Önkéntes pénztárak: kérdések és válaszok

2014-12-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Azt látom, hogy nagyon sok kérdésetek van az önkéntes pénztárakkal kapcsolatban, ezért igyekeztem az összeset összegyűjteni és megválaszolni, a legbanálisabbtól a komplikáltakig.

Ha valami kimaradt (ami majdnem biztos), akkor azt a kérdést tedd fel a hozzászólások között és beleírom a cikkbe.

Milyen pénztárak vannak?

Megkülönböztetünk önkéntes nyugdíjpénztárt, egészségpénztárt és önsegélyező pénztárt.

Mi a különbség közöttük?

A nyugdíjpénztárak elsősorban a nyugdíjcélú megtakarítások gyűjtésére jöttek létre, az egészségpénztárak az egészséggel (illetve most már inkább csak a betegséggel) kapcsolatos kiadások fedezésére, az önsegélyező pénztárak a felmerülő bevételkiesésre, káresetre történő előtakarékosságra.

Melyik törvény szabályozza a működésüket?

A legfontosabb a többször módosított 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról, de ide tartozik még a mindenkor hatályos SZJA törvény a jövedelemadó-visszatérítésekről, a felügyeletről szóló rendelkezések és néhány egyéb törvény.

Miért jó bármelyikbe is belépni?

Egy szó van erre: adókedvezmény. Abban a naptári évben, amelyikben befizetsz a saját pénzedből bármelyik pénztárba, a befizetett összeg 20%-át a jövedelemadódból visszakapod az államtól, de maximum évi 150 ezer forintot. Vagyis 750 ezer forintos maximum befizetés esetén éred el a visszaigényelhető 150 ezer forint felső határát.

Akkor 20% nyereségem van a befizetéseim után?

Sajnos nem, hiszen a pénztár is von a költségeire minden befizetésből. Ha a pénztárad minden befizetésből 5%-ot von el a saját költségeire és 20%-ot kapsz vissza az államtól, akkor a nettó hasznod 15%.

Vedd észre, nem évente vonják a bennlévő pénzedből az 5%-ot, hanem csak egyszer, amikor befizeted.

Az én pénztáram vajon mennyit vonhat tőlem?

Ezt megtalálod a pénztárad alapszabályzatában, a sokadik oldalon. Érdemes megnézni, mert a magas költségek nagyon leapasztják az adóvisszatérítésen elérhető teljes hasznodat. Gyakran változik is az elvonás, mint például most az eddig legolcsóbb Medicina pénztárnál. Ezért ne elégedj meg azzal, hogy öt éve megnézted, akkor melyik volt a legolcsóbb.

Van, ahol sávos rendszer működik (évente az első százezer forintból ennyit vonnak, a következő kétszázezerből annyit, afelett pedig már csak emennyit), van ahol fix a tarifa összegtől függetlenül.

Sok helyen a munkaadó által fizetett összegből magasabb az elvonás, mint amit a tag a saját zsebéből fizet be.

Milyen arányokban kell befizetnem a három önkéntes pénztárba, hogy megkapjam a maximális 150 ezer forintos visszatérítést?

Nincs megkötés, akár egy pénztárba is befizetheted az összes pénzt.

Hány pénztárban lehetek tag egyszerre?

Nincs megkötés, bár nincs sok értelme egyszerre mondjuk három egészségpénztárnak tagja lenni, főleg, ha sávos a költségek levonása.

Hová utalják a jövedelemadó-visszatérítésemet?

Az egyik általad megadott pénztáradba. Vagyis nem kapod meg készpénzben, hanem azt is el kell költened.

A jövedelemadó-visszatérítésből mennyit vonnak le a pénztárak a befizetésekhez hasonlóan?

Abból semennyit, azt teljes összegben megkapod.

A munkaadóm által a cafeteria keretein belül fizetett összeg is beleszámít az éves 750 ezer forint keretbe?

Nem, mert azután nem vehetsz igénybe adójóváírást. Ott az a kedvezmény, hogy a munkaadódnak kevesebb adót kell befizetnie az így adott összeg után. Így csak a saját befizetéseid számítanak és a támogatásban (adományban) kapott összegek.

Mi az a támogatás vagy adomány? Azt ki kapja és ki adja?

Ezt a munkáltató adhatja és áttételesen te kaphatod. De ez annyira érdekes és elhanyagolt lehetőség, hogy erről külön akarok írni a napokban.

Össze kell vonnom a NYESZ számlára és a nyugdíjcélú unit linked biztosításra kapott 100-100 (vagy 130-130) ezer forintos adójóváírást az önkéntes pénztárak adójóváírásával?

