  Az szerintem se lenne szerencsés, ha abban a pár napban kellene elvégezni, vagy akár a következő egy-két hét valamelyikén. Gondolj a komplikációs szülésekre, ahol pl. a babát el kell szállítani az intenzívre, ne adj Isten az anyukánál is fellép valami gond.
  Viszont a terhesség időszakára nyugodtan be lehetne pakolni, úgyis a végén már egyre sűrűbben kell megjelenni raportra különböző vizsgálatra. Az egyik ilyet nyugodtan össze lehetne kötni egy ilyen oktatással.
 • nnk
  ezek szerint tizenix év alatt változik az elsősegélynyújtás is. nekünk még azt mondták, hogy a kisgyereket lehet lefelé fordítani, segítsen a gravitáció is az akadály eltávolításában…
 • pullman bill
  A hasznát én sem vitatom, ugyanakkor szerintem kevés pénzből érdekes, hasznos, informatív, látványos anyagot lehetne ebben a témában is a netre készíteni. Szöveg, plusz a gyakorlati tudnivalókhoz videók. Ha mindezt esetleg adóforintokból az illetékes államtitkárság finanszírozná, az igencsak polgárbarát lenne.
  Off: felháborít, micsoda állami pénzek folynak ki az oktatásban digitális tananyagok vásárlására. Ahelyett, hogy az állam egyszer megcsinálná, majd mindenki számára hozzáférhetővé tenné azt.
 • barna
  van arra statisztika, hogy milyen %-os a fent említett dolgokból fakadó halálozási arány?
 • barna
  nyilván nem a kivételes esetekre gondolt a szerző, hanem az átlagosakra.
  a kivételeseket külön kell kezelni.
  az átlagból viszont meg lehet adni egy jó irányt!
 • jurta
  Nagyon is változik.

  2001-ben a jogosítványhoz szükséges alapfokún azt tanították, hogy a szívverést ne próbáljuk amatőrként újraindítani, csak a légzést, mert még nagyobb kárt okozhatunk.

  Most már megint azt tanítják, hogy próbáld meg. De én persze a fenti miatt alig tudom, hogyan kell.

 • jurta
  És általános (nem gyermek) elsősegély-tanfolyamot tud valaki?

  Most már eljutottam oda, hogy ha tényleg használható tudást nyújt, fizetni is hajlandó lennék érte.

  Az összes oktatásra elmentem, ami életem útjába akadt – jogsi, nyári túlélőtábor, egyetemi vöröskereszt-szervezet -, de egyszerűen nem elég csak rendszertelenül, több évente meghallgatni.

  Folyt. köv.

 • jurta
  03.19. 09:12 hozzászólás folytatása

  Tavaly nyáron találtunk lezuhant eszméletlen sérültet a Lengyel-Tátrában, és nem tudtuk megmenteni, meghalt, mert

  1. nem emlékeztem, mennyi lélegzetvétel/szívverés kielégítő percenként
  2. nem tanították meg, hogy előre fel kell mérni a csapaton belüli elsősegélytudás-sorrendet (úgy láttam, a többiek jobban tudják, pedig nem így volt)
  3. abban az időben tanultam, amikor ellenezték a keringés helyreállítását
  4. a magyar SIM-kártyáinkkal és az angolul alig beszélő 112-s diszpécserekkel nem tudtunk időben segítséget hívni.

  Gyakorlatokon kéne részt venni.

 • jurta
  Nehogy feldühödjetek rájuk, pontosítok: nem az angoltudásuk volt kevés, hanem sokára tudtak kapcsolni angolul beszélő ügyeletest, és közben a hegységben elérhető gyenge térerőben a magyar SIM folyton leszakadt a lengyel mobilhálózatról. (Végül jött egy hazai turista hazai mobillal, akinek a közeli kórház segélyhívószáma is fel volt írva.)
 • mókuscic
  Hát igen. Mi 2 hónappal előbb érkezett koraszületett hoztunk haza (Szerencsére most már 10 hónapos vasgyúró), és hiába szereztünk be légzésfigyelőt, azért első nap csak összenéztünk apával: és mi a szöszt csinálunk, ha megszóllal???
  Ez volt az első kérdésünk a másnap érkező gyerekdokihoz, mert mennyit is kell egy picikének fújni? Hogyan kell nyomni? És szerencsére a légzésfigyelőn is van telefonszám, ahol éjjel-nappali segítséget lehet kérni, ha bejelez. És a Heim Pál kórház minden hónap utolsó péntekén (ha jól emlészem, utánna kell nézni) tart csecsemő-újraélesztési tanfolyamot.
 • Naiva
  Még az egyetem alatt (úgy 2001-ben) voltam a CCUSA keretén belül gyerekeket táboroztatni az USA-ban, sok más nemzetiségű diákkal együtt. LÁny cserkésztábor valahol egy pennsylvaniai erdőben.. Úgy kezdődött, hogy egy egész héten keresztül csak elsősegélyt és némi táborozási alapismereteket oktattak, de kimerítő részletességgel ám! Egyenként kellett a próbababán bemutatni a lélegeztetést, fektetést, kötözést stb. és elméleti anyag is volt! Kb. mint anno a jogsinál csak részletesebben és alaposabban.. tudnak valamit az amcsik, na.
 • Konkav
  ha már OFF-olunk 🙂 miért tűnt el a Donate?
 • Csaba
  Én a munkahelyem által (oktatási intézmény) már többször kaptam “beutalót” ilyen-olyan elsősegély tanfolyamra, sőt, okleveles újraélesztő is vagyok :), mivel elvégeztem egy olyan képzést is, ahol hordozható defibrillátorra is kaptam “jogosítványt”. Egy a gond ezekkel a tanfolyamokkal: éles helyzetek híján (szerencsére?!), tehát folyamatos “gyakorlás” nélkül rettenetesen elfelejti az ember, hogy mit, mikor, hogyan is kell(ene) tenni… egy dolog maradt meg bennem nagyon, az új szabvány szerinti 30:2 arányú újraélesztés. Így hát saját magamból kiindulva a rendszeres ismétlést fontosnak tartanám.
 • lollipop
  “A legjobb az lenne, ha mondjuk legalább 5 évente kötelezővé tennék (pl. jogosítvány mellett), hogy elsősegély oktatáson is részt vegyenek az emberek.”
  Köpködés lenne belőle, hogy mitképzelnek, a Viktór meg a társai, fúj. Sajnos a sok ostoba intézkedéshez hozzászokott tömeg azt a pár értelmes rendelkezést is köpködni kezdi, aminek pedig lenne értelme. (Lásd mindennapos tornaóra az iskolákban.)
 • Kiszamolo
  Nem hozott annyit, mint amennyi helyet foglalt. 🙂

  Az első két-három hétben még volt értelme, aztán már gyakorlatilag semmi.