Heti hírek

A termelői árak 1%-kal nőttek az USÁ-ban egy hónap alatt és 9,7%-kal egy év alatt. A termelők 5,8%-os inflációt várnak a következő évre és 3,5%-osat három év múlva.

Az amerikai használtautók árai egy év alatt 40,5%-kal nőttek, amit nyugodtan lehet elképesztő mértékű növekedésnek hívni.

Az amerikai szellemi foglalkozású dolgozók 3%-a szeretne csak visszatérni az ötnapos irodai munkakörbe, 86%-uk otthonról szeretne dolgozni legalább heti két napot. Ahogy egy munkaadó fogalmazott, a dzsinn kikerült a palackból, nem valószínű, hogy egyhamar sikerül újra az embereket visszaterelni az irodákba, főleg a mostani munkaerőhiányos piaci körülmények között.

Azonban van egy hátulütője az otthoni munkavégzésnek: rengeteg vállalkozás épült a munkabájáró emberekre, amik most ügyfelek nélkül maradnak. Kávézók, éttermek, büfék kerültek tartósan nehéz helyzetbe a változás miatt.

Egy amerikai fiatal ha elteszi a fizetése 15%-át, 9,2 év alatt tudja összegyűjteni a 20% önerőt egy ingatlanhoz. 2001-ben az akkori fizetésekkel és ingatlanárakkal ez 5 évig tartott.

22 éve nem látott mértékben nőttek a hitelkártya-tartozások az Egyesült Államokban az elmúlt negyedévben, 52 milliárd dollárral, de még így is 67 milliárd dollárral kisebb az állomány, mint a járvány előtt, mivel sokan a tartozás kifizetésére költötték az állami pénzosztásokban kapott pénzt.

A Goldman Sachs elemzése még mindig 11%-os részvényár-emelkedést vár az S&P 500-as indexben erre az évre. (Mondjuk ezzel ők a legidealistábbak a többi elemző között.)

Elon Musk 5,7 milliárd dollárnyi adakozást jelentett le a múlt évre, azonban sajnos nem derül ki, hogy ki számára. Ha ez valódi adakozás volt, ezzel az egyik legbőkezűbb adományozó volt 2021-ben. Mivel sokszor használják adóelkerülésre az adományozást, a címzett hiánya miatt nem lehetünk biztosak abban, hogy tényleg adakozásról volt-e szó. De ha igen, akkor ez nagyon derék volt.

Belgiumban az új törvény lehetővé teszi, hogy a 38 órás munkahetet négy napban dolgozzák le az alkalmazottak, illetve a munkaadó nem várhatja el, hogy munkaidő után az alkalmazott felvegye a telefont vagy válaszoljon bármilyen üzenetre.

Ha otthon sok a valódi probléma, akkor egy autoriter politikus ellenségképet kreál vagy ha kellően erősnek érzi magát, egy szomszédos országot fenyeget a megszállással, hogy az emberek azzal foglalkozzanak és ne a korrupcióval vagy a gazdaság állapotával. De ennek ára van, akkor is, ha a leuralt média erről nem számol be. Egy cikk a Moscow Timestól.

Már 200 ezer pár vette fel a babaváró hitelt, 90%-uk a teljes összeget. Ez majdnem 2 ezer milliárd forint kiadást jelent az adófizetőknek kevesebb, mint három év alatt. Összehasonlításul a tervezet szerint szja-ból ennél alig több, 2,6 ezer milliárd forint jött volna be 2021-ben, ha nem osztottak volna belőle vissza 600 milliárdot a választási év miatt.

S bár ez kölcsön, de két gyereknél a harmadát, háromnál az egészet elengedik, s már egy gyerek után is 0,5%-os kamaton ketyeg. Ha mindenki csak egy gyereket szülne és a pénzt betette volna prémium állampapírba, évente 120 milliárd forint ajándék kamatot jelentene a hitelfelvevőknek (és éves kiadást az adófizetőknek).

Két évvel a járvány kitörése után és hat évvel a digitális átállás meghirdetése után csak sikerült a kormánynak beszerezni a már nem létező távoktatáshoz is szükséges 120 ezer laptopot és véletlenül pont a választás előtti néhány hétben fogja kiosztani azokat. Jobb későn, mint soha, na. (Például a halmozottan hátrányos helyzetű Szentendrén található egyik gimnáziumban 238 darab gépet osztottak ki a kilencedikeseknek. Reméljük a gyerekeknek majd lesz elég hely a szobájukban eltenni azt otthon a tabletek és notebookok mellett.)

2025 végéig összesen 615 ezer notebookot akarnak szétosztani.

Mivel közbeszerzésen vették, a gépek átlagára közel 280 ezer forint lett, kiskeráron ezért már jó közepes gépeket is lehet kapni, reméljük ezek a gépek is legalább ilyen minőségűek.

Share

161 hozzászólás

 • Frederick
  “Mivel közbeszerzésen vették, a gépek átlagára közel 280 ezer forint lett, kiskeráron ezért már jó közepes gépeket is lehet kapni, reméljük ezek a gépek is legalább ilyen minőségűek.”

  Apropó, tudja valaki, hogy milyen specifikációval kapják a gyerekek ezeket a gépeket? Melyik gyártó? Milyen processzor van a gépekben ? stb…

  Kíváncsi vagyok, hogy ebbe a fenti átlagárba mi fért bele….

 • alapos
  “de azért próbáljuk árnyalni ezt a “szegény ártatlan oroszok” narratívát.”

  Különböző helyen olvasva a kommenteket, elképesztő milyen sokan ezt a hozzáállást képviselik. az USA ugyanúgy csinálja a hangulatkeltést, de ijesztő milyen szinten megy az oroszpárti mosdatás, kezdem tényleg elhinni amit mondanak, hogy pénzelt oroszpárti agitátorok. Nem tudom az az ijesztőbb, ha ez igaz, vagy ha az, hogy sokan azért írják ezt, mert ennyire sikeres az agymosás.

 • Mindegy
  Ja, az tényleg fura, hogy a kb. legfontosabb hír itt meg sem jelenik: orosz-ukrán konfliktus.
 • sixhundred

  Én kisgyerekkorban a minél kevesebb, annál jobb screen time-ban hiszek. Nem gondolnám, hogy valamit is ad a gyerek intelligenciájához vagy motoros skilljeihez, hogy 3 éves kora helyett modjuk 10 évesen tanul meg nintendózni. Gépelni meg nem egy nagy etwas, sokkal jobban fejleszti a motoros skilleket a kézírás gyakorlása.

  Orvos vagyok, dolgoztam az USA-ban, jlenleg komoly probléma ott a millenial generációval pl. hogy nincsen meg a kézügyessége az alapvető sebészeti dolgokhoz (pl. sebvarrás, ilyen alap dolog megtanulása gondolt jelent nekik). Nem is láttam egyet sem soha kézzel jegyzetelni.

 • TT
  IT-ban dolgozom, de soha nem vettem még 350e-ért de még 280e-ért sem laptopot.
  Hasonlóan jövedelmező biznisz lett ez is valakinek, mint a lélegeztetőgépek. Csak azt remélhetjük, hogy legalább nem abakusz van a dobozokban.
 • LSV
  “ugyanakkor az oroszok állomásoztatnak 150 ezer fős hadsereget a határ mellett” A határ melyik oldalán?
  Azt gondolom az ukránoknak és az usákoknak nem a 150ezer oroszországban állomásozó katonától kell félniük, hanem a 3 milliótól aki még nincs ott… 🙂 Mondjuk ha nagyon háborúzni van kedve jenkiknek, azt nem lehetne alaszkán keresztül eszkalálniuk, minket meg kihagyni?
 • Gábor

  Nálunk nincs olyan, hogy én döntsem el mikor akarok dolgozni és nem dolgozni a munkaidő keret terhére. A munkáltató dönti el, hogy mikor nincs rám szükség, nem rendelkezem szabadon felette.
 • V.A.Laki
  : Nekem az ellenzek azert jobb, mint a Fidesz, mert hogy a Fidesz hogyan valsagkezel, azt mar sokszor megfigyelhettuk: elveszik a penzt valakitol, akinek van, odaadjak a leghulyebb szavazoiknak tamogataskent, ugy, hogy rogton le is kell adniuk Orban komajanak-sogoranak, es ezert harmadannyi ellenszolgaltatast sem kapnak, mint normalis piaci versenykornyezetben, megis, ugralva tapsol es eljenez mindenki.

  Most speciel nekem van elveheto penzem es sajnos nem tartozom a hulyek taboraba, vagyis nekem elemi erdekem, hogy akar egyetlen percre is homokszem keruljon ebbe a fantasztikus szisztemaba. Hogy fel, 2 vagy 4 evre, az teljesen mindegy. Ahogy Robert Merle irta, “az eletet nem evekben, hanem percekben es masodpercekben merik”. Nekem minden perc ajandek, amivel elo tudom kesziteni angolos tavozasom a kovetkezo Fidesz kormany megalakulasa elott.

 • Joy
  A védettségi kártya megfontolt átalakítása oltási igazolvánnyá megvan? Majdnem két hétig érintetlenül hagyták, hogy végül a hatályba lépés előtt pár nappal mégis csavarjanak egyet rajta.
 • R
  #Off-topic:
  Tudja valaki hogyan lehet utólag kedvezményezettet beállítni a kiszamolo életbiztosításoknál?
  Köszönöm az infót.
 • untermensch4
  Itt egy konkrétum: a 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM számú együttes rendeletet utolsó hónapjaiban a bajnai-kormány vonta vissza, eu-s jogharmonizáció szándékával (igen, inkompetens tett volt nem megírni az utódját). A fülkeforradalom után 4 évvel június 30-án még nem lehetett tudni hogy a 2-3 hónaponta 2-3 hónapra megfoltozott jogszabály másnap milyen állapotban lesz… azóta nem követtem az eseményeket, 2017 nyarára már szültek egy-két egeret a hegyek de még nem volt kész. Most az a helyzet hogy az OKJ-ből már törölt szakma bizonyítványának a fénymásolata + a kb 8 éve érvénytelen (mert jogszabályilag nem létező) gépkezelői igazolvány együtt érvényes. A fent említett kormányrendelethez max 3 oldalnyi mellékletet kellett volna hozzátoldani, két átlagos végzős joghallgatónak kb 2 hét ha sokat reszelgetik. Ha nem akkor 2 óra. Nem 4-6 év.
 • umate
  a képen, amit az egyik átadásról láttam, Dell gép volt.

  én fejlesztőként dolgozom, sose volt még 350k-nál olcsóbb munkahelyi gépem, nem Apple. Nem véletlenül. Nyilván egy gyereknek ez bőven felesleges lenne, de az hogy felnőttek mit használnak munkára és az mennyibe kerül, teljesen irreleváns.

 • A baloldal alternatív valósága
  Annak ellenére, hogy úgy gondolom ezt a blogot értelmes emberek olvassák, azt látom egyre inkább az ellenzék alternatív valóságát igyekeznek idehozni. Le kellene szállni a baloldali fakenews propagandasajtóról ( HVG, 444, 24.hu, Telex stb) és utána kellene nézni kicsit a valóságnak.
  Azt az alapvetést kell megérteni, hogy amíg a Fidesz van hatalmon addig van nemzeti szuverenitás, ha a baloldal akkor mi is az EU és a liberális elit kiszolgálói leszünk.Mivel ez kiszámoló blog, nézzünk meg néhány adatot: GDP növekedés +7.1% (EU 2.hely), Foglalkoztatottság 4,7millió! 2010-ben 3,7 millió Háztartások vagyona 64ezer milliárd, 2010: 16ezer milliárd, Állampapírban lévő vagyon: 10.000 milliárd 2010: 727 milliárd. Nálunk van világ egyik legjobb adórendszere (bevételi oldalról biztosan) stb.stb. Hosszan lehetne még sorolni, a mindennapok szintjén ég és föld a különbség 2010-hez képest.
 • A baloldal alternatív valósága
  Ehhez hozzájön még, a baloldal alkalmatlansága. Ha nem lenne ilyen erős médiájuk, akkor kb 4/5 Fidesz győzelem születne. Alkalmas vezető ott nincs, a főnökük politikája pedig többször tette már tönkre az országot. Mit vártok tőlük mégis? Elvtelen összefogás a hatalomért, külföldi parancs: Orbánnak buknia kell. Csak a magyar emberek a racionalitás oldalán állnak, (ne legyen illegális bevándorlás, genderpropaganda, stb) ezért ez nem lesz könnyű.
  az nem zavar, hogy a GDP duplája mint akkor? Ferdítesz de nagyon. Milyen államcsőd? Az a szocik idején volt elképzelhető, akkor valóban kirabolták és rosszul vezették az országot.
  szerintem a normalitás fogalmát nem a fidesz, hanem a liberálisok írják át, egyre rosszabb irányba. Vér pedig egyszer folyt Budapesten 90 óta, igen 2006ban, mikor Gyurcsány volt a m.e. és aki ma is a legerősebb a baloldalon. Ész megáll komolyan.

  Barátom, azért ez kicsit ijesztő. Jól megtanultad a leckét és a legdurvább, hogy szerintem komolyan is gondolod. S te beszélsz alternatív valóságról…

 • Incognito
  Heti hír: Orbán belengetett egy adócsökkentést a gyermekteleneknek az átlagjövedelem alatt. Ha jól sejtem, az SZJA-ról lehet szó, az mindenesetre érdekes lenne, ha újra lenne többkulcsos SZJA, és pont a FIDESZ vezetné be újra.

  rtl.hu/hirado/2022/02/20/adocsokkentes-gyermektelenek-igeret-orban-viktor

  Részletek egyelőre még nincsenek.

 • krisz
  [kicsit talán OFF]
  Van a volt cégem által fizetett magánnyugdíj pénztári számlámon egy kis pénz.
  Ezt szeretném minél hamarabb minél olcsóbban (lehetőleg adómentesen) kivenni. Mik erre a lehetőségek?

  Mielőtt bárki leszólna, azért szeretném kivenni mert csak túl sok idő múlva férhetnék hozzá (addig még bármi történhet..) Inkább magamnak fektetek be. Nagyon drága a működési költség, még úgyis, hogy kapnék állami támogatást. Inkább fizetek az eü számlára, ugyanis ahhoz hamarabb hozzáférhetek és átvezethetem díjmentesen bármikor a nyugdíjra.
  Köszönettel.

 • Családfõ
  Kisgyermekkor: valóban a motorikus készségeket kell(ene) fejleszteni, az idegrendszer megfelelő fejlődését nem a konzolozás, kütyü nyomogatás fejleszti. Ahogy a mese nézése helyett a nekik olvasás az abszolút kívánatos.

  Semmiből nem lesz lemaradása, ha csak kisiskolás korban – minél később – kezd kütyüzni, ellenben bizonyos idegrendszeri kapcsolatok utólag már nem tudnak kialakulni, ha a kisgyermekkorban nem volt rá lehetőség.

 • Copywriter
  A gyerek most 8 éves, első osztályban már ezerig elszámolt, ha kellett, kettesével, hármasával lépegetve. Eközben a tananyag mi is? Talán 20-ig a számok? Emellett egy csomó szót tud angolul, és ez készségszinten megy, ha meglátja, felismeri, és próbálja kitalálni, miről is szólhat a szöveg. És érdekli.

  Ezek nagy részét applikációkból/Youtube videókból tanulta. Van csomó angol gyerekcsatorna, ahol a Head, shoulders, knees and toes-t éneklik, a Google Play meg egy csomó appot kínál. És mit tölt le a gyerek? Ami gondolkodásra készteti, és tanítja. Van közötte bolti eladó/címletváltó/pénz visszaadó játék, Minecraft, ahol kizárólag több szintes, alagutas házakat épít, imádja a számolós feladatokat, amikor fel kell ismerni összefüggéseket stb. Egyetlen hentelős, lövöldözős játéka sincs.

  Ez a digitális kor. És ettől függetlenül még hétköznap is van idő erdőbe/tóhoz járni kirándulni.

 • errolflynn

  Én sem írtam, hogy pártolom, hogy a gyerek sok időt töltsön a képernyő előtt, a mértékletesség ugyan úgy áll a videó játékra, mint az ételre vagy a játékidőre. Értéket viszont ad, bár nem azért jó ha tud 6 évesen gépelni, mert fejlődik a motorikus készsége, hanem azért mert önállóan felvedezhet. Hat éves korában ha kérdezi hogy működik a steam engine, akkor azt mondom, hogy fiam, ott a wikipedia, írd be és nézzük meg együtt.

  Az, hogy a digitális világot beemeljük a gyerek életébe nem teszünk kárt benne, csak kinyitunk új kapukat.

 • jani129
  Vajon ez Miklós egyháza, amire most rászállt a nav? Vagy az egy másik?
 • Hufeisen
  jóreggelt
 • ÓTRÉPÉ
  OFF
  28 év fölött minimálbéres fizetéssel melyik lehet a legolcsóbb bank? OTP-nél olyan töketlenek, hogy még a saját akciójukról sem tudnak tájékoztatni teljeskörűen… Jump-ból átraknak Tempóba automatikusan, de közben van olcsóbb, a Smart. Amikor bemész, hogy akkor legyen már inkább Smart, akkor értetlenkednek, hogy miért. Aztán meg vagy meg se tudják csinálni, vagy 3x vissza kell még menni. Kérdésekre nem tudnak válaszolni, “benne van a hirdetménybe”(ami hiányos). Telefonon semmit nem lehet intézni. Van ennél jobb bank?
  CIB ECO két évig ingyenes, de utána horror. Egyáltalán reális elvárás az, hogy közel költségmentesen akarjak bankolni?
 • F. Pignon
  Azt úgy látszik, kevesen értik, hogy a távmunka nem a kényelemről szól, meg nem előjog. Ha tényleg 100%-ban ugyanazokat a feladatokat el tudod végezni távolról, akkor mindegy.

  Meg hát milyen áron. Nekem több stressz a távmunka. Eleve betanulni is nehezebb volt egy hibrid munkakörbe félig élőben, félig képernyőmegosztással.

  Már azon gondolkozom, hogy otthon beüzemelek egy 3. képernyőt csak az emailek figyelésére és üzenetváltáshoz. Mindenki úgy képzeli az otthonról dolgozást, hogy ellébecolsz, kávé-cigi, filmezés, kiugrok boltba, kiülök a kertbe stb. Engem konkrétan 8 órát a képernyőhöz szegez, mert a napi feladatokat ugyanúgy percre meg kell csinálni és bármikor jöhet egy kérés, amire azonnal reagálni kell. Irodában ugye csak átszólunk egymásnak, hogy ki ér épp rá – távolról már ez is külön kör.
  Gőzöm nincs, ha valakinek emellé még kisgyerekei is vannak otthon, az hogy bírja idegekkel.

 • Krokodil888
  : ’szélsőjobbtól szélsőbalig tartó’: se a fidec se a mihazánk nincs benne szóval a szélsôjobb kompletten nincs benne 🙂 egyébként ha a teljes palettát lefeded az ellenzékkel, akkor hova helyeznéd el a fidect? Nem marad hely nekik, mindenki csak bántsa az szegíny magyarokat…

  : összefoglalód +1

  Laptop: remélem ezek is kakaóbiztosak, mint amiket a tolvajkorrupt liberálszocik vettek annó 🙂

 • Zabalint

  Valamilyen Dell Inspiron lehet az, volt kép róla, ahol egy polgármester adta át. Nem tudom 3000-es vagy 5000-es sorozat, mert utóbbiból a legutolsó széria szerintem vékonyabb, de lehet előző 5000-es is. A matricából meg annyi látszik, hpgy Core i, de hogy i mennyi, az nem.Tippre ez egy szabad piacon bruttó 300 ezerbe kerülhet, úgyhogy csak 15% körül lehet az “alkotmányos költség”, ami viszonylag alacsonynak számít.

  Amúgy én sem vettem korábban ennyiért, de most cseréltem a 8 éves laptopomat, és az elmúlt 2 évben sokat drágultak, így 330 ezerért vettem, ami sokkal drágább, mint a korábbiak voltak.

 • Kristóf

  Haha, nemzeti szuverenitás. A kínai kommunista párt és Putyin magyarországi befolyásáról van véleményed? Pl amikor a magyarellenes AUR párt elfoglalta az úzvolgyi temetőt a törpe meg szó nélkül nézte. Sőt nem rég együtt vettek részt egy fórumon Putyin kérésére.

  Jó a növekedés szerintem azért nézz rá USD-ben is egy GDP idősorra, ne csak játékpénzben. A foglalkoztatásról pedig annyit, hogy tök jók az összeszereldéink és 2011 óta az értelmes emberek szivárognak folyamatosan külföldre.

  Én jobboldali vagyok, elismerem hogy vannak érdemei is a fidesznek az elmúlt 12 évből, de összességében vállalhatatlan.

  Az alaptörvény – állam 53 cikke alapján foglyul ejtették az államot. Hosszú távon egy nemzetállamban csak a szabadság és a demokrácia számít, ezek nélkül nincs semmi. Sajnos ez nem érdekli a fideszt, csak a hatalom. Még vállalható alkotmányunk sincs.

 • bjozef

  “Nincs ukrán-orosz konfliktus, amerikai háborús propaganda van, ha nem vagy vak talán észreveszed hogy az oroszok és az ukránok versenyt nyilatkoznak arról hogy nem lesz semmilyen háború, de valahogy ez a nyugati médiában nem kap hangsúlyt, inkább azt közlik le hogy Biden már olvasta az orosz csapatok parancsait. Ez vicces lenne ha nem lenne emberiség elleni bűncselekmény.”
  🙂
  2022.02.22: Fogd meg a sörömet… – V. V. Putyin
 • terpesz
  fu emberek ugylatom az orosz-ukran konfliktus erosodesevel megjelennek nagy arccal az oroszparti, orosz HABORUS agressziot tisztara moso, normalizalo, hu de meglepo modon altalaban fideszes/autoriter beallitottsagu trollok, akiknek a LEGNAGYOBB felelme, hogy Brusszel mit dog csinalni, mikozben alakul a haboru es tudjuk, O1G kihez szeret dorgolozni 😀 elkepeszto.
 • Alfa
  :
  ” az nem zavar, hogy a GDP duplája mint akkor?” – nem zavar, mert nem igaz. Szimpla hazugság, ami visszaköszön a propagandagyár előadásában. Csak a KSH adatokat kellene megnézned.
  A valóság ezzel szemben az, hogy 2010-hez képest kb. 145%-ot nőt a GDP, a hivatalos infláció pedig kb. 165% volt.
  Így ha a GDP százalékában 20%-al kevesebbet költünk egészégügyre, oktatásra, családtámogatásra az durva megszorítás, lábon kihordott államcsőd, az állam alapvető feladatait sem látja el.
  Aki nem vak az látja, amikor egy tanár fele annyit kap mint a raktáros az ALDI-ban, vagy amikor a szakdolgozók tízezrei hagyják ott az egészségügyet tavaly…
  Akinek kevesebb esze van, az meg jól elvan ezzel a gendermaszlaggal…
 • gaborr
  szerinted csatlakozunk az Orosz megmozduláshoz, és elismerjük a független Kártpátalját, és küldünk “békefenntartókat” Kárpátaljára? Elvégre “mi” sem vagyunk jóban az Ukránokkal. Már várom a “Trianon/Nagy Magyarország csoport”-ot, hogy rámozduljanak.
 • Gergő
  : Bankmonitoron nézd meg. Nekem lejárt a cib. Fizettem egyet az utalásért meg 1 éves kártyadíjat. Aztán nyitottam egyet az unicreditnél. Fél óra kb online. Ez 3 évig ingyenes. Ha 2-3 évente veszed a fáradtságot, h új számlát nyiss, akkor lehet szinte ingyen. Számold ki megéri-e. Nekem belefért.
 • Joy
  Valószínűleg nem érted, mire céloztak a többiek.
  A gyermek agya, agyi képességei mozgással fejlődnek a legjobban, egyensúlyozás, mászás, futás, ugrás stb által. Ezért mi (neves szakemberek tanácsát követve) a mozgás fejlesztését tartjuk elsődlegesnek ebben a korban.
  Talán te is hasonlóan vagy ezzel, mégis olyan dolgokról írtál, ami alatt a gyermek egy helyben ül, lába nem dolgozik (gyengül), a háta/nyaka görbe, gerincnek nem tesz jót. Később, kamaszkorban a növekedés miatt is lehet gerincferdülése, de pl. sok üléssel, gyenge izomzattal hamarabb is jelentkezhet. Ezek miatt én nem bánom, ha a gyerekek szeretik az ugrálókötelet, és inkább biciklizni mennének. Szívesen velük tartok, minthogy mindannyian appokon lógjunk egymagunkban.
  A munkám nagy része gép előtt zajlik, az övék is ilyen lesz biztos. Fontos megtanítani nekik, milyen fontos a mozgás a (majdani) ülő munka mellett.
 • Zabalint

  “Mindenki úgy képzeli az otthonról dolgozást, hogy ellébecolsz, kávé-cigi, filmezés, kiugrok boltba, kiülök a kertbe stb”

  Úgy 8 éve eltöltöttem szüleimnél egy hetet, akkoriban 100%-ban távmunkában dolgoztam, és az a hét maga volt a pokol, mert egyszerűen anyám nem fogta fel, hogy az, hogy távmunkában dolgozok, nem azt jelenti, hogy otthon lébecolok, és minden totálisan rugalmas, így bármikor elküldhet engem ide-oda, mert úgyis ráérek.


  Jól tolod, nekem is kellene a cuccból.

 • Zabalint

  Ez annyira egybites gondolkodásmód. Ezek a tevékenységek egyáltalán nem zárják ki egymást, nem értem miért kell kizárólag végletekben gondolkodni. Ha csak attól mozog a gyereked, mert elzárod a digitális világtól, akkor valamit elrontottál.
 • alapos
  a szittyamagyarok már rámozdultak most (is) erre a vonalra , de én ilyet nagyon nem írtam, szóval lehet csak félreértelek, de nem értem a kérdést. de aki úgy érzi, miattam szaladjon csak előre visszafoglalni, én majd innen szurkolok ;D
 • alapos
  Akiknek nem jött be a home office: nem azt írtam legyen kötelező, hanem legyen teljesen opcionális. Biztos nagyon függ a csapattól, munkakörtől, főnöködtől, egyéb élethelyzetedtől, nekem pl sose volt gondom vele, nem egy embert tudok aki munkahelyet is váltott a covid alatt teljesen távmunkában, és így is működött.
  Akinek nem jó, járjon be az irodába, csak ne várják el innentől, hogy az az alap. Mivel 2 éve működik már, és tényleg sok helyen látják azt, hogy még javultak is mutatók miatta, nem értem miért úgy beszélnek róla mint egy kényszerű rossz.
 • hemond
  Mélységesen egyetértek.
  Megfigyelhető, hogy a gyerekeknek a túlsok képernyőidő jelentős károkat okoz: képzeletük, kreatívitásuk csökken, idegrendszer nem fejlődik.