Nem, mindhárom lehetőségre külön-külön veheted igénybe az adójóváírást, egymástól függetlenül azzal a megkötéssel, hogy a három lehetőségből összesen sem lehet több a visszaigényelt adó évi 280 ezer forintnál. Vagyis ha már igénybe vettél 100-100 ezer forintot a NYESZ számla és a unit linked biztosítás után, már csak 80 ezret igényelhetsz vissza összesen az önkéntes pénztáraid után.

Mire vigyázzak a jövedelemadó-visszatérítéssel kapcsolatban?

Nagyon egyszerűen: fizetsz-e személyi jövedelemadót és mennyit?

Ha diák, nyugdíjas vagy, esetleg katás kisvállalkozó, vagy a jövedelmedet csak osztalékként veszed fel a cégedből, vagy csak a tőkejövedelmeidből élsz, akkor nem fizetsz jövedelemadót, így nincs miből levonni az adóvisszatérítést.

Ha a gyerekeid után te veszed igénybe az adóvisszatérítést, akkor könnyen lehet, hogy már nem marad annyi, hogy legyen miből levonni a pénztárak után járó összeget is. (Hiszen mindkettő ugyanabból a jövedelemadóból táplálkozik.)

Ugyanez igaz a NYESZ számlára és a nyugdíjcélú unit linked biztosításokra.

Ha semmi másra nem veszel igénybe adójóváírást, akkor havi bruttó 78 ezer forint esetén éred el az évi 150 ezer forint szja befizetést.

Miért van kötelező tagdíj a pénztáraknál?

Mivel a pénztárak abból tartják el magukat, amit levonnak tőled a befizetésnél, ezért elvárnak egy minimális havi vagy éves befizetést. Ennek mértéke pénztáranként változik, jellemzően havi 2-5 ezer forint.

Mi történik, ha nem fizetem a kötelező minimum tagdíjat?

A pénztárnak joga van a hozamaidból levonni azt. vagy annak egy részét. Van, ahol fix díjat vonnak (például havi 150 forint), van ahol levonják a hozamból a havi háromezret és befizetik helyetted a szokásos levonásokkal.

A tőkédből nem vonhatják a tagdíjat, csak a hozamokból.

Ha hosszú távon nincs pénz és pénzmozgás a számládon, a pénztár kiléptethet téged, vagyis megszűnik a számlád.

Miért, vannak hozamok a pénztáraknál?

Igen, ráadásul nem is kevés, csak ezt sokan nem tudják. Az önkéntes nyugdíjpénztáron túl a másik két pénztár is befekteti a tagok pénzét (általában állampapírba és bankbetétekbe) és az így elért hozamok a tagokat illeti meg.

A hozamokról a pénztáraknál érdeklődhetsz, de jobb pénztáraknál ez még most is 3-4% évente, ráadásul kamatadó-mentesen.

Mi az a 10%-os adókedvezmény a 20% mellett?

Az önsegélyező pénztáraknál és az egészségpénztáraknál van arra lehetőség, hogy két évre lekösd a pénzed. Ekkor a normál hozamokon túl további 10% adójóváírást is kapsz két évre.

Ebben az esetben lényegtelen, hogy ki fizette be a pénzt a számládra (te vagy a munkáltatód), viszont arra vigyázz, hogy ezzel a 10%-os befizetéssel sem lépheted túl az évi 150 ezer forintos visszatérítést. Tehát ha le is akarod kötni a pénzed, akkor csak 500 ezret fizess be (erre kapsz 100 ezer visszatérítést) és a lekötés miatt is jár további 50 ezer. Így jön ki az évi 150 ezres maximum.

Lejárat után eldöntheted, hogy újra lekötöd két évre újabb 10%-os adóvisszatérítésért, vagy felhasználod a pénzt.

Ha két éven belül feltöröd a lekötést, az adójóváírást +20% büntetéssel kell visszafizetned. (Tehát ha kaptál százezret, akkor 120 ezret kell visszafizetned.)

Vedd észre, ez a 10% nem is olyan kevés, hiszen ebből már nem von semmit a pénztár, szemben a befizetéskor történő levonással.

Mit csináljak, ha kellene a pénz másra abból, ami az önkéntes pénztárban van?

Ha kiveszed a pénzt az önkéntes számládról, akkor abból levon 16% SZJA-t a pénztár és neked kell-kellene-illene fizetni még bevallás után újabb 27% egészségügyi hozzájárulást.

Ez így nem túl nyerő dolog.

Másik lehetőség, hogy elköltöd a pénzt nagyüzemben, erről például itt is írtam.

Harmadik lehetőség a tagi kölcsön. Ekkor a bennlévő pénzed terhére kérsz kölcsönt a pénztártól. Az egyik nagy pénztárnál ekkor jegybanki alapkamat plusz 5% kamatot kell évente fizetned, vagyis jelenleg 7,1%-ot, de maximum egy év a futamidő és a pénztárban lévő pénzed 30%-át kérheted maximum. Ez jó lehet pillanatnyi pénzzavar átvészeléséhez.

A negyedik lehetőség, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárból 10 év eltelte után a hozam felvehető, de csak háromévente egyszer.

Ki használhatja az én egészségpénztári vagy önsegélyezőpénztári keretemet?

Minden egyenesági hozzátartozód, de csak akkor, ha előtte egy formanyomtatványon bejelentetted, mint kedvezményezettet. Ezután a szüleid gyógyszereit vagy gyógykezelését éppúgy tudod finanszírozni, mint a gyereked pelenkáját és tápszerét.

Átvihetem-e az egyik pénztárból a másikba a pénzem?

Igen, de csak ugyanolyan típusúba, például "A" Egészségpénztárból a "B" Egészségpénztárba, vagy "C" nyugdíjpénztárból "D" nyugdíjpénztárba.

Két kivétel van: az önsegélyező pénztárban lévő összeg átvihető az önkéntes nyugdíjpénztárba, ha a tag nyugdíjba vonult, illetve a nyugdíjpénztár átvihető egészségpénztárba vagy önsegélyezőbe, ha az tag 40%-ot elérő egészségkárosodást szenved.

Az átvitel nem számít befizetésnek az új pénztárban, a régi pénztár pedig csak a törvény által szabályozott nem túl magas költségeket vonhatja le, vagyis 4.000 forintot maximum.

Mire használhatóak fel az egészségpénztári és önsegélyező pénztári egyenlegek?

Önsegélyező pénztárról írtam itt és itt, az egészségpénztárról itt.

Fontos! Figyelj az apró nüanszokra! Például szemüveg csak akkor elszámolható, ha orvos írta fel, egyébként nem. A szemüveg tartozékai (tok, törlőkendő, stb.) csak akkor, ha az orvos által felírt szemüveggel egyidőben veszed.

Ha terméket veszel, a számlát a te nevedre kell kérni, ha szolgáltatást, akkor az egészségpénztár nevére, stb. stb. Olvasd el figyelmesen a tájékoztatókat, mit, hogyan tudsz elszámolni.

Miért van eltérés a pénztárak térítése miatt?

Két önsegélyező pénztár más-más összeget fizet mondjuk gyerekszülés esetén. Ennek az az oka, hogy a törvény van amit konkrétan leszabályoz (például gyerekenként csak a mindenkori minimálbért lehet elszámolni ruhára és iskolára), de másban szabad kezet a pénztáraknak, ilyen például a gyerekszülés.

Ekkor a pénztárak a saját hatáskörűkben határozzák meg, erre mennyit fizetnek.

Biztonságban van-e a pénzem a pénztárakban?

A pénztárak vagyonát közvetlenül nem garantálja az OBA, de az egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak szinte kizárólag csak OBA által garantált betétekbe vagy kötvényekbe fektet, vagy magyar állampapírokba.

A betétek sem a bankban vannak közvetlenül, hanem a KELER-nél, ami azért jó, hogy a bank csődje esetén nem lehet bevonni a többi betétes kártalanításába.

A pénztárak hitelezést nem folytatnak, így a nemfizető hitelek sem okozhatnak problémát.

Az MNB, a NAV, a könyvvizsgáló folyamatosan felügyeli a pénztárakat, így nagy disznóság hamar kiderülne.

Egyetlen probléma lehet a csalás, vagyis a szándékos sikkasztás. Ez lassan nem menne a folyamatos felügyelet miatt, egyösszegben pedig elég szemet szúró lenne, ha valaki ki akar utalni mondjuk 200 milliót egy pénztár vagyonából egy másik bankszámlára.

Jelölhetek-e kedvezményezettet a halálom esetén?

Igen, mindhárom pénztárnál van erre lehetőség. Ennek hiányában az örökség része az itt található pénz, a mindenkori jogszabályok és az esetleges végrendelkezés alapján kerül felosztásra az örökösök között.

Fektethet-e devizás értékpapírokba az önkéntes nyugdíjpénztár?

Igen, de maximum a tagi követelések 30%-a erejéig.

Bárki alapíthat önkéntes pénztárakat?

Igen, 15 magánszemély már alapíthat saját pénztárat, bármilyet. Kérdés, megéri-e.

A pénztárak önkormányzati elven működnek, azaz minden tagnak ugyanannyi beleszólása van a működésbe. Ezzel a jogával a közgyűlésen élhet.

A pénztárak nonprofit szervezetek, azaz semmilyen módon (osztalék, stb.) nem vehető fel a haszon a pénztárakból.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram