Újabb felmérés a magyar lakosság pénzügyeiről

Pár hete a Pwc kiadta a Scale Research felmérését a magyar lakosság banki szokásairól.

A felmérés sajnos az eddigi felmérések adatait ismétli meg, ennek ellenére úgy gondoltam, érdemes megismerkedni az eredmény legfontosabb pontjaival.

– A felmérés szerint a lakosság mindössze 13 százaléka rendelkezik megtakarítással, és még a legfelsőbb (havi 200 ezer forint feletti) jövedelmi kategóriába tartozóknak is csak alig egyötöde takarít meg.

A különböző felmérések a megtakarítással rendelkezők arányát 13 és 28% közé teszik és ez a megtakarítás is gyakran még egy havi megélhetést sem fedez. Egy másik felmérés szerint aki tesz is el pénzt, az is csak havi 11.086 Ft-ot, ami igen karcsú összeg. Az pedig, hogy a 200 ezres fizetésnél is többet keresők között is csak minden ötödik személy tesz félre, elég sok mindent elárul a pénzügyi kultúránkról.

– A megtakarítások 50%-a bankbetét, valamint 13%-a megtakarítási számla és 10%-a lakástakarékpénztári számla. A többi termék (NYESZ, TBSZ, különböző pénztárak) szerepe marginális.

– Az adóssággal rendelkezők felével (fogyasztási hitelek 45%, jelzálog hitelek 58%) már előfordult, hogy nem tudott időben fizetni és kétharmaduk tart attól, hogy ez a jövőben is elő fog fordulni.

– A bankkártyáját a kártyával rendelkezők 49,8%-a soha nem használja fizetésre és mindössze az emberek 13,4%-a használja legalább háromszor vásárlásra a kártyát. A kártyás pénzfelvételre legtöbben havi egyszer használják a kártyát, ez a kártyatulajdonosok közel fele (44,8%)

– Az átlagos ügyfél bár a banknak fizetendő folyószámlával kapcsolatos díjakat erősen alábecsüli, de általában elégedett a bankjának díjszabásával.

– A sárga csekk hatalma megdönthetetlen, ennek mindössze a 10%-át teszi ki a csoportos beszedési megbízás, amely csak minden negyedik számlán van beállítva.

Egy másik felmérésről itt írtam.

Share

93 hozzászólás

 • Mtoma
  Ez a sárga csekk mizéria érthetetlen számomra. Mi a jó abban, hogy emberek sorba állnak a postán és a lassú haladás miatt szitkozódnak????
  Én amit lehetett csoportos beszedéssel vagy utalással fizetek, és még a számláimat is elektronikus számlára váltottam.
  A másik meg, van bankkártyája és nem fizet vele, csak 1-szer felveszi a fizetését? “Noooormális?????” hogy egy klasszikust idézzek.
  Átlagos ügyfél a szocializmusban O*P ügyfél volt és a rencerizébizé után is O*P ügyfél maradt és ahogy korábban, úgy most sincs fogalma arról, hogy milyen összegeket vonnak le tőle. Vagy szídja a bankot, de nem keres másikat.
 • Zsoca
  A többség nem azért fizet sárga csekken mert azt favorizálja az utalással/csoportos beszedési megbízással szemben, hanem mert csak azt ismeri, az utóbbi kettőhöz meg nem ért (főleg nem a sokkal kényelmesebb internetbanki változatához, mármint az utalásnak). És ami szomorú: nem is akar érteni hozzá, nem is akarja megtanulni használni, és ha még lenne is rá lehetősége hogy megtanulja akkor sem foglalkozik vele. Ilyenek a társadalom többsége, és még sokáig ilyen is marad.
 • wwa
  Én elárulom, miért egyeduralkodó a sárga csekk: azért, mert az “ingyenes” (az ára bele van építve a szolgáltatásba). A sokkal kényelmesebb csoportos beszedési megbízás nekem kb. havi 800 Ft-ba kerül most… pedig én is kifizetem a szolgáltatás árával a beszedés költségét is.
  Ha a szolgáltatók a csoportos beszedés költségeit átvállalnák (ami nekik is sokkal kisebb költség!) – azonnal megugrana az ilyen számlák száma.
 • Doc
  A sárga csekknek három előnye van, változó hogy kinek melyik mennyire fontos:
  – megmarad a befizetésről az igazolás, pecséttel, dátummal meg minden – azonnal – és csak az látszik rajta ami kell, semmi más (ráadásul kicsi, könnyen hurcolható, könnyen gyűjthető)
  – sem a bank, sem más nem tudja követni, hogy mire költöd a pénzed
  – akkor fizeted be amikor akarod (meg amikor tudod), és tutira nem vonják le kétszer, nem ütközöl limitbe stb.
 • jinjang
  A sárgacsekkezés azért van, mert:
  1. A családok egy jelentős részében van olyan személy (tizenéves diák, nyugdíja, kismama, munkanélküli), aki csúcsidőn kívül, jelentősebb sorban állás nélkül be tudja fizetni a csekket – a banki dolgok beállítása viszont túl bonyolult számukra. (Egyébként bankváltásnál vagy költözésnél tényleg bonyolult.)
  2. A családok nagy része úgy van vele, hogy enni/bérletet, ruhát, mosóport, benzint venni/cigizni/alkoholizálni stb. fontosabb, mint a rezsit fizetni, az előbbiekre pedig elmegy a fizetése nagyobb része (vagy egésze).
  3. Aki rendszeresen be is fizeti a csekkeket, azok legtöbbje is kifogy a pénzből hó végére. Ha bármi extra kiadás felmerül (pl. elromlik a kazán), már nem tudja kifizetni, ha előtte a bank már levonta a rezsit. Ezért inkább tartogatják az utolsó pillanatra a befizetéseket.
  4. Komoly félelem van egyesekben, hogy a szolgáltató téves összeget számláz és von le (többet, jóval többet), amit ha vissza is sikerül szerezni tőle (ami kétséges), időbe telik, és addig akár nullára is csökkenhet a folyószámla egyenlege (akár automatikus hitellel együtt is), megélni meg nincs miből. Ha csekken jön ki egy irreális összeg, hát nem fizetik be, hanem előbb megreklamálják.

  Összegezve: Azért csekkeznek az emberek, mert túl kevés a jövedelmük (úgy általában és az igényeikhez mérten meg pláne) és hónapról hónapra élnek. Ha állandóan lenne tartalékuk, nem kellene ez. + ez az átlagember számára sokkal követhetőbb rendszer, mint a banki utalásos

 • pdw
  Akkor valamit nagyon hulyen csinalsz. Nekem speciel a bank fizet havi 240forintot azert hogy a hitelkartyamrol leveszi a szolgaltato a rezsit 🙂
 • pdw
  Nehany megjegyzes, erosen szubjektivan:

  1. A bankszamlakivonatrol el szoktak fogadni a beszedes terhelest “fizetesi igazolasnak”. Emiatt felesleges ragaszkodni a csekkhez. Persze azon mas is van, de engem pont nem zavar hogy latjak hogy a Sparba jartam tegnap 1873Ft ertekben.
  2. Engem ez megint nem zavarna, de el hiszem h valaki tul paranoias.
  3. Ezek szerintem hulye ervek. Ha nem tudod mindig idoben fizetni a szamlaid akkor ott eletmodbeli/kereseti problemak vannak es nem azon kell filozni hogy most csekkezzek v beszedesizzek.
  Az osszes beszedest a hatarido utolso napjan szoktak csinalni, igy evidens hogy elobb a csekket sem erdemes. A tulszamlazas ellen ott a limit, a dupla terheles ellen meg a hitelkartya. Beterhelnek valamit ketszer, szolsz a banknak, azok rogton letitljak azt a tranzakciot, aztan irsz a szolgaltatonak h hulye voltal, oldd meg es csokolom.

 • Garbo
  A sárga csekk egy elavult, időrabló abszurdum. Az az idő, bosszúság, amit elrabol egy hónapban, azt bármi értelmesre inkább el lehet költeni. Valljuk be: van, akinek ez program, a dolgai kézben tartásának illúziója, hogy “megyek a postára”. S ezzel el lehet tölteni néhányszor fél órát egy hónapban.
  Sok éve, minden rezsiszámlát magam utalok. Soha, semmilyen probléma nem volt vele. Aki azonban valamiféle rettegést érez az állítólag “ellenőrizhetetlen” banki átutalás kapcsán, az regisztráljon a díjnetre vagy hasonlóra, ott klasszikus igazolásként működik az utalási bizonylat.
  Egyébként nem atomfizikai szintű a dolog: ha valamit vitatna a szolgáltató (még soha, egy sem tette), akkor adott havi utalási bizonylat be, ők pedig keressék meg a könyvelésen, mit rontottak el. Ennyi.
  Ráadásul ingyen van, mert van olyan bankszámlacsomag, ahol az utalás ingyenes 2013-ban.

  A bankkártyás fizetést nem értem. Illetve azt, hogy nem használja senki vagy alig. Nekem ráadásul tranzakciós illetékmentes is maradt a bankkártyás fizetés, pláne ezt használom. De igazság szerint készpénzt én hosszú ideje nem tartok magamnál, csak akkor, ha olyan helyre utazom az országban, ahol sanszosan nem opció a bankkártyás fizetés.

 • Garbo
  Még valami: miért gondolja mindenki egyetlen opciónak a csoportos beszedést a sárga csekkek helyett? El lehet utalni az összeget, szintén ugyanakkor, amikor akarja az illető, pont úgy, mint a csekket is akkor fizeti, amikor akarja. Nem is értem…
 • pdw
  Nekem pl. a munkahelyemen belul, a foldszinten van egy mini posta. En gyakorlatilag ugy tudnek csekket feladni, hogy kozben fizetnek erte!
  Megsem vagyok ilyen idiota droid…

  A 2-3-4-es pont pedig megint ugyanoda vezet vissza amirol ez az egesz blog szol a kezdetektol fogva, hogy (ho)naprol-(ho)napra el az atlagember (es atlagember = buta, ilyen szempontbol).

 • Gabi
  Mi hitelkártyáról fizetjük a csop. beszedéseket, így ezért 1% visszatérítést kapunk. Ez nekünk átlagban közel egy ezres havonta.
 • Zabalint
  A 2-4 pontra a netbankos átutalás is megoldás az átlagembernek, és még kényelmesebb is. Az 1-es pont lehet a lényeg, ám ezt csak egyszer kellene elmagyarázni, hogy megértsék, utána már nagyságrendekkel könnyebb, egyszerűbb, mint bemenni a postára.
 • Norbi
  Fura, hogy pl. a Díjnet-et (és társait) senki sem említi.
  Baromi kényelmes, minden számla egy helyen látszik, kereshető, stb.
  Akkor fizetem be, amikor akarom, bankkártyával.
  Szerintem ennek nincs versenytársa.

  Postára csak akkor megyek, ha nagyon muszáj, mert minimum 10 percet mindenképp sorbanállással töltök. Arra sosem jöttem rá, hogy miért tart 2-3 percig egy csekk befizetése, pedig az ügyintéző keze tényleg pörög.
  Arról nem beszélve, amikor valaki az ablaknál egy nagy köteg levelet varázsol elő a táskájából, ami minumum negyed órával megnöveli a sorban állási időt.

  Egyébként szerintem a postára még puffogni járnak az emberek. Mindenki panaszkodik, hogy milyen lassú, mennyi ideje elmegy rá. Ennek ellenére képesek egy csekkel beállni a sorba.

 • Con_Sole
  uhum… meg van az a kategória, aki a fizetése nagy részét zsebbe kapja, a kártyáját meg arra használja, hogy a minimálbért hozzácsapja… evidens a sárgacsekk… meg a havi egyszeri kártyahasználat…
 • mrgeez
  Azt még azért hozzátenném, hogy azért sárga csekkeznek sokan, mert sok a KP-s szürke/fekete bevételük, amit – érthető módon – nem akarnak bankszámlára utalni. Akinek meg vállalkozása van, az pedig még nyilvánvalóbban KP-t kezel, nem beszélve arról, hogy ami a bankszámlán van, az ‘biztonságba van’, ahhoz ne nyúljunk.
  Én nem sárgacsekkezek, viszont a tervezhetőség miatt a díjlehívást is kerülöm, ahogy csak tudom, teljesen jól elvagyok a netes utalgatással. A másik megoldás pedig a Díjnet-szerű elektronikus számlakezelés lehet, ahol kártyás fizetésként lehet kiegyenlíteni a közüzemi számlákat, akkor amikor éppen az illető akarja. Persze ehhez nem minden szolgáltató csatlakozott még sajnos.
 • Nesz Elek
  Mi ez a sok szociológiai fejtetgetés? El vagytok tévedve a lényeget illetően!

  A kényszervállalkozónak minimálbére van, abból nem tud kártyával ugrálni, sem pedig csoportos beszedni.
  A nyereség valójában nem az övé, hanem a cégé, így a cégből cash-t vesz ki, abból fizet be mindent, hiszen a saját számlájára nem teheti, onnan nem utalhatja.

  A többit meg intézi a könyvelő…

  Egyszerű, összenépi, el nem ítélhető adócsalás.

 • jinjang
  Norbi:
  A Díjnet-tel tudnám a villanyszámlám fizetni, és semmi mást. Na, ezért nem emlegetjük.
 • Req
  Amit lehet, elektronikusan fizetek. A Díjnet valóban praktikus, előre beállítható az utalás dátuma, bár az első regisztrációval megszenvedtem egy kicsit. Egyre több szolgáltatónál lehet ilyen módon fizetni (pl. elmű, főtáv, díjbeszedő, stb.)

  A sárga csekk olyan megszokott dolog, nem hiszen, hogy egyhamar el fog tűnni, még akkor se, ha plusz pénzbe kerül. Ugyebár tudjuk, hogy sokakat nem érdekelnek az apró költségek (lásd a posztban említett banki díjakat), aztán csodálkoznak, hogy semmire sincs pénzük…

 • daramis
  Na akkor én is…
  Én imádom a kp-t. Nem vagyok fetisiszta, csak jobban látom, hogy mennyire csappan a keret. Egy marék lóvé nem úgy néz ki, mint egy db bankjegy. A kártya meg ugyanolyan minden esetben. Ezáltal nekem a kp jobban bejött a pénz beosztása terén. Szerintem mindenki azt csinálja, ami beválik neki.
  A világ végén lakom, nálunk a postán nincs soha sor, kb 50 méterre van, a csekket akkor adom fel, amikor akarom, ha kell, elhalasztom fizetés utánra. Valamint a postán a 22 éves csajszinak olyan dekoltázsa van, hogy nem bírok nem bemenni.
  A ház biztosítását kb egy évig duplán utaltuk folyószámláról, mert valamit elkúrtunk. Ez több év után derült ki. Bementem a bankba, és kértem egy kimutatást, hogy 7-8 évvel ezelőtt milyen T119 kódú utalások történtek. Azt hittem, hogy meglincselnek az ott dolgozó ügyintézők.
  Amúgy ha valamivel nyektet a szolgáltató, elküldöm nekik a csekket, aztán csináljanak vele azt, amit akarnak, nem kell külön ezért a bankot megkeresni.
  Miről volt még szó? Ja, igen. A családunk bevétele havi 300 pénz. Ház, két gyerek, hitel nincs, 3 kocsi, motor (igaz, hogy összesen érnek talán egy misit), meg olyan 60-80 körül megy félre havonta. Akkor én most élenjáró munkás vagyok?
  Mondjuk az UL-es lehúzást én is keményen beszoptam :), de hát az élet ugye nem áll meg.
 • pdw
  Amugy most hogy az Elmu meg a Fogaz is atallt e-szamlazasra kezd feleslegesse valni a Dijnet szamomra. Bar valszeg nem fogok mar valtani, hiszen ott van az osszes korabbi szamla (nem mintha az elmult 4-5 evben akar csak egyet is megnyitottam volna :P) es legalabb nem kell +2 helyen regisztralni.
 • pdw
  Bunozoket ne sajnaljunk mar.
 • zetor
  A szegénység mellett, teljesen egyértelműen – ahogy már többen írták – a szürke/fekete pénzek miatt használja a többség még mindig a sárga csekket. Az emberek óvatosak, a bankszámla meg a legegyszerűbb módja a pénzköltés nyomon követésének és ha van mit takargatni, akkor nem kérdés, hogy a csekkezés megy.
 • tangerine
  Nézd meg akkor a “távszámlát” ( http://www.tavszamla.hu )
  A díjnetről kb. semmit sem tudnék fizetni, a távszámláról is csak sajnos a eon-t, de az a két legnagyobb (gáz, villany). Hitelkártyával fizetem, így 2%-ot vissza is kapok.
  A többi számla csop.besz, és nincs semmi költsége (K&H zéró).
 • Zuzmo
  A sárga csekket ugyan úgy le lehet követni, legalábbis a NAV biztos.
  Vannak barátaim akik azért válastják a csekket, mert abban a hiszemben élnek, hogy így ezen kőltségeiket titkolni tudják.
 • Tys
  Feketén van a jövedelme, ami nincs bankszámlán. Nem olyan bonyolult ez. 😀
 • Zabalint
  “Valamint a postán a 22 éves csajszinak olyan dekoltázsa van, hogy nem bírok nem bemenni.”

  Az első valóban meggyőző érv a sárga csekk mellett 🙂

 • Doc
  “a bankszamlakivonatrol el szoktak fogadni a beszedes terhelest” – azért ugye azt érzed, hogy ez nem ugyanaz mint az hogy “automatikusan, _rögtön_ ott van a kezemben az igazolás, amit _mindenki_ elfogad”
  “Engem ez megint nem zavarna, de el hiszem h valaki tul paranoias” – elég hosszú ideje rendszeresen a “paranoiás”-oknak szokott igazuk lenni, úgyhogy biztos hogy ez is szerepet játszik (cf.: “tudom, hogy paranoiás vagyok, a kérdés hogy eléggé-e”). Te persze úgy játszol ahogy neked tetszik…
  “Ezek szerintem hulye ervek. Ha nem tudod mindig idoben fizetni a szamlaid akkor ott eletmodbeli/kereseti problemak vannak” – minősítheted hülye érvnek, de ahogy jópáran kifejtették ez a mindennapi valóság – akkor is ha téged ez nem érint.
  “Beterhelnek valamit ketszer, szolsz a banknak, azok rogton letitljak azt a tranzakciot” – megintcsak, ugye érzed hogy ez nem ugyanaz, mint az hogy “nem kell külön figyelnem rá, mert nem fordulhat elő”

  Még egyszer: te úgy csinálod ahogy neked jó, de muszáj hülyének nézni azt aki másként csinálja? Egy kis empátia, könyörgök…

 • slyderman
  Kedves Mtoma!

  Talán az emberek azért nem részesítik előnyben a csoportos beszedési megbízást, mert félnek attól,ha egyszer elveszítik a munkájukat, és a szolgáltató ennek ellenére le fogja vonni azt az összeget, amely pl. a villanyszámlára kell,és ha ez megtörténik akkor miből vesz majd élelmet magának??Ha viszont sárga csekken fizeti a számlát, akkor ha nincs rá pénze, mert munkanélküli, vagy egyéb ok miatt kevesebb lett a jövedelme, akkor még mindig tud élelmiszert venni, mert nem fizeti be a csekket.

  Sajnos én már megjártam a csoportos beszedési megbízással.Ezért én nem is szívesen élek vele.Ha emiatt elítéled az embereket az nem szép dolog.

  Üdv.
  slyderman

 • slyderman
  Biztos jó dolog,hogy a szolgáltató a bank segítségével levonja a szolgáltatás havi díját.De mi történik olyankor, ha tényleges váratlan kiadás van, ne adj Isten beteg a gyerek, vagy ,mint fent írták elfogy a kazán, vagy elreped egy vízvezeték cső?Nem csináltatjuk meg, mert a számlán nincs pénz, mert a szolgáltató levonta??Ne feledjük azt el, hogy az országban nem az átlag havi nettó 200-300 ezres kereset a jellemző.Nagyon sok ember kényszerül élni minimálbérből, vagy még kevesebből…ők nyilvánvalóan a kp-s csekket választják.A másik attól nekem nem lesz olcsóbb sem az áram , sem a víz, sem a net, hogy nem sárga csekken fizetem be,ha már a szolgáltató felszámítja a sárga csekk díját, akkor mi értelme van,hogy ne azon fizessem?Miért vegyünk még el munkahelyeket,hiszen ha a sárga csekk megszűnne, akkor sok munkahely is elveszne.Azoké akik a nyomdában dolgoznak, a postásé, akinél feladjuk, vagy aki kihozza…Ha majd a számla ára nem fogja tartalmazni a sárga csekk árát, lehet át fogok én is térni az online utalásra…
 • Kammer
  Hihetetlen, hogy közel 30 komment semmi másról nem szól, minthogy hülye, aki a postán fizeti be a rezsit… XD
 • tgwh
  ,,Me a sárga csekket nem vehetik le akármikor, mint a bankszláról a pénzt!” hangzik a ,,bölcs” magyar mondás… És az ezt állítóknak kb. 80%-át soha a büdös életben nem fogod meggyőzni ennek ellenkezőjéről… Még ha el is tűnik a sárga csekk, sokan még akkor sem fognak bízni a bankban. Mondjuk voltak lépéseik, amik miatt meg lehet érteni az így gondolkodókat… Meg hát minek váltson, ha a sárga csekket szokta meg… nekem is van sárga csekkem, havi 4-et nem érem el, így fizetős opció marad. Bár lehet átállok, de mivel kp-ben kapom a fizetésem, így legalább annak örülök, hogy azért nem fizetek a banknak, hogy betegyem a pénzem, hadd használják…

  Bankkártyás fizetést hadjuk, volt hogy 400 Ft-ért szedte elő a kártyáját (nem ám a sorban állás közben veszi elő, nem, neki a pénztárnál kell keresgélni a 40 l űrtaltalmú egyszerű női retikülben, ami önmagában egy kész feketelyuk…) az előttem álló szőke hölgy, majd szöszmötölt egy kicsit a kóddal, mert olyan hosszú, majd az eladó is szöszmötölt picit, mert lassú a rendszer, utána meg nem fogadta el, majd közölte a vevővel, hogy nincs a szlán 400 Ft… a ,,pillanat, kifutok az autóba kp-ért” résznél már a fejem ütöttem a legközelebbi fémtárgyba…

  Doc, szerintem arra gondoltak, hogy minimál segílyből nem jön ki a fullextrás digitv, meg a négy mobilszámla… Van, akik már-már betegesen szégyenlik, ha nem tudják befizetni a számlát, és van akiket ez nem zavar, akkor sem váltanak kisebb csomagra, akkor is marad a putri tetején a parabolaantenna…

  jinjang, hidd el, van aki befizeti csekken is az irreálisan magas összeget…
  Érdekes, muternak a számlák az elsők, mondván, hogy minél előbb be legyen fizetve, hátha nem ér oda időben… a poén az, hogy egyszer-kétszer ez tényleg megtörténik, akkor meg minden baja van, hogy ,,ÚrIstenmostmegbünetnek”. Még akkor is rettegett, amikor a fizetési határidő után kapta meg a csekket… előtte meg azért rettegett, mert nem jött meg a csekk…
  Van magas keresetű, aki csekkezik. Aztán vannak a ,,nagyokosok”, netán jó fizetéssel együtt, akik büszkék, hogy a modern kor vívmányait használják, csakazértsem csekkeznek. A gond ott van, hogy ha a minimális csekket sem tudod befizetni, akkor rettegned kell, hogy megbüntetnek, miközben a szomszéd lopja az áramot, mindenféle következmény nélkül, mert ő úgy gondolja, ez neki jár…

  pdw, az átlagember egy része nem buta, csak nincs lehetősége, hogy 50km-rel arrébb vállaljon állást, vagy még állás sincs, örül ha nem rúgják ki. Nem lehet mindenki magas keresetű szellemi dolgozó, és/vagy a fizikai munkát sem díjazzák, ráadásul én még mindig azt mondom, túl sok az ingyenélő, semmilyen szellemi munkát végző, amiből csak az jár jól, aki éppen végzi a semmilyen szellemi munkát…

  Garbo, szerintem azért, mert ha már automatizálja a rendszert, akkor legyen a legkevesebb dolga vele, azaz kb. egy szinten van a te utalod, meg a sárga csekk. Ha már váltok, legyen jobb, nem? Mi az, hogy még szöszmötöljek is a netbankkal! Mert ugye a postára amúgy is mindenki megy, az nem tényező 😀

 • Kiszamolo
  Úgy látom elég lett volna a sárgacsekkről írnom, a többi felesleges volt. 🙂

  Az senkinek nem téma, hogy még a jólkeresők 80%-a is máról holnapra él. 🙂

 • Zabalint
  Legalább nem nagy kunszt vagyonban mérve a leggazdagabb 10% közé kerülni 🙂
 • mtoma73
  Már írták, hogy átutalással is lehet fizetni és a csoportos beszedés sem úgy megy, hogy egyszercsak hopp levonták. Néhány nappal előbb megjelenik a netbankáron, és még simán letilthatom, ha akarom, mert a kazánra kell a pénz.

  “A másik attól nekem nem lesz olcsóbb sem az áram , sem a víz, sem a net, hogy nem sárga csekken fizetem be,ha már a szolgáltató felszámítja a sárga csekk díját, akkor mi értelme van,hogy ne azon fizessem?”

  Például a kötelező biztosításnál is kedvezményt kap, aki csoportos beszedéssel fizeti, vagy átutalással. Mondjuk nekem nincs ilyen tuti infóm, hogy beépíti-e bármelyik szolgáltató is az árba a sárga csekk díját.

  “Miért vegyünk még el munkahelyeket,hiszen ha a sárga csekk megszűnne, akkor sok munkahely is elveszne”
  Igen pont ugyanezzel az érvvel támadták a dohánytermékek jövedéki adójának emelését.

 • mtoma73
  Láttuk a képviselők vagyonnyilatkozatait. Ha nekik nincs semmi megtakarításuk (elvileg jó példát kellene mutatniuk az állampolgároknak), már meg sem lepődünk, ha azoknak sincs, akik rájuk szavaztak. 🙂
  Valószínűleg a jól keresők senkit nem érdekelnek manapság (még lehet egy kis káröröm van inkább), mivel egy nagy százalék a mindennapi megélhetési gondjaival küzd.
 • mtoma73
  Szerintem nem hülye, aki így tesz, csak érthetetlen sok esetben.
  Bár a lányom általános iskolai osztályában az egyik harmincas apuka pont ma jelentette ki, hogy utál e-mailt írni. Ő valószínüleg netbankárról sem hallott még.
 • Ildikó S.G
  A magam részéről azért nem választom a csoportos beszedést, mert pl az energiaszolgáltatók számláival mindig problémáim vannak,ha beszedik a jogtalan összeget futhatok a pénzem után. Én is netbankon keresztül intézem a pénzügyeimet, mégis a sárga csekk ugyanazt a biztonságot nyújtja mint a neten rendelt áruk utánvétes kifizetése. Ami pedig a megtakarításokat illeti, belefutottam olyan kedvezőnek látszó ajánlatba
  ahol 5,3%-ért 3 évig túszként fogva tartották a befektetett pénzemet, hivatkozva a garantált kamatra és cinikusan közölték velem, hogy vállaltam a nagyobb kockázatot ami azt jelentette, hogy mélyen titkolták mi van a 10 százaléknyi portfóliójukban. Mindössze annyi volt az info, hogy az Eurostoxx 50 legdinamikusabban fejlődő vállalatainak nyereségéből kapokhatok részesedést+ 4-70!!! százalék összegben, ehelyett ezen csúcsvállalatok -57%-ban teljesítettek 3 év alatt ! Hát ennyit az öngondoskodásról. Az már csak hab a tortán, hogy egészséges nyugdíjasként takarítói ill. napi 10 órai second hand eladói álláson kívül eddig még nem sikerült mást találnom. Biztosan bennem van a hiba.
 • pdw
  Es a felso 20%-nak szolo cikket mikor fogsz irni (tudomisen mirol)? 🙂
 • KZoltán
  “… a legfelsőbb (havi 200 ezer forint feletti) jövedelmi kategóriába …” 200000 Ft felett már be lehet jutni a legfelső kategóriába!? És ebből kellene megtakarítani mondjuk 2 gyerek mellett.
 • pdw
  Ertem en amit mondasz, viszont azt nem, hogyha az ember alulfizetett fizikai dolgozo, akkor miert nem megy el kulfoldre halatpucolni 500nettoert? Ezer lehetoseg van, az hogy keptelen 50km-t utazni az gyenge erv szerintem.
  (Ilyenkor jonnek azok hogy: dehat csalad, meg baratok, meg mibol, meg szuloket eltartani meg stb. Ez szerintem mind kifogas – bar en eleg szelsosegesen allok mindenhez altalaban -, de a te dontesed hogy kvazi nyomorban elsz eleted vegeig, vagy vert izzadva par ev alatt osszehozol vmi normalis eletet.)

  A masik pedig, hogyha vannak tok atlagos emberek akik egy sima mezei (alt. gazdasagi, de semmi extra) diplomaval + angoltudassal el tudnak menni 200netto koruli kezdofizetesert dolgozni normalis munkakorulmenyek koze, ugy hogy se nincs 150 IQ-juk, meg se nem rakta be oket mami/papi sehova, akkor megint masok miert nem tudjak ugyanezt megtenni?

  Persze, lehet irigynek lenni a felso 10-20%-ra (megjegyzem 200e netto messze nem jelenti azt, hogy valaki “felso10%”), de teljesen felesleges.

 • pdw
  Ez a “netbankon megjelenik” relative keves banknal van igy. A legtobbnel csak hipp-hopp megjelenik.

  Es ha nem csekken fizeted akkor azert lesz olcsobb, mert okos vagy es hitelkartyara teszed a beszedest amibol rogton 1-2% visszajon. (Persze ha csak a beszedesre hasznalod a kartyat akkor meg minuszba vagy, de ha mindent arra veszel akkor tiszta haszon.)

 • Illye
  Azért az félelmetes, hogy 200.000 Ft feletti fizetés már a TOP kategória… arrébb megyek balra 400 km-t és ez még a minimálbért sem éri el…
 • tgwh
  Én ezen nem csodálkozom. Sajnos Magyarországon ha valak jól keres, az nem jelenti azt, hogy intelligens is…
  http://www.napiszar.hu/Thumbnails/11393.w-800.h0.q100.jpg

  Szerintem ha a szegényebb réteg kétszer annyit keresne, lehet még több embernek lenne megtakarítása, mint jelenleg.

  A dühítő az egészben, hogy ott van nekik a lehetőség, nem is tudom mire lehet elkölteni annyi pénzt, de egyszerűen nekik nem sikerül…
  Nem tudunk rajta változtatni, örüljön a nagy autónak, ha neki az esik jól.

 • sucec
  @pdw:
  “A tulszamlazas ellen ott a limit, a dupla terheles ellen meg a hitelkartya. Beterhelnek valamit ketszer, szolsz a banknak, azok rogton letitljak azt a tranzakciot, aztan irsz a szolgaltatonak h hulye voltal, oldd meg es csokolom”

  Ja de a limitet mindig magasabbra állítod be, mint amennyi a havi rezsid szokott lenni. És mi van ha a szolgáltató csak 1000ft-al számláz túl? Valszeg nem fogod észrevenni, viszont levonják. Kevesen tudják, de valamelyik szolgáltató kitalált valami teljesen kamu ürügyet és kiküldött mindenkinek egy 1-2e ft-os számlát. Sokan befizették, mert féltek hogy kikapcsolják az áramot ha nem…

  “Szólsz a banknak, letiltják” -> ezt figyelni kell, plusz utána járás, idegeskedés, vitatkozás (mert sajnos Mo-n a panaszkezelések az esetek 99%ában nem úgy működnek mint kéne) plusz a végén még te érzed magad rosszul hogy be mertél menni szólni…. az idő pénz, ez pedig nem kevés idő, akár fél napba is telhet (lehet hogy szabit kell kivenni emiatt?)

  “aztan irsz a szolgaltatonak h hulye voltal, oldd meg es csokolom” -> tököm se akar ilyenekkel szórakozni a szabadidejében. Mire jóváírják el fog telni 4 hónap, addigra meg már úgyis annyira megromlott a pénzed, hogy a felét sem éri 😛

  Az emberek bizalmatlanok az ilyen csop. besz.el kapcsolatban éppen a sok negatív élmény és keringő rossz sztorik miatt… Ráadásul ellenőrizhetetlen, neked kell résen lenned hogy mennyit vontak le, stb… A csekknél sokkal jobban látod mi mennyi…

 • sucec
  Ahogy az egyik stand up-os mondta:
  A felső tízezer vagyona csökkeni fog az új adótörvények következtében. Vagyis azé a 100 emberé 😛

  @Kiszamolo:
  Regen nekem is sok penzem allt sima folyoszamlan, latraszoloan, mert nem foglalkoztam vele. A szamlam is draga volt, es persze sokszor fel sem fogtam mennyit vontak le kulonbozo jogcimeken. Ha fel is fogtam, csak morogtam (egyszerűbb mint változtatni). Aztán egy szép napon öntudatra ébredtem: ha azt a pénzt lekötöttem volna, több tízezer ft-ot termelt volna… A folyószámlámat pedig átváltottam másik típusra, ami lényegesen olcsóbb.

  A magyar ember megszokta hogy mások a hibásak mindenért, de tenni semmiért sem hajlandó, mert az már fáradtsággal jár…

  Most pedig a lehető legtöbb pénzt igyekszem lekötni, illetve megtak. számlára tenni…

  Sokan azért nem takarékoskodnak, mert
  a: aki takarékoskodik, mindig megszívja, más jól jár, de legalábbis lenyúlják
  b: amit ma megtehetsz, tegnap kellett volna
  c: sokaknak még mind a mai napig fontos a kívülre mutatott különböző státusszimbólumok mint a valós anyagi helyzete
  d: félnek a kötöttségtől, pedig még egy sima lekötött betét is jelent valamilyen szintű kötöttséget

 • Ferkó
  Helló!

  Melyik hitelkártyára adnak 2% visszatérítést a csob-ra? UPC ?

 • mókuscic
  Pityu, ne szomorodj el, vannak akikhez eljut az üzenet:)
  Lehet hogy facebook-csoportot kellene alapítani “rakd el a fizud 10%-át” címmel, az hatásosabb lenne … talán…
 • Zeno
  En 15 evig voltam postas, igy kicsit belattam a rendszerbe es a csekkes fizetok fejebe.
  Faluhelyen egyertelmuen – kulonosen a nyugdijasok koreben – kiemelten fontos (es elvezetes) program a csekkekkel a postara menni. Akkor megvitathatjak a politikai, gazdasagi problemakat, vehetnek 1-2 sorsjegyet es cseveghetnek a fiatal kiszolgalo kisasszonnyal is. 😀
  Teny, hogy a fizetes szabadsagat sugallja a csekk, illetve a sotetebb bevetelekbol ez a jarhato opcio.
  Az is megfigyelheto, hogy fokepp nyugdijasok fizetnek csekkel a postan, mert nekik bonyolultabb az utalasos rendszer (szerintuk) es sokaknak szamlajuk sincs, kp-ban kapjak a nyugdijat.

  Most nem ott dolgozom, de a volt kollegak meselik, hogy mivel csokken a feladott csekkek szama es a tobbi postai forgalom is, levettek az orajukat. Van, aki mar csak 4 orasban (!) dolgozik, de valoszinu, hogy le is epitik. Szoval ilyen vetulete is van. A modernizacio elorebb viszi a tarsadalmat, de mindig vannak, akik megszivjak.

  Kiszamolo felvetesere, hogy a jol keresok 80%-a is marol holnapra el – sajnos ez foleg neveltetesi es penzugyi eretlensegi problema. Sokan buszken hirdetik is, hogy “a penz azert van, hogy elkoltsuk”, es eljunk jol, MOST, amig van mibol! Ahogy a Biblia is mondja: “Egyunk, igyunk, holnap ugyis meghalunk”.
  Nem is tudom, hogyan lehetne ezen statisztikailag is lathatoan valtoztatni…?

 • Oldclarinetist
  Munkahelyemen (48 fő dolgozó, zömében felsőfokú végzettséggel) jó ha 4-5 embernek vannak megtakarításai, gyanítom, hogy nem túl jelentősek, mindenki úgy gondolja, hogy vele nem történhet semmi váratlan.
 • pdw
  Asszem arra is, meg talan vmi KH is van. Az atlag 1% persze. Talan az index forumokon jobban megmondjak ezt.