Indul az új vármegye, illetve országos bérlet. Bónusz: megye vagy vármegye?

2023-04-21
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Május elsejétől elindul az új, fix összegű vármegye bérlet, ami felnőtteknek havi 9450 forint, diákoknak ennek a tizede. Két megyei bérlet árából vehetsz országos bérletet is.

Mivel a legtöbb embernek olcsóbb az új bérlet, mint az eddigiek, ne megszokásból vegyél májusi bérletet. További infók, értékesítési pontok ezen a weboldalon.

Update: a legtöbb embernek annyi ment át a cikkből, hogy megye vagy vármegye. Mivel ez egy igen fontos vita 🙂 , ezért hadd segítsek.

Idézném a wikipédiát: "A vármegye (latinul: comitatus) vagy megye a magyar közigazgatás alapvető területi egysége. A két elnevezés 1950 előtt párhuzamosan volt használatban, felcserélhetők voltak egymással."

A köznyelv főleg a megyét használta, lásd például Mikszáth Kálmán műveit. De ebben a 19. századi tudományos munkában is mindkettőt használják, öt-hat megye kifejezésre jut egy vármegye, teljesen véletlenszerűen, minden rendszer nélkül. Ahogy Jókai, vagy akár Rákóczi Ferenc is mindkét kifejezést használta, szabadon cserélgetve őket.

Majd 1950-ben teljes reformot hajtottak végre, az 1876-ban végrehajtott megye-átrendezést újra átvariálták, főleg Trianon miatt kialakult csonka megyék miatt, 25-ről 19-re csökkentve a megyék számát. A példa kedvéért Csongrád és Csanád vármegyéből lett Csongrád megye.

A területi változások miatt onnantól az addigi felcserélhető megye-vármegye kifejezést leváltotta a megye, hogy senki ne zavarodjon bele, hogy a régi Csongrád vármegyéről van szó vagy az új Csongrád megyéről, amihez hozzácsapták Csanád vármegye határon belül maradt részét is.

Tehát a megye kifejezés nem kommunista találmány, előtte is használatban volt és a vármegye kifejezés mellőzése sem kommunista ármány volt, hanem a félreértések miatti szükségszerűség. Ezért amellett kardoskodni, hogy vármegyének kell hívni a megyéket, mert a kommunisták találták ki ezt kifejezést, nagyjából annyira valós, mintha azért harcolnánk, hogy krumpli legyen a burgonya, mert ez utóbbi kommunista kifejezés. A köznyelv évszázadok óta használta a megye kifejezést már a kommunisták előtt is.

Szívesen. 🙂

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram