Ház: venni vagy építeni?

A legutóbbi poszt alatt kialakult egy nagy beszélgetés az ingatlanokról, gondoltam, érdemes kiemelni cikkbe. Leginkább azért is, mert engem is érint a dolog, de a kommentek alapján nagyon sok másik embert is, aki most akar házat venni.

A gyerekeink lassan akkorák, hogy szeretnének saját szobát, ami a jelenlegi helyen nem megoldható, ezért költöznünk kell. (Szerencsére nem sürgős, de időszerű a következő egy-két évben.)

Hónapok óta keresünk megfelelő ingatlant, de nem hogy megfelelő árban, de még megfelelőt sem találunk. Az iskola és az idős szülők miatt behatárolt a terület, de azon belül lehet Budaörs, Törökbálint, Diósd, Budatétény, Budafok, Nagytétény, Érdliget, de akár még a 11. kerület külső része is. Tehát elég nagy területet nézünk folyamatosan. Ráadásul elég nagy kompromisszum-tűréssel mind méret, mind egyéb tekintetben. Lehet felújítandó is, ha ezen múlik.

Ennek ellenére semmi hónapok óta.

Ha nem a tulajdonos hirdeti, az alaprajz és a fotók alapján megkeresem az ingatlant Google Satelite Map és Google Streetview segítségével és elmegyek megnézni az ingatlanokat kívülről. Ehhez nem kell ingatlanos.

(Olyan dolgok is segítenek megtalálni az ingatlant, hogy a délután készült képen merre vannak az árnyékok és milyen hosszúak. Így tudom az épület tájolását. Az utcához való viszonyáról tudom, hogy például az észak-dél irányba menő utcákat kell nézni, annak is mondjuk a bal oldalát. Valami jellegzetes épület, ami az ablakból látszik, gyárkémény, templom, légvezetékek. Vagy a szemben lévő mindhárom háznak szürke a cserepe, hol van három szürke cserepes ház egymás mellett a környéken a műholdképen. Az alaprajzon látszik a ház alakja és a terasz alakja is, van-e fa a kertben és mekkora a lombja. Hány percre van az orvosi rendelő vagy a buszvégállomás, ez is hasznos infó. Ami nem segít, hogy a legtöbb ingatlanos, ha ír utcát, direkt rosszat ír, de gyakran még másik városrészt is. De ezeket már rutinból tudom kezelni. Ritkán kell tíz percnél tovább keresni egy-egy házat.)

Egy tragédia mind. Főút mellett, vasút mellett, M0-s mellett, ótvar telken, zsebkendőnyi telken, amire négy ház ablaka néz, sáros utcában, a busz óránként jár, de csak munkaidőben és a megálló is 700 méterre, 350 négyzetméteres lepusztult hodályok, 2 meg 3 generációs szörnyek és így tovább.

(Apropó négyzetméter: az eladók zöme csúnyán csal a négyzetméterrel, a 188 nm-es ház élettere 110 nm, a 137 nm-es ház 90 nm a tetőtér miatt és így tovább. Kevés ember az, aki a valódi nettó nm-ert adja meg. Mindig kérd el az alaprajzot és adogasd össze magadnak a területeket. Jártunk úgy egy 190 nm-esnek hazudott házban, hogy valahogy nagyon kicsinek tűnt minden és a tervrajz megnézése után jöttünk rá, hogy szó szerint majdnem fele sem igaz a 190 nm-nek. Az úriember a bruttó területet adta meg, hozzácsapva a garázst és a teraszt is.)

S akkor még az árról nem is beszéltem. 20 éves, csontra felújítandó házakat (még egyszer: rossz házakat rossz helyen) akarnak annyiért eladni, mintha teljesen újak lennének egy csendes mellékutcában, szép nagy kerttel.

A legtöbb ház már akkor kiesik, amikor kívülről megnézzük, be sem csöngetünk, mert teljesen felesleges. Nemhogy annyi pénzért, amennyiért árulják, semennyi pénzért nem akarnánk megvenni.

Az első ház, ami tetszett és még az ára is a realitás talaján volt, arra most találtunk rá. Azt el is mentünk megnézni belülről is. De valami érhetetlen módon a fürdőszobát és hálót tették a déli oldalra, a nappalit a sötét északira. A garázst nem a ház mögé tették, hanem a kert és a ház közé, nehogy legyen értelmezhető valódi kertkapcsolat. A pici teraszt északra tették, a kerítés tövébe, gyakorlatilag használhatatlan. A konyhát a tervekkel ellentétben nem az ablakhoz tették, hanem háttal az ablaknak. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tetszik a konyhabútor és a burkolat, vagy megbarátkozunk velük vagy rengeteget költünk a cserére.

Egyetlen ilyen házat találtunk hónapok alatt. Mindezt 120 millió forintért, használtan. (Igaz, 2017-ben épült.)

(Update: azóta találtunk egy másikat is, amit négy éve vett a tulaja. A feleségem előásta a négy évvel ezelőtti ingatlanhirdetést. Csak picit több, mint 74%-kal akarja többért eladni, mint amennyiért hirdették négy éve. S ha nem is ennyiért, de nem sokkal kevesebbért el is fogja adni. De ezt csak így zárójelben, ennyire elszaladtak az árak.)

A 120 milliós ház melletti két ugyanekkora telket most vették meg az önkormányzattól 22 millió forintért darabját (megkérdeztem az önkormányzatot). A másik mellette lévő telekre most írják ki a pályázatot az önkormányzatnál.

S itt jön, amit kérdezni akarok a köztől: ha 22 millió a telek, nem lehet 100 millióból felhúzni egy 140-150 négyzetméteres házat újonnan minőségi (de nem luxus) anyagokból? Az 714 ezer forintos négyzetméterárat jelent a telek megvétele után (persze nem elfelejtve a közmű-bekötést, kerítést, kertépítést és egyéb járulékos költségeket sem). De ha 40 millióért veszel is telket, akkor is 600 ezer forint feletti négyzetméterárról beszélünk.

Még ha vállalkozóval építettem, aki szintén keres rajta és fizetem az ellenőrt is külön, meg persze a tervezőt, akkor is ki kellene jönni ennyiből az építésnek. S akkor én választom ki a csempét, a járólapot, a konyhabútort, az elosztást, a szobák méretét, a terasz helyét és így tovább. Tudom, hogy ki mit épített be és hogyan.

Úgynevezett újépítésűt nem vennék tömegtermelésre szakosodott vállalkozóktól, mert horrorsztorik vannak, milyen minőségűek. Az öt éve vagy tíz éve ugyanígy épült sem lesz különb minőségű, csak azokon már az idő vasfoga is kifogott.

Olyan vállalkozónak sem adnék pénzt, aki az én pénzemből fejezi be az előző projektet és majd a következő kuncsaft pénzéből akarja megépíteni az enyémet.

Én vagyok eltévedve, hogy négyzetméterenként 700 ezer forintból kijön egy építkezés telekár nélkül vagy azok, akik 20 éves vacak, szigeteletlen, azonnali és teljes felújításért kiáltó házakat akarnak eladni ilyen áron?

Írd le, ha vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid: életed legjobb döntése volt, hogy magadnak építettél vagy úgy megbántad, mint még semmit az életedben?

Ha mostanában építkeztél, mennyit fizettél a tervezőnek, az ellenőrnek, a fővállalkozónak, milyen háznak mennyiből jött ki a négyzetmétere? Milyen buktatók voltak, mivel szívtál sokat, mi az, ami sokkal könnyebben ment, mint tervezted? Mennyi idő volt az építkezés, mennyi volt a csúszás? Milyen hibák voltak az átvétel után, kijavította-e azt valaki? Sokat öregedtél vagy nem volt vele sok bajod, hála a fővállalkozónak?

Egyébként mióta figyelem a piacot, az alábbi módon szokott zajlani az ingatlaneladás: a tulaj felteszi az általa megálmodott árért az ingatlant. Ami jellemzően a realitások felett van 20-30-40%-kal. Eltelik 4-5 hónap, kiadja két ingatlanosnak, de ugyanilyen áron. Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

Telnek az újabb hónapok, egyre több ingatlanosnak adják oda. Van olyan ház, amit már 7-8 ingatlanos hirdet, de ugyanazon az irreális áron már másfél éve. Ennek mi az értelme?

Aztán, ezt magyarázza meg valaki, ha nem megy el a megálmodott árért, akkor emel az áron egy hatalmasat. Éppen most emeltek egy házon 130 millióról 149 millióra. Nézegettük a házat (megtaláltuk azt is), de egyrészt túl nagy volt, másrészt túl öreg, ezért 120-ért sem akartuk megvenni, így meg sem kérdeztük, odaadja-e annyiért. Gondolom mindenki más is alkudott, aki megnézte, mert messze nem ér ennyit a ház, ezért emelte fel a tulaj 19 millióval, hátha akkor elmegy majd 130 millióért.

Amiket reális áron tesznek fel, azok az ingatlanok elmennek néhány hét de maximum egy-két hónap alatt. A többi (a szemét) ott marad évekre, ilyenekkel van tele az ingatlan.com.

De ez csak úgy eszembe jutott. A kérdés: neked mi a véleményed és még inkább a tapasztalatod a saját építkezésről? Kérlek oszd meg a többiekkel, ahogy az árakat is. Ha pedig tudsz jó tervezőt, ellenőrt, fővállalkozót a környéken, küldd el nekem e-mailben. 🙂

Előre is köszönjük a megosztott információkat.

Share

592 hozzászólás

 • Generálos nélküli számok
  Folytatás: A ház egyáltalán nem lett rossz minőségű, 1,5 év távlatából nulla probléma merült fel, (1-2 led fényforrást kivéve) még egy hajszálrepedés sincs sehol. A jó műszaki ellenőr kritikusan fontos, anélkül elvesztem volna..
  Szóval építeni lehet korrekt áron is, de generálos nélkül iszonyat munkás. Garázst, napelemet majd a lakásfelújítási támogatással oldjuk meg. Térkövezés, kertépítés, öntözőrendszert tavaly csináltam saját kezűleg.
  Most véleményem szerint 350-400eFt áron tudnám ugyanezt megcsinálni, az áremelkedések miatt. Én az építkezésre voksolok, ha átmenetileg tudtok hol lakni..
 • Panaszkodóknak
  Három érdekes meglátásom van a témában – soha sem építkeztem és nem is értek hozzá, azt meghagyom az okosabbaknak.
  1. 100M elérhetetlen penz ma Magyarországon. Fogorvosok, ügyvedek, mikrovállalkozok, multiban jobb beosztásban dolgozók simán osszehoznak ennyit.
  2. A pénz eredete csak munkábér lehet. Hitel, családi segítség, befektetés eredménye isszóba jöhet.
  3. Ha te össze tudtál kaparni 100M-t, erre biztos senki mas nem volt képes rajtad kivül az országban? Ha meg igen, akkor miért neked járna a legjobb lokacióban lévő/minőségű ingatlan?
 • Kiszamolo
  Gergő, köszi.
 • Családfő
  Az adu ász hely lakni az a magyar falu, ahonnan Dr Bubó származik.
 • Ricky Gervais
  En mar szinte barmiben benne lennek.

  Azt nem tudom, hogy mi van a HESZ-ben a XI. keruletben, meg lehet-e osztani 1000nm-t 2×500-ra. Szerintem nagyobb a legkisebb kialakithato meret. De ha lehet is, 500nm irgalmatlanul kicsi, minden iranybol szadban a szomszed. Ikerhaz meg messze nem akkora ertek, 100 millional meg afolott mar csaladihazat vesznek az emberek. Ezt mint ertekteremtes mondom csak.

  Torokbalinton a Facan utcaban neztem telket ket eve ami szoba johetett volna, csak aztan elszalltak az arak.
  Csak vadiuj hazak vannak. Hegyoldal, full panorama.
  Persze elobbi miatt teraszosan kell epitkezni.

  Ketlakasos tarsashaz megengedett, es szinteltolassal nem latni ra egymasra, mindenkinek van sajat kertje stb.
  67M – 1300nm egyebkent.

  De beszelhetunk XI.-rol is, mi jelenleg lakasokat nezunk Budan 100-ig, mert mar feladtuk a hazvasarlast vagy epitkezest a telekarak miatt.

 • István
  Miklós,
  Budaörs Ibolya utcában tudok egy építkezésről amit a kivitelező kifejezetten kiadásra épít, 120nm körüli ikerházak. Én akartam megvenni, mert ismerem és tudom, hogy jó minőség amit építenek, de nem adja el, szerintem pár hónap és kész. Ha érdekes jelezd.
 • Fajanko
  Miklós, Gergö, katasztrofalis
  Mielőtt valótlanságokat tényként kezelnénk, javaslom elolvasni:
  ursa.hu/assets/uploads/files/ursa-1491218672.pdf
  @gergo: tömör nehéz anyagokkal a hotarolo tömeg problémáját célozzák meg.
  Nincs közöm hozzájuk / nem reklám: műszakilag jó elgondolás: shterra.hu (a következő expon ott lesznek tudtommal)
 • Ricky Gervais
  Kar, hogy nem lehet egymasnak privatban irni, mert rengeteg jo es hasznos info elhangzott, illetve sok jo kontakt is osszejohetne.
 • Komplementer

  Megnéztem azt a csákvári ingatlant, amit linkeltél. Egy másik hirdetésben úgy hirdetik, hogy Csákvár Rózsadombján. Nos ez az ingatlan a Haraszt utcában van, streetview nincs, mert gondolom a Google auto sem akart földutakon keveregni. Képek alapján meg olyan árnyékosnak tűnik az egész telek/ház, hogy nagy eséllyel az is depressziós lesz ott, aki nem volt az. Persze vannak, akik megmagyarázzák, hogy az árnyékos domboldalnak köszönhetően milyen jó hűvös van nyáron. Hát én nyáron inkább klíma nélkül izzadok, minthogy sötétségben éljek.
 • 42
  Felújítandó házat keresek egy ideje, szempontjaim:
  1. lokáció
  2. tájolás
  3. fő szerkezeti elemekhez ne kelljen nyúlni
  4. megfizethető legyen
  2-70 millióig van minden…főleg rom… (Kelet-Magyarországi város)
  A felújítási munkálatok bizonyos határok között jól szakaszolhatóak, így a költség sem egyszerre jelentkezik (ez nem mindenkinél szempont)
  A nagy kerttől nem kell félni, viszonylag gondozásmentes is lehet: Megyeri Szabolcs kertész ötleteire keress rá.
  Igaz, győri, de úgy vélem hasznos lehet: Kőházi Csaba Ingatlanos álmok c. könyvei és vlogjai.
 • Siraly
  Ezt a videót mindenkinek ajánlom a témában: youtube.com/watch?v=3vyKLwrZZ_c&ab_channel=epitokozosseg
 • naa
  a Dr. Bubón jót röhögtem 🙂
  szerintem a legtöbben nem igénylik a Szemlőhegyet a rongyos százmillájukért (és nem is kapnák meg, bár engem pl. nem hat meg, hogy látom a “panorámát” egy amúgy zsúfolt környéken), de egy normális minőség elvárható lenne, és itt pl. sok igazság is van abban, amit kulfoldimagyar írt.
  Egy pöttyet túl van fűtve az építőipar és túl gyorsan akar meggazdagodni a vállalkozó/befektető, ha ehhez még gagyi minőség is társul, az végképp gáz.
  Szerintem egyébként pont ezért vétel helyett építés. A vétel + felújítás azért is gáz, mert ott az eladó is többet kér a reálisnál meg a felújító vállalkozó is, a végén lehet, hogy csak nézek, hogy 1-2 kategóriával feljebb is nézegethettem volna, annyi jött ki összesen… De a lokáció miatt néha lehet, hogy mégis kénytelen az ember belemenni, ha nem akar az agglomerációból dugózni.
 • Ágnes
  Az Ubrankovics Kft épített nekünk 2020-ban egy gerendavázas készházat.
  Egyedi tervek alapján. Az alapozást, a gépszetet, és a belső burkolatokat nekünk kellett intézni, a többit ők szervezték és kivitelezték.
  Nagyon sokat segítettek a tervezésnél ls később a kivitelezésnél is, így nekünk a sok döntés és az azt megelőző információ gyűjtés maradt, ami így is rengeteg idő és energia.
  Én építkezés párti lettem, az Ubrankovics Kft jó szívvel ajánlom. Közös alkotásként élhettem meg ezt a munkát, amiért mindig hálás leszek nekik.
 • Béla,Vili apukája
  Sokat gondolkodunk mi is a feleségemmel, hogy önálló házba költözünk, a jelenlegi sorházból. (szomszédoktól nagyobb távolság, nagyobb kert az igény, illetve a jelenlegi 4 szintet feleznénk:)) Az fogalmazódott meg bennem is, hogy építés kedvezőbb, mint használt+felújítás. Sokan házat vagy telek vásárlás után készítik el a terveket, de az már lehet, hogy késő! Én onnan indulnék ki, hogy ideális ház legyen megtervezve, tehát legyen egy terv, amiben a megfelelő életterek kiválasztásra, tervezésre kerülnek, és ezt milyen telekre lehet felépíteni, azt a telket kell keresni, megvenni. Ez általában a kisebb költség, de hosszabb idő… 🙁 Majd lehet először egy ellenőrt találni, kiválasztani, majd generálos választás közösen.
  Jelenleg ismerős kivitelező 500e/nm áron vállalná a kb. 200 nm-s ház felépítését. (ez egy jó közép kategóriás burkolat, gépészet választást takar)
 • almera36
  Igen, van
  Hetvenes 372327het
 • Orákulum
  Félig off: Van egy 90nm lakás, hozzá 230nm terasz, lakóparki ház legfelső emeletén (12 éve épült). Milyen módon lehetne becsülni a piaci értéket? Mondták, hogy számoljam a teraszt fél területtel, de ez elég kérdéses “szabálynak” tűnt nekem…
 • géza
  Nagyon sok tanács elhangzik itt ami teljességgel hasznavehetetlen. Aki nem az elmúlt 2 évben építkezett,annak az aranyat érő tippjei nem relevánsak kb semmiben . Mindenki dobálózik a nm árakkal anélkül hogy szó esne róla milyen műszaki tartalmat gondolunk hozzá. Én márciustól kezdem az építkezést , bontandó házat vettem . Az 5 % áfa nagyon komolyan elvitt ebbe az irányba . Ha megvan miből/ kivel szeretnél házat, akkor telek az egyetlen komoly probléma. Sajnos a melót sehogy sem spórolod meg ha generálozol vagy sem. Képbe kellene kerülni az építési anyagokról/ modern gépészetről ezek kivitelezési lehetőségeiről ár / érték arányáról. Ezeket a adaptálod a saját lehetőségeidhez és körülményeidhez és el is indulhatsz ezen az úton. Ha holnap szeretnéd kezdeni akkor brutál késésben vagy , de ha még nincs telked , akkor amíg keresed kigyúrhatod magad. Kömkel írásai/ építem a házat videók ..hajr
 • könnyűszerkezet?
  Sziasztok!

  Engem is nagyon érdekelne a könnyűszerkezetesek előnye/hátránya, főleg olyan embertől aki lakott benne, vagy esetleg szakmájából adódóan tud felvilágosítást adni. Persze azokon az információkon felül, amik a legtöbb helyen fellelhetőek.

 • külföldimagyar
  Pontosan az ilyen emberek miatt, akik tárgyilagos vita helyett inkább személyeskedésbe mentek át – nem érdemelnek a magyarok semmiből jobbat. Sem kormányból, sem ingatlanokból.
  Majd ha eljut a társadalom addig, hogy megtanulja kivetni magából ezeket az elemeket, akkor esetlegesen lesz remény arra, hogy jobb útra lép az ország is.
  Amíg az alpári, sértegető stílus “mainstream”, és egy “állítólag kulturált” fórumon “divat”, addig ne várjunk jobbat.

  További jó “csevegést”.
  🙂

  ui: Még gondolkodom, hogy Lackὸ-t bepereljem -e becsületsértésért.

 • Gumikacsa
  Lehet, hogy olcsóbb építeni mint venni, de a saját idejüket sokan nem veszik figyelembe. Ahogy mások is írták már, egy építkezés megtudja viselni a házasságot, de a gyerekeivel való kapcsolatot is. Szüleim 2005 utan döntöttek úgy, hogy építkeznek. Apum ezermester, így amit csak tudott ő csinált, szóval majdnem mindent. Ennek az lett a vége, hogy majd 4 even keresztül munka után ment dolgozni a házhoz + hétvégék, és mi csak késő este láttuk amikor már fárad volt. Ez egy tízenéves gyereknek azt jelentette, hogy megromlott a viszonyunk, ma is nehezen jövünk ki. Ő azt látta, hogy a családnak otthont teremt, de csak eltávolodott tőlünk. Anyummal kis híján el is váltak.
  Megfogadtam, hogy én sosem építkezem, max kulcsra készen vállalkozóval. Sokkal drágább, de számomra fontosabb, hogy ne menjen tönkre a család.
 • szmate
  Mi most építkezünk, még folyamatban van. Nagyon lejtős terepre (cserébe jó a kilátás!), ez időben sokat rátett a földmunkára, alapozásra, szigetelésre. Jó minőségű anyagokkal építkezünk, nagyméretű ablakokkal, terasszal, medencével stb.
  így 640e ft körül jön ki a négyzetméterár Gödöllőn. Gyanítom Budaörsön ennél magasabb lenne, viszont a műszaki színvonalat lehet csökkenteni, hogy kijöjjön 700-ból. Viszont amíg az áfa alacsonyan van, és a fennmaradó 5% is visszaigényelhető, szerintem egy jó kivitelezővel kihozható. Tapasztalatom szerint a terveken, részletterveken és a műszaki ellenőrön nem érdemes spórolni.
  Egyesek szerint belsőépítészt is érdemes bevonni a tervezési fázisba, mert hasznos négyzetmétereket tud megspórolni.
 • indexpingvin
  Most kezdtük el mi is nézni Törökbálintot, bár nem akartunk annyira kiköltözni, de talán még ott lehet normális méretű házat szerezni 100-120m környékén.
  Figyu, ha úgy látod, hogy lenne értelme közösen nézni telket, vagy ötletelni, ezen az email címen megtalálsz: kovacsbelabelabela@freemail.hu
 • Kiszamolo
  Ricky, az adja meg az elérhetőségét, aki akarja. Érdemes valami csak erre regisztrált e-mail címet használni. Engem nem zavar, ha egymásra találtok, hajrá.
 • faházas
  Mi 2016-ban kezdtük az első gondolattal, 2017 nyarán költöztünk aglomerációba, ~350/nm áron jött össze, kulcsrakészen (könnyűszerkezetes faház)
  Szakiparonként más más csapat, nem volt egyszerű menedzselni a folyamatokat – főleg a szerkezet építő kivitelező miatt
  Szerencsére a ház még áll, de vannak benne kivetni való elemek…
  Hogy belevágnék-e mégegyszer? Mindenképp – ha több pénzem és szabadidőm lenne (jobban rá tudnék nézni a munkások körmére, várhatóan kevesebb dolgot rontanának el… 😀 )

  Annak idején igyekeztem minden részletre kitérően írni a történéseket, egy ideje a lelkesedés erősen megcsappant
  Ha valaki hasonlón töri a fejét, tapasztalatokat első kézből olvashat az egész építkezésről 🙂

  epitsunkokosan.blog.hu/

 • Szabolcs
  külföldimagyar
  2021-01-18 at 08:51
  “ui: Még gondolkodom, hogy Lackὸ-t bepereljem -e becsületsértésért.”

  Ne tedd, IRL egyikőtök sem közismert (mármint az itteni nick alapján, amúgy lehet, hogy Te vagy S.Gy. Lackó meg O.V., és akkor hajrá 🙂 )

  És már annyiszor írtam: szerintem nem éri meg felhúzni magad azon, amit a másik ír. Egyik oldalon sem. OK, a stílus néha nem kimért, hanem elmért, de van admin, moderálkt a fórum.
  Amúgy meg korábban egyetértettünk a kapitalizmus finom kritikájában, de most a javaslatodra sem vennék kecót Svájcban. Mondjuk itthon én is kaparok mint malac a jégen, hogy merre tovább, és az építkezés is opció, csak a szakik szakmaiságát és hozzáállását tudnám feledni 🙁

 • Szabolcs
  szmate
  2021-01-18 at 09:20

  Hali!
  Gödöllő/K-Pest jó és jól dolgozó generálos engem is érdekelne, ha már erre indult a fórum… Kösz!

 • Csaba
  Miklós, ezt a külföldimagyart nem lehetne leállítani valahogy? Te is láthatod, hogy milyen a stílusa, és hogy kivétel nélkül mindenkinek hasonló a véleménye róla. De csakazértis nyomja tovább, semmit nem fog fel abból, amit válaszolnak neki. Tudom, hogy mindenkinek joga van hozzászólni, de szerintem egyértelműen túlment egy határon, és nem hagyja abba. Szerintem ez itt nem a trollok gyűjtőhelye, és az ilyenek miatt nagyon sokat csökken a kommentszekció színvonala.
  Egy regisztrációs rendszer ezen sokat segítene, mert látványosan sok cikked alatt szabadulnak el az indulatok. Azt is ki lehetne játszani, tudom, de mégis adna valami komolyságot a blogodnak. Az ilyen trollok miatt viszont egyre nehezebb értelmes tartalmat találni a kommentek között.
  Akár tedd fel szavazásra a kérdést, részemről egy igen a komolyítás mellett. 🙂
 • eMérnök
  Azért az előző oldali vita egy szempontból mégis érdekes. Szerintetek két országban mikor egyenlőek a lakásárak?
  Mert szerintem akkor, ha a két országban ugyanolyan besorolású ingatlanért ugyanannyi mediánbérnyi hónapot kell dolgozni.
  Ugyanolyan besorolás alatt azt értem, hogy az ugyanannak megfelelő és nem pedig a pont ugyanolyan.

  Az abszolút ár összehasonlításának nem látom túl sok értelmét.

 • Sanya
  Külföldimagyar stílusával van probléma bőven, de a mondandójának egy része az áll. Én évente egyszer szoktam hazalátogatni a családdal. Én mondjuk nem Svájcból hanem Németországból. Van, hogy télen, van hogy nyáron. Azért írom, mert nem a nyári zöld képet hasonlítom a téli lepusztult sáros Luca kis környezethez. Az első dolog ami megüt, hogy milyen igénytelenek az ingatlanok. Onnan tudjuk, hogy hazaértünk. Koszos, kopott, nincs karban tartva, rendezetlen, rossz beosztású. Egészen döbbenetes. Aztán amikor leutazunk vidékére az ott levő rokonokat látogatni, ez csak fokozódik. Kádár kockák egymás hegyén-hátán, ronda igénytelen melléképületek és még sorolhatnám. Pedig ez a nyugat Dunántúl a Balatonhoz közel. Elég lehangoló és nem is elsősorban pénz kérdése. Minőség iránti igény kérdése. Ebből állunk igen rosszul. És ilyen állapotú ingatlanokért adósodik el az ember 20 évre. Fájdalmas.
 • Szabolcs
  Csaba
  2021-01-18 at 10:44

  A regisztráció szép dolog, páran (rajtam kívül) nem tennék még meg. A kérdés sokszor előjött. Persze a döntés nem az ényém/miénk, nekem a véleményem, hogy jó így, aki nem bírja, ne olvassa el. A hozzászólás tetején ott van, ki írta. Ha ennyire nincs önuralma vkinek, akkor meg ne panaszkodjon a máséra 🙂

 • stefidzsi
  “Az első házad az ellenségednek építed” közhely igazzá válik, ha nem szánod rá a kellő időt a tervezésre. Ha szisztematikusan, mindenre kitérve (építészet, lakberendezés, gépészet, villanyrendszer), alaposan átgondolva tervezel, akkor lehet jó házat csinálni elsőre is.
  Egy mai modern házban minden mindennel összefügg. Ezért rá kell szánni az időt és már a telekválasztásnál bevonni a tervezőt, mert csúnya meglepetések lehetnek, ha pl. a helyi szabályok nem engedik az eredeti elképzelést.
  Utána teljes kiviteli tervet csinálni mindegyik szakágra költségvetés kiírással együtt. Ezeket a terveket megvitatni többször szakemberekkel, különböző fórumokon. (építem a házam Tervcafé) Bebútorozni mi hova kerül (meglévő vagy tervezett bútorokkal), kapcsolók, konnektorok, lámpák, burkolatok, ajtók-ablakok.
  Sokkal könnyebben fog menni az építkezés, ha komolyan veszed a tervezést és alaposan felkészülsz
 • eMérnök
  Külföld vs itthon.
  Skandináv térségben minden fel van újítva és olyan, mint ahol egy hete bontottál el az álványzatot. A régi szobrok/szökőkutak a városban olyanok, mint a vadi újak. A házak festettek, karbantartottak, nincsenek putrigarazsak, széjjelcseszett rozsdás kerítéses, mezitlábas szegény lakós házak.

  Autót vezetni bécstől nyugatra/északra egy lényegesen jobb élmény. Ha elrontottam a sávot, és át akartam sorolni, gyakorlatilag mindig az első autó átengedett. Mindig! A 30-as övezetben 30-cal mennek, ami biztonságos ÉS CSENDES!

  Csomó becsületkasszás dolog van, például a kávé az osloi reptéren, vagy benzinkútakon.
  A nők a babakocsit a bolt előtt hagyják tele cuccal, és hiánytalanul ott lesz. Kávézóban az asztalon marad a telefon, ha mosdóba mész, nem lopják el.

  A legrosszabb kilátás is álom, iszonyat sok termézset.

  Ezeket nem tudod megvenni itthon, de sokat számítanak.

 • Vili
  nem mindenkinek hasonló a véleménye róla .. sok igazság van abban amit mond, még ha kicsit egyenesen is fogalmaz. Ez másfél éves számolgatásom, Miklós ki is rakta: https://kiszamolo.hu/draga-e-budapest/
  Hát az elmúlt másvél év alatt a helyzet biztos nem javult, ellenben romlott.. és akkor ebben az egészben még nincs benne az, hogy mit kapsz a pénzedért. Én nem kint élek, de rengeteg ismerős igen, plusz magam is sokat nézelődök, mert ki tudja ez az ország meddig játszik, és én is hasonlóan érzem .. sajnos ha még szigorúan a számokon felül hozzárakod azt is, milyen minőséget kaptál, milyen környéken, meg úgy általában, akkor ár érték arányban a béka segge alatt van sajnos az itthoni, igazából már “jobbnak” számító környék meg pecó is ..
 • Teréz 82
  @külföldimagyar
  “ui: Még gondolkodom, hogy Lackὸ-t bepereljem -e becsületsértésért.”

  Jézus, hogy lehet ekkora ostobaságot írni??
  Kit jelentesz fel, egy nicknevet? Kinek a becsületét sértette, egy másik nicknevét..?
  Ha a többi véleményed is ennyire megalapozott, ne írj többet.
  Üdvözlet Belgiumból. 😀

 • Zabalint

  Teljesen igaz, hogy sokkal lepukkadtabb a hazai lakásállomány, mint Nyugat-Európában. Viszont külföldimagyar azzal kezdte, hogy túl kicsik az ablakok. Nos, ha akar talál itthon is ilyen üvegpalota típusú családi házat Magyarországon, csakhogy azok élhetősége pont hogy erősen megkérdőjelezhető. Ugyanúgy, mint az irodaházaknál, minden fal ablak, aztán nap közben mindenhol lehúzzák a reluxát, mert nem bírják a telibe sütő napfényt. Aztán persze legyen megoldva az is, hogy ne lássanak be. Ja, és mindezt úgy, hogy az átlag jól kereső ember, főleg ha a halál faszára költözött ki, csak hétvégén látja világosban a házát. Parasztvakítás a köbön.
 • Komplementer

  “Szerintetek két országban mikor egyenlőek a lakásárak?
  Mert szerintem akkor, ha a két országban ugyanolyan besorolású ingatlanért ugyanannyi mediánbérnyi hónapot kell dolgozni.”

  Ha lokális viszonyokat hasonlítunk össze, akkor a keleti országrészre jellemző ingatlanárak is jóval közelebb kerülnek a budapesti árakhoz.

 • Shabadabadoo
  Én most adok el egy garzont a 7ben.
  Lesz összevissza 25 millióm jövőre.
  De szeretnék a XI-ben lakni kertes házban.

  Először azt hittem lehetetlen küldetés, de
  Zsír új mobilházak vannak 15 millióért és lehet venni zárt telket fúrt kúttal, villannyal 10 alatt.

  Esetleg jó lenne egy cikk, hogy ez miért jó döntés, miért szar?
  Mikortól éri meg venni, a bérlés rovására…

  Volt erről egy egész jó film. Samuel L Jackson is játszik benne (The Banker).
  Ahol pontosan meg tudja határozni a főszereplő, hogy mennyi a reális értéke egy ingatlannak.
  Nem tudom ez mennyire vehető oktató filmnek. Kiszámoló neked sztem tetszene.

 • jami
  Szerintem csak_az_ingatlanár összehasonlítása hótindegy. Alsózsolcára akkor sem költözök, ha ingyen lehet ott lakni, mert itt van a munkám (még), a gyerekeknek sokféle iskola, jó orvosi ellátottság. Hátrány: a táj nem szép és az utca népe nem barátságos; viszont az ismerőseim zöme nagyon. A kiterjedt kapcsolati hálóm (nem protekció kellett) épp többféleképpen segített elég nagy bajban. Ez azon túl, hogy lelkileg a felszín felett tartott – megfizethetetlen.
 • Bjozef
  @Sanya:
  Én is egyből tudni szoktam amikor kelet német területre érek, ‘koszos, kopott, nincs karban tartva, rendezetlen, rossz beosztású. Egészen döbbenetes”…..
  München környékén is vannak kreatív építési és felújítási megoldások szóval hagyjuk ezt h amikor te “haza jössz” mit látsz, ne gyere, oszt jó napot….
 • Lacika
  Szerkezetkészig az Isoteq építette nekünk, voltak vele gondok, de még alapvetően rendben volt az ember. Utána mi kerestünk kivitelezőket, gépész, villnyszerelő, ablakos, kőműves, gipszkartonos-festő-burkoló (ez egyben volt, olyan is lett /szar/), végül mi festettünk ki. Az isoteq meg konkrétan lenyúlta a háztervünket: isoteq.hu/mintaterv/iq181/
  Tervezőnek 1,2miót fizettünk, de gyakorlatilag én terveztem a házat, lépcsőt nem tudott tervezni szerencsétlen. Statikust is nehéz szerezni. A hely miatt jól döntöttünk, panorámás terasz, Veresegyházról látom a Széchenyi hegyi adótornyot.
  Mennyibe került? Telek 15mió, adminisztráció, tervezés, stb 2mió, maga az építés 65 (szigorúan a ház), még csináljuk a kertet, kerítést, teraszburkolás, féltető, ilyesmi +10mió. Mi még 5%-os áfával építettünk.
  Mindenképp legyen műszaki ellenőr, akit te fizetsz, és menjen ki minimum hetente.
 • Csaba
  Sanya, azt azért ne felejtsd el, hogy Magyarországon 40 évig egészen más rendszer uralkodott, annak minden velejárójával együtt. És bár azóta eltelt 30 év, a legutolsó dolgok egyike, ami át fog alakulni, az az ingatlanhelyzet.
  Azok a házak, amikről beszélsz, nagyrészt “az előző” érában épültek, és (főleg kis vidéki településeken) olyanok lakják, akik akkor voltak fiatalok, de már nem azok.
  Nagyon nem fair kivándorolt emberként visszafelé beszélni arról, ahol te és a családod is felnőtt. Valószínűleg nem olyan ingatlanban laktatok, ami a mai nyugati színvonalat jelenti. Mégis felnőttél, a szüleid valószínűleg becsületesen dolgoztak, hogy meglegyen mindenetek.
  Azt szoktam mondani, ha valaki másokat véleményez: járj a cipőjükben, törje a te lábadat is úgy, ahogy nekik töri, és utána lehet arról beszélgetni, hogy ki mennyire biceg.
  Nem mehet egy egész ország egy határral nyugatabbra.
 • Tiborg
  Én több, mint 20 éve építkeztem, szerintem az még egy ideális állapot volt a maihoz képest. Úgy toboroztam embereket culágernek, fogadtam mestereket, és magam is dolgoztam minden egyes fázisban. Szerintem az egy teljesen más világ volt, sokkal tisztességesebb és hozzáértőbb mesterekkel, volt ugyan műszaki vezető, de nem kellett beavatkoznia semmibe. Ez ma képtelenség lenne a rengeteg előírás miatt, valamint culágereket és mestereket sem tudnék toborozni. Horror történeteket lehet hallani, de gondoljon bele valaki abba, hogy ki megy mostanában pl. kőművesnek? Az aki alkalmatlan még egy gimnázium elvégzésre is, majdnem értelmi fogyatékos, de azért sokat akar keresni. Azt a legfiatalabb kőművest, akit én 20 éve alkalmaztam (2 idősebb volt mellette), most Ausztriában dolgozik, van egy nagy családi háza itthon, és már szerintem Ausztriában is, és gazdag ember. Szerintem az itteni fórumozók se
 • Tiborg
  Szóval ezt az embert nem csak egy igen gazdag ember tudná itthon megfizetni, ha egyáltalán dolgozna itthon…
  Másik. Pl. 5 éve készíttettem síremléket, és megkérdeztem az öreg sírkövest, miért nem öntenek már sírkövet, miért csak márvány sírkövet árul? Azt mondta, a mai beton (cement) alkalmatlan rá, szétporlad idő előtt… És ezt megerősítette más is.
  Szomszédom éjt nappallá téve építkezik saját erőből csinál mindent, ali-alig fogadott mestereket. Szar munkát végez szinte mindenki és ráadásul megfizethetetlenek. Csak hát sajnos így rengeteg idő és energia és idegeskedés mire elkészül.
 • jami
  nem, nem áll. Nem azért él az emberek nagy része ronda, rossz elosztású ingatlanban, mert igénytelen magyar.
  Hanem, mert a többségnek soha sem volt elég pénze. Igen, vannak igénytelen hülyeségek és divathullámok, mint a lambéria, olajfesték. A Kádár kockák elosztása. Sötét lyuk konyhák. Kirakat teraszok – csak, hogy legyen.
  Nekem személyes kedvencem a garázzsal való önszivatás, pl. a hátró udvarra és lehet egész télen havat seperni és egész életükben manőverezni. Ennek a 80-as években épített verziója volt az emeletes hát alá rakott 14 nm-es garázs, lehetőleg 45 fokos lehajtóval…

  Viszont én még emlékszem, milyen volt a nagyapám (vályog)háza, amibe hazavittek és azután mennyire csodás volt egy Kádár kocka, benne fürdőszobával, nagy szobákkal, világos folyosóval.

  Nem lehet több lépést egy nagy ugrással áthidalni.
  Igen, most is lesz rengeteg kókler munka.

 • szacs
  Újépítésű teljesen igaz. Prémium lakóparknak hirdetett társasház. Régóta piacon lévő projektcég, kivitelező. Állami megbízásokkal, kapcsolatokkal. Reméltük nem egy Hermina Bau szintet hoznak majd. De az építőipar krémje… Építkezésre 2x mehettünk be. Bár igazából hiába jeleztek a vevők bármit is, maradt úgy. Volt, hogy én szóltam, hogy a terven máshol volt az ablak. Szerencsére javították. De másnál is volt, hogy ablak eltűnt. Szerencsére ő is kijárt és kiszúrta. De nyitott folyosó. Folyosók az ajtók felé ejtenek. Áznak a lakások. Hangszigetelés szinten zéró. Prémiumnak hirdetve, de panel szint. De legalább szellős és nem érek át a szemben lévő épületbe.

  Mi azért döntöttünk lakás mellett, mert háznál mindig újítani kell. Fűtés elromlik, elég fájó tud lenni. Baj van, elég a gondnoknak szólni… lusták megoldása a lakás. De földszinti majdnem ház feeling lehet. Ha van kertkapcsolat.

 • EL Presidente

  Bármely ép. proj. siker 80%-a a jó terveken múlik. Az össz beruh. max. 4-8% a tervezés. Egy30millás telken reális a 70millás ingatlan. ( Így kijön a 100mill ) A terveezés max 3mill, amiben:
  Fullos építészeti ( nyomtatott / digitális – video+ 3ds nézetek )
  Fulloss statikai ( az összes vassal, teherbírással, anyagkigyűjtéssel )
  Fullos geodéta felmérés 3d rejz a földterület vizesedése / erek / teherbírás / stb. ( ez szükséges ha nem sztnéd h repedjen a ház 5 évmúlva )
  Fullos erős és gyengeáram terv ( az összes anyag kigyűjtve )
  Épt. tervből fullos anyag kigyűjtés és megépítési fázisok.
  Na ez a recept. Ezzel lehet menni megrendelni, kivitelezőt keresni.
  ( Ez alapján bárkiösszeadja az anyag és kivitelezési költséget és tiszta képek kap )
 • Szente Csaba
  Sokan építkeznek körülöttem(nem csoda, most vagyunk “abban a korban” /35-40/) De valamiért annyira vakon akar mindenki saját házat (Ikerház is saját? Legtöbbjük szerint igen, szerintem nem..), hogy kb. a legkonzisztensebbnek hitt ismerősöm is lement már kutyába. Milliós munkákat hátrahagyva lépnek le a kivitelezőik, ők meg “majd megoldják valahogy, a lényeg hogy végre már be lehetett költözni”.

  Egyetlen kivételt látok, egy kolléganőm férje irgalmatlanul tökösen tolta végig az építkezést (generálossal), de szerintem ott is voltak gondok, csak ők nagyon profik az élet minden területén, és nem nyavajogtak (kifelé), de a végtelen túlórából (és néha a hölgy arcán) látszott hogy nem ment egyszerűen az a majdnem két év.

  Nem azért, én is “akarok” családi házat, három gyerekkel home office mellett nem leányálom a jelenlegi állapot, csak közben próbálok racionálisan is gondolkozni mellé.

 • EL Presidente
  kimaradt még :
  Épület gép. terv ( tehnikai eszközök listájával ) víz / gáz / napelem / napkollektor / hőszivattyú stb
  Összes nyílászáró terv( külső / belső )
  Fullos kerttervezés + térkövezés ( automata öntöző / növények kombinációja az árnyék / vizesedés tekintetében )

  Ezek a fő költségek amit összeadva kijön az annyi. a 0.75mill / nm teljesen reális, igényes megvalósítás. 0.4mill / nm ( nincs semmi kert és kerítés ) 1mill / nm extább igény ( mindenhol Laufen/Jika/hansgrohe/okos lámpák/okos nappali
  1.5mill/ nm fedett medence is van 3 gk beálló, teljes pince aház alatt edzőterem /szauna stb.

  Na ha 240nm-es megoldás 1.5millával a példa = 360mill == 1mill Euro. Bécsben ebből nincs ilyen ingatlan, vagy fele ekkora. Pont u.e. a terv Bécs pereme maximum,1.5 ös szorzó.

 • Kandisz Nóra
  Áruljátok el ez a “nem süt be eléggé a nap / nem elég világos” fétis honnan jön?
  Evente van kb 1,5 hónap tavasszal, meg 1,5 hónap ősszel amikor süt is a nap, és akarod is hogy besüssön. Télen ugye nem süt max 1-2 napot, nyáron meg inkább árnyékol az ember. Normális villannyal szerintem a pincát is ki lehet úgy világítani fillérekből, hogy ha nem tudnád hogy lámba azt hinné az ember hogy természetes napfény..
 • Kompakt
  Szerintem ha találsz egy számodra mindenben megfelelőt ahol le tudnád élni az életed akkor fizesd meg az árát. Ne azt nézd hogy mennyit ér reálisan.
  Mi 2 éve vettünk házat, megtaláltuk a tökéletest, szeretünk itt lakni. Igaz mindenki szerint drágán vettük, szerintem is. Ismerősök is vettek egyet “jó áron” csak éppen gyűlölik. Akkor ki járt jobban?