Újabb gazdaságvédelmi programot jelentett be a kormány

Tegnap újabb gazdaságvédelmi programot jelentett be a kormány.

Az első, hogy a hitelfizetési moratórium újabb fél évvel meghosszabbodik automatikusan. (Ennek a költségeit továbbra is a bankok állják.) Ha te szeretnél elkezdeni fizetni törlesztőrészleteket, azt külön kell jelezned. Ha szeretnéd, hogy az adósságod tovább halmozódjon a meg nem fizetett kamatok miatt, akkor továbbra sem kell tenned semmit.

A második, hogy a bejelentett 3 milliós lakásfelújítási támogatás önrészéhez 3%-os állami támogatott hitelt is lehet igényelni. Hogy ez mennyiben segíti a gazdaságot, nem annyira világos, az amúgy munkaerő-hiányos, csúcsra járatott építőiparba tol még nagyobb keresletet, ha egyáltalán lesz bármi hatása, hiszen 4% alatt is van már elérhető hasonló normál banki hitel, így olyan nagy robbanás azért ettől nem várható. Ez inkább olyan semmibe nem kerülő, de látványos pont.

A harmadik, hogy decemberben és januárban a bezárni kényszerült vendéglátóhelyek és a buszos cégek bérköltségeinek kétharmadát elengedik, illetve átvállalják, ha azok nem bocsátják el az embereket.

A negyedik pont váltotta ki a legnagyobb vitát, a KKV szektor iparűzési adóját lefelezték a következő évre, vagyis megint az önkormányzatok kárára intézkedik a kormány. Az elvesztett önkormányzati választások után látványosan szívatják az önkormányzatokat, de csak a nagyokat, ahol ellenzéki győzelem született: megemelik az általuk befizetett adót, elveszik tőlük a gépjárműadót, a parkolási díjat, megtiltják nekik az adóemelést és most utolsó szögként a koporsóba lefelezik az utolsó megmaradt bevételi forrást, az iparűzési adót. (Egyetlen könnyítés, hogy csak a KKV szektorra és az egyéni vállalkozásokra vonatkozik a kedvezmény.) Aztán majd jövőre a kormány maga eldönti, melyik önkormányzatnak segít a kieső bevételek miatt.

Néhány éve, ellenzékben még kicsit másképp gondolták ezt. Ami mostanában az önkormányzatokkal történik, az minden, csak nem elegáns. Izgatottan várom, hogy az ötlet gazdája, az Iparkamara elnöke mikor ajánlja fel, hogy jövőre ne kelljen kamarai tagdíjat fizetni a vállalkozásoknak, ha már úgysem csinálnak érte semmit és a pénzzel sem hajlandóak soha elszámolni, mire is ment el az az évi nagyon sok milliárd forint. Mert ez így mind a kamara, mind a kormány részéről az a bizonyos csalán hadművelet mások testrészeivel.

Még a válságban is repkednek a százmilliárdok, amiket a kormány elkölt a saját szája íze szerint, de azokból nem enged, a nagyon fontos sportberuházásokat sem szüneteltetik egy-két évre legalább a látszat kedvéért, ellenben néhány tízmilliárdért ellehetetleníti az önkormányzatokat, amit egyre nehezebb nem büntetőhadjáratnak látni az önkormányzatokkal szemben.

Hiszen a kormány maga is csökkenthetné a vállalkozások adóját vagy mérsékelhetné az áfát, ahogy azt tették mondjuk Németországban, ami egyszerre segítség a vállalkozásoknak és élénkíti a keresletet is. Esetleg bevezethetne vagyonadót a leggazdagabbak terhére és még sok lehetősége lenne akár bevételszerzésre, akár adóelengedésre. De nem, valamiért csak az önkormányzatok adóját emelik meg és az ő bevételeiket veszik el szisztematikusan.

Mindezektől függetlenül is a “gazdaságvédelmi intézkedések” olyan vajúdtak a hegyek és egeret szültek dolog. Látszik, hogy az volt a cél, hogy legyen valami, de a kormánynak lehetőleg ne kerüljön komoly pénzbe.

A hitelmoratórium jó lenne, de csak akkor, ha tényleg a rászorulók élnének vele és nem mindenki, aki egyébként tudná fizetni a hitelt, mert egyszer vége lesz és akkor majd bő egy év kihagyás után hirtelen újra be kell tudni tenni a család költségvetésébe a hiteltörlesztőt. Az iparűzési adó lefelezése is főleg azoknak segít, akiknek amúgy is van bevételük, hiszen forgalomarányos adó. A vendéglátás támogatása túl későn jött és túl kevés a két hónap részleges segítség. Ez olyan csináltunk is valamit, de ne is kerüljön semmibe dolog. A 4% alatti banki kamatok mellett 3%-os támogatott hitel sem olyan nagy, eget rengető bejelentés, ami komoly hatással bírna a fogyasztásra.

Mindenesetre most ez van, ha bármelyik pont érint a fentiek közül, olvass utána, hogyan tudod a javadra fordítani.

Share

91 hozzászólás

 • Igazmondó
  Lehetövè kell tenni a vàllalkozóknak hogy fizethessenek iparűzèsi adót, hogy minden kerületben mèg kèt rovarhotel èpülhessen.
 • Egyszeri kommentelő
  Nagyon kiváncsi vagyok, hogy a hipa szabályt egy másik buborkéban élő, hogyan láthatja értelmes, indokolt döntésnek.

  Nagyon aggódok, hogy a valóság egyszer csak fájdalmas véget vet a maszatolásnak, ami itt megy.

 • Tibor
  De a tanacsadok seregein tovabbra se lehet sporolni…
  Miert nem sir pl Botka? 2002 ota vezeti Szegedet, ujravalasztottak negyszer, ebbol haromszor oriasi ellenszelben, megis boldogul valahogy. Igaz, o nem kampanyol hanem dolgozik.
 • maveryck
  A hipa lefelezése főleg KARIGERI miatt van.
 • Keményen dolgozó kisember
  A törlesztési moratóriumot akkor mindenkinek meghosszabbították? A bejelentésben azt hiszem a “családok és a vállalkozások” duma volt. OV nyelvén a családok = minden magánszemély?
 • Grand
  Egyszeri kommentelo,
  Hiszen a laborban mar ki is foztek a varazsmondatot:” ez a dontes nem a telepulesektol vesz el penzt, hanem a vallalkozoknal es az embereknel hagyja”.
  Na, ezt fogod hallani ezutan a megmondo emberektol. Az egyszeru forumokba kb. 1-2 nap mire leszivarog a tudas.
 • Pallos Levente

  Botka László: fizessenek az oligarchák!

  “Az elsőre vállalkozóbarátnak tűnő intézkedésnek valójában semmilyen más célja nincs, mint hogy megszüntesse az önálló önkormányzatokat hazánkban. Tavaly az ország nagy része ellenzéki vezetés alá került, ezt képtelen elfogadni a Fidesz, ezért minden eszközzel üti-vágja saját polgárait. Amit művelnek, az egyszerre szégyenteljes és magyarellenes” – írta Botka László, Szeged ellenzéki polgármestere

 • Jóska bácsi
  “Az első, hogy a hitelfizetési moratórium újabb fél évvel meghosszabbodik automatikusan. (Ennek a költségeit továbbra is a bankok állják.) ”

  Szegény bankok. De, a devizahitelezésből ellopott ezermilliárdokból fussa majd, nem?

 • Kiszamolo
  Jóska bácsi, senki nem lopott pénzt a devizahitelezés során, de gondolom, erről kár vitát nyitni, mert nem a tények számítanak.
 • Szilárd
  Egyre gyakrabban van olyan érzésem, hogy sok ember az országban a “South Park – In My Safe Space” c. epizódját vette útmutatóként az élethez. Azonban amíg egy rajzfilmben egyszerűen “meg tudták ölni” valóságot IRL ez már nem olyan egyszerű… Vagy mégis?!
 • Péter
  Jóska bácsi!

  “A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval.” – Sir Winston Churchill.

  A mai napig mennyire igaz.

 • Balázs
  A 6 milliós hitelt amiből 3-at nem kell visszaadni és a 3+3(1,5+1,5) milliós támogatást külön-külön használható vagy ez valami összemosott dolog?
 • István
  Miklós, amúgy mint ex-banki szakember, te hogyan látod? A bankok meddig fogják még ezt lenyelni? Mikor fogják azt mondani, hogy akkor kivonulunk a magyar piacról, mert ennyi haszonért egy ilyen instabil, “reggel kitaláljuk, délután már törvény” országban nem éri meg üzletelni. Vagy ez a terep előkészítése a Budapest Bank – MKB – Takarékbank mammutnak, hogy kiket kebelezzenek be (lásd a Citi -> Erste átvételt)? Mondjuk fél-egy éven belül látsz arra esélyt, hogy valamelyik bank feladja?
 • Balázs
  Ez a 6 milliós hitel, amiből 3-at nem kell visszaadni 🙂 összeköthető a 3+3(1,5-1,5) milliós felújítási támogatásal? 12m Ft-ból azért lehetne gondolkodni nagyobb dolgokban is. Igaz, hogy kell hozzá önerő, de ez már szabad szemmel is látható összeg.
 • Ekvi
  – Botka pont jó példája annak, hogy a politikusokat úgy kellene kezelni mint a [] pelenkát. Sűrűbben kéne cserélni.
 • Viktor
  Szerintetek elvarhato lenne egy transzparens veszterv napokon belül, amely tartalmaz szolgáltatási és saját(tanácsadók) megszorításokat?
 • gaborr
  Bár sosem voltam fideszes, kivételesen az IPA felezésnek örülök. Korábban ugye az volt a terv, hogy az IPA-ra teljesen ráteszi a kezét a kormány, ahhoz képest ennek is örülni kell, mert nem vettek el mindent.

  KKV – azért ne a kifejezés ne tévesszen meg senkit, a cégek döntő többsége ebbe a kategóriába kerül. 250fő alkalmazott, és 50millió€ bevétel alatt.

  Kevesebb IPA->több pénz mehet osztalékba a cégtulajdonosnak. Lassan a Brit-vigin szigetekkel meg Seychelles-szigetekkel fogunk versenyezni.

 • Husz János Puszita
  Továbbra is nagyon hiányolom a munkanélküli segély meghosszabbítását legalább fél évvel, illetve a válság mélypontjaig legalább. Minden országban kapnak a munkanélküliek egyszeri plusz juttatást is, Au-ban nettó 450 eurót pl. Az önkormányzatoktól nemhogy elvonnak, hanem plusz forrásokat biztosítanak szociális, infrastrukturális célokra, válságkezelésre, a karanténban lévők és a rizikócsoportok ellátására, pl bevásárolnak nekik.

  Az a vállalkozás, amelynek nincs bevétele, értelemszerűen nem fizet utána iparűzési adót sem. Akárhogy csavarom, nem lehet másképp értelmezni, mint az ellenzéki önkormányzatok büntetéseként. A miheztartás végett tudják a szavazók, hova húzzák legközelebb az x-et.

 • TG
  Ez tényleg a válság kezeléséről szól, vagy inkább arról hogy legyen mit kommunikálni az emberek felé?
 • mazzola
  Sajnos ennek az országnak a vezetése csak földesúr/cseléd viszonyrendszerben tud gondolkozni. Akik nem földesurak, de szolgának se akarnak beállni el fognak innen húzni. Siralmas…
 • Laci
  – “Ha szeretnéd, hogy az adósságod tovább halmozódjon a meg nem fizetett kamatok miatt, akkor továbbra sem kell tenned semmit.” – meg ha elvesztetted a munkád, vagy a fizetésed csak 70-80%-át kapod mostanában vagy a helyzet miatt csak alacsonyabb fizetési kategóriás munkát tudsz csinálni vagy csökkentek a megrendeléseid, és még ezer ok miatt.
  – “hiszen 4% alatt is van már elérhető hasonló normál banki hitel”: ez egy fogyasztási hitel, ami normál fizu mellett 10-15%-on van, a 4% az a magas fizetés melletti jelzáloghitel, a fellendülés nem emiatt lehet hanem hogy a fele a hitelnek vissza nem térítendő, az építőipar le VOLT terhelve, de most MÉG nincs
  – bérköltség kiegészítés valóban kevés, és az iparüzési is inkább az önkoriknak szól, mint sem segítség
 • Komment Elek
  A cím helyesen:

  Újabb gazdaságvédelmi progromot jelentett be a kormány

 • Kiszamolo
  István, amíg tovább tudják hárítani a költségeket az ügyfelekre, maradnak. Maradnak.
 • Pampalini
  Mindig azt hiszem, hogy 1x eljön a nap, amikor azt mondják: most már eleget loptunk, kezdjük el konszolidálni a rendszert, és úgy csinálni, mintha egy normális országban normális kormányzati munkát végeznénk. Aztán mindig rájövök, hogy nem tudnak lejönni a szerről. Bármilyen kormányzati döntésnek két mozgatórugója van: 1.) Még többet lopni 2.) Elpusztítani minden potenciális ellenfelet és bebetonozni a rendszert. Semmi más szempont nincs, semmi más nem számít, hiába reménykedik benne bárki.
 • Grand
  gaborr,
  Draga lesz az a HIPA felezes – neked is.
 • Petike
  @kiszamolo: egy gazdasági blogon, amit te politikafüggetlennek hirdetsz, ki a fészkes fenét érdekel, hogy mit vernyákolnak az önkormányzatok az ipa elvétele ellen?
 • Interest
  Lesz itt meglepődés augusztusban, amikor jöjjön, hogy mennyire emelkedik a hiteltöesztő. De semmi gond, majd szabályozzák, hogy a törlesztőrészlet nem emelkedhet, így látunk majd 35-40 éves futamidőket is.
  Ipa: ha az önkormányzatok nem tudnak fizetést adni és közüzemi számlákat fizetni, ez vissza fog szállni a kormányra. Szerintem maguk alatt vágják a fát.
 • Kiszamolo
  Petike egy gazdasági blogon gazdasági híreket és véleményeket olvasol. Miért lep meg?

  Ha a kormány látványosan semmit nem csinál: nem csökkenti a vállalkozók adóit, az áfát és bármit, amit tehetne saját hatáskörben, nem csökkenti a pazarló kiadásokat, ellenben látványosan szívatja értelmetlenül az önkormányzatokat minden héten, akkor miért ne lehetne erről írni?

  Ez nem gazdaság? Nincs befolyása az ország sorsára? Vagy csak jót lehet írni a kormányról, mint 1960-ban, akkor is, ha nem igaz?

  De te is inkább mondd el a saját véleményed, hogy az az újabb 24 milliárd adóelvonás, amit Budapesttől elvettek, mennyiben segíti az ország talpraállását? Csak pénteken újabb 75 milliárdot szavaztak meg a kormány Várba költözésével kapcsolatban. A stadionok épülnek, ahogy a templomok is, azokra semmi nem elég drága.

  Tehát itt a fórum, írd le, hogy szerinted erre mi szükség volt és mi a GAZDASÁGI értelme? Tényleg kíváncsi vagyok rá, szerinted milyen GAZDASÁGI ok van az egész mögött?

 • AA.
  Az önkormányzatok szívatásával amúgy nem tudom, mit akarnak elérni.

  Ahol ellenzéki polgármester lett megválasztva, ott értelemszerűen nem fidesz választók vannak többségben, akik vélhetően a mostani helyzetben sem kizárólag az origo-m1 forrásból tájékozódnak, ergo látják, mi történik. Ha valamelyik önkori emiatt nem tud gazdálkodni, valószínűleg tudni fogják a választók, hogy mi miatt van.

  Tehát, nekem az lenne a logikus, hogy ezzel csak mélyítik az ellenszenvet ezen szavazókban, esetleg egyes bizonytalanokat is eltaszítanak, vagy aki eddig nem szavazott, mert nem talált számára megfelelő jelölteket, az is inkább elmegy majd, mert besokall.

  Szóval nekem nem igazán világos, mi a cél ezzel.

 • Petya
  Az önkormányzatok ellehetetlenítése önmagában is lehet cél. Az ellenzék vegzálása csak a bónusz. A Kormány minden eddigi lépése a centralizáció felé mutat (lásd kórházak, iskolák, tűzoltóságok, adórendszer, hatósági jogkörök stb.)
 • Zabalint

  A narancskomcsi önkormanyzatokat majd soron kívül ki fogják segíteni, illetve ők eleve kaphatnak fentről infót arról, hogy mikor ér véget a szivatás.
 • Husz János Puszita
  Az a cél, hogy zsarolhatok legyenek az önkormányzatok. Ha lefekszel nekünk, kegyet gyakorolunk és kapsz pénzt. Ha nem, bevezetheted az ingatlanadót saját hatáskörben, hogy tudd fedezni a kiadásaidat. A jóságos fő párttitkár csak rosszalloan csóválja a fejét. Valahonnan ismerős ez nekem, a múltból.
  Megmondta, egyszer kell győzni, de akkor nagyon. Minden innen ered és ide vezethető vissza. Van benne rendszer.
 • Zsombi
  @Tibor: tudnál példát hozni arra hogy pl. Botka mit tett Szegedért? Kb. ugyanaz van amióta én idekerültem egyetemre és nagyjából 20 éve már itt élek… a nagy semmi történt … Ugyanerre lehet számítani, ha ilyen emberek irányítják az országot esetleg a jövőben.. Ja bocs, van két lakossági szórakoztatásra alkalmas borfesztivál meg tér + a hídi vásár (ami amúgy tök menő nem tagadom)…
 • Zed
  Persze az egész nevetséges, például annak is elengedik az IPA felét, aki kurva jól járt a pandémiával.
  De ami a vírushoz, fertőzéshez közvetlenül kapcsolódik. Miért kell megint bemenni, azért, hogy fizetni akarsz. Ha nem változik semmi, akkor miért nem csak akkor kell bemenni, ha változtatni akarsz, és eddig nem fizettél, és most fizetni akarsz, vagy eddig fizettél, és most nem akarsz fizetni. MIért azokat kell szívatni ezzel is, aki fizetni akar?
 • okosban megoldjuk
  Jól értem hogy ha most veszek egy félkész házat akkor arra nem tudom felvenni a 6 milliót mert jelenleg egy csokos lakásban élek és nem tudok átjelentkezni?
 • Surci
  Vicces a politikusokat hibáztatni 30 év után ebben az országban, ahol a jónép folyton ugyanazokat a figurákat választja vissza folyamatosan, ellenben a politikusok számonkérhetőségének, elszámoltatásának igénye néhány FB-hőbörgésen túl nem jelenik meg.

  Hol vannak a milliós tüntetések Gyurcsányék elszámoltatásáért, Tiborczöcsém és Lőrinczbarát vagyonosodásának vizsgálatáért, a világbajnok ÁFA ellen, az állami túlterjeszkedés ellen, vagy a sajtókoncentráció és a választási törvények átszabása miatt? Szlovákiában most bukik a maffia, Romániában (értitek, a románoknál!) milliós tüntetések buktatták meg a korrupt kormányokat. Direkt nem bezzegnyugattal példálózunk, ez a Balkán.

  Itt meg? Egy kis nyugdíjemelés, rezsicsöki + uszítás a gaz világsorosisák ellen és a többi kitérdekel, hogy a hatalom azt tesz amit akar az természetes. A magyaroknak ez kell, a kádárizmus örök.

 • János
  De most tényleg:
  – Szükség van kritikus sajtóra?
  – Szükség van független igazságszolgáltatásra?
  – Szükség van önkormányzatokra?
  – Szükség van többpártrendszerre?
  Gondolkozzatok! A FIDESZ szavazó is gondolkozzon el ezen.
 • tumpara
  AA.: az ellenzékiek most még a kormány ellen szavaznak, de ha 2022 után is további 4 évig nem fejlődik a lakóhelyük, lehet meggondolják magukat és belátják, hogy bárhogy próbálkoznak, ezt a kormányt nem lehet leváltani. Erőből politizálnak, mint mindig. Egyébként meg ha az önkormányzatok csődbe mennek, majd a kormány kisegíti őket (fideszeses településeket jobban), s így ők lehetnek a nagy megmentők.

  Zed: azért, mert így nem szívatják meg azt, aki nem akar vagy tud fizetni. Van nekik elég bajuk, ezzel kedveznek nekik gondolom. Meg feltételezhető, hogy aki fizetni tud és akar, az elég tudatos, hogy ennyit megtegyen, míg akinek nincs tartaléka, az pénzügyileg kevésbé tudatos és nem menne be felfüggeszteni a hitelét, mert azt sem tudja, hogy lehet. Hidd el, sokan vannak ilyenek.

 • Kiszamolo
  okosban, jól.
 • Kettős Mérce
  Nálunk is siratja az önkormányzat a bevételeit. Az ingyenes parkolás fáj nekik leginkább, ezzel mindenki számára világossá téve, hogy nem a parkolási gondok megoldása, hanem csak a bevételek érdeklik őket. Beindult a választók megdolgozása, belengették hogy csökkenni fognak az itteni óvodákban és iskolákban a szolgáltatások színvonala. Pedig nem csak őket érinti a bevételek elmaradása, a környezetemben is vannak akik már a csőd szélén állnak emiatt.
 • Puffogok
  Ezektől az intézkedésektől minden bizonnyal megvédődik a gazdaság.
  Úgy látom nem csak az egészségügyben dobták a a lovak közé a gyeplőt (az egyik legrosszabb a halálozás nálunk), hanem a gazdaság tekintetében is az az elv, hogy szívatni az önkormányzatokat, 22 messze van még, a saját szavazóik zöme nem fogja fel mi történik, lesz ami lesz.
 • Surci

  “mindenki számára világossá téve, hogy nem a parkolási gondok megoldása, hanem csak a bevételek érdeklik őket. (…) belengették hogy csökkenni fognak az itteni óvodákban és iskolákban a szolgáltatások színvonala”

  Komolyan nem látsz összefüggést? Csökken egy feladatra szánt bevételi forrás – kénytelenek kisebb mennyiségben vagy alacsonyabb színvonalon szolgáltatni. Azért ez eléggé evidens…

  @János
  “De most tényleg:
  – Szükség van…”

  Én se voltam nagy híve ezeknek, de a mostani állapotok mutatják meg mi történik amikor egyeseknek mindent szabad. Mondjuk nem érdekelne ha a gazdasági eredmények alapján Ausztria-közeli állapotok uralkodnának, de mivel már Románia is lehagyott minket, így legalább az alkalmatlanok elzavarásának lehetősége maradjon meg. Szingapúri életszínvonalon újra elővehetjük a kérdést.

 • Nem értek a focihoz
  Hosszú távon vissza fog ütni az önkormányzatok kivéreztetése.
  Ui: van még stadion nélküli klub? Kezdhetjük már klubonként a második stadion építését? 🙂
 • okosban megoldjuk
  Köszi a választ. Halmoznám a támogatást én is gusztustalan módon. A 4%-os meg a 3%-os között annyi különbséget azért látok, hogy a 3%-osból 3 milliót nem kell visszafizetni, míg a másiknál mindet vissza kell fizetni. Éppen ezért mozdultam volna rá én is, ha valós lehetőség lett volna, a másik hitel nem érdekel, mert azzal nem leszek előrébb, nincs bennem akkora kalandvágy.
 • Vader nagyúr
  Sajnos úgy tűnik, hogy sok eu-s országhoz képest üres a kassza (vagy hülyeségekre ment el a pénz, stadionok, szállodák, luxus autók, több ezer lélegeztetőgép, hogy abból több százat másnak adjanak stb..) és csak ilyen látszat indézkedésekre futja. A munkanélküliek, alacsony jövedelműek nem kapnak segítséget, a kis cégek nem kapnak adókönnyítést, ezek is csak lopni tudtak az elmúlt 10 évben bebizonyították. A Csillagrombolót nem adom…
 • Körtefa
  Nem tudom néztetek-e parlamenti közvetítést mostanában, kifejezetten arra gondolok, mikor Őt vonják kérdőre fontos ügyekben. Ő csak ül és vigyorog. Válasza közelében sincs a kérdésnek, csak nevet és legfeljebb valami pökhendit visszaszól, vagy annyit se. Egyértelmű, hogy egy társadalmi kísérletben veszünk részt, feszegeti a határokat, elég sikeresen. Meddig tudok elmenni? Eddig? Simán átmegy, elkövetek még nagyobb aljasságot! Ez is? Még nagyobbat. Egyedül talán a 700 Ft-os internetadó tudott értelmezhető mennyiségű embert vonzani, annál visszakoztak is. Oké, csinálunk annál még aljasabbat, megy ez még. És még mindig megy. És továbbra is pofán röhög Téged is. Mindenkit. Kíváncsi leszek mikor és hogyan végződik ez a kísérlet, eddig nagyon érdekes… 🙂
 • -nb-
  @Szilárd
  háát, a real life vesztésre áll. Mikor láttam bizonyos SP részeket, azthittem, hogy szatira. Mot látom, hogy jövőbelátás (pl. PC Principal, meg minden)
 • mad823
  Bár még ha jól gondolom nincs kint a részletszabály, de ha meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, akkor logikusan aki már nyilatkozott a törlesztések folytatásáról, annak nem kéne újra.(?)
 • kommentelek_én_is
  Következő lépés lehetne az önkormányzatiság drasztikus újragondolása és a kerületi önkormányzatok számának jelentős csökkentése. A hivatalok tele unatkozó, vagy alibiző ügyintézőkkel, tanácsnokokkal, naplopók mindenütt, aki egész kényelmesen elvannak, egy egész eltöltenek ilyen káderkeltetőkben.
 • csgary
  Kezdesz átmenni látványosan ellenzéki blogba, amihez jogod van, de akkor ne hadoválj semlegességről. Nem a kétségeiddel van baj, hanem a megfogalmazásoddal. Érdekes módon ha Karigeri egyszemélyben elfogadja a jövő évi BP-i költségvetést az csöppet sem zavar téged, stb.stb.