Eurós társasházi felújítási alap és megtakarítás?

2022-07-05
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Ádám közös képviselő egy soklakásos társasházban és az újabb rekordgyenge forint miatt felmerült bennük a gondolat, hogy inkább euróban takarítanának meg, mert mire összegyűlik a pénz a felújításra, már semmit nem fog érni a forintjuk.

A forintos megtakarításukat már átvitték az Államkincstárhoz, így az eddigi nulla százalékos banki kamat helyett már legalább 6,8%-ot kapnak. (Ez a lehetőség cégeknek is fennáll, csak kevesen élnek vele, pedig érdemes lenne törődni néhány tízmillióval is ilyen infláció mellett, akár csak néhány hónapra is venni diszkontkincstárjegyet a pénzből.) Csak sajnos az építőanyagok ára ennek a kamatnak a többszörösével drágul, többek között a haldokló forintárfolyam miatt is, így a 6,8%-os kamat is csak sebtapasz.

Hogyan tarts sok pénzt a (céges) bankszámládon?

(Mondtam már, hogy újabb rekordot ünneplünk ma, már 405 406 407 408 409 forint felett van az euró? Ennek ellenére a kormány és jegybank továbbra is a stratégiai nyugalom állapotában tartja magát és keresztbe tett ujjakkal a köldöküket nézve, szájuk szélét rágva remélik, hogy valamitől csak erősödni fog a forint. Ha halottnak tettetik magukat, majd csak elmúlik a probléma magától. A jegybanktól egy vérszegény fél százalékpontos heti betéti kamatemelésre futotta a múlt héten, a kormány még ennyit sem csinált. Ez az igazi stratégiai nyugalom, mondhatni irigylésre méltó ez a sztoikus hozzáállás.)

Kérdezte, van-e valami lehetőség arra, hogy a társasház euróban takarítsa meg a felújítási alapot.

Nem vagyok jogász, ezért csak a gondolataimat tudom leírni erről és nagyon megköszönjük, ha valaki, akinek ez a szakmája, ezt megerősíti vagy cáfolja.

A társasházi törvény nem teszi kötelezővé a felújítási alap képzését, bár régebben ennek megléte feltétele volt sok állami támogatáshoz, mint panelprogram és hasonlóak. (Nem tudom, ez azóta változott-e? Igaz, most pillanatnyilag nincsenek is ilyen programok tudtommal.)

Így nem látom akadályát, ha a szevezeti-mükődési szabályzatban ezt leírja a társasház, hogy a megtakarítást euróban tartsák. (De mindenképp beszélj egy jogásszal és egy könyvelővel, mielőtt a társasház minden pénzét átrakod euróba.)

Mivel a társasház nem vehet eurós prémium állampapírt (de más állampapírokat igen, mint fentebb is írtam), ezért értékpapírszámlát kellene nyitni egy jónevű, nem csak online létező brókercégnél és ott lehetne venni kisebb kockázatú eurós értékpapírokat, például inflációkövető európai államkötvényeket. (De legyenek tisztában ennek a kockázatával, mind az árfolyam, mind a hozam tekintetében és úgy gondolom, érdemes lehet előre rögzíteni egy közgyűlésen, mit fognak venni, a későbbi viták elkerülése miatt.)

Inflációkövető nem magyar eurós állampapírok

Felmerül még a kérdés, hogyan tudnak a lakók minél kisebb fájdalommal eurót befizetni a számlára. Ennek egyik módja, ha a társasház eurós számlát nyit, amire forintot fizetnek be a lakók és a bank (igen kedvezőtlen árfolyamon) euróra váltja azt a beérkezés pillanatában.

Ennél talán okosabb, ha mindenki forintban fizet és egyösszegben váltják át azt euróra.

Én elvi akadályát nem látom az eurós megtakarításnak, de a buktatóit igen: vajon hányan lesznek egy 150 lakásos társasházban, akik őrjöngeni fognak, ha erősödik a forint vagy ha az alacsony kockázat ellenére mégis negatív lesz a hozam?

Mindenesetre a felvetés érdekes és megfontolandó, ha tovább romlik a forint, egyre több mindenkit fog is érdekelni.

Magyar euró?

Ha neked van szakmai hozzáfűznivalód, vagy tapasztalatod, esetleg tipped, nagyon kíváncsian várjuk a hozzászólásokban.

(Ami nagyon fontos! Eszébe ne jusson a társasháznak magánszámlát nyitni. Nekünk volt ilyen ügyünk a bankban. Egy hétlépcsőházas társasház sokallta a számlavezetési díjat és kevesellte a kamatokat, ezért kitalálták, hogy a három vezető nevére nyitnak egy közös magánszámlát. (Akkoriban még lehetett ilyet.) Okosan kifundálták, hogy csak közösen vehetnek fel róla pénzt, így biztos senki nem fog vele visszaélni.

Olcsóbb is volt a számla, jobb is volt a kamat, nagyon ravasznak érezték magukat, itt tartották a társasház pénzét.

Aztán az egyikük meghalt és az ő örököse örökölte a számlán lévő pénz harmadát, hiszen ez egy magánszámla volt. A bank szépen zárolta is az összeg harmadát és kifizette az örökösnek, aztán a társasház perelhetett, hogy bebizonyítsa, hogy az nem az elhunyt vagyona volt.

Szóval érdemes körüljárni a kérdést, de ne bármi áron akarjon a társasház euróban megtakarítani és befektetni.)

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram