Itt az új lehetőség, az NFT

Amikor már azt hiszed, mindent láttál, ezt már nem lehet fokozni, akkor érdemes megismerkedni egy most felfutó dologgal, az NFT-vel, ami a Non-fungible token vagyis nem helyettesíthető token rövidítése.

Hogy mi akar ez lenni? Egy divatos blockchain lehetőség, ahol is digitális műveket vehetsz meg elképesztő árakon. Ez lehet zene, videó, animált gifes cicás kép, gyűjthető kosaras kártya, bármi.  Ez a csodálatos videó például nem kevesebbe, mint 390 ezer dollárba kerül jelenleg. De van hatmillióért is. Dollárban persze. Ja és most adott el a Christie’s aukciósház egyet 69 millió dollárért. Igen, egy digitális fájlt, amit te is megnézhetsz az interneten. De ha te ehhez csóró vagy, félmillió dollárért talán megveheted ezt is a tulajdonosától. Elon Musk egyik tweetje most 1,1 millió dollárnál jár. Igen, az egyik tweetje.

Még mindig nem érted? Igen, persze, most nézted meg ingyen őket, sőt le is menthetted a számítógépedre és csinálhattál belőle ezer másolatot és még a keresztanyádnak is küldtél belőle kettőt e-mailben.

De eredeti csak egy van. Ezért kell olyan sokat fizetni érte.

Van a Mona Lisa, amiből csak egy van, de rengeteg másolata van olajfestményként és egyszerű plakátként is. Miért ne lehetne egy cicás videóból csak egy eredeti?

S miért kellene csak egynek lennie, egy művész miért ne csinálhatna ötven eredetit? Talán a ritka kosaras meg Pokémon kártyákból, amiért a gyűjtők milliókat fizetnek dollárban csak egy eredeti van? Ha emberek milliókat fizetnek kosarasokról készült papírkártyákért, miért ne fizethetnének milliókat ugyanezekről a kosarasokról készült digitális kártyákért?

Igazából nincs min csodálkozni, logikusan várható volt ez a lépés. Nem mindegy, hogy valaki a kilencezredik kriptóba fektet dollármilliókat vagy Elon Musk tweetjét veszi meg ugyanennyiért, ugyanúgy kizárólag abban reménykedve, hogy valaki még többet fog ajánlani érte? Ez utóbbiban több érték van és a név miatt várhatóan tovább meg is őrzi az árát. Ha bárki csinálhat kriptopénzt (és csinál is), hátha megveszi valaki, miért ne csinálhatna bárki bármilyen egyéb digitális fájlt eladásra, hátha azt is megveszi valaki?

Ha van igazi arany és már digitális arany is, miért ne lehetne igazi műkincs és digitális műkincs is? S miért nagyobb bolond az, aki egy videófájlért ad félmillió dollárt, mint az, aki Elvis Presley egyik napszemüvegét veszi meg ugyanennyiért esetleg egy harmincéves Pokémon kártyát? Értelme és valódi értéke mindnek ugyanannyi.

Azt jó volna kitalálni, mi lesz a következő? Digitális ingatlan? Csak a kitalált világban létező cégek digitális részvényei amelyek még digitális osztalékot is fizetnek majd? Érdemes ugrásra készen állni, mert már csak ezek maradtak ki és ha első leszel, nagyon gazdag leszel….

Share

111 hozzászólás

 • Blend Ahmed
  Ez már Variance-nak is sok volt.
  variance.hu/2021/02/07/szerezd-meg-hat-mind-nft/
  variance.hu/2021/03/06/minden-is-elado/
 • Mark
  “Azt jó volna kitalálni, mi lesz a következő? Digitális ingatlan? Csak a kitalált világban létező cégek digitális részvényei amelyek még digitális osztalékot is fizetnek majd? Érdemes ugrásra készen állni, mert már csak ezek maradtak ki és ha első leszel, nagyon gazdag leszel….”

  earth2.io/ 🙂

 • Tibor
  en csak azt nem ertem hogy hogy lehet ennyi gazdag hulye, pontosabban ennyi esszel hogy gazdagodott meg?
 • Tamás
  Ha valaki venne, a kommentem eladó olcsón. Rongyos 1 millió forintról indul a licit.

  Nem úgy van az, modern kriptó köntösbe kell öltöztetned, hogy meg is vegyék. Azért nem bolondok ám az emberek!

 • rj
  Én 6-8 évei cikizem fiamat GTA játékban lehet vásárolni “hucci” cuccokat.. Méghozzá igazi pénzért is.
  Szóval lemaradtál barátom 🙂
 • esemve
  Miert rosszabb ez mint egy cfd, ami egy kitalalt dolog avagy semmi, aminek azert van ara mert valami valodi dolognak van ara? 🙂 Itt legalabb kapsz egy eredeti dedikalt peldanyt valamibol 😀
 • Blend Ahmed
  “Csak a kitalált világban létező cégek digitális részvényei amelyek még digitális osztalékot is fizetnek majd?”

  A Second Life-nak van saját pénzneme (Linden dollár), de azt nem tudom, hogy tőzsde is van-e.
  en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Second_Life

  Tényleg, milyen nagy felhajtás volt annó az SL körül. A hollandok talán még nagykövetséget is nyitottak ott, ha jól emlékszem…

 • Apa
  Igen, digitális föld stb. A gyerek digitális cipőre fog pénzt kérni amibe az avatarat felöltöztetheti, hiszen ott fog találkozni a haverokkal… decentraland.org/
 • Céltartalék
  Miklós,
  Te vagy az élő indikátorom, és most végre jeleztél.
  Ugyanígy leírtad évekkel ezelőtt, hogy mekkora hülyeség a bitcoin, lehordtad a sárga földig a Teslát, hogy ezeket bottal nem piszkálnád.
  Én már nagyon vártam, hogy mit fejtesz meg legközelebb, mert az előbb-utóbb tuti százszorozni fog.
  Szóval köszi a posztot, eddig szkeptikus voltam, de ha azt mondod az NFT egy értelmetlen hülyeség, akkor abba bele kell venni!

  Szaladj, vegyél Teslát, most alkalmi vétel, bár már csak másfélszer annyit ér, mint az összes többi autógyár a világon. (Igaz, most majdnem tízszer annyit keresett a bitcoin vételével, mint eddig összesen az autógyártással.) Esetleg licitálj rá Elon Musk tweetjére, hátha eladják neked 1,2 millió dollárért….

 • Nehezen elviselhető méretű képű btc troll
  Nem, ezeket Etherért lehet megvenni, aminek nincs értéke, mert kriptó. Vagy most már akkor van és miért költik az emberek hülyeségekre? Meg vagyok zavarodva már megint.
 • Lovas
  És arról mi a véleményed, hogy az ukrán kormány a stellar segítségével fogja kifejleszteni a digitális penzüket?
 • Dani21
  Tényleg felfutóban van ez a legújabb baromság, itt jelenti egy domainer, hogy már el is adott két kapcsolódó domaint 2888 és 4888 dollárért:

  namepros.com/threads/report-completed-domain-name-sales-here.83628/page-875#post-8202650

  Ez egy jó példa arra, hogy ha nem is hisz valaki a legújabb hülyeségben, nyerni így is lehet rajta 🙂

 • axt
  Mint régi videojátékos, aki a 90-es években kezdett játszani, évekkel ezelőtt értetlenül álltam azelőtt, hogy emberek egy rongyos skinért képesek pénzt kiadni egy játékban (Fortnite pl), ami egyáltalán nem tesz hozzá az elért eredményükhöz. Végül megértettem. A közösségi média (web2) előhívta az emberekből a szunnyadó egót, a kivagyiságot, a magamutogatást. Ezt látjuk a Youtube-on, Instán, FB-on, mindenhol. Szürke tucatsenkik mutogatják a (jobbára csak vélt) tehetségüket vagy szépségüket, de igazi tudás vagy tartalom nincs mögöttük. Na ugyanez a helyzet a Fortnite-ban: a legtöbb játékos vagy tehetségtelen és/vagy lusta ahhoz, hogy jó eredményeket tudjon elérni. Ezért nem azzal próbálja felhívni magára a figyelmet, hogy hanyadik helyen végzett, hanem hogy milyen skint vett meg. Ez az NFT ennek egy újabb kivetülése. Tehetségtelen senkik így próbálnak meg valakiknek látszódni. Szánalmas.
 • Guest
  Hülyék Paradicsoma c. film a 90-es években: vígjáték.
  20-as években: dokumentum film.
  50-es években: utópia.

  Inkább örüljünk, hogy van egy újabb hype, mert bármennyi pénzt nyomtat is a FED ezekbe korlátlan mennyiség bemegy. Sose lesz már infláció 🙂

 • Szabolcs
  “S miért nagyobb bolond az, aki egy videófájlért ad félmillió dollárt, mint az, aki Elvis Presley egyik napszemüvegét veszi meg ugyanennyiért”
  Egyetértek, pont ugyanakkora 🙂 és a Mona Lisa-t sem venném meg jóval olcsóbban sem, mert nem tetszik.

  +és valóban, a csecsemőnek minden vicc új: secondlife.com/

 • Lovas
  Egyébként az ingatlan tokenizációját el tudom képzelni.
  Tulajdonjogot adnak hozzá a tokenekhez, persze ehhez még szükség van jogi háttérhez is
 • QTT
  Húú, itt linkelgettek olyan oldalakat, hogy az agyam eldobom. Valaki feldob poénból egy ordenáré hülyeséget és 1 perc múlva jön is rá a link, hogy tessék ez már létező dolog. Secondlife, meg ilyenek bakker…

  Létre kellene hozni a Mátrixot, az emberek önként és dalolva ülnének bele a kis kádba bekötni az agyukat és ki sem akarnának szállni onnan. A megalkotó meg szedné a havidíjat. 😀
  Ez is olyan dolog, hogy vicces, de ha létezne tényleg x milliárddal kevesebb ember futkározna az utcákon, mert ülnének a kádban.

 • Ernie Jay
  Van aki befektetésnek Patek Philippe karórát vesz, amit soha nem visel, sőt az is lehet, hogy élőben nem is látta. Van aki festményt vesz, amihez hozzá sem érhet, és nagy valószínűséggel is csak egy jó minőségű másolatát tudja megnézni. Egyezem a szerzővel, az NFT logikusan következett az eddigiekből.
 • Dextro
  10 éve a Holdon is lehetett “ingatlan” venni nem kevés pénzért…
 • Bigabush
  A “semmi ára bármennyi lehet, bármikor”, csak kellő nagyságú csorda kell, amely ugyanabba az irányba halad. Most ez van. Kérdés, hogy mikor ijednek meg a farkastól…
 • Kapi
  Nem ertem hova a nagy felhajtas, biztos le lehet irni adobol az igy vett dolgokat vagy valami mas modon kihasznalni, aztan a tulajdonostol nokias dobozba megkapni a penz felet… Jo kis meg nem szabalyozott penzmosoda semmi mas 🙂 A lehetoseget kell latni benne nem a számokon csodalkozni
 • Bigabush
  George Orwell 1984 c. regényében azt írja, hogy minden tranzakciót mesterséges intelligencia fog ellenőrizni és jóváhagyni. Nem tudni, hogy utóbbinak kik a fejlesztői, a blokklánc technológiát is csak úgy kapta az emberiség “Satosi Nakamoto”-tól csak úgy, ajándlkba, köszönjük.
  Szerintem a titkosszolgálatok van az új technológiák hátterében, oda terelik a birka népet, a kripto egy nagy csapda lesz.
 • Patrick
  Koszi Miklos a Grimes videot (a 388k USD), pont arra gondoltam milyen uj zenen dolgozik 🙂

  Annak az embernek szempontjabol aki tud ra epiteni, jo uzleti lehetoseg. Az otletek tarhaza vegtelen.

  Mondjuk az arak tenyleg megint az orulet/mania hatarat suroljak, de majd az ido megmondja hogy kinek (nem) volt igaza

 • Szabolcs
  QTT
  2021-03-17 at 09:33
  Ez is olyan dolog, hogy vicces, de ha létezne tényleg x milliárddal kevesebb ember futkározna az utcákon, mert ülnének a kádban.

  qva jó lenne… De a facebook felszippantotta a célközönségét, a secondlife túl bonyi volt az ifjaknak. így is zombisodik a nép persze, csak lassabban. Viszont ingatlankérdés megoldva, kell egy konténer, benne 4 kád, ez a családi ház (így pláned túlárazott Budaörs, csak szólok). Lehet akár egy konténerszállító teherhajó középső szektorában is, csak a kaját, a levegőt és az áramot kell biztosítani. 🙂

 • befőtt tető
  “Szerintem a titkosszolgálatok van az új technológiák hátterében, oda terelik a birka népet, a kripto egy nagy csapda lesz.”

  Ez már nekem is eszembe jutott, egy mesterséges víztározó árvíz ellen. A btc kapitalizációja jelenleg ~1700MRD USD, ez már szabd szemmel is kivehető összeg és még nem látni a tetejét. (Összehasonlításként az aranyé ~8000MRD USD.)
  Képzeljük csak el ez az 1700mrd hirtelen rászabadulna a reál eszközökre egy szabályozás vagy bármi miatt.

 • NN
  No, többek között “a jelenség dokumentàlàsàért” is volt zseni Saint-Exupéry: Kisherceg, 4. bolygò ( mek.oszk.hu/00300/00384/00384.pdf )
 • Guestkettő
  @QTT: “az emberek önként és dalolva ülnének bele a kis kádba bekötni az agyukat és ki sem akarnának szállni onnan”

  Amikor először hallottam a Second Life-ról 2006-ban, már akkor olyasmiket mondtak, hogy van olyan hard core gamer, aki azt tekinti az elsődleges életének, és a valódiba csak “visszalátogat” amikor nem játszik. Cégek pedig valódi pénzt fektettek abba, hogy abban a térben jelen legyenek, pl McDonalds vesz “telket” és nyit ott éttermet, stb. Ez már 15 éve így volt…

 • Guest
  QTT: konkrétan erre tart a világ…

  Szabolcs: A Mona Lisa elég jó befektetés lenne, ha eladó lenne. Önmagában brutális forgalmat generál a Louvre-nak, nem beszélve a millió bögre/póló/hűtőmágnes stb szemétről amit el lehet vele adni.

  Ernie: Aki órát vagy ékszert vesz befektetésnek, nagyobb kockázatot fut, mint aki aranyrudat tart ugyanerre (sokkal jobban kell érteni hozzá, tárolni kell, nehéz gyorsan eladni, simán lehet lopott/hamis stb). Akkor már jobb a hypersport-autó, mert azt élvezetes használni és ha meghalsz benne, már úgyse érdekel hogy összetört 🙂

 • Pistu
  Régen is fizettek megfoghatatlan dolgokért az emberek. Mennyivel volt okosabb dolog búcsúcédulát venni a középkorban?
 • Matyi
  Nem lehet, hogy valami adózási vagy pénzmosási trükk is meghúzódik a háttérben?
  Megveszem a vejed funny_cat.jpg képét 1 millió dollárért, mert ilyeneket gyűjtök, ja
  mellesleg megkellene szavazni ezt meg ezt a törvényt a szenátusban is.
  Mint amikor volt amerikai elnököknek, elnök jelölteknek fizetnek millió dollárokat egy-egy beszédért.
  usnews.com/news/articles/2016-04-22/heres-who-paid-hillary-clinton-22-million-in-speaking-fees
 • NAR
  Láttam olyan (sport)fogadási oldalt, ahol e-sport eseményekre lehetett fogadni – és nem csak dollárban, hanem egyes játékok pénzében is… Végülis az kb. ugyanaz, mint az ALDI-utalvány.
 • Csaba
  Nekem hirtelen doktor Bubó (azaz Romhányi József) jut eszembe:
  – Ne vedd el a beteg kedvenc rögeszméjét, hátha rosszabbat szerez helyette!
  – A divatőrület olyan járványos kór, mely leggyorsabban a megfékezés útján terjed.
 • Vladislav
  3%-os jutalekert szivesen eladom a Kiszamolo blog elso bejegyzeset, certified NFT ugynok vagyok. 🙂

  Viccet felreteve, szerintem ebbol a logikus kovetkezo lepes egy olyan globalis platform (ld. facebook), ahol az emberek mutogathatjak a “digitalis kincsuket”, hisz mit er az, ha senki nem latja?

  Persze eleg onkenyes a blockchain ilyen hasznalata, hiszen lenyegeben attol tied az adott “termek”, mert mindenki mas azt mondja, hogy a tied. A lopas elmeleti szinten annal konnyebb, minel kevesebb validator van a blockchain-ben.

  Szerintem ijeszto, hogy az emberek ilyen mennyisegu penzeket adnak sok bitert cserebe, amit egy az egyben le is lehet masolni. Nem vagyok tisztaban a vasarlok hatterevel, es nemileg demagog is lehet a velemenyem, miszerint a vilagban vannak nagyobb problemak, amikre meltanyosabb lenne penzt kolteni.

 • V.A.Laki
  Nekem errol egyertelmuen a dotcom lufi vadhajtasai jutnak eszembe, pl. a milliondollarhomepage.com . Ez tortenik, ha tul sokaig 0% kozeleben vannak a kamatok. Emlekszem, abban az idoben sokan cikkeztek arrol, hogy ez a reklamozas jovoje, az emberek szabadidejukben majd ilyen pixelekre eladott oldalakat fognak nezegetni. Pedig csak arrol volt szo, hogy ez egy jo vicc volt, es minden jo viccet imad hallani a kozonseg, pontosan egyszer.

  Mindenesetre meglepodnek, ha a jovoben nem az lenne a meno gyerek, akinek szuper sportkocsija van, foldi halando altal meg nev vasarolhato csoda technikas oraja, szobainak falain halandok altal soha nem lathato, zsenialis regi mesterek festmenyei fuggenek, hanem az, aki tizmillio dollart letett egy giccses lilaba shadelt 1920×1080-as animalt gifert. Marmint hogy valaki irja be a rendszerebe az o nevet emelle a csoda melle.

 • Rosen
  Ez ugyan butaságnak tűnik, de pont most olvastam egy cikket a Zsebtanú nevű applikációró, amivel teljes bizonyító erejű fotót és videót lehet lőni, a technológia mögötte szintén blockchain. Az így készített fotók egyszer még sokat érhetnek a készítőnek, így rögtön le is töltöttem az appot:)
 • Rege
  Hogy lehet beszállni? Hol lehet ilyet venni? Illetve hogy tudok eladható “terméket” létrehozni?
 • Husz János Puszita
  A közgazdaság általában a szűkös, nehezen helyettesíthető javakat árazza. Nem csodálkoznék, ha ez is egy múló hóbort lenne, értékállónak mindenesetre nem nevezném. Egy időben mindenki biogilisztakat vett drága pénzért.
 • A brexit-mutáns
  Ez egy kaszinó. Mindenki vállalja a felelősséget, hogy nyerhet és bukhat is rajta, közben meg talán még jól is szórakozik, jobb esetben szenvedélyesen élvezi is.
  Régi dolog ez, lényegét tekintve.
 • Belavoltam
  Ahogy egy reg volt kollegam mondta: De nagy az Isten allatkertje. Es milyen alacsony a keritese.
 • Belavoltam
  A bucsucedula kicsit mas. Azt nem befekteteskent vettek az emberek, hanem az orok eletuk remelt bebiztositasa erdekeben. Egeszen addig, Amig Luther bele nem ronditott a bizniszbe.
 • Hardy
  Nem, az ilyen jellegű felhasználásoknak – ha a gyakorlatban praktikusnak bizonyulnak – lehet valamennyi értelme. Mindig azt érdemes nézni, hogy ha elvesszük a jövőben elvárt árfolyam-emelkedést (legalább egy biztonságos államkötvényhez képest), akkor marad-e valami.

  A cryptopénzek esetén talán, de nagyon komoly problémákat kell megoldani előtte (környezetszennyezés, gyorsabb, olcsóbb tranzakciók, szélsőségesen volatilis árfolyam, stb.). Az NFT-k esetén én semmit nem látok, legalábbis olyat nem, ami indokolná, hogy jelképes összegnél többet költsön az ember gyakorlatilag bármilyen NFT alkotásra.

  Összességében viszont nem a hülye embereket szidnám elsősorban a kialakult helyzetért. Szerintem az egymást érő őrületek a világgazdaság egyik súlyos válságjelensége. Pont annyira viccesek, mint egy daganat hatására kialakult “vicces” csomó – hülyén néz ki, de nagyon nagy bajt jelez.

 • Kiszámolatlan
  “Szaladj, vegyél Teslát, most alkalmi vétel, bár már csak másfélszer annyit ér, mint az összes többi autógyár a világon. (Igaz, most majdnem tízszer annyit keresett a bitcoin vételével, mint eddig összesen az autógyártással”
  Bezzeg a Teva, mekkora vétel volt! 😀 😀 Lassan tényleg tendencia lesz, hogy kontraindikátorként lehet kezelni, amit a tőzsdei dolgokról írsz.

  Adjál pár tippet, ó Nagytudású Idegen. Könnyű ám a fotelból nagy arccal okoskodni. Nosza, adj pár tippet, aztán gyere vissza két év múlva, csak hogy ne gondoljuk, hogy csak az arcod nagy.

  Ja és legyél itt akkor is, amikor a te csodás választásod visszaesik, hadd röhögjünk rajtad. Mondjuk amikor újra letizedeli magát majd a bitcoinod vagy a teslád. Akkor olyan nagy volt a csend, nem volt tele a net ekkora arcú bitcoin lovagokkal. Hová tűnhettek akkor? Rejtély….

  Ja és kérnénk egy egy portfoliókimutatást is csatolj, lássuk, nem csak üres okoskodás amit mondasz. Az én portfólióm bőven pluszos most is. A tiéd hogy áll?

  Olyan unalmasok már ezek a fotelhuszárok mindentudásai, akik mind a százezer forintjukat beletették bitcoinba és most akkora arccal járnak, hogy nem férnek be a duplaajtón sem.

  Ja és igen, a semmiből, bárki által létrehozott dolgok annyit érnek, amennyiből létrehozzák őket. Az áruk meg attól függ, van-e elég birka, aki valódi pénzt ad értük. Ha van, az még nem azt jelenti, hogy nem semmit érnek. Ez akkor is így van, ha a csorda százszorosára nyomja az árukat.

 • lvjtn
  az én tippem a következő nagy bizniszre a virtuális személyi másolat. egy olyan egyéni beállításokon (értsd: minden, amiről nem is képzelted, hogy a sok kémcég már tud rólad) alapuló virtális személyiség, ami (aki?) elolvassa helyetted a sok idegesítő hírt, posztot, megnézi a macskás videókat, unalmas mémeket, tartja a kötelező kapcsolatot a sok száz “ismerősöddel” a virtuális térben, a reklámokat, kormány- és ellenzékpropagandát is fogyasztja helyetted természetesen, meghallgatja helyetted a párod ötvenszer hallott monológjait is, esetleg egy kis cybersexre is használható, ha mi már nagyon fáradtak lennénk a sok semmittevésben
 • drdragon
  azt hogy mi mennyit ér a te szövegeidben abszlút értelemben szoktak szerepelni, közben, térben, időben, szemlélő függően változnak

  az ingatlan értékbecslő amennyiben az összehasonlító eljárást használja, akkor árat hasonlít össze, de amennyben az ingatlan értéke annyi amennyit adnak érte, akkor a többi holmié nem?

  sok múlhat a megfogalmazáson, de gyanús hogy direkt használsz olyan kifejezáseket, amilyeneket, hogy sok kommentet generálj, és ha ezt valaki ellened fodítja, viselt felnőtt módra

 • Copywriter
  Segítsetek már, most ha csinálok egy tutuke.jpg-t Paint.net-ben, akkor azt fel lehet tölteni a linkelt oldalra és megveszik? Vagy nem világos az egész koncepció. Nem is láttam eladás gombot.
 • Kiszámolatlan
  @Kiszámoló
  Palantir
  Planet 13
  Lufthansa
  Fraport
  Ja, és nem a megveszem-ráülök kategória. Nem kell nekik 2 év.
  Nagyon szívesen. Ígérd meg, hogy akkor is látható lesz a kommentem, amikor én szeretném. Elmentheted.
 • dr. Varsányi Károly
  Kéretik Miklóst nem bántani! 🙂 Aki 120 milliós házat tud venni a Családjának és még marad vagyona, pénze bőven a megélhetésre, az annyira rossz nem lehet. Ellenben a Bitcoin kapcsán azt fontos megérteni, hogy pénznek szánták a blokkláncon (vagyis közhiteles nyilvántartáson) belül. Az NFT-ket egyfelől nem szánták pénznek, másfelől ha nem elektronikusan jöttek létre vagy bár elektronikusan, de nem egyedien (jpeg, tweet)(hamisíthatóan), akkor tök jó, hogy egy nagyon biztonságos láncon van védve egy digitális igazolás (token), csak éppen a hamisítást nem állítja meg. Ellenben ez a cikk (és egy másik is ma) megihletett, szóval fogok írni egy kis tisztázó blogbejegyzést erről (BTC-NFT érték) a közeljövőben, amiből reméljük kiderül jobban, hogy mi is a különbség a kettő dolog (BTC-NFT) között.
 • drdragon
  “Ja és igen, a semmiből, bárki által létrehozott dolgok annyit érnek, amennyiből létrehozzák őket. Az áruk meg attól függ, van-e elég birka, aki valódi pénzt ad értük. Ha van, az még nem azt jelenti, hogy nem semmit érnek. Ez akkor is így van, ha a csorda százszorosára nyomja az árukat.“

  vettem pár éve 10,5 m-ért egy kis üzlethelyiséget ( neten találtam), lebontattam a gagyi lambérát, és kifestettem, szépen kitakaríttattam össz 80 000-ért, majd 3,5 hónap múlva 17 m ért eladtam

  na itt mi van az ár-érték-üggyel ? váltztt az értéke 6,5 m-t?

  ha lett volna a kettő állapotra két külön értékbecslő által két külön becslés az lekövette volna az árváltozást? te mint önjelölt ingatlankzövetítés minősítő hogy látod?

  Remélem, legalább te érted, mit akartál ebből kihozni….

 • drdragon
  “Ja és igen, a semmiből, bárki által létrehozott dolgok annyit érnek, amennyiből létrehozzák őket.“

  a Pikasso húzott pár volanat egy papírdarabra néhány perc alatt, és ami így létrejtt a semmíből az mennyit érhet?

  a rejtő jenő a japán kávéházban egy füzetbe írta a regényet, majd pár sor kitépve fizette a cehhet, így vett öltönyt stb, a füzetpapírés a tinta árába számítötták be?

  Ügyesen keverjük a dolgokat…

 • Kiszámolatlan
  @Kiszámoló
  Én értem, amit ír. Minden annyit ér, amennyit bárki hajlandó fizetni érte.
  Ha az emberek megőrülnek a krumpliért, akkor engem nem az érdekel, hogy mennyibe került megtermelni. Látom, hogy őrület-szintű kereslet van rá, tehát veszek belőle, és kielégítem az igényt. Kockázatos? Persze. Megvenni egy részvényt, kockázatos? Persze.
  Te 100 milliót akarsz adni egy darab földért és rajta egy halom tégláért. De jelenleg ennyi az értéke, mert ennyiért találni rá vevőt. Bontsuk szét alkotóelemeire azt a házat, és számoljuk ki, mennyit ér! Ami fölötte van, az a hype. És jó eséllyel csak drágább lesz.
  De ez csak egy hirtelen példa volt, sok más van még.
  Senki nem vitatja, hogy például a Tesla túl van árazva. Ez elég ok arra, hogy kimaradj a mániából? A kockázattól nem félni kell, hanem kezelni.

  Tehát, amikor arról írok, hogy rohadtul túl van árazva és messze nem ér annyit, amennyit adnak érte, akkor igazam van? Akkor most miről is szól ez a diskurzus?