Ház: venni vagy építeni?

A legutóbbi poszt alatt kialakult egy nagy beszélgetés az ingatlanokról, gondoltam, érdemes kiemelni cikkbe. Leginkább azért is, mert engem is érint a dolog, de a kommentek alapján nagyon sok másik embert is, aki most akar házat venni.

A gyerekeink lassan akkorák, hogy szeretnének saját szobát, ami a jelenlegi helyen nem megoldható, ezért költöznünk kell. (Szerencsére nem sürgős, de időszerű a következő egy-két évben.)

Hónapok óta keresünk megfelelő ingatlant, de nem hogy megfelelő árban, de még megfelelőt sem találunk. Az iskola és az idős szülők miatt behatárolt a terület, de azon belül lehet Budaörs, Törökbálint, Diósd, Budatétény, Budafok, Nagytétény, Érdliget, de akár még a 11. kerület külső része is. Tehát elég nagy területet nézünk folyamatosan. Ráadásul elég nagy kompromisszum-tűréssel mind méret, mind egyéb tekintetben. Lehet felújítandó is, ha ezen múlik.

Ennek ellenére semmi hónapok óta.

Ha nem a tulajdonos hirdeti, az alaprajz és a fotók alapján megkeresem az ingatlant Google Satelite Map és Google Streetview segítségével és elmegyek megnézni az ingatlanokat kívülről. Ehhez nem kell ingatlanos.

(Olyan dolgok is segítenek megtalálni az ingatlant, hogy a délután készült képen merre vannak az árnyékok és milyen hosszúak. Így tudom az épület tájolását. Az utcához való viszonyáról tudom, hogy például az észak-dél irányba menő utcákat kell nézni, annak is mondjuk a bal oldalát. Valami jellegzetes épület, ami az ablakból látszik, gyárkémény, templom, légvezetékek. Vagy a szemben lévő mindhárom háznak szürke a cserepe, hol van három szürke cserepes ház egymás mellett a környéken a műholdképen. Az alaprajzon látszik a ház alakja és a terasz alakja is, van-e fa a kertben és mekkora a lombja. Hány percre van az orvosi rendelő vagy a buszvégállomás, ez is hasznos infó. Ami nem segít, hogy a legtöbb ingatlanos, ha ír utcát, direkt rosszat ír, de gyakran még másik városrészt is. De ezeket már rutinból tudom kezelni. Ritkán kell tíz percnél tovább keresni egy-egy házat.)

Egy tragédia mind. Főút mellett, vasút mellett, M0-s mellett, ótvar telken, zsebkendőnyi telken, amire négy ház ablaka néz, sáros utcában, a busz óránként jár, de csak munkaidőben és a megálló is 700 méterre, 350 négyzetméteres lepusztult hodályok, 2 meg 3 generációs szörnyek és így tovább.

(Apropó négyzetméter: az eladók zöme csúnyán csal a négyzetméterrel, a 188 nm-es ház élettere 110 nm, a 137 nm-es ház 90 nm a tetőtér miatt és így tovább. Kevés ember az, aki a valódi nettó nm-ert adja meg. Mindig kérd el az alaprajzot és adogasd össze magadnak a területeket. Jártunk úgy egy 190 nm-esnek hazudott házban, hogy valahogy nagyon kicsinek tűnt minden és a tervrajz megnézése után jöttünk rá, hogy szó szerint majdnem fele sem igaz a 190 nm-nek. Az úriember a bruttó területet adta meg, hozzácsapva a garázst és a teraszt is.)

S akkor még az árról nem is beszéltem. 20 éves, csontra felújítandó házakat (még egyszer: rossz házakat rossz helyen) akarnak annyiért eladni, mintha teljesen újak lennének egy csendes mellékutcában, szép nagy kerttel.

A legtöbb ház már akkor kiesik, amikor kívülről megnézzük, be sem csöngetünk, mert teljesen felesleges. Nemhogy annyi pénzért, amennyiért árulják, semennyi pénzért nem akarnánk megvenni.

Az első ház, ami tetszett és még az ára is a realitás talaján volt, arra most találtunk rá. Azt el is mentünk megnézni belülről is. De valami érhetetlen módon a fürdőszobát és hálót tették a déli oldalra, a nappalit a sötét északira. A garázst nem a ház mögé tették, hanem a kert és a ház közé, nehogy legyen értelmezhető valódi kertkapcsolat. A pici teraszt északra tették, a kerítés tövébe, gyakorlatilag használhatatlan. A konyhát a tervekkel ellentétben nem az ablakhoz tették, hanem háttal az ablaknak. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem tetszik a konyhabútor és a burkolat, vagy megbarátkozunk velük vagy rengeteget költünk a cserére.

Egyetlen ilyen házat találtunk hónapok alatt. Mindezt 120 millió forintért, használtan. (Igaz, 2017-ben épült.)

(Update: azóta találtunk egy másikat is, amit négy éve vett a tulaja. A feleségem előásta a négy évvel ezelőtti ingatlanhirdetést. Csak picit több, mint 74%-kal akarja többért eladni, mint amennyiért hirdették négy éve. S ha nem is ennyiért, de nem sokkal kevesebbért el is fogja adni. De ezt csak így zárójelben, ennyire elszaladtak az árak.)

A 120 milliós ház melletti két ugyanekkora telket most vették meg az önkormányzattól 22 millió forintért darabját (megkérdeztem az önkormányzatot). A másik mellette lévő telekre most írják ki a pályázatot az önkormányzatnál.

S itt jön, amit kérdezni akarok a köztől: ha 22 millió a telek, nem lehet 100 millióból felhúzni egy 140-150 négyzetméteres házat újonnan minőségi (de nem luxus) anyagokból? Az 714 ezer forintos négyzetméterárat jelent a telek megvétele után (persze nem elfelejtve a közmű-bekötést, kerítést, kertépítést és egyéb járulékos költségeket sem). De ha 40 millióért veszel is telket, akkor is 600 ezer forint feletti négyzetméterárról beszélünk.

Még ha vállalkozóval építettem, aki szintén keres rajta és fizetem az ellenőrt is külön, meg persze a tervezőt, akkor is ki kellene jönni ennyiből az építésnek. S akkor én választom ki a csempét, a járólapot, a konyhabútort, az elosztást, a szobák méretét, a terasz helyét és így tovább. Tudom, hogy ki mit épített be és hogyan.

Úgynevezett újépítésűt nem vennék tömegtermelésre szakosodott vállalkozóktól, mert horrorsztorik vannak, milyen minőségűek. Az öt éve vagy tíz éve ugyanígy épült sem lesz különb minőségű, csak azokon már az idő vasfoga is kifogott.

Olyan vállalkozónak sem adnék pénzt, aki az én pénzemből fejezi be az előző projektet és majd a következő kuncsaft pénzéből akarja megépíteni az enyémet.

Én vagyok eltévedve, hogy négyzetméterenként 700 ezer forintból kijön egy építkezés telekár nélkül vagy azok, akik 20 éves vacak, szigeteletlen, azonnali és teljes felújításért kiáltó házakat akarnak eladni ilyen áron?

Írd le, ha vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid: életed legjobb döntése volt, hogy magadnak építettél vagy úgy megbántad, mint még semmit az életedben?

Ha mostanában építkeztél, mennyit fizettél a tervezőnek, az ellenőrnek, a fővállalkozónak, milyen háznak mennyiből jött ki a négyzetmétere? Milyen buktatók voltak, mivel szívtál sokat, mi az, ami sokkal könnyebben ment, mint tervezted? Mennyi idő volt az építkezés, mennyi volt a csúszás? Milyen hibák voltak az átvétel után, kijavította-e azt valaki? Sokat öregedtél vagy nem volt vele sok bajod, hála a fővállalkozónak?

Egyébként mióta figyelem a piacot, az alábbi módon szokott zajlani az ingatlaneladás: a tulaj felteszi az általa megálmodott árért az ingatlant. Ami jellemzően a realitások felett van 20-30-40%-kal. Eltelik 4-5 hónap, kiadja két ingatlanosnak, de ugyanilyen áron. Nem tudom, miért gondolja, ha ingatlanos adja fel a hirdetést az ingatlan.com-ra, akkor mitől fog több vevő jönni?

Telnek az újabb hónapok, egyre több ingatlanosnak adják oda. Van olyan ház, amit már 7-8 ingatlanos hirdet, de ugyanazon az irreális áron már másfél éve. Ennek mi az értelme?

Aztán, ezt magyarázza meg valaki, ha nem megy el a megálmodott árért, akkor emel az áron egy hatalmasat. Éppen most emeltek egy házon 130 millióról 149 millióra. Nézegettük a házat (megtaláltuk azt is), de egyrészt túl nagy volt, másrészt túl öreg, ezért 120-ért sem akartuk megvenni, így meg sem kérdeztük, odaadja-e annyiért. Gondolom mindenki más is alkudott, aki megnézte, mert messze nem ér ennyit a ház, ezért emelte fel a tulaj 19 millióval, hátha akkor elmegy majd 130 millióért.

Amiket reális áron tesznek fel, azok az ingatlanok elmennek néhány hét de maximum egy-két hónap alatt. A többi (a szemét) ott marad évekre, ilyenekkel van tele az ingatlan.com.

De ez csak úgy eszembe jutott. A kérdés: neked mi a véleményed és még inkább a tapasztalatod a saját építkezésről? Kérlek oszd meg a többiekkel, ahogy az árakat is. Ha pedig tudsz jó tervezőt, ellenőrt, fővállalkozót a környéken, küldd el nekem e-mailben. 🙂

Előre is köszönjük a megosztott információkat.

Share

592 hozzászólás

 • Kriszó
  Miklós
  Jól írják többen. Szakember, én 53 nm2es panellakásom felújítását tavaly júliusban kezdtem el szervezni. csak burkoló + gipszkarton szerelőt 9 et kerestem meg, ebből 2 jött el, úgy hogy mondta,m hogy fizetek érte,csak egy kb árat adjanak, összehasonlításként, mondjam még?! erkélyfelújítás, jó cég, ref. képekkel, jó weboldallal, csávó kijön, felméri ingyen, jólszituált, mondtam garantáltan övék a meló, bármennyibe is kerül, mivel nem volt viszonyítási alapom lehúzhatott volna, de nem, nem is adott árat, 5 x hívtam, már kb könyörögtem, email hegyek ,hogy legalább árat adjon, de nem.
  akkor nem szedtem szét, legyen egy generálkivitelező, háromat kerestem fel, egy sem jött ki, mire elegem lett, mondtam nekik hogy szerződést írhatunk még előlegezek is, de nem, elborultam, utolsónál kérdeztem miért: válasz “túl kicsi, macerás, 9. emelet, úgysem tudnék annyit fizetni hogy megérje nekik”
 • Bal
  2012-ben vettünk egy felújítandót 40M-ért metrótól sétatávra. Utána két év alatt kb. 60-70M ment bele úgy, hogy külföldről repkedtem haza ellenőrizni. 188m2 hivatalos nettó, 600m2 telek, 6 szoba, 4 gyerek, pont megtöltjük. 2020 elején szabfel hitelhez 160M-ra értékelte a bank. Szemközt 3x80m2 társasház épül ugyanekkora telken, 1M Ft/m2, kettőt már eladtak.

  Értékálló házhoz alacsony épületköltség és magas telekár kell. Szerintem ki kell fogni egy elfogadható régi házat jó helyen, tégláig vissza, így tudod, mid van. A miénk földszintje 1930-ban épült, de sok technikával passzív ház kategóriás lett. Kell a kompromisszum: ha még az árnyékolás is tökéletes kell legyen, sose fogsz elég jót találni (hidd el, a besütő nap nyáron átok lesz, hővisszaverő üveggel is).

  2017 körül ugrottak meg nagyon durván a költségek. Kivárás is jó taktika lehet, amíg a köv. összeomlás begyűrűzik.

 • Peti
  @Gergő

  Építőanyag kereskedésben dolgozom, így sajnos eléggé képben vagyok a szakemberhiánnyal. Meg azzal is, hogy az idősebb szakik többsége mennyire nem követi az építőipar fejlődését, mennyire kevesen veszik igénybe a gyártók szakmai programjait. A könnyűszerkezetes, és/vagy készpanel házakat (mert gyártanak pl. vasbeton paneleket is, nem csak könnyűszerkezetest) amúgy nem nézem le. Mindössze arra a tévhitre akartam reagálni, miszerint a téglafal felhúzása megfizethetetlen, ill. Adrienn azon állítására, hogy egy téglaház 1-1,5-2 évig épül. Ez butaság. Mindenki azt választ, ami az ő igényeinek megfelel. Amúgy, ha lett volna rá lehetőségem, én a “modern”, síkra csiszolt vázkerámia tégla helyett, simán választottam volna inkább a ‘klasszikus’ B30-as téglát.

 • Agent
  Mi is lépéskényszerben vagyunk gyerek miatt, de mi inkább bérelünk egy nagyobb lakást még pár évig amig rendezödnek a körülmények. Mikor jön ez el? Mikor a kormány nem az ingatlan piacot fogja tolni. Persze, hogy mikor mindenki telket, házat, lakást és építőanyagot vásárol (mert az állam ezt az egy szektort tólja, úgy hogy közben több szektor teljesen padlóra került, nem baj majd a szállóda recepicós és a felszolgáló is lassan falat rak valahol) akkor az ágak az egekben vannak. Kereslet-Kínálat, mindig ide érkezünk vissza. Nem értek az épitkezéshez, de hallani (itt is rengeteg van most) a horror sztorikat. Nyilván ha már a pincér is falazik ez van…Ismerösök youtubról tanulják meg inkább és fejezik be a házat. A pénzügyben dolgozom én ott látom a horror sztorikat.Pl 35 évesen 0 gyerek CSOK felvesz. Kifeszített családi ktgvetések 30 évekre. Van aki 9 hónap alatt azt is elfelejtette hogy
 • Agent
  hitelt kell fizetnie, mindössze 9 hónapja a moratorium miatt.
  CSak józan paraszt ésszel gondoljuk végig. Ha az idén és a következő években is lenne tere a 20-30-40%-os bérnövekedéseknek akkor lenne alapja ezeknek az áraknak. De jelenleg egy nagyon más világ előtt állunk. Bármiben bárkivel fogadni mernék egy jó üveg pezsgőben, hogy pár éven belül nagy kijózanodás lesz a régióban. Tudom, ehhez nem kell nagy ész, csak meg kell nézni az elmúlt 100 évet. Csak mikor mánia van akkor mindenki mindent elfejelt és vásáról, hogy le vagy ki ne maradjon.

  Még egy: Nemrég raktuk össze Novák Katalin bejelentéseiből egy kis anyagot az ügyfeleknek. negyvenvalahány oldal lett elősre. Soha nem volt ekkora támogatás a piacon ami így felnyomta volna az árakat. Ebben a képletben a huf/eur árfolyam volt a legkisebb katalizátor.

 • hemond
  Egyébként néhány dolgban egyetértek én is a külföldivel (stílusával nem):

  Igen, a magyar lakás\ház állapot nagyon elmaradott, rossz minőségű és felújításra szorul. Ennek van egy anyagi oldala, de van egy mentalitás beli is.

  Egy 70 éve társasházban (10 lakás) lakom, jelenleg amit két éve összeírtam felújítandót kb 40-50 millió lenne a házban. Elmondtam a közgyűlésen, hogy ezeket meg kell csinálni, amire panaszáramlat jött: nincsen pénzünk, mi már nyugdíjasok vagyunk nem akarunk rá költeni stb.

  Na ez a pont volt amikor elgondolkodtam, hogy ki kéne menni a városból, de szembesültem azzal hogy az elérhető közelségben lévő házak egész egyszerűen sz@rok (használhatatlan bosztás, sötétek, szigetelés stb.), tehát ha jót és minőségit akarsz akkor építened kell magadnak.

  Az árak meg valóban brutálisak főleg a fizukhoz képest (éves több mint 10 milliós nettómhoz képest is).

 • LSV
  Itt olvasgatva a számokat és hozzászólásokat már kocsányon lóg a szemem 🙂 Mi csak egy egyszerű faházat építenénk. Magunknak. A régi helyére, no de mivel ez külterületi ingatlan (gyümölcsös) így még az sem egyszerű. A régi épületre bontási engedély, az újra építési engedély! , ha változik az alapterület akkor földmérővel felméretni, mennyi értékes terület esik ki az “értékes” 1 AK földterületból a haszontalan ház miatt. Ráadásul mivel ez gyümölcsös, erre csak gazdasági épület építhető hivatalosan.
  Magunknak építjük, egyelőre 100e ft/m2 ár van a kalkulációnkban (szerkezetkészen). Bár ha megint segít rajtunk az állam, akkor lehet lesz az 200e ft/m2 is…
  Nyilván lehet csinálni úgy mint sokan, minden nélkül felhúzni, de jobb nyugodtan aludni, mert itt mindenki olyan mint a coop (a jó szomszéd…).
 • Second Wave
  Fontolgatom egy ny-európai lakás vásárlását (jó lesz az unokáknak nyaralni).

  Ki az a DJ Bobo?

  Érdemes miatta egy falu szélére építet társasházas lakópark 50 négyzetméteres lakását megvenni?

 • csizkek
  Amugy nektek nem ismeros a helyzet 2004-2006-bol?:) Mikor mar a pizzafutar is elment komuvesnek es villanyszerelonek, meg az is hazat epitett aki elotte a szigeteloszallagot se talalta volna meg a barkacsboltban:)
  Mo-on mindig ez van. Gazdasag nincs, GDP-t meg novelni kell vhogy. azt meg legegyszerubben epitoiparral lehet. Egy kis lufi, nemzetgazdasagi szinten mingyart sokat er az uj nehany stadion:)
  Mo.-on ez a gazdasagpolitika 90-ota. Hanyadik hullam ez?
  Errol is erdemes lenne beszelni. Maniaban beszallni.. Persze nyilvan lakni kell vhol, mindenki merlegel, csokol, babavaro, mittomen. De lassan mar nincs ember aki ezekre jogosult.
  Akkor mi lesz?
 • Peti

  Hát, igen. Már egy ideje elszálltak az árak, de idén még inkább. Burkoló ismerősöm például, tavaly még relatív elfogadható áron dolgozott. Idén az ócska, 1500-2000 forintos, kisebb méretű csempék burkolását már nem is vállalja, mert egyszerűen nem érné meg neki. Minimum középkategóriás, de inkább prémium lapokat vállal, mert azokkal kevesebb a gond, gyorsabban lehet vele haladni (ezek jellemzően nagyobb méretű lapok), és a megrendelők többsége hajlandó értük kifizetni a 6-8 ezer ft/m2-es árat (vidék). De ugyanez van a kőművessel, villanyszerelővel, bármilyen szakival. Főleg úgy, hogy a megrendelők most nem “okosban” akarják megoldani a fizetést, mindenkinek számla kell.

 • LSV
  @faházas Beleolvastam a blogodba, őszinte részvétem az eredmények láttán, és minden elismerésem a kitartásodért, nálunk már fizikai erőszak lett volna egy ilyen projektből 🙂 Ezért is jó ha magamnak építkezek.
 • Sanya

  Köszi a tippet, de azt, hogy menjek-e hazalátogatni vagy ne menjek azt el tudom dönteni saját magam is. Ha majd segítség kell ebben a témában, még az is lehet, hogy hozzád fordulok. Spoiler: nem fogok. Te is nyugodtan fordulhatsz hozzám. Ha rászorulsz, akkor tudok tanácsot adni hova utazz.

  Viszont sajnos az ingatlan állapotok azok, amelyek elsőre szembetűnőek. Pont ezért népszerűek a romkocsmák is a nyugati fiatalok körében. A régi szocialista kelet-európai feeling és az olcsó pia. Pedig jobb lenne, ha nem ez lenne Budapest egyik vonzereje. A minőség iránti igény hiánya pedig nem csak ingatlan témában lelhető fel, de ez más topik. Mindenesetre vidéken még mindig állnak a Kádár kockák mellett a 2 generációs nagy hodályok, ahol a szülők kergetik egymást, az emelet nincs befejezve, a gyerekek meg már kirepültek.Ráférne egy jelentős megújulás az ingatlan szemléletre Magyarországon.

 • expect
  Nekem ez az “építkezzünk, úgy hogy majd mindent mi szervezünk külön-külön” arra hasonlít, mintha vki nem lenne hajlandó sem új autót sem használtat venni, mert hát őszerinte ezeknek nem jó a minősége, az ő elvárásainak megfelelőt képtelenek csinálni és a múltban is képtelenek voltak csinálni az ezzel foglalkozó szakemberek, de ő majd nulla hozzáértéssel összeszervez egy autógyárat. Sőt, ugye a gyár se kell, hisz majd ő megcsinálja, mert egy gyertyát is ki tud cserélni, ergo ő jobban tudja. 🙂
 • Dolfy
  Na ezért kellene betiltani a lakáshitelezést: azonnal beesnének az árak, hisz a kereslet elpárologna a mostani árakon. És máris reális áron vehetne az, akinek van pénze. Akinek meg nincs, annak bérlakás. Eleve a bérletet kellene támogatni, hisz azzal mobilissá válik a munkaerő, és oda tud költözni, ahol közel a meló/iskola stb. Ne feledjük: azzal, hogy házat veszünk röghöz kötjük magunkat. Csóró németek is bérlakás pártiak. Mi gazdag magyarok meg a magántulajdont erőltetjük.
 • Csaba
  “Ráférne egy jelentős megújulás az ingatlan szemléletre Magyarországon.”
  Több évtizedes házakról beszélsz! Mégis hogy képzeled el a megújulást? Az összes, neked nem tetsző házat bontsák el, és építsenek helyette újat? Vagy mi a gondolatod? Nyilván nem a múlt évben építettek maguknak kétszintes házat, amikor ketten maradtak.
  Nem hiszem el, hogy minden második kivándoroltból csak a fikázás ömlik, ha visszatéved az országba.
  Ember, akikről beszélsz, pont olyanok, mint a szüleid! Mintha őket szólnád le, hogy milyen házban laknak, meg egyébként is hogy élnek. Ezen még nem gondolkodtál?
 • Szabolcs
  expect
  2021-01-18 at 16:29

  Ne is mondd… 🙁 Pont tudom, mit szeretném, ha tudna a kocsi, de vagy alul vagy túllövi bármilyen felszereltség. Nem akarok önvezetést, de akkor vegyem tudomásul, hogy nincs LED lámpa vagy ABS (na jó, utóbbi túlzás 🙂 )
  Ezért kompromisszum lesz az is…
  A kecónál, ha megtehetem, nem kell majd megalkudnom. Ha végre lesz jó telek, meg alkalmas mester vagy 3D nyomtató (tudom, már az is van, csak még nem az igazi) 🙂

 • eMérnök
  Az érved ott bukik meg, hogy rengeteg szakképzetlen senki végez ilyen munkát, aki semmivel sem ért hozzá jobban, mint a tulaj, csak még siet is és igénytelen is. A szakembernél nem tud jobbat a tulaj, de a probléma nem a szakemberekkel van, hanem azokkal, akik két héttel korábban még felszolgáltak és ma már csempét raknak. Aztán a bontást is fizetheted te.
  Amikor azt hiszed szakembert hívsz, akkor nagyrészt ilyenek jönnek. A szakember meg azt mondja, hogy 2023 nyár, talán.
 • Matyi
  Szerintem ilyesmi lenne egy hatékony családpolitika:

  Telek: az önkormányzatoknak parcellázni kellene, közmű előkészítéssel és jutányos áron árulni ezeket, olyasmi feltétellel, hogy pár éven belül a család épít a telekre. A környékbe megfelelő infrastruktúra fejlesztés: utak, park, játszótér, ovi.

  Ház: egy kormányzati építési hivatalnak kellene csinálni 10-20 darab TELJES, INGYENES, a kor műszaki színvonalának megfelelő típus-ház tervet: építészeti terv az utolsó tégláig, elektromos terv az utolsó konnektorig, hasonlóan az összes többi szakágra összehangolva: fűtés-hűtés, energetika. stb. A tervekhez tartozó negyedévente frissített anyagárköltségvetéssel.
  Kisebb pénzűek egy az egyben, nagyobb pénzűek módosítva, kiindulásként használhatnák ezeket.

  A típus tervek és anyaghasználat miatt a építő és építőanyag árusító is tudna a nagyob tételek miatt költséget faragni, minőséget növelni.

 • Zalán
  Mi most vagyunk az építkezés kezdetén. Én is csak ajánlani tudom az Építem a házam közösséget / könyv sorozatot.
  Onnan az egyik előadáson Flórián Zsolt beszélt az Építkezők Országos Egyesületéről. Rajtuk keresztül le lehet ellenőrízni az építési vállalkozásokat: vedelem.nyugodtepitkezes.hu/impresszum/
 • untermensch4
  régi autó rozsdásodására a karosszériás rámondta hogy gazdasági totálkár. Egy év múlva találtam autószerelőt, mondott egy árat. Mások “há’ annyibó’ veszek másikat”, én meg tudom hogy annyiból csak rosszabb állapotút lehet venni mint amilyen lett a felújított. Egy volt munkatársam dolgozott szakszervizben, simán kifizettetik az új alkatrész árát, beépítenek bontottat, a tulaj meg azt hiszi hogy van annyi gyűrődési zóna amit terveztek a kocsiba…
 • axt
  Én azt javaslom, hogy próbálj meg összeszedni annyi pénzt (akár bevételnöveléssel is), amennyi elég egy önerőhöz egy nem túl drága, akár felújítandó lakáshoz, aztán vegyél fel hitelt, lehetőleg minél magasabb kamatperiódussal (10-15 év). A hitelt utána ráérsz kifizetni, sőt a fizetésed ahogy nő, úgy fogsz tudni előtörleszteni. Aztán ha nagyobb pénzhez jutsz, vagy összegyűjtöd, akkor már tudsz felújítani is. Ja és persze nagyon türelmesnek kell lenni. Nekünk ez a stratégia vált be. És nem 100 millás házban élünk, az nálam is a lehetetlen kategória. De ahonnan én jövök, ahhoz képest ahol most vagyok, egy hatalmas ugrást hajtottam végre a feleségemmel. Ehhez persze az kellett, hogy egyikőnk se szórja két kézzel a pénzt.
 • Lala
  Egyetértek ezzel, hogy a legelszomorítóbb talán nem is a magyar ingatlanok állapota, hanem a végtelen igénytelenség, amiben az emberek léteznek. Az ingatlan állapotát még elfogadnám, hogy valóban sok pénz szinten tartani és valóban sokan nem tudják ezt megengedni. Ami viszont bántja a szemem, hogy elhanyagolt, putris porták, amik előtt sokszor ott áll egy drága autó is. Nem pénz kérdés ez, inkább igényesség kérdése.
  Vannak egyébként németországban is iszonyatosan lepusztult részek, de nem részletezem, hogy jellemzően kik laknak ott. Ellenben a legtöbb nyugatnémet faluban tényleg öröm autózni. Szép a környezet, rendezett. München mellett mentem egyszer és megálltunk kicsit pihenni, olyan gyönyörű volt az a falu. Vízimalom, kis fahíd, kristálytiszta víz, benne halak úszkáltak. Egy gyönyörűen rendezett viragos park. Mindez egy kis faluban és egy helybeli kertészkedett éppen (ingyen)
 • Komplementer

  “Áruljátok el ez a “nem süt be eléggé a nap / nem elég világos” fétis honnan jön?”

  Te magad adtál választ rá a folytatásban. Az ember legalább azt a kevés fényt ne zárja ki, ha lehet. Nem véletlenül a derűs/borús szavakat nemcsak az időjárásra használjuk. Ugyanígy “a beárnyékolja a napomat” alatt sem azt értjük, hogy “beragyogja a napomat”. A fény meg nem csak akkor jön be, amikor süt a Nap. Télen is egész más érzes, ha nem kell nappal villanyt kapcsolni. Szerintem ez nem fétis, hanem egy általános, jogos igény.

 • Sanya

  Nyugodj meg egy picit. Először is, ha van véleményem ami éppenséggel negatív a témában és ezt még el is mondom egy nyilvános fórumon az nem fikázás. Másodsorban nálunk otthon a szüleimnek is el szoktam mondani ha valami hülyeséget csinálnak vagy csináltak. Ez nem leszólás. Én őszinte kommunikációnak hívom. Nálunk nem az volt a divat, hogy gyereknek kuss a neve és nem szólhat hozzá a szülők dolgaihoz és a sértődés sem. A túlzott tisztelettől és tekintélyelvűségtől azóta is kiráz a hideg. Harmadszor van egy csomó jó ötlet, a régi ingatlanok megújítására. Egy Kádár kockából is lehet normálisan és modern épületet csinálni. Még ha nem is egyszerű, de láttam már különösen jó megoldásokat. Persze kell kreativitás, kis átépítés és bővítés. De leginkább igény, hogy normális környezetben akarjon valaki élni. Igényesség a kulcsszó. Ez az igazi hiánycikk nem a mester. Pedig abból sincs sok.

 • BlaZember
  @kandisz-nóra

  Egész más érzés egy olyan lakás, amiben van természetes fény. Mi napközben nem kapcsolunk lámpát télen se, hacsak nincs totál beborulva valamiért, mert egyszerűen nem kell. Nyáron se kell totál besötétíteni, mert a terasz a nagy üvegfelület előtt úgy van kitalálva, hogy télen alábukjon a nap és bevilágítson alatta, nyáron pedig a terasz már takarjon, de egy világos teraszburkolattal egy nagy üvegajtón keresztül mégis bevilágítja a teret. Az eredmény, hogy nyáron nem fűti fel a nap az ablakon keresztül a házat, így nincs klíma, mert felesleges, lámpa se kell nyáron a sötétítés miatt, télen viszont van természetes fény (meg ősszel és télen is).

  A fény meg azért fontos, mert szoros összefüggés van az emberek hangulata és a természetes fény között, mégha ez általában nem is tudatosul. Meg nem egy bezárt dobozban érzed magad, ha több irányban üvegfelület van.

 • Gábor
  Akinek nem inge ne vegye magára, de évekkel ezelőtt mást sem lehetett hallani, csak azt, hogy akinek nincs diplomája az nem is ember, szakmunkás fogja be a száját, miért nem tanul tovább ha jobban akar élni.
  Ezzel a fiatalok körében is kialakult az a rossz szemlélet, hogy aki szakmát tanul és nem valami felsőfokút az selejtes.
  Most meg megy a panaszkodás, hogy nincs jó szakmunkás szakember, nincs burkoló, nincs vízvezetékszerelő, nincs ács, nincs elég autószerelő lakatos, vajon miért?
  Pedig az e-szakmát tanulókból is csak 10-30% az akiből mesterember lesz.
  Időben meg kellet volna becsülni az ez irányú oktatást és az e-szakmákhoz kapcsolódó béreket. Most meg már ott fogunk tartani, hogy nem is lesz kitől tanulni a mesterséget mert eltűnek a jó szakik, az a kevés aki marad, annyit kér amennyit nem szégyell a munkájáért.
 • külföldimagyar
  Elég volt.
 • axt
  Nagyon sok fórumon láttam már nagyon sok éven át ezt a hazafelé köpködést. Engem eléggé elszomorít, viszont én azt gondoltam ki, hogy ezt nem feltétlenül a rosszindulat generálja. Nekem úgy tűnik, hogy ők így nyugtatják meg magukat azügyben, hogy jól döntöttek a kiköltözéssel. Mert ha meg tudják magyarázni maguknak, hogy idehaza minden szar, akkor megnyugszik az agyuk, hogy nagyon is megérte kiköltözni. Nézz meg bármilyen kétpólusú témát, és ugyanezt a köpködést látod: olvastál már Android vs iPhone vitát? Olvastál már Intel vs AMD vitát? Olvastál már bicikli vs autó vitát? Ugyanez. Az egyik oldal leköpködi a másikat, mert csak így képes elhitetni magával, hogy jól döntött. Azt viszont nem teljesen értem, hogy miért csak külföldről jön a köpködés. Jellemzően egyik fórumban sem az itthon maradtak kezdik el ezt, hanem mindig valamilyen külföldre költözött magyar.
 • Csaba

  “Azt viszont nem teljesen értem, hogy miért csak külföldről jön a köpködés. Jellemzően egyik fórumban sem az itthon maradtak kezdik el ezt, hanem mindig valamilyen külföldre költözött magyar.”
  Nagyon igazad van. Én is úgy látom, hogy ez a kompenzáció és az önigazolás keveréke. Ráadásul a legnagyobb poén, hogy általában az is előjön, hogy itthon mennyire nem tudnak kijönni egymással az emberek, meg csak a másikkal foglalkoznak. Aztán pont a kivándoroltak vannak még kintről is az itthoni dolgokkal elfoglalva.
  Nálam ez mindig durván kinyitja a bicskát, de már mindegy, elengedtem, tényleg befejeztem. 🙂
 • Adrienn

  Én írtam is, hogy laikusként szólok hozzá a témához, fogalmam sincs, hogy mennyi az a minimum idő, ami fizikailag kell egy téglaháznak ahhoz, hogy felépüljön.

  Én a hozzászólásomat a tapasztalatokra alapítva írtam, és bizony, jó pár olyan sztorit tudok, hogy évekig építkeztek.

  Ha visszaolvasol kommenteket, itt is írtak ilyeneket, pl. hogy elkezdték nyáron-ősszel, aztán télen pár hónap kihagyás kellett és tavasszal tudták folytatni.

  És a könnyűszerkezetesek pont ezzel hirdetik magukat, hogy lényegesen gyorsabb, mint a tégla, de akkor ezek szerint ez kamu?

  Mindegy, hogy miért tart sokáig, azért mert jön a tél, vagy azért mert elfogy a pénz, vagy azért mert lelép a szakember, de ettől még rengeteg ilyen sztori van. Én csak azt állítottam, hogy rövidebb idő alatt a felmerülő probléma is kevesebb lehet.

  Vagy tévedek, és a téglaházak épülésének tipikus GYAKORLATI ideje pár hónap?

 • tumpara
  Azért érdekes a helyzet, hogy 5-10 évvel ezelőtt az okosabbja nem vett lakást, mondván a bérlés fajlagosan olcsóbb (ráadásul nem köti le magát 20 évre); s úgy kalkulált, hogy ha változik a helyzet, majd akkor vesz egyet vagy építkezik. Aztán eljött a pillanat, és már késő, mert vagy nincs elég jó lakás, vagy nincs aki felépítse. Na az ilyenek láttán érdemes elgondolkozni, hogy még a legjobb tudásunkkal, mindent kiszámolva sem tudjuk megsaccolni a jövőt, mert bármikor jöhet egy black swan (esetünkben CSOK, állami beruházások elszívó ereje stb.). Számomra a tanulság, hogy a biztonsági ráhagyást duplázni kell. Luxusnak tűnik és lefogadom, sokszor felesleges is lesz, de a franc akar ekkorát szívni.
 • B4LA-LV
  Szoktam követni a blogot ,és külföldimagyar bejegyzéseit is.
  Nem értelek Kiszámoló: Miért külföldimagyart némítod el, és miért nem azokat, akik nyilvánvalóan -ahogy ő is írta- személyeskedtek, és alpári módon beszéltek vele? Ez belefér a blog kultúrájába, de az nem, hogy külföldimagyar -ha kicsit “paprikásan” is-, megírja a véleményét személyeskedés nélkül? Éppen azokat kellene kiszűrnöd, akik személyeskednek, ugyanis ők húzzák le a blog színvonalát. Jelen esetben ez nem külföldimagyar volt.
  Külföldimagyarnak szinte minden hozzászólásával egyetértek.
  Őszintén: nagy csalódás vagy nekem! Nyugodtan némíthatsz engem is. Egy olvasóval kevesebb!
 • Kiszamolo
  B4L, mindenki elmondhatta a magáét, de már több, volt, mint unalmas ez az egész, aminek nagyjából köze sem volt a fő témához, ezért véget vetettem neki így NÉHÁNY NAP UTÁN. Nem külföldimagyarnak, hanem az értelmetlen, offtopic cunaminak.

  Másnak az volt a baja, hogy nem az első pillanatban töröltem ki az egészet.

 • axt
  Sose magyarázkodj azért, amit a saját blogodon teszel. Senkinek semmi köze hozzá. Külföldimagyar igenis alpári tahó módon adta elő magát és eufémizmus olyanokat írni hogy paprikásan adta elő magát. Nem, ez nem paprika, ez a jófajta bunkó magyar virtus, hogy mindenkit leugatunk aki valamit máshogy csinál mint mi. Azzal se foglalkozz, hogy az ilyen B4LA-LV félék gyerekesen odamondogatják neked hogy egy olvasóval kevesebb. Majd duzzog 1-2 napot aztán meg úgy is vissza fog kullogni. Majd ha újra látom a kommentjét megkérdezem tőle, hogy miért csak eddig tart a duzzogás. Bár most ha ezt elolvassa (mert nem ment ám el ő, kíváncsian várja, hogy ki mit ír neki) lehet majd nevet vált hogy ne legyen annyira nevetséges hogy mégis visszajött. Szóval: ne magyarázkodj. Te blogod, te szabályaid.
 • axt
  Én már kérdeztem meg ilyenektől hogy ha annyira jó ott és annyira szar nekünk idehaza, akkor miért kell visszajárkálni hazai fórumokra fikázódni? Vagy ha ennyire alja féreg idehaza mindenki a szemükben akkor minek állnak szóba velünk? Na erre értelmes választ még sosem kaptam. Sajnos az ilyenek fel se fogják, hogy ez csak egy önigazolás, annyira ösztönös a dolog. Nagyon ritka az, akinek sikerült úgy kimennie, hogy közben a méltóságát is megőrizte.
 • gab
  Én is azt gondolom, hogy aki 2016 előtt építkezett, annak semmi relevanciája nincs 2021-ben, de az új támogatások miatt lassan a 2016-2020-as időszak is egy lezárt korszak, 2021-től pedig indul a legújabb áremelkedés a semmire. Örülök, hogy itt sokan jó szakembereket találtak, én csak rosszat hallottam az építkezésről, a szakemberhiányt pedig meg tudom erősíteni. Kb. tényleg annak lenne értelme, ha a sok hozzászóló által ajánlott cégek elérhetősége itt lenne publikusban, ennek “az én jó céget találtam nagy szerencsével” hozzászólásoknak nem sok értelme van. A másik kedvencem a szakember rokon által fillérekért elvégzett szakmunka, na, ezzel lehet versenyezni, akinek nincs ilyen rokona. De ez egy ilyen ország, ha a rokonod orvos, jobbak a túlélési esélyeid, ha a rokonod építési vállalkozó, jobb lesz a házad…
 • V
  ha az elejerol elkezded olvasni a kommenteket lathatod hogy jellemtelenul elkezdett frocsogni es kb 3-4 kommentben ugyanazt irta semmi plusz mondandoval mint amit a korabbi cikkhez is kb copy-paste stilusban. Addig nem hagyta abba mig sikerult kiprovokalnia magat, ez volt a celja. Az ilyen ember szerintem jobb ha read-only modban van mindannyiunk erdekeben. Igen, at lehet ugrani de sokkal olvashatobb a komment szekcio ha nem kell masik 3 “ellenreakciot” is atugranom emiatt a provokacio miatt, teljesen haszontalan iranyba viszi el a kommenteket.
  Udv,
  egy kulfoldi magyar aki nem provokal, nem serteget
 • LLuciano
  Tavaly vettem házat vidéki városban… Én tartottam a kapcsolatot több ingatlanossal is mégpedig azért, mert a jó házak fel sem kerülnek semmilyen oldalra. Miklós, ahogy írod is hiány van jó házakból, így amikor vki egy jó házzal megkeres egy ingatlanost, az fel sem teszi a netre, hanem azonnal végighívja a kuncsaftjait, akik jó házra várnak… megnéztem én is pár lepukkant több generációs felújítandót, de a fentebbi módon sikerült korrekt áron jó helyen vennem egyet, amiben csak festeni kellett…

  Építkezés is felmerült, a kulcsrakeszhaz.hu -val szemezgettem; ott vannak nm árak különböző műszaki minőségre, és találsz ott alaprajzokat is árakkal együtt…

  De ajánlom még az évente megjelenő Építkezők Katalógusát, abban sok cég benne van árakkal referenciákkal…

 • hemond
  @Shabadabadoo:
  Pl. nem tudsz bejelentkezni, mert nem kapsz lakhatási engedélyt (mondjuk a konténer miatt így se), így ha vannak gyerekeid, akkor nem tudnak menni a helyi iskolába, ovodába, nem mehetsz a körzeti rendelőbe stb.

  Zártkerti terület: nem takarítják a havat, lehet nincsen közvilágítása, szolgáltatások minimálisak.

 • hemond
  @Lacika: ez tök jó ház. Nekem tetszik. Grat!
 • Zvn
  Hát emberek, nagyon megdöbbentő, hogy egyeseknek milyen komoly szövegértési problémái vannak. Sok sok éve olvasom ezt a blogot és nem látok fejlődést. 100 milliós lakás Svájcban vagy Dublinban nem ugyan az mint Budapesten. 100 milliós lakás/ház Budapesten drága, 100 milliós lakás/ház Dublinban olcsó/megfizethető. Miért? Mert ne az árat nézd hanem, hogy mennyit dolgozol érte!!! Azt nézd, hogy egy ingatlan ára a minimálbér hányszorosa és akkor kapsz reális képet. Dublin-ban kapsz házat már 200 ezertől euróban. Én az enyémet 199 ezerért vettem. Ráköltöttem 20 ezret (saját magam csináltam mindent) most ér 290 ezret. 13km-re van a belváros. Otthon ez a ház lenne 150 millió. Itt a min. bér 500 ezer ft, otthon 140 ezer. Akkor hol is drága az ingatlan? Hányszorosát is kell a minimàlbérnek kifizetni egy ingatlanért egy-egy uniós fővárosban? Egyszerű matek de látom sokatoknak ez se megy!!!
 • fairplay
  Kiszámoló, nem értek egyet veled: Én végigolvastam, és külföldimagyar végig a cikk témájához szólt, ellentétben azokkal, akik személyeskedtek és pocskondiázták. Neked, mint a blog üzemeltetőjének, feladatod -lenne- ezeknek a szűrése, és a blogról való azonnali tiltása. Ehelyett te mit lépsz: kitiltod azt, aki a témához szól, és aki nem személyeskedett senkivel (legalábbis szerintem). Ezzel helyt adtál a személyeskedésnek a blogodon. Gratulálok!
  Még egy megjegyzést engedj meg: Külföldit lehet szidni, sokkal elmésebb bejegyzéseket ír, mint itt nagyon sokan mások.
  -egy szintén svájci-
 • Karcsika
  OFF és még hosszú is
  A napokban nem volt időm kommentelni, de minden hozzászólást elolvastam, ahogy mindig.
  Rendkívül zavaró a mai világban, hogy a pc jegyében, lassan már semmit nem lehet kimondani, úgy ahogy van. Véleményem szerint ez a legkárosabb dolog napjainkban.

  Nézzük, mint mondott külföldimagyar, akivel egyébként volt már „vitám”, mert több dologban sem értünk egyet (feltéve, hogy ez a külföldimagyar, az a külföldimagyar).
  Az átlag svájci lakás/ház sokkal jobb -több szempontból is- mint az átlag magyar. Gondolom ezzel senki nem akar vitatkozni, hisz az átlag magyar ház romos.

 • Karcsika
  ..OFF folyt
  Az átlag magyarnak (és itt nem átlagmagyar kollégára gondolok 🙂 ), jó ez a ratyi minőség is ami itt van. Mivel a topic és a kommentek nagy része is arról szól, hogy a nem kevés pénzedért egy romot kapsz (legyen az használt vagy újépítésű) és a mester kilopja a vasat a betonból, ha csak egy pillanatra is félrenézel, így megállapíthatjuk, hogy a minőség kritikán aluli. De mégis, hiába készül az attikafal EPS-ből, az emberek megveszik, mégpedig aranyáron. Tetszik vagy sem, az átlag magyarnak jó a rossz minőség is (elosztásról stb. ne is beszéljünk). „Oszt minek építsek jobbat, ha ezért is kapkodnak?”

  Van egy stílusa, az igaz, de jó lenne oda eljutni, hogy az emberek a tartalomra figyelnek és nem arra, hogy hogy csomagolják be nekik a dolgokat. Az viszont nagyon pozitív, hogy a jelentős többség nem ugrott rá erre a dologra és nem kezdtük egy emberként anyázni külföldimagyart.

 • Karcsika
  …OFF folyt
  Szerintem a magyarokat köpködőket köpködőket ( 🙂 ) kellene kitiltani, mert egyetlen érvet sem hoztak fel, csak köpködtek. 🙂

  Az is igaz, hogy értelmetlen, hogy külföldimagyar 10x mondja el ugyanazt, ez tényleg zavaró volt.

  A blogot a kezdetektől követem, minden hozzászólást elolvastam, szóval nem fenyegetőzök olyasmivel, hogy külföldimagyar némításával elvesztettél engem, mint olvasót. 🙂

 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2021-01-18 at 21:39
  “ezért véget vetettem neki így NÉHÁNY NAP UTÁN”

  Te blogod, de csak jelzem, hogy ilyen esetben szimpatikus hozzáállás, ha szólsz előtte, hogy elég volt az off-ból, és főleg, hogy a többi off is mehetett ugyanúgy. Ha szigorúan nézzük, egy csomó hozzászólás kvázi off volt 🙂
  De mindegy, mint mondtam a Tiéd, Neked kell tessen.
  Amúgy rég volt ennyi hozzászólás, biztos melós volt moderálni, de a téma láthatóan sokakat érdekelt, és nem csak egy aspektusból, ezért is lett ennyire szeleburdi a folyam, de szerintem nem biztos, hogy ez ártott neki.

 • Kiszamolo
  fairplay, hagyd légy szíves abba a hülyeséget. Ki a fenét tiltottam ki??????????????????????????????????????????

  Annyit mondtam HÁROM nap után, hogy most már hagyja abba. Ő is, meg a többi is.

  Nem töröltem ki, nem tiltottam le, azóta is hozzá tudna szólni, ha akarna, csak nem akar, mert amin lovagolt három napig, azt a témát befejeztük. Elmondta, a stílusa finoman szólva is inkább egy mindenkit lenéző troll észkiosztó stílusa volt, mint egy vitapartneré, de még ezt is elviseltük.

  Azóta más téma nem jut az eszébe.

  Ezt egyébként már soakdjára mondta el ugyanezt, utoljára előtte egy vagy két nappal szóról szóra az előző cikk alatt és ezért mindenkinek unalmas volt a kezdetektől.

  De ha te még akarsz rajta rágódni további 20 napig, kérdd el az e-mail címét és folytassátok.

 • Kiszamolo
  hemond, adnak a konténerre lakhatásit, ha teszel alá alapot, akkor acélvázas lakóháznak fogják minősíteni. Megkérdeztem a gyártót.
 • GrandMasterB
  Valakinek van tapasztalata a ‘tiny house’ (magyarul talán miniház néven futó) konstrukcióval kapcsolatban Magyarországon?
 • Kiszamolo
  Grand, az csak addig vicces, amíg nem laksz benne. Nagyjából mintha egy lakóautóban élnéd az egész életedet. Nem lehet négy kávéscsészéd, csak kettő, mert annyi fér el a pici kis szekrényben a négy tányér mellett. Ha nyáron vendég jön (télen nem fér be a házba, ezért télen nem jön senki, nyáron ki lehet ülni a kertbe), akkor meg kell várni mire két ember megissza a kávét és el lehet mosogatni a két csészét. Vagy hoznak magukkal.

  A nyári ruha-téli ruha valahol raktárban pihen, amíg nincs rá szükséged. Gyerekkel vállalhatatlan.

  Mindezt arany négyzetméterárban, hatalmas értékvesztéssel.

  Inkább vegyél egy régi 50 nm-es házat és újítsd fel koppra szerintem.