Ház: venni vagy építeni?

A legutóbbi poszt alatt kialakult egy nagy beszélgetés az ingatlanokról, gondoltam, érdemes kiemelni cikkbe. Leginkább azért is, mert engem is érint a dolog, de a kommentek alapján nagyon sok másik embert is, aki most akar házat venni.

A gyerekeink lassan akkorák, hogy szeretnének saját szobát, ami a jelenlegi helyen nem megoldható, ezért költöznünk kell. (Szerencsére nem sürgős, de időszerű a következő egy-két évben.)

Hónapok óta keresünk megfelelő ingatlant, de nem hogy megfelelő árban, de még megfelelőt sem találunk. Az iskola és az idős szülők miatt behatárolt a terület, de azon belül lehet Budaörs, Törökbálint, Diósd, Budatétény, Budafok, Nagytétény, Érdliget, de akár még a 11. kerület külső része is. Tehát elég nagy területet nézünk folyamatosan. Ráadásul elég nagy kompromisszum-tűréssel mind méret, mind egyéb tekintetben. Lehet felújítandó is, ha ezen múlik.

Ennek ellenére semmi hónapok óta.

Ha nem a tulajdonos hirdeti, az alaprajz és a fotók alapján megkeresem az ingatlant Google Satelite Map és Google Streetview segítségével és elmegyek megnézni az ingatlanokat kívülről. Ehhez nem kell ingatlanos.

(Olyan dolgok is segítenek megtalálni az ingatlant, hogy a délután készült képen merre vannak az árnyékok és milyen hosszúak. Így tudom az épület tájolását. Az utcához való viszonyáról tudom, hogy például az észak-dél irányba menő utcákat kell nézni, annak is mondjuk a bal oldalát. Valami jellegzetes épület, ami az ablakból látszik, gyárkémény, templom, légvezetékek. Vagy a szemben lévő mindhárom háznak szürke a cserepe, hol van három szürke cserepes ház egymás mellett a környéken a műholdképen. Az alaprajzon látszik a ház alakja és a terasz alakja is, van-e fa a kertben és mekkora a lombja. Hány percre van az orvosi rendelő vagy a buszvégállomás, ez is hasznos infó. Ami nem segít, hogy a legtöbb ingatlanos, ha ír utcát, direkt rosszat ír, de gyakran még másik városrészt is. De ezeket már rutinból tudom kezelni. Ritkán kell tíz percnél tovább keresni egy-egy házat.)

Egy tragédia mind. Főút mellett, vasút mellett, M0-s mellett, ótvar telken, zsebkendőnyi telken, amire négy ház ablaka néz, sáros utcában, a busz óránként jár, de csak munkaidőben és a megálló is 700 méterre, 350 négyzetméteres lepusztult hodályok, 2 meg 3 generációs szörnyek és így tovább.

(Apropó négyzetméter: az eladók zöme csúnyán csal a négyzetméterrel, a 188 nm-es ház élettere 110 nm, a 137 nm-es ház 90 nm a tetőtér miatt és így tovább. Kevés ember az, aki a valódi nettó nm-ert adja meg. Mindig kérd el az alaprajzot és adogasd össze magadnak a területeket. Jártunk úgy egy 190 nm-esnek hazudott házban, hogy valahogy nagyon kicsinek tűnt minden és a tervrajz megnézése után jöttünk rá, hogy szó szerint majdnem fele sem igaz a 190 nm-nek. Az úriember a bruttó területet adta meg, hozzácsapva a garázst és a teraszt is.)

S akkor még az árról nem is beszéltem. 20 éves, csontra felújítandó házakat (még egyszer: rossz házakat rossz helyen) akarnak annyiért eladni, mintha teljesen újak lennének egy csendes mellékutcában, szép nagy kerttel.

A legtöbb ház már akkor kiesik, amikor kívülről megnézzük, be sem csöngetünk, mert teljesen felesleges. Nemhogy annyi pénzért, amennyiért árulják, semennyi pénzért nem akarnánk megvenni.

Az első ház, ami tetszett és még az ára is a realitás talaján volt, arra most találtunk rá. Azt el is mentünk megnézni belülről is. De valami érhetetlen módon a fürdőszobát és hálót tették a déli oldalra, a nappalit a sötét északira. A garázst nem a ház mögé tették, hanem a kert és a ház közé, nehogy legyen értelmezhető valódi kertkapcsolat. A pici teraszt északra tették, a kerítés tövébe, gyakorlatilag használhatatlan. A konyhát a tervekkel ellentétben nem az ablakhoz tették, hanem háttal az ablaknak. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tetszik a konyhabútor és a burkolat, vagy megbarátkozunk velük vagy rengeteget költünk a cserére.

Egyetlen ilyen házat találtunk hónapok alatt. Mindezt 120 millió forintért, használtan. (Igaz, 2017-ben épült.)

(Update: azóta találtunk egy másikat is, amit négy éve vett a tulaja. A feleségem előásta a négy évvel ezelőtti ingatlanhirdetést. Csak picit több, mint 74%-kal akarja többért eladni, mint amennyiért hirdették négy éve. S ha nem is ennyiért, de nem sokkal kevesebbért el is fogja adni. De ezt csak így zárójelben, ennyire elszaladtak az árak.)

A 120 milliós ház melletti két ugyanekkora telket most vették meg az önkormányzattól 22 millió forintért darabját (megkérdeztem az önkormányzatot). A másik mellette lévő telekre most írják ki a pályázatot az önkormányzatnál.

S itt jön, amit kérdezni akarok a köztől: ha 22 millió a telek, nem lehet 100 millióból felhúzni egy 140-150 négyzetméteres házat újonnan minőségi (de nem luxus) anyagokból? Az 714 ezer forintos négyzetméterárat jelent a telek megvétele után (persze nem elfelejtve a közmű-bekötést, kerítést, kertépítést és egyéb járulékos költségeket sem). De ha 40 millióért veszel is telket, akkor is 600 ezer forint feletti négyzetméterárról beszélünk.

Még ha vállalkozóval építettem, aki szintén keres rajta és fizetem az ellenőrt is külön, meg persze a tervezőt, akkor is ki kellene jönni ennyiből az építésnek. S akkor én választom ki a csempét, a járólapot, a konyhabútort, az elosztást, a szobák méretét, a terasz helyét és így tovább. Tudom, hogy ki mit épített be és hogyan.

Úgynevezett újépítésűt nem vennék tömegtermelésre szakosodott vállalkozóktól, mert horrorsztorik vannak, milyen minőségűek. Az öt éve vagy tíz éve ugyanígy épült sem lesz különb minőségű, csak azokon már az idő vasfoga is kifogott.

Olyan vállalkozónak sem adnék pénzt, aki az én pénzemből fejezi be az előző projektet és majd a következő kuncsaft pénzéből akarja megépíteni az enyémet.

Én vagyok eltévedve, hogy négyzetméterenként 700 ezer forintból kijön egy építkezés telekár nélkül vagy azok, akik 20 éves vacak, szigeteletlen, azonnali és teljes felújításért kiáltó házakat akarnak eladni ilyen áron?

Írd le, ha vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid: életed legjobb döntése volt, hogy magadnak építettél vagy úgy megbántad, mint még semmit az életedben?

Ha mostanában építkeztél, mennyit fizettél a tervezőnek, az ellenőrnek, a fővállalkozónak, milyen háznak mennyiből jött ki a négyzetmétere? Milyen buktatók voltak, mivel szívtál sokat, mi az, ami sokkal könnyebben ment, mint tervezted? Mennyi idő volt az építkezés, mennyi volt a csúszás? Milyen hibák voltak az átvétel után, kijavította-e azt valaki? Sokat öregedtél vagy nem volt vele sok bajod, hála a fővállalkozónak?

Egyébként mióta figyelem a piacot, az alábbi módon szokott zajlani az ingatlaneladás: a tulaj felteszi az általa megálmodott árért az ingatlant. Ami jellemzően a realitások felett van 20-30-40%-kal. Eltelik 4-5 hónap, kiadja két ingatlanosnak, de ugyanilyen áron. Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

Telnek az újabb hónapok, egyre több ingatlanosnak adják oda. Van olyan ház, amit már 7-8 ingatlanos hirdet, de ugyanazon az irreális áron már másfél éve. Ennek mi az értelme?

Aztán, ezt magyarázza meg valaki, ha nem megy el a megálmodott árért, akkor emel az áron egy hatalmasat. Éppen most emeltek egy házon 130 millióról 149 millióra. Nézegettük a házat (megtaláltuk azt is), de egyrészt túl nagy volt, másrészt túl öreg, ezért 120-ért sem akartuk megvenni, így meg sem kérdeztük, odaadja-e annyiért. Gondolom mindenki más is alkudott, aki megnézte, mert messze nem ér ennyit a ház, ezért emelte fel a tulaj 19 millióval, hátha akkor elmegy majd 130 millióért.

Amiket reális áron tesznek fel, azok az ingatlanok elmennek néhány hét de maximum egy-két hónap alatt. A többi (a szemét) ott marad évekre, ilyenekkel van tele az ingatlan.com.

De ez csak úgy eszembe jutott. A kérdés: neked mi a véleményed és még inkább a tapasztalatod a saját építkezésről? Kérlek oszd meg a többiekkel, ahogy az árakat is. Ha pedig tudsz jó tervezőt, ellenőrt, fővállalkozót a környéken, küldd el nekem e-mailben. 🙂

Előre is köszönjük a megosztott információkat.

Share

592 hozzászólás

 • Gergő
  hanghatással sztem a modern technológiákkal nem kéne baj legyen. Ezek nem egyszerű gipszkarton házak, a falak high tech szendvics panelek, zárnak mindent: hő, pára, hang, stb (+jó nyílászárók gyárilag) Keress google képeket “fertighaus waende”-re. Hőtömeget is lehet képezni pl az aljzatban (hőszigetelésre vastagabb beton, pláne ha padlőfűtéses) vagy egy bivalyabb dekorfal rendes kőből. A családban aki építtette már kiöntött alappal várta a kamiont, és pl csinált pincét alá. Meg ha jól emlékszem meg tudott nézni egy mintaházat itt Magyarországon — osztrákoknál tuti vannak, csak az a fránya Covid. Annak ellenére, hogy katalógusból választotta lehetett valamennyire testreszabni: tükrözték az alaprajzot tájolás miatt, illetve tologattak belső falakat. Sajnos konkrét technológiákból nem vagyok naprakész csak a tendenciákat figyelem egy ideje, ~10 évig nem akarok újabb költözést 🙂
 • Most_kell_költeni

  “Gatter, mert házat nem lehet bérelni. Először azt akartam, hidd el, mert bőven megérné ilyen kamatok és árak mellett.”

  Részleteznéd ezt röviden?
  Nem értem. Tévedek, hogy alacsony kamatkörnyezetben vagyunk, amikor érdemes elkölteni a meglevő (és jövőbeli) fiat pénzemet?

  Nem kötekedésből kérdezem. Valóban nem értem..

 • Zee
  Miklós,

  Létezik! Leginkabb a 2-12 kerület, Hűvösvölgy pedig tele van kiadó házakkal. Jellemzően expatok bérelnek, nagyon kevés a magyar.

 • Mihu

  “Amig itt kint nincs infrastrukturaban kulonbseg videk es varos kozott, addig otthon eg es fold.”
  Ezt kifejtenéd bővebben? Hol, miben nincs különbség?

  Azt aláírom, hogy a vonat jónak tűnik, vidéken is (cserébe drága is), bár sokat még nem használtuk. Ill. eddig néhány vidéki falu környékén voltunk túrázni, mindenhol volt korrekt parkoló (fizetős, de nem vészes), mellette tiszta WC, közelben büfé/kávézó/valami.

  Viszont hány helyen van pl. földalatti? Londonon kívül talán 3 város. Villamos elvétve. Mi Leedsben vagyunk, itt buszok vannak, de semmivel nem jobb, mint Szegeden volt (ahol mellette villamos, troli), cserébe 5x annyi a bérlet. Ünnepnapon zéró. Hívhatod az Ubert jó pénzért. Helyiek mind autóval járnak, főleg környékbeli kisebb településekről. Persze van is minden a kis (fél/sor)házikó előtt 2-3. Covid előtt nem láttuk, de már nyáron is durva dugók voltak.

 • Hazavágyó

  Akkor még nem sokféle vidéken voltál Mo.-n, vagy nem figyelsz eléggé. Szerintem Budapesti agglomerációnál százszor élhetőbb hely pl. Győr és környéke, vagy Veszprém és környéke, de legalább ugyanolyan színvonalú. Fizetésekben sincs akkor lemaradás, mint azt sokan képzelik. Érdemes is lenne egyszer utánanézni, hogy ingatlan/telek-ár és régióra jellemző átlagfizetés milyen arányban áll egymással egyes Mo-i régiókban. Tippre azt mondanám, hogy szerintem Budapest és környéke átlagon felül drága.

  Alapvetően egy a szerb határtól pár kilométerre nőttem fel, és hidd el, már gyerekkoromban sem volt jellemző, hogy Wartburgok meg Ladák szelték az utakat, ez csak amolyan Pesti elképzelés. Pont ugyanaz az átlag 15 éves autóállomány fordul meg ott, mint a nagykörúton. (Éltem Pesten 4 évet).

 • Maris
  Szerintem mivel nem találsz megfelelő házat, te is érzed a szíved mélyén hogy építkezni fogtok 🙂
  Te olyan ügyes, nagy munkabírású ember vagy, biztos könnyen veszed ezt az akadályt is, hajrá! ❤️
 • Kiszamolo
  Zee, errefelé 100 milliós házakat akarnak kiadni 5-6-700 ezer forintért. Annyiért inkább megveszem.
 • Kiszamolo
  Gergő, link? 🙂
 • jami
  Tájoláshoz: a k-ny-i a leggyakoribb. Az északi ablakok ideálisak pl. dolgozószobához. Nekünk minden irányban van ablak,, délre csak egy. Én kedvelem az északi ablakos részeket is, a hálómban csak az van: jégkékre festettem nemrég a falakat, nagyon jó világos. Ez a szoba van legközelebb a kazánhoz: télen meleg, nyáron hűvös.

  Szerintem ablakoknál fontosabb, hogy mit látni arra. És a déli ablakok igazán gyilkosak, de épp nyáron nyaraltunk egy é-d- tájolású házban – egy hatalmas teraszt raktak a déli oldalra. Éjjelre hűvös volt és mindig kint ettünk. Annyira szerettük, hogy idén is visszamegyünk.

  A ház-lakás témához: mindent karban kell tartani. A ház nagyobb szabadságot ad, több lehetősséggel – nyilván több pénz is. Ahol lakunk, az életünk része, rendben tartani a házat ugyanolyan kiadás, mint ennivalót venni.

 • Kiszamolo
  Alfa, nagyon attól függ ám. Diósdon nincs zajvédő fal, csak a katlanban megy az autópálya, na ott szörnyű még kétszáz méterrel odébb is. Nem is értem, miért építenek házakat az Árpád lakóparkba, élhetetlenek az állandó zaj miatt. (Bónuszként mellette egy hatalmas ipartelep is.)

  Máshol a környéken van zajvédő fal ÉS zajvédő töltés, ott 200 méterre nem is hallod, nyáron a fák levelének a susogása is elnyomja.

  Mindig meg kell nézni az adott utcában, mit hallasz és mit nem.

 • Első lakástulaj
  Egyetemvárosban kerestünk 3 éve egy legalább 1,5 szobás lakást, lehetőleg egyetemközelben, legalább magasföldszinti és maximum 2. emeleti, lehetőleg tégla lakást. Szerettük volna, ha a felújítás egy festésnél, padlózásnál megáll. Végül elszálltak az árak, de csak teljeskörűen felújítandó irreális árú lakásokat találtunk. 2020 nyarán felkerült egy új nyilsászárós, a kijelölt terület határán, első emeleti, tégla, 2 szobás, de egy darab burkolat nem volt a lakásban. Osztottunk, szoroztunk, hogy felújítással együtt is belevágunk, mert megérte a lakás. Végül megtudtuk, hogy az eladó így is keresett 3 milliót egy hónap alatt a lakással.
  Másodosztályú csempe van a legtöbb szobában, de a fürdőben a drágábból választottunk. Kád lett, nem zuhany. A konyhabútor bemutatódarabokból áll. A szakik egyedül, hétvégente dolgoztak maszekban.Így 4,2-ben állt meg a felújítás, s 13 millióért vettük a lakást.
 • katasztrofiális felújító
  nem igazán van olyan anyag, ami jó hőszigetelő is és jó hangszigetelő is egyben. A nagy testsűrűségű anyagok hangszigetelnek, a falpanelekben viszont inkább könnyű anyagokat használnak, ezért nem igazán jó a hangszigetelésük.
  Az alkalmazott fafödémekkel is ugyanez a gond.
 • jami
  Nagyon egyszerű: egy valaha volt nagy gyarmatbirodalom anyaországában az utolsó kis faluban is sokkal több pénz volt.. A legtöbb családban volt valaki legalább, aki világlátott. Emellett sok területen évszázados béke… Nálunk a műemlékeink jelentős része is térdig érő rom, amit vagy helyrehoztak vagy nem. Nemhogy a lakosság ingatlanai.
  Nálunk a peóanelek és a Kádár kockák hatalmas előrelépés volt komfortszintben. A jó ingatlanokhoz pénz kell. Nagyon sok pénz. Jó szakemberek – és ami még nehezebb: jó ízlés.
 • Családfő
  Jose,

  Jó a sztoritok, átgondoltátok a vételt a szempontjaitok alapján. Egy aspektust érdemes – szerintem – meggondolni a jövőt tekintve. Ezt írtad:
  “…a havi törlesztőnk a bevételeinknek 22%-a… 20 évre szerzodtunk, de 5 éven belül ki fogjuk pörgetni.”

  Az 5 éves visszafizetési terveteket figyelembe véve, ha rövidebb futamidőre szerződsz – akár az általad írd tűréshatárig (bevételetek 30%-a), akár kicsit még rövidebbre -, akkor a végén sokkal kevesebb kamatot fizetsz. Érzésem szerint ezzel a “túlbiztosítással” tetemes összeg ég el szükségtelenül, mert hisz pont az első 5 évben kirívóan magas a kamat aránya a tőkéhez képest a törlesztőrészletben. Ha pedig mégis beüt valami durva váratlan, akkor sincs baj, hisz jó adósként és már bőségesen elegendő hitelbiztosítási fedezettel a bank könnyedén hosszabbít futamidőt a szükséges mértékig.

 • külföldimagyar

  “2021-01-16 at 23:58
  @kulfoldimagyar Mindjárt elhisszük, hogy Dublinban, meg Svájcban olcsóbb az ingatlan, mint Magyarországon”

  Ezt egy szóval sem mondtam, azt viszont állítom, hogy a sok hitelre vett ingatlan miatt elszakadt az ingatlanok ára a tartalomtól, illetőleg attól amennyit “valójában” érnek. Mondhatjuk azt is, hogy buborék lett fújva Mo-on. Nem is kicsit.
  Itt Svájcban is buborék van, de közel sem akkora, mint Mo-on.
  Aki olvas az tudja, hogy messze állok attól, hogy Svájcot istenítsem. Egyet viszont el kell ismerni: itt én még kóklerül megépített házat nem láttam. Nem is gyakori. Az ár itt is folyamatosan emelkedik, de nem hiszem, hogy ez a végtelenségig mehet, épp a bubi-effekt miatt.
  Összehasonlítva az ingatlanok minőségét, a két ország között ég és föld a különbség. Persze vannak kivételek mindkét oldalon. Most a többségről beszélek.

  folya

 • külföldimagyar
  folyt

  Azaz, az jobban szemet szúr (nekem), hogy Mo-on elszakadt az ár a “realitástól” (azaz a minőségtől).
  Maradjunk a tényeknél: Mo az mégiscsak kelet európa, és mégsem Svájc (földrajzi/gazdasági/történelmi tényezők).
  A Mo-i lakások véleményem szerint minőségben, esztétikában, tartalomban köszönő viszonyban sincsenek a svájciakkal (mondom: kivételek vannak).
  És mégis! (és itt jön a lényeg): A Magyar lakások árai bizony igencsak közelítik a svájciakét!

  Íme egy projekt, amely nem messze tőlünk fog épülni:
  wallenmatte.ch/

  Nézzétek meg a műszaki tartalmat is, és döntsétek el, hogy a 100+ milliós Magyarországi ingatlanárak mennyire reálisak…

  Egy személyes megjegyzés “a fröcsögőknek”:
  Tudni kéne szöveget értelmezni gyerekek: Gyurcsány öszödi beszédét sem értette meg a jónép 2006-ban, azért tart itt az ország ma, ahol… ez a személyes véleményem…

 • Katalin
  Tavaly vettünk két egymás melletti telket megyeszékhelyen (23,5 millió/2 telek. méretük összesen 1800 nm). Csendes környéken van, igaz közel a vasút hozzá, de szerencsére nem gyakran jár vonat. (egyébként szerintem aki vasút mellett lakik, az 2 hét után megszokja és fel se tűnik neki), plusz a nyílászárók jó megválasztása is sokat számít. Olyan nincs szerintem, hogy tökéletes telek, valami kompromisszumot kell kötni. De ha van tökéletes közeli annak olyan az ára is.
  Nem tudjuk még mennyire lesz idegőrlő az egész, de amilyen házakat kínáltak aranyáron rossz helyen, rossz elrendezéssel, szerintem jobban megéri építeni. Generálkivitelező, műszaki ellenőr lesz.
  A tervező a hőszivattyús fűtő- hűtő rendszerre esküszik. Láttam itt sokan ellene vannak, ezek szerint mégse éri meg annyira?
 • Bajnok Danóc
  A használtautó piac is nagyon hasonlít a használtlakás piacra. Lefingott roncsok méregdrágán, hogy még a laikus ember is inkább kimegy Némtországba egy jobb állapotúért, több extrával ugyanazért a pénzért (minden költséggel).
 • Firpo

  Az értelmezéssel szerintem nálad vannak problémák. A linked szerint egy 4000 fős faluban (ami nem is valamelyik nagy város agglomerációja) épült lakás 3x annyiba került mint ugyanaz BP-n, és azt mondod, hogy a magyar árak közelítik a svájcit ? 😀


  “Mindenki úgy akar Budapesten lakni, hogy vidéki (kisvárosi/falusi) hangulatot akar.”
  Tökéletesen leírtad a helyzetet. Vidéken lakni sokkal előnnyel jár, csak a szellemi munkát végzőknek nagyon korlátozott a munkalehetőség. pl: mérnökként elmehetsz egy gyárba lógatni a lábad, ami szakmailag nem kihívás, a fizu meg jóval kevesebb. Erre volt jó kompromisszum az agglomeráció, de a magas árak és dugók miatt már egyre kevésbé az.

 • jancsika
  Vadállat.
  Ms chen a brendonos épület másik oldalán van. Mont tech.

  1-2 hónap átfutással számolj.
  J

 • rmm
  En meg nem epitkeztem, egy baratom viszont meselt sokat a sajat nyomorarol. A konkluzio az lett, hogy az elso hazat mindenki elrontja. Olyan hibak latnak napvilagot az evszakok valtozasaval, amilyenekre nem is gondoltal. Persze lehet mondani, hogy azert van a tervezo, meg a tapasztalt kivitelezo. Ja, csak sok sikert ahhoz, hogy kivulrol jol tippeld meg, mennyire szarik bele a munkajaba. A nyajas modornak es a hatarozott fellepesnek semmi koze az igenyesseghez. Most akkor vedd hozza azt, hogy az igenyes kivitelezok nagyon nagy resze olyan helyen dolgozik, ahol megfizetik (kulfold), mert senki sem sajat maga ellensege, hogy gombokert szakadjon meg. Igy sikerult is visszakanyarodni oda, hogy ha jot akarsz, akkor neked kell szakertove valni minden teruleten is, mert jelen helyzetben az atlagos szakerto nem az. Sok szerencset Miklos. 🙂
 • Radirfej
  Sokfèle ember van “kinn”. A nagy cègek fejlesztőközpontjaiban dolgozóknak jellemzően nagy a megbecsültsège, bàrmennyire is szeretnèd az ellenkezőjèt hinni. A vendègmunkásokkal kubikolónak pedig nyilván nem.
  Nem mindenki viselkedik úgy mint külföldi magyar, mint ahogy otthon se mindenki olyan kis komplexuskiállítás mint te
 • Grand
  Félig off
  Ismerősnel ajánlatok bekerese WC felújításra (burkolatok és csésze csere, szokásos lakótelepi lakás kis luka). Munkadíj 8.000 Ft/m2, de a vége két alkalommal is kb. 200 ezer, mert még ez meg az meg amaz szamitodik hozza.
  Ismerős szeretne számlát kérni, hogy a felújítási programban felhasználhassa. Akkor +30%. Katas áfamentes vállalkozó(k).
 • BlaZember
  Nem kellett volna egybe vegyelek a másik hozzászólással. De a hitelből fújt ár mindenre igaz, nem csak Magyarországon. Zürichben és környékén szintén durván elszállt árak vannak.

  Az oldalon, amit linkeltél Ft-ra váltva kb 170M egy 100nm-es _lakás_ Zürich agglomerációjában. Ez durván a két és fél, háromszorosa annak, amennyiért BP agglomerációjában veszel hasonlót. Nyilván nem Budaörsön, de jó helyen. Pl egy programozó fizetése is hasonlóan aránylik, mint az ingatlan ára. A gond Magyarországon ebből van, vagyis hogy elég nagyra nyílt a bérolló, ami elég csúnyán szétnyitja az ingatlanárakat is, így a kevésbé jó keresetűek nem jutnak normális minőségű ingatlanhoz. De 60-70M-ért azért lehet jó minőségű ingatlant találni az agglomerációban. Az okosba’ felhúzott vállalkozós trágyákat viszont kerülni kell.

  Az esztétika szubjektív, nekem spec a zürichi lakások nem tetszettek.

 • egy másik épületgépész mérnök
  Adózva kiszamolo munkájáért, egy tanács annak aki vadonatúj házat épít. Az optimumot általában (sőt, már szinte mindig) a hőszivattyú és mennyezet hűtés-fűtés adja. Kár is más opcióban gondolkodni, csak az időd és pénzed vesztegeted vele. A rossz hír viszont az, (mivel megjelentek szokás szerint a hőszivattyú-pénzszivattyú okos emberek, akiknek valószínűleg az általános iskolás fizika is megugorhatatlan akadály) hogy a hőszivattyú nem kazán, teljesen más üzemi körülményeket igényel, nem fog működni hogy az okosszaki majd menetközben kitalálja hogy legyen, az úgy tényleg szar lesz. Sajnos mindenképp hozzáértő épületgépész tervező mérnökre lesz szükség.
 • Joe Black
  Bármiért fizetsz azt szokták mondani, hogy a három elvárásból (gyors, olcsó, jó) kettőt kaphatsz meg. Itt a kommenteket olvasva az jön le, hogy a többség még egyet sem kap meg a háromból, aki pedig egyet megkap az örül hogy milyen jól járt…
  Házat még nem építtettem senkivel de kisebb melók tekintetében is hasonlóak a tapasztalatok. Nagyrészük kókler (tisztelet a kivételnek), az ár nem garancia kb semmire bármennyire is ezt szokták felhozni mentségnek mások. Itt hiába lennél annak a híve, hogy mindeki a saját szakmájában tevékenykedjen – mert úgy olcsóbb végső soron és jobb – ha nem így van. Nevetséges, hogy rengeteg olyan melót amihez elvileg “szaki” kell, laikusként jobb minőségben megcsináltam olcsóbban, szerszámokat megvásárolva. És még időben sem mondanám hogy több időm megy el vele, mert a legtöbb szakit felügyelni kell. Ha nem felügyeled akkor valahol kókányolni fog…
 • naa
  Azért ez a belinkelt ingatlanprojekt nem igazán bizonyítja az állításod. Köllikenben, ami egy falu, ahogy nézem, tehát “vidék” kategória, 50 km-re Zürichtől? Igaz, nyugaton vidéken kisebb településeken inkább vannak cégek és munkahelyek, mint itthon, de talán mégse budai ingatlanárakkal kellene összehasonlítani…

  Megnyitottam és 365K CHF a legkisebb 50 nm-es lakás ezen a lakótelepen, egy 96 nm-es lakás már 570K CHF. 190 millióért azért 50 km-re Budapesttől szerintem 2 ilyet kapsz, és belefér 1-2 normális húzóajtó is.
  Üsd be, hogy 150-200 millió között az ingatlan.com-on, és azokkal hasonlítsd össze. Az első kattintásom 156m-ért: ingatlan.com/ii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31237504

  Amúgy egyetértek a cikkel és veled is, hogy sokszor szemetet árulnak érthetetlen összegekért, de ne felejtsük el, bárki bármennyiért árulhatja. A kérdés, mennyiért fogja tudni eladni.

 • Radirfej
  Gyanús hogy a magyar ingatlanárakat tudatosan politikailag tolták meg.
  Az állam ráöntötte a százmiliárdokat a szektorra, miközben a kapacitás felèt megkötötte. Minek kellett volna törtènnie?

  Az hogy a srácok szeretnek betonozni, ès hogy a legfőbb szavazóbázisukat adó időssebbek ingatlantulajdonosok biztos csak vèletlen.
  Sikerült összehozni nyugati ingatlanárakat, nyugati èpítőipari bèreket ès nagyon alacsony volument. Szèp munka!
  Emelkedès egyèbkènt is lett volna, de hát az ember már csak ilyen kis türelmetlen.

 • Husz János Puszita
  Akarok venni egy lakást Magyarországon, hogy amikor hazamegyünk, meg legyen a szokásos kényelmünk, ne kelljen a rokonoknál zavarogni, vagy szállást foglalni. Természetesen az is szempont, hogy befektetésnek is megfeleljen, ha egyszer el akarnám adni, ne bukjak rajta. Úgy döntöttem, várok amíg lejár a moratórium + kb. fél évet. Nem visz rá a lélek, hogy ennyire túlárazott piacon vásároljak. Egy építkezés is eltart évekig, szóval ha nem feltétlenül szükséges, én nem gondolkodnék most új ingatlanon.
 • okosban megoldjuk
  Külföldimagyar azt elfelejtette közölni veletek, hogy nálunk, itt Svájcban ezért a pénzért fűthető járdákat építenek, ezért amikor leesik a 2m hó, nekünk akkor is szürke a járdánk, de bezzeg nektek ott Magyarországon minden télen el kell seperni 3 cm havat. Szóval Magyarország egy élhetetlen hely, de meg is érdemlitek, ha beletörődtök abba is, hogy a kertben muszály grillezni, mert kicsi az erkélyetek. Azon pedig én sem csodálkozom, hogy a gyurcsányt nem értiek meg.
 • okosban megoldjuk
  Abban azért lehet valami, hogy Magyarországon az ingatlan ár emelkedés nem a beépített korszerű megoldások és a minőség függvénye, hanem hektikus piaci folyamatok, befektetési hajlandóság, állami beavatkozás eredménye. Ha építesz, ezt fizeted ki.
 • Ricky Gervais
  “A Magyar lakások árai bizony igencsak közelítik a svájciakét!”
  Amit linkeltel, ott egy 50nm-es lakas 20nm-es erkellyel 335.000 CHF ami 117 millio Ft.
  50 negyzetmeter!
  Ahogy latom ez is agglomeracionak szamit ott, ha egy budaorsi-torokbalinti ujepiteshez merem, akkor konkretan haromszor dragabb pont.
  Azert ezt nehezen hivhatjuk “igencsak kozelites”-nek.
 • Borisz

  Koszonom szepen az infokat!

 • Lali
  Múltkor én is találtam egy lakást, amit négy ingatlanos hirdetett. Vajon mire gondolt a tulaj? Illetve az ingatlanosnak pénzbe kerül a hirdetés, mondjuk fél év után már az is pénz…
 • külföldimagyar  Gervais

  “Az értelmezéssel szerintem nálad vannak problémák. A linked szerint egy 4000 fős faluban (ami nem is valamelyik nagy város agglomerációja) épült lakás 3x annyiba került mint ugyanaz BP-n, és azt mondod, hogy a magyar árak közelítik a svájcit ? ”

  Kár volt. Kár volt… Kár volt linkelni az oldalt.
  Miért? Hát persze! Előjött a magyar demagógia ismét: “nézzük csak, Kölliken… – Hát falu., hát… akkor ez nem város vazze…”

  Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ez az “értelmezési minőség” MINDENBEN magyarországon. Kb. a hozzászólásaimat is ilyen szinten értelmeztétek pajtikáim.

  folyt….

 • külföldimagyar
  folyt…

  Csak halkan jegyzem meg: Egy svájci “falu” (idézőjelben) az KÖZEL SEM EGYENLŐ egy magyar faluval (idézőjelek nélkül), azaz, a kontextusról nagyjából fogalmatok sincs. – Higyjétek el, hogy az amit linkeltem infrastruktúrájában nem Budapest agglomerációját, hanem belvárosát felülmúlja. (De, ha kicsit nyomoztok, vagy az oldalt végignézitek, erről magatok is meggyőződhettek).
  De mindegy is, ezt tudom, hogy nehéz megérteni. Egyszer majd gyertek el erre. 😉
  Ja! Még valami: az árak amiket ott láttok kulcsrakész árak, konyhabútorral, mindennel, – csak a bútoraidat kell vinned. 😉

  Sajnálom, hogy az igény szintetek itt van, hogy beéritek a vállalkozók lőréseivel ablakok helyett, és használható teraszok helyett 0,8 x pár méteres kiállót terasznak hívtok. Mindez közel svájci árakon, nagyrészt putri minőségben. Amíg ez jó nektek, nem kaptok jobbat a vállalkozóitoktól.

  Sziasztok!

 • külföldimagyar
  UI: Ez az a “falu” amúgy, ahol DJ Bobo származik… 😉
 • GrandMasterB
  Ha már házépítés, egy kis magyar napelem valóság Polgárék tapasztalatai alapján:
  youtube.com/watch?v=23f-a8p0FCQ
 • BlaZember
  Ha valaki nem ért veled egyet, akkor nem feltétlenül szövegértési problémái vannak, hanem csak egyszerűen nem ért veled egyet.

  Történetesen ismerem Zürichet és környékét. Nem azért annyival drágább ott egy ingatlan, mert az sokkal jobb, hanem mert amikor leül melléd kajálni a takarítónő a döneresnél, akkor úgy néz ki, mint Pesten egy középvezető. Kicsit más életszínvonalon él az átlag, és többen tudják kifizetni a minőséget (ezeréves hitelből, amiből nem tud nyugatra “menekülni”). Itt az átlag épphogy kinyögi a legalja kategóriát (ami még mindig nagyon messze van 100M-tól). Akinek van pénze, az meg jóval kevesebből veszi meg ugyanazt a minőségű ingatlant (mert az elérhető technológia ugyanaz, csak a munkás bére más). De itt 150-160M-ért már nagy telken, jó helyen hodály luxus családi házat veszel, elég jó infrastruktúrájú környéken. Persze itt nincs DJ Bobo 🙂

 • Lackò
  juj ember, azt a magaslovas mindensegit. Nem csak az a par user akit hivatkoztal ‘ert teged felre’, nemes egyszeruseggel csak egy p*cs vagy, akinek beakadt a lörés.

  Nade ne etesd a trollt.

 • untermensch4
  Ablak- és terasz-építés tekintetében van némi igazságod, bár időről időre mindkettő változik és a trend a nagyobb ablakok és teraszok irányába mutat (persze vannak kivételek). Egyébként tényleg nagyon bunkón adod elő és ez még azt is hatástalanítja amiben jót mondasz.
 • Fajanko
  Én is valszeg idén építkezem. Budai agglo… egy lakásfelújítás és két ház építése után (90% sk) sok meglepetésre nem számítok, de a telek keresés egy rémálom.
  Könnyűszerkezetes lesz. A mostani műhelyem is az. 130db hangnyomással mar a CNC odabenn fát, kinn ebből harom méterre 45-50db hallható. 30centi üveg gyapot plusz két oldalon osb.
  Hőtarolo tömeg viszont kell! Erre nagyon figyelni kell.
 • Random épületgépész
  maximálisan egyetértek!
 • Ricky Gervais

  Senki nem tudja valojaban mi bajod lehet, de sulyos az biztos.
  Kozolted, hogy svajci aron vannak a magyar lakasok, majd mikor ravilagitunk, hogy a 2 millios negyzetmer ar baromira nem magyar ar, akkor arra szemelyeskedes a valasz, meg a DJ Bobo. Utobbi aranyba allitasa egy svajci falu renomejaval baromi relevans egyebkent, gondolom a lakoparkot is ezzel hirdetik.

  A 10 negyzetmeteres erkelyre kene hanyattesni, meg a beepitett konyhabutorra egyebkent?

  Leirtam az elobbi kommentemben, hogy 2 millios negyzetmeter aron Magyarorszagon is megepitik ezt neked.
  Wabererek most fejeztek be az Elysium projectet a Rozsadombon, ott volt 2 millio a nm ar.
  Ne aggodj, ott nem sporoltak semmin, elso kezbol tudom.
  Es az Rozsadomb, nem Dj Bobo falva (OMFG), de tudjuk-tudjuk SVAJCBAN ez a falu kilencvenhatszor veri a Szemlohegyet.

 • Balcsi
  Miklós, tudom, írtad, hogy főként Budaörs környékén nézelődtök, de esetleg ha picit tágabb kört nézel, igazán szép házak vannak vidéken is, bőven 80 alatt mondjuk a Vértes mellett Csákváron, erdő mellett, pl. m.ingatlan.com/csakvar/elado+haz/csaladi-haz/31961784
  Onnan mondjuk leginkább ingázni kell, de kb. 35-40 perc Budaörs, vagy 25-30 perc Fehérvár, Tatabánya irányba (munka, közép suli, stb.). De nagyon szép és nyugodt hely.
 • Zoltán
  Hagyd már ezt a lőrés-dumát, te!!! Nagyon unalmas. Erre vagy ráizgulva, hogy üvegházban élj? Olyan szinten vagy elszállva a nyomorult Svájctól, hogy arról regényt kéne írni.
  DJ Bobo onnan származik! Aztarohadt! Hova rohanjak? Ettől biztos nagyon jó ott minden.
  Akinek az az igénye, fullos házat tud építtetni itthon is, a svájci árak feléért. De ezt úgysem látod, mert elvakítanak a lila tehenek. Befejezhetnéd végre ezt a nyálcsorgatást a svájci semmire, mert iszonyatosan idegesít már nem egy embert. Nem veszed észre? Vagy éppen ez a perverziód? Este a paplan alatt jól érzed magad az ilyen kommentjeid után? Szánalmas.
 • Ricky Gervais

  Te egyebkent az a tipus vagy, mint az Amerikai Pitebol a fuvolas csaj nem?
  Csak a te zeneatoborod Svajc, neked az a non plus ultra.

  A kedvedert kerestem 2 millio/nm aron ingatlant putriorszagban: m.ingatlan.com/ii-ker/elado+lakas/tegla-epitesu-lakas/31520677#&gid=null&pid=2

  Kicsit nagyobb a terasz, mint Bobofalvan, sot meg a kanape is benne van az arban! Slusszpoen, hogy ez a Szemlohegyen van, bar tudom SVAJCBOL nezve ez is csak egy homokvar a Balkanon 🙂

 • Gergő
  pl
  wolfhaus.at/bauen-mit-wolf/wolf-wandaufbauten
  weberhaus.de/deshalb-weberhaus/gebaeudehuelle-oevonatur-therm/

  azért németül mert vmiért magyar oldalakon mintha kevesebb lenne az infó pl: wolfhaus.hu/miert-wolf/falszerkezetek

  még érdekesség: ajtoablakbirodalom.hu/hanggatlas-valosag-vagy-alom-gondolatok-egy-szakkereskedo-tapasztalataival-2/ (faszerkezetest nem találtam hirtelen)

  Egy cég több véle falat is kínál, meg gondolom cégek versenyeznek is egymással a különféle technológiákkal.

  @katasztrofiális felújító igazad van, ezért raknak össze különböző tulajdonságú anyagokat.

  Egyébként nem azt akarom mondani hogy ez a legszuperebb dolog a világon, csak hogy aki főleg azért akar új téglaházat hogy értékállóbb maradjon: ahogy ezek a technológiák fejlődnek (amit kell már hozzák), kétlem hogy nagy előny marad akár a közeljövőben.

 • Alx
  Mennyivel jobb pl. ez a ház Gyömrőn: ingatlan.com/gyomro/elado+haz/csaladi-haz/31866724

  Mostanában nézegetünk kicsit nagyobbat, mint amiben most lakunk (80 nettó, jó elosztással, 3 teljes szoba, egész jó nappali és elrendezés).

  A város szép, sok szolgáltatással. 10 éve költöztünk ide, korábban nézegettünk sokfelé. Szebb mint Érd és környéke, de nem a budai rsézhez van közel. 😀
  És a közlekedés is jó: vonat, bussz. M0 ezen része teljesen használható, ha nem reggel araszolsz befelé akkor 30-40 perc a Hősök tere környéke.

 • Generálos nélküli számok
  Üdv.!

  2018 áprilisában vettem egy megyeszékhelyen telket. Azonnal elkezdtem a terveztetést, és elkezdtem szakembereket felhajtani, generálos nélkül szervezve, műszaki ellenőrrel. 2018 augusztusában megnyitottuk az e-naplót, munka meg is indult ezerrel. A szakikkal az időpontokat több hónappal előre lebeszéltem, minden anyagot én vettem (legalább 20-30 helyről vásároltam, hol mi volt akciós/ olcsóbb). 120 m2 bruttó alapterületű téglaház (96m2 hasznos), emelet nincs, 3 rétegű nyílászárók, 15cm hőszig, 30 cm födémszigetelés, közepes árkategóriájú anyagok mindenhol, fürdőszobába némi luxus is belefért. Novemberre állt a szerkezet, pihent pár hónapot, tavasszal vakolás, estrich beton és minden más.. 2019 július 20-án 100%os készültségi fokkal beköltözés. A felépítményre 27Mft költségvetést terveztem, 28,5Mft-ból lett kész. Bruttó! Ez nagyjából 300eFt-os m2 ár volt. Folyt. köv.