Neked mit jelent a pénz?

Akár tetszik, akár nem, a pénz jobban meghatározza a földi létünket, mint bármi más.  Akár a megléte, akár a hiánya, akár a bősége mindig befolyásolja az életünket, az életminőségünket, a döntéseinket, az értékítéletünket, hogy mit tartunk fontosnak és mire áldozzuk az életidőnket.

A pénz hiánya vagy túlzott szeretete miatt dolgozunk és gyakran olyan munkát végzünk, amit csak azért teszünk meg, szükségünk van a pénzre vagy még több pénzre. (Szerencsés ember az, aki azt csinálja, amit szeret és még pénzt is keres vele. De ők azok, akik kisebbségben vannak.) A legdrágább, pótolhatatlan kincsünket, az életidőnket áldozzuk arra, hogy pénzt keressünk, amiből aztán szükséget, vágyat, kényelmet, álmot elégítünk ki.

Nagyon sokan vannak, akik imádják a pénzt és legalább ennyien szívből gyűlölik is. Rossz a kapcsolatuk a pénzzel, úgy érzik, soha nincs belőle elég, túl sokat kell aggódni miatta, nem tudják rendesen kezelni, túl sokat költenek belőle és így tovább.

A rossz kapcsolatokból az emberek menekülni szoktak, a rossz hír az, hogy ebből a kapcsolatból nem tudsz kilépni, ezt a kapcsolatot kénytelen vagy helyrehozni, hogy jól és egészségesen együtt tudjatok élni, te és a pénzed. Az életedben a leghosszabb kapcsolatod a pénzeddel van.

Ha  az embereket megkérik, hogy mondják ki azt, ami legelőször eszükbe jut a pénzről, a legtöbb esetben az alábbiak valamelyikét szokták mondani:

Szabadság

A szabadság meghatározása: valamit (vagy bármit) megtenni korlátozások és akadályoztatások nélkül.

Sok embernek a pénz birtoklása a szabadság érzetét adja, mert azt csinál és ott, ahol csak szeretné, a pénz hiánya nem korlátozza ebben. Elutazhat akárhová, megvehet bármit és így tovább.

Gyakran az emberek nem veszik észre, hogy ez a szabadság érzete rengetegbe kerül és gyakran pont ezek az emberek kerülnek bele a legnagyobb csapdába: túl sokat kell dolgozniuk, hogy utána elhihessék magukról, hogy ők olyan gazdagok és szabadok, hogy bármit megtehetnek.

Ha neked elsősorban vagy akár kizárólagosan pénz kell ahhoz, hogy szabadnak érezd magad, akkor valószínűleg rossz úton jársz. A szabadsághoz pénz is kell, de ha az idődet kell túl nagy mértékben eladnod azért, hogy úgymond szabadnak érezhesd magad, hogy bármit megvehess vagy bárhová elutazz, akkor te rabja leszel a pénznek és nem az fog szolgálni téged.

Írta valaki, hogy erre akkor jött rá, amikor a puccos teniszklubban a partnerei soha nem értek rá játszani, mindig le kellett mondaniuk a mérkőzést, mert túlórázni kellett, bejött egy halaszthatatlan tárgyalás vagy határidő és az egyórás meccs után is rohanniuk kellett tovább, mint a mérgezett egereknek, soha nem értek rá semmire.

Ezzel szemben a lakótelepen az ingyenes teniszpályán a haverok mindig ráértek játszani egy jót. Ezek az embereknek nem volt annyi pénze, hogy akár csak a puccos teniszklubban az éves tagdíjat kifizessék, ezzel szemben viszont élni ráértek. S ekkor gondolkodott el az író, vajon ki éli jobban az életét.

Biztonság: Nagyon sok embernek a pénz biztonságot jelent vagyis szabadságot a veszélyektől és az (anyagi) fenyegetettség-érzéstől. Ők szemben az előző csoporttól, akik gyakran erő felett is költenek a szabadságérzés reménye miatt, ez a csoportra jellemzőbb a megtakarítás vagy legalábbis annak a vágya.

Kényelem: Másoknak a pénz a kényelem megvásárlásának a lehetőségét jelenti: nagyobb ház, első osztályon utazás a repülőn, luxusautó vásárlása, a gyerekek jobb iskolába járatása és így tovább.

Hatalom és befolyás: vannak emberek, akik szerint a pénz a hatalom és a befolyás megszerzésének az eszköze. Ezeknek az embereknek a hatalom a fő cél, a pénzt csak ehhez szükséges eszköznek gondolják.

Társadalmi státusz: sok ember szeretne elismerést és megbecsülést kapni másoktól, ennek legjobb módjának a társadalmi státuszt látják, azt gondolják, ha felkapaszkodnak azon a képzeletbeli társadalmi ranglétrán, mindenki csodálni fogja őket. Ők azok, akik mások miatt vesznek drága autót és házat, akár az erejükön felett is. A pontos megfogalmazás, hogy maguk miatt, hiszen ők sóvárognak elfogadásra és elismerésre, de ezt másoktól szeretnék megkapni a vagyontárgyaik miatt.

Boldogság: sokan a boldogságot keresik a pénzben és az abban megvehető dolgokban, nekik a pénz nem csak egy eszköz valamihez, mint a fenti csoportoknak, hanem maga a cél, pontosabban a pénz bőségétől várják az életükben a boldogság és megelégedés-érzést.

Természetesen az évek alatt változik, hogy ugyanannak az embernek mit jelent a pénz. Amíg hiányt él át, addig a pénz biztonságot jelent. Ha már jobban áll anyagilag, a pénz a luxust, az önmaga kényeztetését jelenti. Később, ha még több pénze van, elkezdhet hatalomra vágyni, ha pedig már túl van mindenen, mint család, gyerekek, amitől az emberek a boldogságot szokták várni és még mindig nem elégedett, elkezdheti keresni a boldogságot a pénzben és így tovább.

Az is lehet, hogy valakinek a pénz egyszerre jelenti a szabadságot és a biztonságot.

Tehát a pénzhez való viszonyunk egyáltalán nem állandó az életünk során, de érdemes egy pillanatra elgondolkodni, mit is jelent a pénz neked. Ez egyszerre mutatja meg a kapcsolatodat a pénzzel és ad lehetőséget, hogy átgondold, jól viszonyulsz-e a pénzhez.

Tévútra akkor kerülünk a pénzzel kapcsolatban, ha nem annak látjuk és kezeljük, ami: egyszerűen csak pénznek. A pénz csak egy eszköz, amit felhasználhatunk a céljainkra vagy támogathatunk másokat a céljaik elérésében. Gyakran nem is pénzben van a probléma, hanem a céljainkban: a társadalmi státusz vagy hatalom utáni vágyunkban, az önkényeztetést vagy a rosszul értelmezett szabadságot az élet értelmének tartó gondolkodásmódunkban.

Neked mit jelent a pénz?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

102 hozzászólás

 • Gábor
  Amikor tartósan munkanélküli voltam akkor egyértelműen belém vésődőt, hogy van olyan, hogy “anyagi Biztonság”.
  Minél több annál nagyobb értékben van, annál nagyobb Biztosság érzetett ad, hogy ha bármi is történik akkor sem kell éhezni, nem kell fagyoskodni, betegség esetén van miből orvoshoz fordulni…stb
  A nagy vagyon, ami már túl mutat a pénzen is (milliárdok különböző formában) már “szabadságot jelentene”, mert akkor tényleg az és akkor tehetnek amihez kedvem van. (jó értelemben).
 • axt
  Nekem egyértelműen a biztonságot, és mindig is azt jelentette. Olyan családból jövök, ahol mindig pénzszűkében voltunk (leginkább a szülő pénzügyi jártassága miatt) és tudom hogy milyen rossz. Szerencsére meg tudtam maradni 15 év munkaviszony után is ott, hogy csak biztonságot jelent, hatalmat vagy szabadságot nem akarok venni rajta. Viszont nekem is változott a pénzhez való viszonyom. A pénz valamiféle társadalmilag hozzáadott értéket mérő eszköz lenne, legalábbis 15 éve még úgy hittem. De amióta nagyvállalatnál dolgozok és látom hogy mire fizetik a nagyobb pénzeket (nekem is) azóta csak röhögök ezen. A nagyvállalatoknál a legértelmetlenebb munkát is busásan megfizetik, pedig mondjuk egy közértes is fontosabb munkát végez mint én néha. Néha az az elvárás, hogy hisztiző főnökök rinyáit hallgassam a telefonban órákon át, én meg hallgatom, magamban meg röhögök, hogy ez nem munka.
 • Doubter
  Számomra biztonság. Annak biztonsága, hogy nem vagyok belekényszerítve egy rossz munkahelyre, hiszen bármikor megtehetem, hogy akár úgy váltok, hogy kimarad pár hónap két állás közt. Annak biztonsága, hogy ha meg kell fizetni egy magánorvost, ki kell javíttatni valamit a lakásban, a kocsin, akkor nem okoz gondot.
  Nem tartom magam nagy költekezőnek, amióta dolgozom arra figyelek, hogy a jövedelmem 50%-át félretegyem, ennek megfelelően az életszinvonalam is növekszik, hiszen ez az 50% maradt eddig akármennyit is kerestem. (Persze ez most így gyerek nélkül, kifizetett lakáshitellel nem is nehéz) Suzukim van (pontosabban páromé, de a költségeket közösen viseljük), panelban lakunk, H&M-ben vásárolok, semmi kirívó tulajdonom nincs, nem is tervezem, nincs rá szükségem. Ezerszer többet ér a fent említett biztonság, de nem áldozok fel rá mindent, nem vonok meg magamtól dolgokat, amire szükségvan
 • 2020
  A biztonság egy másik megközelítése : a nyugalom. (vagy akár : béke)

  Egyébként az első 3 nagyon is, a másik 3 pedig abszolút nem.
  (illetve a boldogság azért persze valamennyire – áttételesen)

 • NN
  Talàn meredeket ìrok, de ùgy vélem a pénz a hazàhoz valò viszonyt is befolyàsolhatja. No nem a hazaszeretet, az nyilvàn egy egészen màs kategòria. Elfogadom persze azokat az embereket is – de nem tudok egyet érteni velük – aki “mindenàron” kötödnek a szülöhelyükhöz. Magyaràn (mivel én nem termékekkel traktàlom az embereket, ami érdekes mòdon a vilàg minden orszàgàban müködik, és ehhez nincs és nem is lesz ingerenciàm) nekem ott (a màsodik) hazàm, ahol a munkàmat megbecsülik és tisztességesen megfizetik. Ès – ami ezzel szorosan együtt jàr – : megbecsülnek, mint embert. Tanàrként, orvosként a szülöhazàban rabszolgànak éreztük magunkat. Nem minden a pénz, de a “mellékelt àbra” szerint van azért a szint. Most van a szülöhazàm, ami mindig elsö marad és a vàlasztott màsodik hazàm, ahol jòlétben (és nem csak a pénz miatt) boldogan élek és a kettö nagyon jòl megfér egymàs mellett a szìvemben.
 • 42
  1. Szükségletek fedezete.
  2. Lehetőségek kulcsa.
  Az egyéni preferenciák döntik el, hogy ezek számodra mit jelentenek.
 • Copywriter
  Emlékszem, a 90-es években minden nap ott volt 500 Ft az asztalon nyáron, és a húgom ment át a kisboltba, kijött belőle 2 darab Mövenpick Macao jégkrém és egy 2 literes Pepsi Cola. Mindenünk megvolt, ez csak zsebpénznek volt. Fater és muter egész életükben minimálbért kerestek, meló után mentek a földre, fater maszekolni. Ebből jött össze az a pénz, ami lehetővé tette ezt. Akkor nem tűnt fel, de fater az elmúlt 40 évben minden nap reggel 4-kor kelt, és napnyugtáig melózott. Télen ez “csak” délután 4-et jelentette, nyáron este 10-ig nyomta. Mióta saját gyerekem van, azóta értem meg, hogy ezért mennyit kellett dolgozni. Később vettem azt is csak észre, hogy máshol nem volt otthon korlátlan mennyiségű hús, házikolbász, sonka és szalámi, és amikor kivettem a hűtőből a guriga sajtot, akkor igen csak jó dolgom volt. Szerencsére a sok munkát én is folytatom, igaz már vállalkozóként.
 • András
  Egyértelműen a biztonság szintjén vagyok. Nem kell aggódnom amiatt, hogy nem lesz mit enni, nem lesz fűtés, vagy áram a házban, mert több évnyi megélhetést biztosító megtakarítással rendelkezem. A pénzügyi szabadság szintje(vagyis amikor azt a munkát végzed, amihez kedved van) véleményem szerint nem a pénzügyi intelligenciától függ, hanem inkább a tanulmányoktól, és a bátorságtól, hogy bele mersz-e vágni egy vállalkozásba. Ezen az úton próbálok most haladni.

  A boldogság részben a pénztől függ, hiszen pénzből lehet fenntartani az egészséget, és a család alapítására is magas jövedelem kell. Utóbbit én elengedtem, így a boldogság elérésére jó esélyem van.
  A kényelem szintre esélyem nincs eljutni, annyi pénzt nincs lehetőségem keresni.

  A hatalom és a társadalmi státusz nem érdekel.

 • Donát
  Neked Miklós mit jelent a Pénz?

  Hogyan alakult kölünbőző életszakaszaidban a viszonyod a pénzzel?

 • tgwh
  Nekem annyit jelent, nem vagy szabad. Függőség. Nem teheted azt amit akarsz, korlátozva vagy. Mondjuk a Föld 80%-a korlátozva van kisebb-nagyobb mértékben. De lehet többen.
  Legyen cserekereskedelem? Ugyan úgy elrontható, mint ha pénzre áraznánk be mindent.
  Tehát igazán nem is a pénz jelenti azt, hogy nem vagy szabad, hanem a mögötte álló eszmeiség. Akkor a pénz inkább jelenti az elnyomás eszközét, fogalmát. Jelenleg. De mivel nem hiszem hogy ez változni fog, nyugodtan mondhatjuk, hogy lényegében az emberi kapzsiság metarializálódása.
 • Attila9
  Szokták mondani, hogy a pénz nem boldogít. Igen ám, de végtelen szabadságot ad, főleg ha kamatos kamatként gyarapodik.
  Sokaknak szakmájuk lesz nulla pénzügyi intelligenciával, így jó rabszolgák lesznek egy mókuskerékben hajtva. Hisz alkalmazottként a munkabér jövedelem korlátos.
  Viszont ha valaki a pénz ura lesz, akkor egy idő után tőkejövedelemből fog élni.
  A tőke jövedelem pedig korlátlan.
 • Dani21
  Szabadságot és biztonságot jelent. Ha nem lenne, vagy nem tartana ki hónap végéig, egy új stresszforrás lépne be az életembe. Amikor gyerek voltam, a szüleim nem kerestek túl jól (igaz, nem is voltunk szegények). Mindig arról volt szó a hónap vége felé, hogy kész, kifogyott a pénz, miből veszünk majd kaját. Persze mindig elég lett valahogy, de sose tudtunk egyről a kettőre jutni. A rohadt kilencvenes évek nem voltak túl kegyesek a magyar családokhoz 🙂 Szerencsére jól keresünk a párommal, sose költünk többet a fizetésünknél, legalább a felét félre tudjuk tenni minden hónapban. Nem szűkölködünk semmiben, de nem is költünk ész nélkül. Ha megtetszik valami, megvesszük, ha el akarunk valahová utazni, elutazunk. A melóhelyen nem stresszelünk, nem csicskulunk be, ha nem tetszik nekik valami, rúgjanak ki, 10-15 évig ellennénk a félretett pénzükből munka nélkül is.
 • SuszterPeti

  ez nagyon jó, tetszik, rendes őszinte kis multiemberke vagy!

 • a bolti dolgozó családja
  A szabadság nem az amikor a puccos teniszklubban tud az ember teniszezni DE sietnie KELL,hanem teniszezhet amennyit akar mert van annyi pénze, hogy neki nem osztja be senki sem az idejét.
  A szabadság=szabadidő.
  A rohanó teniszezők nem szabadok, hanem sznob (rab)szolgák.
 • Kiszamolo
  Donát, nekem már csak pénz. Van elég hála Istennek, több, mint kell, főleg azért, mert nem költjük feleslegesen csak azért, mert van és feleslegesen nem növeltük az életszínvonalunkat. Nem izgat, nem motivál, nem vállalok el valamit csak a pénz miatt. Sőt sokat el is adakozunk, mert akiknek adjuk, sokkal többet jelent egy összeg, mint nekünk.

  Persze ide el is kellett jutni és fontos volt nem megbolondulni akkor, amikor elkezdett egy kicsivel több lenni, mint előtte.

 • Vladislav
  Fuggetlenseg: nagyban hasonlit a szabadsagra; autonom modon fejthetem ki, mit gondolok a vilagrol es cselekedhetek annak megfeleloen, hiszen ha a penz mar nem problema, akkor nem korrumpalodok miatta (nem celom implikalni, hogy penz nelkul elfogadhato a korrupcio).
  Egyebkent Dave Ramsey “live like no one else, so later you can live and give like no one else” hires mondasa summazza legjobban, mit gondolok a penzrol. Sokan esnek abba a hibaba, hogy a “give” resz elmarad, pedig az adakozas onzo dolog is: megov a penz imadatatol.
 • Guest
  A pénz az lehetőség. Hogy jól vagy rosszul használod, arról nem a pénz tehet. Akinek nincs, az viszont nem választhat.
 • Birka
  Nekem elsősorban nyugalmat és biztonságot jelent. Tudom, h a gyerekek oda mennek iskolába, ahová akarnak, és ha azonnal kell MR vizsgálat X e ft-ért akkor ki tudom csengetni.
  Érdekesség: kb 1 éve az addigihoz képest kb másfélszeresére nőtt a havi jövedelmünk. És meglepődve tapasztaltam, hogy a korábbi álláspontom, miszerint, ha többet keresnék sem költenék erre és arra, nem tartható. Igenis drágább nyaralást választunk, jobb ruhát, minőségibb élelmiszert veszünk, pusztán azért, mert megengedhetjük.(a megtakarítás mértéke is nőtt hál’ Istennek). És arra döbbentem rá, hogy már nagyon ügyesen tudok/tudunk spórolni, de valamiben még van hova fejlődni. Ez pedig az, hogy meg kell tanulnom az értelmes költést. Hogy igenis ne fájjon a szívem, ha a korábbihoz képest másfélszeresét költöm a boltban, ha X e Ft-os dzsekit veszünk, stb.
 • ZAkkant
  A biztonságot. Lakás, nyugdíj, egészségügyi kiadások, a gyerek oktatása és segítése. Ha ezekre megvan a tőke, akkor biztonságban érzem magam.
  Illetve még UTAZÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁS. Az sok!
 • Kiszamolo
  https://kiszamolo.hu/probalj-meg-lazitani/

  A tipp: ha nő a jövedelmed, a felét vagy kicsit kevesebbet fordítsd az életszínvonalad emelésére. Így az sem lesz, hogy hiába keresel többet, annyival többet is költesz, de az se, hogy vezérigazgatóként még mindig úgy élsz, mint egy hajléktalan.

  https://kiszamolo.hu/az-eletszinvonalad-inflacioja/

 • Blend Ahmed
  “Később, ha még több pénze van, elkezdhet hatalomra vágyni, ha pedig már túl van mindenen, mint család, gyerekek, amitől az emberek a boldogságot szokták várni és még mindig nem elégedett, elkezdheti keresni a boldogságot a pénzben és így tovább.”

  Jó pár nagyon gazdag emberrel megtörtént, hogy rájuk tört a messianisztikus világmegválthatnék, elmennek politikusnak, pártot alapítanak, vagy éppen bejelentkeznek amerikai elnöknek.

 • nemethfeco
  József Attila Gyönyörűt láttam című versének két versszaka igen kifejező ide vonatkozóan:
  “Fegyvert ragadni gyengeség:
  megöl az ellenség és megver
  s elszáll rólam a kedves ég.
  Jogállamban a pénz a fegyver.

  A hadviselés itt ma más.
  A hős a kardot ki se rántja.
  Bankó a bombarobbanás
  s mint fillér, száll szét a szilánkja.”

 • Péter
  Számomra a pénz egy eszköz, amit csupa jó dologra lehet becserélni: biztonságra, élményekre, hasznos tárgyakra.
  Éveken át éltünk a peremen egyensúlyozva, nem rosszul, de örökös bizonytalanságban. Azt is szerettem, kihívásnak fogtam fel és kalandnak, bár igencsak játék volt a tűzzel.
  Most, hogy öregebb vagyok, azért megnyugtat a tudat, hogy 4-5 évig is elélhetnénk a megtakarításainkból. Ennek ellenére nem szórjuk a pénzt, látszatra például semmit nem költünk, de minőségi alapanyagokból főzünk és tárgyakat is csak olyasmiket veszünk, ami tényleg kell, mindig egy jó közép-felső kategóriás minőséget, ami aztán napi szinten okoz örömet, és hosszú távon olcsóbb is.
 • Husz János Puszita
  Semmi gond ezekkel a motivációkal, amennyiben megtalálja az ember a helyes mixet. A rossz hír az, hogy a belső elégedettség és kiegyensúlyozottság sokkal melosabb dolog, ahhoz sok elmélyült óra kell egyedül a saját magunk társaságában. Azt a hiányérzetet, ami a pénz és a tárgyak megszerzésében hajt minket, semmilyen külső dolog nem tudja pótolni. És ez egyre nehezebb a felgyorsult, közösségi média uralta világban. Már gyerekkorban beszippant a net és a média szines, felületes világa. Ezért a hedonizmus, a mindent-akarok-de-azt-most-rogton. Munkahelyen a pillanatnyi profit maximalizálás, tőzsdén a pillanatnyi haszon és még sorolhatnám. Sokat vesztettünk az értékalapú gondolkodás eltűnésével, de a legnagyobb veszteség a belső béke.
 • Aechen Coras
  Jó cikk. Jól leírja, hogy a pénz nem csak a szegény embereknek okozhat gondot.

  Számomra a pénz biztonságot jelent elsősorban.
  Úgy gondolom, hogy a pénzügyi problémák személyiségbeli problémákra vezethetők vissza. Aki nem csak a korából adódóan felnőtt, hanem tágabb értelemben is, az jobban tudja kezelni a pénzt.
  Nem tudom, hogy ez jó vagy rossz, de néha egy kicsit irigylem azokat, akiknek össze kell gyűjteniük a pénzt dolgokra, mert ők jobban tudnak örülni annak, amit megvesznek.

 • Pistu
  Aki a biztonságot írta az húszezrest tesz a szája elé maszk helyett? Szabadság? Haha, reggel 5-től este 8-ig a dobozba zárt ebéddel. Idén sok evidencia megdőlt.

  “hatalom, státusz, boldogság” az itt kommentelőknek lehet opció, sokaknak inkább rezsi, vifon leves, aggódás.

  +1

 • Unemployed
  Azt hogy számomra mit jelent, azt nem tudom.
  De a létezése számomra annyira természetes, mint a levegőé. Lemegyek a boltba és vásárolok, pedig már lassan 5 éve (szinte) egyáltalán nem dolgozom. Olyan, mintha a fáról szedném, vagy a kertben szüretelném, mintha folyamatosan csak nőne, szaporodna, újra és újra létrejönne. Nem a pénzem fogy, hanem az életem és ehhez a pénz egy egyik szükséges, de messze nem a legszükségesebb feltétel.
  Mivel egyelőre esélye sem látszik annak, hogy elfogyjon, nem sietek azt napi örömök szintjére konvertálni.
  Az életminőségemet, az egészségemet szeretném növelni, a teendőimet tovább csökkenteni, de a pénzvagyonomat nem is szeretném már tovább növelni.
  Hogy fentiek választ adtak-e a feltett kérdésre, döntsétek el.
 • nincsértelme
  nekem csak egy eszköz a pénz

  A tőzsde/befektetés már más tészta, az szerintem egy nagy lutri, amihez senki nem ért… lásd: https://kiszamolo.hu/ovatosan-a-befektetesekkel/comment-page-2/ , ha a cikk posztolása napján beszállok és nem hallgatok a paráztatásra, durva pluszban lennék még egy sima indexxel is…

  Ma ott tartunk, hogy a pénzt nyomtatják orrba szája, neten meg az utolsó hülyegyerek is meggazdagszik, mert Stocks only goes up, és lássuk be, az elmúlt 12 év alapján igaza is van…

 • "Sola Fide"
  Én az utóbbi 10 évben éjt nappallá téve építettem a cégem. Két házasságom is ráment. Végül sikeres lettem, és sokkal több pénzem van, mint amit el tudnék költeni életem végéig, mert nem engedtem el az életszinvonalam, szinte ugyanott maradt mint 10 éve. Nemrég bekerültem a kórházba, egy komoly műtétre. Nem ehettem, infuuzión tápláltak 4 napig. Az ötödik nap délelőttjén jött egy sms a banktól, hogy beutalt 150 mio-t egy partnerem, így közel 400 mio volt a számlámon. Aznap délután a nővérke hozott egy kis adag burgonyapürét, hogy az orvosom ezt már engedélyezi. Sose felejtem el azt a pillanatot, ahogy megörültem a kis ételnek, és belémvillent,hogy a pénzem semmit sem ér, és nem is érdekelt . A 200 Ft-os burgonyapürének ezerszer jobban örültem. Meg annak, hogy sikerült a műtét. Érdekes dolog , hogy kinek mikor mit jelent a pénz.
 • keynes
  más:

  az hogy most megint minden amcsi kap 600 dolcsi segélyt, az nem fog nagyon durva inflációt okozni? idén nyomtatták ki az összes dollár 20%át, öntik a pénzt a FED-től, ez hogy nem fog okozni inflációt? vagy már nem igaz a közgazdasádi alapelv, ha több pénzt raksz a rendszerbe, akkor megnőnek az árak?

 • Husz János Puszita
  Jók ezek a posztjaid Miklós. Arra késztetik az olvasókat, hogy megfogalmazzák és leírják a hozzáállásukat, más néven az értékrendjuk egy darabját. Nincs az a tanácsadás, ami jobban növeli a tudatosságot, mint az önismeret.
 • Husz János Puszita

  Amíg a dollár vilagpenz, addig a dollárban elszámolt nemzetközi tranzakciók és valutatartalekok elnyelik az inflációs hatást. Bár az euró egyre jobban jön fel, erősödött is a dollárhoz képest. Végtelenségig dollárt sem lehet nyomtatni.

 • Szegedi Dorina
  Nekem most nyugalmat. Régen nagyon rosszul bántam vele. Fizukor dőzsölés, hó középétől számolgatás. Sok túlmunkát vállaltam, mégis elvertem, mondván ennyi munka után igazán megérdemlem. Hosszú évek kitartó munkájával bele is vezettem magam egy közel teljes adósságcsapdába.
  Akkoriban rátaláltam erre a blogra, és nagyon csodálkoztam, hogy 6 havi vésztartalék, meg ilyenek. Hogy nem az a lényeg, hogy TÖBBET dolgozzak. Időbe telt, hogy elfogadjam, de a fal körül jártam.
  Most ott tartok, hogy pár hónapon belül a régi adósságaim utolsó részletét is letudom, és ebben a hónapban meglett a 7. havi tartalék.
  Azt a nyugalmat, hogy nem aggaszt, ki keres telefonon, hogy nem kapok szívrohamot, ha egy átrendezés miatt 2 havi számlát küld a szolgáltató, hogy nem kellene kapkodni, ha cserére szorulna valami, az felbecsülhetetlen.
  Én ezt jelentős részben az itt olvasottaknak köszönhetem. Köszönöm.
 • Aechen Coras

  Igen, a pénzügyi biztonság közvetett módon jobb egészséget és jobb munkakörülményeket is eredményez.

  A pénzügyi tudatosság tanulható. Ha aggódnunk kell a pénz miatt, az nagyrészt a mi hibánk.

 • L70
  Biztonság és nyugi.
  A státusz és a költekezés nem érdekel, és épp ezért egyre kevesebbet foglalkozom a pénzzel, mert amire nekem kell, arra bőven van elég.
 • attila
  @nincsértelme Adott pillanatban mi a jó döntés a tőzsdén azt senki sem tudja. Hozol egy döntést és később fog eldőlni hogy jó vagy rossz volt. Mást hibáztatni azért amit te nem tettél meg, elég etikátlan. Én elolvasok jó néhány cikket, infót és azok alapján hozok egy döntést. Nem ők hozzák meg helyettem. Ez a blog nem befektetési tanácsadó. Akiket te olvasol hogy meggazdagodott a tőzsdén azért azokat olvasd fenntartással. Az én értelmezésben a helyzet az hogy a keletkező többletpénzt már nem tudja elkölteni sok ember ( utazás, étterem, cukrászda, wellness, stb. kilőve ), elenni otthon, új led tévét venni, új teslát venni, új iphonet venni nem lehet minden héten, ezért a felesleg megy részvénybe, mert a kötvény nem hoz semmit szinte. Ha az oltottság elér egy biz. szintet akkor megkezdik a lazítást, de nyáron tuti, ekkor kevesebb lesz a felesleg illetve a reálgazdaságba is áramlik majd….
 • attila
  Ha vannak alkalmazottaid akkor azért a gazdagodásod nem csak öncélú volt. Engem is olyan dolgok tesznek mostanában boldoggá amik szinte semmi pénzbe nem kerülnek. Szerintem meg kellene tanulni mindenkinek egy bizonyos szint felett elengedni az életszínvonal növekedését. Sokkal igazságosabb lenne a világ. Mondjuk lehetne ez a medián bér minden országban. Nagy szívfájdalmam hogy a hazámban lassan erény lesz ha vki minél műveletlenebb. Nem értem miért üldözi a tudást, mintha a középkorban lennénk. Aki okosabb a másiknál az boszorkány ezért máglyára vele 🙁
 • mitel hentes
  A pénz a jelenlegi gazdasági rendszerbe vetett bizalmat testesíti meg.
  – Gyerekként még nincs pénzed, ekkor a gazdasági rendszer szereplői még nem bíznak benned, de némi munkával ráveheted őket, hogy bizalmuk növekedjen.
  – Akik nagy vagyonnal rendelkeznek, azoknak persze gyerekkoruktól kezdve több bizalom jut a rendszer többi szereplője részéről
  A pénz = bizalom = az a lehetőség, hogy leülhess az asztal mellé játszani.
 • GABOR8
  Volt itt két hozzaszolas, ami engem kíváncsivá tett, azaz a van elég pénzem nem izgulok / adakozok is belőle / nem tudom elkolteni.
  Valaki elarulja, hogy mégis mennyi azaz összeg ami a rendelkezésére áll és ezt gondolja?
  Nekem tobb ingatlannal, hitel nélkül, 100MFt KP-val a hátam mögött még egyik se jutott eszembe. Még simán azt gondolom, pár rossz év és felélem. Ha ebből indulok ki akkor nektek siman min 500MFt feles KP kell rendelkezésere álljon.
 • Pistu
  Gondolom nem Szabolcsba születtél a Lakatos család ötödik gyermekeként. Tanulható a pénzügyi tudatosság, de nem mindenkinek van rá lehetősége. Érdekes tény: “A világ 2153 dollármilliárdosának a vagyona akkora, mint a 4,6 milliárd legszegényebb embernek együttvéve, azaz a Föld lakosságának a legszegényebben élő 60 százalékának”
 • Fagylaltárus
  Mit jelentene? Rabságot, mert nincs elég. Nyilván aki tele van lóvéval tud kicsit lazább lenni.De Magyarországon csak álom az anyagi függetlenség a többségnek.
 • nincsmégmostseértelme
  ezért mondom hogy lutri, az egész tőzsde nem más, mint egy világméretű fogadóiroda… pénzügyi ‘szakemberek’, tanácsadók, tőzsde coachok vagy mitoménmik se látják a jövőt, mindenki tippel valamire, aztán utólag megmondja hogy miért hibázott, ha nem jött be a tippje…
 • Edi

  100 millió kp-vel még nem jutott eszedbe, hogy például adakozz? Elég szomorú.
  Illetve ha ilyen vagyonnal attól félsz, hogy feléled, kábé semmit nem tudsz a befektetésekről, vagy a realitásról.
  Nem tudom, honnan szakadt rád az a pár ingatlan, de ha így áll nálad a pénz/ élet mérleg, akkor nagyon sokat kellene még tanulnod.
 • V.A.Laki
  A koltekezes engem nem hozott lazba soha. Utazni is ruhellek. Az egyetlen dolog, amit sajnalok, hogy nem tanultam meg korabban sakkozni, igy valoszinuleg sosem fogok jatszani mesteri szinten.

  Arrol viszont van tapasztalatom, mennyire szivas azok elete, akiknek nincs penzuk. Nyomorult, eroszakos, vilagtol tavoli helyeken laknak, undorito dolgokat esznek, a legutolso kormanyhivatalnok is lenezi es halalra szivatja oket. Ezzel szemben, ha valaki jol fel van oltozve, a lakcimkartyajan egy meno cim szerepel, a fizetesi papirjan egy kover osszeg es bemond egy meno munkahelyet, hirtelen mindenki olyanki kedves es kozvetlen lesz, hogy attol a belem kifordul. Es ez meg mindig csak a kozeposztaly alja – gyanitom aki gazdag, annak Lenint is kihozzak a mauzoleumbol, keres nelkul is. Ez nem a penzugyi szabadsag, csak egyszeruen annyira a gazdagoknak van berendezve ez a vilag, hogy az hihetetlen.

 • SuszterPeti
  @nincsértelme

  sokak szerint abból látszik ha egy eszközosztályban buborék alakult ki:

  1.) ha a “könnyű pénz” lehetősége közszájon forog és olyan hozzá nem értők keresnek rövid idő alatt rengeteg pénzt, ami komoly befektetőknek korábbi időszakokban sok évbe telt

  2.) olyan árszinteket érnek el indexek, amit néhány évvel korábbi racionális gondolkozás mellett lehetetlennek tartottak

  Ilyen érzése lehetett az amerikaiknak a dotcom mánia időszakában, mint most neked…

 • Blend Ahmed
  @gabor8: “100MFt KP-val a hátam mögött még egyik se jutott eszembe. Még simán azt gondolom, pár rossz év és felélem.”
  Mennyi az a pár év? Mondjuk 5? Ez azt jelenti, hogy 1,6 millió Ft/hónap sebességgel költöd el a pénzt?
 • GABOR8
  Valahogy tudtam, hogy az első hozzaszolas ilyesmi lesz, jellemző kishazankra. Úgy ítélkezel, hogy semmit nem tudsz rólam,de a múltkor már tanultam az esetből.
  Meg kb 20 évem van nyugdíjig, a gyerekem 2 éves kb 20-30milla lesz mire tisztességesen felnevelem, kéne nyugdíjra vagy 60-80MFt, az évi megélhetési költségvetésem 6-8MFt között van. Még mindig úgy gondolod tele vagyok pénzzel? Sztem sehol nem tartok.

  Esetleg, ha valaki nem érzi titoknak és megosztja a kérdésemre a választ azt megköszöném.

 • Csokismedve
  Számomra a pénz csak egy energia ami amit nem szabad visszatartani. Ha visszatartod akkor elapad a forrása. Minnél többet költesz belöle annál több jön helyette. 🙂
 • Kiszamolo
  GABOR8, ha van százmilliód, aminek minden bevétel nélkül is legalább 10-12 évig elégnek kellene lenni egy normális megélhetéshez a társadalom felső 10%-ában, akkor szerintem engedd el a félelmet. Ekkora készpénz-vagyonnal benne vagy a legfelső 3-5%-ban idehaza.

  Nagyobb az esélye bárminek (komoly betegség, akármi), mint annak, hogy anyagi nehézségbe kerülsz bármikor is.

 • Kiszamolo
  Csokismedve, ez nagyon szép volt. Szerintem nyomtatunk belőle falvédőket meg pólókat. 🙂