Ha nem keresel eleget

Írtam pénteken Gáborról, aki 100 ezret tesz el havonta a 350 ezres fizetéséből. Sokan szidták a hozzászólásokban, hogy milyen pazarló, meg hogy ennyi pénzből könnyű okosnak lenni, meg úgy egyáltalán hogy mer valaki ennyit keresni, amikor mások négyen kevesebből élnek.

Meg inkább azt mondjam meg, hogy minimálbérből hogyan lehet félretenni, meg nálunk itt Szabolcsban/Zalában/Borsodban nincs munka.

Mielőtt belekezdek abba, amiről ma írni szeretnék, engedjétek meg, hogy ezekre a kijelentésekre reagáljak.

(Úgy mellesleg, ez egy pénzügyi blog és egy adott esetet mondtam el nektek abban a reményben, hogy ti is tanulhattok belőle. A bejegyzés arról szólt, hogy nem biztos, hogy elég az, amit te annak tartasz. Nem én tehetek róla, hogy Gábor ennyit keres és nagy sajnálattal tölt el, hogy mennyi embernek vörös posztó, hogy valaki mer ennyit keresni. Ja és az anyjának két lakása van, egyik, amelyikben ő él és az, amelyikben Gábor. Ezt is örökölte és csak egy garzon. Gábor nem aranykanállal a szájában született.)

Először is Gábor egyáltalán nem buta és nem is pazarló, hiszen havonta eddig is tett félre a pénzből, nem is kicsi részét, szemben a magyarok 95%-val, keresettől függetlenül. A pénzügyi butaság nem bevétel-függő. Ismerek olyat, aki havi egymilliót keres, mégis fülig el van adósodva, mert úgy él, mintha másfélszer ennyit keresne.

Olyan pénzügyileg rossz döntéseket hozó személyekkel is van dolgom, akik keveset keresnek.

“Kérem segítsen, már enni sincs pénzünk….. A rezsink: UPC számla 7.000 Ft…..”

” Nem tudom, mi lesz velünk, nem győzzük már a hiteleket fizetni…… Levél elküldve az Iphone-omról.”

Na ezek a pénzügyi analfabétizmus igazi jelei. Amikor valaki egymilliós fizetés mellett képtelen eladósodás nélkül élni, meg amikor valaki éhezik, de hétezres UPC-t fizet, vagy 200 ezres Iphone-t vesz. Nos, éppen Gábor az, aki nem tartozik ezek az emberek közé.

(Ugyanígy sikerült némelyeknek félreérteni az új autó-használt autó vételéről szóló cikket is. De arról majd külön akarok írni.)

A mai téma az “Azt mondd meg, hogy tegyek félre a minimálbérből” és a hasonló cipőben járóknak szeretnék segítséget nyújtani.

Hogy azt ne mondhassátok, hogy csak elméleti okoskodásokat szórok a távoli Budapest gazdag környékéről, a saját életemet szeretném elmesélni nektek.

Azt, hogy hogyan lettem pénzügyi tanácsadó, azt már leírtam.

Most azt szeretném megosztani veletek, hogy odáig hogyan jutottam el.

Érettségi és technikum után pár év külföldi munkavégzéssel a hátam mögött Szegeden szerettem volna élni, de éveken át nem találtam normális munkát. Volt egy technikusi papírom, jól beszéltem angolul, bármilyen munkát elvállaltam volna, mégsem tudtam elhelyezkedni.

Volt olyan időszak az életemben, amikor mindössze egy kiló rizs volt az összes ételem 3 napra és csak a főbérlő kegyei miatt nem kerültem ki az utcára.

Ekkoriban érthetően elég depressziós voltam és valószínűleg nagyon irigyeltelek téged, akinek legalább volt mit enned és nem gyalog közlekedtél egy ekkora városban már két éve, mint én, mert nem volt pénzem bérletre sem.

A depresszióm azért mindig alábbhagyott, amikor láttam még nálam is nagyobb nyomorultságban lévő embereket. Emlékszem, egyszer találkoztam egy féllábú hajléktalan fiúval, velem egykorú lehetett. Akkor kicsit elszégyelltem magam, hogy biztos van-e okom az önsajnálatra, hiszen legalább van hol laknom és van mire felhúznom az egyetlen pár cipőmet.

Első tanulság: Mielőtt még nagyon belelovalod magad az önsajnálatba, nézz körül magad körül. Szerintem nagyon sok ember szívesen cserélne veled a közvetlen környezetedben is. Például azok, akiknek veled ellentétben nem hogy számítógépük és internetük sincs, de még az áramot is kikapcsolták náluk.

Komolyan mondom, minden magyart elküldenék valahová külföldre egy kicsit. A magyarokból állandóan ömlik a panasz, hogy milyen szegényen élnek, miközben a Föld lakosságának legalább 80%-a szívesen cserélne velük azonnal. Emberek milliárdjai próbálnak megélni napi két dollárból. És a legnagyobb tragédia az egészben, hogy közben nem panaszkodnak, hanem örülnek az életnek.

Kalandos életem során eljutottam Vietnamba, dolgoztam latinokkal az USÁ-ban, beszélgettem a helyiekkel Egyiptomban, csupa igazán szegény emberrel és soha senkit nem hallottam panaszkodni.

Pedig például Egyiptomban 100, azaz egyszáz dollárt kerestek havonta az ismerőseim, ebből tartották el az egész családjukat. Az életcéljuk nem egy lakás, nem is egy autó, hanem egy multimédiás mobil megszerzése volt. Természetesen kínai koppincs telefoné. Mégis boldogok és elégedettek voltak. Nálunk ha valakinek nem telik nagyképernyős tévére, vagy digitális fényképezőre, már készíti is elő a kötelet, mert ezek nélkül nem tudja elképzelni az életet.

Első gyakorlat: keress a közvetlen környezetedben 20 embert, aki még nálad is nagyobb nyomorúságban van, akár anyagilag, akár egészségileg, akár családi helyzetben. Meg fogsz lepődni, de percek alatt meglesz a listád.

Nos, mától bármikor panaszkodni van kedved, gondolj ezekre az emberekre és jusson eszedbe, hogy most rögtön szívesen elcsérélnék a te problémáidra a sajátjukat. Úgyhogy a legegyszerűbb, ha mától leszoksz a panaszkodásról és a problémák ismételgetése helyett inkább a megoldás keresésére fordítod a figyelmed.

Egyébként a magyarnak a zsigereiben van a panaszkodás és saját gondjaik miatt mások okolása. Ha nem hiszel nekem, egyszer hallgasd meg a Himnuszunkat. Az se szól másról, mint milyen nyomorúságos dolog magyarnak lenni és mindenki hibás ez miatt, csak mi nem, mert a balsors tép minket.

De folytatva a történetem: miután megelégeltem, hogy éveken át nincs munkám, pedig már a leggagyibb segédmunkát is elvállaltam volna, jobb híján felköltöztem Budapestre.

Második tanulság: ha éveken át nem akar a munka odaköltözni a te lakóhelyedre, akkor bizony neked kell felkerekedned és odaköltöznöd, ahol a munka lakik. Ha a hegy nem megy Mohamedhez klasszikus esete. Én is szívesebben laktam volna bárhol máshol, mint a zajos, szmogos és zsúfolt Budapesten, de ha csak itt találtam munkát, sajnos meg kellett hoznom ezt az áldozatot.

Bár Budapesten már lett munkát, de azért fényes karrierről azért itt sem számolhatok be. Mivel csak egy érettségim (na jó, egy semmire nem való technikusim) volt, bizony nem nagyon találtam nettó 120-130 ezernél jobban fizető munkákat. Vándoroltam egyik-helyről a másikra, de a fizetésem mindig ez körül szórodott.

Harmadik tanulság: a munkaerődnek, ugyanúgy, mint bármi másnak, van egy piaci ára. Ahogy te sem fizetsz egy 20 éves autóért 3 milliót, bármennyire is szeretné a gazdája, a te munkaerőd sem ér többet, mint a többi hasonló a piacon. Ha többet akarsz kapni érte, mindent meg kell tenned, hogy nagyobb legyen az értéke.

Amikor 33 éves lettem, kezembe került néhány könyv, ami arról beszélt, hogy az életem eredményessége egyedül rajtam múlik, illetve hogy ha nincs tervszerűség az életemben, akkor nem is fogok soha sehová eljutni.

Megkérdezlek téged is, kedves olvasóm: van bármilyen halvány tervszerűség is az életedben? Tudod, mit akarsz elérni ebben az életben? Tudod, mi a célod és hogyan valósítsd azt meg? Tudod, mit kell elérned két év múlva, vagy öt év múlva? Vagy csak éled az életed napról-napra és szidsz mindenkit, hogy nem jutsz egyről a kettőre?

Az, hogy szeretnél gazdag lenni, vagy híres, vagy szeretnél egy szép családot, az nem terv, hanem vágy. A terv az, amikor tudod lépésről-lépésre, hogy mit kell tenned, hogy a gazdagságot elérd és megteszel mindent, hogy ez megvalósuljon.

Napoleon Hill szerint az emberek 98%-a mindenféle terv nélkül éli le az életét. És mindössze az emberek 2%-a mondható sikeresnek ebben az életben. Az a két százalék, aki tudja, mit akar elérni.

A maradék 98% hibáztatja a kormányt, a körülményeket, a sorsát, a szomszédot és a munkaadóját. Seneca mondta, hogy akinek fogalma sincs, merre akar hajózni, annak egyetlen szél sem lesz megfelelő. Te tudod, hová akarsz eljutni?

Mivel nekem sem volt semmi tervem, elkezdtem gondolkodni, mit is akarok tulajdonképpen csinálni ebben az életben, mert így életem végéig fogok csapódni munkahelyről-munkahelyre, úgy, hogy egész életemben nem lesz belőlem senki.

Az jött mindig a szívemre, hogy pénzügyekkel szeretnék foglalkozni. Akkoriban annyit értettem a pénzügyekhez, mint ló a hátúszáshoz. Azt sem tudtam, mi az a hozam, kötvény, meg részvény. Egy dolgot tudtam csak: ezt akarom csinálni.

A leghalványabb fogalmam sem volt, hogy hol lássak hozzá a dologhoz, ezért elmentem egy életbiztosítóhoz ügynöknek. Ott gyorsan rájöttem, hogy ezt a szakmát sem lehet tudás nélkül űzni, hiába tevékenykedik így az ügynökök 99%-a.

Tehát tanulnom kell, amiről már a Biblia is megmondta, hogy fáradságos dolog. Arról már nem beszélt, de méregdrága is egyben. Úgyhogy el kellett döntenem, hogy kifogásokat keresek, hogy miért nem tudom kifizetni ezeket az iskolákat, miért nincs rá időm munka mellett, vagy a megoldásra koncentrálok, a “miért nem” helyett a hogyan tudom kifizetni kérdést teszem fel és válaszolom meg.

És bizony, munka, család és egy baba mellett voltam kénytelen tanulni. Minden hétvégémet az iskolákban töltöttem hosszú éveken át, a legtöbb szabadságom a vizsgákra ment el és a legtöbb szabadidőm a tanulásra.

Úgyhogy ne mondd, hogy nem lehet megcsinálni, mert ha nekem is sikerült, neked is fog. Ha nem akarsz életed végéig egy bármikor pótolható, filléres csavar lenni egy gépezetben, akkor értékesebb alkatrésszé kell átalakítanod magadat, akit hálóval vadásznak a munkaadók. Ehhez néha elég egy új kurrens szakma, vagy egy-két nyelv magabiztos ismerete.

Nehéz? Igen. Lemondást igényel? Igen. Hajlandó vagy kifizetni ezt az árat, vagy maradsz a panaszkodásnál? Nos, ez már a te döntésed lesz.

Munka mellett két diplomát szereztem és három pénzügyi szakvizsgát pár év alatt. Ezért nem tudom elfogadni azt, amikor valaki ezt lehetetlennek mondja.

Nem tartod magad értelmiségi embernek? Akkor is érdemes a szakmádban tovább képezni magad, legyél bár autószerelő, vagy asztalos. A szakértelem mindig utat nyit a sikerhez.

Ahogyan a hozzáállás is. Van egy ápoló ismerősöm, gyakorlatilag képzettség nélkül, nettó 90 ezres fizetéssel. És tudod mit, ő úgy gondolja, hogy eleve ápolónak született és szívvel-lélekkel csinálja, kedves és segítőkész a betegekhez, szívességeket csinál nekik, kimegy a boltba bevásárolni szabadidejében és a többi. Semmi pénzzel nem tudnád elcsábítani a munkájától. A kedves és segítőkész hozzáállást a  betegek is észreveszik. Tudod, mennyi jattot kap egy hónapban? Azt mondta, ritkán keres havonta 250 ezernél kevesebbet! Egy “tanulatlan” ápoló! Mindössze a hozzáállás kérdése az egész.

Bár folytatnám még, de elég hosszú bejegyzés lett már így is, ezért itt most félbehagyom.

Utoljára néhány kérdés, kedves Olvasóm: mit csináltál az elmúlt két évben, hogy a sanyarú sorsod megváltozzon? Milyen tervet alkottál a változásra? Mit vittél véghez ezekből eddig? Mit tettél azért, hogy ne egy rossz értelemben vett átlagember legyél csak? Hány szakkönyvet olvastál idén? Hány új angol szót tanultál meg? Utazás közben csak bambulsz a buszon, tuc-tuc zenét hallgatsz, vagy tanulsz valami értelmeset? Az estéid mivel telnek? Öt óra tévézéssel, vagy képzed magad, hogy jól fizetett, megbecsült ember legyél?

Legközelebb itt folytatjuk.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

215 hozzászólás

 • csizkek
  “Az a megoldás ugye még nem jutott eszedbe, hogy ha Neked vagy Gábornak magas a bére és ezért sok járulékot és adót fizettek be az államnak, aki ebből segélyezi az alantas pórnépet, akkor talán a pórnép fizetésének megemelésével is növekedne a járulék és adóbevétel?”
  Latom nem nagyon erted, hogy mukodik a piacgazdasag, kapitalizmus. Erre szavaztunk 1989-ben! E-Korea is alternativa, ahol mindenki egyenlo. Te valasztasod hol elsz..
 • csizkek
  Meg annyit, hogy alapvetoen en senkit nem tartok pornepnek es az allam szocialis erzekenysegevel sincs bajom. Szamomra az ideal a Skandinav allam modell.
  Azzal a hozzaallassal amit irtam korabban, azzal viszont van bajom,
 • Lakliali
  Aha. Tényleg nem a pénzről szól Napoleon Hill könyve:

  “A sarkantyú, ami a gazdagság felé ösztökél
  – Hat mód, ahogyan a vágyat arannyá változtathatjuk
  Hogyan született vagyon egy gondolatból?
  -A gazdagság gondolattal kezdődik
  A tudatlan ember, aki egy óriási vagyont gyűjtött
  Mit csinálnék, ha lenne egymillió dollárom?
  – Hogyan változtassuk át a gondolatot pénzzé?
  Hol és hogyan van lehetőség gazdagság létrehozására?
  A tőke – életünk sarkköve – Lehetőségeid a gazdagodásra”

  Ez csak úgy címszavakban.
  Persze nem lehet egy mondatban az összes szó a “pénz”, ezért kénytelen volt némi körítéssel tálalni.

 • mutyilufi
  “talán a pórnép fizetésének megemelésével is növekedne a járulék és adóbevétel”

  Az állam bevétele ugyan növekedne, de a munkáltató nem tudná kitermelni. Sajnos vannak olyan szakmák amelyeknek alacsony a jövedelmezősége. Ha egy tejfeldolgozóban mindenki nettó 300at kapna, akkor mondjuk a trappista sajt kilója 2000 helyett 3800ba kerülne és nem venné meg senki. Az is szempont hogy ha könnyen pótolható valaki munkája, az lefelé nyomja a béreket. Bizonyos területek lemaradnak, bizonyos szakmák leértékelődnek. Ezzel sajnos nincs mit tenni, nem a bányász tehet róla hogy már nem éri meg bauxitot bányászni. Ennek ellenére nem tehet mást mint hogy alkalmazkodik és ha van mód új szakmát tanul. a hőzöngésből nem lehet megélni. Szerintem ez a poszt is valami hasonlóról szól nem másról.

 • Lakliali
  Ja, most már értem.
  Ha a Te fizetésedről van szó, akkor tudásalapú társadalom, a tudást meg kell fizetni.
  Ha meg a Józsiéról aki a szaktudását szintén hozzáadta azokhoz a javakhoz amiket te is használsz/élvezel -és mindezt minimálbérért – akkor ő így járt, piacgazdaság van, meg kapitalizmus.

  Én messze nem azt mondtam, hogy kommunizmus és mindenki egyenlő, hanem azt, hogy ha Te mondjuk 10 egységnyi magas szintű tudással jogot formálsz 10 egységnyi bérre, akkor a Józsinak is megjár 5 egységnyi tudás után 5 egységnyi bér.
  Ha lusta volt tanulni és nincs csak 8 általánosa ezért szakképzettsége sem de dolgozik vmiféle betanított munkát, akkor, DE CSAKIS AKKOR kapjon minimálbért.

  Másrészt meg ha jól emlékszem a kezdő cikkre, tulajdonképpen az egész arról szól, hogy azért kell tanulni, hogy többre vigye az ember az életben.
  Csak az a bökkenő, hogy én egyre inkább úgy érzem, hogy itt egyesek különbnek és feljebbvalónak gondolják magukat másoknál.

 • Lakliali
  ” Ha egy tejfeldolgozóban mindenki nettó 300at kapna, akkor mondjuk a trappista sajt kilója 2000 helyett 3800ba kerülne és nem venné meg senki…”

  Azért ez így nem teljesen igaz, ugyanis 300 kilométerrel nyugatabbra bármelyik tejfeldolgozóban mindenki nettó 300-at kap (átszámítva), aztán mégis annyiba kerül a bécsi Tuskóban is a tej (sőt inkább olcsóbb), mint a pestiben.
  Most akkor ez hogy a francba is van?
  Merthogy az osztrák gazda sem adja ingyért a tejet a tejfeldolgozónak!

 • mutyilufi
  Ebben igazad van de azt azért nem árt hozzá tenni hogy ott ezért halálra dolgoztatják az embert. Egyik ismerősöm csinálja, állítása szerint napi 12 óra, heti 6 nap. És az élelmiszer pl. valóban nagyjából annyi mint itthon, de a szolgáltatások sokszorta drágábbak, albérlet ugyanezen ismerősöm állítása szerint legalább 180e. Ezért eleve csak úgy éri meg kimenni ha van munkásszálló. Szóval ottani viszonylatban ők sincsenek ám nagyon megfizetve.
 • rbn
  Az én frusztrációm?
  “Viszont ez a hozzaallas Mo.-on tomegesen nem nagyon mukodik! Egyszeruen konnyebb rafogni minden az elmult husz-tiz-nyoc evre, a zsidolibsimittomen mikre vagy csak szimplan a nyulra! Egyszerubb mindent allamtol varni, szajkozni nepnemzeti “ertekeket” es frocsogni belfoldre-kulfoldre, hogy ez nekunk JAR! Ures lozungok nemzeti kontosben, teljesen nulla hozzaadott ertekkel.”
  Ez mi akkor ha nem lenézése, főlleg a “nulla hozzáadott értékkel” részel!
  Ti láttatok már valakit kétkezi munkával dolgozni? Ti láttatok monjuk egy vidéki CBA boltban mit güriznek a létminimumért, fele annyi létszámmal mint kéne, nők, akik huzkodják a féltonnás-tonnás raklapokat? Van ott boltvezető, igaz az sem diploma, mégis szakmán(bár ma már ez sem szakma) bellül továbbképzett, aki ugyanugy húzza raklapot, és fel is mos ha kell, és még tűri a megalázatatás fentről ippen többér mint a létminimum, miközben több millióért felelős. Pl. ő is csak ok nélkül hőzöng? Vagy emlékszel pár éve egy multi bejövetel után asszem karszallaggal kellett jelölni a nőket, mikor nehéz napjaik voltak, és számolták, utánna levonták a bérből mikor kiment a mellékhelyiségbe? Na az ilyen helyeken dolgozók a hőzöngők? Persze tanulni kellenne, és innen kitörni, igaz? Pár emberre igaz is lehetne, de már állatlánosítás megy, úgyhogy álltalánosítsunk. Mi lesz kb 10év múlva? 2diplomával tennék ugyanezt? Te megtennéd? Persze hogy nem! Te nem ezért tanultál, de ahogy alakul ez marad az autókornak! És pont ez miatt a gondolkodásmiatt, hogy aki nem tanult (egészen diplomáig), az nem ér semmit, és az oktatás is így van kialakítva Mo-n! Itt mindenki lassan papírmunkás lesz, és gyakorlatilag nem lesz semmi egyik oldalról átrakva a másik oldalra amiből tényleges pénz is áll a házhoz, majd mindenki értékpapírt ad ki, hogy bevétele legyen, meg munkát adjon a papírmunkásoknak, akik osztanak-szoroznak!
 • rbn
  A magyarnak, de nem az osztráknak! Nekem is van pár ismerősöm aki osztrákba, németben dolgozik, dolgozott. Nem kell többet dolgozni, mint itthon, a munkafeltételek lényegesen jobbak, a pénz sokkal jobb, a saját állampolgáruk ugyanazért a munkáért, többet kap mint a magyar, stb. Szóval az mese habbal, hogy ott többet dolgoznak, meg többet ér a munkájuk, stb. Ja és nem tanultabak mint a magyar, ugyanabban a munkakörben!!!
 • Kiszmol
  Akkor visszatérnék a cikkben felvetett témához.

  Beszéljünk arról is, mennyit keres egy indiai, egyiptomi, pakisztáni építőipari szakember? Havi 150 dollárt? 200 dollárt? Pedig a dögmelegben 14 órát dolgozik.

 • Kiszmol
  Akkor visszatérnék a cikkben felvetett témához.

  Beszéljünk arról is, mennyit keres egy indiai, egyiptomi, pakisztáni építőipari szakember? Havi 150 dollárt? 200 dollárt? Pedig a dögmelegben 14 órát dolgozik.

 • Kiszmol
  Komolyan nem értem, mit nem értesz az írásain.

  Adj nekem egy idézetet az akkor leszel boldog, ha gazdag leszel alátámasztására.

  Az összes könyve arról beszél, hogy rajtad múlik, mit érsz el.

  Az, hogy az emberek jó dolgokat akarnak elérni, mint pénz, siker, gazdagság, megbecsülés, nem értem, miért lep meg téged. Ha betegséget, halált, mélyszegénységet, megvetettséget akarsz elérni, az a te dolgod, NH a többi 99,9%-nak írt.

 • Kiszmol
  Kedves “több pénzt a kisembernek” hozzászólok,

  Akkor a problémát ügyesen felvetettétek, hogy a kisember kereshetne többet is. (még egyszer megjegyzem, kb. 5 milliárd ember örömmel keresne ennyit még a magyar árak mellett is.)

  Ezt már értjük. Mi lenne a megoldás erre? Utoljára a szocializmusban mondhatta meg az állam, ki mennyit keressen. Térjünk vissza oda és mától megint az állam írja elő, ki mennyi pénzt kapjon?

  Elnézést, de úgy támadjátok a kommentelőket, mintha ők tehetnének arról, hogy ti keveset kerestek.

  Igen, az építőipar válságban van, de becsszó, nem miattunk. Sokan vannak, akik keveset keresnek, de tényleg nem mi tehetünk róla.

  Kis keresetűnek az egész világon frusztráló dolog lenni, még az USÁ-ban és Svájcban is.

  Felteszem a cikkben feltett kérdést még egyszer: a probléma felismerésén túl a megoldáson is folyamatosan töröd a fejed? Ha esetleg igen, nagy probléma, ha mi sem tudjuk a választ?

 • Kiszmol
  “A sötét agyú…te fajtád…menjél el innen nagyon messze” kommentedet kimoderáltam. Ilyen hangnemben kérlek ne írogass. Bárki véleményét támadd nyugodtan, de a személyét tartsd tiszteleteben.
 • LobeltLedfold
  Gyakrabban kellene erre járnom. Elolvastam a pénteki majd a mai posztot és kommenteket is, és mint általában most is jól szórakoztam és érdekes szemléletmódokkal találkoztam.

  Alapvetően nem értem azt, hogy miért mindig más a hibás ha valami nem úgy történik, ahogy megálmodtuk. Miért mindig az állambácsi, a gazdagok, a jobban keresők, a vállalkozók, a multik a hibásak? Vagyis asszem értem. Sokaknak egyszerűen nem fér a fejébe az, amit manapság a kapitalizmus-demokrácia kettősége jelent. Főként a kapitalizmus, ez mégiscsak pénzügyi blog.

  A szavannán ágyékkötőben rohangálva aki lassan fut azt megeszi a strucc, de legalábbis fenékbe csípi. Este a tábortüznél a gyorsabbak vigyorogva csücsülnek, a lassúak meg szomorúan álldogállnak, hisz fáj a sejhajuk. Verseny van sajnos, ami jó, mert lehetőséget ad az adott körülmének között jobbaknak, hogy kiemelkedjenek, és rossz, mert azok, akik az adott elvárások szerint nem produkálnak extrát azok nem jutnak egyről a kettőre. Ez a rendszer, nem csak itt, Nyugaton is. Az ember vagy megtalálja saját versenyképességének a mibenlétét (ehhez keresni kell, és méginkább tenni kell érte, méghozzá tudatosan), vagy marad a szomorú álldogálás és a kényelmesen heverészők nem sajgó hátsójának írigylése.

  Aki a nyugat-európai életszínvonalról álmodik annak azt tudom mondani, hogy el kell menni nyugat-európába, manapság ez igazán nem nehéz, Schengen meg mifene. Nem lenne nehéz… csak hát arrafelé is ugyanúgy megkövetelik a nyelvtudást mint ahogy idehaza sem nagyon lehet elhelyezkedni magyar nélkül az állások 99,99%-ban. A nyelvtudás megszerzése kutyakemény menet, nem pénz, hanem első sorban idő, elszántság, önsanyargatás, lemondás, küzdelem. Nehezebb a differenciálegyenletek haladó kombinálva a szimbolizmus szerepe Umberto Eco műveiben című tantárgynál is. Ez sokaknak nem megy, főként a misztikus “nyelvérzék” hiánya miatt.

  Ha viszont nincs nyelvtudás akkor bezárult a kör, csak a helyi mikroviszonyok között versenyzünk és nem lépünk ki a világpiacra magunk is, akkor vagy az itteni körülmények között tudunk valami extrát, vagy nem leszünk versenyképesek, lesz valaki aki jobb és így ő végezheti a jobban fizető melókat.

  Objektív igazságban meg mindenki megkapja ami jár dologban lehet hinni, de még a hit szerint is csak halálunk után jön ez a fázis, addig mégiscsak magunknak kellene valamit tenni, ha nem vagyunk elégedettek az életünkkel. Vagy a politikusoknak, de azok meg hiába ígérnek, valamiért soha senki nem lesz egyszerre lottó milliomos, teljesen érthetetlen.

  Jó volt a poszt, köszi!

 • zumm
  …minden ismerős, az albérlet, a plusz munkák a megélhetéshez. Majd jött a család és rádöbbentem, csak akkor lesz elég ha én ezt úgy akarom. Építkeztünk született két gyerekünk és én elkezdtem a tanulást, kétszer főiskola, diploma. Sok mindenben igazad van hiszen csak abban az estben lehet változtatni, ha kellő a motiváció és tudatos döntések viszik az életünket tovább. Ennek ellenére van a gazdaságnak befolyásoló hatása, amit nem lehet bekalkulálni. A svájci frankos hitelünk ( mert, ahogy te is mondtad az ember előteremti a pénzt ha nincs) is ide tartozik. Megszületett a harmadik gyermekem és a lehetőségek ellehetetlenítése kellőképpen bekorlátozzák a fantáziámat a megoldás keresésben, hiszen nem gondolnám magam felelőtlennek, mert bővült a családom. Már a gondolat is lehangoló, hogy a gazdaság a szociális háló negatív változásától való félelem miatt ne legyen gyerekem.
  Tudom csupaszon születünk és csupaszon is távozunk, de az az én felelősségem, hogy a gyermekeim és magam is ezt az időszakot megéljem. 23 évet tanultam a 44 életévemből. 26 évet dolgoztam eddig. Most nem látom a megoldást. Mindennapi kérdés tényleg ez csak az én hibám?
 • LetLoveRule
  Laklialinak és még párnak: minden csak rajtad múlik.
  Ha erre még nem jöttél rá X évesen, az elég dráma. Vannak emberek, akik ösztönösen pozitívak, vannak, akik képesek tenni az életükért, vannak, akik pedig nem. Ha valaki 8 általánossal rendelkezik, előtte az élet, hogy változtasson az Édenhotel nézése helyett… vagy kesereghet a nappaliban és a munkásszálón. Ezt nem MLM könyvek írják, vannak zseniális könyvek, audio-book-ok, letölthető anyagok, előadások, önképző anyagok, stb. Hajrá.
  Egyik kedvenc előadóm – Zig Ziglar – vállalatvezetőket tanít, politikusokat, nem hókuszpókusz és ufókutatás. Segít lerövdíteni az önismereted útját. Javaslom, kezd ott pl. ha megy az angol. Ha nem, akkor azért is tenni kell.
  Ő mondja az egyik előadásában: egy bárpultos csaj ha kesereg, mert szar a melója, nem fog előrébb jutni. De 100x nagyobb esélye van, hogy a bárpult vezetője legyen, ha mindent megtesz érte – a főnökei előbb utóbb látni fogják. Persze, jöhetsz az ellenpéldával, hogy az Ági presszóban Soroksáron a barátnőm…nem. Ez így van és ez csak rajta múlik. Ezekután ülj be Bp-en egy bárba, vagy akárhová és figyeld az ott dolgozókat néha….ez csak egy példa, mindenre igaz.

  Megarespekt Kiszámolónak ezért a posztért és az összes tevékenységéért.
  Időnként pár embernek – ha nem is tartósan – el kellene menni külföldre, de nem csak a tengerpartig jutni, hanem némi élettapasztalatot szedni, mert akár tetszik, akár nem, itt a túlélésről és annak minőségéről van szó – és lenne mit tanulni máshol, másoktól.
  Szóval, a végén minden csak rajtad múlik, vésd be.

 • LetLoveRule
  Lobelt Ledfold 🙂
  = 100% korrekt, egyetértés.
 • Bannosember
  Azért nehogy már azt gondoljuk, hogy egy osztrák, német, francia, angol átlagmelós többet és annyival jobban dolgozik a béréért!
  Miközben ugyanazt az árut állítja elő szinte ugyanazért a boltban megvehető végösszegért mint magyar kollégája.
  Különben is 4x-6x jobban?
  És ezt hogyan?
  A német pék 6x jobb kenyeret süt?
  Az angol orvos 6x jobban ért az orvosláshoz és jobban gyógyítja a beteget? (Biztosan így van, ezért várják tárt karokkal a magyar dokikat.)
  A francia műszerész 6x jobban javítja ugyanazt a panelt ugyanabban a típusú készülékben?
  Persze. A német, francia, angol átlagmelós 8 órában megcsinálja azt amit kiadnak neki, aztán megkapja a 2-3000 eurónyi munkabérét (mondjuk 2x-es ottani minimálbér), elmegy haza, kibont egy sört és leül a tévé elé.
  A magyar átlagmelós mit csinál?
  8 órában ugyanazt mint ottani kollégája (csak itt az itthoni minimálbérért), aztán aláírja a távozást a hivatalos jelenléti íven. Aztán elé tolják a “nem hivatalos” jelenléti ívet, azt is aláírja, és jókedvében még ottmarad 4-6 órát melózni.
  Ismétlem MELÓZNI, és NEM LAZSÁLNI!
  Aminek az ellenértékét vagy megkapja zsebbe, vagy nem. De inkább nem.

  Azt meg ne emlegessük, hogy odakint mennyivel drágább az élet, mert pl. a napokban volt itt a neten egy Bpest vs. Brüsszel bevásárlóközpont ár összehasonlítás.
  Aztán az jött ki, hogy Brüsszelben kb. 6%-al magasabb az árszínvonal mint nálunk. És a bérszínvonal?
  A szolgáltatások lehet, hogy drágábbak, de egyrészt fodrászhoz nem létkérdés 2 hetente járni, akkor sem történik hatalmas baj, ha netán 2 havonta mész el, zabálni viszont mindennap kell!

  De rendben, ne hasonlítgassuk folyton magunkat a fejlett nyugathoz, csak akkor ne hozzunk ide indiai meg afrikai példákat sem éhező, nyomorgó emberek millióiról, hogy milyen szuper nekünk hozzájuk képest!

 • whave
  latom, te mindenre rendelkezel valasszal, de a himnuszos soraidbol latszik, honnan fuj a szel. 🙂

  2003-ban pontosan brutto 200.000 volt a kezdo fizetesem, 19 evesen, egy erettsegivel a zsebemben, palyakezdokent egy multinacionalis cegnel. ez AKKOR volt. nyilvan a posztiro sem tegnap kezdte.

 • LetLoveRule
  Dehogynem, hozzuk ide! A világ 4/5-e szarabbul él, mint az 1/5. De itt most rólad és az itt élőkről szól, illetve arról, hogy a röpke, szerencsés 50-60-70-80 évedből TE mit hozol ki: KESEREGSZ, VAGY VÁLTOZTATSZ? Mert lehet mindig. Van rá valami terved? Ha nincs, legyen. Vagy megelégszel annyival, hogy itt igazságtalanság van, és volt és már 50éve ez van, sőt 1000 éve, sőt … – vagy összeszeded magad és változtatsz az aktuális kereteiden belül, ha meg az kicsi és szűkös, akkor tedd nagyobbá.
  Ne keressünk igazságot se Brüsszel, Ausztria, Németo., Svájc, stb. országokban. Nincs egyenlőség és senki sem mondta, h. itt az lesz, az kell legyen. Itt rólad van szó, hogy képes vagy-e végiggondolni, cselekedni, vagy egyszerűbb a téged ért igazságtalanságokat elkönyvelve mérgelődni, másokra irigykedni. Rajtad múlik ez is.
 • Bannosember
  Mivel úgy érzem én is meg lettem szólítva.
  Ad.1:
  Nem szoktam sem Éden hotel, sem V.V. sem hassonló baromságokat nézni.
  Ad.2:
  Nem is 8 általánossal rendelkezem, ugyanis eddigi életemből 21 évet töltöttem tanulással és nem azért mert ennyiszer évet ismételtem.
  Ad.3:
  22 év munkaviszony van a hátam mögött, eddig volt 3 munkahelyem (egyikről sem úgy rúgtak ki, hanem én mentem mert jobbat akartam, 10 évig vezettem a saját vállalkozásom.
  Szóval nekem Te ne akard azt sugallni, hogy netán azért nem jutottam el ahová akartam, mert sem célom, sem akaratom és hozzáállásom nem volt és egy tanulatlan senki vagyok, úgyhogy vessek magamra!
 • mutyilufi
  Ha a gyermekkori barátom állítása és a te fröcsögésed között kell választanom, akkor neki hiszek. Ő pedig azt állítja (ami egyébként reális is) hogy magyar viszonylatban jó lehet keresni de rengeteg munkával. Húsfeldolgozó, tejfeldolgozó, farmok, stb. Mindenhol 10-16(!!!) órákat kell dolgozni. Ha kint akarsz maradni majdnem ugyanolyan szegény leszel mint itthon. Ha pedig a szerencsédet mész megcsinálni akkor 3-5 évig spártai életmódra kell berendezkedni, munkásszálló, dolgozlol, alszol, eszel. És ne a termékek hanem a szolgáltatások árát hasonlítsd össze. (albérlet, mozijegy, egy korsó sör, fodrász, akármi) A kötelező biztosítás ami nekem évi 13e egy volt kollégámnak aki azóta Londoban él, évi 150e. De tudod mit, ne higgy nekem! Menj ki és nézd meg magad! Ne irigyeld a francia pék bérét, szabad a gazda, akkor menyj oda dolgozni. Szívből útálom Budapestet, élhetlen koszos város, és amint lehet újra hazamegyünk. De lassan két éve mégis itt dolgozunk mert jobban lehet keresni, és a céljainkat hamarabb el tudjuk érni.
 • Bannosember
  “2003-ban pontosan brutto 200.000 volt a kezdo fizetesem, 19 evesen, egy erettsegivel a zsebemben, palyakezdokent egy multinacionalis cegnel.”

  És ez itt, Magyarországon.
  Úgy, hogy bementél az utcáról, 19 évesen, egy érettségivel.
  Bruttó 200 ezer. 2003-ban. Aha.

  Csak úgy egész véletlenül odamentél, bekéredzkedtél és azt mondták: jé, hát itt van ez a helyes fiatalember, igaz, hogy csak egy érettségije van, most jött ki az iskolából, tehát tutira nem ért semmihez, de azért adjunk neki gyorsan egy középvezetői állást!
  (Mert dobozpakolásra sem akkor sem most nem ad egy multi bruttó 200-at.)

  És ugye csöppet sem segített be Anyuci/Apuci v. valami jó pozícióban levő ismerős?
  Na azért ne komolytalankodjuk már ennyire!
  Ilyen csak a mesében, vagy ezekben a bizonyos “Így legyünk gazdagok…” könyvekben fordul elő.

 • LetLoveRule
  Nem, dehogy, egy szélsőséges példa volt, sorolhattam volna millió végzettséget és TVműsort, akármit, itt nem erről van szó, de senkiről nem feltételezem, hogy tanulatlan, vagy bármi, ne vedd személyeskedésnek.
  Nem kell tanultnak lenni ahhoz, hogy nagy változásokat érjen el az ember, vagy tanulatlan is lehet akárki, ha egyszerűen képes átlátni az életét és megfelelő lépéseket tenni.
  De azt szeretném viszont sugallni a 22 év alatt ( előtte), hogy minden, amit elértél az rajtad múlott a körülményeid által behatárolva, de ha a körülmények nem elfogadhatók számodra, akkor is még mindig ott vagy Te, hogy változtass rajta, amikor lehetőséged van rá és te is akarod. Pl. Kiszámoló már jópárszor utalt rá – nyelvet kell tanulni? Akkor megvesszük a könyvet, tanfolyamra megyünk. Pénzbe kerül? Le kell mondani valamiről. Ésatöbbi.
  Csak tudod, sokszor könnyebb ujjal mutogatni, másokra, szomszédra, szomszédos országokra és bezzegelni és hidd el, sokaknak ez egyszerűbb és itt meg is állnak ezen a szinten.
 • LobeltLedfold
  Nyugat nem azért termel jobbat, mert jobban a süt a pék, hanem mert ott van az ipar. Amit néha, versenyképességi alapon, ide kiszervez. Azért van ott az ipar, mert hamarabb kezdett, évszázadokkal, polgáriasodni. Hamarabb gyűjtött szellemi tőkét, hamarabb innovált. Esetleg technológiai előnyével lerabolta a fél világot (gyarmatbirodalmak), néha kiírtott egy-egy kontinensnyi őslakost is, de hát erről a lehetőségről mi már lemaradtunk (többnyire Németország is, mégis jól nyomják). Ott azért élnek jól, mert nagyapáik már megszenvedték a megszenvedni valót. A mi öregeink le voltak maradva, és mi is. A nyugati életszínvonal eléréséhez is egyetlen dolgot kell tenni: versenkyépessé válni, tanulni, gyűrni, nyomni. Különben jön a strucc. Vagy a kínaiak.
 • whave
  nem, nem pontosan igy volt. elmondom eloszor az en stilusomban reagalva.

  inkabb ugy volt, hogy szepen leerettsegiztem juniusban, majd julius elsejen elkuldtem nagyjabol 20-30 helyre az oneletrajzomat, angolul-magyarul szepen. minimalis munkatapasztalatot bele tudtam irni, mert nem derogalt 16 eves koromtol kezdve webes magazinoknal HTML szerkesztokent es egyeb ‘alantas’ poziciokban dolgozni 4-6 orakat, kozepsuli utan. ezen kivul meglett az angol felsofok is.

  es igen, egyszercsak visszajelzett az egyik ceg (mint kiderult, fejvadasz, de akkor azt se tudtam, ez mit jelent), bementem, kitoltottem 1-2 technikai es szemelyisegtesztet, majd felhivtak angolul nyelvtudast, kommunikacios keszseget es problemamegoldo keszseget tesztelni. mindenen atmentem, es nagyon orultek nekem. idegen nyelvu ugyfelszolgalat volt a melo, nem kozepvezeto. mindannyian ennyit kerestunk, kb 200-an voltunk a csapatban. EDS Magyarorszagnak hivtak akkor a ceget, mara mar bekebelezte a Hewlett Packard. itt akkor ezert a munkaert ennyi volt a fizetes. ezt 2 evig csinaltam is, majd miutan tobbszor bizonyitottam a muszaki hozzaertesem, eloleptettek technikussa, es beindult a karrier megalapozasa. TENY, hogy ezt ma mar nem lehet megcsinalni, ez 2003-ban volt. akkoriban porgott fel a magyarorszagi off-shore helpdeskek eraja, rengeteg fiatalt kerestek, akiknel pusztan a nyelvtudas szamitott (a legtobb kollegam amugy diplomas volt, altalaban bolcsesz-beallitottsaguak).

  apuci egy toxikologus, a kozszferaban, kozalkalmazotti fizetessel es annak minden ‘elonyevel’.
  anyuci egy kozmetikus, aki azota rokkantnyugdijas lett egy ritka betegsegnek koszonhetoen (persze ma mar nem az, ugye).
  nyilvanvaloan sok beleszolasuk volt a multis kornyezetbe valo bekerulesemre, nyelveket sem beszelnek… 🙂

  es akkor most a te stilusodban, te p*raszt 🙂

  nem hiszek neked, mert:
  ad1: a vitatstilusod pedig erosen idezi a valosagsoban latottakat, arrogans, lehengerlo, ugyanakkor tudatlan es szuklatokoru vagy.
  ad2: nemtom, mit tanulhattal, de ezekszerint nem a megfelelo dolgokat, ha tanultal egyaltalan, mert nem vagyok koteles en se hinni neked. 🙂
  ad3: ha annyira tapasztalt lennel, rajohetnel, hogy mivel lehet, es HOL lehet penzt keresni, es azt csinalnad. de te sirankozol. illesz a profilba. 🙂

 • enMegmondtam
  Egy kicsit szeretnék hozzátenni ahhoz, amit Kiszámoló leírt. Biztos ő is így gondolja, de azért szerettem volna itt látni.

  Eddig többen is leírták, hogy a pénz, a megfelelő kereset elérése az egy dolog. Vitán felül áll az örök közhely, hogy a pénz nem boldogít… …csak hasznos.

  Például Evan is szépen leírta az életpályáját, ami tényleg hatalmas teljesítmény, de sajnos ez az egyenletnek csak egy kis része. Jó dolog sokat keresni (ennyit én valószínűleg soha nem fogok), de még jobb *olyan munkával, amit az ember tényleg szeret*.
  Multinál ezt sokszor nehezebb megvalósítani, de nem lehetetlen. Innen kezdve viszont leszállok Evan példájáról, mert nem ismerem az életét. Inkább Kiszámolóval és Vakmacskával folytatnám. Lehet, hogy élhetnének fényesebben, de azt csinálják, amit szeretnek és amiben hisznek, ráadásul jól. Ez hosszú távon általában meghozza a gyümölcsét.

  Sokan írták, hogy Budapest egy szar hely. Én itt születtem, szerintem nem az. Kétségtelen, hogy rengeteg hibája van és aki nem szokott hozzá, idegenül érzi magát. Néha én is el tudnám képzelni az életemet egy csendes faluban. Valószínűleg ugyanazokkal a problémákkal kéne megküzdenem, mint akik vidékről Budapestre költöznek. Sokkal élhetőbb a hely ahol laksz, ha beépülsz a lakókörnyezeted szövetébe.

  Azt hiszem a Budapestre költözők többnyire ezt szokták elrontani és így nem lesz igazi otthonuk. Szerintem, ha valaki *tartósan* nem tud *gyökeret ereszteni az őt körülvevő közösségben*, annak kisebb esélye van a boldogságra. Ezt teheti sporton, társadalmi megmozdulásokon, gyerekek iskoláján, politikán, valláson keresztül. Rengeteg lehetőség van, de ezek közül néhánnyal élni kell. Ilyenek Budapesten is vannak, csak sokkal nehezebb őket megtalálni, mint vidéken. Például a Kiszámolós találkozó is ilyen. A Kiszámolós sörözés meg pláne ilyen lenne.:)

  Korábban Kiszámoló is utalt rá, hogy azért mindezt igen nehéz összeegyeztetni a *harmonikus családi élet*tel. Ez nálam abszolút feltétel hosszú távon és szerintem Gábor itt egy kissé le van maradva, de erről is volt már szó. (arról most nem akarok írni, hogy a nyugdíjkérdést tovább súlyosbítja, hogy nemcsak kevés gyerek van, hanem nő a generációk közti távolság is)

  Végül azt is fontosnak tartom, hogy az *általad megtalált értékeket tovább tudd adni a gyerekeidnek*. Hiába az egész küzdelem, ha a gyereked egy gyökér lesz, aki nem tudja megbecsülni mindazt a szellemi és anyagi tőkét, amit te egy élet munkájával összeszedtél.

  Ahhoz, hogy a fenti feltételek generációkon keresztül teljesüljenek, elképesztő fegyelemre és kitartásra van szükség a család minden tagja részéről. Emberöltőkön keresztül.

  Na ez az, amit igazán nehéz megcsinálni.

