Hamar visszatérünk a normál kerékvágásba

Olvasom a gazdasági elemzőket, szakértőket és nem mindig hiszem el, hogy tényleg komolyan gondolják, amit mondanak.

A legtöbben optimisták, a V alakú gyors felpattanásban hisznek. Ingatlanpiacon, fogyasztásban, autóvásárlásban, mindenben. Néhány nehezebb hónap, de legkésőbb a harmadik-negyedik negyedévben ugyanúgy robogunk tovább, mint eddig. (Közben a múlt heti amerikai 3,3 millió frissen regisztrált munkanélküli mellé most további 6,6 millió társult egy újabb hét alatt, így ha jól számolom, már lassan 10% feletti a munkanélküliek aránya arrafelé és még csak a válság harmadik hete, de hát ez is csak ideiglenes lesz nyilván. Közben a tagállamok közel felében a munkaügyi alapban nincs elég pénz már most sem, hogy fizessék a segélyeket, de ezt csak úgy érdekességként.)

Kijöttek a márciusi amerikai autó-finanszírozási adatok, a szakértők szerint ez az a normális világ, ahová gyorsan vissza tudunk térni. Megjegyzem, március második fele már inkább apokaliptikus időszak volt az USÁ-ban is, de ez sem zavarta a hitelfelvevőket.

2019-ben kicsit több, mint 17 millió személyautót és “light vehicle“-t (SUV, Pick up) adtak el az Egyesült Államokban, ez 50%-os növekedés a 2010-es értékhez képest és több 2007-es értéknél is, az előző összeomlás előtti utolsó évnél.

Az eladások háromnegyede a SUV, Pick up kategóriába tartozott, az új autóvásárlások 85%-a hitel igénybevételével történt.

(Ha más országot nézünk, ott sem feltétlen jobb a helyzet, például Angliában is 92%-os volt a hitelt igénybevevő lakossági vásárlók aránya.)

Az átlagos amerikai önerő 4.008 dollár volt, az átlagos hitelösszeg 34,052 dollár. (11,7% átlagos önerő)

(Hogy tudjuk hová tenni a 17 millió eladott új járművet és a 38 ezer dolláros átlagos vételárat, jelenleg kb. 152 millió munkavállaló van az Egyesült Államokban, háztartásonként (nem személyenként!) a bruttó medián jövedelem 64 ezer dollár.)

Az átlagos futamidő 70,6 hónap (majdnem kerek hat év), de a hitelek 35,6%-a 73-84 hónapos futamidőre lett felvéve, az átlagos THM 5,8%

A használt autóknál a futamidő 67,8 hónap, az önerő 2,643 dollár, az átlagos hitelösszeg 22.155 dollár, a THM átlag 9,1%.

Nos, ez a világ az, amit szeretnének megmenteni és a lehető leghamarabb visszahozni. Remélem nem fog sikerülni tovább fújni ezt a bődületes lufit, hanem le fog engedni és visszatérünk valami normális világba, akkor is, ha ez most sokaknak fájni fog néhány hónapig, vagy egy-két évig.

Share

130 hozzászólás

 • Kalmi
  Mi lesz a HUF/EUR arfolyammal? Mik a tippek? Vissza tudja hozni az MNB 350 ala? Hosszu tavon van esely, hogy erosodhet, vagy ahogy no a baj a vilagban ugy fog zuhanni 500ig?
 • Wolf
  Kedves Kiszámoló,

  Nem ide vág a kérdés, de mi a véleményed most a magyar állampapír vásárlásról?

  Köszönöm válaszod!

 • Syntax error
  EU autóiparnak (is) dolgozom.
  Ott azt mondják a nagyobb cégek, hogy a 2019es fogyasztás szintjére való visszaállást 2030ra várják.
  Amikor valaki azt mondja, X idő múlva minden rendben lesz, érdemes megnézni, ki mondja.
  Egy ilyen üzenet a befektetőknek is szól, hogy nyugodjanak meg. Részvényeseknek, mint mikor a Wizzair vezére nyilatkozta, mennyire tiszta a levegő a gépeken.
  Mit mondana mást?
  Aztán persze ki tudja, lehet az lesz a nagy csodaszer, hogy -5% hitel bárkiknek, aki akarja, ha azt autóra költi.
 • Petike
  Bocsánat hogy eltérek a tárgytól, de nem tudja valaki, hogy az Erste Privilégium megszűnt? Felszámoltak egy bankon kívüli eseti megbízásért 189 Ft-ot. Mert ha igen, akkor sajnos bankba kell mennem, gondolom nem lehet telefonon megszüntetni. 🙁
 • Nacionalista
  @Györgyi:

  Sokmindenre igaz amit mondasz, de az autókra pont nem. Relatíve alacsony profitrátájú iparág. Azért (is) ilyen drágák az autók, mert a rengeteg szabályzás és szabványnak megfelelés nagyon komplex megoldásokra kényszeríti a gyártókat. Lehetne fillérekért gyártani sima szívó benzines alapkocsikat, csak nem lenne törvényes forgalomba hozni mert nem mennének át rendesen sem a törés sem a károsanyagkibocsátás teszten (+ még néhány egyéb).

  Ezzel nem sajnáltatni akarom őket amúgy, ott is ideje lenne már egy megtisztulásnak. Viszont a mai autók ára nem fog esni, mert nincs hova. Vagy sokkal kevesebbet autózunk, vagy lazítanak 1-2 szabályon hogy olcsóbban is lehessen gyártani.

  (Én mint az iparban dolgozó sem bánnám ha inkább a kevesebb autózás lenne a vége)

 • csgary
  , a globális QE hiperinflációt jelent, semmi mást. Minél inkább koordinált, annál kevésbé, de vannak országok amik ebben is élen járnak, pl. az USA nyíltan kihirdette hogy minden kötvényt vesznek, korlátlan mennyiségben, emellett jó tempóban szállnak ki a többi országok a kötvényeikből, tehát gyakorlatilag a FED “fedezi” az ország kiadásait… Ott azért tud mindenki a feje búbja fölöttig is eladósodni, mert az egész ország ezt teszi, lévén a dollár a világ tartalék valutája. Ha ez a számukra paradicsomi állapot megszűnik, olyan implózió lesz amilyet már régen nem láttunk.
 • János
  Tumpara. Ha a Turizmus nem j9n vissza vagy 5 evig akkor gyakorlatilag semmi. Ebben az agazatban dolgoznak a legtöbben itthon, es akkor ez a rengeteg ember nem fogyaszt vagy csak minimalissan. Nem ujjít fel lakast nem epítkezik krvrsebb ruhat vesz stb. Kész is a dminohatas
 • hitel
  Remélem hamar viszatérünk…nekem egyelőre annyi elég hogy valamilyen szinten kezelhető lenne ez a rohadék vírus, veszélyhezet feloldás, kijárási korlátozás feloldás….aztán haladjunk.
 • Audis BMWs
  A tömegek számára esetlegesen elérhető oltóanyag legkorábban 2021 nyarának végén jön. Ez tudományos bravúr lenne amúgy, kb. Manhattan project, vagy Apollo program piciben. A víruson nem látszik olyan mutáció, amely azt mutatná, hogy gyengült volna a világon. Terápiás szerként ott a chloroquine, de egyelőre nem teljesen alátámasztott hatékonysággal, remélhetőleg minél több a kísérlet, annál többet tudunk erről.
  Szóval én nem látom, hol lesz itt a nagy felpattanás oda, ahonnan elindultunk lefelé. Ez azok vágyálma, akiknek kb. tavaly decemberben még nagyon jó volt, a realitás egyelőre nem ilyennek néz ki és azért pici köhögés már látszódott, hogy növekedés kifullad.

  Ezen belül pedig itt vagyunk Matolcsy és stadion-kisvasút-templomtér építő urainkkal, akik all-int nyomtak az elmúlt években az autóiparra, akár indokolatlan forintgyengítésre, hogy kamunövekedést mutogathassanak. Na, bravó.

 • Családfő
  USA-ban mindig is ez ment, ott a hitelkártyák és credit history körül forog az élet. Aki élt köztük, tudja, hogy a lakosság zöme el sem tudja képzelni az életét hitelek nélkül… elképesztőek… Autó ügyben pedig a “méret a lényeg” a fő mantra a legtöbb államban (leginkább a klasszikus európai stílusú nagyvárosok kivételével). Egy európai mércével közepes méretű autó ott a “mini” kategória, a komolyabb pick-up truck-ok mérete pedig kisebb teherautókéval versenyzik. Forgalomban vezetve sokkal komfortosabb egy nagy SUV vagy pick-up, a többi járművet figyelembe véve.

  Györgyi,
  Az autók USA-ban kifejezetten olcsók az európia árszinthez képest.

 • BTM
  Ha már ingatlanok, és EUR/HUF árfolyam, had elmélkedjek a bennem kavargó kérdésről. Amint a lakásárak csökkennek és a forint árfolyama is gyengül, az ismét a külföldi befektetési célú vásárlók malmára hajtja a vizet, ha jól sejtem. Az első lakásukra vágyó fiatalok pedig nehezebben találnak majd maguknak megengedhető vételt, de ne legyen igazam. Legalábbis nagyon résen kell lenniük.
 • jami
  Szerintem nem jön el az igazság pillanata. MErt az irigység mindentől nagyobb mozgatórugó – ez van a hitelek zöme mögött. Az igazság annyiban változtat, hogy az emberek zöme vált. Másik munka, másik ország pl. És mivel pl. a jól képzett elégedetlenek mozdulnak, akik maradnak, azok szavaznak. Kik maradnak tömegesen biztosan? Nyugdíjasok (nem 20 évre gondolnak előre), képzetlenek és némi vékony réteg értelmes. De ez utóbbi sehol sincs többségben. Ahová sokan mennek ott sem, plusz nincs is szavazati joguk, mire lesz, lehet, hogy már elköltöznek és hát azért vannak ott, mert előnyösebb. És több idő kell megérteni egy ország politikai viszonyait, mint beilleszkedni dolgozni…

  És a szavazat nagy úr.

  Szóval én nem vagyok derűlátó, mert pofonok persze lesznek, tömegesen; de a megoldások nem azt támogatják majd, hogy értelmesebb legyen az élet.

 • Okoska2
  Szeretnék egyet kérdezni.
  Hogyan gondoljátok azt, hogy majd a hangyáktól elveszik a pénzt és a tücsköknek adják? Nem a transzferekre gondolok, meg pl. CsOK-ra, hanem konkrétabb ötletre. Betétek befagyasztása? Állampapírok, babakötvények einstandja?
  Vagy mi van a fejetekben amikor ezt mondjátok, tényleg érdekel.
  Nyilván találékony volt a történelem ebben a tekintetben, de arra vagyok kíváncsi, hogy egy demokráciának nevezett rendszerben, és ami nem államcsődöt jelent, hogy lehet ezt elképzelni.
 • Zsu92
  Talán végre most elgondolkodnak az emberek és a vezetők, hogy az ész nélküli szaporodj (háromgyerekminimum) nem biztos, hogy jó stratégia… Csomó ember munkájára nem lesz szükség. Mi lesz velük?
 • Lackó
  Kiszamolo, koszonom a cikkeket, nem irtam meg soha, de az esetek nagyreszeben erdekesnek talalom a tartalmat.

  Lala +1
  Kedves kommentelok, legyetek szivesek abbahagyni ezt a tucsok-hangya dolgot, lassan mar nemcsakhogy unalmas, de bosszanto is.

 • Elsőkomment

  Én sem értem a sok megüresedett lakás miatt kárörvendőket, de most rajtuk a sor, legyenek boldogok ők is. 🙂 Nekünk is üresen áll most az airbnb lakásunk, és őszintén, egy kis szünet sem ártott már (valamivel több, mint másfél év van mögöttünk). Rámegy a nyár, és valószínűleg az év is, de nem aggódunk.

  Ellenben, ezekben a nehéz időkben is lehet segíteni, így én nem haboztam. Facebook csoportban EÜ dolgozók részére költségmentesen biztosítható a megüresedett magánszállás. Mentős, betegszállító, orvos, ápoló, van rá kereslet bőven, segítsünk nekik!

 • valaki I.
  Elég unalmas már a megmentősdni. Nemrég vettem lakást, néztem,h árban ne keljen mellé sok hitelt felvenni, néztem mennyi lesz a kiadás vele. Vehetettem volna nagyobbat több hitellel, ahol a közös költés kb a fél lakástörlesztő lett volna nem mentem bele, még több hitelt kertesért, nem vettem fel pedig nagyon szerettem volna kerteset kutyát, kiülős teraszos megoldást. Vettem 10+ éves Puntot mert kp ban akartam kocsit amiért nem kell sok extra kiadást fizetnem és nem azért mert nem szeretném az autókat vagy az autózást.
  Engem ki akar megmenteni,kárpótólni a sok elmadtért, hogy túlárazottan vettem egy kis lakást meg nem vettem német prémium autót? Van olyan ismerősöm úgy vett házat, hogy nyakán a kocsihitel az önerőt nem tudta letenni kölcsön kellett kérni, hogy egyáltalán szóba álljon vele az OTP.
  Mire ennek vége kb megmarad a kertese a kocsija.
  Engem is mentsen meg valaki!!! 😀
 • albérletkereső

  “Budán 20 nm-es teljesen felujított garzonokat lehet bérelni 40 + rezsiért!!”

  Dobsz egy linket, légyszi? Albérletet keresek épp, 80e alatt Budán csak szoba van kiadó..

 • jami
  Ingatlannál akik a nagy esést várják.
  Szerintem újból egyszerűen kevesebb épül majd. Volt ilyen. A használtaknál pedig kisebb elsz a kereslet – de a kínálat is. Ha kevésbé épülnek újak, kevéséb akarnak elköltözni az emberek. Ha több a munkanélküli ez ugyanazt okozza, mivel a többség venne fel hitelt.

  Albérlet díjak: igen, lesz visszaesés. Néhol. De ahol munka lesz, ott kisebb.

  Ami szerintem várható az a turizmus visszaesése és ennek határterüreltei.

  De egyébként a tücsköknek sohasem jó. Sohasem elégedettek.
  A hangyáknak pedig többnyire igen, mivel amire szükségük van (nyugalom, biztonság) megvan. Ez utóbbiaknak nagyon nem kellene a tücskök nagy bedőlését várni (ha már ezt a kettőt emeljük ki), mert a tücskök jelentős része könnyen vezethető/hergelhető és ebből sohasem lett jó dolog a hangyakra nézve.

 • Kiszamolo
  wolf, a kérdés ennél kicsit komplikáltabb. Kinek, mennyi pénzből, milyen időtávra, milyen megtakarítási cél mellett, milyen egyéb termékeket ismersz, milyen a kockázattűrő képességed, milyen egyéb befektetéseid vannak, a bevételeid és a várható kiadásaid forintban keletkeznek és a többi.

  Ha a kérdésedre lenne egyszavas válasz, nem tartana egy tanácsadás se másfél óráig. 🙂

 • jami
  Én azt sem értem, amit sokan írtok: engem is mentsem már meg valaki. Tényleg arra vágytok, hogy kilátástalan helyzetben legyetek? Széteső család, munkanélküliség, pénztelenség? Ezek nagyon romboló dolgok.

  És egyébként kipróbálható, pl. a babaváróhoz “csak” össze kell házasodni és kérni. A gyerekes kedvezményekhez csak gyerekek kellenek.

  Ha most tényleg visszahozzák a korábbi nyugdíjat, az szerintetek jó lesz? Látom a családban, hogy igen, jó, mert van biztos valami. Csak épp onnantól valahogy minden érintett egészsége ment a levesbe. MErt a sok idővel keveseb kezdenek értelmesen. És ok, most épp kevesebb munkavállaló kell – de ahol jelenleg is tömegesen dolgoznak 65 éves kor körül (pl. orvosok, tanárok), onnan nagyon nem kellene nyugdíjba menni, mert nincs, aki beálljon. A szalad meleltti autógyári munkás és az utazási/ingatlanidodai munkatársak nem lesznek jók nővérnek.

 • örök körök
  Azért a nagy amcsi munkanélküliségi adatokhoz tegyük hozzá, hogy ott a munkanélküliekhez magyar szemmel beteges méretű pénzt fog hozzávágni most az állam, többet mint ott sokak fizetése volt eddig. És ez még csak az első intézkedések egyike.

  Ez alapján egyrészt nem lesz behúzva annyira a kézifék ottani tücsköknek, másrészt nyilván ez a munkanélküliségi számokat is torzítja, mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak az az érdeke az érintett iparágakban, hogy inkább az állam tőgyén lógjon az alkalmazott amíg a vihar tart.

  Nem kell aggódni, amcsiban megoldják majd nagy rahedli pénznyomtatással, jövő generációk eladósításával a tücskök gondját. A szorgos magyar hangyák meg megint beszívják, első körben forint megtakarítások olvadnak el, második körben a földhöz vert magyar gazdaságot megint csak annak a pénzéből lehet majd kimenteni, akinek van.

 • lvjtn
  ha te nem azért takarítasz meg, mert boldoggá tesz a tartalékaid, megtakarításaid, vagyonod és végsősoron a biztonságod növekedése, akkor tényleg ne csináld. ha ez neked a pillanatnyi örömről lemondás, ha csak mások vélt vagy valós jólétéhez tudod mérni a sajátod, akkor az öngondoskodás nem neked való. ez olyan, mint a házasság: elvileg a házasság kevesebb érzéki kaland, mint egy kicsapongó élet, de elvileg nagyobb érzelmi biztonság. aztán a házasságok fele válással ér véget, de mégis sokan törekszenek rá az egyéjszakás kalandok helyett, legalábbis egy idő után. de akinek nem fontos a biztonság, arra blazírozik, hogy “majd lesz valami”, annak fölösleges önmagát “sanyargatni”. vagy mindig megmenti majd az állam, vagy majd tengődik a hajléktalanszállón. ezt neked kell eldöntened, mi a fontosabb számodra, SZVSZ
 • A csúf igazság
  Nem menne egyik KKV csődbe valószínűleg 1 hónap alatt, szimplán arról van szó, hogy nem akarják felélni a megtakarításukat. Kicsit azt érzem, hogy most az emberek csőrét ba..a az, hogy nincs kolbászból a kerítés. Igen, aki vállalkozó annak bizony számolnia kell azzal, hogy lesznek nehéz idők.
  A sok feketén foglalkoztatott vagy minimálbérre bejelentett (de közben borítékban nagy összegeket leszakító) személyt sem lehet sajnálni, mert sajnos részben nekik köszönhetően is (elmaradt adók és tb befizetések) ahol. De természetesen jó volt évekig a szuper bruttót keresni. De most meg kell menteni mindenkit. Ez különösen igaz sajnos a turizmusra persze, ezért is lesz gond, hiszen ha meg is mentik őket, akkor is papíron minimálbért kerestek. Átértékelődik a biztos munkahely fogalma.
 • Péter

  “Hogyan gondoljátok azt, hogy majd a hangyáktól elveszik a pénzt és a tücsköknek adják?”

  Vagyonadó?

 • lvjtn
  leegyszerűsítve így: az állam pénzt nyomtat, hogy szétossza, ezzel elértékteleníti a megtakarításokat (infláció föl, forint meg le)

  de azért nem fogja az összes megtarakítást lenullázni, mindig csak csipeget, ráadásul aki okos ÉS szerencsés, az akár még válság idején is tudja növelni a megtakarításait. ha pedig nem, és jön egy szűk esztendő, majd visszapótolja később. aki komolyan csinálja az öngondoskodást, azt nem nagyon fogod hallani panaszkodni, az tisztában van azzal, hogy az állam állandóan tőle lop (békeidőben is van infláció, sőt!) és azzal is, hogy válságok rendszeresen jönnek. ezért (is) takarít meg

 • Iron
  A V alakú gyors felpattanás analógiája: „– […] Mikor lesz ebből kohó? […]
  – Legyen nyugodt, író elvtárs. Augusztus huszadikán itt folyni fog az acél. Egyébként jól értettem? Örkénynek hívják az író elvtársat?
  – Igen.
  – A gyógyszerész fia?
  – Igen. […]
  – Ja úgy. Akkor elárulom, író úr. Lófasz fog itt folyni, nem acél.”
 • Nagy Vonalakban

  “…és szerinted soha nem fog eljönni az igazság pillanata? A világ végéig fogják venni az amerikai gyári munkások a 40 ezer dolláros SUV-okat hét éves hitelre?..”

  32 évvel ezelőtt, még gyerekként voltam először az USA-ban, egy családnál laktunk,
  a faszi fűtésszerelő volt, egy nagy SUV-val járt,
  a neje pedig tanárnő,
  neki egy gyönyörű, hófehér Mercury-je volt, természetesen hitelre.

  Az amcsik már akkor is hitelre vásároltak,
  most is, és harminc év múlva is hitelre fognak vásárolni, így szocializálódtak,
  erre épül a gazdaság, a bankrendszer, minden.

  Az igazság pillanata pedig akkor fog eljönni, amikor valamilyen módon tudatosul az emberekben, hogy a pénzügyi eszközök (bankbetét, kötvény, cash stb.)
  értéke a reálgazdaság
  (ingatlan, földek, nyersanyag, élelem stb) nominális értékének több mint tízszerese.

  Hiperinfláció.

  (forradalommal vagy forradalom nélkül).

 • bicskanyitogato
  Van a V betűnek egy speciális formája, mégpedig az L. Ez olyan vé, aminek a jobb oldali szára a végtelenben emelkedik a bal oldali szintére…
  Megpróbálom ábrázolni: L_____——-a felülvonást sajnos nem találom a billentyűzeten, na mindegy.
  A továbbiakban pedig lesz szíves mindenki Gryllidae-nek hívni a tücsköket és Formicidae-nak a hangyákat, hogy csillapodjanak a kedélyek.
  Köszi Miklós, köszi kommentelők!
  (már vagy ötödszörre kapom biztonsági kérdésnek itt, hogy “Mi a törvényes fizetőeszköz idehaza?”. Vajon meddig lesz még a megfejtés az, hogy: forint? 🙂 )
 • Károly
  “Hogyan gondoljátok azt, hogy majd a hangyáktól elveszik a pénzt és a tücsköknek adják? Nem a transzferekre gondolok, meg pl. CsOK-ra, hanem konkrétabb ötletre. Betétek befagyasztása? Állampapírok, babakötvények einstandja?”

  Ilyen nyilván nem lesz. Ingatlanadó pl., ha mondjuk több ingatlanod van elképzelhető. Plusz az infláció is darálja a megtakarítást.

  Szóval nyilván nem direktben, hanem közvetetten fog elvenni valamennyit az állam, ahogy eddig is tette.

 • Danhadnagy
  van több nem diplomás ismerősöm is, akik épp válság előtt mondták, hog két gyerekkel albérletben semmi megtakarításuk nincs, “de majd lesz valami”. én pedig 10 éve (mióta dolgozok) arra készülök, hogy normális körülményeket tudjak majd biztosítani a családomnak. sajnos ez a belesz@rok életvitel nekem sose ment. de aki nem tud összeszedni egy normális lakást 35 éves korára, annak ne is legyen családja?
 • hangya v tücsök
  milyen lenne a forgatókönyv szerintetek, ha hagynák a kormányok, hogy akiknek nincs megtakarítása/ eladósodott, ők befürödjenek?
  Mennyire lenne reális, hogy a kormányok hagynák, hogy pl a népesség jelentős része csődbe menjen? (szerintem semmi esély rá hogy hagynák, vagy ha igen, akkor tuti háború/ venezuelai állapotok)
 • Kenrich
  bá: Előbb fog a malacpersely törni, mint a kassza csörögni. Volt egy tulipánhagymás spekulációd egy 6 milliós ingatlanra, amit megvettél 20-ért még a tetőzés előtt. Felültél a vonatra, volt 2 jó éved nem vitás. Nem hibáztatlak, sőt nem irigykedem, mert nem lennék most a helyedben. Nagyon nem. Ha olvasod a blogot, akkor tudhatod, hogy az ingatlanbefektetés legalább olyan kockázatos mint a tőzsde,ha nem jobban. Kis hiján lakhatási válság alakult ki a 3-4 lakást vásárló airbnb-s arcok miatt. Őket hadd ne sajnáljam most. Ezek a lakások életre többnyire alkalmatlanok, rövid távra jók voltak, de ennek most jó sokáig vége. Erős korrekciót láthatunk, szépen helyiértékére kerülnek a dolgok.Ha szerinted nem mennek csődbe a légitársaságok/emberek és arra spekulálsz, hogy lesznek még 3 forintért iderepített brit buli-huligánok, akkor most vegyél még 2 ilyen garzont rövidesen fél áron lesznek.
 • Mókavonat
  V alak, persze 😀
  Az, hogy az eü. helyzet miatt akadozik a reálgazdaság csak EGY dolog, emelett 10 éve csak gyűlnek a problémák
  – rekord alacsony kamatok
  – rekord magas eladósodottság
  – olajpiac
  – háborúk (nem nagyon érdekel most senkit de a közel keleten igen nagy a gond, iráni proxik lövik az amcsi bázisokat, szíriában a törökök az oroszokat és vissza)

  Nem csak gazdasági vonulata van ennek az egésznek. Az USA-ban nem csak az élelmiszerboltok előtt van sor de a fegyverboltoknál is (és van kint vagy 250millió közkézen), egy amúgy sem túl magas kultúrával rendelkező társadalmat (mi volt New Orleasnban amikor átszakadt a gát?) bezársz hetekre, hónapokra és még pénzt sem kapnak (lsd. a cikkben) annak igen csúnya vége lehet. Az agyatlan pénznyomtatásból meg előbb utóbb hiperinfláció lesz ha tetszik hanem.

 • jami

  35 éves koromban egészen pontosan 1 picurka, hitellel megterhelt lakásunk volt, nulla megtakarítás és 3 pici gyerekünk (azaz én gyeden). Nuku nyaralás, kocsi.
  43 éves koromra kifizettük a hitelt, viszont ha akkor kezdek lombikozni, akkor esélyesen 1 gyerekem sem lenne…

  Egyszer fiatalon hozzád hasonlóan keseregtem egy topikban, ahol egy akkor 50 feletti nő írta, hogy ne aggódjak, lesz lakásom, házam, kocsim. Csak minden kicsit később.

  No most van ismerősöm, aki él a család házában, soha nem aggódott albérleti díj vagy hiteltörlesztés miatt; ha kell kaja is van. Néha irigyeltem. De az igazság az, hogy én is maradhattam volna otthon, ahhol tavaly pl. a házunk árának 1/5-ből lehet nagyobb kertes házat venni. Munkám ott is lenne. Csak azt nem szerettem volna, hogy a gyerekeim ott nőjenek fel.
  Azaz én döntöttem és ennek van + és – következménye is. Mind az enyém.

 • Kenrich
  @albérletkereső Már nem találom, nyilván azonnal kivették, hisz 2014-es áron kínálták ami jelen helyzetben is bitangul jó árnak minősül. Ne add fel, mert bérlőként most aztán brutálisan jók az esélyeid, kedvedre válogathatsz. Ragaszkodj az 1 éves szerződéshez, és alkudj bátran, akár 20-30%-ot is! Ha élőben is normális/kulturált/láthatóan fizetőképes és becsületes vagy, akkor neked olcsóbban is ki fogják adni. Hidd el, ez egy bizalmi viszony. Nekünk kiadóknak többet ér a folyamatosan fizető/gondtalan bérlő, mint egy csapongó magasabb árat fizető bizonytalan valaki..
  4 óránként frissül az ingatlan.com, de nézz kürül máshol is és alkudj keményen, mert kiürült a város és konkrétan túlkínálat van!
 • Endre bá
  miért maradt volna ki a 40-es generáció az ingatlan rövidtávú kiadás buliból? Ezt honnan veszed?
 • KKVs
  @Szürke Eminenciás “Ellenben KKV-ban dolgozó ismeröseim jelentős része munkanélküli. Lehet, hogy kicsit át kellene értékelni ezt a nagy multiellenességet, mert bizony rengeteg embernek adnak BIZTOSabb munkahelyet.”

  Azért ez nem ennyire egyszerű sajnos. Az ténykérdés, hogy egy multinacionális vállalat az országban megtermelt profitot “haza” szeretné vinni.
  A múltiknak a jelenlegi helyzet, bizonyos szempontból még kedvez is. Ők bennünk az olcsó (szerencsésebb esetben) jól képzett munkaerőt látják, és jelenleg a Forint árfolyama miatt ez a munkaerő olcsóbb lett. Nyilván nem szeretetből tartják meg a munkaerőt, hanem jól felfogott racionális érdekből. Ami nem más, mint hogy abban bíznak, hogy ha ez a vihar elmegy vagy valahogy csendesül, akkor Ők gyorsan vissza tudnak állni termelni, esetleg a gyengébb elesők piaci részesedését is meg tudják szerezni.

  Folyt

 • KKVs
  Folyt

  Nem vetem meg Őket, a piac ilyen, mindenki próbálja a lehetőségeiből kihozni a legjobbat.
  Egyébként egyetértek, hogy sok multi egyébként példamutatóan visel az alkalmazottaival.

  Én egy 120 fős céget vezetek tulajdonosként. Szerencsénk van, mert tudunk home officeból dolgozni, ezért nem kellett senkit elküldeni, vagy fizetés nélküli szabadságra küldenem. Sőt a felvételi folyamatban lévő 5 jelöltet akivel már kézfogás szintjén megállapodtam, felvettem, mert úgy gondolom, hogy nem tehetem meg hogy ha valaki felmondott az előző munkahelyén akkor egy ilyen helyzetben nem tartom az ígéretem, és nem veszem fel, ezzel pedig az utcára kerül.

  Folyt II

 • KKVs
  Folyt II

  Nekünk a korábbi tartalékolásaink miatt 6+hó tartalékunk van. De az új projektek megfagytak, nehéz megmondani, hogy mi lesz utána.
  A fentiek fényében én nagyon hiányolom a jelentősebb kormányzati lépéseket, mert amit eddig bejelentettek az inkább politikai haszonszerzés, mint tényleges gazdaságélénkítés.

 • Endre bá
  vicces amit írsz. Egy Airbnbn-s csábította el a feleséged? Vagy mi történt?
  Beszéljünk erről fél év múlva!
 • Kenrich
  Jól van endre bá, beszéljünk róla. Semmi ilyesmi nincs, nem vagyok házas. Viszont van bejelentett/kiadott lakásom vidéken, ahol nem 4-5-szöröződtek az árak, és az Airbnb sem borította a piacot. A héten mondtak fel a normál dolgozó bérlőim az egyik legnagyobb megyeszékhelyen. Nincs egyetemista, nincs külföldi bérlő, nincs munkahely. Erről beszélek. Kifestem, és kapásból 20%-kal fogom hirdetni, talán elviszik, ha nem akkor még lejjebb megyek. Egy panelnek komoly rezsije van akkor is, ha üresen áll. És ez vidék. Pesten 14.367. nyilvántartott Airbnb-s lakás volt nyilvántartva hivatalosan, a valós szám magasabb gondolom. A sima mezei albérlőkből onnan is eltüntek az egyetemisták és a nem elhanyagolható külföldiek. A turizmus/vendéglátás 3 hete pang az igazi elbocsátási hullám még el sem kezdődött. Ne vedd magadra az írásaim, ha te bitang jó kockázattűrő vagy és 6 hónap (1.800.000. ft. (folyt)
 • Kenrich
  (folyt.) 6 hónap kiesés meg sem kottyan, és rózsaszín jövőre spekulálsz, hát oké. Legyen igazad, mert én is brutálisat bukok, hisz eddig egy válságállónak hitt iparban (gyógyszerészet) tevékenykedtem, (szárnyaltunk 2008-19 között is) de minden ami nem intenzív az egészségügyben az most ott is beleállt a földbe. Ez a válság (hé emberek válság van!) most valami egészen új és más. Aki V-re spekulál, hát egészségére, ne L-epődjön meg 6 hónap múlva sem. Azok az Airbnb-sek akik 3-4 lakásból 2-t hitelre vettek és most majd kaparják a falat és várják az O1Gigacsomagcsodát, hát nem tudom. Várják csak. Én magam részéről már euróban csücsülök és jelenleg úgy áll megérte. Pedig bírom a kormányt, de ez a buta kommunikáció kiverte nálam is a biztosítékot.
 • jami

  Szerintem egy helyen lakhatunk, én megegyeztem a bérlőkkel egy felezett árban 6 hónapra, mivel alig lesznek itt, ellenben halom cuccuk (még) igen. Szerencséere ez tégla lakás. Mondjuk szerintem a szeptemberi kezdés is erősen optimista, az elbocsátások pedig még most kezdődnek, ahogy hallom, az ápr. 6-i leállásokkal…
 • jami
  Ja, amit akartam. Igen, ez NEM sima gazdasági válság. Aki nincs bajban, az szimplán nem fogyaszt. AZ élelmiszerboltok megvannak, sőt, de az is lecseng lassan, tegnap már (az élesztőt kivéve :D) midnen volt nagy mennyiségben (heti 1x megyek ki); ellenben a boltok zöme bezárt. VCan webahop, de alig rendelnek.
  Én pl. a gyerekeknek bérletet már amúgy sem vettem volna( biciklis időszak, ugye), de sokan még igen. Itthon tanulni, home office-ban dolgozni sokkal kevesebb ruha/cipő/akármi kell; szerintem lassan a kaja ára is leáll nálunk, mert ha megvan a rutin, tudunk főzni.
  De pl. gyógyszer is kevesebb kell, mert nem hozzák haza a gyerekek a hülyeségeket; nem edzenek – nem járunk versenyekre stb.
  Ettől a hónaptól várom a költségek látható csökkenését és mivel szépen süt a nap, a több áramfogyasztás sem érdekel napelemekkel.
 • Nagy Vonalakban

  “… Sőt a felvételi folyamatban lévő 5 jelöltet akivel már kézfogás szintjén megállapodtam, felvettem,..”

  Remélem azért volt rajtad kesztyű.

 • Gunnerwatter
  Ez eddig semmi más, mit újabb neres központosítás. Érdemi lépések nem történtek eddig. Amit olvastam, az érdekes, hogy hitelekket segítenék a vállalkozásokat. És ha hiteled van, akkor mi van? Szinte minden beruházás megállt, hónapokon belül lehet itthon is kb. 1 millió munkanélküli.
  Ez a “válság” évekig fog tartani, lehet, hogy 10 évig is. Alapvető változás és változtatás szükséges a mindennapi életben, mert látszik, hogy a rendszerek nem működnek jól hosszú távon.
  A diktatúrák pedig (Magyarország NEM diktatúra) továbbra is szabadon és következmények nélkül fogják kizsigerelni az állapolgárokat. A nárcizmus tipikus politikusi pszichológiai profil, szégyenből táplálkozik, és bármit megtesznek, csak az általuk kitalált szégyen ne érje el őket. Az ár nem számít, csak a berögzült hibás működési mód.
  Sok szerencsét mindenkinek!
 • Waltz
  Az ilyen Endre bá’-któl mentsen meg az ég. Senki nem irigy rád hidd el. Én abban hiszek, ha a körülöttem lévőknek jól megy, akkor nekem is. Viszont a te vágyálmod sem más, mint azoké akik az ingatlan árak NORMALIZÁLÓDÁSÁT várják. Ugyanis ami az elmúlt pár évben Mo-on ment az minden csak nem normális, és nem csak az airb&b vitte fel az árakat, hanem a kormány “családtamogató” intézkedései. Akkor lett volna reális a 3-5x-es ugrás ha a fizetések is ennyit nőttek volna, de nem. Hitel, támogatás és külföldi vevők-bérlők pörgették, tehát a magyar állampolgárok keresetei nincsenek mögötte. Utóbbi 2 kiesett, előbbi kettő pedig csak egy nagy buborék.
  Folyt.köv.
 • Orákulum
  Igen, megszűnt a Privilégium. És igen, be kell menni, vidd a hozzá tartozó kártyát is, ha megszünteted. Én egy hete voltam, dél körül nem volt más ügyfél (Eurocenter).
 • Waltz
  Neked biztos van hol laknod, de mi van azokkal akik most vennék meg az első lakásukat? Kelet-Alföldön egy 35 m2-es panel 18 millió, felőlem rájuk is borulhat. Plusz van egy réteg aki nem akar vagy nem tud élni a babaváróval. Egyedülállóak, vagy akiknek nem lehet vagy nem akarnak egy kazal gyereket, azok ne lakjanak akkor sehol?

  Az ilyen csőlátású embereket elkerülöm mindig messzire, beléjük kár az energiát és az időt fektetni, nem tudjuk egymást építeni.