Gazdag papa, szegény papa és a pénzügyi ostobaságok gyűjteménye

Update: Tudom, hogy ezzel az írással sokak bálványába rúgok bele. Személy szerint semmi bajom nem lenne Kiyosaki munkásságával, sőt kifejezetten ajánlanám is, ha megmaradna motivációs írások szerzőjeként. Sajnos nem csak pénzügyi tudor akar lenni, de túl “unortodox” is és olyan dolgokat tanít, ami nem csak nála nem működött, de azoknál is súlyos gondot okoz, akik komolyan gondolják, amit mond. Hitelt vesznek fel, hogy abból vegyenek ingatlant, otthagyják a munkájukat, hogy vállalkozásba kezdjenek, amibe tönkremennek és a többi. Sokan félre is értik a mondanivalóját, mondjuk ez már csak részben az ő hibája. Ezért írtam meg ezt az írást, hogy ki lehessen gyomlálni az írásait és mindenkinél helyére kerüljön a szerző. Ha olvasni akarod, olvasd, mint motivációs trénert, biztos találsz benne hasznos dolgokat is, de a szavait és a tanácsait erős fenntartással fogadd. Hogy miért, erről szól ez az írás. Olvasd el ezt a másik bejegyzést is a hitelről való meggazdagodásról: Gazdagodj meg gyorsan, hitelből.

Amit még fontos tudni Kiyosaki úrról, hogy több kudarcba fulladt vállalkozás után mélyen belekeveredett az Amway-be és a könyveit is itt kezdte először teríteni. Így már sokkal jobban megérted, miért a fő üzenete a könyveinek az, hogy a munkából és tanulásból soha nem leszel sikeres, passzív jövedelemre kell szert tenned, és legyél vállalkozó.

Már időtlen-idők óta akarok írni Kiyosaki úr munkásságáról, mert hétről-hétre belefutok emberekbe, akik az ő nézeteit hangoztatják és teljesen félresiklanak az anyagi életben. Amikor meghallom, hogy valaki passzív jövedelemről beszél, már tudom, hogy valószínűleg baj van.

Akárhányszor beleolvasok a könyveibe, mindig a fejemet fogom. Olyan hajmeresztő dolgokat állít és olyan pénzügyi hozzánemértésről tesz tanúbizonyságot, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellette.

Mindeközben a pénzügyi műveltségről papol és veszélyes butaságokat terjeszt.

Fiatalok nem hajlandóak továbbtanulni, mert az csak a lúzereknek való szívás, Kiyosaki is megmondta, hogy időpocsékolás, tanulás helyett pénzt kell csinálni. Aztán ott állnak 30 évesen mindenféle piacképes végzettség nélkül.

Rendszeresen találkozok emberekkel, akik felmondtak a munkahelyükön, mert az mókuskerék, ami sehová nem vezet, aztán iszonyatos módon pórul járnak, mert mégsem működtek a csodareceptek.

Mások hitelt vettek fel a házukra, hogy befektessék “passzív jövedelemtermelő beruházásokba”. A pénz elúszott, azóta is a hitelt nyögik.

Kiyosaki úr szerint a kemény munka, a megtakarítás, az adósságok lefaragása, a befektetések diverzifikálása egy idejétmúlt dolog, ami csak tévútra visz. (Ezt a mondatot konkrétan leírta.)

Szórja magából a világot megváltó “unortodox” pénzügyi intelligenciát, miközben saját bevallása szerint is az élete ennek az ellentétének a bizonyítéka. Állítása szerint két sikeres vállalkozása is csődbe jutott. Feltenném a kérdést, milyen pénzügyi intelligenciája van annak, aki sikeres vállalkozásokból még annyi pénzt sem tett félre, hogy ne legyen hajléktalan?! (Nehogy félre értsd: nem az a baj, hogy csődbe ment, az mással is előfordult. De másnak van annyi esze, hogy legalább a megélhetésére tesz félre pénzt és nem az utcára kerül.)

Az is érdekes kérdés, milyen értékes tanácsokat adott Gazdag papa, ha annak eredményeképpen 20 évvel később egy 36 éves ember hajléktalanná lett tőle és egy autóban volt kénytelen lakni? Nagy pénzügyi bölcsességek lehettek ezek…

A könyveiből lerí, hogy nagyon hadilábon áll a közgazdaság alapjaival is. Például több könyvében ostorozza az 1971-es döntést, amikor is a dollár aranyhoz való kötöttségét feloldották. Szerinte ez itt maga a vég, ekkor lett vége a világnak. Aki egy icipicit is tanult közgazdaságot, az tudja, hogy az aranystandard sokkal több hátránnyal járt már a világnak, mint amennyi előnyt valaha is kínált és az aranyhoz való árfolyamrögzítés rengeteg gondot okozott mindig az államoknak, ez mellett eltörpült a kiszámítható árfolyamok előnye.

Aki ezt ilyen túlzott egyszerűséggel tudja csak értelmezni, hogy aranystandard=jó, aranystandard vége=világvége, az elárulja, hogy nem sok köze van a pénzügyekhez és a közgazdasághoz.

Igazából az üzenete egyszerű, mint a faék: ne alkalmazott legyél, mert az nem jó, hanem vállalkozzál. Az már nem olyan nagy probléma, hogy a vállalkozások 80%-a az első évben tönkremegy és a maradék közül sem mind éri meg a ötödik születésnapját. Könyveiben a kockázat kérdésével nem túl sokat foglalkozik, mintha nem is létezne kockázata annak, hogy valaki vállalkozásba kezd, vagy hitelből akar meggazdagodni.

Mielőtt fejjel rohansz a vállalkozás-alapításba, ajánlom figyelmedbe, hogy legalább pár könyvet olvass el a vállalkozások nehézségeiről, kezdésnek például a Vállalkozás mitosza (V-mitosz) című könyvet.

(Ne értsd félre: vállalkozni jó és ha többet akarsz keresni, mint egy alkalmazott, akkor meg is kell tenned. Csak az nem annyi, mint csettintek egyet és vállalkozó leszek.)

Az már csak hab a tortán, hogy a könyvei tele vannak tárgyi tévedésekkel, belső ellenmondásokkal és közönséges hazugságokkal is.

Az Egyesült Államokban komoly irodalma van ennek, az érdeklödőknek ajánlom például ezt az oldalt.

Néhány nehezen hihető állítás: míg 1985-ben csődbe ment és hajléktalan lett,  12 évvel később állítása szerint milliomos, még később a vagyona “50 és 100 millió dollár között van, az árfolyamoktól függően”. A társszerző írója a bíróságon azt vallotta, 9 millió dollár lehet a vagyona. Egyébként érdekes befektetés lehet, amelyiknek az értéke ilyen tág határok között változik.

Miközben dicsekszik a gazdagsággal, vagyonával kapcsolatos konkrét kérdésekre sosem felel, mondván nem akarja, hogy az emberek irigyek legyenek rá. Valóban?

