Fundamenta nem lakáscélra

2015-03-31
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Gyakori vélemény, hogy érdemes a mai kamatínséges időkben Fundamentát kötni megtakarítási célra, 3% kamat mellett, kamatadómentesen.

Az elmélet szerint 4 év múlva felmondjuk, az állami támogatást visszaadjuk és megmarad a 3%, ami nem is rossz a mai időben.

Aham.

Csak sokan elfelejtik, hogy van egy nem kevés nyitási díj is és egy havi 150 forintos számlavezetési díj. (Sőt, az utalást is 0,3% tranzakciós díj terheli, hacsak nem vállalja ezt át a bankod. De ezzel most ne számoljunk.)

Tudod mennyi a 4 éves Fundamenta EBKM értéke állami támogatás nélkül? -0,72% évente. Igen, jól látod, mínusz.

Ennyit jelent a nagyságrendileg 30 ezres nyitási díj és a havi 150 Ft számlavezetés.

(3%-os kamat mellett 4 év alatt összesen van mintegy 72 ezer forint kamatod. Ebből vond le a nyitási díjat és a 7.200 Ft számlavezetést. Plusz a banki utalások költségeit.)

Most már nem tudsz 3%-os LTP-t nyitni március közepe óta (cikk erről itt), ha pedig hosszabb távra nyitod, a nyitási díjad is lényegesen magasabb lesz.

Egy 3%-os LTP 10 évre (itt a legmagasabb az elérhető nettó hozam) évente hoz 2,25%-ot állami támogatás nélkül. De akkor 10 évig reménykedjél, hogy nem lesz megint 5-6% a banki kamat. (Persze kiszállhatsz hamarabb is, de akkor bukod a nagyobb kezdeti költséget időarányosan, így a megtérülésed sem lesz 2,25%-os)

Úgyhogy nem olyan nagy bóni ez, mint elsőre látszik.

Previous Post
Olvasói kérdések

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram