Pénzügyek a családon belül

2012-11-28
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy olyan témáról írok ma, amely rengeteg probléma forrása, ez pedig a rokonok, barátok közötti pénzügyek.

Amikor valaki szeretne venni valamit, vagy megszorul anyagilag, az első reakció, hogy a közvetlen rokonaitól, vagy barátaitól akar kölcsönkérni.

A másik, talán még ennél is súlyosabb eset, amikor egy banki hitelfelvételnél a bank kezest kér és kimondva- kimondatlanul elvárás, hogy kezességet vállaljunk az öcsénkért, vagy a legjobb barátunkért, hiszen ennyit igazán megtehetünk érte.

Külön említést érdemel még a válás miatti vagyonmegosztás.

Nézzük sorban, milyen csapdákat rejtenek ezek a mindennapi szituációk.

Először is szeretnék egy mítoszt megcáfolni: amikor kölcsönt adsz valakinek, legtöbbször nem áldás lesz a számára, hanem átok.

Ha odajön a gyereked, unokád, húgod, hogy venni akar egy autót, de nincsen rá pénze, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy kölcsönt adsz neki, ahelyett, hogy rávilágítanál arra a tényre, hogy mivel nincs rá pénze, ezért még korai autót vennie.

Ha igazán segíteni akarsz neki, fizesd be egy pénzügyi tanácsadásra, hogy rájöjjön, hogy a lehetőségei és nem a vágyai szerint kell élnie. Ha pénzt adsz neki, abban a hatalmas tévedésben erősíted meg, hogy valódi teljesítmény nélkül el tud érni bármit a hitelek segítségével.

A további probléma, hogy nagyon gyakran a pénzt nem tudja a kölcsönvevő visszaadni és ez örökre megmérgezi a kapcsolatotokat. Rengeteg barátság, sőt rokoni kapcsolat megy tönkre anyagi vita és vissza nem fizetett kölcsön miatt. Nekem többet érnek a barátaim és rokonaim annál, hogy ötven-százezer forint miatt elveszítsem őket. Te hogy vagy ezzel?

Gondold végig a szituációt: a fent említett autóra adtál kölcsön egymillió forintot. Az autót két hónap múlva ellopják, vagy összetörik. Vagy a barátod elveszíti a munkáját és nemhogy a te hiteledet, de még a rezsit sem tudja fizetni, nem is beszélve a többi hiteleiről. Ez a meg nem adott pénz garantáltan örökre tönkre tette a kapcsolatotokat.

Ezért ha egy rokonod, vagy barátod kér tőled kölcsön, mondd meg neki, hogy a barátságotok sokkal többet ér annál, hogy párezer forint miatt tönkretegyétek.

Ha mégis segíteni akarsz, van megoldás: a kért összeget ne kölcsön add, hanem ajándékba. De csak akkor, ha ez téged nem hoz nehéz helyzetbe. Ha nehéz helyzetbe kerülnél egy ilyen összegű ajándéktól, akkor nem te vagy a megfelelő ember, aki segíteni tud.

Ha mégis adsz kölcsön, mindig írjatok róla papírt. Ez nem bizalmatlanság. Gondold végig a következő szituációt: kölcsön adsz a jól menő vállalkozó öcsédnek házvásárlásra 10 milliót, csak fél évre van rá szüksége, amíg eladja a másik ingatlanát. Három hónap múlva meghal autóbalesetben és a teljes vagyonát a két kiskorú gyereke örökli, az összes pénzre a gyámhivatal azonnal ráteszi a kezét. Hogy fogod visszaszerezni a pénzed szerződés nélkül? Tudod bizonyítani, hogy az a pénz nem a gyerekeké, hanem a tiéd? Ugye?

Gyakran kérnek pénzt emberek, akik a hiteleik törlesztésével úsztak el, legyen az lakáshitel, vagy hitelkártya-hitel. Szerintük ilyenkor emberbaráti kötelességed segíteni, azonban a  legtöbb esetben ezek a hitelek már menthetetlenek és te csak egy feneketlen kútba dobod a pénzed, amikor ilyen embernek adsz kölcsönt. Egy lakásba, amit már biztos visz a bank, felesleges még újabb százezer forintot beleölni csak azért, hogy két hónappal később következzen be az elkerülhetetlen vég. Ebben az esetben is az igazi segítség, ha pénzügyi tanácsadó segítségét kéred a barátod számára. Ha van megoldás, a szakember segít azt megtalálni, ha nincs, akkor a te pénzed sem fog segíteni.

Azt is gondold végig, hogy aki a banknak nem tud fizetni már hónapok óta, akkor neked hogyan fog tudni, főleg, ha a bank majd a fizetését is letiltja? Pénzkérdésben soha ne szentimentális érzések alapján döntsél.

Ha pedig egy kapcsolatod egy vissza nem fizetett kölcsön miatt ment tönkre, engedd el az adósságot. A pénzt se így, se úgy nem fogod már visszakapni, de legalább a barátságot igen.

Soha ne vállalj kezességet!

Amikor valaki hitelből venni akar valamit és a bank nem találja kielégítőnek a jövedelmét a hitelhez, kezes állítását kéri a hitelfelvevőtől. Ilyenkor rohannak az emberek a barátaikhoz, rokonaikhoz, hogy valaki írja alá a papírt.

Végiggondoltad, mit is csinálsz, amikor kezes leszel valakiért? Van egy ember, aki olyan dolgot akar megvenni, amit nem engedhet meg magának. Erre két bizonyíték is van: nincs rá pénze, mert hitelre van szüksége, de még a hiteltörlesztést sem fogja tudni fizetni a bank szerint.

Hahó, biztos akarsz anyagilag felelni egy ilyen rossz minőségű hitelért? A rokonodnak, barátodnak az az üzenet, hogy még ne vegyen lakást, autót, akármit, mert nem engedheti meg magának és pont. Se a pénze, se a jövedelme nincsen meg hozzá.

Vajon tudni fogsz róla, ha nem fizeti a hitelt rendesen? Nem, a bank téged nem fog értesíteni. Tudni fogsz róla, ha nem fizeti a biztosítást? Ha ellopják az autót, vagy összetörik? Ha elveszíti a munkáját? Nem, nem és nem. Te csak azt fogod már tudni, amikor bedőlt a hitel és a bank a te fizetésedet fogja letiltani, vagy a te ingatlanodra rak végrehajtási jogot a kezességvállalás miatt. Van, akit 10-15 év után talál meg a bank, már nem is emlékszel arra, hogy valaha valakinek aláírtál bármit is. Azt a „barátot” nem is láttad az elmúlt 8-10 évben.

Lakáshitel-ügyintéző koromban gyakori eset volt, hogy egy hitelfelvételnél derült ki, hogy az illető fenn van az aktív BAR listán, miközben soha nem is volt hitele. Az nem volt, csak éppen kezes lett egy rossz hitelben.

Tehát faék egyszerűséggel: soha senkiért ne vállalj kezességet, akár rokonod, akár ismerősöd kér meg erre.

Válás: ne csak a vagyont osszátok meg.

A válásnál fontos, hogy minden anyagi kapcsolatot rendbe tegyetek, ne csak a vagyont osszátok fel egymás között, de a hiteleket is. Bajban lévő elvált emberek első mondata általában ez: úgy egyeztünk meg, hogy megtartja a lakást és fizeti tovább a hiteleket.

Csakhogy nem fizeti és a hitel felvételekor te adóstárs voltál, így a bank hozzád is kiküldi a végrehajtót, hiszen sehol nem érdekli az, hogy ti már nem éltek együtt. De közös hitelkártya, a kis barátnőnek hitelbe vett autó és az összes többi is egy-egy pusztító időzített bomba, ami akár 20 év múlva robban. (Ne felejtsd el, egy lakáshitel akár 30 évre is szólhat.)

Ezért válás esetén a közös hiteleket is tisztázzátok le, nehogy elhidd, hogy majd fizetni fogja. Tartsa meg a lakást, de a hitelt írassa a saját nevére. Tartsa meg az autót, de vegye át a lízinget is, a hitelkártyát meg adja le. Ne akarj az összetört szíved mellé egy összetört anyagi életet is.

Na remélem ma is tanultatok valamit, nem hiába maradtam fenn ma is éjfélig. 🙂

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram