Pénzügyek a családon belül

Egy olyan témáról írok ma, amely rengeteg probléma forrása, ez pedig a rokonok, barátok közötti pénzügyek.

Amikor valaki szeretne venni valamit, vagy megszorul anyagilag, az első reakció, hogy a közvetlen rokonaitól, vagy barátaitól akar kölcsönkérni.

A másik, talán még ennél is súlyosabb eset, amikor egy banki hitelfelvételnél a bank kezest kér és kimondva- kimondatlanul elvárás, hogy kezességet vállaljunk az öcsénkért, vagy a legjobb barátunkért, hiszen ennyit igazán megtehetünk érte.

Külön említést érdemel még a válás miatti vagyonmegosztás.

Nézzük sorban, milyen csapdákat rejtenek ezek a mindennapi szituációk.

Először is szeretnék egy mítoszt megcáfolni: amikor kölcsönt adsz valakinek, legtöbbször nem áldás lesz a számára, hanem átok.

Ha odajön a gyereked, unokád, húgod, hogy venni akar egy autót, de nincsen rá pénze, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy kölcsönt adsz neki, ahelyett, hogy rávilágítanál arra a tényre, hogy mivel nincs rá pénze, ezért még korai autót vennie.

Ha igazán segíteni akarsz neki, fizesd be egy pénzügyi tanácsadásra, hogy rájöjjön, hogy a lehetőségei és nem a vágyai szerint kell élnie. Ha pénzt adsz neki, abban a hatalmas tévedésben erősíted meg, hogy valódi teljesítmény nélkül el tud érni bármit a hitelek segítségével.

A további probléma, hogy nagyon gyakran a pénzt nem tudja a kölcsönvevő visszaadni és ez örökre megmérgezi a kapcsolatotokat. Rengeteg barátság, sőt rokoni kapcsolat megy tönkre anyagi vita és vissza nem fizetett kölcsön miatt. Nekem többet érnek a barátaim és rokonaim annál, hogy ötven-százezer forint miatt elveszítsem őket. Te hogy vagy ezzel?

Gondold végig a szituációt: a fent említett autóra adtál kölcsön egymillió forintot. Az autót két hónap múlva ellopják, vagy összetörik. Vagy a barátod elveszíti a munkáját és nemhogy a te hiteledet, de még a rezsit sem tudja fizetni, nem is beszélve a többi hiteleiről. Ez a meg nem adott pénz garantáltan örökre tönkre tette a kapcsolatotokat.

Ezért ha egy rokonod, vagy barátod kér tőled kölcsön, mondd meg neki, hogy a barátságotok sokkal többet ér annál, hogy párezer forint miatt tönkretegyétek.

Ha mégis segíteni akarsz, van megoldás: a kért összeget ne kölcsön add, hanem ajándékba. De csak akkor, ha ez téged nem hoz nehéz helyzetbe. Ha nehéz helyzetbe kerülnél egy ilyen összegű ajándéktól, akkor nem te vagy a megfelelő ember, aki segíteni tud.

Ha mégis adsz kölcsön, mindig írjatok róla papírt. Ez nem bizalmatlanság. Gondold végig a következő szituációt: kölcsön adsz a jól menő vállalkozó öcsédnek házvásárlásra 10 milliót, csak fél évre van rá szüksége, amíg eladja a másik ingatlanát. Három hónap múlva meghal autóbalesetben és a teljes vagyonát a két kiskorú gyereke örökli, az összes pénzre a gyámhivatal azonnal ráteszi a kezét. Hogy fogod visszaszerezni a pénzed szerződés nélkül? Tudod bizonyítani, hogy az a pénz nem a gyerekeké, hanem a tiéd? Ugye?

Gyakran kérnek pénzt emberek, akik a hiteleik törlesztésével úsztak el, legyen az lakáshitel, vagy hitelkártya-hitel. Szerintük ilyenkor emberbaráti kötelességed segíteni, azonban a  legtöbb esetben ezek a hitelek már menthetetlenek és te csak egy feneketlen kútba dobod a pénzed, amikor ilyen embernek adsz kölcsönt. Egy lakásba, amit már biztos visz a bank, felesleges még újabb százezer forintot beleölni csak azért, hogy két hónappal később következzen be az elkerülhetetlen vég. Ebben az esetben is az igazi segítség, ha pénzügyi tanácsadó segítségét kéred a barátod számára. Ha van megoldás, a szakember segít azt megtalálni, ha nincs, akkor a te pénzed sem fog segíteni.

Azt is gondold végig, hogy aki a banknak nem tud fizetni már hónapok óta, akkor neked hogyan fog tudni, főleg, ha a bank majd a fizetését is letiltja? Pénzkérdésben soha ne szentimentális érzések alapján döntsél.

Ha pedig egy kapcsolatod egy vissza nem fizetett kölcsön miatt ment tönkre, engedd el az adósságot. A pénzt se így, se úgy nem fogod már visszakapni, de legalább a barátságot igen.

Soha ne vállalj kezességet!

Amikor valaki hitelből venni akar valamit és a bank nem találja kielégítőnek a jövedelmét a hitelhez, kezes állítását kéri a hitelfelvevőtől. Ilyenkor rohannak az emberek a barátaikhoz, rokonaikhoz, hogy valaki írja alá a papírt.

Végiggondoltad, mit is csinálsz, amikor kezes leszel valakiért? Van egy ember, aki olyan dolgot akar megvenni, amit nem engedhet meg magának. Erre két bizonyíték is van: nincs rá pénze, mert hitelre van szüksége, de még a hiteltörlesztést sem fogja tudni fizetni a bank szerint.

Hahó, biztos akarsz anyagilag felelni egy ilyen rossz minőségű hitelért? A rokonodnak, barátodnak az az üzenet, hogy még ne vegyen lakást, autót, akármit, mert nem engedheti meg magának és pont. Se a pénze, se a jövedelme nincsen meg hozzá.

Vajon tudni fogsz róla, ha nem fizeti a hitelt rendesen? Nem, a bank téged nem fog értesíteni. Tudni fogsz róla, ha nem fizeti a biztosítást? Ha ellopják az autót, vagy összetörik? Ha elveszíti a munkáját? Nem, nem és nem. Te csak azt fogod már tudni, amikor bedőlt a hitel és a bank a te fizetésedet fogja letiltani, vagy a te ingatlanodra rak végrehajtási jogot a kezességvállalás miatt. Van, akit 10-15 év után talál meg a bank, már nem is emlékszel arra, hogy valaha valakinek aláírtál bármit is. Azt a „barátot” nem is láttad az elmúlt 8-10 évben.

Lakáshitel-ügyintéző koromban gyakori eset volt, hogy egy hitelfelvételnél derült ki, hogy az illető fenn van az aktív BAR listán, miközben soha nem is volt hitele. Az nem volt, csak éppen kezes lett egy rossz hitelben.

Tehát faék egyszerűséggel: soha senkiért ne vállalj kezességet, akár rokonod, akár ismerősöd kér meg erre.

Válás: ne csak a vagyont osszátok meg.

A válásnál fontos, hogy minden anyagi kapcsolatot rendbe tegyetek, ne csak a vagyont osszátok fel egymás között, de a hiteleket is. Bajban lévő elvált emberek első mondata általában ez: úgy egyeztünk meg, hogy megtartja a lakást és fizeti tovább a hiteleket.

Csakhogy nem fizeti és a hitel felvételekor te adóstárs voltál, így a bank hozzád is kiküldi a végrehajtót, hiszen sehol nem érdekli az, hogy ti már nem éltek együtt. De közös hitelkártya, a kis barátnőnek hitelbe vett autó és az összes többi is egy-egy pusztító időzített bomba, ami akár 20 év múlva robban. (Ne felejtsd el, egy lakáshitel akár 30 évre is szólhat.)

Ezért válás esetén a közös hiteleket is tisztázzátok le, nehogy elhidd, hogy majd fizetni fogja. Tartsa meg a lakást, de a hitelt írassa a saját nevére. Tartsa meg az autót, de vegye át a lízinget is, a hitelkártyát meg adja le. Ne akarj az összetört szíved mellé egy összetört anyagi életet is.

Na remélem ma is tanultatok valamit, nem hiába maradtam fenn ma is éjfélig. 🙂

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

26 hozzászólás

 • bodr
  Ígéret szép szó, köszönöm! 🙂
 • kispotzak
  Párom mindig azt mondja: kölcsönt csak annak és csak annyit szabad adni, akitől és amennyit a legkevésbé sem fáj, ha nem adja meg. 🙂 Ebből kiindulva ugyan családtagoknak adtunk már kölcsön (papír nélkül), de mindig abban a szempillantásban meg is feledkeztünk róla. Ennek köszönhetően néha olyan csodás meglepetések érnek, h vki felhív, h figyu, megadnánk az x évvel ezelőtti y összegű tartozást. Na, ez szuper élmény 🙂 (Mi is kaptunk már kölcsön közeli hozzátartozótól. Szigorúan lepapírozva, mi ragaszkodtunk hozzá).
  Más téma: céges témában adsz tanácsot ill tartasz tanfolyamot? Nem könyvelői/adótanácsadói szintű képzésre gondolok, hanem arra, hogy egyáltalán megértsem, miről beszél a könyvelő, v hogy miért mondja egy csomó mindenre azt, hogy á, ezt NEKTEK pont nem lehet, pont nem éri meg…
 • bobsys
  Hat ilyenbe sajnos mi is belefutottunk. 4 eve adtunk kolcson, egy par torlesztes volt, de az elmult ket evben semmi. Elengedni a tartozast nemtudom, ahhoz tul sok es meg nekem szar erzes felhozni beszelgetes kozben, de akkor sem hagyom veszni 🙂
 • Zeno
  Az osszes ilyen jellegu bulim az volt, hogy mikor vettem a lakast, a hitelt csak ugy adta az OTP, hogy 2 lakast kert fedezetnek. Igy a sajat melle be kellett tolni az apamekat is. Huztam a nyakam, mert nem szeretem az ilyeneket (mi lett volna, ha meghaltunk volna a parommal idokozben?), de kenytelen voltam. Apamek is megbiztak bennunk. Azt gondoltam, ha nem eszek is, fizetni fogom. Szerencsere ez meg a devizahitelek elott volt, igy fix forint alapon ment, amit azota mar ki is fizettem.
  Amiert ezt elmondtam – nekem meg ugy is stresszes volt ez a jatszma, hogy vegig fizetni tudtam. Tobbet nem szeretnek belemenni hasonloba.
  Kozeli rokonnal kisosszegu kolcsont mar adtam es kaptam is, de igy is mindig papirt irtunk.
  En is egyetertek veled, csak annyit adj, amennyirol le is tudsz mondani, ha “ugy adodik”.
 • tgwh
  Szép írás.
  Nem kötözködni akarok, de egy dolgot talán rosszul írtál le.
  ,,Ha odajön a gyereked, unokád, húgod, hogy venni akar egy autót, de nincsen rá pénze, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy kölcsönt adsz neki, ahelyett, hogy rávilágítanál arra a tényre, hogy mivel nincs rá pénze, ezért még korai autót vennie.”
  Pályakezdőnek, fiatalnak nem mindig lehet rá pénze, de ettől még nem jelenti, hogy megbízhatatlan, vagy hogy nagyra vágyik. Jobb esetben csak egy kis indulótőke kell neki, úgymondd megérdemelheti, hogy megelőlegezz neki valamit. Persze, ez a kákán is csomót effektus.
  Remek írás, több helyre kellene ilyen. Mennyivel jobb lenne a világ, ha ezt a banki ügyintéző közölné az illetővel, és lebeszélné a hitelről…
 • jurta
  Szerintem meg az az érzés pótolhatatlan, amikor pályakezdőként a _saját_ kis megtakarításodból összejön az annyi, amennyi kell az első kis álmodhoz (legyen az akár csak egy cipő vagy telefon, ami helyet diákként csak az alapkategória jöhetett szóba…). Ha ez hitelből teljesül, akkor ezt az első örömöt sosem fogja átélni.
 • Bal
  A hitel értelme az előrehozott fogyasztás, és szó nincs róla, hogy minden ilyen az ördögtől való, mert az illető többre vágyik, mint amit megengedhet magának. A lakás tipikusan ilyen: noha legtöbben képesek vagyunk egy élet munkájával teljesen kifizetni egy lakást, általában fiatal családosként, kisgyerekekkel, aktív keresőként van szükség drága helyen levő, nagyméretű ingatlanra, nem nyugdíjasként.
 • AAA
  Ráadásul közeli embernek adott kölcsönnél jó eséllyel rossz néven veszik, ha kamatot kérsz, pedig ugye az neked nettó veszteség, ha nem kapsz rá kamatot, mert a bankban kapnál, ráadásul sokkal kisebb kockázattal, mintha magánszemélynek adod.

  Ilyen esetben azt tartanám korrektnek, ha mondjuk az aktuális betéti kamat és személyi kölcsön kamat között félúton lévő kamatot fizetnek, mert akkor az adós pont annyival jut olcsóbban személyi kölcsönhöz, mint amennyivel te többet kapsz a betéti kamatnál (cserébe az extra kockázatért).

 • lollipop
  egyszer vegigolvastam en mar az összes bejegyzest, hozzaszolast, mindent a blogon, de ezt tartom az egyik leghasznosabb, legjobb posztnak evör! es csak megerösitett az allaspontomban 🙂

  valamennyire ide is beferhetne, de inkabb megerne egy külön bejegyzest, a hazassagi szerzödes. itt is irod, hogy legyen lezarva a hitel. nos, en (aki meg a hazassag elött allok) mindent elöre le fogok irni, nem erdekelnek az olyan velemenyek, miszerint ezzel mar elöre megagyazok a valasnak, meg mittudomen. minden rendben lesz, es sohasem fogok elvalni, de meghülyülhet a masik is – es akkor nem fogok a hid ala vonulni, mert kiforgat mindenemböl. egy gonddal kevesebb, amin aggodnom kell majd.

  ezt amugy multkoriban, kicsit tartva a reakciotol, felhoztam a baratnömnek is, de megnyugtatott, hogy ezt mar kifejtettem anno az elsö randinkon, ugyhogy oke. mar nem is emlekeztem, de megnyugtato, hogy ilyen konzekvens vagyok 😀

 • Kiszamolo
  Hát én nem vagyok nagy híve a házassági szerződésnek, talán annyit lehet felvinni, hogy ki mennyit hozott már készen a házasságba, vagy ha egyiköjük szülei vették a lakást. Ezen túl én nem írnék papírt. A közösen szerzett vagyon pedig közösen szerzett vagyon, arról szerintem nem tudsz papírt írni előre. A vagyonközösség miatt szerintem nem mennél semmire egy olyan papírral, hogy én 400 ezret kerestem, ő meg csak 120 ezret. Akkor is együtt szereztétek a vagyont. De nem vagyok jogász, ha jár erre egy, leírhatná, mikor van értelme a szerződésnek és miről nem lehet ilyet írni.
 • Janos
  Hat nalunk nagy divat a kolcsonadogatas a csaladban. Mondjuk a bizalom az megvan, bar mar volt arra pelda, hogy valaki nem tudta eghamar megadni a tartozasat ( evekig is eltartott ). Konfliktus az szerencsere meg nem volt belole, de az is igaz, hogy a lakasra felretett penzet meg senki se adta kolcson ( legnagyobb osszegek is 1 millio forint alatt maradtak eddig egyet leszamitva), csak egyszer de akkor is a gyerek – szulo viszony volt. Ott meg nyilvan megvan ra a torekves.

  Azert a nagyobb osszegekre nalunk is van kamat egymas kozott. Mi ertelme lenne annak, hogy en beteszem a penzem a bankba, kapok ra 5-6%ot, a masik meg felveszi a kolcsont, es fizet 10-30%ot? (nyilvan nem csak a mostani kamattal szamolok ) Ugyhogy ahol mar jelentos lehet a kamat, ott a kolcsonado kap(hat) kamatot a kolcsonvevotol, igaz, max kicsit jobbat mint amit a banktol kapna.

  Mondjuk ezekutan a csaladi kasszat leterhelo kolcsonoknel irok majd kolcsonszerzodest, mert a baleset peldaul nagyonis valos veszely, es en is tobb horrortortenetet hallottam mar kezessegvallalasrol illetve nagyosszegu kolcsonok miatt tonkrement kapcsolatokrol.

 • Catinator
  Nagyon jó a cikk!

  Nekem is vegyesek a tapasztalataim: Csapatunknak kölcsönadott pénzt sosem láttam vissza – csak egy részét eszköz formájában.

  Kollégák és barátoknál viszont nagyon jók voltak a tapasztalatok. Volt aki 3 napra kért kölcsön, és 3 napra kiszámolta a kamatot majd a kézpénzfelvételi dijjal együtt nyomta a kezembe! Másik fele idő alatt fizette vissza kamatokkal (pedig arról lemondtam mert akkor vártak gyereket – gondoltam ott jobb helye van). De olyan emberekről van szó akiket zavar, ha tartoznak valakinek.

 • nuuk
  Esete válogatja. Ha nagyon szoros a kapcsolat, és az illető olyan körülmények közé jut, hogy _komoly szüksége van pénzre, nem hülyeségre kell, akkor én bizony adnék.

  Persze a kétévente egyszer látott nagybácsi felesége rinyálhat, hogy mindjárt viszik a hiteles béemvét – őket hagyom, hadd egyék meg, amit kifőztek maguknak.

 • pdw
  Mi nem reg hazasodtunk es (termeszetesen) irtunk ilyen papirt. Azonkivul amit te is irtal, hogy a meglevo vagyontargyakat (ez kb 1 auto, es nehany ingatlanresztulajdon, valamint a meglevo penzunk) nem vittuk be a vagyonkozossegbe, mi effektive megszuntettuk azt a jovore nezve is. Azaz: szerzett jovedelem (es minden egyeb pl. befekteteshozam is) is marad kulonvagyon es persze egymas esetleges tartozasaiert sem felelunk.
  Ezenkivul van benne egy olyan frazis hogy minden nagyobb erteku (asszem 500e osszeghatart irtunk), vasarlasnal a hozzajarulas aranyaban tulajdonoljuk. Persze ez elsosorban lakas, auto egyeb nagyobb erteku dolognal szamitana majd.
 • pdw
  En eddig egyszer adtam kolcsont baratnak (nem sokat, csak 100e Ftot) es szerencsere visszakaptam de en is ugy alltam hozza hogy lehet hogy nem kapom vissza. Ennek ellenere nem sajnaltam volna ha azt mondja h bocs de nem tudom visszaadni, majdegyszer…

  Egy masik esetben kertek volna tolem nagyobb osszeget (~1M) azonban ezt se nem szerettem volna igazan, de inkabb nincs ennyi nem lekotott penzem, ugyhogy nem is tudtam volna csak kamatveszteseggel, az meg nem palya.

 • Bubu
  Családon belül a szolidaritás miatt igenis szabad. Mi adtunk és kaptunk is, de mi a bankbetét után járó kamatot adtuk utána. Ha a családban valaki nem él nagy lábon, és kellene egy kis pénz, akkor kire számíthat az ember?
  Ismerősnek nem adnék, pont amiatt, mert megromlik a kapcsolat, de azért talán szülőkkel, testvérekkel emiatt mégsem fog…

  Házassági szerződés: ma már azt zársz benne ki, amit akarsz.

  Házassági vagyonjog (jogszabály változik nemsokára)

  A házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit. Közös vagyon továbbá a feltalálót, újítót, a szerzőt és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megillető esedékes díj.

  házasulók a házasságkötés előtt, valamint a házastársak az egymás közötti vagyoni viszonyaikat – a házassági életközösség tartamára – szerződéssel rendezhetik. A szerződésben e törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba.

 • AG
  OK egyetértek a cikkben foglaltak egy részével…
  De ha az embereknek minimalis inteligenciajuk lenne és rajonnének arra, hogy ott a nagycsalad (“ja bocs, egykézunk évszazadok ota”) és képesek lennének nem orokosen civodni és megbizni egymasban (inkabb megbiznak a személytelen és tok ismeretlen bankban, ugynokben..) :

  – akkor a nagycsalad kozos garancia-alapokat hozhatna létre (pl. rendkivuli kiadasok esetére) egy trezorban vagy 1 db. bankszamlan. Alapbol ez kamatozna ha nincs gond. Lakas és (komolyabb) kocsibiztositas igy kivaltva.

  – akkor a nagycsalad egymas kozott hitelezne (rovid, esetleg kozép tavra) és csak inflaciot-kompenzalo kamatot szamitananak fel

  Utopia? Nem az, mi igy csinaljuk és mukodik. Mikor a lakast vettem Apamtol vettem fel hitelt (évekig megtakaritottam, osztondijakbol tettem élre, csak 2 millio hianyzott) és 1 éven belul megadtam neki a tartozast. Nem voltam rautalva a banki rablokamatra. Lakastfelujitottak? En adtam 1 milliot, 2 éven belul megadtak.
  Nem tartok én is biztonsagi 10 milliot lekotve és Apam is, hanem kozosen. Igy 5-5 millio pluszt tudunk forgatni. Azért csak nem fog egyszerre kiégni mindkettonk kocsija…

  Ha normalis tarsadalomban élnénk, akkor ez a nagycsaladi modell allami szintre lenne tovabbviheto. (Az okori gorog varosallamokban a “pénzugyminiszter” csak milliardos lehetett. Safarkodhatott az allam pénzével, de ha deficit volt, akkor bizony a sajat pénzébol kellett kipotolnia az allami kassza hianyat. Ha nyereség volt viszont azzal o is jol jart és nyilvan sajat cégei kaptak pl. a hajoépitési megrendeléseket. Jo ez csak polisz méretekben mukodik igy… De legyen milliardos ma is a pénzugyminiszer, kapjak a vallalatai az allami megrendeléseket, de kéretik a kozos koltségeket is kipotolni, ha az o ideje alatt alakul ki hiany. Mert a rendszer rosszabbik fele az atjott am a gorogoktol, de a jobbik, a felelosség, no, az mar nem.)
  Az allam biztositana a hitelt a kozos alapokbol (felolem hasznalja erre az allami nyugdijalapunkat, EB alapunkat is, ha ugyesen és felelosségre vonhatoan teszi, NOKIAs dobozok nélkul!). Nyerne rajta a vallakozo is, mert olcsobban kapna hitelt (ha megfelel a hitelelbiralasi feltételeknek) és csak az inflaciot alig meghalado mértékeben fizetné vissza, azaz gyakorlatilag kozel nullszaldos lenne a hitelezés, mikozben a gazdasag felporogne a rendkivul olcso hitel miatt. Az ugyes pénzugyesek pedig itt dolgoznanak, igen is lenne rajuk szukség, de kikapcsoltuk a bankvezeto elit “arany ejtoernyojét” ahogy a franciak nevezik, amire a banksegélyek jo része az USA-ban és a franciaknal is elmegy. (Szerintem Széchenyi is valami ilyesmit képzelt el mikor HITEL-rol irt, ha nem is allami, de allam altal eléggé felugyelt hitelezési rendszerrel.)
  Erre biztos azt veted ellen, hogy nohat, akkor nem lenne banki kamatod se! Nem, de ha a pénzem kozel értékallo, akkor szivesen lemondok errol. Most kapok virtualisan akar 10% kamatot, kozben az arak is nonek, a HUF/EUR arfolyam radikalisan valtozik az EU javara…Virtualis nyereség ez, épphogy a (real)értékvesztést karpotolja, ha karpotolja…

  Es itt az EU, hogy elég nagy rendszert épitsunk kozosen a globalis kihivasokkal szemben. Az EKB lenne a hitelezo. Na jo, ez mar nagyon utopia, tul sok érdeket sértene, ugye, masrészt vegytiszta indulasi alapok kellenének és nem nyakig eladosodott orszagok. (Nem furcsa, hogy a “zsarnoki Libianak” 0% volt az allamadossaga és a legnagyobb GDP/fo-s mutatoja Afrikaban még 2010-ben? Hogy ez a Libia a fentihez nagyon hasonlo hitelezési rendszert kezdett afrikai partnerei szamara kiépiteni, komoly infrastrukturalis beruhazasokkal? Hogy ez rengeteg munkahelyet teremtett Afrika szerte, és kezdett megjelenni olyan, ami még soha nem volt, hogy afrikai feldolgozoipar? Ja bocs, igen ez radikalisan csokkentette az europai és amerikai cégek profitjat. Az ilyen allamot pedig azonnal le kell rohanni ugye, értheto…)

  Ennek az egésznek a csiraja, a nagycsaladi rendszer mar létezik egyébként, Izraelben jott létre és kibuc rendszernek hivjak. Tobb csalad hasznal egy autot, megosztjak a koltségektol kezdve a gyerekfelvigyazast, meg ilyesmik.
  En is ki tudtam varni, hogy osszegyuljon kocsira a pénz hitel nélkul. Hasznos, mikor orszagok és varosok kozott mozgok, de varoson belul eszembe nem jutna hasznalni a bringa helyett. Igy is 2-3 hetente hasznalom max, a koztes idoszakban szivesen odaadnam masnak, ha felezhetnénk a koltségeit.. De az individualista USA-ban és EU-ban errol ne is almodjunk (no jo, balti allamokban mar van kozos kocsi rendszer).

 • Sadist
  Pedig pontosan ilyen esetben van értelme a házassági szerződésnek, amikor az egyik fél jelentősen több jövedelemmel rendelkezik, mint a másik.
  Ha pl. 5 éves házasság bomlik fel, az egyik belerakott a közös lakásba, autóba mondjuk 15 milliót, a másik 5-öt, akkor korrekt 10-10 millára osztani a vagyont? Te vagy ennyire nagyvonalú, hogy 5 millát csak úgy kidobsz az ablakon?
 • szofter
  Drága helyen lévőre miért? A nagy méretű a család miatt oké, meg persze az is, hogy erre huszon-harmincévesen van szükség, nem nyugdíj előtt pár évvel. De az miért fontos, hogy pl. a belvárosban legyen? Az már a luxus kategória, amire ideális esetben tényleg csak az tart igényt (mert ez igény, nem szükség), aki megengedheti magának.

  Az meg a másik, hogy persze, önmagában az, hogy lakáshitelt veszel fel, nem ördögtől való. A baj ott kezdődik, amikor nem gondolsz bele, hogy a 20-25 éves futamidő alatt nagyon sok víz le fog folyni a Dunán, hatalmas kockázata van még a forinthitelnek is ekkora időtávon. És ott tetőzik a baj, amikor ez a kockázat realizálódik (bedől a hiteled), te meg az állam szoknyája mögé bújnál, és habzó szájjal várnád, hogy az állam védjen meg téged, és büntesse meg a kapzsi bankot. Ja nem, nem is itt tetőzik. Hanem ott, amikor az állam ezt meg is teszi.

 • Sajnos én is rá fizettem a saját testvéremmel.A kölcsön adást megelőzte 3 évnyi vita.Beadtam a derekam vettem fel hitelt ő elballagott megvette az áhított autót csak a hitelt elfelejtette fizetni .Mit kaptam cserébe azért mert megbíztam benne ,enyém a hitel én meg egy szar mocsok ember vagyok mert mertem szólni ,kifizettem közel 4 millió forintot a semmire,és még mindig tart .A kapcsolatunk a családommal örökre megmérgeződött.Igazából kiderült milyen emberek .Hozzáteszem soha nem lettem volna képes ilyesmire .Papírt nem írtunk hisz erre volt a bizalmam .Nekem maradt a hitel és az egész életem tönkre ment.Aki ezt elolvassa okuljon belőle érdemes.
 • Nod7
  Ti hogyan döntitek el, mire költitek a családba befolyó pénzösszegeket?
  Én részmunkaidőben dolgozom kevés pénzért, de gyakorlatilag több a munkám, mint a vállalkozó páromnak, mivel átlagon felüli gyerekszámot vállaltunk és itthon mindent én csinálok :(. Ő is hajt és most végre adódott egy jobb időszaka. Eddig hónapról hónapra éltünk, hitelünk, adósságunk nincs, de saját ingatlanunk sem. Megbeszéltük, hogy ez lesz az első, ha lehetőségünk adódik rá, most viszont teljesen önkényesen, a tudtom nélkül vett egy drága autót, a cég nevére, de igazából ő hajtja. A munkája nem indokolta. Én ezen teljesen ledöbbentem, csalódott vagyok, átverve érzem magam, ő viszont azt mondja engem nem ért, ez “céges” kiadás volt.
  Több diplomámat akasztottam szegre a család miatt. Nagyon megalázó az egész. Nincs kivel ezt megbeszélnem, ezért elmondom hát “mindenkinek”.
  Ti hogy csináljátok?
 • Családfő

  Közösen. 🙂

  Nem hangzik biztatóan, amit írtál. Ha nélküled dönt, főleg egy ekkora kiadásban (úgy, hogy előtte meg napról napra éltetek), az mindenképpen elfogadhatatlan. Az meg, hogy ő kevesebbet dolgozik, de nem segít otthon, az is. Mondom ezt pasiként.

  Szerintem beszéld meg vele. Gondolom, nem túl nyitott erre, de muszáj lesz beszélnie róla. Ha indifferens vagy ellenséges, és nincs lelkifurdalása, az rossz jel. Ha van, abból még lehet valami. Nem szeretnék bizalmaskodni, de rendben van a kapcsolatotok?

 • janos82
  :

  Mi megbeszeljuk. Ha valamelyikunk szeretne valami dragabbat ( par 10e ft felet) akkor beszelunk rola, varunk par hetet, majd megvesszuk. Van, hogy a masik nem ert vele egyet, de 100e ft alatt az nem is feltetlenul szukseges ( pl amikor en szerettem volna egy okostelefont, a felesegemnek feleslegesnek tunt, de vettem 1et 40e ftert par hetel kesobb)

  Ha igy vagytok, akkor beszeljetek meg a ceges-nem ceges kiadasokat. Ugyanis elegge nehez lehet azokat szetvalasztani, es en valahol ot is megertem, mert ami a cegnek kell, az tenyleg kell ( most nem tudom, hogy az az auto kellett-e vagy sem ).

  Szerintem a legegyszerubb az lenne nektek, ha megbeszeltetek, hogy mennyit tesztek felre a lakasra. A tobbit meg elkoltheti(tek).

 • parizer józsi

  Bocsáss meg, kiábrándító leszek.

  “mivel átlagon felüli gyerekszámot vállaltunk”.

  Ez a te felelőtlen döntésed is.

  “Több diplomámat akasztottam szegre a család miatt.”

  Ez pedig a butaságod. Bocs még egyszer.

  Amúgy szerintem a történet kamu.

 • Laci
  A kisértékű kölcsönöket kb 1000 – 20.000 Ft-ig nem szerződjük le. Ilyen pénz pl a síelés előlegének a kifizetése, vagy ha valaki elfelejt pénzt hozni ebédre.

  Közepes kölcsönt – 20eFt-1MFt elvből nem adok. Akinek nincs ennyije, annak pénzügyi menedzsment kell, nem kölcsön, és ez a sáv bukna be könnyen, ahogy másoknál és saját korai emlékeimnél is tapasztaltam. Ezeknél egyébként nem pereskedtem, csak írtam egy levelet, amiből nálam is maradt példány, és ezeket fel tudtam mutatni, amikor a hitelt nem fizetők, vagy mások jöttek legközelebb kölcsönért.

  1 MFt fölött adtam és kaptam is, többször, legutóbb épp 10 MFt-ot kaptam végtörlesztésre. Ennél természetesen volt szerződés, tanúk és tisztességes kamat is.
  Ezek a szerződések mind rendesen zárultak, de szerződéskötés előtt komolyan meg kellett bizonyosodni a hitelképességről és a törlesztés forrásáról.
  A hitel nem az ördög találmánya…

 • Pecas
  “Vajon tudni fogsz róla, ha nem fizeti a hitelt rendesen? Nem, a bank téged nem fog értesíteni. Tudni fogsz róla, ha nem fizeti a biztosítást? Ha ellopják az autót, vagy összetörik? Ha elveszíti a munkáját? Nem, nem és nem. Te csak azt fogod már tudni, amikor bedőlt a hitel és a bank a te fizetésedet fogja letiltani, vagy a te ingatlanodra rak végrehajtási jogot a kezességvállalás miatt. ”
  .
  Ez így nem igaz, mert a bank az első nem fizetés után pár nappal már küldi is ki az értesítőket mindenkinek aki a hitelben részes.