Havi szaldó lesz a napelemeknél

A magyar kormány mindig is tiszteletben tartotta az emberek véleményét, kiszámíthatóan, átláthatóan és tervezhetően, hosszú parlamenti, majd társadalmi vita után hozza meg az embereket érintő törvényeket.

Na jó, ebből egy szó sem igaz.

Szocske küldte át a hírt, hogy a magyar kormány senkivel nem egyeztetve, szokás szerint vasárnapra virradóra Tiktok videóban (tényleg, nem túlzok) jelentette be, hogy bocsi, úgy gondoltuk, hogy most január elsejétől havi szaldó lesz a napelemeknél azoknak is, akik már meglévő napelemmel rendelkeznek.

További részleteket nem tudunk, mert minek az a parasztnak, hogy mennyiért fogják átvenni a felesleges áramot, hogy fogják számlázni a túlfogyasztást (kedvezményes vagy piaci tarifával, havi bontásban vagy éves keretet fognak nézni) és így tovább.

Közben totál hülyének néznek mindenkit: “az volt a szabályozás, hogy csak tíz évig maradhat valaki a szaldóban.” Nem, semmi ilyen szabályozás nem volt, ez egy közönséges hazugság.

“Most csak annyi apróság változik, hogy éves szaldó helyett havi szaldó lesz”. Talán van évente két olyan hónap, amikor a havi fogyasztásod közel megegyezik a termeléseddel. A többi tíz hónapban nagyon rosszul fogsz járni. Veheted majd az áramot ősszel és télen 38/72 forintért és nagy kegyesen megveszik tőled a felesleget nyáron a jelenlegi állapot szerint 4,8 forintért. Ha vettél hőszivattyút fűtésre, akkor reméljük a régi gázkazánt még nem dobtad ki. Ezt apróságnak hívni az emberek teljes lenézése és hülyének nézése.

“Úgy tűnt, hogy hagytuk lerohadni a hálózatot tíz éven át, de a hős kormány közbelépett, ezért aki van olyan hülye, hogy bruttó elszámolásban és ilyen jogbizonytalanságban még napelemet akar telepíteni, annak a hős kormány újra biztosítja a lehetőséget néhány helyen.”

Ezt a durva áremelést olyan mosolygósan jelentik be és úgy beszélnek róla, hogy az ember azt gondolná, valami jó dolog történik. Miközben nagyjából ez a mondanivalójuk: “A 27%-os (pontosabban már 31,5%) áfát 45%-ra emeljük, s ez mindenkinek nagyon jó lesz.”

Ha akarsz bosszankodni, hogy milyen hülyének nézik az embereket és milyen nagy ívben tesznek bárki véleményére, itt tudod megnézni ezt a gyöngyszemet.

Viszont most már legalább tudjuk, hogy pofára ejtették az embereket, nem kell tovább találgatni, hogy meglépik-e vagy sem. Meglépték.

Ja igen. Eddig napközben töltöttem az autót, saját árammal, mostantól csak az esti csúcsidőben fogom. Aki napelemes, annak hasonlóan kellene tennie. Ha szerintük mindegy, hogy havi szaldó vagy éves, akkor én sem fogom törni magam, hogy saját árammal töltsem az autót, hadd vegyék aranyáron hozzá az áramot, ha már tőlem 4,8 forintért akarják megvenni.

A napelemfarmoktól 48 forintért veszik át az áramot, garantált áron, évente inflációval növelve az összeget. Az én áramom miért rosszabb, hogy tizedéért kell átvenni, mint a napelemfarmoktól?

Share

253 hozzászólás

 • Janivagyok
  Erre szavaztak az emberek.
 • Geri
  Azt mondja, a telepítéstôl 10 évig maradhat valaki havi szaldóban.. hahaha. Inkább a következô tiktok videóig.
  Komolyra fordítva, sokkal korrektebnek érezném, ha azt mondanák, most egy évig ez lesz, megnézzük a gyakorlatban és akkor véglegesítjük / igazítunk. 10 év.. pff
 • NGergő
  Tiktok videóban 😀 😀

  ebben a két szóban annyi de annyi minden benne van

  egy ideig próbáltam a mindenféle országból származó kollégáknak ezeket elmesélni, de nem biztos hogy hisznek nekem, amikor ilyeneket benyögök, hogy egyik napról a másikra mindenféle kérdés nélkül tiktok videóban húznak megszorítást a napelemre
  most ezt normális ember elhinné? nem hát 😀

 • pupu
  Valaki tudna csinálni egy excel táblázatot ami a havi szaldót lehet kiszámolni? Ès az eladott vètelezett energia árát lehet modositani? Ha már kiszámoló.
 • NGergő
  (pontosabban már 31,5%) áfát
  ezt mire érted? honnan lett az a szám?

  27% áfa plusz az üzletek új adója, ami a forgalom(!!!) 4,5%-a. Vagyis az üzletek minden eladott termék után 27+4,5% adót fizetnek. Magyarul az áfa igazából már 31,5%.

 • Kiszamolo
  GEri, kezdődne úgy egy normális országban, hogy egyeztetünk. Megkérdezzük az érintetteket. Számolunk. A számításokat és az indokainkat közzé tesszük, hogy miért kellene egyáltalán változtatni. Meghallgatjuk és figyelembe vesszük(!!!!!!!!!!!!!!!!) az érintettek és a szakma képviselőinek a hozzászólásait. Két évvel a változtatás előtt hivatalosan bejelentjük.

  S az a legriasztóbb, hogy mennyi embernek normális az, amit ez a kormány művel.

  Aki felemeli a hangját, mert ez nem normális és nem is elfogadható, az poltiziál, rinyál, feszültséget kelt és így tovább.

  Ez az igazán rémisztő a dologban: hogy az emberek szerint nincs itt semmi látnivaló.

 • TT
  A napelemesek az új kulákok, akiket úgy lehet szívatni, hogy közben a választópolgár kárörvendhet.
  Egy kalap alá venni azt, aki tavaly telepített napelemet, és azt aki 9 éve, valóban nagyon igazságos.
  Közben a napelemparkokat támogatják, tőlük nem 4,8 forintért veszik át a túltermelést (nekik ugye csak az van, mivel nincs érdemi fogyasztásuk).
  Közben a gonosz EU-tól 800 milliárdot kapunk zöld átállás címszóval, amit odaadunk az akkugyáraknak, de a lakossági napelemesek miatt omlik össze a hálózat.
  Megy a sírás is, hogy nyáron a HMKE-k miatt túltermelés van, miközben a klímák miatt minden évben fogyasztási csúcsot döntünk és Paksot a meleg miatt le kell szabályozni.
 • Balogh Ervin
  Zseniális.

  Idén telepítették volna, az utolsó órában mondtam vissza.
  Extra jótanács tőlem mindenkinek (12 éve szigetelésvizsgálattal, nyílászáró huzatvizsgálattal foglalkozom..): szinte mindig helytelen az a gondolkodásmód, ha valaki az épület gépészetével szeretne fűtésen spórolni. A gépészettel ilyesmit nem lehet.
  Fűtésen spórolni az “építészettel” lehet. Legyen passzív, vagy közel passzív az épület, valamint légtömör. A belső levegő páratartalma pedig megfelelő légcserélővel legyen kivezetve, kezelve.
  Ekkor – és csak ekkor – olyan kevés hőenergiát fog kérni az épület, hogy azt már szinte mindegy, mivel állítjuk elő.
  Egy így megépített épület fűtésén nem lehetséges még a gépészettel is spórolni, mert egyszerűen nincs min spórolni, az egész annyira kevés, hogy szóra sem érdemes.
  Legyen a fűtés egyszerű, az épület pedig passzív, vagy közel passzív.
  Szigetelést, ne hőszivattyút…

 • Abszurdisztán
  A következő bejelentést tehetné Orbán a Snapchaten, egy bohócos filterrel.
 • Szocske
  Az lehet a háttérben, hogy Vlagyimir megfeddte Vikikét, túl kevés volt az előző télen a gázfogyasztás.
 • Botond
  TitTok videó… mert egy túlmozgásos bürokrata a legtöbb helyen ma már úgy szokta gondolni, amikor ijedten körbenéz és ő ül (kávézik) a hivatalában, meg a gyereke nyomkodja azt a szart otthon, hogy úristen, halad a világ, már nem értjük a fiataljainkat, gyerünk a minisztériumot* is fel facebookra, tiktokra, minden aktuális divatifjú oldalra, mert ettől leszünk modernek és haladók. Odáig persze nem jut el, h valódi helyükön kezelje ezeket, krvára nem az aranyifjúság aktuális divathóbortjaival (és ezek digitális fórumaival) kellene lépést tartani a szakminisztériumnak/hivatalnak, hanem akkor már a valós kihívásokra (technológiai és környezetvédelmi) reagálni, kiszámítható, korszerű és normális szabályozással, és megfelelő hivatalos publikációs csatornán közzétett információkkal.

  *(ugyanilyen céllal jelennek meg az irodában a babzsákok és csocsóasztalok, fiatal kollégák igényei ugye..)

 • Lámpa
  Vajon mi történik akkor, ha tudom előre, hogy nyáron 200kWh a havi fogyasztásom, és egy hét után, mikor az inverter betáplált ennyit, egyszerűen leállítom hó végéig?
  Tudják ellenőrizni?
 • Szil
  Nincs itt átverés vagy hülyének nézés, csak igazodnak a magyar társadalom által biztosított keretrendszerhez. Mindig azon belül mozognak. És szerintem még bőven van mozgásterük.

  “-A kétharmad áll mint a cövek. Áll még mindig, mint a cövek?
  – Hát az még csak hagyján, hogy azóta egyfolytában áll. Ami igazán fontos, hogy innen még a végét se látni.”

 • Kiszamolo
  Lámpa, s mit nyersz vele. Így is, úgy is megszivattak.

  Egyébként szerintem nem tesz túl jót a napelemeknek, ha termelnek, de nem tudják leadni. Nem értek hozzá, hogy ez mennyivel rövidíti meg az élettartamukat.

  Majd meg a fűtés a jakuzziban, az egész házban megy a klíma nyáron, ha nagyon hideg lesz, maximum kinyitjuk az ablakokat, hogy jöjjön be egy kis meleg.

  Télen meg elfűtjük az olcsó gázt.

 • szocske
  Érdekes egyébként, ahogy az emberek beletörődnek a dolgokba. Ukrajnában gondolom természetes lett a hétköznapi embernek, hogy háború van.
  Nálunk természetes lett, hogy minden faluban lesz egy akkumulátorgyár vagy valami olyasmi.

  Péntek reggel egy olvasói tipp alapján egy kormányhivatali doksi alapján írtam egy cikket arról, hogy Alsózsolcán új lítium akkumulátor feldolgozó üzemet terveznek, alig egy héttel azután, hogy Bátonyterenyén bezárták a sorozatos szabálytalanságok miatt az ugyanilyen üzemet.

  Mivel senki más nem írt erről előttem, azt gondoltam végigfut majd a magyar médián a hír.
  Ehelyett senkit sem érdekelt (már) egy újabb “akkugyár”. Másfél nappal később egy helyi lap átvette a cikkem copy-paste stílusban, igaz legalább a forrást megjelölve.

  villanyautosok.hu/2023/08/25/akkumulator-feldolgozot-terveznek-alsozsolcara/

 • Patkó
  Ha ezt tényleg így vezetik be, akkor szabhatják azok – én is-, akik abban a hiszékeny telepítettek naplemente,hogy 10 évig(!!!) éves szaldóm lesz. Jogbiztonság??? Persze a NER-es napelemparkokat ez nem érinti… Meddig tűr a nép?
 • Kiszamolo
  Az ácsi akkumulátorgyárban őszinték és elmondják, mi várható. (Egyébként kalapot le, tényleg nyílt lappal játszanak, de hát ez lenne a normális.)

  Munkahelyet nem teremtenek, mert minden Kínából jön félkészen, itt csak összeszerelik és megy tovább. A napi kamionforgalom kétszáz kamion lesz. Kínából jönnek munkások, azért kell felhúzni sokszáz fős munkásszállót. Talán néhány év múlva lesz szükség magyar betanított munkásra is.

  Tehát munkát nem ad, beszállítókra semmi szükségük, minden Kínából jön, ott sem lesz munkahely, bődületes kamionforgalom és betelepített többszáz külföldi munkás.

  De legalább annyi áramot használnak, mint egy egész megye. Miközben devizáért, drágán vesszük most is az áramot, mert kevés van és már most is importra szorul az ország. A környezetszennyezés már csak hab a tortán.

  S ebből lesz ki tudja mennyi az országban. Igazi sikertörténet.

 • Treil
  Nem a hőszivatyúsok foghatják igazán a fejüket, hanem akik elektromos fűtést telepítettek és 3-4x annyi energiával fűtenek. Csak annyi öröm az egészben hogy talán volt jópár kormánypárti szavazó azok között akiket most megszívatott a kormány. A lakossági napelem üzletágnak nagyjából végleg lőttek.
 • Meepwn
  Morzsoljunk el közösen egy könnycseppet azokért akiknek családi házuk van, napelem rajta, januártól pedig nem támogatja őket tovább az állam.

  Az éves elszámolás gyakorlatilag célzott támogatás a napelemre.

  Hol késtél ilyen sokáig? Már-már hihetetlen, hogy eddig kellett várni valakire, aki semmit nem ért az egészből, normálisnak gondolja azt, ami és ahogy itt történik, de legalább a keserű irigység is kibeszél belőle.

  Ha holnap a babavárósokat is ugyanígy fogják megszivatni, amit te felvettél, mert január elsejétől piaci lesz a kamat, akkor is ugyanezt fogod mondani remélem.

 • Sani
  Van 2524kw/h olcsóbb villany -a rongybánkormány szerint családonként- amit a nyomorult mvm mérőpontonként értelmez, viszont a többgenerációs házakban egy mérővel megy több család. Bravó nagyon családbarát ez az egész.
 • AAA
  Mennyire érinti ez a krumplival megvehető, agyhalált lábon kihordó szavazóbázist? Ki fog ezért menni 100e ember a Kossuth térre? Ettől majd nem nyernek 26-ban? Veszélybe kerül ettől a hatalmuk? Akkor? Végtelenül ostoba lett ez az ország sajnos. Pofájukba hazudnak miközben kilopják a szemüket, ezek meg birkamódra újra és újra megszavazzák azokat, akik kib***nak velük. Önsorsrontás level 1000.
 • graphite
  Senki sem tartott pisztolyt az emberek fejéhez, hogy napelemet telepítsenek. Kapzsik voltak az emberek, most nem jött össze. Működik a piacgazdaság. A lakosság combos 1%-át érinti a probléma.

  A devizahiteles csalásnál ezeket írtad Kiszámoló, illene lenyelni a békát, nem hangosan nyivákolni.

  Tényleg menj el orvoshoz.

  200 ezer lakossági napelem van és 3,9 millió lakott ingatlan, ennek nagy része lakás. Kivéve a képből a borsodi zsákfalukat, ahol tető is éppen van a házon, akkor inkább minden 15. házat érintheti a kérdés.

  A többi ostobaságodra válaszolni is kár.

  De miért nem fordulsz segítségért valakihez? Ha egy legalább 15 éve történt dolog ennyire megterhel mentálisan, hogy csak erről tudsz beszélni, akkor érdemes lenne lépned.

 • TT
  Közben megnéztem, nekem egyedül novemberben és decemberben több a fogyasztásom a termelésnél.
  Ez kb. 500kWh-t jelent, amiért ezek után kb. 20ezret kell majd fizetnem egy évben.
  Cserébe nyáron minden hónapban időben lekapcsolom majd az invertert, így megmentem a hálózatot kb. 3000kWh túltermeléstől, amin az MVM nem tud nyerészkedni.
  Ez nekik kb. 100ezer forint hasznot jelentene, amiből még a jachtot sem lehet megtankolni, úgyhogy biztos nem fog hiányozni.
  És legalább az inverter élettartamát is növelem.
  Win-win.
 • Morzsa1986
  Azért az továbbra sem változik, hogy a megtermelt áramot először elfogyasztom, és csak a felesleg megy vissza a szolgáltató rendszerébe. Tehát akkora napelem mennyiséget kell rakni a tetőre, amivel a saját fogyasztásomat fedezni tudom. A fűtést pedig az átlag felhasználó számára nem érdemes napelemmel kiváltani, mivel télen (amikor fűtünk) alig termelnek a napelemek. Az egész kertet tele lehetne telepíteni napelemmel, hogy termeljen télen annyit, hogy elmegy róla a fűtés. Először hőszigetelni kell, jó sokat, meg nyílászárókat cserélni, aztán ha sok az elektromos fogyasztó, lehet gondolkodni a napelemen.
 • Elmint

  “Nincs itt átverés vagy hülyének nézés, csak igazodnak a magyar társadalom által biztosított keretrendszerhez. Mindig azon belül mozognak. És szerintem még bőven van mozgásterük”.

  Tűpontos helyzetértékelés, ami még évekig (évtizedekig?) meg fogja határozni az ország sorsát- sajnos!

 • AAA

  Nekem egyik sincs, se családi ház, se napelem és szintén úgy gondolom, hogy a szaldó egyfajta támogatás. DE!!! Kurvára nincs rendben, hogy egyik napról a másikra csak úgy kitalálnak valamit és gyökeresen megváltoztatják, ami alapján korábban emberek súlyos döntéseket hoztak.Örülhetsz, hogy most éppen nem veled b***tak ki, de legyél egész biztos benne, hogy előbb-utóbb veled is fognak. Lehet úgy, hogy fel sem fogod. Mint ahogy sok fideszbirka fel sem fogja, miért probléma a forintgyengülés. “Hát itt forint van, mit érdekel engem az euro árfolyam” és hasonló okosságok ugye. Aztán lehet köpködni brüsszelt a csak minket sújtó háborús infláció és elhibázott szankciók miatt.

 • TT
  Aki napelemet akart telepíteni, annak azt javaslom, rakja a pénzt állampapírba amíg még magas a kamat
  Az jobb mint a napelem megtérülése és a sok narancsködös sem panaszkodik amiatt, hogy az ő adójából a megtakarítókat “támogatja” az állam.
 • jami
  Épp most néztem meg én is. Tegnap mondtam az egyik gyerekemnek, hogy baromira unom pártunknak és kormányunknak szándékos igyekezetét abban, hogyan is kapja vissza minél több pénzemet. A lassan nagykorú gyerekem: “anya, sokkal kevesebb energiával akár értelmes dolgokat is kitalálhatnának, minek lopnak még mindig?” Hát ja. A svéd csatlakozásra nem érnek rá 1+ éve, de mindenfelé celebeskedni és bennünket szivatni – korlátanul.
 • steckler
  Magyarországban soha nem csalódok, tiktok videóban egy 50+ os egykori tarnopoli menekült leszármazottja jelenti be a hírt viccesen lazán. Az ország 1988-as ÁFA bevezetése óta is, soha nem hazuttolja meg magát, ÁFA világbajnonkok vagyunk hosszú évek óta, néhány éve még 63 adónem volt, az árrés képzésének mértéke is az uzsora stílusra hajaz.
  Én már leléptem szerencsére, itt 180Ft az LPG gáz, a víz csatornával együtt 65 Ft, a villany 28Ft/kW, élelmiszerárak töredéke a Magyarországinak. Otthon az a baj, hogy az állam hasonló adópolitikát szeretne mint Svájc, de ahhoz nincsen meg a megfelelő társadalmi gazdagság.
  Tanács a napelemeseknek aki teheti csináljon sziget üzemmódot, nem tápláljon semmit vissza az állami hálózatba, inkább tárolja el munkaakkumulátorokba.
  Hosszútávon viszont családosoknak is azt javaslom hogy jobb az emigráció, vagy a részleges külföldön élés, szezonálisan is sokat
 • AAA

  Igazad van, majd ebből tanulnak! Most a napelemesek, legközelebb a lakossági állampapír tulajok! Arra se mondta senki, hogy idő előtt vissza lehet váltani, nem igaz? Különben is akinek ilyenekre futja, az kussoljon, ugye?

  Na pont az általad prezentált mentalitás miatt tart itt az ország és lehet ilyeneket megcsinálni. Mert hát milyen jó már, hogy most valaki mással b***tak ki.

 • jami
  Épp írtam, h a gyerekeim is csak néznek. Alapvetően én is, mert egy dolog tudni, hogy aljasok és alkalmatlanok, másik ezzel minden_egyes_döntésnél szembesülni. Akartam még tanulni, mert az anyanyelvemen mégis könnyebb – végül nem jelentkeztem, mert esélytelen 2 évre tervezni. Most átálltam MOOC-kra, épp a 25+ éves sql tudásom frissítésén rágom át magam.
 • Kiszamolo
  Morzsa, de nem tudod fedezni a saját fogyasztásod, pont azért, mert november-decemberben egyáltalán nem süt a nap, ellenben nyáron meg túl sokat.

  Még lámpát is akkor gyújtasz többet, amikor nincs termelésed.

  Fűtés: épp erről szólt a szaldó, ezért álltak át sokan elektromos fűtésre milliókért.

  S nem lenne semmi baj, ha a játékszabályokat nem menet közben, arcul csapva mindenkit változtatgatnák önkényesen.

  Ha öt éve megmondták volna, hogy mi lesz 2024-től, akkor ennek fényében (nem) raktál volna fel napelemet.

  De nem mondták, mert kellett az unió miatt a sok lakossági napelem is.

 • AAA

  “amíg még magas a kamat”

  S gondolod hogy majd amikor lemennek a kamatok és az emberek elkezdenék visszaváltani az állampapírokat, akkor majd azt ölbe tett kézzel nézik? Amikor már kb. sehonnan sem tudnak pénzt behúzni?

 • manus
  Kedves Kiszámoló!

  Tudom, hogy nem régen vettetek házat, suliba jár a gyerek, stb.
  De mégis, nem gondolkozol el azon, hogy külföldre költözzetek?
  Te is azon emberek közé tartozol, akik felfolgják ésszel, hogy mi történik ebben az országban és ez árnyékot vet a hétköznapi életükre.
  Csal érdekel.
  Minden jót!!!

 • TT
  Amúgy egy többmilliós napelemes beruházásból az ÁFA is szép összeget tett ki (szép kis támogatás, hogy az osztrák 20%-hoz képest a magyarok 27% ÁFA-t fizetnek, ugye és a többiek?).
  Ez mostantól hiányozni fog a kasszából, de a lényeg, hogy az MVM-en keresztül minél több pénzt lehessen kipumpálni.
 • jami
  És igen, megvan az új közellenség a tanárok mellé: a burzsuj napelemesek. Egy átlag háztartást ellátó napelemrendszer pár éve még 1,5m alatt volt, egy középkategóriájú 10 éves kocsi ára kb. Csak hogy viszonyítsunk.
  (Nekem 0%-s kamatú energetikai hitelből került fel, 10% önrész kellett, cserében 2 évig embargós volt a törlesztés
  – azaz 2 évig nem volt sem áramszámla, se törlesztőrészlet.)
 • Pedagógus
  (Együttérzően bólogat.)
  Mindig azt hisszük, ennél rosszabb nem lehet. De. Lehet.
  A tömeg meg tapsol hozzá.
  Mindezt magabiztosan adják elő, mindenkit teljesen hülyének nézve.
  Tényleg csak gratulálni tudok annak, aki rájuk szavazott. Mindnyájan azt kapjuk…
 • Kiszamolo
  manus, egyrészt a munkám ideköt. Nem fizikailag, hiszen lakhatnék bárhol a világon, de az ügyfelek akkor is magyarok lennének.

  Másrészt nem találkozok emberekkel, csak ha akarok, így az a sötétség és közhangulat, ami van, nem érint, ha nem akarom. Ha be kellene járnom egy irodaházba dolgozni, más lenne.

  A gyerekek már nagyok ahhoz, hogy most kezdjenek el egy új nyelvet tanulni, amin hamarosan tanulni is tudnának egy másik országban.

  S legfőképpen úgy gondolom, hogy azoknak kellene eltakarodni, akik miatt olyan az ország, amilyen és nem nekem kellene elmenni.

  Szóval nekem viszonylag jó itt, ezért nem sürgős a költözés. De megértem azokat, akik mennek.

 • Nbazs
  Azért egy tiktok videót még ne tekintsünk már hivatalos törvénynek, maximum egy szándéknyilatkozatnak. Mindenki tudja hogyan működik ez, ma bejelentenek valamit, holnap meg valami mást, aztán ami a végén lesz, az a harmadik verzió.

  Tessék megvárni a konkrétumokkal a közlönyös megjelenést.

 • FSZ002.t
  Ez egy jó döntés, nem kell veszélyes hulladék a háztetőkre, valamint minden véges fosszilis energia molekulát CSAK EGYSZER lehet felhasználni, vagy a “napi működésre” vagy új iparági fejlesztésre és gyártásra.

  Aki meg tud számolni az látja hogy a tortenelem soran elégetett összes olaj és szén mennyiségének a nyolcszorosával lehetne az energiaipart megváltoztatni, a rosszhír az hogy kb. ennek a szükséges mennyiségnek a 90%-a hiányzik. Béláim nyugodjatok meg, és ennek fényében kezdjétek a jövő hetet.

 • Attila
  Én lennék annyira elvetemült, hogy havi szaldóval is telepítenék újat, mert még nincs.
  De sajnos a tiktok videóból nem derült ki, hogy mi lesz az a bruttó elszámolás pontosan. Nyilván kategóriákkal rosszabb a havi szaldónál is.
  Akkor így nem lesz. Pedig 1-1,5 millió marzs lett volna rajta a magyar napelem cégnek, amiből fizethetné a magyar munkaerőt, de így mehet majd mindegyik akkut forrasztani. Meg a nyári klímahasználatot se fogom megújulóból fedezni. Majd a szomszéd napelememéből megveszem az mvm-től.

  Király!

 • ViccEzAzOrszágCsakNemTudokNevetniRajta
  “Az ácsi akkumulátorgyárban őszinték és elmondják” -> monoron is van akumlátor gyár, szerencsére csak alkatrészt gyártanak, kevésbé veszélyes anyagokkal, ők nem őszinték, csak van ott dolgozó rokon. Most épültek újabb csarnokok, közel 1000 külföldi fog már itt dolgozni, most leginkább mongolok, mert ők a leg olcsóbbak. Szabályokat nem akarják betartani, magyar vezetés le lett építve mert mindenbe bele szóltak, hogy ezt így nem szabad, új csarnokban az emelet ahova az irodákat rakták 250kg/m2 terheléssel sikerült, mert koreai azt mondta jó lesz oda az olcsóbbik gerenda is nem az ami a terveken van (ez kb. azt jelenti hogy ha egy másoló gép mellé oda áll 2 testesebb ember, akkor van esély hogy beszakad alattuk az emelet). Anyjukat is eladnák 1 forint haszonért. Csarnok még nem kapta meg az engedélyt, nem lehetne használni, próba üzem már ment. Szarnak bele mindenbe.
 • YogiBear
  Mivel a villamos hálózat nem egy nagy akkumulátor, ami eltárolja a betermelt energiát amit később visszaveszünk, semmilyen szaldó elszámolás nem lehet igazságos. Így pl. éves szaldó esetén a rendszernek vesztesége keletkezik abból, hogy a szaldósok által elfogyasztott áramot kitermelje, amit valaki másnak ki kell majd fizetni. A reális elszámolás az lenne, hogy a termelő lehetőleg piaci alapon kapja meg a betermelt energia árát, hiszen az azonnal értékesítésre is kerül. A piaci alapot úgy értem, hogy az áram ára dinamikusan alakul ki a pillanatnyi termelő/fogyasztó arány függvényében, vagyis a rendszer olcsóbb energia árral ösztönözze a fogyasztást olyan időszakban, amikor egyébként túltermelés lenne.
 • Kiszamolo
  nbalázs, az külön “mókás”, hogy négy hónappal a bevezetés előtt csak egy tiktok (meg egy youtube) videónk van.
 • jami
  A héten beszélgetésközben épp azt mondtam, hogy országon belül költözéssel nem védhető ki, hogy ne vmi akkugyár közelében/tranzitvonalán/annak elő- vagy utómunkát végző cégek mellett élj, mert láthatóan mindenfelé szétdobálják. Esetleg lehet Felcsútra/Hatvanpuszta közelébe költözni, annak aki bírja a nagyon fideszes/nagyon megfélemlített szomszédságot.
 • jami
  Mert ez most a szokásos teszt. Megnézik mennyire háborognak, kicsit még rádolgoznak a propagandával és majd lesz itt végleges (? na jó, pár hónapig) anyag is, ősszel. Vagy decemberben,
 • NGergő
  “27% áfa plusz az üzletek új adója, ami a forgalom(!!!) 4,5%-a. Vagyis az üzletek minden eladott termék után 27+4,5% adót fizetnek. Magyarul az áfa igazából már 31,5%.”

  áh köszi, értem

  … facepalm

 • Anyus
  Ezzel a havi szaldóval sem lenne az égvilágon semmi probléma, ha korrekt áron vásárolnák meg a termelt áramot. Ezeket az árakat ugye még nem tudjuk, de sok reményt nem fűzhetünk a korrektséghez. Gusztustalan sokat keresnek jelenleg is a túltermelésekkel.
 • AS
  Nem lepne meg, ha néhány év múlva jönne majd a napi szaldó, majd rá néhány évvel az órás szaldó.
  Az elszámoláshoz a szoftvereket majd a 4iG szállíthatja.
 • NGergő
  sql mellé ha felszeded alap szinten a pythont, végtelen + 1 data scientist / enginner / hasonló buzzwordök állás nyílik meg előtted, elég felkapott manapság
  még mindig azt mondom, hogy várunk tárt karokkal nyugaton 🙂

  egyébként voltam most magyarországon látogatni, és eszembe jutottál: egy barátom mondta, hogy a gyerekeknek amúgy egész oké az iskoláztatás felső tagozatig, tehát ~10 éves korig – utána kezdődik a shitstorm, onnantól pusztulat az oktatási rendszer, akkor kell lépni

  ők is így tettek, végzett 4. osztályban a gyerek, és kiköltöztek bécsbe, ez volt 6 éve
  a barátom 42 volt, mikor utoljára találkoztunk, akkor kinézett vagy 45nek minimum – most 48 éves, kinéz vagy 38nak, úgy kisimult, mióta kiköltözött, úgyhogy az övék legalábbis sikersztori

  ne szivasd magatokat túl sokáig, a m “fiatal”i életünkben már nem fog visszafordulni magyarország, ha egyáltalán valaha fog

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.