Indul az új vármegye, illetve országos bérlet. Bónusz: megye vagy vármegye?

Május elsejétől elindul az új, fix összegű vármegye bérlet, ami felnőtteknek havi 9450 forint, diákoknak ennek a tizede. Két megyei bérlet árából vehetsz országos bérletet is.

Mivel a legtöbb embernek olcsóbb az új bérlet, mint az eddigiek, ne megszokásból vegyél májusi bérletet. További infók, értékesítési pontok ezen a weboldalon.

Update: a legtöbb embernek annyi ment át a cikkből, hogy megye vagy vármegye. Mivel ez egy igen fontos vita 🙂 , ezért hadd segítsek.

Idézném a wikipédiát: “A vármegye (latinul: comitatus) vagy megye a magyar közigazgatás alapvető területi egysége. A két elnevezés 1950 előtt párhuzamosan volt használatban, felcserélhetők voltak egymással.”

A köznyelv főleg a megyét használta, lásd például Mikszáth Kálmán műveit. De ebben a 19. századi tudományos munkában is mindkettőt használják, öt-hat megye kifejezésre jut egy vármegye, teljesen véletlenszerűen, minden rendszer nélkül. Ahogy Jókai, vagy akár Rákóczi Ferenc is mindkét kifejezést használta, szabadon cserélgetve őket.

Majd 1950-ben teljes reformot hajtottak végre, az 1876-ban végrehajtott megye-átrendezést újra átvariálták, főleg Trianon miatt kialakult csonka megyék miatt, 25-ről 19-re csökkentve a megyék számát. A példa kedvéért Csongrád és Csanád vármegyéből lett Csongrád megye.

A területi változások miatt onnantól az addigi felcserélhető megye-vármegye kifejezést leváltotta a megye, hogy senki ne zavarodjon bele, hogy a régi Csongrád vármegyéről van szó vagy az új Csongrád megyéről, amihez hozzácsapták Csanád vármegye határon belül maradt részét is.

Tehát a megye kifejezés nem kommunista találmány, előtte is használatban volt és a vármegye kifejezés mellőzése sem kommunista ármány volt, hanem a félreértések miatti szükségszerűség. Ezért amellett kardoskodni, hogy vármegyének kell hívni a megyéket, mert a kommunisták találták ki ezt kifejezést, nagyjából annyira valós, mintha azért harcolnánk, hogy krumpli legyen a burgonya, mert ez utóbbi kommunista kifejezés. A köznyelv évszázadok óta használta a megye kifejezést már a kommunisták előtt is.

Szívesen. 🙂

Share

91 hozzászólás

 • Röff
  Legalább itt ne vármegyézzünk… különben is ez nem megyebérlet, hanem megyei közösségi közlekedési bérlet. 😛
 • kívancsi
  MÁV applikációban érvényes lesz rá az online kedvezmény?
 • gepeszmernok
  Valaki tudja esetleg, hogy a kerékpár szállítás a MÁV-on belefoglaltatik a vármegye bérlet árába?
 • Tekintetes úr
  “Legalább itt ne vármegyézzünk…”

  De ha egyszer szerencsétlennek ez a neve…? Így találod meg az automatán, a mobilappban, stb.

 • Tul
  Ráadásul azért is érdemes figyelni, mert a munkáltatók sem fogják kifizetni a drágább alternatívát. Nálunk már ki is jött a hírlevél cégen belül, hogy kizárólag az olcsóbbat lehet elszámolni.
 • Sy
  Attól még ne használjuk már itt is. Nem ez a neve, erre nevezték át erőszakkal a tudjukkik. Megye.
 • Mészáros Lőre
  portfolio.hu/gazdasag/20230421/kifakadt-vitezy-david-ilyet-meg-talan-sosem-lattam-610638
 • Bagyula Daniel
  Kíváncsi lennék, hogy nem lenne-e olcsóbb ingyenessé tenni a teljes tömegközlekedést Magyarországon (IC kivételével) mint ez a megyebérlet. A marketing, jegyeladás pénztárban és autómatában, plusz mobil appban és kalauzok és egyéb ellenőrök szerintem többe kerülnek mint amennyi bejön a megyebérletből, de ezt persze csak így a fotelból mondom, valaki utána számolhatnak.
 • jami
  A vármegy-bérletre mit írnak angolul?
 • Bélus

  nem hiszem mivel a mostani jegybe/bérletbe sem tartozik bele a kerékpár viteldíj pluszban fizetendő, csak a 20″-nál kisebb kerékátmérőjű kerékpár minősül csomagnak ami díjmentesen szállítható


  jó kérdés, szerintem ha a mostani bérletekre adja az app a kedvezményt akkor az új bérletre is fogja adni, pár nap múlva okosabbak leszünk

 • Györgyi
  Az országos bérletnek semmi értelme. Pont azokat a vonalakat nem fedi le, amikkel nagyobb távolságokra lehetne utazni. Pedig esküszöm, vettem volna valamelyik nyári hónapra egy kis országjáráshoz, de vannak olyan viszonylatok, ahol kizárólag IC jár.
 • Drogon
  Ha diák lennék, egészen biztosan vennék országbérletet és jönnék-mennék busszal, vonattal. Ekkortájt még igen ráérős voltam, ha jó volt a társaság. Ez a bérlet “nagy segítség a családoknak”, a MÁV/Volán meg gondolom oldja meg a kieső részt, ahogy tudja, nem lepne meg, ha eddig extraprofitból dőzsöltek volna a váltókezelők.
  Mindenesetre ahogy látom, Budapestről ha a gyerekekkel leutaznék a nagyszülőkhöz Szabolcsba, akkor gyakorlatilag használhatatlan, mert a franc se fog sebes és személyvonatokkal zötykölődni – IC-re nem érvényes. MIndenesetre erre a távra (Nyh-tól 20 km) három embernek megéri vonattal menni, ha csak az anyagiakat nézzük. Időben háztól-házig: 2:30 kocsival, 4:30 állomásra kijutni+vonat+onnan nagyszülőkig. A vonaton a WiFi erőssége kritikán aluli, inkább csak jelképes, viszont az új IC kocsik elég kényelmesek.
 • Belavoltam
  “De ha egyszer szerencsétlennek ez a neve…?”

  Borzaszto. Nem vagyok hajlando igy hivni a megyeket.

 • ggg
  Én meglepődve tapasztaltam, hogy a gyorsvonati pótjegy elnevezésű idiótaság is megszűnt. Egyszerűen csak jegyet kell venni, mint egy normális országban.
 • kritizator
  “De ha egyszer szerencsétlennek ez a neve…? Így találod meg az automatán, a mobilappban, stb.”
  ezt már régen kitalálták, nem kell felfedezni: passzív ellenállás
 • vármegy
  A vármegyéket ezer éven keresztül vármegyének nevezték, a megszálló oroszok által kinevezett bábkormány nevezte át megyévé.
  Így aki a vármegyét megyének hívja, az az ő szellemi örököseik!
 • KL
  “jami
  2023-04-21 at 12:08
  A vármegy-bérletre mit írnak angolul?”

  szerintem adja magát:

  Monthly ticket – no gender

 • Márk
  1000 évig volt hivatalos neve a vármegye. Második világháború után a kommunista hatalom nevezte át megyére. 60 plusz évig volt megye. Így most az eredeti lett újra, vármegye. Nem értem mért kell a neveken rugózni.
 • graphite
  tetszettek volna forradalmat csinálni…
 • Torzsutas
  Személy szerint nagyon nem örülök ennek, mert kapacitás bővítés nyilván nem lesz. Az elővárosi járatokon most is kegyetlen tömeg van csúcsidőben, van hogy csak állóhely jut. Ez után mi lesz, majd felmászunk a vonat tetejére, mint Indiában?
 • Körtefa
  Vármegyéhez vár kell, azt mostanában nem építettek. Javaslom a stadionmegye kifejezést alkalmazni.
 • kissbéla
  Angolul?
  Castle-county-monthly-ticket. :-)))
  Of course…. 😀
 • Körtefa
  @vármegy

  “A vármegyéket ezer éven keresztül vármegyének nevezték, a megszálló oroszok által kinevezett bábkormány nevezte át megyévé.
  Így aki a vármegyét megyének hívja, az az ő szellemi örököseik!”

  S aki vármegyét akar, az meg a királyság szellemi örököse? Az jobb rendszer lenne?

 • random
  Valaki magyarázza el, hogy ez miért lesz jó a családoknak?
  A diákkedvezmény eddig is 90% volt bérletre. Ha eddig teszem azt 20e volt a bérlet, 90%-kal csak 2000. Egy megyére a bérlete ezután 900ft. országosra meg 1900. Pár száz forintot, ezret nyer havonta.

  AKinek a munkáltatója fizette a bejárást (kötelező, ha másik településről jön), ő kényelmi funkciót nyer meg szintén pár ezer forintot, mert a 14%-át a munkavállaló fizeti. Pl.
  40.000ft bérletből 14% = 5600
  19000 14%-a 2660.
  3000 forint / hó megtakarítás…

  Ezen a munkáltatók nyertek relatíve sokat.

 • Mindegy

  “Így aki a vármegyét megyének hívja, az az ő
  szellemi örököseik!”

  Turulreptetés helyett inkább sajátítsd el az anyanyelved, mert aki így használja azt, az pedig az analfabéták szellemi örököse.

 • ronaldinhogaucho
  Sikerült a kevés MÁV-os innovációból az egyiket taccsra tenni:

  Az új megyebérlet nem lesz társítható a e-személyihez. Ezen agyaltam, hogy hogyan fogják megoldani, hogy az összes buszvezető is kapjon olyan csippantót, amit a MÁV-os kalauzok is használnak. Ht így oildották meg…

 • Lizi
  Eddig távolsági buszokon lehetett venni bérletet. Vármegye bérletet nem lehet?
 • Zozi
  #vármegy Akkor az első-harmadik Orbán kormány is komcsi volt.
 • Pietro
  A történelmi vármegyék funkcionalitása, közjogi szerepe teljesen más volt, mint a mai megyéknek. A mai, végletesen centralizált államszervezetet a komcsi megszállók alakították ki. Csak nem azt akartad sugallmazni, hogy a gazdáid is komcsik? (Csak mert Mo. jelenlegi államszervezete egy-az-egyben a népköztársasági modellt követi, csak a törvényerejű rendeletet most veszélyhelyzeti kormányrendeletnek hívják)
 • Csupakosz
  @Jami: castlecounty lease 😀 😀 😀
 • Csupakosz
  @vármegy: a NER-lovagokat meg ezer éven keresztül földesúrnak hívták, aki nem így hívja őket, az is a kommunista bábkormány szellemi örököse 😀
 • Belavoltam
  “Így aki a vármegyét megyének hívja, az az ő szellemi örököseik!”

  Tortenelembol te sem erettsegiztel, ugye?

 • Tünde

  Oké, akkor legyen újra jobbágy meg földesúr is

  Sokaknak nagyon jól jön amúgy ez az új bérlet és én el tudom képzelni , hogy esetleg lesz olyan ember, aki átgondolja majd, hogy lerakja az autót.

  Kíváncsian várom mi lesz pár év múlva, marad-e majd ez a rendszer és a hatásaira.

 • Látnokzsálya

  Az alma meg egy török jövevényszó.
  Aki 2023-ban ezt használja, az az egri várkapitány ellensége és a 150 éves török uralom szellemi örököse.
  Ejnye, no!
  Hajrá magyarok!
 • deres
  “Borzaszto. Nem vagyok hajlando igy hivni a megyeket”

  Írj a főispánnak!

 • Csupakosz
  @Belavoltam: vigyázz, mert feljelentenek, hogy veszélyezteted a magyar életmódot 😀
 • Werner
  Mikszáth Kálmán: Még egy megyei történet (1886): mek.oszk.hu/00900/00908/html/08.htm

  Az van, hogy a vármegye az lehet egy hivatalos megnevezése a közigazgatási egységnek, de régen használták a megye szót is, a földrajzi egység sőt akár (mint a Mikszáth-novellából látható) az intézményrendszer megjelölésére is (a “megyénél” dolgozik valaki). Tehát nem kellene most, 2023-ban elfelejteni a megye szót, ez nem valami kommunista örökség.

 • NarancsBajusz
  Indul a volán csődje. De nem gond, kifizetjük ezt is eszjéából 🙁 Én fizetem a gázszámlád, te fizeted a bérletem. Igazságos.
 • VITÉZ Untermensch4
  A vármegyék neve Vajk-tól származik aki törvénytelen módon, egy puccsot követő polgárháborúnak a külföldi katonai segítséggel történő megnyerése után került hatalomra. Akik a vármegyét megyének hívják vala, azok az ő szellemi örököseik. (Nálad meg az utolsó mondat nyelvtannácizmusilag nem stimmelt… )
 • 404? 440.
  “ vármegy-bérletre mit írnak angolul?”
  Same in english.
 • Hmm
  “a megszálló oroszok”
  “Így aki a vármegyét megyének hívja, az az ő szellemi örököseik!”

  De hiszen az ma már menő, sőt elvárás, nem? Igazi skizó magyarkodó dilemma lehet úgy nyalni az oroszoknak, hogy közben büszke szabadságharcos forradalmár is vagy, de pont az oroszok szálltak meg legutoljára minket.

 • John Smith
  Ez volt már?

  iho.hu/hirek/lejton-lefele-a-magyar-vasuti-palyaallapotok

 • random
  @vármegy

  Leszólt a párt, hogy ide kell jönni bullshit propagandát tolni?

 • Józan Józsi
  A MÁV fix költségeit így is úgyis fedezi az állam. Ez IC-re nem érvényes így a kevésbé kihasznált vonalakra hoz egy kis extra bevételt.

  Erre mindenki rájön, hogy mire is érvényes ez..

 • Patau
  „Legalább itt ne vármegyézzünk…” Szerintem nem ez a cikk mondanivalója.
  Amúgy a vármegye ellen tiltakozni nem egy „gyertek, pacsi én is ellenzéki vagyok!” biléta. Ez pont nem politikai szimpátia, antipátia kérdése.
  És amúgy ez a blog nem egy zsigeri ellenzéki blog, sőt egyáltalán nem az. Ami politikai kritika, általában gazdaságtanilag, pénzügyileg alátámasztott vélemény, tény. Amivel egyetérthet mindkét oldal, annak ellenére, hogy zömében a végkövetkeztetések kormánykritikusak.

  Hogy valami ON is legyen; Diákként biztos, hogy az országossal szétutaztam volna magam.

 • vacsacsi
  A pénztáros a jegyvizsgáló a mozdonyvezető a MÁV START Zrt alkalmazott
  A váltókezelők a szolgálattevők MÁV Zrt. szolgáltatást nyújtanak a különböző vasútvállalatoknak…. személy és áruszállításnak… a vasutasok nem ” dőzsölnek ” nagyon alacsony fizetésért dolgoznak, az éjszakai műszakpótlék ami egy kicsit dob rajta, minden nap hoznak döntéseket… folyamatos nyomás alatt dolgoznak és sok utasért fellelnek…
  Folyamatos vizsgáztatás van 3 évente, sok olyan ismeret amit nem is alkalmaznak, és most a megtakarítás éve van 🙂 dolgoznak 18 fokba fizikai és szellemi munka is egyben…
 • merdaloki
  Gondolom 2 évvel ezelőtt is akkurátusan vármegyének nevezted és kijavitottál, lekommunistáztál mindenkit, aki nem igy tett. Ne bohóckodjunk már….
 • MEGYE
  “A vármegyéket ezer éven keresztül vármegyének nevezték, a megszálló oroszok által kinevezett bábkormány nevezte át megyévé. Így aki a vármegyét megyének hívja, az az ő szellemi örököseik!”

  Ennél nagyobb ökörséget nem mondhatnál. Senki nem emlékszik ma már arra, hogy mikor és miért lett megye a megye. Ezért annak sincs jelentősége, ha kicseréljük vármegyére, semmit pozitívat nem hoz, és pláne nem teszi zárójelbe az orosz elnyomó hatalmat az a hatalom, amelyik azzal puszi-pacsizkodva taszítja hűbéri viszonyba a népét.

 • einguaz
  Én mondjuk egy “országbérlet” nevű dologtól elvárnám, hogy az ország határain belül bármely tömegközlekedésre érvényes legyen.

  Ez az “országbérlet” inkább “a vonatok és a távolsági buszok egy random részhalmaza bérlet”, aminek nincs igazán köze az országhatárhoz…

  Ismét sikerült az amúgy is irreálisan összetett jegyrendszert még jobban túlbonyolítani.

 • mitel hentes
  Szerintem a “vár” és a “megye” félrevezető. A munka vár, de a dolgozó megy-e? Tele van bizonytalansággal.
  Indítványoznám a “járási” bérletek bevezetését munkába “járáshoz”.
  Bár a 9450 forintos bérlet már eleve jobban “járás”

  A vármegye fordítása pedig county, a megyével megegyező módon.
  Igényesek majd odaírják tollal, hogy “castle county” 🙂