Offtopik: Mit csinálnál, ha a gyerekedet baleset éri?

2013-03-18
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ez a poszt még távolról sem kapcsolódik a pénzügyekhez, de van annyira fontos, hogy írjak róla.

Kisgyermekes szülőként régóta gondolkodtam azon, hogy mit csinálnék, ha az egyik gyermekem elkezdene fuldokolni, életveszélyesen megvágná magát, vagy mondjuk összeesne és újra kellene éleszteni.

A legnagyobb gond, hogy a mentő jó esetben is 10-15 perc alatt ér ki, miközben egy gyermek 4-5 perc alatt megfullad, vagy elvérzik, ha ilyen szerencsétlenség éri. Ezért neked kell(ene) felkészültnek lenned, hogy meg tudd menteni a gyerekedet, mert ezekben az esetekben a mentő már későn érkezik.

De ahogy a pénzügyekről sem kaptunk semmi oktatást, a gyerekekkel kapcsolatos legalapvetőbb tennivalókról és elsősegélyről sem. Ha rajtam múlna, én nem adnám ki addig az anyakönyvi kivonatot, amíg az anya nem hoz egy igazolást, hogy elvégzett egy ilyen tanfolyamot. Erre remek alkalom lenne az a pár nap, amíg az újszülöttel benn kell lenni a kórházban.

Már régóta kerestem valami tanfolyamot, ahol felkészítenek, mint szülőt az ilyen esetekre, aztán kiderült, hogy szerencsére létezik ilyen lehetőség.

A Magyar Gyerekmentő Alapítvány tart ilyen tanfolyamokat országszerte, ahol  végigveszik az összes tennivalót, amíg kiérkezik a mentő a fulladástól a gerincsérülésig, az égési sérüléstől a mérgezésig.

Az előadás négy óra tömény tudás, a végén élethű próbababákon lehet gyakorolni az újjáélesztést, a fulladás megakadályozását és ehhez hasonló dolgokat.

Vajon neked is el kellene menned? Nézzük:

Te mit tennél, ha a gyereked fuldokolna? Hátba veregetnéd, ahogy anyádtól láttad? Ezzel annyit érnél el, hogy az a tárgy, ami eddig félig zárta el a légutat, lejjebb csúszik és teljesen lezárja a levegő útját.

Vagy fejre fordítanád a kicsit, ahogy a néphiedelem tartja? Agyvérzést és gerincszakadást kockáztatsz. (Ja igen, tudod mi okozza a legtöbb fulladásos balesetet gyerekeknél? A pattogatott kukorica.)

Ha a gyerek mérgezőt evett, akkor meghányatnád? Hogy még egyszer végigmarja a méreg a nyelőcsövét? Itatnád sok vízzel, ami hányást fog szintén okozni? Tejet adnál neki, ami ki fog csapódni a gyomrában, nehezítve a későbbi beavatkozást?

Lázat hogyan csillapítanál és mikor? Tudod, mi az a lázgörcs és mit tehetsz ellene? Tudtad, hogy a néphiedelmek fele hülyeség a görcs esetén és többet ártasz vele, mint használsz?

Tudtad, hogy egy kisgyerek pár óra alatt is ki tud végzetesen száradni egy hasmenés, vagy hányás miatt? Tudod, mit kell ellene tenned?

Tudtad, hogy a ficamot tilos helyrerakni, mert eret, vagy ideget csíphetsz be a csontok közé?

Ha a gyereked leesik pár méter magasról, gyorsan felemeld és magadhoz öleled? Ha elrepedt a gerince, vagy eltört, ezzel meg is ölted.

Ha levágja valamijét a gyerek, az amputátumot jég közé teszed, ahogy a filmekben láttad? Ezzel sikerül tönkretenni a sejteket és biztos nem lehet majd visszavarrni az adott testrészt.

Ha beleszúródik valami a gyerekbe, gyorsan kihúzod? Ennél rosszabbat nem is tehetnél.

De írhatnék még az áramütésről, ütőeres vérzésről, allergiás rohamról, égésről és sok egyébről.

Ugye, hogy fogalmad nincs arról, hogy mit kell tenned. Úgyhogy még most jelentkezz a következő előadásra, itt találod meg a listát.

Nagyon fontos! Itt kell előzetesen feliratkozni, ha menni szeretnél!

Bár az előadás ingyenes, te azért vigyél pénzt magaddal, mert az előadás után be lehet dobni a gyűjtőedénybe és csekket is vihetsz haza.

Ezek az emberek nagyon fontos dolgot tesznek a szabadidejükben, az a minimum, hogy anyagilag is kifejezed a háládat. Amikor én voltam, sírni lett volna kedvem, a pénzgyűjtőben volt 3-4 papírpénz a kisebbek közül, meg némi csörgős apró. Ennyi tellett 120 embertől. (Ha még nem tetted, olvasd el: Az adakozásról)

Egyébként most éppen összetörték a pécsi autójukat, valami kilencmillióra lenne szükségük, ha megteheted, adj nekik valamennyit. A számlaszámukat megtalálod a weboldalukon. Az 1%-os felajánlásod is jó helyen van náluk, az ehhez kellő adószámot is megtalálod ugyanott.

Ha voltál már az előadáson és neked is hasznos volt, oszd meg a véleményed a hozzászólásokban.

 

Next Post
Egy ajánlat

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram