Heti hírek

Az Unió megszavazta “a javításhoz való jog” alapján, hogy hamarosan (amint sikerül kidolgozni a részleteket) megjelenjen minden elektronikai terméken egy pontszám, mennyire javítható az adott eszköz. Talán már jövő év vége felé feltűnhetnek ezek az értékek az elektronikai eszközökön.

Nem meglepő módon az idei online Black Friday minden eddigi rekordot megdöntött (kivéve a tavalyi Cyber Mondayt, ami idén holnap lesz) az USA-ban is, közel 22%-kal többet költöttek az emberek online pénteken, mint tavaly ilyenkor, mintegy 9 milliárd dollár értékben. A holnapi nap is új rekord lesz várhatóan, akár 35%-kal is nőhet a kereslet a tavalyi összegekhez képest.

Ezzel szemben várhatóan 19 millió ember fogja elveszíteni a lakhatását, amikor év végén kifut a kilakoltatási moratórium az Egyesült Államokban, ahogy további 12 millió ember is várhatóan elveszíti a munkanélküli segélyét karácsony után. Cikk.

Újra emelkedett az újonnan munkanélküli-segélyt kérők száma a múlt héten az Egyesült Államokban, a múlt héten 778 ezren kérték a segélyt, ami a legnagyobb érték az elmúlt öt hétben. A hivatalos munkanélküliek aránya 4,1%-ra csökkent, azonban sokan már nem jogosultak munkanélküli ellátásra, így az érték egyre kevesebbet számít. Az összes, valamilyen állami munkanélküli segélyt kapó személyek száma 20,45 millió, ami 135 ezres emelkedést jelent a múlt hét óta. 2019 novemberében ugyanez az érték nem érte el a másfél milliót sem.

De a lényeg, hogy a tőzsde tovább tudott emelkedni, a Dow újabb rekordot döntött és átlépte a bűvös 30 ezer pontot.

India szinte egyedüliként a nagy gazdaságok sorában, a második negyedév után a harmadikban is komoly gazdasági visszaeséssel szembesült és várhatóan az indiai gazdaság lesz a legnagyobb vesztese a világjárványnak, 10% feletti éves gazdasági visszaeséssel. Mivel már a második negyedév is gazdasági visszaesésben telt, India most már technikai értelemben is recesszióba került, erre nem volt példa a függetlensége, 1947 óta.

Az egykori gyarmatosítója, Nagy-Britannia sincs jobb helyzetben, a járvány és a brexit együtt rendesen betett az országnak, az elmúlt 300 év legrosszabb éve lesz gazdaságilag 2020. Közben az adósságállománya is a GDP 100%-a fölé nőtt, ami a bő háromszorosa a kétezres évek elején mért értéknek.

A Disney újabb 32 ezer ember elbocsátását jelentette be. 2019-ben még 223 ezer munkavállalója volt, de a lezárások miatt további embereket kell elküldenie.

A német export-kilátások sem túl jók az újabb lezárások miatt, újra negatívba fordult az ifo index. (Bár szerencsére még messze a tavaszi állapot.)

Az MNB folytatta az állampapír-felvásárlást, vagyis a magyar QE-t, május óta már 800 milliárd forintért vett magyar állampapírt, ezért a limitet is feljebb tolták ezer milliárdról kétezer milliárd forintra.

Sokan várták a gazdaságvédelmi operatív törzs bejelentését a héten, de a legvégén semmit nem mondtak, aminek komoly súlya lenne. Amire sokan várnak évek óta, hogy korlátozzák az egy összegben készpénzben kifizethető összegeket, hogy 80 milliós ingatlanokat ne készpénzben fizessenek ki a vevők. Ebből sem lett semmi, ahogy a tranzakciós adó (viccesen illetéknek hívják hivatalosan) kivezetése sem került napirendre, pedig ez a legnagyobb akadálya a készpénz visszaszorításának.

Varga Mihály egy interjúban jövőre 1.700 milliárd forint adókieséssel számol a válság miatt és elképzelhetőnek tartja, hogy az agrártámogatáson kívül más uniós támogatás nem fog jönni az országba, ez 2.500 milliárd forintnyi összeget jelent, ami durván a jövőre tervezett költségvetés 11%-a körül van.

Uniós előírások miatt 2023-tól várhatóan betétesek lesznek az üdítős csomagolások, itt a törvénytervezet108. oldaltól a magyarázat.

Kivonul az Aegon többek között a magyar piacról is, ahol a harmadik legnagyobb biztosító volt, a Vienna Insurence vette meg a magyar üzletrészét.

Share

83 hozzászólás

 • Petya
  12 napnál még elhitetheted magaddal, de ez 12 hétre ugyanúgy igaz, ott már kevésbé mondhatod, hogy a későbbi pénz neked ugyanannyit ér. A banki költség lényegtelen, a 12 héttel korábban kapott kápé is többet ér, mint a 12 héttel későbbi.
 • -nb-
  OFF
  A kistermelés, mint rózsaszín ködös bölcsész álmodozás:
  Mondjuk egy családot 5 hektár lát el, a folyó rezsit is beleértve.
  Ehhez kell min. 20 milliós géppark, 10 éves amortizációval (optimista!) ez évi 2 millió.
  Miből mennyit termeljen/adjon el, hogy ez meglegyen? Ha mondjuk a krumpli kilóján 50Ft a haszon, akkor ez 4Tonna krumpli, mondjuk 1 hektár, ezzel az önnfertartás 20%-ot esett! Hol lesz tárolva? Épületek, plusz tőke + amortizáció. Kell krumpliszedő gép, még tovább nő az amortizáció és a tőkeigény.
  Nemmondom, hogy lehetetlen, de rohadt nagy tőkeigény van rá és kell alkalmazott is. A költségek miatt mindjárt 10 hektárnál járunk, a géppark még nő egy kicsit, gazdasági épületek, stb.
  És évi 1 év munka, talán heti egy nap szabad szezonon kívül.
  Bevállanád, ha valaki kölcsönadná a tőkét 2%-os reálhozamra?
  Ha van pénzed és kedved, akkor jó hobbi, de nem megélhetés!
  szerintem
  /OFF
 • Kamionsofőr

  A hozzászólásod egy paradoxon volt. Egy olyan számítástechnikai eszközön (asztali gépen, laptopon, tableten, okostelefonon, akármin) gépelted be, amit egyetlen családi vállalkozás, kis cég se tudna előállítani.

 • usespanner
  India nem tud átállni a digitális oktatásra-munkavégzésre és nincs senkinek kocsija.

  Ha szolgaian lemásolják a jóléti Nagy-Britannia válságkezelését, az pont nem fog működni.

  Egy olyan járvány okán, aminek a hatásai alig látszanak a halálozási statisztikán, mert eleve kevés a 70 éven felüliek számaránya, fölösleges a tömegközlekedés leállítása+ kijárási tilalom.

  – – –

  COVID UPDATE (hátha segítek valakinek): ha teljesen fittek vagytok, de alig észrevehetően kapar(száraz) a torkotok, ivásra teljesen elmúlik, de este visszatér az érzés, akkor jó eséllyel koronásak vagytok.
  (Pont az volt a furcsa, hogy semmi levertség-fáradtság, mint egy átlag torokfájásnál).

 • Tibor
  Ha már ennyit beszéltetek róla tudja valaki hol lehet biztonságosan bitcoin venni??
  Gondoltam egy kis játszó összeggel beszállnék. Köszi.
 • Zabalint

  Azokat a mezőgazdasági gépeket gépgyártó multik fejlesztik, gyártják, kis helyi gazdaságokkal meg sem valósulhattak volna. A mezőgazdaság kis gazdasági méretnél kevésbé hatékony, amit tovább ront, ha erőltetik a biogazdaságot, továbbra is tiltják a GMO-t (amihez megint komoly kutatások, fejlesztések kellenek, amiket a modelled szintén nem old meg), valamint az is, hogy egy ilyen modellben olyan növényeket is helyben termelnének, amelyeknek valamivel hidegebb vagy melegebb éghajlaton jobb a termésátlaga.
  A rosszabb hatékonyság pedig nagyobb földterületet igényel, ez pedig kevesebb erdőt, nagyobb ökológiaia lábnyomot jelent.

  A piaci verseny pedig országok szintjén nem win-lose szituáció, ezért nem stimmel a futóversenyes hasonlatod.

  Amúgya modelled Magyarország elmaradott részein “működik”, javaslok egy tanulmányutat.

 • Zabalint

  Meg eleve nem lennének azok agépek, ha az egész világon így működne a gazdaság, hiszen a gépek fejlesztését, gyártását is helyi szinten kellene megoldani. Magát a műszaki értelmiséget sem tudná kitermelni egy ilyen rendszer, mivel a legtöbb embernek eleve adott lenne az életútja a helyi gazdaságban, hiába lenne eszes gyerek. És akkor ugye orvosi ellátás is kellene, és nem csak úgy, hogy lenne egy orvos a faluban, akit felküldtek anno a szülei a városba, ahol elvégezte az egyetemet, majd lelkesen visszajött a szülőfalujaba, hanem súlyponti kórhazak, klinikák, gyógyszerkutatas, gyógyszergyárak. Romantikus elképzelések vannak az ilyen világról, de valójában ugynaz lenne, mint egykor, a legtöbb gyerek meg sem élné a felnőttkort.
 • Zabalint

  “ha teljesen fittek vagytok, de alig észrevehetően kapar(száraz) a torkotok, ivásra teljesen elmúlik, de este visszatér az érzés, akkor jó eséllyel koronásak vagytok.”

  Ez bármely enyhe dehidratáltságra igaz, úgyhogy örülök, hogy hipochondriára hajlamos feleségem ezt nem olvassa.

 • V.A.Laki
  Azt a reszet en ertem, hogy kapitalizmus nelkul ilyen tempoju fejlodes elkepzelhetetlen lenne. A google komplett mondatokat megert, az apple uj M1 processzora ijeszto benchmarkokat produkal, durva genetikai betegsegekre is vannak (gyakorlatilag megfizethetetlenul draga) terapiak es nehany even belul meg a magas homersekletu szupravezeto is osszejohet. Lovasz Laszlo irta egyszer valahol, hogy az emberiseg matematikai tudasa jelenleg 8 evente megduplazodik!

  Abban viszont egyetertek -el, hogy ez lassan olyan, mint a rossz sci-fi filmekben lathato sotet jovo. Az indiaban meghalt milliok meg az amerikaban munkanelkulive valt tizmilliok is csak udvrivalgast valtanak ki, vegre van mit automatizalni, van munkajuk a mernokoknek, szarnyalhat a tozsde. Aki ezt azzal reagalja le, hogy fejlodes lathatatlan keze majd spontan mindent megold, az szerintem nagyon naiv.

 • nyugi van

  Tudod, hogy hogyan működik a bitcoin alap szinten?
  Tudsz magadnak biztonságosan saját címet generálni? (Offline gépen.)
  Tudod, hogy hogyan mentsd el a privát kulcsot, hogy visszaállítható legyen?

  Mert ugye váltón nem tartjuk, mert azt bármikor feltörhetik és buktad. És akkor majd jön a sírás, hogy megint feltörték a bitcoint, pedig azt soha nem törték még fel. Csak az a tiéd, ami nálad van és nem a váltón.

  Ha ezekkel megvagy, akkor a Bitstampet javaslom, de a Krakenre, Binancere és Coinbase Pro-ra is szokták mondani, hogy biztonságos, de ezekkel nincs tapasztalatom.

 • matetoth

  szerintem olyat erőltetsz a dolog mögé, ami nincs. Azért akarod megkapni minél hamarabb a pénzt, mert akkor már kontrollod van felette, nemcsak jogilag a tied, hanem valójában is.
  Szóval igazad van, jelenleg többet ér a mai pénz, mint a holnapi, de ez “csak” kialakult / ezek maradtak fenn, de nem ez az okozata, hogy szeretnéd hamar megkapni a pénzed.
 • treil
  Nem céhek visszaállításáról beszéltem azért. Nagyvállalatok nyilván kellenek mert nem lehet garázsban mikroprocesszort gyártani. Multikról volt szó elsősorban akik előszeretettel terjeszkednek elmaradottabb régiókba (mint Mo.) az olcsó munkaerő és fogyasztói piac jegyében, de semmilyen hozzáadott értéket nem követelnek, leginkább összeszerelés és üzletlánc hálózatok. Amely területen egy hazai vállalat hála az 50 cocializmusnak és a rendszerváltás folyamatának nagyjából labdába sem rúghat. Persze van beszállítói kkv, ami a multi lélegeztetőgépen működik, ha holnap eltépnék a szerződést le is húzhatná a rolót.
  Nekem nincs ínyemre ez a helyzet hogy bármikor kiexportálhatják a gyártást ha már sokalják az itteni béreket. Teljes kiszolgáltatottság, Csak az Audi és Merci valamiért csomagolna vajon mennyivel zuhanna meg a gazdaságunk?
 • nyugi van

  Na ez azért nem így van. Most sorolhatnék neked egy csomó példát az inflációtól kezdve a különböző befektetések hozamain keresztül, de csak egy egyszerűen elérhető “befektetést” hozok fel példának:
  Ha megkapod a fizetésed, veszel belőle mondjuk MÁP Pluszt, akkor annál a 24. naptól(*) már pluszban jössz ki, még a kamatforduló előtti feltörésnek a büntetésével együtt is. Tehát a mai 1000 Ft többet ér, mint a későbbi. Az más dolog, ha te csak hagyod a bankszámládon a pénzt és nem csinálsz vele semmit.
  (* 24 nap + a jegyzés és a kibocsátás között eltelt idő, ami azt hiszem, hogy 3 és 10 nap között mozog, attól függ, hogy a hét melyik napján veszed.)

  Hmmm. Most így belegondolva, az egyéb befektetéseim mellett több havi bevételem ül csak simán a számlámon. Ezzel 1 millió Ft-onként napi majdnem 100 Ft-ot bukok már az első hónapokban is. Lehet, hogy én is hülye vagyok.

 • tumpara
  matetoth: azért nem mindegy, hogy ma kapsz 5 milliárdot, vagy 1 év múlva, esetleg 10. Ugyanis az időd fogy, az egyetlen dolog a világon, amit nem tudsz pótolni. Így csak később tudod elkölteni, élvezni az életet vagy jobbá tenni vele a világot. Vagyis a most kapott pénz többet ér, mint a későbbi, ezt fejezi ki számokban a pénzre számított kamat.
 • Ekvi
  – zerohedge.com

  Egy évi olvasás után bunkert fogsz építeni, aranyrudakat fogsz elásni a kertben, babkonzerveket fogsz bespájzolni és meglesz a fegyverviselési engedélyed is… De tájékozott leszel 😉

 • csizkek
  “zerohedge.com” Hat a zerohedgetol az ember egy ido utan eret vag magan:)
  En most a Barron-t olvasgatom.

  Kerdes a kommentszekciohoz:) Ti hol tajekozodtok befektetesi/tozsdei temaban? (Kiszamolon kivul) Honnan jonnek pl. a kulonbozo reszvenyotletek etc. Annyi adatot kell/kellene feldolgozni jol atgondolt egyedi reszvenyek vasarlasahoz, hogy az csak ugy manualisan nem megy.

 • Petya
  Ha csak be akarod rakni a párnacihába a pénzt, és 2035. május 42-én elővenni, akkor neked tényleg mindegy, hogy mikor kapod kézhez, sőt, számodra a legjobb, ha 2035. május 41-én kapod meg. Ha viszont fogyasztani akarsz belőle, vagy befektetni, akkor annál értékesebb számodra a 100 000 forint, minél előbb kapod meg. Pont ez volt az alapvetésem: ha a pénznek a fizetési eszköz funkcióját tartjuk a fő funkciónak, akkor abból egyértelműen következik, hogy inflálódni fog.(Ha a pénzből befektetést vásárolsz, az is a fizetési eszköz funkciót jelenti, mert nem magát a pénzt halmozod fel.) Ha pedig inflálódik, akkor nincs értelme felhalmozni, tehát a fizetési eszköz funkció gyengíti a felhalmozási eszköz funkciót, és fordítva: ne fizess egy pizzáért Bitcoinban (aranyban, veterán autóban, műkincsben, bármiben), ha arra számítasz, hogy azok értéke nőni fog, vagy legalább szinten marad.
 • matetoth
  @nyugi-van
  nem olvastátok az eredeti kommentjét -nak. Ott valami olyasmit mondott, hogy az infláció kötelező, mert a ragaszkodsz, hogy a munkáltató 10-én fizessen, ezért a mai pénz többet ér. Csak annyit mondtam, hogy fordítva ül a lovon, ma éppen van infláció, de ha defláció lenne (tehát a holnapi pénz többet érne – pl a banki díjat a bent tartott összegre számolnák rá), akkor nem sietnél annyira ma megkapni a pénzt. Szóval az ok-okozat fordított, mint amit mondott.
 • Richmond

  Nekem Coinbase van, teljesen jól működött
  Mondjuk most már lassan egy éve nem foglalkozom vele, tavaly játszottam kicsit a BTC/ETH-el.
 • Petya
  Defláció esetén nem kérnéd a pénzt most, hanem csak később??? Abban meg mi a logika? Ha ma kérnéd a 100 000 forintot (amiből mondjuk 100 l tejfölt tudnál venni), és betennéd a párnacihába, hogy majd 2 hónap múlva vegyél belőle 120 l tejfölt, annál miért lenne jobb, ha két hónap múlva kérnéd a 100 000 forintot, hogy vehess belőle 120 l tejfölt? (Utóbbinál viszont ugyanúgy fennáll az általad említett kockázat, hogy végül nem kapsz egy fillért sem.) A defláció csak azt eredményezné, hogy nem költenéd el a pénzt, amit ma megkapsz, mert tudod, hogy két hónap múlva többet ér. De két hónap múlva sem lenne érdemes elköltened, mert négy hónap múlva még többet érne. És innentől kezdve a pénz nem működne fizetési eszközként. Mindenki elrakná, mint anno az “ezüst” 200-asokat. Csak akkor lenne igazad, ha a pénz valami (fizikailag) romlandó dolog lenne.
 • Petya
  Kevés a karakter, tehát folytatom: A bankot felejtsd el, nem kötelező ott tartani a pénzedet. Ha negatív kamatot számolna fel neked a bankod, akkor hagyd ott. (Akár defláció van, akár nincs.)
 • Zabalint

  Nem egészen értek egyet veled. Odáig egyetértek, hogy ha defláció lenne, akkor is előnyben részesítenénk, ha előbb kapjuk meg a pénzt, hiszen akkor dönthetünk arról, hogy tároljuk, de el is költhetjük, ha később kapjuk meg, akkor nem, ráadásul lehetnek likvidációs problémáink is.

  Azzal viszont nem értek egyet, hogy ez önmagában is inflációt gerjeszt. Mert ha azonos pénzmennyiségnél növekedne a gazdaság, akkor az így is deflációt jelentene. Ha a bitcoin lenne a pénz, és csak az lenne, akkor az folyamatosan deflálódna, hiszen felülről korlátos mennyit lehet belőle teremteni, a gazdaság viszont nem az.

 • Petya
  Nem tud nőni a gazdaság változatlan pénzmennyiség mellett. Ha a pénz deflálódna, akkor senki nem költene belőle többet a feltétlenül szükségesnél (létfenntartás), így nem lenne növekedés a kibocsátásban. Vagy bejönne valamilyen más fizetési eszköz (vmi kf-i pénz, cigaretta, kisebb ékszerek stb.), bár ez jellemzően megint nem a prosperáló gazdaság jele lenne. Nem véletlenül tért át az emberiség először az aranyról az arany alapú pénzre, majd dobta azt is. Egy ideig növelhető a pénz forgási sebessége, de az véges. (A bitcoin forgási sebességét szvsz nem is igazán lehetne növelni, ezért soha nem lesz igazi pénz.)
 • pumpedjano
  Ha már rózsaszín ködös bölcsész álmodozás, akkor az is beleférhetne mondjuk, hogy 5-10 család vesz és használ közösen egy gépparkot. 5 ha-ra mégis minek venni saját traktort mikor 1 mtz 1 nap alatt felszántja az egészet. Máris csak töredék az a költség amit számoltál.
 • Kapi
  En csak azt nem ertem az osszes bitcoinos hozzaszolason hogy a sok okos nocoiner miert nem nez utana annak hogy tenyleg hogyan is mukodik a dolog? A bitcoin nem egy teszla reszveny, nem negyedeves jelentesek vannak, nem egy kis gyules iranyitja aminek a tagjai suttyomba szavaznak dolgokrol. Minden ott a neten, Andreas-nak millio egy videoja van, minden kerdesre lehet talalni valaszt. Ha jobban erdekel a tema, az MIT-nek vannak felteve anyagai a netre. Egyetemi kurzusok a kriptopenzekrol. Mindent de mindent megtudhat az aki utana akar nezni. A holnapi lotto szamokat ha megmondanam de 1-10-100 millio lenne egy szelveny futnal es vennel egyet? Mindenki akkora kockazattal fektet be amivel akar, nem ertem miert kell leszolni mas befekteteset legyen az Tesla vagy bitcoin vagy akarmi. Egy dolog azert fontos. Az ami biztos keves penzt hoz, az ami kockazatos az meg sokat.
 • Pistu
  Fordítsuk meg a kérdést! Miért ne lehetne leszólni a bitcoint? Akkora hype van mögötte, hogy még a csóró kőműves ismerősöm is kérdezte mi az, vegyen-e, mert hallotta, hogy mekkora üzlet. Vajon miért kell ennyire reklámozni az aranytojást tojó tyúkot? Mondj egy terméket, amire senki sem kíváncsi de mégis magas az ára! Nem csoda ha sokan bizalmatlanok.
 • Pistabá
  @petya: a deflációnál mindig ez az indok hogy az emberek ülnének a pénzen… mert ugye a matek azt mondja hogy holnap többet ér…
  igen ám, de a pszicho szerintem inkább azt mutatja – és a reklámokból, médiából is ez ömlik – hogy az embernek minden ma kell.
  Ma kell új autó, nem 2 év múlva… ma kell lakás, ma kell új ájfón, idén akarok tahitire menni stb. (meg majd jövőre IS 🙂 )
  sőt, ugye a politikus is az “idei” (értsd: soronkövetkező) választást akarja megnyerni, nem a 2052-est
  ahhoz pedig még idén kell utakat építeni, infrastruktúrát, urambocsá’ stadionokat 😉

  aztán ugye a jövőben majd újat/még újabbat venni olcsóbb lesz, vaaagy ugyanazért a pénzért többet/jobbat kapsz: az élet-, a technikai-, stb. színvonal egyre jobban emelkedik

  szóval (szerintem) a deflációs félelmek nem annyira valósak… mint ahogyan az utóbbi tíz évben már megdőlt egy-két klasszikus közgazdasági tan

 • nyugi van

  Tévedsz, hype most pont nincs. Nemsokára lesz megint, amikor az összes híroldalon azt fogod olvasni, hogy újabb rekordokat dönt. Na akkor majd lesz egy nagy felfelé menet, ami után majd jön a szokásos hatalmas zuhé. Csak eddig a trend azt mutatja, hogy mindig magasabban van az alja, mint a korábbi teteje. (Felnövő fiatalabb generáció fogékonyabb rá, ezért növekszik a beszállók száma.)
  Viszont sokan vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy ha nagyon leesik az ára, akkor bevásárolnak belőle, azaz nulla soha nem lesz. És minél magasabban van az eddigi legnagyobb árfolyam, annál magasabb árat gondolnak alacsony árnak.
  400 USD-nél jött fel nálunk a téma munkahelyen.
  Egyik munkatársam:
  – 400 USD-nél: ennyiért biztosan nem veszek.
  – 2000 USD-nél: majd ha visszaesik 500 környékére, akkor veszek
  – 10000 USD-nél: majd ha megint lemegy 6000-re, akkor veszek
 • Szabolcs
  pumpedjano
  2020-12-02 at 21:25

  ajjajjaj, TSZ? 🙂 hová lesz így a világ. még a végén az 50-es évek lesznek a minta.
  De viccet félretéve, a szövetkezés tényleg járható út (lehetne), hogy kicsik is legyünk, de ne csak gyenge planktonok, akiket mindenki felfal.
  Ja, és persze reménytelen itthon 🙁

 • Petya
  Én nem félek a fizetési eszközök deflációjától, legalábbis nem jobban, mint egy balatoni cápatámadástól:-)
 • Pistabá
  na látod, ez a defláció… tízéves lehettél amikor egy naphal kergetőzött a lábaidnál, de ma már egy csukára emlékszel, az unokáidnak meg majd cápatámadást fogsz mesélni
  😀

  egyébként is, deflációs félelmek ellen eszembe jut néhány régi közmondás:

  Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok
  Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra

  Persze ezeket a nyelvészek, irodalmárok, közgazdászok tévesen félremagyarázzák, pedig csupán csak a deflációval való együttélésről szól.
  😀

 • Ekvi
  – Részvénykiválasztásra nekem ez működik:
  1. investing.com Stock Screener-el kiválasztok egy short list-et
  2. a háziszőttes Python scriptem fogja a short list ticker symbol-jait és átpásztázza a Morningstar, Seeking Alpha és Yahoo Finance-ot a főbb mutatókért (pl. FWD P/E, P/S)
  3. Gurufocus-on megnézem az intrinsic value-t és a Nasdaq-on az Analysts 12 month Price Target szórást
  4. megpróbálom lebeszéltetni magamat a bear case-ekkel a Stocktwits, Reddit, Youtube és Seeking Alpha-n

  Makró híreket csak szórakoztatásként olvasok. Egyenértékű a horoszkóppal.

 • V
  ”De a tömeggyártást tekintve kérdés hogy valóban szükségünk van a 26. televízió márka minden évi palettafrissítésére?” Tudom mar paran megcafoltak az idealizmusod, nekem csak az ugrott be hogy szerinted ha csaladi manufakturaban gyartanak a televiziokat akkor vajon megallna-e egymillio markanal? En is azt kerdezem hogy valoban szuksegunk van-e erre? Illetve szuksegunk van-e arra hogy a szazezredik hatekonytalan ceg allitson elo a draga nyersanyagokbol barmit is mikor vannak nala sokkal hatekonyabbak is? Illetve ha szeretned ellatni az egesz vilagot termekekkel hatekonyan akkor megis mekkora meretu csaladi ceggel kepzeled ezt el?