Ház: venni vagy építeni?

A legutóbbi poszt alatt kialakult egy nagy beszélgetés az ingatlanokról, gondoltam, érdemes kiemelni cikkbe. Leginkább azért is, mert engem is érint a dolog, de a kommentek alapján nagyon sok másik embert is, aki most akar házat venni.

A gyerekeink lassan akkorák, hogy szeretnének saját szobát, ami a jelenlegi helyen nem megoldható, ezért költöznünk kell. (Szerencsére nem sürgős, de időszerű a következő egy-két évben.)

Hónapok óta keresünk megfelelő ingatlant, de nem hogy megfelelő árban, de még megfelelőt sem találunk. Az iskola és az idős szülők miatt behatárolt a terület, de azon belül lehet Budaörs, Törökbálint, Diósd, Budatétény, Budafok, Nagytétény, Érdliget, de akár még a 11. kerület külső része is. Tehát elég nagy területet nézünk folyamatosan. Ráadásul elég nagy kompromisszum-tűréssel mind méret, mind egyéb tekintetben. Lehet felújítandó is, ha ezen múlik.

Ennek ellenére semmi hónapok óta.

Ha nem a tulajdonos hirdeti, az alaprajz és a fotók alapján megkeresem az ingatlant Google Satelite Map és Google Streetview segítségével és elmegyek megnézni az ingatlanokat kívülről. Ehhez nem kell ingatlanos.

(Olyan dolgok is segítenek megtalálni az ingatlant, hogy a délután készült képen merre vannak az árnyékok és milyen hosszúak. Így tudom az épület tájolását. Az utcához való viszonyáról tudom, hogy például az észak-dél irányba menő utcákat kell nézni, annak is mondjuk a bal oldalát. Valami jellegzetes épület, ami az ablakból látszik, gyárkémény, templom, légvezetékek. Vagy a szemben lévő mindhárom háznak szürke a cserepe, hol van három szürke cserepes ház egymás mellett a környéken a műholdképen. Az alaprajzon látszik a ház alakja és a terasz alakja is, van-e fa a kertben és mekkora a lombja. Hány percre van az orvosi rendelő vagy a buszvégállomás, ez is hasznos infó. Ami nem segít, hogy a legtöbb ingatlanos, ha ír utcát, direkt rosszat ír, de gyakran még másik városrészt is. De ezeket már rutinból tudom kezelni. Ritkán kell tíz percnél tovább keresni egy-egy házat.)

Egy tragédia mind. Főút mellett, vasút mellett, M0-s mellett, ótvar telken, zsebkendőnyi telken, amire négy ház ablaka néz, sáros utcában, a busz óránként jár, de csak munkaidőben és a megálló is 700 méterre, 350 négyzetméteres lepusztult hodályok, 2 meg 3 generációs szörnyek és így tovább.

(Apropó négyzetméter: az eladók zöme csúnyán csal a négyzetméterrel, a 188 nm-es ház élettere 110 nm, a 137 nm-es ház 90 nm a tetőtér miatt és így tovább. Kevés ember az, aki a valódi nettó nm-ert adja meg. Mindig kérd el az alaprajzot és adogasd össze magadnak a területeket. Jártunk úgy egy 190 nm-esnek hazudott házban, hogy valahogy nagyon kicsinek tűnt minden és a tervrajz megnézése után jöttünk rá, hogy szó szerint majdnem fele sem igaz a 190 nm-nek. Az úriember a bruttó területet adta meg, hozzácsapva a garázst és a teraszt is.)

S akkor még az árról nem is beszéltem. 20 éves, csontra felújítandó házakat (még egyszer: rossz házakat rossz helyen) akarnak annyiért eladni, mintha teljesen újak lennének egy csendes mellékutcában, szép nagy kerttel.

A legtöbb ház már akkor kiesik, amikor kívülről megnézzük, be sem csöngetünk, mert teljesen felesleges. Nemhogy annyi pénzért, amennyiért árulják, semennyi pénzért nem akarnánk megvenni.

Az első ház, ami tetszett és még az ára is a realitás talaján volt, arra most találtunk rá. Azt el is mentünk megnézni belülről is. De valami érhetetlen módon a fürdőszobát és hálót tették a déli oldalra, a nappalit a sötét északira. A garázst nem a ház mögé tették, hanem a kert és a ház közé, nehogy legyen értelmezhető valódi kertkapcsolat. A pici teraszt északra tették, a kerítés tövébe, gyakorlatilag használhatatlan. A konyhát a tervekkel ellentétben nem az ablakhoz tették, hanem háttal az ablaknak. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tetszik a konyhabútor és a burkolat, vagy megbarátkozunk velük vagy rengeteget költünk a cserére.

Egyetlen ilyen házat találtunk hónapok alatt. Mindezt 120 millió forintért, használtan. (Igaz, 2017-ben épült.)

(Update: azóta találtunk egy másikat is, amit négy éve vett a tulaja. A feleségem előásta a négy évvel ezelőtti ingatlanhirdetést. Csak picit több, mint 74%-kal akarja többért eladni, mint amennyiért hirdették négy éve. S ha nem is ennyiért, de nem sokkal kevesebbért el is fogja adni. De ezt csak így zárójelben, ennyire elszaladtak az árak.)

A 120 milliós ház melletti két ugyanekkora telket most vették meg az önkormányzattól 22 millió forintért darabját (megkérdeztem az önkormányzatot). A másik mellette lévő telekre most írják ki a pályázatot az önkormányzatnál.

S itt jön, amit kérdezni akarok a köztől: ha 22 millió a telek, nem lehet 100 millióból felhúzni egy 140-150 négyzetméteres házat újonnan minőségi (de nem luxus) anyagokból? Az 714 ezer forintos négyzetméterárat jelent a telek megvétele után (persze nem elfelejtve a közmű-bekötést, kerítést, kertépítést és egyéb járulékos költségeket sem). De ha 40 millióért veszel is telket, akkor is 600 ezer forint feletti négyzetméterárról beszélünk.

Még ha vállalkozóval építettem, aki szintén keres rajta és fizetem az ellenőrt is külön, meg persze a tervezőt, akkor is ki kellene jönni ennyiből az építésnek. S akkor én választom ki a csempét, a járólapot, a konyhabútort, az elosztást, a szobák méretét, a terasz helyét és így tovább. Tudom, hogy ki mit épített be és hogyan.

Úgynevezett újépítésűt nem vennék tömegtermelésre szakosodott vállalkozóktól, mert horrorsztorik vannak, milyen minőségűek. Az öt éve vagy tíz éve ugyanígy épült sem lesz különb minőségű, csak azokon már az idő vasfoga is kifogott.

Olyan vállalkozónak sem adnék pénzt, aki az én pénzemből fejezi be az előző projektet és majd a következő kuncsaft pénzéből akarja megépíteni az enyémet.

Én vagyok eltévedve, hogy négyzetméterenként 700 ezer forintból kijön egy építkezés telekár nélkül vagy azok, akik 20 éves vacak, szigeteletlen, azonnali és teljes felújításért kiáltó házakat akarnak eladni ilyen áron?

Írd le, ha vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid: életed legjobb döntése volt, hogy magadnak építettél vagy úgy megbántad, mint még semmit az életedben?

Ha mostanában építkeztél, mennyit fizettél a tervezőnek, az ellenőrnek, a fővállalkozónak, milyen háznak mennyiből jött ki a négyzetmétere? Milyen buktatók voltak, mivel szívtál sokat, mi az, ami sokkal könnyebben ment, mint tervezted? Mennyi idő volt az építkezés, mennyi volt a csúszás? Milyen hibák voltak az átvétel után, kijavította-e azt valaki? Sokat öregedtél vagy nem volt vele sok bajod, hála a fővállalkozónak?

Egyébként mióta figyelem a piacot, az alábbi módon szokott zajlani az ingatlaneladás: a tulaj felteszi az általa megálmodott árért az ingatlant. Ami jellemzően a realitások felett van 20-30-40%-kal. Eltelik 4-5 hónap, kiadja két ingatlanosnak, de ugyanilyen áron. Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

Telnek az újabb hónapok, egyre több ingatlanosnak adják oda. Van olyan ház, amit már 7-8 ingatlanos hirdet, de ugyanazon az irreális áron már másfél éve. Ennek mi az értelme?

Aztán, ezt magyarázza meg valaki, ha nem megy el a megálmodott árért, akkor emel az áron egy hatalmasat. Éppen most emeltek egy házon 130 millióról 149 millióra. Nézegettük a házat (megtaláltuk azt is), de egyrészt túl nagy volt, másrészt túl öreg, ezért 120-ért sem akartuk megvenni, így meg sem kérdeztük, odaadja-e annyiért. Gondolom mindenki más is alkudott, aki megnézte, mert messze nem ér ennyit a ház, ezért emelte fel a tulaj 19 millióval, hátha akkor elmegy majd 130 millióért.

Amiket reális áron tesznek fel, azok az ingatlanok elmennek néhány hét de maximum egy-két hónap alatt. A többi (a szemét) ott marad évekre, ilyenekkel van tele az ingatlan.com.

De ez csak úgy eszembe jutott. A kérdés: neked mi a véleményed és még inkább a tapasztalatod a saját építkezésről? Kérlek oszd meg a többiekkel, ahogy az árakat is. Ha pedig tudsz jó tervezőt, ellenőrt, fővállalkozót a környéken, küldd el nekem e-mailben. 🙂

Előre is köszönjük a megosztott információkat.

Share

592 hozzászólás

 • Béla, az állat
  Tudom, hogy nem ez volt a kérdés, de: nagyobb lakás bérlése, vásárlása nem opció? Ez az út talán nem annyira rázós és vélhetőleg előbb és olcsóbban is célhoz lehetne érni.

  Nem irigylem azokat, akik most kerülnek lépéskényszerbe. A mostani szitu még úgy is kétségbeejtő, ha van pénz a zsebedben. Ha nincs, akkor meg kilátástalan. Mi most már valószínűleg nem tudnánk előrelépni. Két év keresés után, négy évvel ezelőtt még éppen sikerült.

  2012 környékén voltam valamilyen lakáspiaci fórumon a portfolio.hu szervezésében. Az volt a konklúzió, hogy amíg állam bácsi nem kezd pénzt költeni, addig marad a pangás. Most hogy már költ, az eredmény kész elmebaj. Az arany középutat valahogy soha nem sikerül megtalálni, ez a téren sem.

  Többen említették komkel.hu-t. Személyes tapasztalatom nincs, de a horror sztorik, amiket leír, tanulságosak.

 • Kiszamolo
  Gergő, tényleg érdekes. 30-40 millióba kerül egy. Ha el akarsz adni valamit 20-30 év múlva, a vevő úgyis rákölt 20 milliót, addigra kuka a teljes gépészet, csempék, minden. Ha ezt kidobja a szemétbe és a telket tartja csak meg, alig van különbség.

  Persze sok a kérdés: hanggátlás, stb.

  Aki ismeri ezeket a házakat, ne tartsa magában. Lehet, hogy kong, mint egy hangár? Behallatszik minden az utcáról és a szobák között is?

  Milyen fűtés mehet bele? Mennyire szigetelt alulról?

 • külföldimagyar

  2021-01-16 at 05:32
  “Emberek kapjatok már a fejetekhez. 120 millió egy egyszerű családi házért? Nem egy villa a gazdag negyedben hanem egy családi ház. Uram Isten. Aki ezt ma kifizeti az meg is érdemli a sorsát. Én most vettem új házat Dublinban 75 millió ft-ra àtszámolva. ”

  – Ezt mondom a magyar kollégáknak, de nem esik le nekik, hogy kelet eu minőséget kapnak svájci árakon… Röhej. 🙂 Majd rájönnek azok, akik most felülnek a hype-ra… 😉


  “Nem kívánom ezt senkinek, de ebből nagyon csúnya dolog lesz a kijózanodás. Egyszerűen a magyar bérekhez vagy egyéb bevételi lehetőségekhez képest csillagászati az ingatlanok ára és ez a beteg helyzet egyszerűen katasztrófaszerűen fog összeomlani rövidesen.”

  – Pontosan. Nagyon, nagyon csúnya vége lesz ennek. …és, ahogy a globális politikát nézem: szerintem nem sokat kell erre várni… De ne legyen igazam.

 • Komplementer
  Egy sokak figyelmét elkerülő szempont: Hiába van jó helyen egy luxus ház, amikor a ház előtt légvezetékek futnak keresztül-kasul. Hogy nézne már ki, ha a lakásban a fejünk fölött lógnának a villanyvezetékek a fogyasztókig. Több tepülésen teljes útburkolatokat cseréltek, térkövezték a járdákat, parkosítottak, stb, de a vezetékek továbbra is fent lógnak a gusztustalan villanyoszlopokon. Olyan, mintha lenne egy gyönyörű autóm, de törve lenne a lökhárítója. Hiába nem látom az autóban ülve, attól még egyfolytában az járna a fejemben. Nem beszélve arról, hogy a légvezeték, meg a villanyoszlop akkor is látszik, ha kinézek a ház ablakán. Sajnos új építésű negyedekre is jellemző ez, bár ott jobban zavarna a túlnyomórészt hitelből, meg csokból janiskodó környezet.
 • Henrik
  Végigolvasva az ÖSSZES hozzászólást… összehasonlításképp leírom a mi történetünket: Sopronban lakom 3 éve, anno egy új építésű 60nmes lakást 24ért vettem meg, ami most ingatlanos szerint 35-37et ér. Hogy mire fel, fogalmam sincs. Az ingázást megnehezítették ezért úgy döntöttünk átköltözünk a túloldalra. Ausztriában jelenleg negyedévente az ottani KSH szerint 5%-kal nőnek az árak év/év alapon. Eisenstadtban egy 180nmes 86ban épült családi ház 110nm pincével egy 966nmes telken 470.000€-ért vettük (10%önerő 0.95% kamat 15 évre lefixálva). Drágálltam, de olvasva a commenteket, megerősített, hogy helyesen döntöttem. Le kell mondjuk szigetelni és egy ablakcsere sem ártana 5 éves időtávon, de alapvetően mást nem kell vele csinálni. Nem gondoltam volna, hogy a bécsi agglomeráció ingatlanjaival veszi fel a versenyt Budapest és környéke.
 • Családfő
  Csatak,
  Ne nézd ilyen pesszimistán. 26 évesen régen és még régebben sem volt alap, hogy az ember látta volna, hogy valaha is lesz saját lakása vagy háza. Komolyan. Nézd a jó hírt: ha ilyen fiatalon el tudtok tenni havonta 4-500k-t, az azt jelenti, hogy valamit jól csináltok. Hidd el, meglesz ennek a gyümölcse, mindig is fel fogjátok találni magatokat, ahogy eddig is eljutottatok. 10 év múlva pl. már sokkal örömtelibb lesz visszatekintened szerintem. Addig meg kezdjétek kicsiben, ne rögtön a nagyvadra menjetek és közben élvezzétek az életet.

  VAG,
  A benapozottság szempontjából azért csak jobb egy délkeleti fekvésű nappali, terasz, erkély stb., mint egy északi. A délelőtti nap aranyat ér és nem forrósít annyira. A nyugati fekvés már több kompromisszummal jár.

  Kiszámoló,
  No, látod, egy kivitelező jelölted máris lett. 😀

 • eMérnök
  Én csak párszor pár hetet laktam könnyűszerkezetesben, azt sem itthon, hanem a skandináv térségben.
  Ott szinte csak ilyen van.

  Én eléggé zajérzékeny vagyok, de én ott jól éreztem magam. Tény, hogy eleve nagyon csendes minden és különálló házak vannak, nem jellemzőek a zajos emberek.
  Kongást, zajterjedést a házban, akár a fűtés zajának szétterjedését én nem tapasztaltam.
  Azért azt figyelembe kell venni, hogy ott például légkondi nincsen. Nyáron a 30 fok a maximum, az is csak pár napig, a fűtés meg elektromos cirkó, így tapasztalatom sincsen, milyen lenne. Itthon nyilván a légkondi kihagyhatatlan, ami zúghat.
  Ugyanakkor a szárítógép például alap, és az zúg, de nem vettem észre, hogy rosszabb lenne, mint a téglában, hogy jobban bejárná az egészet.
  (folyt).

 • Random épületgépész
  Elitmodul házak
  -az AA energetikai besorolás azért érdekes, mert ha jól emlékszem még a tanúsító program megalkotójának sincsen AA energetikai tanúsítványa (mert a módszer jellegéből adódóan nem fizetik meg a pluszt ahhoz képest, ami BB-ig elég)
  -szigetelés vastagságok úgy vannak kitalálva, hogy megfeleljenek az előírásoknak (padlónál is), de azért a hőtároló tömeg hiánya szerintem tud problémát okozni. itt azt írja “Padló hőszigetelés: 250 mm-es kőzetgyapot tűzálló hőszigetelés” – bőven elég.
  – fűtésre elektromos és inverteres split klíma van beírva – ez elég komfort függő is, hogy ki mennyire szereti ennek a fűtésnél is meglévő minimális zaját. Elméletileg más fűtési megoldások is szóba jöhetnek, nem kizáró ok. Itt Mideát ír márkára, szerintem annyira nem prémium.
  -van benne egy lakásszellőztető,aminek márkája ugyan nem derül ki, de nem hiszem, hogy nagyon gázos.
 • eMérnök
  Azt is tény, hogy vannak ott újépítésűtől a 100 éves házakig könnyűszerkezetesek. Mindegyik tökéletesen áll és működik. Annyira karban vannak tartva, hogy ránézésre nem mondod meg, hogy melyik milyen öreg. Mert mindegyiken minden meg van csinálva, fel van újítva. Csak egy emléktábla jelzi, hogy ez a település legrégebbi háza, 100 éves, de pont olyan, mint a szomszéd teljesen úja. Ez amúgy az egész térségben mindenre jellemző.
  Szóval az biztos, hogy karbantartva ez is bírja addig, mint a sok elhanyagolt szar tégla.

  Nem hallgatom el azt a tényt sem, hogy viszont a fűtése ott kb ingyen van, szóval itthon a fűtési-hűtési igény okozhat nagyobb számlát, illetve a meleggel nem kell megküzdeni ott, ami anyagi, zaj és hőkapacitás szempontjából is lényeges.

 • optimista
  Mi próbáltunk bérelni Bp.-en 5-6 éve néztük komolyan, AKKORI 6-700e körüli havi díjért hosszú távra, mivel úgy számoltam, hogy az akkor is 100 feletti ingatlan vásárlás + felújítás/ráköltés helyett befektetés + kisebb lakások kiadása anyagilag OK, és megspórolhatom az idegösszeomlást.
  Nagyobb lakást és házat is kerestem Budán, nem találtam ilyen áron. Nekünk mondjuk az számít szépnek és igényesnek, amiket szép házakat/lakásokat bemutató magazinok fényképein látsz. Sok cuccunk van, sok beépített bútor kellene, rendszerint nincs. A konyha mindig az igényeink alatt volt. (Mosogatónál könyököd bevered mellette a hűtőben (“Ott a mgatógép” – mondja a tulaj, aha), sötét konyha ablak nélkül, túl kicsi, stb.). Fürdőszobák szintén. Havi 700+K-ért nincs egy normális zuhanyzó a fürdőben, kádban zuhanyozni, 15 éves csempe? Ne már. És soha nem lesz egy bérelt olyan kényelmes, ideális.
 • eMérnök
  Szóval szerintem a legtöbb dolog kezelhető a könnyűszerkezetesben, de ha emiatt nem tudod eladni, akkor hiába. Pedig az is áll 100 évig, és kiküszöbölhetőek a tipikusnak tartott problémák. Más kérdés, hogy ki fog neked itthon jót építeni, hogy az olyan szintű lesz-e, vagy a nyaralók vállalhatatlan gányolása lenne belőle. Szóval nagy a kockázat.
  Nem ugyanaz itt, és ott ahol ennek százéves hagyománya van.

  Én is gondoltam már rá és arra jutottam, hogy bár nekem bajom kint nem volt vele, itthon nem merném bevállalni.
  (Inkább kiköltözöm)

 • untermensch4
  Fagyapot nagyon jó zajszigetelő. Gyárban az emeleti könnyűszerkezetes belső gipszkartonfalú irodában az alatta lévő 2db 2000+ bar teljesítményű kompresszorokból kevesebbet hallottam mint panelban a felettem lakó telefonjának a rezgő funkciójából. És ez csak a vékonyabb, 3cm-es vastagságú volt (nem a telefon hanem a fagyapot), és nem is volt optimalizált az akusztika (az iroda és a kompresszor-terem ugyanabba a csarnokba nézett hangszigetelés nélküli ablakokkal). Csak a szakik nem szeretnek vele dolgozni mert macerás vágni.
 • Érden érdemes
  Érden három éve egy önkormányzati házat többen is meg akartak venni, de közölte velük az önkormányzat, hogy nem eladó. Aztán egyszercsak megjelent ott egy “népes család”, megkapták 7 millióért… Bontandó állapotú ház volt, összeeszkábálták (külső fal mellé belülre közvetlen mellé egy másik fal, hogy ne döljön össze stb.) most kínálgatják 37m-ért. Utcaképen még látszik a gányolás.
  Köszönjük önkormányzat a lehetőséget!
 • külföldimagyar

  2021-01-15 at 21:23

  Az a ház 70x milláért, amit belinkeltél, (minimáldizájnos) – azt mondom, hogy TOP. És, kapaszkodjatok: magyar viszonylatban is megéri az árát! Ha tényleg a minősége is ilyen, mint amilyen “külsőre” a képeken, akkor feltétlenül.
  Ez azt mondom, hogy igen: svájci szinvonal. Fasza nagy üvegfelületekkel, látszik, hogy nem a fehér műanyag ablakos költségoptimalizáció volt a cél, hanem, igen: az életminőség javítása.
  Sajnos ezt a magyar ingatlanok, lakások kb 1%-ról lehet elmondani. Én jómagam ilyen házat, lakást, amik ilyen nagy üvegfelületekkel készülnek, Magyarországon még egyet sem láttam. Ezért is volt üdítő ezt a házat látni. Le a kalappal!
  De mégegyszer: a 99% viszont olyan, hogy zsebrevágja a vállalkozó az “életművedet”, a lőrés ablakokért, meg a használhatatlan 1m x 10 méteres “teraszért”. Bravó!

 • Grand
  Komplementer,
  Az utburkolat, terkovezes onkormanyzati hataskor. A villanyoszlopokhoz, kabelekhez nincs koze, azok a szolgaltatohoz tartoznak. Persze bizonyos helyeken eloiras lehet a foldkabel a legkabel helyett, de a csaladi hazas ovezet nem ilyen.
  10 evvel ezelott en is utana erdeklodtem az Elmunel, egy 10 meteres szakaszra mondtak fel millio forintot (ugy, hogy akkor meg foldes volt az utca).
 • Palika
  Tegyük hozzá hogy normális telket sem lehet találni megfizethető áron Budapest és környékén. Ezért még ha lenne is egy megbízható generálkivitelező itt el fog bukni. Ha van akkor valamilyen nagyobb kompromisszumot kell hozni pl. nincs elérhető távolságban tömegközlekedés.
 • Agyrém
  Mi tervezünk és ellenőrzünk is. Még úgy is ideggyilkos ma egy építkezés, ha:
  – többszöröse áll rendelkezésedre a bekerülési költségnek,
  – rendelkezel tapasztalattal és szaktudással,
  – ott vagy az építkezés folyamán ÁLLANDÓAN,
  – régi ismerősöd, megbízható barátod a kivitelező, akit túlfizetsz, és a jövőben még számíthat tőled megbízásokra.

  Ma, ilyen környezetben csak úgy építkeznék, ha a fent felsoroltak adottak. Minden más esetben csak egy illúzió lesz a végeredmény, ami egy jó minőségben elkészített ház illúziója. A tények mások.

  Tanács: vidéken, nem az aglomerációban építeni, lehetőleg ott ahol ismerős is vagy, és oda valósi, helyi kivitelezőt megbízni aki értékeli, hogy helyben dolgozhat. Amit a telek áron és a kivitelezésen így spórolsz, költheted nyugtatóra, rekreációra, ellenőrre, később ingázásra. Új építésűt megvenni, ne adj isten hitelből, egyenes út a kötélhez.

 • Leninist
  Akkor érdemes építeni, ha az ember ért a kőműves munkákhoz (meg jobb esetben a víz- és villanyszereléshez) és akkor is jobb egy meglévő romos épületből kiindulni, hogy felújításnak minősüljön.
 • Szomszéd
  Érdekes, hogy a legfontosabb életminőséget befolyásoló tényezőt még nem említette senki.
  szomszedhaboru.blog.hu
 • külföldimagyar

  2021-01-16 at 12:32
  “Ausztriában jelenleg negyedévente az ottani KSH szerint 5%-kal nőnek az árak év/év alapon. Eisenstadtban egy 180nmes 86ban épült családi ház 110nm pincével egy 966nmes telken 470.000€-ért vettük (10%önerő 0.95% kamat 15 évre lefixálva).”

  Erről a véleményem:
  A matek addig jó, amig egy esetleges krízis következtében nem kerülnek TÖMEGÉVEL a mások által -hasonló matek alapján- hitelre vásárolt ingatlanok a piacra. Ekkor az árak elkezdenek esni, de NAGYON.
  Mindenki nagy bajba kerül, akinek hitele van. A bank, akinek 90%-os része állt A RÉGI PIACI ÁRBAN, azt fogja neked mondani, hogy, mivel az ingatlanod már nem 470e-t ér, hanem mondjuk 300e-t, fizess AZONNAL be, mondjuk még 40%-ot, mert neki aktuálisan 423e EURója áll egy 300e-et érő ingatlanban…
  Nos? Már nem annyira nyerő a nyerő, mi? Az alábbi rizikókkal még nem is számoltam: válás, betegség, munkanélk.

  😉

 • jami
  Már miért mondaná a bank??? A banknak az a legfontosabb, hogy az adós adós maradjon és sokáig fizesse a kamatos kamatos részleteket.

  Menet közben csak akkor aggódik, ha ez veszélybe kerül – hogy mi a ház aktuális valódi értéke, az csak akkor lesz szempont, amikor az adóstól már nem juthat pénzhez.

  A űanyag ablakokkal meg nem tudom mi a baj. Sokáig laktam fa ablakos házban/lakásban. A legtöbb régi háznak faablaka van. És benne lakók fagyoskodnak.. Nekem nagyon tetszenek a faajtók/ablakok, viszont emiatt nem akartam több hitelt. Takarítani egy álom.

 • külföldimagyar

  “@külföldimagyar Már miért mondaná a bank??? A banknak az a legfontosabb, hogy az adós adós maradjon és sokáig fizesse a kamatos kamatos részleteket.”

  Tévedsz. A bank vizsgálja folyamatosan a kintlévőségek fedezettségét (belehnung). Amint a fedezettség csökken, felszólít, hogy tegyél be pénzt! Azaz az önrészt, TE buktad el ekkor már, nem a bank! A bank PÉNZT ad neked, nem ingatlant! Az ingatlant TE VETTED. A piaci ár kockázata a TIED!
  Ezt sokan itt svájcban sem mérlegelték, sajnos… Ezért kell sokat sokat sokat és mégtöbbet olvasni, információt gyűjteni, nem a birkák után menni.

 • Puffogok
  Kamat nyereség és hasonlók nélkül cirka 17 év alatt jönne össze nekem 100 millió forint (havi 500-at tudok eltenni).

  Szerencsére jelenleg távmunka van, nem is tervezek multihoz visszamenni.

  Ha jól értem, akkor csupán annyi a teendő, hogy
  – duplázzam a bevételt és a megtakarítást
  – ne minden áron Bp-n akarjak lakni és csak feleannyit költsek házra

  Ekkor 4 év múlva össze is jöhet a saját házra való 😀
  Bár megyeszékhelytől 15-30-30 kilométerre már egy normálisabb ház kijön 25-30 millióból is.
  Lehet hogy el kellene engedni a fővárosban élést, főleg azoknak akik megtehetik hogy messzebb menjenek?

 • külföldimagyar

  “A űanyag ablakokkal meg nem tudom mi a baj. Sokáig laktam fa ablakos házban/lakásban. A legtöbb régi háznak faablaka van. És benne lakók fagyoskodnak.. Nekem nagyon tetszenek a faajtók/ablakok, viszont emiatt nem akartam több hitelt. Takarítani egy álom.”

  A megjegyzésedből látszik, hogy neked halvány fogalmad sincs arról, amit én írtam. Amit írsz kb. úgy tűnik nekem, hogy te az országhatárt még soha nem hagytad el. Hagyjuk. 🙂

 • Pistu
  Én nem félnék 2-300 m2-es háztól sem, ami felesleges rész vagy szint, azt kiadod és a ház kitermeli legalább a saját rezsijét.
 • KF
  Hol a hiba? Ti mit lattok ranezesre, miert ilyen olcso?
  K8nt voltam, megneztem, 200m-re van az M6, de hallani az autok gordulesi zajat beszurodni, nem szigetelik a fak a zajszennyezest. Kar erte… a kornyek se volt vonzo sajat szemmel.

  m.ingatlan.com/28146188

  Sajnos itt sokakkal hasonlo cipoben jarva, neha spontan felsirok az ingatlanhelyzet vegett.

 • Kiszamolo
  KF 600 nm 15%-a beépíthető, ez bruttó 90 nm, maximum 4,5 méter magasság, vagyis egy szint, nettó 60 nm házikót rakhatsz rá körülbelül.

  Valami bekötőút is tarkítja a képletet és kérdés még, hogy hol van.

  Ha már építesz, inkább költs plusz 10 milliót egy normális telekre és inkább spórold meg a házon.

 • KF
  Igen, kicsi a beepithetoseg, itt lehet a problema, a bekotout a hazig 10m az aszfaltozott uttol szamitva. A homlokzatmagassag 4.5m nem problema, hisz az a tetoig mert maximalis magassagot takarja, ez elheto szerintem. Kozmuvek telken belul.
  Szerintem is picit sok a kompromisszum, meg egy ronkhazzal is, amit akartunk.
  A fenyofakat kivagtak a kepek elkeszulte ota, sokat rontott az osszkepen a kivagott facsonkok latvanya, ez a hirdetes nyar vege ota fenn lehet. Koszi, h raneztel.
 • jami
  Ja, egy barlangban lakom, a Bükkben 🙂

  Nekem személyes kedvencem a gerendaházak. De nem az lett. Épp amiatt, amiért gázkazán van – ahhoz könnyen találni szakembert, alkatrészt. havi 20e most a számla, meleg vízzel. Nyáron 3e.

  a kérdésedre: ha nem találtok olyat, amit megvennétek, akkor építkezzetek 😉 Otthont szeretnétek, sokkal több lehetőség nincs. A gyerekek épp most jöttek be a kertből, imádják. Ahogy én is nagyon, hogy a garázsban simán elférnek a bobok, szánkó egész évben. Nem kell le-/felpakolászni. Vagy pl. 2 hét múlva szerelés lesz nálunk – és nem kell aggódnom, zavarom-e a szomszédokat.

 • Róbert
  Kettő megbízhatónak tűnő generálossal beszéltem 2020-ban. Ezek alapján nettó 450-550ezer Ft / négyzetméterrel lehet kalkulálni, beleértve: hőszivattyú, kerítés, stb. Mi végül találtunk megfelelő, használt, családi házat, és örülök, hogy nem ment el 1-1,5 év az életünkből (pláne, hogy kb 10 évet maradnánk) az építkezés miatt, még akkor is ha a generálos sok mindenben segít.
 • TT
  Mennyezethűtéshez: nekem ilyen van, és elárulom, hogy a fizikát nem lehet átverni. Ha nyáron kint 35C van és 40%-os relatív páratartalom, akkor bent a 25C-ban már 70% lesz a páratartalom. És ehhez még hozzájön az a pára, amit a lakásban termelünk. Ha klímával hűtesz, az megoldja a páramentesítést, ezért nem gondol erre senki. Nekem központi szellőztetőm van, így egy párátlanító hozzáhekkelésével (Mo-n nincsenek ilyen célú otthoni használatra szánt eszközök) tudom kezelni, de ez persze plusz macera és áramköltség. Ettől még nem bántam meg, de azért szólok, mert én is örültem volna, ha valaki nekem is előre szól.

  PUR hab szigetelés: szerintem ez a leg környezetgyilkosabb megoldás, ráadásul ha elrontják még a lakókat is mérgezi (láttam egy ilyen esetet a neten). Javaslom inkább a befújt cellulózt, az környezetbarát és szükség esetén könnyen eltávolítható.

 • Nbazs

  “@külföldimagyar Már miért mondaná a bank??? A banknak az a legfontosabb, hogy az adós adós maradjon és sokáig fizesse a kamatos kamatos részleteket.”

  A banknak nyilván a pénzed kell, de a biztosíték hogy fizetsz, az ingatlan. Ha annak az értéke a tartozásod alá csökken, nem biztosított, hogy a bank a pénzéhez jut az ingatlan eladásából, ha esetleg mégse törlesztenél. Épp ezért a hitelszerződésekben benne van, hogy ha ez az eset előfordul, a bank felszólíthat az arány helyreállítására. Igaz ezt nem feltétlenül befizetéssel, hanem pótfedezet bevonását kérheti.

  Ezért is nem mertem volna 50% önrész alatt hitelt felvenni.

 • Nbazs
  @külföldimagyar
  “A megjegyzésedből látszik, hogy neked halvány fogalmad sincs arról, amit én írtam. Amit írsz kb. úgy tűnik nekem, hogy te az országhatárt még soha nem hagytad el. Hagyjuk. ”

  Muszáj ezt a magas lovas stílust erőltetni? Elsőre is megértettük, hogy Svájcból te vagy az élet császára, de engedd már meg nekünk, itthon maradottaknak, hogy lehessen közöttünk is olyan, aki nem minősül huszadrangú aljanépnek, és bár az ország nem Svájc, azért nem feltétlenül minden sz@r itt sem.

 • ZoZo
  Én 2008-ban vágtam bele, új építésű családi ház. Érdemes fórumokat olvasni, én előtte kb. 1 évet töltöttem a felkészüléssel, könyvek, ismerősök, barátok, meg két korábbi saját lakás felújításból is sokat tanultam, leginkább azt, hogy legközelebb ezt is azt is inkább magam csinálom. Villamosmérnök programozó vagyok, de erre az 1-2 évre kizárólag az építkezéssel foglalkoztam. Minden nap kint voltam, eleinte csak a segédmunkát végeztem, de a végén már falaztam, vakoltam, villanyszerelés 50%-át, fűtés szerelés 100%-át, vizesdolgokban csak segítettem, a burkolást 100%-ban egyedül csináltam.

  Polisztirol bent maradó zsaluzatot választottam. Szinte csak előnye van: 30 cm fal, mivel a beépíthetőség nálam korlátozott volt, így jó pár négyzet métert megspórolt, közben meg elég jó a hőszigetelése (0.2 az U). Egy kicsit drága, ellenben nem kell utólagosan hőszigetelni, elég haladós.

 • ZoZo
  folyt: Ha jól hőszigetelt házat építesz akkor a fűtés kevésbé lényeges, azért én elektromos padlófűtést terveztem és építettem be. Egy linuxos raspberry pi vezérli az egészet. A teljes rendszer fűtőkábelekkel (1.2 km) mindenestől 300-400e volt. A munkámat nem számítottam bele, mindent én csináltam. 160 nm fűtött terület, volt már jó pár tél, mindig 300e körül
  volt a fűtött 7 hónap. Ha gázzal fűtenék megspórolthatnám kb. ennek a felét 150-et. De ahogy számoltam kb 2 millióba belekerült volna egy gázos rendszer (kémény, kazán, vízcső, …)
  és annak utána a karbantartása sokkal több. Itt gyakorlatilag nincs, októberben bekapcsolom,
  május környékén ki, és ennyi. Nincs víz, nincs kazán, nincs kémény, minden szoba pontosan szabályozható.

  A padlás nem járható, 20 cm cellulózrost hőszigetelés van (darált papír). Műanyag ablakok, 3 rétegű üveg.

 • ZoZo
  folyt: Építésszel nagyon meg voltam elégedve, ő volt nekem a felelős műszaki vezetőm is. A generál kivitelező meg én voltam (illetve a kft-m).

  Válaszfalnak üreges gipsz falazóelemeket használtunk. Először gipszkartonban gondolkodtam, de aztán ez lett. Kicsit sérülékeny, de lehet, hogy a 4 gyerekem már nem a rendeltetésszerű használat 🙂

  Van központi porszívóm, ki ne hagyjátok, a legjobb dolog a világon. Ez tényleg takarít, nincs lefojtva mindenféle szűrőkkel, és lakáson kívűl fúj ki.

  Minden a mennyezeten megy, még a víz is, és ezért kazettás gipsz álmennyezet van, könnyen lekapok egy lapot, szerelek alatta vmit aztán mehet vissza. Kicsit iroda feelingje van, de rugalmassága miatt nekem megérte.

 • ZoZo
  Mit bántam meg? Szerencsére nem túl hosszú a lista. Az egyik, hogy csak részben pincéztem alá, ami hiba volt. Egyrészt persze jó lenne a több hely, de inkább az, hogy műszakilag nem könnyű megcsinálni, pl. a vízszigetelést ebben az esetben. Ráadásul, ahogy utólag kalkuláltam, nem is került volna többe. A másik, hogy a tervezőm lemez alapot javasolt, én meg sávalapra voksoltam, és az is lett, ami még tovább bonyolította a részbeni alápincézést. Ebben is a megtakarítás vezetett, és valószínű, hogy itt is tévedtem, ez sem lett volna drágább.

  Összességében nekem óriási pozitív élmény volt, gyerekként több építkezésen is forgolódtam,
  sajnos nem a sajátunkén, és már akkor elhatároztam, hogy egyszer én is építek egy házat. Nagyon más dolog, mint egész nap virtuális biteket hegyezni.

 • kawabazsy
  A szerző helyében belevágnék az építkezésbe, csak előtte ráedzenék a kötél idegekre. Az előirányzott összeg fedezi a költségeket.
  Mi anno először használt házakat néztünk, de több lyukrafutás után, amikor bevezették az 5%-os áfát, úgy döntöttünk, h új lakást építünk. 2016-ban megvettem a telket, aztán először a közmű bevezetés miatt volt komoly csúszás, aztán a tervezés csúszott, aztán a kőműves tűnt el, aztán lett vevőm az egyik lakásra, de úgy elszálltak az árak, h nekem kellett visszalépnem (3 lakásos társasházat építettem, s kettő lakást eladtam), stb.. Végül tavaly tavaszra készültem el. Rohadt nagy szívás volt, rengeteget idegeskedtem, meg rohangásztam, de végül nem bántuk meg, minden ok lett. Mondjuk a CSOK-ot nem kaptuk meg a 2 gyerekre, mert én voltam a kivitelező (cégszerűen építkeztem, h a másik 2 lakó megkaphassa a CSOK-ot)..
 • Adrienn

  Ezzel csak az a baj, hogy az embernek fiatalon lenne szuksege csaladi hazra.

  Ertem en, hogy nem alap 26-30 evesen csaladi haz, lehet venni 40-50 evesen is, de akkor mikor alapitsunk csaladot?

  Kisgyerekeket nevelni kerttel idealis, mind a gyerekek mind a szulok reszerol (latok eleg anyukat kis lakasokban megorulni a bezartsagtol.)

  Lehet maskepp is, de igy idealis.

  En csak azt latom, hogy anyukameknak 30 evesen mar hazuk es 2 gyerekuk volt, pedig atlag, egyetemi vegzettseg nelkuli dolgozok voltak, atlag fizetessel. Nemi hitellel persze, de nem eron felul.
  Parom szuleinek szinten. Szoval nem gondolom hogy ez annyira ritka volt az o idejukben, sokkal konnyebb volt tervezni.

  En es a parom 30 evesen atlag feletti fizetessel is azt latjuk, hogy eselytelen 1-2 even belul ez a projekt, vagy nagyot kockaztatunk egy hatalmas hitellel.

  Szoval mi is el vagyunk keseredve.

 • külföldimagyar
  Gyerekek! 🙂
  Ez a családi ház, ez valami “mánia”? Az ember a szükségleteiből indul ki. A mai ember, már aki jól keres, véleményem szerint egész nap a munkahelyén van. Nem 1 szülő, hanem 2. Namármost: Én magamon látom, hogy milyen minimális idő az, amit az ember otthon tölt. És ilyekor felteszem magamnak a kérdést: Abban a minimális időben biztos, hogy a ház “üzemeltetési feladatait” akarom csinálni? A válasz egyértemű: NEM.
  Amikor pedig az ember nyugdíjas, akkor meg… Megint csak a kényelem győz: inkább egy belvárosi lakás, új, akadálymentes, liftes, közel gyógyszertár, orvos, kórház. – Ezek az ÉN preferenciáim.
  Semmiképpen nem tennék fel mindent egy lapra, amikor meg elkészül, jövök rá, hogy kirepültek a gyerekek, kergetjük egymást az asszonnyal “az életünk művébe”, – ami pár év múlva ismét TELJES felújításra szorul.
 • külföldimagyar
  folyt.
  Azaz, ez a családi ház szerintem egy mánia. Ez egy “idilli-kép”, egy “virtuális végcél”, ami mindenkinek a fejében benne van, és apáról-fiúra száll: hogy “ezt el KELL érnem az életben”. Nem. Egyáltalán nem kell.
  Családi ház nélkül is lehet egy ember gazdag, sőt, bármilyen fura – érezheti jól is magát.
  Én a hőn áhított ház építése és gondozása helyett pl. szívesebben töltöm az életidőmet és a kevés szabadidőmet a családommal.
  Egyetlen scenáriót látok, amikor azt mondom, hogy kellene családi ház: “ha készen kapnám” éppen akkor amikor családot alapítok, és személyzet (a saját életidejéből) biztosítja a folyamatos fenntartást. Ennyi. Ez esetben azt mondom, hogy igen, egy életminőség javulás. Más esetben járhatatlan út.
  Mégegyszer: a kevesebb néha sokkal több. 😉
 • Zoltán
  Te kis @kulfoldi…a magyart nem írom utána, mert nem érdemled meg!
  Olyan undorítóan arrogáns vagy, hogy tényleg jobb, hogy nem ebben az országban rontod a levegőt. Gusztustalan a stílusod, minden egyes szavadból árad a lenézés. Mégis kinek gondolod magad? Ismeretlenül szólsz le másokat ilyen stílusban. Honnan veszed magadnak a bátorságot? Mivel vagy te jobb bárkinél, akit így minősítesz? Mert elmentél Svájcba? És akkor mi van? Ott éltem 10 évig, undorító az emberek mentalitása, egymást jelentgetik fel, ahogy már más is utalt rá. De látszik, hogy igen jól megtanultad az embertelenségüket, lenézésüket.
  Undorító vagy, erre nem lehet mást mondani.
 • Hellox
  Akik mostanában vettek ingatlant, azoknál kivancsiskodott a nav, hogy miből telt rá?
  Vagy manapság már nincsenek ilyem vizsgálatok?
 • külföldimagyar
  Nyugdíjasan, ha akkor mondjuk hazamegyek Svájcból (mert haza fogok), – SEM biztos, hogy a családi ház lesz a választás, úgy, hogy valószínűleg akár többet is tudnék majd építtetni.
  Miért? Mégegyszer: mert az ember a saját életéből és a szükségleteiből indul ki.
  Én mostani fejjel, és tudva, milyen a személyiségem, valószínűleg akkor jobban fogom érezni magam egy belvárosi TOP, új, szép lakásban (NAGY erkéllyel, ami nem 0,8×3 méteres használhatatlan), akadálymentesített lépcsőházzal, lifttel, bent a “nyüzsiben”, – mint egy családiházban fűnyírót tolni a hátralévő életidőmből…
  De: izlések és pofonok. Van aki feláldozza “az objektumért” az életidejét, kapcsolatait, stb. Utána pedig annak a gondozásáért mindezt (itt szerintem már komoly problémák vannak a priorizálással is), majd: indul PDCA ismét amikor indul a felújítás. 😉
 • tgwh
  ne aggódj, régen is ez volt, csak egy nullával kevesebb 😉 közben meg megindult a dübörgő gazdaságunk.
  És ahol ketten nem keresnek 500 ezret sem? Mit nem adnának, ha nem csak 12 évig kellene gyűjtögetni… hitellel ugye gyorsítható, de azt nem szokták ilyenkor nézni.
 • külföldimagyar

  “En csak azt latom, hogy anyukameknak 30 evesen mar hazuk es 2 gyerekuk volt, pedig atlag, egyetemi vegzettseg nelkuli dolgozok voltak, atlag fizetessel. Nemi hitellel persze, de nem eron felul.”

  Egyetértek veled. Ilyenkor jöhetnének a hőbölgők, akik megmagyarázzák, hogy a kapitalizmusban “jobban élnek” az emberek, mint a 80-as években… Kamu! Rabszolgasors, alamizsna! Ezek a kapitalizmus jelszavai véleményem szerint. De ami jó: van banán sorbanállás nélkül, és vehetsz iphone-t meg mercédeszt. Hurrá!

 • gaborr
  Ezekkel számoltál?
  -behajtási engedélyek
  -közmű bekötés díja
  -kerítésépítés
  -járda
  -ellopott cuccok
  -kocsifel/behajtó építése
  -zöld terület rendezése
  -szabadidő amit az építkezésen kell töltened – érdemes minden nap ott lenni, dokumentálni
  -szomszédok érdeksérelme-építésed miatt keletkezett kár (beárnyékolás, intimitásvesztés, stb) jogi ügyei – mi tavaly vettünk telket, idén úgy döntöttük emiatt elengedjük az építést, inkább egy lakópark nagy méretű lakását vesszük meg
  -ügyvédi költségek

  ezek közül több is milliós tétel.

 • jami
  Pedig ne legyél. A szüleimnek is volt 30 éves korukban házuk – de még kb. 20 év, mire tényleg kényelmes is lett. Én még emlékszem, hogy voltak nem fűtött részei a háznak, meggondoltam télen mikor mossak hajat stb. Az akkori időszak nem vethető össze a mostanival.

  Harminc felett szültem, az első gyereket még albérletbe vittem haza. Most már 190 cm :), szeretett lakásban is lakni. Nekem 3 picikével sokkal nehezebb lett volna emeletes házban, mint lakásba.
  Jelenleg simán hagyom már őket felügyelet nélkül is. Szépen mennek ők is havat söpörni reggel indulás előtt; ha nyáron nincs kedvük füvet nyírni, akkor is maradhatnak bent egyedül. Nyugisan tervezem, hogy lesz kályha, ekkorák már megértik.

 • Hercegnő
  kérlek ne gyere haza! Köszi!
 • külföldimagyar
  @Zoltán
  2021-01-16 at 16:20

  “Te kis @kulfoldi…a magyart nem írom utána, mert nem érdemled meg!
  Olyan undorítóan arrogáns vagy, hogy tényleg jobb, hogy nem ebben az országban rontod a levegőt. Gusztustalan a stílusod, minden egyes szavadból árad a lenézés. Mégis kinek gondolod magad? Ismeretlenül szólsz le másokat ilyen stílusban.
  Undorító vagy, erre nem lehet mást mondani.”

  …és én vagyok az arrogáns. 🙂