Eurós társasházi felújítási alap és megtakarítás?

Ádám közös képviselő egy soklakásos társasházban és az újabb rekordgyenge forint miatt felmerült bennük a gondolat, hogy inkább euróban takarítanának meg, mert mire összegyűlik a pénz a felújításra, már semmit nem fog érni a forintjuk.

A forintos megtakarításukat már átvitték az Államkincstárhoz, így az eddigi nulla százalékos banki kamat helyett már legalább 6,8%-ot kapnak. (Ez a lehetőség cégeknek is fennáll, csak kevesen élnek vele, pedig érdemes lenne törődni néhány tízmillióval is ilyen infláció mellett, akár csak néhány hónapra is venni diszkontkincstárjegyet a pénzből.) Csak sajnos az építőanyagok ára ennek a kamatnak a többszörösével drágul, többek között a haldokló forintárfolyam miatt is, így a 6,8%-os kamat is csak sebtapasz.

Hogyan tarts sok pénzt a (céges) bankszámládon?

(Mondtam már, hogy újabb rekordot ünneplünk ma, már 405 406 407 408 409 forint felett van az euró? Ennek ellenére a kormány és jegybank továbbra is a stratégiai nyugalom állapotában tartja magát és keresztbe tett ujjakkal a köldöküket nézve, szájuk szélét rágva remélik, hogy valamitől csak erősödni fog a forint. Ha halottnak tettetik magukat, majd csak elmúlik a probléma magától. A jegybanktól egy vérszegény fél százalékpontos heti betéti kamatemelésre futotta a múlt héten, a kormány még ennyit sem csinált. Ez az igazi stratégiai nyugalom, mondhatni irigylésre méltó ez a sztoikus hozzáállás.)

Kérdezte, van-e valami lehetőség arra, hogy a társasház euróban takarítsa meg a felújítási alapot.

Nem vagyok jogász, ezért csak a gondolataimat tudom leírni erről és nagyon megköszönjük, ha valaki, akinek ez a szakmája, ezt megerősíti vagy cáfolja.

A társasházi törvény nem teszi kötelezővé a felújítási alap képzését, bár régebben ennek megléte feltétele volt sok állami támogatáshoz, mint panelprogram és hasonlóak. (Nem tudom, ez azóta változott-e? Igaz, most pillanatnyilag nincsenek is ilyen programok tudtommal.)

Így nem látom akadályát, ha a szevezeti-mükődési szabályzatban ezt leírja a társasház, hogy a megtakarítást euróban tartsák. (De mindenképp beszélj egy jogásszal és egy könyvelővel, mielőtt a társasház minden pénzét átrakod euróba.)

Mivel a társasház nem vehet eurós prémium állampapírt (de más állampapírokat igen, mint fentebb is írtam), ezért értékpapírszámlát kellene nyitni egy jónevű, nem csak online létező brókercégnél és ott lehetne venni kisebb kockázatú eurós értékpapírokat, például inflációkövető európai államkötvényeket. (De legyenek tisztában ennek a kockázatával, mind az árfolyam, mind a hozam tekintetében és úgy gondolom, érdemes lehet előre rögzíteni egy közgyűlésen, mit fognak venni, a későbbi viták elkerülése miatt.)

Inflációkövető nem magyar eurós állampapírok

Felmerül még a kérdés, hogyan tudnak a lakók minél kisebb fájdalommal eurót befizetni a számlára. Ennek egyik módja, ha a társasház eurós számlát nyit, amire forintot fizetnek be a lakók és a bank (igen kedvezőtlen árfolyamon) euróra váltja azt a beérkezés pillanatában.

Ennél talán okosabb, ha mindenki forintban fizet és egyösszegben váltják át azt euróra.

Én elvi akadályát nem látom az eurós megtakarításnak, de a buktatóit igen: vajon hányan lesznek egy 150 lakásos társasházban, akik őrjöngeni fognak, ha erősödik a forint vagy ha az alacsony kockázat ellenére mégis negatív lesz a hozam?

Mindenesetre a felvetés érdekes és megfontolandó, ha tovább romlik a forint, egyre több mindenkit fog is érdekelni.

Magyar euró?

Ha neked van szakmai hozzáfűznivalód, vagy tapasztalatod, esetleg tipped, nagyon kíváncsian várjuk a hozzászólásokban.

(Ami nagyon fontos! Eszébe ne jusson a társasháznak magánszámlát nyitni. Nekünk volt ilyen ügyünk a bankban. Egy hétlépcsőházas társasház sokallta a számlavezetési díjat és kevesellte a kamatokat, ezért kitalálták, hogy a három vezető nevére nyitnak egy közös magánszámlát. (Akkoriban még lehetett ilyet.) Okosan kifundálták, hogy csak közösen vehetnek fel róla pénzt, így biztos senki nem fog vele visszaélni.

Olcsóbb is volt a számla, jobb is volt a kamat, nagyon ravasznak érezték magukat, itt tartották a társasház pénzét.

Aztán az egyikük meghalt és az ő örököse örökölte a számlán lévő pénz harmadát, hiszen ez egy magánszámla volt. A bank szépen zárolta is az összeg harmadát és kifizette az örökösnek, aztán a társasház perelhetett, hogy bebizonyítsa, hogy az nem az elhunyt vagyona volt.

Szóval érdemes körüljárni a kérdést, de ne bármi áron akarjon a társasház euróban megtakarítani és befektetni.)

Share

40 hozzászólás

 • kurutty
  a magyar békát lassú tűzön főzik meg… tálalás hamarosan!
 • Giorgio
  Jól érzem, hogy már mindenki azon gondolkozik, hogy hogyan legyen euróban a pénze? Mi van, ha megjön a pénz az EU-tól és egy 360-as eurónál mindenki elkezdi átváltani a pénzét? Gondolom egy józan MNB még előtte helyes irányba terelné a forintot…
 • Miki
  diszkont kincstárjegyekhez: jelenleg 500eFt-os tételnél a leghamarabbi vásárolható 2022.08.17. A korábbiak elfogytak?
  Korábbi lejáratok esetén:
  “Sikertelen tranzakció!: Jelenleg nincs elegendő névérték, kérjük próbálja meg később.”
 • Látnokzsálya
  Nekem tök mindegy mi lesz és hogyan, csak ne a magyar emberekkel fizettessék meg!
  Tegnap is errr hívtam fel a figyelmet a CBA-ban, a pénztáros igazat adott nekem, sztornózta a blokkot, és mindent tavalyi áron adott aznap nekünk, magyaroknak.
  Köszönjük a megvédést! Hajrá magyarok! Hajrá, hajrá, előre!
 • V.A.Laki
  : En azon gondolkodom, hogyan legyen a penzem svajci frankban. En nem nezem ki az ECB-bol, hogy kepesek lesznek akar 2%-ig felemelni a kamatot zaros hataridon belul, mig Samu bacsi valoszinuleg jovo juniusra eleri az 5%-ot. Innentol kezdve az euro csak egy lesz a vesztes valutak kozul. Ugyanakkor nem konvertalnek mindent dollarba se, az egy dolog, hogy amerika “reseteli” jovore a gazdasagat, de maradjunk annyiban, hogy az eselyuk fifti-fifti. Az egy dolog, hogy oda aramlik a vilag osszes likvid tokeje, de hogy ott mi lesz majd a penzzel, az ma meg egy nyitott kerdes.

  Ugyhogy azt kene kitalalni, melyik orszag gazdasaga van olyan allapotban, hogy fogja tudni tartani a lepest Samu bacsival kozeptavon. Csak olyan helyek jutnak eszembe, mint Norvegia vagy Svajc (Nemetorszagnak szerintem eselye sincs).

 • Roy Batty
  Őszintén kérdezem, hogy te látsz erre reális esélyt, mert az elmúlt 1 évben nem sokszor fordult elő, hogy erősödött volna a forint.

  Aztán ki tudja lehet, hogy holnapra úgy megerősödik, hogy csuhaj…

 • expect
  A múltkori nagy kamatemelés is hogy megfogta a forintot 🙂 Világosan látszik, hogy a kamatemelés semmit nem ér jelen helyzetben, kár ezt ennyire áhítani, csak magunkat szúrjuk tökön ha a meglévő és a gyengülésért valóban felelős irdatlan gondok mellé még kreálunk is egyet a feleslegesen magas kamattal.