  Tudom lehet őket sok mindenért szidni, de a WHO-nak erre van ajánlása, mi azt igyekezünk betartani:
  aoa.org/news/clinical-eye-care/public-health/screen-time-for-children-under-5?sso=y

  (mondjuk nálunk max a napi 1/2 órát éri el, ha itthon van nagyszülők megengedőbbek)

 • krisz

  Magyarország jobban teljesít ez igaz, de ha megnézzük a környező országokat az utóbbi 10 évben akkor hozzájuk képest nem teljesítünk jobban, sőt.
  /Én is jobban táncolok, mint 10 éve, megtanultam 3 lépést, miközben a tánccsoport nagyrésze már salsázik mesterszinten/

  Az utóbbi ~10 évben az egész világon hatalmas fejlődés volt, mindenhol jóval jobban él az átlag. Az nem nagy teljesítmény, hogy ugyanazt sikerült összehozni itthon is.
  Viszont az hogy az egészségügy és az oktatás színvonala az tovább romlott lásd pisa felmérések / várható élettartam emelkedése a környező országokhoz képest, azt mutatja, hogy egyáltalán nem volt kiemelkedő teljesítménye a kormánynak. Persze kinek mi a fontosabb, ha valakinek fontosabb, a jó állami egészségügynél és oktatásnal az, hogy olcsóbban tankolja meg a 7 üléses Daciá-t akkor neki nagyon jó világ lett.

 • krisz

  Egy adat ami talán megmutatja, hogy Szlovákia/Románia/Csehország/Lengyelország (Ausztriáról ne is beszéljünk) sokkal jobban kihasználta a világgazdaságban ezt a felívelő szakaszt és hogy Magyarország gyakorlatilag pont ugyanott tart vagy akár hátrébb a szomszédokhoz képest mint 10 éve:

  romania-insider.com/wb-expert-romania-hungary-gdp-capita#:~:text=WB%20expert%20claims%20Romania%20surpassed%20Hungary%20by%20GDP%20per%20capita,-01%20November%202021&text=The%20World%20Bank%20database%20shows,USD%2019%2C200)%20is%20well%20above.

  Ne érts félre, voltak és vannak jó gazdasági intézkedései a kormánynak és valószínűleg ha bármilyen másik párt lett volna hatalmon akkor sem valószínű, hogy mostanra Ausztriai színvonalon élnénk.
  A követendő példa a Balti államok, főleg Litvánia, nekik sikerült behozni a lemaradást.

 • Józsi
  Írországban az általános iskolai tanulóknak jár egy Microsoft Surface tablet, mindenkinek kivétel nélkül. Használatra kapják nem örökbe ha letérdel akkor kap másikat. Minden iskola térdig gázol a számítógépekben, nálunk az egyetemen a folyósokon ilyen 50 gépes kis pihenőszigetek vannak kialakítva ahol tudsz számítógépet használni mert ott van, plusz a laborokban van rendes gép mindenkinek. Mellé még jár neked egy ingyen bérelhető laptop a tanulmányaid idejére és a könyvtárban lehet kölcsönözni laptopot annak aki otthon felejtette de szüksége van rá a nap folyamán. Nem tudok olyanról aki ezeket a laptopokat használná mert ilyen i5 – 8Gb ram gépek ezek, tehát nem a világvége csak vacak. Ja, a pénz erre meg onnan van, hogy jön az EU-ból mert a STEM oktatás támogatva van nem is kicsit. Gondolom a magyarok is megkapják ezt a pénzt csak aztán eltűnik valahová.
 • Prakt
  Mivel nekem is kis gyermekeim vannak, az nálunk is felmerült, hogy mennyit tölthet képernyő elött.
  A TV-től hülyék lettek, ezért büntiből eltiltottuk őket egy hétre. Ez már több mint fél éve. Néha megnézünk küzösen egy-egy mesét (kb két hetente), de szerencsére nincs igényük rá. Helyette építenek, legoznak vagy simán hülyeséget csinálnak 🙂
  Amikor utánaolvasok a témának, sehol nem ajánlják 8-10éves kor alatt a telefont/tabletet.

  2010ben azért szavaztam a fideszre, hogy meghaladják, azt a törzsi gondolkozást, árokásást amit az előző kormány csinált. És egy tényleg polgári magyarország legyen.

  hááát sikerült. Ilyen messze a polgárosodástól még soha nem voltunk.

 • Krokodil888
  baloldal alternatív valósága : és más kedves orbán-ner-putyin imádók (@csgary stb) … Kérem segítsetek, hogy működik a kommentelésetek? Mert ezt nem értem: idejöttök, beöntitek a ner propagandát, mondjátok a kamu számokat a világ legjobb országáról, putyin a béke apostola stb. Mondjátok, h szakadjunk le a baloldali médiáról, de persze hivatkozást a ti oldalatokról azt szinte soha nem írtok ide. Aztán tényekkel, külső hivatkozásokkal megtolva kaptok egy szép riposztot szemből és utána a néma kuss van részetekről. Ilyenkor mi van? Rohantok vissza jelenteni a tartótiszteteknek, hogy ‘Jelentem 2-es erősségű csapást mértem a baloldali kiszámolo blogra! Okozott kár … őőő. De visszatámadtak. További eligazítást kérek!’ ?
  Szerintetetek itt mennyi olvasót tudtok megtéríteni? Vagy csak a posztok száma fontos, mert az alapján írjátok a KATA-s számlát Tóninak? 🙂
 • Incognito
  @ÓTRÉPÉ

  A CIB Eco-t azért az első két évre érdemes megkötni, aztán ha lejár, akkor keresel másikat. Ma már bankot váltani nem nagy macera. Ha többen csinálnák, lennének egész értelmes ajánlatok is a piacon.

 • Néhány korábbi kommentre reflektálva
  Biztos lehet ezt a számítógépes nevelést/oktatást jól is csinálni úgy, hogy hasznos legyen a gyerek számára, és közben ne jelenjenek meg a káros hatások, amik a túlzott képernyő-használatból származhatnak. Ebben egyetértünk. Én a saját gyerekeimnél ezt pont azzal szeretném elérni, hogy minél később találkozzanak monitorral, és ezt nem bíznám akármelyik tanárra az általános iskolában. Pont a számítástechnikát a legkönnyebb otthon és egyedül megtanulni, ha van hozzá eszköz. Igen, vannak hátrányos helyzetű családok, akik csak az iskolában látnak számítógépet. Nem biztos, hogy nekik a több informatika óra kitörési lehetőség, az ő felzárkóztatásuk ennél sokkal összetettebb kérdés. És igen, az online oktatás alsóban nettó szívás, csak 100% szülői felügyelet mellett működik és gyerekenként kell egy gép.
 • iskolai gép
  HP Probook 640 G8 , az iskola tájékoztatója szerint
 • egyefene
  baloldal alternatív valósága

  “Ha nem lenne ilyen erős médiájuk, akkor kb..” már itt elbuktál.

 • IDSx
  naigen, itt megint csak jön az alternatív költség fogalma. egyik nagy tech cégnél, USA fizetésü fejlesztök konkrétan kiszámolták mikor kijött az M1 procis Mac Pro: szük 3 hónap alatt megtérül a befektetés, ha órabéresítik azt, amivel gyorsabban fordítja az új architektúra a kódot, rendereli a grafikát, stb. És ott jóval olcsóbbak ezek a cuccok, jóval magasabb fejlesztöi órabér mellett.

  Én azt szoktam mondani: munkacélra ne adjunk vacakabb eszközt, mint amit az adott munkatárs a saját béréböl, saját igényeire, saját felhasználói szintjéhez venne.

 • IDSx
  gyógypedagógus ismeröseim szokták mondani: a lemaradás már egész kis korban kezdödik ott, ahol a gyereknek nem tudnak játékokat, motorikus készségeket, izom-ideg koordinációt, stb. kialakító eszközöket venni, vagy letudják a nevelést egy tablet+TVvel.

  Rokoni körben van 2 kisgyerek, szülök pár éve nagyon büszkék voltak, milyen ügyesen tabletezik, “elfoglalja magát”. Ma az egyiknek komoly szocializációs problémái vannak, és mindketten komoly finommechanikus fejlesztésekre kell járjanak, a szülök gatyája is rámegy. Megérte akkor az a 2-3 év nyugalom, amíg “elfoglalta magát”, pedig csak a játszótérre kellett volna öket levinni meg néha kivinni az udvarra focizni…

 • IDSx
  Ez a nagy laptop osztogatás kicsit megkésett jó 3 évvel az után, hogy komoly EU-s forrásból rengeteg közoktatási intézményben, kollégiumban, szakképzöben egyébként jó minöségü (vállalati szinvonalú) WiFi hálózat lett kiépítve mindenhol ahol az szükséges, plusz az országos közoktatási gerinc is bövítve lett.

  Igaz, ezt a fidesz egyáltalán nem hirdette sehol, csekély médiamegjelenést kapott, pedig a régi Sulinet óta az egyik legjelentösebb oktatásinformatikai fejlesztés volt. Hja kérem, mert “szemét Brüsszel” pénzéböl épült, ugye.

 • gaborr
  /off
  esetleg megérne egy említést az is, hogy a bankok hogyan fizettetik meg a kamatstopból adódó “veszteségüket” azokkal akiknek van pénzük (cég és magánszemély), de nem kapnak kamatot a pénzükre (vagy aprót, 0.1%-t), hiába van már 3.4%-on az alapkamat.