Céges pénzek: egy okkal több, hogy végre csinálj valamit

Már többször írtam róla, hogy ne bankszámlán tartsd a céges pénzt.

Ennek három oka van: az egyik, hogy kaphatnál rá akár 14%-nyi éves kamatot is, ezért roppant nagy luxus tíz, de akár százmilliókat is aszalni a számládon hónapokon át.

Cég, alapítvány, társasház, egyesület, vállalkozás számlanyitása az Államkincstárnál

A másik, hogy a felesleges pénzt mindig ki kell venni a cégből, mert az esetek nagy részében jobban jársz, ha magánemberként fekteted be. Igen, annak ellenére, hogy adóznod kell a kivételkor.

Nem veszem ki a cégből a pénzt

A harmadik ok pedig a bankcsőd lehetősége, ami most is történt az Egyesült Államokban, de akár itthon is a Sberbankkal. Hajadra kenheted a 100 ezer eurós betétbiztosítást, ha ennek a többszöröse volt a céges számládon.

Fontos, hogy a számlakövetelésedért a bank áll helyt, legyen az folyószámlán tartott pénz vagy lekötött banki betét. Ha bankcsőd van, akkor közel 100%-os esélyed van rá, hogy csak az első százezer eurónyi összeget kapod meg. (Lényegtelen, hogy hány számlád vagy hányféle devizád volt az adott bankban, minden egyes bankban csak 100 ezer eurót kapsz vissza. Ha három bankban volt pénzed és mind a három csődbe ment, akkor háromszor százezer euró a limit. Ha volt céges számlád és magán számlád is az adott bankban, akkor kétszer százezer euró a limit.)

Azonban ha nem számlakövetelésed van, hanem vettél állampapírt vagy akár pénzpiaci befektetési alapot a bankban, akkor az a tiéd, a te neveden (illetve a céged nevén) van, ahhoz semmi köze a bankcsődnek. Ha csak bűncselekmény nem történt (lásd még Quaestor a példa kedvéért), akkor egy bankcsőd esetén is maradéktalanul vissza kell kapnod ezt a pénzt. (Persze ha a befektetési alap a banknak a kötvényeivel volt kitömve, akkor szívás. De ez azért ritka. Mindenesetre kérdezd meg, miben tartják az alap pénzét.)

Ha eddig nem hallgattál rám, remélem, most legalább egy kicsit megijedtél és fogsz valamit csinálni a számlán heverő (céges) pénzeddel.

Vannak eurós, dolláros és forintos pénzpiaci és rövidkötvény alapok is, ahogy állampapírt is tudsz venni, akár közvetlenül az államkincstárnál is. Beszélj a bankároddal, milyen lehetőségeid vannak. (Persze figyelj oda a költségekre is, 3-4% vásárlási és eladási jutalék plusz évi 2% alapkezelői díj mellett nem sok marad neked. De ez már egy másik cikk lesz. Illetve volt, keress vissza a témára, vagy nézd meg a Kiszámoló Akadémia erről szóló részét a youtube-on.)

(Ha pedig a napi cashflow miatt van túl sok pénzed a bankszámlán, akkor annyit tegyél, hogy több bankban tartasz fenn számlát.)

Share

70 hozzászólás

 • Banditosz
  Párezer eurót rövidtávra hova, ebben tudtok segíteni?
 • hiteltelen
  Bankcsődről értekezett grafit, itt hülyézte mindenki, most meg cikk lett belőle… Érdekes mekkorát változik néha a világ 1 hét alatt.

  Graphite más sem csinál egy évtizede, mint a sebeit nyalogatja és mániákusan gyűlöli a bankokat. Az lett volna csoda, ha egy hete is másképp viselkedett volna. Nagyon unja már mindenki.

 • Tibor
  Nyitott valaki mostanában Kft-nek értékpapír számlát? Milyen cégkivonat kell hozzá? Állítólag elég egy nem hiteles, de telefonon azt mondták nekem, hogy kozhiteles kell, és nem csak bemutatni, mert meg is tartják. Kinek mi a tapasztalata?
 • cabala
  már többször volt róla szó: ilyen kevés összeg esetén a legjobb, ha magadba fekteted be: tanfolyam, iskola, továbbképzés, bármi, amivel akár havonta tudod a jövedelmed 1000 eurókkal növelni. Egyébként pedig PEMÁP.
 • Jenő asszonyság
  Jó ötlet mindenkit arra buzdítani, hogy vegye ki a bankból a betétjét? Ez nem bűncselekmény? A betéteteket helyezi ki a bank mint hitelt, nem?
 • bátorság.rip
  helló… szuper, van 14 mio cash a cégme bankszámláján, hogyan vegyem “kölcsön” (fel), hogy az ne sikasztás legyen. Kivenni csak osztalákban év végén. Szóval mióta olvasom ezeket a cikkeket ezen rágódok ?
 • Networker
  Nemrég nyitottam céges államkincstári számlát, és hitelesített cégkivonat kell.

  Ami viszont működött, hogy az Igazsgáügyi Minisztérium cégszolgálatától emailben kapott elektronikus hitelesített cégkivonatot vittem be nyomtatva, és elfogadták a nyitásnál.

  Ez a cégszolgálatos hitelesített kivonat egyébként elég hasznos, és ingyenes. Eddig kétszer kaptam meg 3 nap alatt tőlük.
  Az első alkalommal borzalmas kitölteni a formanyomtatványt, de utána csak a dátumot kell frisíteni.

 • Cartman

  Tőlem az alábbiakat kérték pár héttel ezelőtt:

  -Társasági szerződés másolat
  -30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonat
  -Hitelesített aláírás címpéldány másolat
  -Aláírás bejelentő karton (ezt ők adják)
  -Személyi, lakcím, adókártya

 • Dániel
  Tibor, itt tudsz igényelni ingyenesen hiteles cégkivonatot: ceginformaciosszolgalat.kormany.hu/ingyenes-ceginformacio

  Postázzák és az elektronikusat emailben is elküldik. Nekem az Államkincstár kérte az eredetit papíron, de úgy emlékszem visszaadták. Ha nem, akkor majd kérek újat.

 • Darkosia

  Ahogy mondani szokás, Graphite a legutóbbi 2 bankcsődből 53-at megjósolt.
 • Fehér Barna
  Állítólag törvény van rá, hogy a kormámy is rá teheti a pénzét a számlán tartott pénzekre ha úgy alakul a politika -bocs, gazdasági helytlzet. Tegnap említette egy kolléga.
 • Boci
  @bátorság.rip
  Szeretem az ilyen kérdéseket. Mi lenne, ha megkérdeznél egy szakértőt ennyi pénznél?
  Valaki megmondja 80k-ért, hogy mit csinálj 14millióval.
  Engem az érdekel, hogy ezeknek a skacoknak, hogyan lett 14milla feleslege ilyen hozzáállással.
 • Bence
  Azt tudja valaki, hogyha nonprofit szervezet szeretne az Államkincstárnál számlát nyitni és diszkont kincstárjegyeket szeretne venni, akkor
  – LEI kódot kell-e igényelni a Keler Zrt.-nél?
  – Csak személyesen lehet megnyitni a számlát, vagy teljesen online is lehet a Magyarorszag.hu-n? (magánszemélynél látom, hogy van online számlanyitás, de most szervezetről beszélek)
 • Tibor
  Próbáltam ilyen cégkivonatot kérni a cégbíróságtól, de én fizetőset, mert közhiteles kellett, és ott adtam fel, hogy nem tudtam költségtérítés utalványmintát csinálni hozzá, mert azt valami smart card-os megoldással kellett volna aláírni. Lehet ilyet csak az ügyvédek tudnak kérni emiatt?
  Az ingyenes viszont jó ötlet, köszi, a borzalmasan kezelhető Excel kérelmet már úgyis kitöltöttem a múltkor.

  Más. FIO banknál sikerült mostanában céges számlát nyitni valakinek magyar kft részére?

 • witnessthefitness
  : osztalékelőleg (ha a társasági szerződésed megengedi)
 • Dávid
  Sajnos a részvények alapesetben nem a neveden vannak, ahogy ez alább taglalva van: osztalekportfolio.com/blog/2021/01/15/biztonsagban_vannak_a_reszvenyeid_tisztazzunk_egy_komoly_felreertest

  Lehet venni a saját nevedre is, de elég költséges.

 • Attila
  “Azonban ha nem számlakövetelésed van, hanem vettél állampapírt vagy akár pénzpiaci befektetési alapot a bankban, akkor az a tiéd, a te neveden (illetve a céged nevén) van, ahhoz semmi köze a bankcsődnek.”

  Illetve ha valaki nem akarja befekteni, akkor csak simán át is teheti a pénzt értékpapírszámlára, akkor az a pénz is a te neveden van, 100%-ban ott van, azt nem hitelezi ki a bank, így teljesen védett a bankcsődtől.

 • Károly
  “Állítólag törvény van rá, hogy a kormámy is rá teheti a pénzét a számlán tartott pénzekre ha úgy alakul a politika -bocs, gazdasági helytlzet. Tegnap említette egy kolléga.”

  Idézni kellene erre a pontos a törvényt, ha már ilyen pletykát terjeszt valaki.

 • .....
  nincs ilyen törvény. Ilyenre nincs joga a kormánynak.

  Persze december 23 előtt a gyógyszergyárakra kivetett különadó beszedésére se volt joga visszamenőleg, aztán lett. 🙂

 • Bumburnyák
  Valami egészen konkrét terméket tudnátok modani, mibe tegyek eurót?

  Oké vettem még last minute PEMÁP állampapírt kincstárnál.

  Mi az ami pár %-ot hoz és mondjuk Erste Brokernél meg tudom venni és könnyen el tudom adni ha kell? Úgy konkrétan?

 • sepa
  Csak halkan mondom, hogy ha nem ismerjük a válllalatok cash-flow helyzetét és politikáját, pláne nem a könyvelési stratégiáját, tartózkodjunk az ilyen jellegű tanácsoktól.

  Érezted a kényszert egy kis felesleges okoskodásra, igaz?

  Sokat gondolkodtál, mi lehet az, de csak megérte.

 • GABOR8
  Ceges pénz kivétele hivatalos módon:
  Kotsz magaddal es a cegeddel egy kolcsonadasi szerződést. Kamat min előző eves inflacio, jelen esetben 14%/ev. (mind a ket helyen te írod alá)
  Elutalod a cégből magadnak a pénzt. Veszel állampapírt. Amikor lejárt visszautalod kamatokkal egyutt a cegbe. Igaz mint magánszemély semmit nem keresel, de a ceg keresett evi 14%ot.
  Ettol el lehet térni, de ez után mar lehet magyarázkodni kell majd valahol valakinek.
 • Guest
  : osztalék előleg.
 • Sharebets
  @bátorság.rip

  Kölcsönként, szerződést kötsz magaddal és alapkamat+5%-os kamattal már utalhatod is ki (hatalmas buli).
  Nyithatsz céges MÁK-ot, ahogy fent olvasod és ketyeg ott 13-16%-on.
  Évközi beszámolóval is vehetsz fel akár pénzt, talán a könyvelődet kellene megkérdezned, nem?

 • eltűntnév
  A webkincstár oldalán sajnos nincs GYIK.
  Az (elő)regisztrációnál az “azonosító okirat száma:” pontosan mi lenne? Melyik okiratét kérik?
  A cégbírósági bejegyzés számát hol találom? A cégbírósági végzésre tippeltem, de azon semmilyen szám nincs.
  Köszi előre is!
 • M. Tamás

  “Állítólag törvény van rá, hogy a kormány is rá teheti a pénzét a számlán tartott pénzekre…”

  Egy kolléga említette, micsoda forrásmegjelölés 😀 Ez így értelmezhetetlen, konkretizálni kéne, enélkül ez csak rémisztgetés.

  Amit tehet alapvetően az állam hogy:
  – adót vethet ki (ld. a mostani különadók)
  – ingatlant kisajátíthat (ennek eseteiről törvény van, viszonylag szűk körű, és csak ingatlanra igaz, ingóra készpénz, bankbetét stb.-re nem)
  – büntetőeljárás keretében elkoboz (ezt nem kell magyarázni).

  De olyat nem csinálhat, hogy telibe valakinek a nevére szóló betétet, követelést, pénzt elvon (pláne véglegesen), mert kevés a lóvé, oszt benyúlja a pénzeket a bankszámlákról.

  Amúgy nem is praktikus, inkább megemelném a visszaváltási jutalékot a MÁK-nál vagy ilyesmi, de az se túl szerencsés, mert a kutya nem fog államapírba fektetni onnantól.

  I have spoken. (aki érti érti)

 • Tibor
  az azonisító okirat száma nem csillagos, nem kötelező megadni. Én se tudom mire gondolhattak. Szerintem az nem kft-re vonatkozik. A bejegyzés száma meg a Cégjegyzékszám szerintem, kizárásos alapon. Amúgy nem tudom van-e bármi jelentősége ennek az előregisztrációnak. Majd kiderül. Kár, hogy cégeknek nem lehet online számlát nyitni, mint a magánszemélyeknek.
 • Pénzintézeti tevékenység

  A könyvvizsgálóink soha nem engedtek semmijen kölcsönt. Jogosan. Pénzintézeti tevékenységnek minősül. Nem adhatsz csak úgy kölcsön…
 • U1N

  e-cegjegyzek.hu
  Amikor én nyitottam, 20 perc várakoztatás után elmondta telefonba a nő, hogy felesleges kitöltenem (az égszet), mert úgyis minden adatot újra fel kell vinni……
 • Pickpepe
  30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonat kell és meg is tartják. Cég MÁK ép számlanyitásnál.
  Engem az érdekeln, hogy hol vannak a céges és a magánszemély utalás / kp felvét kondíciós listája a MÁK-nál, úgy el dugták, hogy nem találom.
 • Sharebets

  Lehet egyedi eset volt, de én megúsztam cégkivonat nélkül a kincstárban. Valahogy megoldotta a néni enélkül is (aláírásminsta és társasági szerződés volt nálam).
  Valami takarékbetétkönyv 😀 szerű kartonokat kellett kitöltenem tollal, több példányban, ami elég kőkorszakinak tűnt,
  de webkincstáron már minden frankón működik. Hozzá van társítva a magánszemélyes felhasználómhoz.
 • Balazs
  #Offtopic
  Sziasztok! Remélem tudtok ötletet adni: hogyan váltanátok nagyobb mennyiségű CHF-et HUF-ra? Magyar banknál van CHF számlám, amihez nem adnak bankkártyát, így nem tudom simán feltölteni Revolura, meg nagyobb összeget nem is szívesen töltenék rá. Legutobb, amikor Wise-ra utaltam, akkor egy harmadik bank számolt fel költséget, és nem derült ki, hogy mi alapján kalkulálta (% vagy fix).
  Előre is kössz a tippeket!
 • Valaki
  ezt nem tudom, hogy ki kezdte el terjeszteni, folyamatosan lehet ilyet olvasni magyar fórumokon. Tudtommal semmi ilyesmi nincs, a bank csődje esetén a €100000/$250000 feletti értékpapír számlán tartott pénz is menne a levesbe, az egyedüli amiket elvileg vissza kéne kapnod/transzferálható, az az értékpapírjaid (pl részvények)

  Kiszámoló, az ilyen jellegű cikkek olvasásakor kicsit olyan érzésem van, hogy az írója ha elég híres lenne, akkor konkrétan akarva-akaratlanul bankrunt robbantana ki. Az SVB-nél is így kezdődött. Értem én, hogy jót akarsz, de ha elegen követnék a tanácsod, becsődölne az összes magyar bank is.

 • SmallBusiness
  Az megy, hogy egyszemélyes Kft tagi hitelt ad a saját tulajdonosának, kamatmentesen? A könyvelő szerint igen. Így mehet pl. 10m Ft állampapírba, aztán mikor kell a cégnek a pénz, kincstári számláról megy a tagi hitel visszafizetés. Így utalási költség is csak egyszer van. Valaki csinált már ilyet?
 • Kiszamolo
  Valaki, attól, hogy az eddig szabadon lévő állományból állampapírt vesznek az emberek?

  A szabad egyenleget MNB-nél tartják a bankok, szabály van rá, hogy minek a terhére lehet hitelezni.

 • Cincer
  Osztalékelőleg. Kiveszed az osztalékelőleget, veszel belőle állampapírt. Majd utóbb osztalékká minősíted, esetleg visszafizeted a cégnek mert az osztalékkifizetés feltételei végül nem teljesülnek. A lényeg a halasztott adófizetés, addig is zabálja az infláció az adó összegét, ami nálad addig szépen kamatozik.
 • Zolika
  Sharebets,
  “Kölcsönként, szerződést kötsz magaddal és alapkamat+5%-os kamattal már utalhatod is ki (hatalmas buli).”
  Ez miért is buli? Alapkamat + 5% az most 18%. Esetleg piaci kamaton, úgy lehet értelme, sztem.
 • Péter
  ” Tudtommal semmi ilyesmi nincs, a bank csődje esetén a €100000/$250000 feletti értékpapír számlán tartott pénz is menne a levesbe”

  Miért menne? Az csak akkor menne a levesbe, ha elsikkasztják, ami bűncselekmény.

  Az értékpapír számlán az eszközöknek, pénzeszköznek is ott kell lennie, mert arra kamatot nem kap az ügyfél, azt nem hitelezheti ki a bank, mint a betéteket.

  Ha ellopják, akkor a BEVA fizeti a megadott összeget, de a sima bankcsőd nem szabad, hogy érintse, mert ez nem bankbetét.

 • Péter
  “Tudtommal semmi ilyesmi nincs, a bank csődje esetén a €100000/$250000 feletti értékpapír számlán tartott pénz is menne a levesbe”

  De ezt Miklós biztos el tudja dönteni, hiszen ő bankár volt. Miklós, szerinted melyik álláspont a helyes? Másként kezelik az értékpapírszámlás pénzt, mint a betéteket?

 • Bereghy Márton

  Én csináltam, pár százezer euro-t adott kölcsön a cég. A könyvelő szerint sem lehetett ez kamatmentes, de én “jobban tudtam”. Auditkor a könyvvizsgáló előíratta a jegybanki alapkamat+5% kamatot. Különben szja-köteles az ilyen tagi kölcsön. 15 % az osztalék adója a jegybanki alapkamat most 13%. Vagyis “olcsóbban2 jövök ki, ha kiveszem osztalékban. Általában véve azt gondolom, hogy nem érdemes a cégben nem szükséges pénzt ott parkoltatni. A cikk jó és hasznos. Tessék tudomásul venni, hogy a cég különálló jogi személy, és erre figyelemmel lenni a döntéseknél. Az én cégemben nincs semmi, csak nyereséget termel, amit kiveszek. Ez nem mindenkinek járható út, de az én tevékenységem nem beruházás igényes. Viszont jól hoz.
 • Tibor
  hol nyitottad a céges értékpapír számlát a MÁK-nál? Mert én is ezt hallottam, hogy Budapesten sikerült hiteles, papíros cégkivonat nélkül is, másnak is. Vidéken meg elveszik.
  Nekem van most egy cégkivonatom, de az más célból, ha ott nem kobozzák el, akkor megnyitom ezzel vidéken, a közelben. Közben meg kértem ingyenes cégkivonatot e-hiteleset, meglátjuk az is jó-e nekik, fentebb írta valaki, hogy az is jó. De max kérek még egy hiteles papírosat, most már ezen ne múljon, 5.000 Ft. Közben meg milliók porosodnak nulla kamatozással a céges revolutos bankszámlán. Már hónapok óta tervezem, hogy kéne nyitni számlát, csak korábban a maszkos szivatás vette el a kedvem, utána meg a lustaság. De most már megnyitom, egyre több rá a motiváció, ahogy egyre több revolutos cikk van mindenfelé, jobb lesz onnan elraknom a sok pénzt.
 • Werner
  És miért ne csinálhatna? Majd elmész az “Alkotmánybíróságra”, mi? Ez itt nem egy jogállam, hanem egy autokrácia. Itt és most az állam bármit csinálhat, kizárólag politikai jellegűek a határok.
 • Pickpepe
  Tagi hitelnél amikor a magánszemély visszarakja a pénzt a cégbe akkor 15% adót kell fizetni ( majd a bevallásban) a kamat után.
  Ha a cég vesz állampapírt (kamatadómentest) akkor nem.
  Sztem ezért hülyeség a tagi hitel.
  Vagy vedd ki a cegből osztalékként ekkor 15% + szochó vagy a cég vegyen direktben állampapírt.
 • Szabolcs2
  SmallBusiness
  2023-03-14 at 18:46

  Kamatmentesen semmiképpen sem. Kamatkedvezmény utáni szja keletkezik nálad alapkamat + 5 % felszámított kamat alatt.

 • Bence
  neked milyen könyvelőd van? Keress rá hogy “Transzferár”: “A kapcsolt vállalkozásoknak az egymás közötti szerződéseik során olyan árat kell meghatározniuk, ami megegyezik a hasonló körülmények és független felek között alkalmazott árral.” (forrás: rsm.hu) Az egyszemélyes Kft. és a tagja között kapcsolt vállalkozási viszony van, tehát piaci áron lehet egymásnak hitelezni. A “kamatmentes” hitel az nagyon nem piaci ár. Hol kapsz a szabad piacon kamatmentesen hitelt? Szerintem keress egy normális könyvelőt…
 • fudosin
  Az Államkincstáros cikkben a link a dokumentumhoz nem működik – azóta eltávolították 🙁 Keresetem, de én nem találtam meg az új helyét, pedig be akartan mutatni a társasháznak, mert csak ülünk a tartalékon.
 • Valaki
  Nem vagyok szakértő, de nem pont annak a terhére (is) hiteleznek/nem pont a nagy szabad pénzeket fektetik be a háttérben a bankok? Nem konkrétan az okozta az SVB bankcsődjét is, hogy az emberek elkezdték levenni a bankszámlájukon álló (szabad) pénzt? Ezért gondolom azt, hogy ha mindenki követné amit mondasz, bedőlne az összes bank. Hol van a bukfenc a logikámban?
 • KKV
  Cégnek nem lehet Euros államkötvényt venni, valami mást javasoljatoj
 • szama
  egyeni vallalkozokent MAK szamlanyitassal van tapasztalata valakinek? Erzsebet teren elkuldtek a fenebe. A telefonos ugyfelszolgalattal eljatszottuk az “olyan nincs hogy nincs” jatekot, es az uzletszabalyzatban megtalalta, hogy van szo egyeni vallalkozorol, szoval menjek a Bartok Bela uti fiokba. Ott multkor azon pattantam le, hogy 30 nyugdijas ult sorban, nem ertem mit csinaltak, de az bizti or tobb oras sorban ulest josolt, ami akkor nem fert bele
 • pompidou
  Budán elég netről letöltött, Vidéken kérik a ” pénzes ” változatot…

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.