  Arról a nevetséges fél százalékpontról beszélsz a múlt hétről meg hogy végre összefésülték a hivatalos alapkamatot az egyhetes betéttel?

  Hónapok óta mondják az MNB-nek, hogy egy egyszeri 3 százalékpontos emelés többet érne, mint ez a sok fél százalékpontos bohóckodás.

  2003-ban és 2008-ban is 3 százalékponttal emelték az alapkamatot egyszerre. Nem is omlott össze a forint.

 • Bezárt Benzinkutas
  Úgy tűnik az MNB-nél nyári szabadságon vannak 🙂 Mindeközben 410 fosrint 1 CHF.
 • Darkosia

  Törökországban is pont így gondolta Erdogan kb. 1 éve. Most 80% az infláció. Nézz utána, tényleg.
  Szóval lehet te úgy érzed a kamatemelés hatástalan, mert a forint így is döglődik, de anélkül meg simán lenne 450 már most, és mint a repülő nehéz kő, ki tudja hol áll meg… persze a 450-et így is elérjük, de nem mindegy holnap vagy 1-2 év múlva, meg nem mindegy 1-2 év múlva a 450-et vagy az 550-et érjük el, stb.
 • Darkosia

  Persze abban igazad van, hogy vannak gondok bőven, és azokat a kamatemelés nem fogja megoldani. De azokat a kamat szinten tartása se oldaná meg, és kapnánk még nagyobb pénzromlást is a nyakunkba. De itt az elmúlt 100 év legjobb 10 éve után már olyan megoldás nincs, hogy ne ömlene mindenfele a szar. Szóval én se számítók jóra, csak azzal nem értek egyet az alapkamat szinten tartása lenne a jobb.
 • Giorgio
  Olyat is mondanak, hogy már nem dollárban meg euróban, hanem unciában (aranyban) kell mérni az embernek a vagyonát. Viszont nem gondolom, hogy 1 körben inflálják el az adósságot.

  Van egy olyan forgatókönyv, hogy megkapjuk az EU-tól a pénzt és az MNB legalább 0%-os reál kamatot ad a pénzünkért. Ebben az esetben látok rá esélyt. A Surányi szerint egy más fajta fiskális és monetáris politikával simán lehetne 340 az euró.

 • Skip
  Mondja valaki, hogy nem működnek a szankciók.
  Ahogy tönkre tudják tenni az oroszokat úgy tönkre tudnak minket is tenni EU-n belül. Még ha ezek a szankciók (részben) nem látványosan hirdetett tevékenységek.
  Pénzek megvonása.
  Kizárás ahonnan csak lehet.
  Forint árfolyam bedöntése.
  stb.
  Egyetlen probléma, hogy meg is érdemeljük ezeket a “szankciókat” a kedves vezetőinknek hála. Ha egy céget vezetnének így már rég munkanélküli lenne az összes management tag. (vagy börtönben ülne.)
  Mindenki akinek nagyobb az IQ-ja, mint a cipő mérete az látja, hogy baj van. A többieknek meg mehet a krumpli.
 • KommentElek
  408,52 Ft.
  Előre megyünk, nem hátra.
  Hogy miért nem dobáltam el minden állampapíromat tavasszal?! Sejthető volt, hogy a forint gyengítés lesz a céljuk továbbra is.
 • PapaAlpha
  Mikor fogják zárolni a bankszámláinkat és a MÁK számlákat? Van még értelme számlapénzt tartani, vagy csak készpénzt inkább?
 • Sebaj Tóbiás
  Lassan a dollár is 400 lesz.
  Sajnálom azokat akiket beetettek az állam papírral..
 • KommentElek
  Begyorsuló szakasz van, mindjárt 410.
  Hihetelen.
  MNB és a Fidesz csendben.
 • gaborr
  A forint árfolyamát látva, minden bizonnyal hamarosan hallhatunk egy sajtónyilatkoztatot, hogy spekulános támadást indítottak a forint ellen, minden bizonnyal élükön Soros György! Tehát nincs miért aggódni, mióta az oroszok a spájzban vannak.
 • beetle
  A PEMÁP-pal járhattál jól, ha még jó árfolyamon váltottál és a korábbi, magasabb kamatú sorozatból vettél. Bár nekem is van még PMÁP-om, bánom, hogy nem törtem fel még februárban és váltottam át (pedig terveztem, nyúl voltam).
 • WhimsicalWrongdoer
  Nem meglepő ez az egész, hiszen sokat tett a magyar kormány azért, hogy romoljon a szarint vásárlóértéke.

  Kaptunk fasza kis inflációbomba minimumbér emelést, annak ellenére, hogy a nem-marxista közgazdászok (azaz a nem teljesen fogyatékosak) tudják jól, hogy ez ilyen hatással jár.
  Kaptunk jó kis hatósági árakat. Arról is tudjuk jól, hogy szétrohasztja a gazdaságot
  Kaptunk jó kis extra adókat, pénzosztogatást, Zöld hitelt, csokot, meg miegymást.

  De legalább sok alacsony IQjú paraszt szavazatát megkapta a kormány.
  Persze az eset humora az, hogy az ellenzék mindezt meglépte volna, és még tovább rontott volna a helyzeten egyéb hülyeségekkel.

 • porthosz

  Szerintem örülj hogy még egyik sem szólalt meg. Ha a bárki megszólal az mnb-ből vagy a kormányból, garantált hogy hétvégére meglesz a 450-es euró is.

 • jami
  Szerintem válságstáb van, csak épp most nem fog működni a brüsszel/háború/gyurcsány/soros, mert a szellemileg közepesen hátrányosak is mennek horvátba’ és érzik, hogy valami nagyon nincs rendben. Ráadásul azt látják majd a határon túl, hogy nem üresek a polcok…
  Más a kognitív disszonancia íze, amíg azt érzik, hogy ők is jól jártak (saját Kádár-kocka), mint amikor azt érzik a bőrükön, hogy a románok is gazdagabbak…
 • komoly a baj
  a lakosságot bepánikoltatni hogy a fizuból vegyen azonnal eurót / frankot stb az további nyomás alá helyezi az árfolyamot.

  hihetetlen látni h a 400-as árfolyam immáron stabil támasz, amely alá megérkezett a dollár is.

  A tőke ma az EU őszi összeomlását kezdte el árazni, menekülnek a nagyok dollárba és részben frankba. Minden más esik.

  Weber néppártiként (=lol szégyen ez a kvázi rekviráló komcsi) azt pedzegette tegnap még ma, h közös energiapolitika kell aka mindenki adja oda a nyugatiaknak a gázát. Ebben az a vicces h a nyugati országok mind legalább 50%-on állnak a tározókkal. Mi szolid 40…A németek 62%

 • lakásárcsökkenés2022
  Ahogy bevezették a “háborús infláció” fogalmát, úgy fogják a “háborús forintgyengülés” fogalmát is harsogni. Vagyis az ukrán vezetés hibás a gyenge forintért, mert nem hajlandóak békét kötni a jámbor orosz diktátorral.

  Érdekes lesz látni, hogy mit fognak kezdeni az ársapkás üzemanyagárakkal, mert a valós ár az egyre feljebb megy az inflációnak és a gyenge forintnak köszönhetően, most már 800 forint körül van. Egyszer el kell engedni a dolgot.

