Fundamenta kamatváltozás

Új módozatokat vezetett be a Fundamenta. Az eddigi 1%-os kamat 0,1%-ra változott, cserébe a felvehető hitel kamata is csökkent némiképp, akár 4% alatti is lehet a felvehető hitel kamata. (Így havi 20 ezer forintnál 4 év két hónapra vicces 2.769 Ft betéti kamat jár. Szerencsére az állami támogatás némiképp javít a helyzeten, így már 9,86%-os betéti kamattal egyenértékű hozam jön ki. Persze ne felejtsd el, hogy lakáscélra kell használnod az így kapott összeget.)

Bevezették az 1,1%-os betéti kamatot is, ott a felvehető hitel természetesen drágább.

Írtam régebben, hogy arra használhatod a lakástakarékot, hogy a meglévő hiteled kamatát fixáld kamatforduló idejére. Mondjuk felveszel most egy öt évig fix lakáshitelt és kötsz mellé elégséges számú lakástakarékot (ez nyilván a hitel összegétől függ), ami akkor fog lejárni, amikor a hitel kamata fordul. Ha a bank kamata még mindig jobb öt év múlva, maradsz ott. Ha a lakástakarék kamata jobb, kiváltod arra a meglévő hiteledet. Azonban vigyázz, a lakástakarék hitelét erőltetett ütemben kell visszafizetni, jellemzően annyi vagy kicsit hosszabb idő alatt, ameddig gyűjtötted a pénzt. (Fundamenta kalkulátor)

Szóval ez egy járható út, de csak akkor, ha eleve 10 éven belül ki akartad fizetni a hitelt és tudod is fizetni a hitel törlesztője mellett az 1-2-3-4-5 lakástakarék havi fizetnivalóját pluszban.

Mondjuk tudtommal jelenleg olcsóbban kapsz 10 évig fix 10 éves hitelt, mint ugyanazt 5 éves kamatperiódussal. Ha tévednék, majd a hitelszakértőnk kijavít.

Köszönjük mindenkinek, aki elküldte a hírt.

Share

34 hozzászólás

 • Szabó Gábor
  A múlt hónapban két fundamentás is bele akart rángatni ebben az őrületbe, ezzel az indokkal, hogy mindjárt lecsökken a betéti kamat!
  Azt gálánsan elfelejtették megemlíteni, hogy a hitelkamat is csökkeni fog 🙂

  Szívesen kiszámoltattam volna velük, hogy melyik számít többet, 1 millió forintnál az 1% kamatcsökkenés 4,5 évig, vagy 2 milliónál 1% kamatcsökkentés 10 éves periódussal. Szerintem 2017 már nem lett volna elég a feladatra.

 • Hozzászóló
  Szabó Gábor, és mivel indokolták, miért csökken?
  Ha nem akarsz felvenni hitelt, akkor akár még értelme is lenne az idei kötésnek.
 • Zsuzsa
  Szerintem fontos lenne még megemlíteni a cikkben, hogy bevezettek egy új terméket a Fundamentánál, ahol nem csak 20.000Ft-ot lehet havonta befizetni egy személynek, hanem maximum 40.000Ft-ot, de vigyázat, állami támogatás csak 20.000Ft-ig jár! Mi értelme van így ennek a terméknek? Ha nincs szabad adószám a családban, vagy ha valaki egyedülállóként (magas jövedelemmel) akar később is fix, alacsony kamatú hitelt kapni, akkor ezzel a termékkel majdnem megduplázható a szerződéses összeg, tehát nagyobb lesz a lakáskölcsön rész is a lejáratkor. Én viszont attól tartok, hogy nem lesz eléggé kihangsúlyozva, aki csak megtakarítás miatt szeretne Lakáskasszát kötni, ez a termék kb fele hozamú, mintha párhuzamosan 2 db 20.000Ft-os megtakarítást kötne, de két kedvezményezettel.
 • Doki
  Ez így igaz, 10 éves fix törlesztő 3,07%! Igaz ez “csak” használt lakás vásárlásra…
 • Bjozef
  Én elmondhatom, hogy sokat köszönhetek a Fundamentának, minden lakáscélom és felújításom nekik volt köszönhető, velük intéztem. DE! Amit az utóbbi években az már vérlázító. Az idei elszámolást megküldték októberben, ahogy szokták, de csak előző év októberétől februárig volt kimutatás!? Egy lejárt szerződésemmel betörlesztettünk egy náluk futó hitelünket, ezzel fél évig(!) szenvedtek…. és a mai napig nem küldtek elszámolás, hogy akkor mégis, hogy alakul a betörlesztés után a fennmaradó rész havidíja, futamideje, stb. Semmit, elmondás szerint nem szoktak…!!??
  Mindemellett, telefonon nem nagyon elérhetőek, normális online felületük nincs (ahol intézni is lehet a szerződéssel kapcsolatban!), egyedül emailekre viszonylag gyorsan válaszolnak.
  Hihetetlen tróger banda lett…..
 • Péter
  “Bevezették az 1,1%-os betéti kamatot is” ez melyik termékük?
 • Kiszamolo
  Doki, azért a kamat nem egyenlő THM. Eddig is hirdették a hitelüket 3,9%-os kamattal, csak a kezelési költségről hallgattak, így lett 5,25% a valódi költség.
 • mzsombor
  Zsuzsa: A 40e Ft-os termék lényege az, hogy dupla nyitási díjat húzhatnak le az ügyfélről. 🙂 (Meg hogy így több hitelre lehetsz jogosult a nagyobb szerződéses összeg miatt.)
 • Zozi
  Megköszönném, ha lenne gyakorlati info (esetleg egy cikk) arról, hogy aki megtakarítási célból kötött LTP szerződést, akkor mit tud / lehet elszámolni lakásfelújítás céljából számla nélkül. Nem tudom a válasz szempontjából számít-e, nekem az OTP-nél van.
  Előre is köszönöm.
 • Józef
  Nem pontosan értem, hogy a Fundán kívül kinek érné meg ez az új konstrukció.
  Most is fizethetek 40.000.- Ft-ot havonta, akár többet is, nem?
  Sőt, köthetek akár 10 lakáskasszát is a saját nevemre, egy adószámra egyszer jár az állami támogatás, de attól még fizethetem a többi is.
  Nem látom a nóvumot ebben – leszámítva persze a funda ügynökét.
 • attila
  off

  úgy néz ki a tevában megállt az esés hónapos charton is bíztató, most már látok benne fantáziát illetve hasonlóképpen vélekedek a toshibáról is….

 • Keffer
  Ez a 40 ezres sztori csak a nagyobb igényelhető lakáskölcsön miatt lehet érdekes, annak, aki lakáskölcsönt akar majd a végén. DE! Akit nem érdekel az LK, annak kiskapu: ha a legkisebb összegű, legrövidebb futamidejű szerződést kötöd, majd már az első hónaptól 20 ezret fizetsz a max 10 évig, akkor a max álltámot kapod, mivel az álltám csak a befizetett megtaktól függ, semmi köze a számlanyitáshoz. Persze, ilyenkor kisebb az LK a végén, de aki csak befektetési célból nyitna, és valamiért nincs sehol számlanyitási díj akció, az nyissa a legkisebb összeggel 4 évre, majd fizesse 20 ezerrel 10 évig, és pont annyi lesz az álltám és a betéti kamat, mint ha eleve egy 20 ezres 10 évest nyitott volna, csak kisebb a számlanyitási díj, de ez meg legyen az ügynök baja… 😀
 • Kandúr Bueno
  Keffer
  nem az ügynök baja…
 • bobo
  ha jól tudom, módosították az ászf-et és ez nem szerződésszerű teljesítésnek számít, amit így felbonthatnak.
 • TT
  Erről jut eszembe: a NOK-ról van valami hír? A sajtóban egy mukkkot nem szóltak róla már hónapok óta.
 • V

  > nyissa a legkisebb összeggel 4 évre, majd fizesse 20 ezerrel 10 évig

  meg jobb ha 4 ev utan felhasznalja a penzt es ujabbat kot. Mivel az allami tamogatas fix osszegu igy a vegen magasabb “EBKM-et” eredmenyez ha minel rovidebb ideig van benn a penz

 • szocske
  @Józef mivel szerződéses összeg = tőke + hitel, ha túlfizeted, akkor csökken/0 lesz a felvehető hitelösszeg.
  Annak jó a 40ezres szerződés, aki nagyobb hitelt szeretne felvenni a fundától, de nincs több szabad adószáma.
  Az egy másik kérdés, hogy az ügynök majd jól eladja annak is, aki tuti nem fog hitelt felvenni, de nem is érti, hogy mit ír alá, így az ügynöknek dupla lesz a jutalék, az ügyfélnek meg fele a hozam :S
 • d4n13l
  @TT:

  szolnak, csak lemaradtal rola:
  index.hu/gazdasag/2017/11/23/elindulhat_az_elso_lakaslotto/

 • TT
  @d4n13l: köszi, valóban lemaradtam. Ezek szerint sikerült összeszedni elég balekot vagy nagyokost, aki úgy véli, hogy tudja a tuti szisztémát 🙂
 • antenna
  szocske, hogy van az az 12345… spam címed? LTP ügyben keresnélek. Kössz.
 • Endre bá
  Az a lakáskasszába és a nyugdíjbiztosításnak hívott UL-ben a közös, hogy magáncégek zsírosra keresik magukat, állami adókedvezményen élősködve.
 • Sziasztok!
  A véleményetekre lennék kíváncsi.
  Jelenleg van 5db LTP-k Fundamentánál, még a 3%-s 4 éves szerződések. Ez úgy lett volt 4 és az 5-dik megosztással lett létrehozva. Ezek az idén Augusztusban lejárnak.
  Arra gondoltam, hogy 4-et elindítok kifizetésre a 5-dik marad tovább és amikor a másik 4 adószám felszabadul a megmaradót megosztom és marad a 3%.
  Ezt meglehet így csinálni?
  Esetleg jobb megoldás?
 • V
  @Andrewx2: mi is ezt tervezzuk hogy egyet meghagyunk is abbol visszaosztjuk a tobbit. Ha jol emlekszem egy szerzodesnel minimum havi 5k befizetes kell, megosztasnal felezodik ez az osszeg pl egy huszezres szerzodesbol lesz ket darab tizezres. Ez azt is jelenti hogy a vegtelensegig nem lehet oket megosztani, elobb-utobb modositani kell a szerzodeses osszeget hogy ne kerulj havi 5k ala. Gyakorlatban meg nem csinaltam ilyet de par honapon belul aktualis lesz, meglatjuk hogy megy. Addig is ha valakinek mar van tapasztalata ne kimeljen!
 • szocske
  , , működik a modell, csak a megtakarítási évek ütközésére kell figyelni.
  Ha egyszerre “született” minden szerződés, akkor figyelj, hogy évfordulóra mond fel, mert a megosztás az évfordulót követő hónaptól fog indulni (visszamenőleg is akár), így ha teszem azt az 52. hónapban szabadul fel az adószám, akkor buksz 9 hónapot, mert a megosztással születő szerződés évfordulója a 49. hónapban indult, így legközelebb csak a 61. hónaptól lesz jogosult állami támogatásra. (remélem érthető amit írok, a fejemben tiszta de leírva kicsit fura saját magamnak is, nem sikerül értelmesebben megfogalmazni…)
 • @ szocske
  Alapba 4 20e-s volt és abból egy lett megosztva, plusz emelve (de ebben nem vagyok biztos, az tuti hogy 20e-t fizetünk mindegyikre)
  Arra gondoltam, hogy a megosztottat hagyom meg és azt fogom tovább osztani ha meg lesz a szabad adószám.
  Úgy gondolom amit írtál szocske az itt nem lehet gond, ugye?
  Átfogom beszélni a fundás emberrel, is kíváncsi leszek mit lép rá? 🙂
 • szocske
  , ha nem lett felemelve 20-ezresre, akkor épp egy másikat érdemesebb megosztásra meghagyni.

  Megpróbálom akkor példával leírni a másik problémát:

  Tegyük fel, hogy a szerződéseket 2014 márciusban nyitottad.
  Ha hármat felmondod 2017 decemberben 2018 februári felmondással, a negyediket megosztod 2018. márciusban, az úgy oké.

  Ha viszont a három csak 2018 márciusban vagy később szűnik meg, akkor a negyedik megosztása után születű új szerződések aktuális éve 2018 márciusban indul, viszont az adószámok akkor még nem voltak szabadok, tehát legjobb tudomásom szerint az új szerződéseken 2019 februárig nem kaphatsz állami támogatást.
  De erre kérdezz majd rá a fundásnál is azért, mert ebben nem vagyok 100% biztos, nekem össze-vissza nyitási dátummal mennek a szerződések, így nem jellemző az ilyen ütközés.

 • V
  @szocske: ha jol ertelmezem akkor mi bukjuk a megosztottakkal az elso evet mert 4 ev 4 honap a futamido, akkor is ha csak 4 evig pakoltuk bele a penzt eddig, a maradek 4 honapra nem. Pedig azt gondoltam hogy ha megosztas utan rogton befizetem visszamenoleg is evforduloig a huszezreket akkor menni fog (funda ugyis az elso 6 honapot nezi hogy megvan-e a 120k). Na szoval akkor eddig ez a talalgatas, februar vegen meglatom hogy a funda is ugy gondolja-e ahogy en.
 • V

  >Átfogom beszélni a fundás emberrel, is kíváncsi leszek mit lép rá?
  szerintem egy ugynok megprobal rabeszelni hogy ujat nyiss, esetleg ertetlenkedik hogy meg sosem hallott ilyenrol hogy megosztas. Fel vagyok keszulve mindenre, nem adom a 3%os hozamlesot 🙂
 • , V
  Szerintem korrekten állt hozzá a srác, kb az mondta el amit te is szocske és azt javasolta, hogy valami szerződés módosítással vigyük át 10 évesbe mindegyiket, ez 2000 ft/db, amit azután akár évente de inkább 2 évente újra felhasználhatok.
  Bevallom nem teljesen értem, de amit elmondott elég jónak tűnik.
  Vagyis marad az indulási szerződés, amit feltudunk használni, majd az üres számlára újra kezdődik a befizetés (marad a 3%).
  Szerintetek?
 • szocske
  @V: a megoldás egyszerű: ne várd ki a 4 év 4 hónapot, mond fel a 45. hónapban a 48. hónapra (vagy fizesd tovább 4 év 9 hónapig és akkor mond fel, de ott már csökken a hozam, tehát ez rosszabb)
 • szocske
  “vigyük át 10 évesbe mindegyiket” – nem pontosan értem mi ez és mi értelme lenne, de ha a 4 évest 10 évesre módosítod, akkor bár a módosítási díj valóban csak 2000 Ft, de ezen felül ki kell fizetni (pontosabban a számláról levnják) a 4 éves és a 10 éves közötti szerződésmódosítási díj különbözetet, ami kb. 40ezer Ft 🙁
  Ha erről van szó ezt mindenképp kerülném.

 • No ezt nem mondta!!! Megfogom kérdezni.
  Köszönöm!

 • Beszéltem vele, azt mondta lehet úgy is csinálni, ahogy írtad, ez már üzletkötőn múlik, de meg lehet úgy is oldani, hogy valóban csak 2000 ft lesz (megosztás, és 10évesre felemelés). Eddig is minden úgy volt ahogy mondta, úgy gondolom megbízhatok benne.
  Májusba lesz aktuális akkor újra átbeszéljük.
 • tash
  Fundamenta megosztás. Nekünk emelés volt 2000ft módosítási dij és megosztás plusz még ezen kívül 2000ft új szerződésenként. Plusz természetesen az emelés miatt a különbségre nyitási díjat kellett fizetni(1%)

  Tehát ha csak egy újat csinálsz a regibol és emelni kell szerződeses összeget akkor az minimum 4000ft plusz az 1%.