Céges pénzek: egy okkal több, hogy végre csinálj valamit

2023-03-14
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Már többször írtam róla, hogy ne bankszámlán tartsd a céges pénzt.

Ennek három oka van: az egyik, hogy kaphatnál rá akár 14%-nyi éves kamatot is, ezért roppant nagy luxus tíz, de akár százmilliókat is aszalni a számládon hónapokon át.

https://kiszamolo.hu/ceg-alapitvany-tarsashaz-egyesulet-vallalkozas-szamlanyitasa-az-allamkincstarnal/

A másik, hogy a felesleges pénzt mindig ki kell venni a cégből, mert az esetek nagy részében jobban jársz, ha magánemberként fekteted be. Igen, annak ellenére, hogy adóznod kell a kivételkor.

https://kiszamolo.hu/nem-veszem-ki-a-cegbol-a-penzt/

A harmadik ok pedig a bankcsőd lehetősége, ami most is történt az Egyesült Államokban, de akár itthon is a Sberbankkal. Hajadra kenheted a 100 ezer eurós betétbiztosítást, ha ennek a többszöröse volt a céges számládon.

Fontos, hogy a számlakövetelésedért a bank áll helyt, legyen az folyószámlán tartott pénz vagy lekötött banki betét. Ha bankcsőd van, akkor közel 100%-os esélyed van rá, hogy csak az első százezer eurónyi összeget kapod meg. (Lényegtelen, hogy hány számlád vagy hányféle devizád volt az adott bankban, minden egyes bankban csak 100 ezer eurót kapsz vissza. Ha három bankban volt pénzed és mind a három csődbe ment, akkor háromszor százezer euró a limit. Ha volt céges számlád és magán számlád is az adott bankban, akkor kétszer százezer euró a limit.)

Azonban ha nem számlakövetelésed van, hanem vettél állampapírt vagy akár pénzpiaci befektetési alapot a bankban, akkor az a tiéd, a te neveden (illetve a céged nevén) van, ahhoz semmi köze a bankcsődnek. Ha csak bűncselekmény nem történt (lásd még Quaestor a példa kedvéért), akkor egy bankcsőd esetén is maradéktalanul vissza kell kapnod ezt a pénzt. (Persze ha a befektetési alap a banknak a kötvényeivel volt kitömve, akkor szívás. De ez azért ritka. Mindenesetre kérdezd meg, miben tartják az alap pénzét.)

Ha eddig nem hallgattál rám, remélem, most legalább egy kicsit megijedtél és fogsz valamit csinálni a számlán heverő (céges) pénzeddel.

Vannak eurós, dolláros és forintos pénzpiaci és rövidkötvény alapok is, ahogy állampapírt is tudsz venni, akár közvetlenül az államkincstárnál is. Beszélj a bankároddal, milyen lehetőségeid vannak. (Persze figyelj oda a költségekre is, 3-4% vásárlási és eladási jutalék plusz évi 2% alapkezelői díj mellett nem sok marad neked. De ez már egy másik cikk lesz. Illetve volt, keress vissza a témára, vagy nézd meg a Kiszámoló Akadémia erről szóló részét a youtube-on.)

(Ha pedig a napi cashflow miatt van túl sok pénzed a bankszámlán, akkor annyit tegyél, hogy több bankban tartasz fenn számlát.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram