Heti gazdasági hírek

Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a végeredmény. A technikai cégeket tömörítő Nasdaq esése megközelítette a 30%-ot.

Az előzetes kalkulációk szerint a második negyedévben is 1%-kal csökkent az Egyesült Államok gazdasága, így valószínű, hogy hamarosan hivatalosan is recesszió lesz ott. További “jó” hírek erre.

Az átlagos havi autóhitel törlesztőrészlet most először haladta meg a 700 dollárt havonta az Egyesült Államokban, illetve az újautók átlagos ára is meghaladta a 47 ezer dollárt. Ennek oka az alapanyaghiány és a megnövekedett kereslet. A nagyvárosok lakói kiköltöztek vidékre a home office hatására, ez viszont megnövekedett keresletet jelentett az autópiacon. A gyártók pedig a chiphiány miatt csak drágább modelleket gyártanak és azt is annyiért adják, amennyiért akarják a megnövekedett kereslet miatt. (Érdekes módon az összes autógyárnak úgy nőtt nagy mértékben a profitja, hogy jóval kevesebb autót adtak el, mint egy évvel ezelőtt. A második negyedévben 3,5 millió új autót adtak el, ez közel egymillióval kevesebb, mint egy éve ilyenkor.)

Az elektromos autók világszinten az eladások 9%-át tették ki az összes személyautóeladásnak 2021-ben, közel felük Kínában talált gazdára, további 35% pedig Europában. Az Egyesült Államokban még mindig csak 4% volt a piaci arányuk.

Az NFT-k piaca is lejtőre került, a januári 12,6 milliárd dolláros csúcs után júniusban “csak” alig egymilliárdos lett a forgalom. Hogy ez sok vagy kevés, attól függ, honnan nézzük.

Itt az új lehetőség, az NFT

Az amerikai nyomtatott sajtó még mindig jobban áll, mint azt gondoltam volna. 2005-ben 8.891 sajtótermék volt az Egyesült Államokban, ma még mindig van 6.377, amit 75 ezer újságíró helyett már csak 31 ezer ír, az éves bevétel 50 milliárd dollárról 21 milliárd dollárra csökkent.

A megújuló energia területén Kína vette át a vezetést:

Egész Európában 22%-kal kisebb búzatermés várható idén az aszály miatt, ezért a hazai közel 50%-os pékáru infláció még nagyobb lehet az év hátralévő részében.

Visszaesett a belföldi turizmus, aki teheti, inkább külföldre megy. Az RTL riportja szerint van, ahol 20-30%-kal kevesebb a vendég a Balatonnál, mint tavaly, ezzel szemben jelentősen nőtt például a horvát szállásfoglalás itthonról.

20% felett nőttek egy év alatt a lakásbérleti díjak országosan, a 2020 januári csúcs felett vannak az árak Budapesten 5,8%-kal. (Persze ne felejtsük el az inflációt sem.) A KSH adatai erre. Az emelkedésben az ukrán menekültek is közre játszhatnak, a közösségi médiás adatok szerint csak a fővárosban több tízezer körül lehet a számuk.

Hiába a már nyugodtan devizaválságnak hívható forintgyengülés, az MNB csak fél százalékponttal növelte az egyhetes betéti kamatot, illetve hozzáigazította a valódi alapkamatot.

Meg is látszik az árfolyamon, továbbra is 400 forint körül kell adni egy euróért.

Ezzel a forint világszinten is az egyik legrosszabb teljesítményű devizája lett, a Portfólió gyűjtése alapján egy év távlatában csak a török líra és az argentin peso, az utolsó negyedében pedig egyedül a chilei peso tudta alulmúlni a forint gyalázatos teljesítményét.

Mivel a fizetési mérleg és a kereskedelmi mérleg is negatív, az MNB devizatartaléka éppen csak meghaladja az IMF által javasolt minimális összeget, az uniós megegyezés esélye sem látszik a közeljövőben, ezért nagy javulás nem várható az árfolyamban mostanában.

Szokás szerint megint vétózott a magyar kormány, most éppen a nemzetközi minimális társasági adó 15%-ra emelése ellen. A vétóval nem fog elérni semmit, hiszen a többi tagállam bevezeti és bezárja a kiskaput, hogy az alacsonyabb magyar kulcs mellett a nemzetközi cégek adózzák le otthon a különbözetet. Illetve egy dolgot elérünk, a szokásosat: megint minket utál mindenki, hogy újra nekifutásból az utolsó utáni pillanatban beleköptünk a levesbe egy olyan ügyben, amit eddig már többször támogattunk.

Az üres államkassza miatti nemmegszorítás folytatásaként a népegészségügyi termékadót, népies nevén csipszadót is bőségesen felemelte és kiterjesztette a kormány, most már az olyan káros élelmiszerek után is adót kell fizetni, mint a müzli meg a puffasztott rizs vagy a cukormentes üdítő.

Már eddig is 60 milliárd forint folyt be ebből az adóból évente, viszont a felmérések szerint a magyarok még elhízottabbak és még egészségtelenebbek lettek a 2011-es bevezetése óta, úgyhogy ha az adót tényleg azért vezették be, hogy a nép egészségesebben étkezzen, akkor a célt nem sikerült elérni.

Share

251 hozzászólás

 • n.
  > viszont jovore 10+% a pmak kamat

  Szerintem kihozzák majd, hogy év végére varázslatosan lejjebb fog menni az infláció.
  Mint ahogy azt is kihozzák, hogy most csak 10% körüli, aztán a boltban meg hüledezünk, hogy bizonyos termékek havonta drágulnak 10%-ot :\

 • Flightradar 24-es
  Talán nem tudjátok: A háború első napjaiban Putyin gépe Washingtonba repült, majd onnan az USA elnöki gép másnap Moszkvába. Ezt a Flightradar24-en lehetett követni. Putyin gépét akkor 47 ezren figyelték éppen, de egyetlen híradásban sem lett megemlítve. Érdekes. . .

  S húzta maga utána chamtrailt is ráadásul. 🙂

  Mert te komolyan elhiszed, hogy az elnöki különgépet csak úgy követed a Flightradaron, igaz?

 • n.
  “ha leszámítjuk a keleti autokratikus berendezkedések iránti fétisét”

  Ne számítsuk le!
  Hova tűnt az az Orbán, aki a demokráciáért harcolt anno???

 • Márk
  Félve kérdezem, hogyha az EKB elkezd kamatot emelni – ígérete szerint – az milyen hatással lesz a EUR-HUF árfolyamra? Vagy ez már be van árazva a jelenlegi árfolyamba? És itt már tényleg nem ezek a hatások számítanak főleg, hanem az “elmúlt 8 év” (haha-igazából 12) magyar (gazdaság)politikája?
 • Menekülő tőke
  OFF

  Ausztriai bankszámla nyitással kapcsolatban tud valaki támpontot adni?

 • Rcsi

  “Segítenék, miért gyengül jobban a forint a dollárhoz képest?”

  USAban már megkezdték a kamatemelést míg az EKB még mindig negatív kamattal szolgál.Olajár is a $-t erősíti illetve a haború meg az EURt gyengíti.

  Speciel nagyon kiváncsi vagyok hogy Orbánék meddig merik elengedni a forintot, vagy hogy ténylegesen milyen eszközeik lennének az erősítésre anélkül hogy teljesen hazavágják a gazdaságot.
  Ez az értékromlás tarthatatlan és megengedhetetlen….teljesen leszakadunk a régiótól.

 • jami
  A nyugat elhaldoklik már 70 éve, most ráncfelvarrással ugyanazt a szöveget hallom, mint a szocializmus alatt.
  Csak akkor vasfüggöny volt, a nep a jelentős része semmilyen idegen nyelvet nem beszélt.
  Jelenleg:
  -a magyarok kisebb része a magyart sem nagyon
  -a fiatalok jelentős része angolul ért
  -a diplomások zöme szintén
  -nincs vasfüggöny, szabadon és korlátlanul juthatunk valutához
  -EU tagként utazhatunk, munkát vállalhatunk
  -rendelhetünk az amazonról/ebayről/aliexpress-ről; azaz aki ki sem teszi a lábát otthonról, az is látja ÉS érzi, mennyit ér a forint.
  Eközben 19 eu-s országban euró van, azaz csak 1 valutát/devizát kell a forinttal összemérni ahhoz, hogy szintén lássuk mi mennyit ér.

  Szóval most elég nehéz az egész országot agymosni, de persze, megpróbálják.

 • csizkek
  “Soha, de soha többé nem tartok forintot, legalábbis ilyen mennyiségben nem, mint ami most PEMÁK-ban áll…”
  Az, hogy mi volt jo vagy rossz dontes csak utolag latszik. Jovobe senki nem lat. Azert dontottem anno en is ugy, hogy vmennyi befektetes marad HUF-ban. Foleg hogy ketlaki eletunk van, van HUF bevetelunk is. De nyilvan Nemeto. a kp hely ahol lakunk, elunk. Fobeveteli forras is EUR. Szal innen nezve jo dontest hoztam, eljottunk Mo.-rol a kov szuk 7 esztendore vedve vagyunk EUR tartalekokkal.
  Az is megtortenhet, hogy az MNB vegul csak belenyul eroteljesebben a huf arfolyamba, mint a mult heten. A piac kikenyszeriti majd, mert egy 400 feletti arfolyam az siman hozza majd a 20%+ inflat. Attol meg egyenesedik a kasza. Ezzel apuha kamatemelessel a ner epitoipart vedenek, de elobb utobb ugyis borul az arokba az egesz. HA meg vagyont kell menteni, ner-nek se mindegy az arfolyam:)
 • csizkek
  folyt. Szerintem azt kell nezni mi a jo a ner haracsbandanak. Az lesz az irany. Ez a szint mar nekik se jo szerintem. CSak az a gond, hogy a ner vezetesben totalis felidiota csocselek ul, innen meg barmi tortenhet. HA az elvtarsak azt hiszik hogy a vilag ugy mukodik ahogy azt ok elkepzelik.
  Mindegy, remenyem az MNB-ben van. Ahhoz hogy stabilizalodjon a huf, kellene egy olyan alapkamat min. mint ami a hazudott infla. Szal 11-12%.
  Vagy triggerelnek* egy k nagy recessziot es az majd leallitja az inflat:) Es akkor eleg lesz a mostani 8% koruli kamatszint:)
  (* rezsicsokkentes, kamatstop gyors kivezetese. marcikaval mar tesztelik a jonepet)
 • csizkek
  “A nagy világgazdasági játszmában van egy olyan törekvés, hogy a versenytársaink (Usa, Kína) az orosz energia és az európai tudás egyesülését akarják megakadályozni. ”

  Latom megnezted a 10 evvel ezelotti Friedman videot:) A gond csak az vele, hogy evtizedekig kez a kezben volt Nemeto. es Oroszo. Es ezt most Putin dobta el, nem vmi vilaghatalmi jatszma. Egyedul Putin megaloman baromsaga.
  MAsreszrol ha az EU dol, USA megy recesszioba es kinaban is robban akkorat a sajat kis ingatlanpiaci buborekuk, hogy a fal adja a masikat..

 • valaki I.
  Közben a dollár átnézett 390 felé.

  Köszönjük drminiszterprofesszorelnökúrelvtársnak, hogy megmentette a forintot is 😀

 • Kovács Géza

  Az ACH csak USA-n belül működik. Neked wire utalás kell. Drágább, de nem vészes. Swift kód és IBAN kell hozzá. Nézd meg ezt: wise.com/hu/help/articles/2946451/usd-kuldese-az-egyesult-allamokon-kivulre
 • Gergő
  Ez már a török út vagy csak egy átlagos kedd, mikor újra csütörtököt mond a forint?
 • Csaba_
  Megfognak állapodni az EU-val, mivel jelenleg kiesett a kontroll teljesen a kormány kezéből. Bár itt sokan nem hiszik, egy nagyon elszálló EUR/HUF árfolyamból fakadó vágtázó infláció azért nagyon hamar erős kormányellenes hangulatot fog generálni, annak minden következményével (kár, hogy nincs ellenzék, aki készen állna átvenni a stafétát).
 • TT
  Na végre, új kommentek. Már vártam, hogy 405-ös vagy 406-os árfolyamnál rakod ki őket, hogy végre megtudjam, hogyan védik meg a nemzeti érdekeinket.
 • Attecte
  pedig ez a demokratikus európai hozzáállás, csak ebbeb erő is van. JÓ az ellenvélemény, de a morálellenes, aljas szándékú, alávaló véleményt irtani kell.

  A magyar kormány egy szemernyi jót nem képviselt még az EUval, se a saját népével szemben, may látszatból.

  Az extraprofit aljas mert hirtelen, egyeztetés nélkül és igazságtalanul lett kivetve. Aljas a rezsicsökkentés és annak megvédése is mert aránytalan képviseletben jelenik meg, cserébe bevállalná egy szomszédos ország pusztulását.

  Vagy engem gyerektelenként pl ki kérdezett meg arról hogy támogatom e a CSOK bevezetését?

  Aljasság aljasság hátán, akkor is ha te profitálsz belőle.

 • jami
  @csaba_
  Komolyan kérdezem: hogy tudnának megállapodni? Navracsics hiába marcipánmassza a fidesz nersütin, MÁR nem eszi meg az eu sem a “megígérjük istenuccse” szövegeket, leginkűbb azért, mert Don Veto ott tesz keresztbe, nagyon hangosan, ahogy csak tud és teljesn mértékben toljuk a ruszki propagandát, a háttérben pedig még mindig mossuk nekik a pénzt.
 • jami

  Szerintem bármeddig; és nem kicsit érzem, hogy most tényleg ellenünk fociznak páran a forintárfolyammal, hogy az EU-val való megegyezésre nyomják a kormányt. Csak hát nálunk 1 személy dönt és őmaga sem mindig tudja, aznap épp mit gondol…
 • KommentElek
  Új csúcson az EUR, USD.
  A magyar gazdaságpolitika működik. Ja, nem.
 • Csaba_
  úgy ahogy a 2010-es évek elején. Orbán egy populista hatalomtechnikus, de nem hülye: ha tényleg beborul az ég, bármilyen feltételt elfogad amit kérnek tőle. Itthon majd lekommunikálja, ahogy szokta.
 • Csinolina
  vagy másik app választása, aztán mehet az ingyen is;)
 • .....
  Én Forintban költök, hol érdekel az Euró? A fizetésem még nőtt is pár százalékot. Különben is, a Forint-Euró árfolyamot nem a valós gazdaság alakítja, hanem Soros spekulánsai. Arról meg nehogy már a kormány tehessen, hogy a **** nyugati multik megemelik a bolti árakat az importtermékekre. Szóval igen, ilyen megalapozással bőven elég lesz a sorosozás és a brüsszelezés, mert sajnos az előző mondatokat nem magamtól találtam ki. 🙁

  Az a gond, hogy eddig csak rohantunk a szakadék felé, de már zuhanunk. Szerintem a Forint-Euró árfolyam és a gazdasági teljesítmény teljes hiánya nem fog az utcára vinni embereket, nem egy jól tematizálható dolog. A kritikus tömegnek nincs megtakarítása, a taxisblokádot lefogják az olcsó benzinnel, a változó kamatozású hitelfelvevőket meg kimentik.

 • Hopp Júlia

  Nagyon szépen köszönöm, ez a megoldás! Tényleg nagyon nagyon köszönöm! Hangsúlyozva, hogy sem a fogadó bankom, se a pénzügyekben járatos(abb) barátom nem tudott segíteni, a Wise elérhetetlen, telefonjuk nincs is. Kiszámoló régi cikkében szereplő telszám nem működik.

  Higgyétek el rutinosabbak, hogy laikusnak, kezdőnek ezeket az információkat kikutatni egy örökkévalóság. Kezdő vagyok, tudom hogy mit szeretnék már, de állandóan fennakadok ilyeneken. Nem telt el egy örökkévalóság, csak egy darab nap, tegnap óta, amivel a másfél millió Hufnyi váltáson és utaláson, tegnaphoz képest sikerült bukni 38 ezer forintot. Reszketek az idegtől.

  Kedves Kiszámoló! Készíthetnél egy állandó fórumot a hasonló tudásmegosztáshoz? Változó kondíciók miatt.Mi zöldfülűek sem offolnánk az adott témákat.Én fizetnék is érte.

 • Hopp Júlia

  Köszi, Zen. Namégegy api… köszi!
 • axt
  Azért ne ájulj el attól, hogy mennyit ér nyugaton az emberélet. Jó, gulágra valóban nem kerülsz a(z ellen) véleményed miatt, de jelenleg épp nyugaton tombol a kenszölkálcsör, ahol ha valaki “rosszat” mond, azonnal megpróbálják ellehetetleníti, a bevételi forrásaitól megfosztani. Magyarul pusztuljon éhen. A módszer más, de a cél ugyanaz: ellenvélemény ne legyen.

  Ne idegeskedj. Ha fél éve váltottál volna, még jobban jártál volna. Ez ilyen. Hosszú távon kell nézni. Egy év múlva nem fog érdekelni az a 38 ezer Ft.

  axt, hagyd már abba ezt a kancelkálcsört meg a többit. Ezt ugyanazok terjesztik, mint a haldokló nyugatot, meg hogy minden óvodás genderváltó.

  Ezek csak a propagandában léteznek, nem odakint a való világban.

  Vedd ki a fejed és csodálkozz rá, hogy az embereknek van saját véleményük és egyáltalán nincs elnyomva.

 • Ziri

  Légiforgalmi irányítóként írom: felejtsd el, hogy bármilyen elnöki különgép megjelenik egy nyilvános alkalmazásban. Teljességgel lehetetlen. Ez egy hirtelen felkapott összeesküvés-elmélet, semmi más.

 • ta0066

  “pedig ez a demokratikus európai hozzáállás, csak ebbeb erő is van. JÓ az ellenvélemény, de a morálellenes, aljas szándékú, alávaló véleményt irtani kell.”

  Akkor most jó az ellenvélemény, de ha neked (vagy másnak) nem tetszik, akkor mégis irtani kell? 🙂
  Ez a demokratikus európai hozzáállás? 🙂 Ne haragudj, de még a leírt szavaidon is átsüt az indulat, a demokrácia védelmében gondolom. Na ettől ver ki a hideg. JÓ, JÓ… DE azért irtsuk ki!

  KI dönti el, hogy mi az aljas szándékú vagy morálellenes vagy alávaló? Ki ad ehhez kritériumokat, amik alapján egy vélemény (akár ellentétes, akár támogató) diszkvalifikálható?

  Ha a CSOK fáj arról nem tehetek. Ahogyan arról sem, hogy nekem valóban van gyerekem (CSOK-om meg nincs :)) és nem szeretném télen azt mondani a 1,5 éves kicsinek, hogy meleget nem adhatok, csak némi kaját meg még egy pulóvert, hamar elmegy ez a tél gáz nélkül is.

 • KommentElek
  407,981 Ft.
  Ezek a nyomorultak pedig nem csinálnak semmit
 • jami
  @csaba_
  Sajnos 2010-ben még egy teljesen másik Orbán volt. A mostanit már 5x megerősítette az isten adta nép, h bármit csinálhat és csinált is. Akkor még volt némi látszat, ma már nincs, akkor még, néha, hallgatott az értelmesekre – mára nincs értemes körülötte. Igazából putyinizálódik: azt hallja meg, amit akar.
 • jami
  ??
  Erre írtam, hogy a nyugat halldoklik már jó ideje, az oroszok (és mi) pedig erkölcsi fölényben halunk éhen/betegségben meg. Navalnij is minimálisan halt csak félig meg.Nálunk pedig hallgathatatlan a közmédia. Bár lenne valami erkölcsi norma, de nincs. Hazudság és lejáratás….

  És mégis: a magyarok nem penitenciaként mennek külföldre, hanem, mert ott jobban megélnek és az orosz miliárdosok is a nyugati országokban tartják a pénzüket/jachtjukat(/nőjüket)…

 • Attecte
  mi a helyes alternatív teendő a beilleszkedni képtelen, morálromboló, illedelmesen és tisztelettel viselkedni képtelen emberekkel szemben? Te is cancel-elsz amikor Siófokot egy proli fertőnek nevezed, ott is ez a probléma forrása. Attól még te is sokra tartod az ő életüket ha civilizált ember vagy.

  Az full jogos hogy a beilleszkedés együtt jár néhány saját véleményed elengedésével, de én ezt őszintén nem értem: miért is zavar? Az is a beilleszkedés egy formája, hogy Miklós kevesebbet beszél vallási dolgokról ezen a blogon. Megtehetné, az ő platformja, és az ő véleménye is, de az egészséges együtt élésért meghozza ezt az áldozatot.

  Vagy hagyjunk minden holdkórost meg embergyűlölőt szabadon garázdálkodni a szabadság nevében? Tolerancia paradoxona?

  Még nagyon talán azt megérteném hogy apróságnak tartod, mire osztanak cancel-t. De az meg relatív: amit te nem érzel sértőnek, más igen.

 • Attecte
  ezt ötezer helyen hallottam már, hogy “neked nem tetszik”, egyrészt kissé unalmas már, másrészt értem hogy miért ezt látod bele úgyhogy kifejtem szívesen. NEM nem tetszésen hanem alapvető morális értékeken múlik, hogy mi az amitől meg kell védeni a társadalmat, a demokráciát, minket.

  Ennek a mércéjét az általános társadalmi konszenzus dönti el, ez épül aztán be a törvényalkotásba és az igazságszolgáltatásba. Ez meg is botlik néha, elismerem, én se tartom mindenhatónak a törvényeket. De egyelőre ez a legjobb megadatott eszközünk egy jobb társadalomra. Úgy az Európai Bíróságon, ahogy a magyar Legfelsőbben. Mind legitim.

  Azt megértem hogy a gyereknek a legjobbat akarod, de azt nem hogy az országod jövőjét, kilátásait beáldoznád emiatt. Néha össze kell szorítani a fogakat. Mindenki megy át nehézségeken, sajnos megesik hogy gyerekként is. Felnő valahogy úgyis.

 • beetle
  Mennyire baromság az az elmélet, hogy direkt eresztik el a forintot az euróval szemben, mert a fidesz tudja, hogy mindenképpen kiegyeznek majd az EU-val a pénzért cserébe, hogy annak megérkezte után forintra váltva többet tudjanak bezsebelni? Vagy simán csak ennyire hülyék/tehetetlenek már.
 • Attecte
  kis kieg hogy pontosítsam, mert ezt fontos: szerintem pont az elmúlt 7 év mutatta meg hogy nem minden vélemény egyenértékű és tolerálható. Személyesen a fasizmus és a kommunizmus éltetését tűrhetetlennek tartottam mindig is, de erről pl megvolt a társadalmi konszenzus is és az ehhez alkalmazható törvények is. Ehhez kapcsolódó a holokauszttagadás büntethetősége is, sokaknál kiveri a biztosítékot de a társadalmat jobb hellyé tette. Manapság kisebb fajsúlyú, de hasonlóan minősíthetetlen pl a bevándorlókkal kapcsolatos gyűlöletkampány és a róla szóló hazugságáradat, a Covid vakcinák elleni uszítás, többek között idesorolva a lóféreghajtó propagálását mint alternatíva, vagy az örök állatorvosi ló a Laposföldhívők.

  Tökre értem miért féltik a szólásszabdaságot sokan, csak az se működik ha nincs meg rá a megfelelő minőségű emberállomány. Demokrácia ugyanez. Neked is jobb ha van keret.

 • csizkek
  “Bizottságnak, EP-nek, bárkinek kötelező lenne felvetnie azt és rászánni még 5 percet, hogy teljesen ellentétes szempontok szerint is rátekintsenek egy kérdése.”

  Pontosan igy mukodik az EU, megfogalmazodnak ellenvelemenyek es a totalis kompromisszumra torekves zajlik. Az hogy a csuti malac, beordit hogy “csakazaertis vetooooo”, mert patriarka, mert megvedjuk a tudjukkiket a tudjukkiktol, az nem ellenvelemeny.

 • Karcsika
  A 6 év alatt (amióta Magyarországon élek) 42%-ot gyengült a HUF az EUR-hoz képest.
  2006-ban átlagban 264,27 HUF-ba került egy EUR, 2022-ben YTD 375,46HUF-ba került egy EUR az MNB adatai szerint (átlagoltam az adott év hivatalos napi középárfolyamait-tudom, nem tűpontos…).

  Lakásár II. kerületben:
  ingatlannet.hu/statisztika/Budapest,%20II.%20ker%C3%BClet
  (hivatalos inflációval korrigált reál ár)

  2006 január 623’257 HUF/m2 = 2’358,41 €/m2
  2022 január 1’180’907 HUF/m2 = 3’145,23 €/m2

  33%-ot emelkedtek a lakásárak a 6 év alatt euróban. Hol itt a duplázás meg triplázás? Ez éves kb. 5% emelkedés. Nem a lakás lett drága, a forint nem ér semmit.

  Elszámoltam volna?

 • csizkek
  @csaba_ “bármilyen feltételt elfogad amit kérnek tőle”
  Nem igy van sajnos. Az egyik keres az EUs uigyeszseghez csatlakozas lenne. De akkor nem a varban fognak tivonyazni, hanem a bortonben. Azt meg nem engedhetio meg a ner.
  EUs penzre aligha lehet szamitani. Ami johet az az MNB egy hirtelen 2-4%pontos kamatemelessel es gyorsan elerni a 10-12% alapkamatot. HA ez nincs, akkor torok ut. Uccso tetek kovetkeznek. Sok ideje nincs mar az MNB-nek egy full collapse-hoz.
 • csizkek
  “de jelenleg épp nyugaton tombol a kenszölkálcsör, ahol ha valaki “rosszat” mond, azonnal megpróbálják ellehetetleníti, ”

  MAgyarorszag, M1 bekapcs es nezed hogy omlik a f.s meg a sz.r az ember szajabol es hogy karaktergyilkolasszak azt aki “vmi rosszat” mond:)
  Szerintem definiald at a kelet nyugatot a fejedben. MAgyarorszag NEM nyugat,

 • ggg
  meg lesz az a 400-as dollár ma 😀
 • Karcsika
  Én akarok lenni az első aki beírja, hogy elértük a 410-es álomhatárt (még nem, de nemsoká behúzzuk). 😀
 • CoolTúra
  @kiszámoló

  “axt, hagyd már abba ezt a kancelkálcsört meg a többit. Ezt ugyanazok terjesztik, mint a haldokló nyugatot, meg hogy minden óvodás genderváltó.

  Ezek csak a propagandában léteznek, nem odakint a való világban”

  Nem létezik “kenszölkálcsör”, csak a propagandában???? WTF???
  Eddig jámborul olvasgattam, ahogy a fanatikus Viktor-hívők (nem axt-ra gondolok, vele az esetek 95 százalékában egyetértek) küzdenek a gazdasági tények ellen, miközben téged erős baloldali elfogultsággal vádolnak, de erre a kijelentésedre már nekem is megállt a számban a leveses kanál… Politikailag már tényleg nem a realitás talaján mozogsz…

  Az, hogy lehet ész nélkül nyomni a cancel culture dumát, pont az bizonyítja, hogy nem létezik.

  Vannak olyan dolgok, amiket kultúr ember nem terjeszt: gyűlölet, nácizmus, rasszizmus, mások sárba tiprása és így tovább.

  Amikor ezeknek az alja állati indulatoknak nem adnak helyt, az nem cancel, hanem úgy hívják, hogy civilizált viselkedés.

  Tudod mi a cancel culture? Például a magyar közmédia. Próbálj meg bejutni és megmondani, hogy ez a kormány nagyobb balfék gazdaságilag, mint bármelyik előző.

  Vagy hogy mindenről Orbán dönt és már csak idő kérdése, hogy teljesen Putyinná váljon.

  Esetleg menj el Oroszországba és egy fél A4-es lapon egyedül merj tiltakozni az ukrán háború ellen.

  Na, sok sikert hozzá. Egyből rá fogsz jönni, mi az igazi cancel culture.

  Nem az, amikor rámutatnak, hogy a nemváltó ovódások sületlen dumája csak politikai handabandázás.

 • valaki I.
  EUR/HUF
  15:32:40 409,60

  USD/HUF
  15:33:00 399,11

  És a BTC mögött nincs semmi 😀

 • Zabalint

  Annyira bírom, amikor ezzel a cancel culture-os szöveggel előadod a mártírt, mert hogy bizonyos körökben nem vagy szalonképes, ha rasszista, homofób vagy nőellenes szöveget adsz elő, miközben meg épp azt a keleti világot dicsőíted, ammerre tartunk, és ahol tényleg ellehetetlenítenek, ha más a véleményed.

  Bocs a trágásrságért, de kurvára unom már amikor a sajtószabadságra hivatkozva mártírkodnak a hozzád hasonlók, hogy el vannak nyomva, miközben pont hogy szabadon terjeszthetitek a legelvakultabb paranoid faszságokat is, dicsőíthetitek azon rendszereket, amelyekben tényleg kicsinálják azokat, akik élnének a szabad véleménnyilvánítás jogával.

 • ta0066

  Pontosan így működik az EU 🙂

  A Demokratikus Európai Értékek (szándékos a csupa nagybetű) honi képviselője pedig “csuti malacnak” nevezi a most éppen hivatalban lévő miniszterelnökét, természetesen gyakorlatba átültetve a fentebb nagybetűvel írt szavakat és gyakorolva a minden emberi kapcsolatban és megnyilvánulásban célszerűen alkalmazandó tiszteletet, mint értéket.

  Vannak tehát a nagybetűvel írt szavak és a gyakorlat, ami sajnos életgyakorlat, a mindennapi életünk, amiben a saját vallott (EUrópai vagy más) értékeinket azonnal szembe is köpjük.


  A gyerek is felnő valahogy (mert valaki felneveli :)). Ennyi gyakorlatban a társadalmi felelősségvállalás. Valóban, az emberi anyagon bukik meg minden, amikor a szavak átmennek gyakorlatba.

 • Petya (az egyik a sok közül)
  A svájci frank benézett 412 fölé. Én pont három éve, 2019. júniusának második felében 288-ért vettem az első adag svájci frankomat. Azóta éves átlag 12%-os hozamom volt rajta, pedig nem fektettem be, csak parkoltatom egy svájci frank alapú számlán. A svájci frank alapú hitelekből kimaradtam, viszont kívülállóként azt a következtetést vontam le az egészből, hogy nem érdemes a svájci frankot shortolni. Eddig bejött a számításom, és a közeljövőben sem várom a forint drasztikus erősödését (és akkor még finoman fogalmaztam). Időszakonként lesznek kisebb korrekciók az árfolyamban, akkor tervezek még venni. (Tavaly év végén és idén év elején is volt egy érthetetlen erősödés, én köszöntem a lehetőséget, és akkor is éltem a vétel lehetőségével.) Szóval fel a fejjel, van élet a forinton túl is.
 • "a svájci"

  Nekem az a pénzem van még ott Magyarországon, amit az előtt kerestem, hogy kiköltöztem Svájcba.
  A poén az alábbi:
  Kb. egy -akkor- fél lakás árát tettem be államkincstárba 2011-ben. A másik feléből vettem egy kis lakást.
  Namármost:
  – Az államkincstárbeli pénz “kamatozott” szépen 10 év alatt, egyszer így, egyszer úgy. De: ha abból az összegből, amit 2011-ben a kincstárba tettem 2011-ben CHF-et vettem volna, ma több CHF-em lenne (10 évig 0 %-os CHF kamat mellett), mintha MA A 10 ÉVIG KAMATOZOTT ÖSSZEGET CHF-re váltanám… Ez a durva…
  A másik aspektus, A LAKÁS:
  – A lakásom árfolyama ugyan feljebb kúszott, de ma a lakásom áráért kevesebb CHF-et kapnék, mintha nem vettem volna lakást, és 2011-ben CHF-et vettem volna.

  Konklúzió:
  Számomra a forint egy spekulatív eszköz, megvárom amíg az árfolyam stabilizálódik, mindent CHF-re.
  Sohatöbbet forint, nyugalmasabb élet.

 • Pepete
  Csináljanak már valamit!!!! Mindjárt 410 lesz. Nagyanyám is jobban menedzselné a forintot.
 • jami
  Vigyázz, mit kívánsz: eddig csak rontani tudtak bármin..
 • attila
  nem egészen értem hogy olyanok akiknek a költségeik nem forintban keletkeznek ( nem itt élnek ) azok miért hasonlítják magukat azokhoz akik itt élnek. itt emelkedtek 2x akkorát mondjuk az élelmiszer árak mint az eu átlag, de még mindig kevesebbe kerül mint ott. itt mi pmáp-ba tesszük a hufunkat ami most fizet 6,6%-ot, nézzük meg mennyit fizet az ekb ha beteszed hozzá euróba 🙂 10k fölött még mindig te fizetsz nekik 🙂
  szóval almát az almával légyszíves kollégák ! én arra várok hogy becsicskuljon az mnb végre és dobjon rá egy hármast, 10% feletti hozamon mindent váltok át hufra és tolom be mint 2009-ben 🙂
 • tumpara
  Szép volt fiúk, megcsináltuk, 4:0! Ja nem, 4 0 0, mármint a dollár. Lehet itt cancel culture-özni, gendersemlegesezni, szabadságharcot hirdetni, de ha az igazságot akarjátok látni, akkor nézzétek a zöldhasút. A pénz nem hazudik, oda megy, ahol fial, ahol biztonságban érzi magát. Te is oda tennéd a sajátodat. Mint látható, ezt a magyar forint nem nyújtja. Megsúgom: innen most menekül a piac. Ja, hogy ez csak háborús infláció? A lengyel zloty, a cseh korona, a horvát kuna, a román lej tartja magát, ők biztos áttették a székhelyüket. Mi is, Argentínába, jobb esetben csak Törökországba. De legalább ma megtudtam a hírekből (rádiót még hallgatok), hogy nemsokára kezdődik a Tisza-tavi Halasnapok és hogy újabb kockázatokat rejt a vegán életmód. Ez volt ma a hír, mintha a ’80-as évek Rádiókabaréja életre kelt volna. Védjétek tovább a védhetetlent, mindenkinek kell valami hobbi.