 • zaama
  nagyon jó válasz bravo :)))
 • LetLoveRule
  whave – wow:)
  Egyébként a saját ismerőseim között körbenéztem és nem mindenki érti a fentebb leírtakat. Mások vagyunk, másképp gondolkodunk, másképp értelmezünk szöveget/postot/kommentet, másképp érvényesülünk és másképp AKARUNK élni. De ezzel nincs is baj, senkit nem kell megváltoztatni, vagy rájön, vagy nem. Vagy leragad a francia pék témájánál vagy tesz valamit, hogy ne ragadjon ott le és ne csak a környezetében keressen hibát.
  Lobelt Ledfold – ismét 100% agree.
 • Devins
  Kiszámoló: Írhatnál a maradó magánnyugdíjpénztári tagok helyzetéről: visszalépjek( kikérjem a reálhozamot)/maradjak/átvigyem önkéntesbe.
  Az aegon tegnap jelentette be, hogy felszámolja a magánnyugdíjpénztárát, van náluk majdnem 3 milliónyi pénz (tőke hozam.)
 • Devins
  Kiszámoló: Írhatnál a maradó magánnyugdíjpénztári tagok helyzetéről: visszalépjek( kikérjem a reálhozamot)/maradjak/átvigyem önkéntesbe.
  Az aegon tegnap jelentette be, hogy felszámolja a magánnyugdíjpénztárát, van náluk majdnem 3 milliónyi pénz (tőke hozam.)
 • zaama
  van egy réteg aki menthetetlen, nekik hiába mondod hogy neked kell megtenned mindent azért hogy boldogulj az életben, úgyis csak az lesz a válasz hogy az állam hibája mert bezzeg Ausztriában jól él a paraszt, ha valaki talál rendes állást azt meg biztos anyu nyomta be az ismerősei segítségével, stb stb, bármit mondhatsz nekik hasonló buta választ kapsz, totál fölösleges velük vitatkozni mert úgysem fogják soha megérteni, hogy nem az állam bácsitól vagy másoktól kell segítséget várni mindeni csak saját magára számíthat igazán
 • csizkek
  @lakliali: “Te mondjuk 10 egységnyi magas szintű tudással jogot formálsz 10 egységnyi bérre, akkor a Józsinak is megjár 5 egységnyi tudás után 5 egységnyi bér.”

  Valamit te nagyon nem ertesz, hogy mukodik a vilag korulotted. Hol irta barki is, hogy „JOGOT FORMAL” egy fizetesre?? Milyen jogot? Odamesz a munkaltatohoz, hogy adj penzt vagy lecsukatlak? A fizetes mindig egy kettos alku, ezen kivul annyibol reszesulhetsz, amit a ceg/agazat ahol dolgozol megtermel! Ugyanugy gondolkozol mint a bananos. Azt hiszitek, hogy ha egy ember bever egy szeget egy butorba, az ugyanannyit er Mo.-on v. Nemetorszagban v. ha erre a szegre egy “mukincset” akasztanak. Ezt a fajta munkaalapu es munkaegyenerteku tarsadalmat mar kiprobaltak paran, koztuk Mo. is. Te hany sztahanovi egyseget teljesitettel anno? Mukodott az a rendszer?
  Az meg megint egy nagy tevedes, hogy aki diplomas az automatikusan tobbet keres! Az keres tobbet aki reszt tud venni olyan munkafolyamatokban, olyan termekek letrehozatalaban, amiert tobbet fizetnek. Es ez k. fuggetlen a te vagy mas erkolcsi megitelesetol! Ez a rendszer. Ha nem tetszik, szavazz masra!

 • whave
  persze. degradaljuk a masik ertekeit-eredmenyeit, ha azok jobbak, mint a mieink, sot, hazudtoljuk meg. ez nagyon megy nekunk. 🙂 a gazdasagunkat sem mi rontjuk el a befektetok eluzesevel, nem; az EU nyom el minket, kivulrol, akik amugyis moralisan romlottak, undoritoak, tan meg zsidok is 🙂

  a masik kedvencem, amikor aszondjak, “de te szerencses voltal”. igen, fel lehet szerencsekent is fogni, hogy visszajeleztek. ez a ceg volt az egyetlen a 20 probalkozasbol. de en nem a szerencse gyumolcsenek erzem, hogy 19 eves koromban mar volt mit irni az oneletrajzomba, illetve ezt meg tudtam irni a megfelelo formatumban es angolsaggal is, valamint hogy az informatikai hobbimnak-erdeklodesemnek-onkepzesemnek koszonhetoen lett egy gyakorlatban is hasznalhato tudasom.

  ezt inkabb mind megalapozasnak erzem. ahogy jelenleg sem veletlenul tanulok penzugyi alapismereteket, foglalkozom celiranyos, kulfoldon is elismert szakmai tanfolyamok elvegzesevel, illetve jarok intenziv nemettanfolyamra.
  siras es fosban uszkalas helyett keszulok az 1 even belul esedekes tavozasra, feladom az alberletet, visszakoltozok anyamekhoz 28 evesen, es gyujtom, gyujtom, gyujtom az indulotoket.

  mert hazaarulo IS vagyok, nem csak hazudos-szerencses-protekcios. 🙂

 • csizkek

  Olvasd el lassabban mit irtam, hatha megerted!
  (Pontosan tudom mit guriznek emberek. A szuleim is huztak a raklapot, nagyszuleim is. Ettem eleg parizert, hogy tudjam milyen raklapot huzogatni. Sot foiskola alatt jomagam is huzogattam eleg raklapot. Probalj meg ne oktatni, hanem ertoen olvasni!)
 • csizkek

  ” Szóval az mese habbal, hogy ott többet dolgoznak, meg többet ér a munkájuk, stb. Ja és nem tanultabak mint a magyar, ugyanabban a munkakörben!!!”
  Ne csak a haveroktol tajekozodj! Nemetorszagban 10 barmilyen magyar melosbol 8 at az elso heten hazazavarnak. Pia es az akkora arc miatt, ami nem fer be az ajton. Azok akik meg mindig azt kepzelik, hogy nincs kepzettebb es jobb a magyar munkaeronel, na ok nagyon gyorsan hazamennek es osztjak az eszt. Akik maradnak azok kicsit mast irnak, mas szemmel.
  “Magyarnak”, kulfoldinek akkor fizetnek kevesebbet, ha nem beszeli a nyelvet es bevallal vmi rabszolgamelot. Heti 6nap, napi 12ora. Hagy ne meseljem milyen magyar vallalkozok uzemeltetik ezeket a rabszolgagyarakat.
  Aki eleg kepzett, beszeli a nyelvet, az NEM fog kevesebbet keresni mint a nemet, osztrak kollegaja. Es en nem hallomasbol irom a tapasztaltakat.
 • konkav
  Kiszámolós sörözésre jelentkezem 🙂

  Valamint szeretném javasolni a “Kiszámoló Klub” alapítását. Nem kellene túl sok cicoma, egy “zárt” fórum (regisztrált tagoknak), valamiféle privát üzenetkezelő (akár úgy, hogy a user mail címére továbbítódjon az üzenet) és egy naptár.

 • Lakliali
  Hol írta bárki is, hogy jogot formál egy fizetésre?
  Hát másról sem szól itt a hozzászólások nagy része mint olyanokról, hogy aki tanultabb mint a lenézett átlagember, az megérdemli akár a több 10-szeres szorzót is. Mert ő gürizett és tanult érte. Ő megérdemli.

  Amint pedig arra próbálok célozni, hogy hát a maga szintjén az átlagember is tanult valamit – hiszen nem tudná különben elvégezni a rábízott munkát – és ezért esetleg a minimálbérnél több járna neki, akkor meg rögtön jöttök a kapitalizmussal meg a versenyképességgel.

  Persze az, hogy adott esetben egy cégnél a néhány 10 fős menedzsment bértömege például 2-3-szor annyi mint az effektív termelő munkát végző 500 alkalmazotté összesen, az nem versenyképességet befolyásoló tényező.

  Mondhatjuk erre azt, hogy ez a kapitalizmus, de ez így nem igaz.
  Ez a vadkapitalizmus.
  A kapitalizmus az, amikor a melós is megkap annyi bért, hogy regenerálódni tudjon, hogy újra tudja termelni a munkaerejét.
  De ez minimálbérből nem megy.

 • Kiszmol
  Konkrétan törvény tiltja, hogy kevesebbet fizessen egy magyarnak, mint egy németnek, vagy osztráknak. Pontosan azért, hogy ne legyen érdeke a cégeknek olcsóbb kelet európai munkaerőt alkalmazni.

  Ha egy cégről kiderül, hogy ezen akar spórolni, olyan büntetést kap, hogy csődbe is megy tőle.

 • Kiszmol
  Konkrétan törvény tiltja, hogy kevesebbet fizessen egy magyarnak, mint egy németnek, vagy osztráknak. Pontosan azért, hogy ne legyen érdeke a cégeknek olcsóbb kelet európai munkaerőt alkalmazni.

  Ha egy cégről kiderül, hogy ezen akar spórolni, olyan büntetést kap, hogy csődbe is megy tőle.

 • Kiszmol
  Konkrétan törvény tiltja, hogy kevesebbet fizessen egy magyarnak, mint egy németnek, vagy osztráknak. Pontosan azért, hogy ne legyen érdeke a cégeknek olcsóbb kelet európai munkaerőt alkalmazni.

  Ha egy cégről kiderül, hogy ezen akar spórolni, olyan büntetést kap, hogy csődbe is megy tőle.

 • Zabalint
  Jogos, mikor arról írsz, hogy 20 éves tapasztalattal rendelkező szakik milyen keveset keresnek, de nem jogos, mikor arról írsz, hogy bezzeg Gábor, vagy Kiszámoló. Nem kellene más fizetésére így irigykedni. Ha szerencséje volt, szerencséje volt, ha tett érte, tett érte, én úgy gondolom mindkettő szerepet játszik, a gond ott van, hogy neked semmi közöd a fizetésükhöz, márpedig feltételezem becsületes úton szerzik. A nyugati mentalitáshoz ugyanis ez is hozzátartozik, hogy nem irigykedünk mások fizetésére.

  Az egész érvrendszer pedig, hogy Nyugat-Európával vetjük össze, hülyeség, mi nem Nyugat-Európa vagyunk. Nyugat-Európában nem csak a szakik, hanem Gábor is a sokszorosát keresné.

 • Kiszmol
  Szia Banánosember,

  Bocsi, átsiklottam feletted.

  Nem úgy értem, hogy mindenkinek tanulni kell. Úgy értem, hogy mindenkinek MINDENT meg kell tenni ahhoz, hogy sikeres ember legyen.

  Az én szakmámban (pénzügyek) ez rengeteg tanulást jelent, ahogy orvos se lehet valaki önképző könyvek által. (Mindkettőre van számos példa, de az ég mentsen meg mindenkit tőlük)

  Ha a te szakmád olyan (mondjuk asztalos vagy), akkor is képezd magad (új anyagok, új divatos stílusok, dekorcsíkok, vízszigetelő habok, mittudomén), mert ezzel leszel több, értékesebb és felkapottabb.

  De neked ehhez nem kell egyetem.

  Ha segédmunkás vagy, keresd azt, hogy lehetnél még jobb a munkádban (lásd az ápolót.)

  Egyébként örülök, hogy újra visszajöttél, remélem, állandó olvasó leszel te is.

 • Kiszmol
  Szia Banánosember,

  Bocsi, átsiklottam feletted.

  Nem úgy értem, hogy mindenkinek tanulni kell. Úgy értem, hogy mindenkinek MINDENT meg kell tenni ahhoz, hogy sikeres ember legyen.

  Az én szakmámban (pénzügyek) ez rengeteg tanulást jelent, ahogy orvos se lehet valaki önképző könyvek által. (Mindkettőre van számos példa, de az ég mentsen meg mindenkit tőlük)

  Ha a te szakmád olyan (mondjuk asztalos vagy), akkor is képezd magad (új anyagok, új divatos stílusok, dekorcsíkok, vízszigetelő habok, mittudomén), mert ezzel leszel több, értékesebb és felkapottabb.

  De neked ehhez nem kell egyetem.

  Ha segédmunkás vagy, keresd azt, hogy lehetnél még jobb a munkádban (lásd az ápolót.)

  Egyébként örülök, hogy újra visszajöttél, remélem, állandó olvasó leszel te is.

 • Kiszmol
  Szia Banánosember,

  Bocsi, átsiklottam feletted.

  Nem úgy értem, hogy mindenkinek tanulni kell. Úgy értem, hogy mindenkinek MINDENT meg kell tenni ahhoz, hogy sikeres ember legyen.

  Az én szakmámban (pénzügyek) ez rengeteg tanulást jelent, ahogy orvos se lehet valaki önképző könyvek által. (Mindkettőre van számos példa, de az ég mentsen meg mindenkit tőlük)

  Ha a te szakmád olyan (mondjuk asztalos vagy), akkor is képezd magad (új anyagok, új divatos stílusok, dekorcsíkok, vízszigetelő habok, mittudomén), mert ezzel leszel több, értékesebb és felkapottabb.

  De neked ehhez nem kell egyetem.

  Ha segédmunkás vagy, keresd azt, hogy lehetnél még jobb a munkádban (lásd az ápolót.)

  Egyébként örülök, hogy újra visszajöttél, remélem, állandó olvasó leszel te is.

 • Kiszmol
  Szia Banánosember,

  Bocsi, átsiklottam feletted.

  Nem úgy értem, hogy mindenkinek tanulni kell. Úgy értem, hogy mindenkinek MINDENT meg kell tenni ahhoz, hogy sikeres ember legyen.

  Az én szakmámban (pénzügyek) ez rengeteg tanulást jelent, ahogy orvos se lehet valaki önképző könyvek által. (Mindkettőre van számos példa, de az ég mentsen meg mindenkit tőlük)

  Ha a te szakmád olyan (mondjuk asztalos vagy), akkor is képezd magad (új anyagok, új divatos stílusok, dekorcsíkok, vízszigetelő habok, mittudomén), mert ezzel leszel több, értékesebb és felkapottabb.

  De neked ehhez nem kell egyetem.

  Ha segédmunkás vagy, keresd azt, hogy lehetnél még jobb a munkádban (lásd az ápolót.)

  Egyébként örülök, hogy újra visszajöttél, remélem, állandó olvasó leszel te is.

 • Kiszmol
  Szia Banánosember,

  Bocsi, átsiklottam feletted.

  Nem úgy értem, hogy mindenkinek tanulni kell. Úgy értem, hogy mindenkinek MINDENT meg kell tenni ahhoz, hogy sikeres ember legyen.

  Az én szakmámban (pénzügyek) ez rengeteg tanulást jelent, ahogy orvos se lehet valaki önképző könyvek által. (Mindkettőre van számos példa, de az ég mentsen meg mindenkit tőlük)

  Ha a te szakmád olyan (mondjuk asztalos vagy), akkor is képezd magad (új anyagok, új divatos stílusok, dekorcsíkok, vízszigetelő habok, mittudomén), mert ezzel leszel több, értékesebb és felkapottabb.

  De neked ehhez nem kell egyetem.

  Ha segédmunkás vagy, keresd azt, hogy lehetnél még jobb a munkádban (lásd az ápolót.)

  Egyébként örülök, hogy újra visszajöttél, remélem, állandó olvasó leszel te is.

 • Kiszmol
  Nos, kedveseim, még egyszer:

  Bárkinek a véleményét támadhatod, de a személyét tartsd tiszteletben, különben eljár a kezem a moderáló gombon.

  Sokkal élvezetesebb úgy vitatkozni, ha közben a legnagyobb tisztelettel vagy a másik felé. Neked is hasznosabb, jobb ember leszel tőle. 🙂

 • Zabalint
  “Ha egy tejfeldolgozóban mindenki nettó 300at kapna, akkor mondjuk a trappista sajt kilója 2000 helyett 3800ba kerülne és nem venné meg senki.”

  Akkor azt magyarázd meg, hogy miért van az, hogy a magyar trappista 2000, a német trappista, úgy hogy ott 300 nettónál is többet fizetnek ki, és még ide is kell szállítani, 1500, és még jobb minőségű is?

  Én alapvetően egyetértek veled abban, hogy felesleges a hőbörgés, de a példád nagyon rossz.