Könyvei tele vannak súlyos tévedésekkel. Visszatérő motívum, hogy milyen jó vállalkozónak lenni, mert adózás előtt költheted a pénzed, nem úgy, mint a kisemberek. A fenti oldalon összeszedtek egy hatalmas csokorral, teljes hozzánemértés mutatkozik ebben is. Csak egy példa: beszél egy Rolexről, amit 4 ezer dollárért nem vett meg, hanem a saját cégétől megkapta év végi bónuszként. Nos, ez az év végi bónusz 100%-ban adóköteles jövedelem, ami után kőkeményen adóznia kellett volna. Ahogy a Porsche, amit a cége vett neki is ellenkezik a hatályos amerikai adózási törvényekkel, amelyek csak átlagos és szükséges kiadásokat engednek meg leírni (IRC 162§).

Ugyanígy rosszul tudja az adókulcsokat a befektetésekre is, keveri a dolgokat. A legtöbb állítása az adózásról teljes tévedés, miközben az összes könyvének ez egy kulcsmotívuma.

De nem igaz az sem, hogy lehet elárverezett házat 20%-os áron venni. Ahogy nálunk sem lehet, mert a törvény az adósok érdekében leszabályozza a minimális vételárat, nincs ez másként az Államokban sem. Nagyon speciális esetben van erre mód, az esetek 0,1%-ban, de akkor sem öt óra munkával, ahogy ezt Kiyosaki állítja és aligha ő jut az ilyen ingatlanokhoz.

Szintén a mese kategóriája, hogy félmillió dolláros házakat könnyedén vesz a piaci áruk 60%-áért, pusztán csak mert annyit ígér értük. De most tényleg: te odaadnád valakinek a házad a piaci ár majdnem feléért?

Ahhoz sem kell matekzseninek lenni, hogy rájöjjünk, hogy az az állítás is nehezen állja meg a helyét, miszerint évi 100 ezer dolláros “passzív jövedelem” elérése nem nagy dolog, az okosságod és a piac állása szerint 5-10 év kell hozzá. Nos, ha dollárban a befektetésed 10%-ot hoz évente, az gyönyörű dolog. Tehát ehhez egymillió dolláros vagyont kell a nulláról felhalmozni 5-10 év alatt, ennyi pénze még Amerikában is relatív kevés embernek van. (Egy átlag család(!!) bruttó (!!) jövedelme évente(!!) 54 ezer dollár.)

Rengeteget támadják azért is, mert elég zavaros, mondhatni önellentmondóak az állításai a hadseregben betöltött tisztsége és végzettségeivel kapcsolatban.

Szintén sok támadás éri az ingatlanos szakmából az olyan állításaiért, hogy 10 “rental building”-gel rendelkezik három államban. Olyat, hogy rental building, senki nem mond a szakmában. Van apartment komplex, meg office building, vagy shopping center. Ha valaki el akarja titkolni, hogy csak lakása, vagy háza van, akkor használja esetleg ezt a kifejezést. Az is kérdés, miért kell három államban szétszórni az ingatlanokat? Hogy minél többe kerüljön üzemeltetni őket? Mintha te Svédországban, Spanyolországban és Svájcban vennél házakat kiadás céljából. Nem tűnik üzletinek túl bölcs ötletnek.

Az ingatlanos szakma elég egybehangzó véleménye, hogy a története “likely story”, ez a finoman hívott hazugságot jelenti.

A könyvében mint ingatlanpiaci szakértő beszél magáról, miközben “building a track of houses”-t ír tract of houses helyett.

Arról ír, hogy 1973-ban hallott egy hirdetést a tévében egy 3 napos ingatlanos szemináriumról Robert Allentől. Ez a szeminárium 1978-tól létezik….

Többször ír a bankcsődjéről, szorgos emberek utánanéztek, ezzel a névvel semmilyen bankcsődnek a nyomát sem találták, márpedig elég egyedi névről van szó.

Gazdag papáról egy interjúban azt állította, hogy meghalt, aztán később azt, hogy él, aztán azt, hogy több személyből gyúrta össze, végül kifakadt, hogy miért ne lehetne olyan kitalált személy, mint Harry Potter.

Az olyan kijelentések már szót sem érdemelnek, hogy azt szereti, ha a brókere, vagy az ingatlanügynöke sok pénzt keres, mert az azt jelenti, hogy ő is sok pénzt csinál. Nos, ha a brókere, vagy az ingatlanosa sok jutalékot számláz ki neki, az csak azt jelenti, hogy sok költsége és kiadása van, semmi többet.

Az is egy gyöngyszem, hogy ha keményebben dolgozol, annak csak annyi az eredménye, hogy több adót fizetsz. Nos, nem csak az adód lesz több, hanem az adózás után megmaradt pénzed is.

Ennek a párja, hogy azért minimalizálja a bevételeit, hogy ne vigyék el adóba. Tényleg egy pénzügyi zseni.

Az is szimpla butaság, hogy a gazdagok más játékszabályok szerint játszanak. Az olyan címeres kijelentések, hogy ha már buksz, bukjál nagyot, szintén egy pénzügyileg művelt ember benyomását keltik.

Itt most abbahagyom, akit érdekel, olvasson utána, kiterjedt irodalma van Kiyosaki úr ekézésének. Nagyjából egyetlen állítását magáról nem tartják bizonyíthatónak, a tanácsai nettó marhaságok, az ingatlanszakmában sikeres befektetők szerint aligha tehette és érhette el azt, amit állít magáról.

(Még egyszer: semmi baj nem lenne, ha a többi hasonló íráshoz hasonlóan megmaradna motivációs könyvnek. De ő ennél sokkal többet állít magáról. Ezért fontos, hogy a helyén kezeld az állításait.)

A mi szempontunkból csak az az érdekes, hogy ne olvassatok össze minden felkapott kamu könyvet, vagy legalább ne higgyétek el fenntartás nélkül.

Meggazdagodni munka nélkül, hitelből nem lehet, ahogy sikeres vállalkozást létrehozni sem annyi, mint megvakarni a füled tövét.

Ez a sorozat bár nagyon felkapott, de inkább a mese kategóriájába tartozik és veszélyes tévtanításokat állít. Tele van hamis sztereotipíákkal, mint a tanult emberek lúzerek, a kevésbé tanultak meg vállalkozónak mennek és gazdagok lesznek, akik dolgoznak és adóznak, azok balekok és a többi.

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

187 hozzászólás

 • Pter78
  Mi az, hogy kemény munka….? Ha napi 14 órát téglát pakolsz, az kemény munka? A legtöbb ember számára biztos és ennél nem is látnak tovább, igényük pláne nincs másra. Azt hiszem, Henry Ford mondta, hogy „a gondolkodás a legkeményebb munka, azért is űzik ilyen kevesen”. Tökéletesen igaza volt és meg is valósította a gondolatait. Ugyanez igaz Steve Jobsra, Soros Györgyre, Bill Gatesre, Kiyosakira és még sok más sikeres emberre. Melyikük robotolt napi 8-10-12 órát a munkahelyén? Amúgy nem édesmindegy, hogy Kiyosaki ingatlanból, pénzügyekből, könyvekből vagy akármi másból szerzi a vagyonát, amíg ezt törvényesen teszi?

  Egy szóval sem állította, hogy add fel a biztos munkahelyed, azt írja, hogy a fix munkahelyed mellett indítsd el a saját vállalkozásodat és koncentrálj arra. A megtakarítás nem hülyeség, ez tiszta sor. Tényleg okos dolog megtakarítani havi 10-20-30 ezer Ft-ot. Csak éppen 1000x fontosabb ennél, hogy az egyszer már megkeresett és/vagy megtakarított pénzed minél gyorsabban befektesd és tőkejövedelmet hozz létre. Lehet ez ingatlan, értékpapír, vállalkozás, de akár egy saját szabadalom is.

  A befektetések diverzifikálása akkora téma, hogy könyveket lehetne vele teleírni. Röviden: K. azt mondja, hogyha átlagember vagy – nincs pénzügyi ismereted – nincs időd ilyenekkel foglalkozni – nem érdekelnek a pénzügyek – nem vagy képes megérteni a pénzügyi összefüggéseket, AKKOR DIVERZIFIKÁLJ! Bízd rá a pénzedet egy „profi” szakemberre, pénzügyi tanácsadóra, aki majd megmondja mit kell tenned vele! (szxxxá fogja diverzifikálni a megtakarításodat és jó esetben 0 hozamod lesz a végén, rossz esetben bukod a tőkéd jelentős részét. Nem bírom ki, hogy ne linkeljem ide az amerikai „PROFI” alapkezelők tavalyi teljesítményét! HAHAHA! Ennyit a szakértelemről……..http://ecoline.hu/ki_hitte_volna/2012/3/12/Nagyon_ciki_az_alapkezelok_84_szazalekat_me_JXTBUX)

  A másik opció, koncentráld a vagyonodat, pénzedet egy dologra. Tehát, még egyszer, K. azt mondja, ha nem vagy pénzügyileg művelt, diverzifikálj! Ha értesz a pénzügyekhez – nyilván ez rengeteg tanulást, gondolkodást, agyalást, koncentrációt, időt kíván – összpontosíts egy dologra. Az első esetben „biztonságot” kapsz, a másodikban hozamot, ami gyakorlatilag végtelen nagyságú lehet. Ez a gondolat egyébként Warren Buffett-től származik, akiről ugye tudjuk, hogy a világ leggazdagabb és legsikeresebb befektetője, tehát nem K-tól.

  A legtöbb ember természetszerűleg a biztonságot választja. A legtöbb ember soha nem is gazdagszik meg. A legtöbb ember soha nem is képzeli el, hogy esetleg többet is kihozhatna abból, ami van. És a legszomorúbb, a legtöbb ember egyáltalán nem gondolkodik.

  Tehát, összefoglalva, K. nem azt mondja, hogy nincs szükség tanulásra! Ellenkezőleg, azt javasolja, hogy folyamatosan tanulj, gondolkozz, keresd a lehetőségeket és feljeszd a pénzügyi intelligenciád!

 • Pter78
  Az az állítás, hogy nem értene a pénzügyekhez, hááááát……. mondjuk úgy megmosolyogtató. Ha nagy vagyonod van – és nem örökölted – mindenképpen értened kell a pénzügyekhez, ez azért minimális intelligenciával is belátható.  De Kiyosaki megalkotta a Cashflow 101 és Cashflow 202 társasjátékokat, amelyek a Monopoly óta/azon kívül magasan a legjobb gazdasági-pénzügyi játékok, rengeteget lehet belőlük tanulni, nem kizárólag a pénzügyekről, hanem könyvelésről, befektetésről, adósságról, még a jogszabályokról is. Egyébként Mo-on is kapható, van egy klub, ahol rendszeresen szerveznek játékot, sőt online is lehet játszani. Rövid keresés után bárki megtalálja a neten, aki kíváncsi rá.

  Szóval én mindenkinek ajánlom Kiyosaki könyveit, sokat lehet belőlük tanulni és nem csak pénzügyeket………..

 • Pter78
  Az az állítás, hogy nem értene a pénzügyekhez, hááááát……. mondjuk úgy megmosolyogtató. Ha nagy vagyonod van – és nem örökölted – mindenképpen értened kell a pénzügyekhez, ez azért minimális intelligenciával is belátható.  De Kiyosaki megalkotta a Cashflow 101 és Cashflow 202 társasjátékokat, amelyek a Monopoly óta/azon kívül magasan a legjobb gazdasági-pénzügyi játékok, rengeteget lehet belőlük tanulni, nem kizárólag a pénzügyekről, hanem könyvelésről, befektetésről, adósságról, még a jogszabályokról is. Egyébként Mo-on is kapható, van egy klub, ahol rendszeresen szerveznek játékot, sőt online is lehet játszani. Rövid keresés után bárki megtalálja a neten, aki kíváncsi rá.

  Szóval én mindenkinek ajánlom Kiyosaki könyveit, sokat lehet belőlük tanulni és nem csak pénzügyeket………..

 • Pter78
  Az az állítás, hogy nem értene a pénzügyekhez, hááááát……. mondjuk úgy megmosolyogtató. Ha nagy vagyonod van – és nem örökölted – mindenképpen értened kell a pénzügyekhez, ez azért minimális intelligenciával is belátható.  De Kiyosaki megalkotta a Cashflow 101 és Cashflow 202 társasjátékokat, amelyek a Monopoly óta/azon kívül magasan a legjobb gazdasági-pénzügyi játékok, rengeteget lehet belőlük tanulni, nem kizárólag a pénzügyekről, hanem könyvelésről, befektetésről, adósságról, még a jogszabályokról is. Egyébként Mo-on is kapható, van egy klub, ahol rendszeresen szerveznek játékot, sőt online is lehet játszani. Rövid keresés után bárki megtalálja a neten, aki kíváncsi rá.

  Szóval én mindenkinek ajánlom Kiyosaki könyveit, sokat lehet belőlük tanulni és nem csak pénzügyeket………..

 • Pter78
  Az az állítás, hogy nem értene a pénzügyekhez, hááááát……. mondjuk úgy megmosolyogtató. Ha nagy vagyonod van – és nem örökölted – mindenképpen értened kell a pénzügyekhez, ez azért minimális intelligenciával is belátható.  De Kiyosaki megalkotta a Cashflow 101 és Cashflow 202 társasjátékokat, amelyek a Monopoly óta/azon kívül magasan a legjobb gazdasági-pénzügyi játékok, rengeteget lehet belőlük tanulni, nem kizárólag a pénzügyekről, hanem könyvelésről, befektetésről, adósságról, még a jogszabályokról is. Egyébként Mo-on is kapható, van egy klub, ahol rendszeresen szerveznek játékot, sőt online is lehet játszani. Rövid keresés után bárki megtalálja a neten, aki kíváncsi rá.

  Szóval én mindenkinek ajánlom Kiyosaki könyveit, sokat lehet belőlük tanulni és nem csak pénzügyeket………..

 • Pter78
  Az az állítás, hogy nem értene a pénzügyekhez, hááááát……. mondjuk úgy megmosolyogtató. Ha nagy vagyonod van – és nem örökölted – mindenképpen értened kell a pénzügyekhez, ez azért minimális intelligenciával is belátható.  De Kiyosaki megalkotta a Cashflow 101 és Cashflow 202 társasjátékokat, amelyek a Monopoly óta/azon kívül magasan a legjobb gazdasági-pénzügyi játékok, rengeteget lehet belőlük tanulni, nem kizárólag a pénzügyekről, hanem könyvelésről, befektetésről, adósságról, még a jogszabályokról is. Egyébként Mo-on is kapható, van egy klub, ahol rendszeresen szerveznek játékot, sőt online is lehet játszani. Rövid keresés után bárki megtalálja a neten, aki kíváncsi rá.

  Szóval én mindenkinek ajánlom Kiyosaki könyveit, sokat lehet belőlük tanulni és nem csak pénzügyeket………..

 • Pter78
  Az az állítás, hogy nem értene a pénzügyekhez, hááááát……. mondjuk úgy megmosolyogtató. Ha nagy vagyonod van – és nem örökölted – mindenképpen értened kell a pénzügyekhez, ez azért minimális intelligenciával is belátható.  De Kiyosaki megalkotta a Cashflow 101 és Cashflow 202 társasjátékokat, amelyek a Monopoly óta/azon kívül magasan a legjobb gazdasági-pénzügyi játékok, rengeteget lehet belőlük tanulni, nem kizárólag a pénzügyekről, hanem könyvelésről, befektetésről, adósságról, még a jogszabályokról is. Egyébként Mo-on is kapható, van egy klub, ahol rendszeresen szerveznek játékot, sőt online is lehet játszani. Rövid keresés után bárki megtalálja a neten, aki kíváncsi rá.

  Szóval én mindenkinek ajánlom Kiyosaki könyveit, sokat lehet belőlük tanulni és nem csak pénzügyeket………..

 • csizkek
  “Ugyanez igaz Steve Jobsra, Soros Györgyre, Bill Gatesre, Kiyosakira és még sok más sikeres emberre. Melyikük robotolt napi 8-10-12 órát a munkahelyén? ”

  Szerintem ez a tokeletes pelda, hogy lehet felreerteni az uriembert, ahogy a poszt is irja. Steve Jobs, BIll Gates, Soros Gyorgy biztosan lerobotolta a maga 12 orajat.

 • csizkek
  Egy kicsit kevered a dolgokat szerintem. Az Avon nem a breakaway rendszeru MLM, amit klasszikusan mlm-nek hivnak. MLM az nem halozatos marketingra utal, hanem a tobbszintu (melysegeiben) marketingre es kifizetesre. Azaz tobbszintu jutalekrendszerrel operalnak. Avon a direkt ertekesitesre fokuszal, egyszinten, bar lehet a rangletran lepkedni.Emellett hirdetnek TV-ben, ujsagban, azaz nem csak szemelyes marketingre alapoznak. De nem osztonoznek magas belepo csomagos beleptetesekre, ezaltal nincs fejvadaszat. Ezzel nincs is igy baj, ha mlm-nek hivjak magukat hivjak.
  Csak nem keverendo a klasszik break-away rendszerekkel. Ott teljesen lenyegtelen a termek az uzleti modellben. A termek csak a csaletek, minel szofisztikaltabb a koritese, annal konnyebb beszervezni. De a lenyeg a folyamatos alsovonalas nagyerteku belepocsomagos beleptetesek. Direkt eladas jutalekert alig van. Es itt jon kepbe pl. Kiyosaki is a motivacios eloadasokon. Ahol papolnak a jobb es szabad eletrol, de a lenyeg a vasarlasok erzelmi osztonzese. Kiyosaki is remekul hasznalhato az mlm propagandaban. HAsznaljak is!
 • csizkek
  Ja es a masik tevhit, hogy nem kell a vegzetseg, az csak idopazarlas:) Steve Jobs-nak se volt egyetemi vegzettsege:) Pont most kerult kezembe az oneletrajzi konyve. Egyetemi vegzettsege nem volt, de jart kb. 8 egyetemre, hallgatott kulonfele tantargyakat ami kellett neki es evekig tanult, kepezte magat. Majd az akkori iparag legjobbjaitol tanult es igy se ment neki elsore. Mert kirugtak a sajat cege iranyitasabol..
 • Kiszmol
  “Számos ember esetében az anyagi természet küszködés egyik legfőbb oka éppen az,hogy továbbra is a pénz régi szabályai szerint működnek, azaz dolgozz keményen, szabadulj meg az adósságaidtól, fektess be hosszú távra. Ezzel az a baj, hogy idejétmúlt tanács. 1971 óta már egy új kapitalizmusban élünk, ahol a régi tanácsok nem működnek.”

  És hasonló agyament kinyilatkozások.

  Az ilyen írások szerint alakul ki némelyekben, hogy az adósság nem rossz dolog, a kemény munka marhaság és a pénzt egyébként is ingatlanba kell fektetni és egyéb “passzív jövedelemtermelő befektetésekbe”.

  Olyanokat ír, hogy a befektetéseket jól kell időzíteni, mintha lehetséges volna jól időzíteni.

  Olyan dologról állítja, hogy így kell csinálni, ami neki sem működött. A vagyonát nem ingatlanokból szerezte, hanem abból, hogy azt állította, tudja, hogyan lehet meggazdagodni. És ez a nem fair játszma.

  Ha arról írna, hogy használd az agyad és ne maradj egy egyszerű alkalmazott, fedezd fel, mi van benned és ne elégedj meg a hétköznapi élettel, tegyél meg mindent, hogy sikeres és gazdag legyél, még ajánlanám is a könyveit mindenkinek. De ő ennél sokkal-sokkal messzebb megy és még egyszer: még csak nem is igaz, amit leír.

  Most jól ki lehetne vesézni a könyveit ilyen állítások mentén, ha volna rá időm.

 • Kiszmol
  “Számos ember esetében az anyagi természet küszködés egyik legfőbb oka éppen az,hogy továbbra is a pénz régi szabályai szerint működnek, azaz dolgozz keményen, szabadulj meg az adósságaidtól, fektess be hosszú távra. Ezzel az a baj, hogy idejétmúlt tanács. 1971 óta már egy új kapitalizmusban élünk, ahol a régi tanácsok nem működnek.”

  És hasonló agyament kinyilatkozások.

  Az ilyen írások szerint alakul ki némelyekben, hogy az adósság nem rossz dolog, a kemény munka marhaság és a pénzt egyébként is ingatlanba kell fektetni és egyéb “passzív jövedelemtermelő befektetésekbe”.

  Olyanokat ír, hogy a befektetéseket jól kell időzíteni, mintha lehetséges volna jól időzíteni.

  Olyan dologról állítja, hogy így kell csinálni, ami neki sem működött. A vagyonát nem ingatlanokból szerezte, hanem abból, hogy azt állította, tudja, hogyan lehet meggazdagodni. És ez a nem fair játszma.

  Ha arról írna, hogy használd az agyad és ne maradj egy egyszerű alkalmazott, fedezd fel, mi van benned és ne elégedj meg a hétköznapi élettel, tegyél meg mindent, hogy sikeres és gazdag legyél, még ajánlanám is a könyveit mindenkinek. De ő ennél sokkal-sokkal messzebb megy és még egyszer: még csak nem is igaz, amit leír.

  Most jól ki lehetne vesézni a könyveit ilyen állítások mentén, ha volna rá időm.

 • Kiszmol
  “Számos ember esetében az anyagi természet küszködés egyik legfőbb oka éppen az,hogy továbbra is a pénz régi szabályai szerint működnek, azaz dolgozz keményen, szabadulj meg az adósságaidtól, fektess be hosszú távra. Ezzel az a baj, hogy idejétmúlt tanács. 1971 óta már egy új kapitalizmusban élünk, ahol a régi tanácsok nem működnek.”

  És hasonló agyament kinyilatkozások.

  Az ilyen írások szerint alakul ki némelyekben, hogy az adósság nem rossz dolog, a kemény munka marhaság és a pénzt egyébként is ingatlanba kell fektetni és egyéb “passzív jövedelemtermelő befektetésekbe”.

  Olyanokat ír, hogy a befektetéseket jól kell időzíteni, mintha lehetséges volna jól időzíteni.

  Olyan dologról állítja, hogy így kell csinálni, ami neki sem működött. A vagyonát nem ingatlanokból szerezte, hanem abból, hogy azt állította, tudja, hogyan lehet meggazdagodni. És ez a nem fair játszma.

  Ha arról írna, hogy használd az agyad és ne maradj egy egyszerű alkalmazott, fedezd fel, mi van benned és ne elégedj meg a hétköznapi élettel, tegyél meg mindent, hogy sikeres és gazdag legyél, még ajánlanám is a könyveit mindenkinek. De ő ennél sokkal-sokkal messzebb megy és még egyszer: még csak nem is igaz, amit leír.

  Most jól ki lehetne vesézni a könyveit ilyen állítások mentén, ha volna rá időm.

 • Kiszmol
  “Számos ember esetében az anyagi természet küszködés egyik legfőbb oka éppen az,hogy továbbra is a pénz régi szabályai szerint működnek, azaz dolgozz keményen, szabadulj meg az adósságaidtól, fektess be hosszú távra. Ezzel az a baj, hogy idejétmúlt tanács. 1971 óta már egy új kapitalizmusban élünk, ahol a régi tanácsok nem működnek.”

  És hasonló agyament kinyilatkozások.

  Az ilyen írások szerint alakul ki némelyekben, hogy az adósság nem rossz dolog, a kemény munka marhaság és a pénzt egyébként is ingatlanba kell fektetni és egyéb “passzív jövedelemtermelő befektetésekbe”.

  Olyanokat ír, hogy a befektetéseket jól kell időzíteni, mintha lehetséges volna jól időzíteni.

  Olyan dologról állítja, hogy így kell csinálni, ami neki sem működött. A vagyonát nem ingatlanokból szerezte, hanem abból, hogy azt állította, tudja, hogyan lehet meggazdagodni. És ez a nem fair játszma.

  Ha arról írna, hogy használd az agyad és ne maradj egy egyszerű alkalmazott, fedezd fel, mi van benned és ne elégedj meg a hétköznapi élettel, tegyél meg mindent, hogy sikeres és gazdag legyél, még ajánlanám is a könyveit mindenkinek. De ő ennél sokkal-sokkal messzebb megy és még egyszer: még csak nem is igaz, amit leír.

  Most jól ki lehetne vesézni a könyveit ilyen állítások mentén, ha volna rá időm.

 • Kiszmol
  “Számos ember esetében az anyagi természet küszködés egyik legfőbb oka éppen az,hogy továbbra is a pénz régi szabályai szerint működnek, azaz dolgozz keményen, szabadulj meg az adósságaidtól, fektess be hosszú távra. Ezzel az a baj, hogy idejétmúlt tanács. 1971 óta már egy új kapitalizmusban élünk, ahol a régi tanácsok nem működnek.”

  És hasonló agyament kinyilatkozások.

  Az ilyen írások szerint alakul ki némelyekben, hogy az adósság nem rossz dolog, a kemény munka marhaság és a pénzt egyébként is ingatlanba kell fektetni és egyéb “passzív jövedelemtermelő befektetésekbe”.

  Olyanokat ír, hogy a befektetéseket jól kell időzíteni, mintha lehetséges volna jól időzíteni.

  Olyan dologról állítja, hogy így kell csinálni, ami neki sem működött. A vagyonát nem ingatlanokból szerezte, hanem abból, hogy azt állította, tudja, hogyan lehet meggazdagodni. És ez a nem fair játszma.

  Ha arról írna, hogy használd az agyad és ne maradj egy egyszerű alkalmazott, fedezd fel, mi van benned és ne elégedj meg a hétköznapi élettel, tegyél meg mindent, hogy sikeres és gazdag legyél, még ajánlanám is a könyveit mindenkinek. De ő ennél sokkal-sokkal messzebb megy és még egyszer: még csak nem is igaz, amit leír.

  Most jól ki lehetne vesézni a könyveit ilyen állítások mentén, ha volna rá időm.

 • Kiszmol
  “Számos ember esetében az anyagi természet küszködés egyik legfőbb oka éppen az,hogy továbbra is a pénz régi szabályai szerint működnek, azaz dolgozz keményen, szabadulj meg az adósságaidtól, fektess be hosszú távra. Ezzel az a baj, hogy idejétmúlt tanács. 1971 óta már egy új kapitalizmusban élünk, ahol a régi tanácsok nem működnek.”

  És hasonló agyament kinyilatkozások.

  Az ilyen írások szerint alakul ki némelyekben, hogy az adósság nem rossz dolog, a kemény munka marhaság és a pénzt egyébként is ingatlanba kell fektetni és egyéb “passzív jövedelemtermelő befektetésekbe”.

  Olyanokat ír, hogy a befektetéseket jól kell időzíteni, mintha lehetséges volna jól időzíteni.

  Olyan dologról állítja, hogy így kell csinálni, ami neki sem működött. A vagyonát nem ingatlanokból szerezte, hanem abból, hogy azt állította, tudja, hogyan lehet meggazdagodni. És ez a nem fair játszma.

  Ha arról írna, hogy használd az agyad és ne maradj egy egyszerű alkalmazott, fedezd fel, mi van benned és ne elégedj meg a hétköznapi élettel, tegyél meg mindent, hogy sikeres és gazdag legyél, még ajánlanám is a könyveit mindenkinek. De ő ennél sokkal-sokkal messzebb megy és még egyszer: még csak nem is igaz, amit leír.

  Most jól ki lehetne vesézni a könyveit ilyen állítások mentén, ha volna rá időm.

 • Kiszmol
  Aztán írja azt, hogy az új pénz rossz, azonnal valami másba kell fektetni, például nyersanyagokba és ingatlanba. Írta ezt a kétezres évek elején a nagy ingatlanboom közepén. Kíváncsi vagyok, mit mond a híveinek most, hogy négy éve esik az ingatlan ára és nemigen látni még a végét? Főleg azoknak, akik ráadásul a tanácsára hallgatva fülig eladósodva vettek ingatlant, mert ingatlan miatt eladósodni jó adósság, abból fog meggazdagodni és 42 évesen nyugdíjba menni.

  Ami azért röhej, mert ő sem ment nyugdíjba, keményen teper még mindig a pénzéért. Tudom, tudom, azt csinálja, amit szeret és az már majdnem olyan, mint a nyugdíj.

 • Kiszmol
  Aztán írja azt, hogy az új pénz rossz, azonnal valami másba kell fektetni, például nyersanyagokba és ingatlanba. Írta ezt a kétezres évek elején a nagy ingatlanboom közepén. Kíváncsi vagyok, mit mond a híveinek most, hogy négy éve esik az ingatlan ára és nemigen látni még a végét? Főleg azoknak, akik ráadásul a tanácsára hallgatva fülig eladósodva vettek ingatlant, mert ingatlan miatt eladósodni jó adósság, abból fog meggazdagodni és 42 évesen nyugdíjba menni.

  Ami azért röhej, mert ő sem ment nyugdíjba, keményen teper még mindig a pénzéért. Tudom, tudom, azt csinálja, amit szeret és az már majdnem olyan, mint a nyugdíj.

 • Kiszmol
  Aztán írja azt, hogy az új pénz rossz, azonnal valami másba kell fektetni, például nyersanyagokba és ingatlanba. Írta ezt a kétezres évek elején a nagy ingatlanboom közepén. Kíváncsi vagyok, mit mond a híveinek most, hogy négy éve esik az ingatlan ára és nemigen látni még a végét? Főleg azoknak, akik ráadásul a tanácsára hallgatva fülig eladósodva vettek ingatlant, mert ingatlan miatt eladósodni jó adósság, abból fog meggazdagodni és 42 évesen nyugdíjba menni.

  Ami azért röhej, mert ő sem ment nyugdíjba, keményen teper még mindig a pénzéért. Tudom, tudom, azt csinálja, amit szeret és az már majdnem olyan, mint a nyugdíj.

 • Kiszmol
  Aztán írja azt, hogy az új pénz rossz, azonnal valami másba kell fektetni, például nyersanyagokba és ingatlanba. Írta ezt a kétezres évek elején a nagy ingatlanboom közepén. Kíváncsi vagyok, mit mond a híveinek most, hogy négy éve esik az ingatlan ára és nemigen látni még a végét? Főleg azoknak, akik ráadásul a tanácsára hallgatva fülig eladósodva vettek ingatlant, mert ingatlan miatt eladósodni jó adósság, abból fog meggazdagodni és 42 évesen nyugdíjba menni.

  Ami azért röhej, mert ő sem ment nyugdíjba, keményen teper még mindig a pénzéért. Tudom, tudom, azt csinálja, amit szeret és az már majdnem olyan, mint a nyugdíj.

 • Kiszmol
  Aztán írja azt, hogy az új pénz rossz, azonnal valami másba kell fektetni, például nyersanyagokba és ingatlanba. Írta ezt a kétezres évek elején a nagy ingatlanboom közepén. Kíváncsi vagyok, mit mond a híveinek most, hogy négy éve esik az ingatlan ára és nemigen látni még a végét? Főleg azoknak, akik ráadásul a tanácsára hallgatva fülig eladósodva vettek ingatlant, mert ingatlan miatt eladósodni jó adósság, abból fog meggazdagodni és 42 évesen nyugdíjba menni.

  Ami azért röhej, mert ő sem ment nyugdíjba, keményen teper még mindig a pénzéért. Tudom, tudom, azt csinálja, amit szeret és az már majdnem olyan, mint a nyugdíj.

 • Kiszmol
  Aztán írja azt, hogy az új pénz rossz, azonnal valami másba kell fektetni, például nyersanyagokba és ingatlanba. Írta ezt a kétezres évek elején a nagy ingatlanboom közepén. Kíváncsi vagyok, mit mond a híveinek most, hogy négy éve esik az ingatlan ára és nemigen látni még a végét? Főleg azoknak, akik ráadásul a tanácsára hallgatva fülig eladósodva vettek ingatlant, mert ingatlan miatt eladósodni jó adósság, abból fog meggazdagodni és 42 évesen nyugdíjba menni.

  Ami azért röhej, mert ő sem ment nyugdíjba, keményen teper még mindig a pénzéért. Tudom, tudom, azt csinálja, amit szeret és az már majdnem olyan, mint a nyugdíj.

 • Kiszmol
  A pénzügyi iq-ról szóló könyvének is az alapfonala az okosan kell adózni, amiről írtam, hogy milyen bődületes hülyeségeket ír le adótanács címén. Ha felmész a megadott linkre, ott nagyon szétszedik szinte az összes adózási tanácsát.

  Nem volna baj, ha nem tudná és nem kinyilatkoztatna ilyen dolgokat.

 • Kiszmol
  A pénzügyi iq-ról szóló könyvének is az alapfonala az okosan kell adózni, amiről írtam, hogy milyen bődületes hülyeségeket ír le adótanács címén. Ha felmész a megadott linkre, ott nagyon szétszedik szinte az összes adózási tanácsát.

  Nem volna baj, ha nem tudná és nem kinyilatkoztatna ilyen dolgokat.

 • Kiszmol
  A pénzügyi iq-ról szóló könyvének is az alapfonala az okosan kell adózni, amiről írtam, hogy milyen bődületes hülyeségeket ír le adótanács címén. Ha felmész a megadott linkre, ott nagyon szétszedik szinte az összes adózási tanácsát.

  Nem volna baj, ha nem tudná és nem kinyilatkoztatna ilyen dolgokat.

 • Kiszmol
  A pénzügyi iq-ról szóló könyvének is az alapfonala az okosan kell adózni, amiről írtam, hogy milyen bődületes hülyeségeket ír le adótanács címén. Ha felmész a megadott linkre, ott nagyon szétszedik szinte az összes adózási tanácsát.

  Nem volna baj, ha nem tudná és nem kinyilatkoztatna ilyen dolgokat.

 • Kiszmol
  A pénzügyi iq-ról szóló könyvének is az alapfonala az okosan kell adózni, amiről írtam, hogy milyen bődületes hülyeségeket ír le adótanács címén. Ha felmész a megadott linkre, ott nagyon szétszedik szinte az összes adózási tanácsát.

  Nem volna baj, ha nem tudná és nem kinyilatkoztatna ilyen dolgokat.

 • Kiszmol
  A pénzügyi iq-ról szóló könyvének is az alapfonala az okosan kell adózni, amiről írtam, hogy milyen bődületes hülyeségeket ír le adótanács címén. Ha felmész a megadott linkre, ott nagyon szétszedik szinte az összes adózási tanácsát.

  Nem volna baj, ha nem tudná és nem kinyilatkoztatna ilyen dolgokat.

 • jurta
  _Azt pedig, hogy egy művet(tanítót??) nem lehet így bírálni, nem is értem. Ha valami szar, meg kell mondani, hogy szar._

  A hangsúly az “így”-en volt, ezért is írtam dőlttel, úgy értettem, hogy ‘ilyen módon’. Hogy milyen módon, azt írtam le a hozzászólásban, meg Péter78 is (néhány konkrét példából általánosítás, szerző állításainak eltúlozása-félremagyarázása, személyeskedés). Szerintem az utólag beszúrt bevezető korrekcióval egész jó lett ez a bejegyzés.

  (És még egy gondolat. A 2008-as összeomlás után bírálni a korábban felépített ötlettárakat elég könnyű. Ti sem mondtátok volna meg előre, milyen rég látott jelenségek következnek.)

  _Hasznosabban is el lehet költeni a könyv árát._

  Egy nagyon fontos dolog következik rólam. 🙂 Ha azt írom, hogy “olvastam” egy könyvet, az azt jelenti, hogy kivettem a könyvtárból, vagy kölcsönkaptam valakitől. 50-ből 1 könyvet veszek meg, MIUTÁN legalább egyszer végigolvastam. Rajtam nem fog senki jó címlappal és hátlappal gazdagodni, ti se próbálkozzatok. 🙂

 • Berajlany
  Csizkeknek igaza van. A következő post szóljon a pénz multiplikátor hatásáról (nem Keynes-i értelemben!). Arról, hogy a bankok a semmiből csinálnak pénzt. Ennek is igen népszerű irodalma van, komoly ismeretterjesztő filmekkel a neten. És ráadásul, a commentek között volt már erről nagy vita a blogodon, amihez nem szóltál hozzá. Közvetlenül a blogtali előtt.
 • Berajlany
  Kiszámoló, a te feladatod pusztán annyi, hogy felhívd a figyelmet és tájékoztass. A világmegváltást bízd nyugodtan nálad elvakultabbakra. Mindig lesz, aki nem ért egyet veled, és ez így is van jól. Ők mellesleg sokkal jobbat tesznek a többiekkel, mint akik egyetértenek. Azzal, hogy másik oldalról közelítenek (még ha nem is értesz egyet azzal az oldallal) a többieket is elgondolkodásra késztetik.

  Nem kell védekezned. Nincs szükséged rá. Aki kivívta magának egy csoport tiszteletét, az megengedheti magának azt a luxust, hogy hagyja, hogy ne értsen vele egyet mindenki. A Niagara nagyságán sem változtat semmit, ha beleköpnek.

 • jurta
  Nem ér. A magánnyugdíjpénztárban maradás / nem maradás sokkal sürgősebb téma (2 hét sincs már hátra). Már megrendeltem. 🙂
 • Lakaska
  Az Update-val sokat javult a cikk. 🙂
  Tudom, hogy eltér a véleményünk Kiyosakiról, de ettől függetlenül is tisztellek a tudásodért és a blogodért és mind tőled mind Kiyosakitól a jövőben is tanulni akarok és fogok.
  Viszont kiváncsi lettem.
  Ajánlj kérlek olyan pénzügyi könyvet, ami szerinted hasznos és sokat lehet tanulni belőle. A sajátodat ne mond, mert azt már eldöntöttem, hogy megveszem. 🙂
 • Kiszmol
  Hát nekem más terveim voltak az írással kapcsolatban, de látom, az már senkit nem érdekel. 🙂

  Szóval miről kellene írnom? Multiplikátor hatás: erről mit írjak? Hogy hogyan működik a valóságban, vagy hogy mit gondolnak róla némelyek? (mert ennek utána kellene járnom, én csak azt tudom, hogy mi az valójában. Ha valaki tudja, hogy mi terjed erről a neten, ossza meg velem.)

  Magánnyugdíj: menni vagy maradni? Mi a pontos kérdés? Erről azért ciki írni, mert ha nem lesz igazam, egész nyugdíjas koromban engem fogtok szidni….

  Ígértem valakinek önkéntes nyugdíjat is.

  Valami mással tartozom még?

 • Kiszmol
  Hát nekem más terveim voltak az írással kapcsolatban, de látom, az már senkit nem érdekel. 🙂

  Szóval miről kellene írnom? Multiplikátor hatás: erről mit írjak? Hogy hogyan működik a valóságban, vagy hogy mit gondolnak róla némelyek? (mert ennek utána kellene járnom, én csak azt tudom, hogy mi az valójában. Ha valaki tudja, hogy mi terjed erről a neten, ossza meg velem.)

  Magánnyugdíj: menni vagy maradni? Mi a pontos kérdés? Erről azért ciki írni, mert ha nem lesz igazam, egész nyugdíjas koromban engem fogtok szidni….

  Ígértem valakinek önkéntes nyugdíjat is.

  Valami mással tartozom még?

 • Kiszmol
  Hát nekem más terveim voltak az írással kapcsolatban, de látom, az már senkit nem érdekel. 🙂

  Szóval miről kellene írnom? Multiplikátor hatás: erről mit írjak? Hogy hogyan működik a valóságban, vagy hogy mit gondolnak róla némelyek? (mert ennek utána kellene járnom, én csak azt tudom, hogy mi az valójában. Ha valaki tudja, hogy mi terjed erről a neten, ossza meg velem.)

  Magánnyugdíj: menni vagy maradni? Mi a pontos kérdés? Erről azért ciki írni, mert ha nem lesz igazam, egész nyugdíjas koromban engem fogtok szidni….

  Ígértem valakinek önkéntes nyugdíjat is.

  Valami mással tartozom még?

 • Kiszmol
  Hát nekem más terveim voltak az írással kapcsolatban, de látom, az már senkit nem érdekel. 🙂

  Szóval miről kellene írnom? Multiplikátor hatás: erről mit írjak? Hogy hogyan működik a valóságban, vagy hogy mit gondolnak róla némelyek? (mert ennek utána kellene járnom, én csak azt tudom, hogy mi az valójában. Ha valaki tudja, hogy mi terjed erről a neten, ossza meg velem.)

  Magánnyugdíj: menni vagy maradni? Mi a pontos kérdés? Erről azért ciki írni, mert ha nem lesz igazam, egész nyugdíjas koromban engem fogtok szidni….

  Ígértem valakinek önkéntes nyugdíjat is.

  Valami mással tartozom még?

 • Kiszmol
  Hát nekem más terveim voltak az írással kapcsolatban, de látom, az már senkit nem érdekel. 🙂

  Szóval miről kellene írnom? Multiplikátor hatás: erről mit írjak? Hogy hogyan működik a valóságban, vagy hogy mit gondolnak róla némelyek? (mert ennek utána kellene járnom, én csak azt tudom, hogy mi az valójában. Ha valaki tudja, hogy mi terjed erről a neten, ossza meg velem.)

  Magánnyugdíj: menni vagy maradni? Mi a pontos kérdés? Erről azért ciki írni, mert ha nem lesz igazam, egész nyugdíjas koromban engem fogtok szidni….

  Ígértem valakinek önkéntes nyugdíjat is.

  Valami mással tartozom még?

 • Kiszmol
  Hát nekem más terveim voltak az írással kapcsolatban, de látom, az már senkit nem érdekel. 🙂

  Szóval miről kellene írnom? Multiplikátor hatás: erről mit írjak? Hogy hogyan működik a valóságban, vagy hogy mit gondolnak róla némelyek? (mert ennek utána kellene járnom, én csak azt tudom, hogy mi az valójában. Ha valaki tudja, hogy mi terjed erről a neten, ossza meg velem.)

  Magánnyugdíj: menni vagy maradni? Mi a pontos kérdés? Erről azért ciki írni, mert ha nem lesz igazam, egész nyugdíjas koromban engem fogtok szidni….

  Ígértem valakinek önkéntes nyugdíjat is.

  Valami mással tartozom még?

 • Berajlany
  Jurta, olvass portfolio.hu-t. Szerintem egyébként vannak az életben elvi kérdések, amik függetlenek a pénzügyi racionalitástól. És ez egy ilyen. A pénzügyi véleményem pedig az, hogy visszalépve ugyanúgy 100%-os valószínűséggel bukod el a megtakarításodat, mint az első körösök, maradva pedig van egy nagyon-nagyon halvány (1% alatti) esélyed, hogy talán mégis lesz valami 2014 után…

  https://www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/nyugdij_menjek_vagy_maradjak_a_penztarban.164186.html

 • Kiszmol
  Magyarul sajnos semmit nem tudok. Talán a Pénzügyi Navigátor címűt, ami egy nagyon jól összeszedett könyv, csak egy kicsit technikai. Ebből megtudod, mi az a befektetési alap, meg részvény, de ennél többet nem. (Igaz, nem is célja a könyvnek.)

  Ha megy az angol, az Amazonon nézz szét a Business, Investigation szekcióban.

  Van sok szemét, meg két nap alatt összedobott könyv, de némelyik jól sikerült is megtalálható ott.

  Persze jó lenne tudni, mi is érdekel pontosan, mert a pénzügy kifejezés elég tág, az akadémiai okoskodástól a hogyan legyünk milliomosok-ig mindent felölel.

 • Kiszmol
  Magyarul sajnos semmit nem tudok. Talán a Pénzügyi Navigátor címűt, ami egy nagyon jól összeszedett könyv, csak egy kicsit technikai. Ebből megtudod, mi az a befektetési alap, meg részvény, de ennél többet nem. (Igaz, nem is célja a könyvnek.)

  Ha megy az angol, az Amazonon nézz szét a Business, Investigation szekcióban.

  Van sok szemét, meg két nap alatt összedobott könyv, de némelyik jól sikerült is megtalálható ott.

  Persze jó lenne tudni, mi is érdekel pontosan, mert a pénzügy kifejezés elég tág, az akadémiai okoskodástól a hogyan legyünk milliomosok-ig mindent felölel.

 • Kiszmol
  Magyarul sajnos semmit nem tudok. Talán a Pénzügyi Navigátor címűt, ami egy nagyon jól összeszedett könyv, csak egy kicsit technikai. Ebből megtudod, mi az a befektetési alap, meg részvény, de ennél többet nem. (Igaz, nem is célja a könyvnek.)

  Ha megy az angol, az Amazonon nézz szét a Business, Investigation szekcióban.

  Van sok szemét, meg két nap alatt összedobott könyv, de némelyik jól sikerült is megtalálható ott.

  Persze jó lenne tudni, mi is érdekel pontosan, mert a pénzügy kifejezés elég tág, az akadémiai okoskodástól a hogyan legyünk milliomosok-ig mindent felölel.

 • Kiszmol
  Magyarul sajnos semmit nem tudok. Talán a Pénzügyi Navigátor címűt, ami egy nagyon jól összeszedett könyv, csak egy kicsit technikai. Ebből megtudod, mi az a befektetési alap, meg részvény, de ennél többet nem. (Igaz, nem is célja a könyvnek.)

  Ha megy az angol, az Amazonon nézz szét a Business, Investigation szekcióban.

  Van sok szemét, meg két nap alatt összedobott könyv, de némelyik jól sikerült is megtalálható ott.

  Persze jó lenne tudni, mi is érdekel pontosan, mert a pénzügy kifejezés elég tág, az akadémiai okoskodástól a hogyan legyünk milliomosok-ig mindent felölel.

 • Kiszmol
  Magyarul sajnos semmit nem tudok. Talán a Pénzügyi Navigátor címűt, ami egy nagyon jól összeszedett könyv, csak egy kicsit technikai. Ebből megtudod, mi az a befektetési alap, meg részvény, de ennél többet nem. (Igaz, nem is célja a könyvnek.)

  Ha megy az angol, az Amazonon nézz szét a Business, Investigation szekcióban.

  Van sok szemét, meg két nap alatt összedobott könyv, de némelyik jól sikerült is megtalálható ott.

  Persze jó lenne tudni, mi is érdekel pontosan, mert a pénzügy kifejezés elég tág, az akadémiai okoskodástól a hogyan legyünk milliomosok-ig mindent felölel.

 • Kiszmol
  Magyarul sajnos semmit nem tudok. Talán a Pénzügyi Navigátor címűt, ami egy nagyon jól összeszedett könyv, csak egy kicsit technikai. Ebből megtudod, mi az a befektetési alap, meg részvény, de ennél többet nem. (Igaz, nem is célja a könyvnek.)

  Ha megy az angol, az Amazonon nézz szét a Business, Investigation szekcióban.

  Van sok szemét, meg két nap alatt összedobott könyv, de némelyik jól sikerült is megtalálható ott.

  Persze jó lenne tudni, mi is érdekel pontosan, mert a pénzügy kifejezés elég tág, az akadémiai okoskodástól a hogyan legyünk milliomosok-ig mindent felölel.

 • Berajlany
  Kiszámoló, csizkekkel erre gondoltunk:
  http://www.youtube.com/watch?v=mQ-ayV0kHUA
  De ha rákeresel a “how banks make / create money from nothing?”- keresőszavakra egy egész csomót találsz a neten.
  A drágák-e a magyar bankok, avagy határon innen és túl bejegyzésed kommentjeit olvasd el.

  Pénzügyi okosítást magyarul a PSZÁF készít. Egészen jó anyagaik vannak előnyökkel, hátrányokkal, a magyar piac jellegzetességeire koncentrálva. A PSZÁF Fogyasztóvédelmi oldalán érdemes szétnézni.

 • krdez
  Én egy olyan írásnak örülnék, hogy akiknek hitele van és ugyan tudja fizetni és még melette kis megtakarítása is van mi a legjobb megoldás? (Esetemben 4 éves fundamenta áthidaló kölcsönnel) Befektetni a megtakarítást vagy mindent egyből rakni a hitelbe, hogyan érdemes gondolkozni?
 • krdez
  Én egy olyan írásnak örülnék, hogy akiknek hitele van és ugyan tudja fizetni és még melette kis megtakarítása is van mi a legjobb megoldás? (Esetemben 4 éves fundamenta áthidaló kölcsönnel) Befektetni a megtakarítást vagy mindent egyből rakni a hitelbe, hogyan érdemes gondolkozni?
 • krdez
  Én egy olyan írásnak örülnék, hogy akiknek hitele van és ugyan tudja fizetni és még melette kis megtakarítása is van mi a legjobb megoldás? (Esetemben 4 éves fundamenta áthidaló kölcsönnel) Befektetni a megtakarítást vagy mindent egyből rakni a hitelbe, hogyan érdemes gondolkozni?