 • KommentElek
  Ez a bajom nekem is, hogy nem váltottam vissza az összes PMÁP-ot.
  Most meg nézhetem, hogy a 6,6%-os alamizsna kamat mellett elfüstöl, de még mindig jobb, mintha a nyomorult MÁP Pluszban lenne.
  Vajon hol lehet az a szint, amikor az emberek elkezdik eldobálni a PMÁP-ot is? Ilyen gyors ütemű gyengülés mellett nekem is eszembe jutott, hogy dobni kellene egy részét.
  Most 409. Ha így haladunk, nincs messze a 450-500 (év végére akár meg is lehet).
  Ha lesz EU-val megegyezés, mennyit jöhetne onnan vissza?! Szvsz kb. 40 Ft-nál nem többet.
  Következő visszapattanásnál váltok, mint a katonatiszt, lennie kellene visszatesztnek.
 • euró/dollár
  Azon gondolkozok van -e még értelme ezen az árfolyamon átváltanom most a pénzem euróba vagy dollárba. Eredetileg a diverzifikálás jó ötletnek tűnt, a pénz egy nagyobb része euróban van befektetve, kis része amerikai részvényekben, de közel a fele viszont még mindig forint állampapírban. Ezt utólag dobni kellett volna…
 • euró/dollár
  Azon gondolkozok van -e még értelme ezen az árfolyamon átváltanom most a pénzem euróba vagy dollárba. Eredetileg a diverzifikálás jó ötletnek tűnt, a pénz egy nagyobb része euróban van befektetve, kis része amerikai részvényekben, de közel a fele viszont még mindig PMÁP-ban. Ezt utólag dobni kellett volna…
 • Lui
  Azt mondjátok meg gyorsan, hogy miként lehet több Misi HUF-ot gyorsan átváltani EUR-ra, hol érdemes?
  Wise és társai nem játszik, nem bízom benne, lassan két hete nem érkezik be a kezdő befizetésem a számlanyitás után.

  Másik kérdés, ha a banknál nyitok egy EUR számlát, és oda átpakolom, akkor azt hogy célszerű? Erste ad valami kedvezményes árfolyamot? És ha oda vissza pakolgatom kell valami adót fizetni? Hogy van ez?

  Köszönöm!!!!

 • Ers

  Bocs ha lassan válaszoltunk, közben elinflálódtál….
  Esetleg ha a bankodban kérdezgetnél? Mi is ötletelhetünk persze ha azt szeretnéd.
  Szerntem például van az erstében kedvezményed.
 • András

  Erstés vagyok, prémium bankár azt mondta, ha szükségem lesz rá néhány milliónál már tud kedvezményes árfolyamot adni. Fizum nagyobbik felét euróban kapom, úgyhogy eddig nem volt rá szükségem. Azt sem tudom, hogy normál számlánál is működik-e a dolog, de egy telefont megér szerintem.

 • Csinolina

  Rafi ingyen vezeti a devizás számlákat, nem kell lakossági hozzá. A beérkezô pénzért nem kell fizetni, CHF-t is ingyen tudtam rá utalni
  Ha nem kell Revo/Wise, akkor fizesd meg az árakat egy banknál, más út nem igen lesz olcsón
 • naa
  A lakossag elkezdi mindenaron eladni a forintot, tarsashazi szamla, agyam eldobom, ez jo kontraindikator, lehet, hogy erosodni fog a forint legalabb atmenetileg… ?
 • Sebaj Tóbiás
  Azért az is mindent elmond, hogy most akarnak sokan eurót venni, pont egy nagy huf esés után. Pont fordítva kellene..
  A pánik rossz tanácsadó.
 • Pampalini
  Ha valakinek van konkrét tapasztalata, írja már meg legyen szíves, hogy konkrétan hogyan, milyen számlán, milyen állampapírt tarthat a társasház. Eddig 2 közös képviselőt kérdeztem: mind azt mondta, hogy olyat nem lehet.

  allamkincstar.gov.hu/files/%C3%81llampap%C3%ADr%20forgalmaz%C3%A1s/Befektet%C3%A9s/2022/3a.%20sz%C3%A1m%C3%BA%20f%C3%BCggel%C3%A9k%20-%20Sz%C3%A1mlavezet%C3%A9shez%20sz%C3%BCks%C3%A9ges%20okiratok%20szervezet%20eset%C3%A9n.pdf

  Második oldal alja: társasházak is nyithatnak számlát.

  Szóval be kell menni és megnyitják a számlát.

  Amit nem vehetnek (szerintem): lakossági állampapírok, mint Pmáp, stb.

  Amit vehetnek: minden más: diszkontkincstárjegy, államkötvény, egyéb.

 • Copywriter
  Ha 350 Ft-nál euróra váltottam volna a pénzem, most majdnem 4000 euróval több pénzem lenne a bevándorlási hivatalnak prezentálni a megélhetést. Mondtam is ma faternek, hogy engem a g.ci Orbán 4000 euróval megrabolt, de nem értette.

  Azon is összevitatkoztunk, hogy Magyarországon azért nem olyan rossz az orvosi ellátás. A volt magyar szomszédom épp ma mesélte, hogy ő Ausztriában dolgozik, és itt a TB-je. Ágyéksérvre gyanakodott, írt emailt az osztrák háziorvosának, az küldte másnapra a beutalót Oberwartba röntgenre meg MR-re vagy CT-re. Nem tudom melyikre, nekem mindegyik orvosi gép. Eközben anyós 7 darab törött bordával pont 7 órát várt Szolnokon a sürgősségin, ahol kiderült, hogy 2 kissé elmozdult, de menjen haza a háziorvoshoz. Rokon 2 hónap után megkapta a leletet, tüdőrákos, eddig kétszer halasztották a kemó startot. Mama is rákos, de őt hazaküldték, mert már öreg, és nem kezelik.

 • ht
  A temanal maradva, szerintem hatalmas plusz munkat jelentene megertetni az atlag lakoval, hogy ez ugyan miert is jo, es egyszeruen nem erne meg ezzel foglalkozni. Nem tudsz jot tenni olyanokkal, akik nem hagyjak. Akik orulnek annak ha minden hatosagi aras, rezsicsokkentett stb, azzal azert nem kis kihivas lenne megertetni ennek a mukodeset / elonyeit. Gondolom forintban lenne fixalva a havi befizetendo osszeg, amit igy bizonyos gyakorisaggal utana kene igazitani (pl felevente). Mert forditva kb eselytelennek latom (fix eur osszeg, es havonta valtozo, leginkabb novekvo osszeggel).

  De ha volt mar errol szo a kozgyulesen es legalabb erdeklodoek az emberek, akkor lehet erdemes vele foglakozni. Mert okes, hogy a kepviselo szerint jo (es valoban lehet az), ha tul sok akadalyba utkozik a lakokkal.

 • mondtam már, hogy költözünk?
  Az a mai 70e € is jól jön, nem?
 • Nyomd a gazt!
  en pont ezert irtam a MAK-nak (mert a kkepviselonk hozzanemerto kontar es o is pont azt mondta hogy nem lehet) es ok gyorsan es keszsegesen valaszotlak mailben. Roviden: LEHET. Ertekpapirnyilvantartasi szamlat kell nyitni. Hatályos Befektetési Szolgáltatatási Üzletszabályzat 3 a. számú függeléke tartalmazza a számlanyitáshoz szükséges okiratok listáját szervezetek (pl. társasházak) esetében.
  allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/befektetesi_szolgaltatasi_uzletszabalyzat_/722/
  PEMAP, MAP+ meg hasonlo lakossagi allampapirokat nem vehet, de Diszkont kincstarjegyet es allamkotvenyeket igen! Ugyanugy ingyenes a szlavezetes meg a tobbi mint a lakossagi resznel. Lehet tobb alairo is hogy biztonsagosabb legyen a TH-nak.
  Hozzateszem banknal is lehet ertekpapirszamlaja a tarsashaznak es ott is vehet DK meg AK-t es meg sok mast is, csak ott sok az egyeb koltseg
 • tíbor
  Folyamatosan váltom a forintot Euróra év eleje óta Wise-on. Az ott összegyűlt nagyobb összeget biztonságos vihar előtt ott tartani? Vagy nyissak itthon devizaszámlát? Esetleg PEMÁP a maga 0.25%-ával, pláne, ha még esetleg vissza sem fogom tudni váltani?
 • Imre
  A Wise-on hogyan lehet a forintot Euróra váltani? Eleve úgy töltöm fel az eurós számlára kártyával mondjuk? Mert arra nem jöttem rá, hogy ha a forintszámlámon van a pénz, mármint a Wise forintszámlán, hogyan tudom áttenni eurósba, szintén a Wise-n belül.
 • tíbor
  Ha van forintos és eurós számla a Wise-on, akkor a forint számlát megnyitva lehet váltást indítani, aztán már csak ki kell választni, hogy EUR-ba szeretnéd.