Heti összefoglaló

A múlt héten említett K alakú recesszió egyik bizonyítéka, hogy amíg a magasan fizetett szakmákban az Egyesült Államokban csak 0,5%-kal több a munkanélküli, a rosszul fizetett szakmákban ez 16%.

Közben a múlt héten is 870 ezer ember jelentkezett be új munkanélküliként, ez még mindig közel háromszorosa az átlagos értéknek és másfélszerese a 2009-es csúcsértéknek is, ráadásul a csökkenés mértéke is szinte leállt, ezek alig jobb értékek, mint a júliusi számok és a múlt hét óta még emelkedett is. A heti 600 dollár munkanélküliségi extra támogatás kiesése sok embert visszakényszerített a munkaerőpiacra, mégsem csökken látványosan a munkanélküliek száma, ami a helyreállás lassulására utal.

Közben a lakossági fogyasztás még mindig 3,8%-kal alacsonyabb, mint januárban. Itt érdekes módon a kisjövedelműek fogyasztása még nőtt is év eleje óta (az extra állami támogatások miatt), míg a magas jövedelműek visszavettek a fogyasztásból, 8,9%-kal költenek kevesebbet. Egyrészt nem tudják elkölteni a pénzt (nyaralásra, étteremre, stb.) másrészt egyébként is kevesebbet költenek a recessziós félelmek miatt.

A kisvállalkozások bevétele több mint 20%-kal esett az év eleje óta és az új vállalkozások száma is 23%-kal csökkent idén.

Egy új felmérés szerint a megkérdezettek 46%-a élt át komoly pénzügyi problémát az elmúlt időszakban és ugyanennyien mondták, hogy legalább egy valaki elveszítette a munkáját a háztartásból vagy legalább csökkent a jövedelme.

A mineapolisi FED elnöke abszurdnak nevezte, hogy olyan törékeny az Egyesült Államok gazdasági rendszere, hogy tízévente a jegybanknak kell megmentenie a teljes összeomlástól. Feltette a kérdést, hogy miért lehet megengedni azt, hogy a nagy cégek máról holnapra élnek és a bankoknak sem kell annyi tartalékot képezni, ami az ilyen viharos időben is elégséges.

Erről a problémáról már többször írtam, például itt is:

Mentsenek meg

(Egyébként ha rajtam állna, adózással venném el a kedvét a cégeknek, hogy annyira kiürítsék a kasszát, hogy néhány hónapra elegendő tartalékuk se legyen. A cég forgótőke-igénye, havi munkabér jellegű kifizetésének és egyéb hasonló mutatók alapján hoznék egy törvényt, hogy ha ezt a pénzt is ki akarnák venni a cégből, az háromszoros kulccsal adózna. Ha itthon 15%-ot kell fizetni a normál osztalék-kivét után, akkor a cég működését hat hónapig biztosító tartalékból 45% adóval lehetne csak pénzt kivenni. Egyből nem élne annyi cég máról holnapra. De ezt csak így zárójelben.)

A bevásárlóközpontokban rekordszámú az üres üzlethelység, 9,8%, ez új rekord és a járvány miatti online vásárlás térnyerése nem is kecsegtet túl sok jóval. Egyre több bevásárlóközpontban már orvosi rendelők, raktárak vannak, de olyan is akad, ahol egy komplett középiskola költözött az üres üzletek helyére.

Egy infógrafika a benzin áráról az Egyesült Államokban az elmúlt 103 évben, mai áron is. A legdrágább az üzemanyag az első világháború után volt, majd csak egy-egy rövidebb időszakra ment 3 dollár fölé, a 4 dollárt 2010-2011-ben közelítette meg újra. Az árakat egy gallonra kell érteni, ami 3,78 litert jelent.

Egy alapos elemzés az amerikai ingatlanpiacról erre, ha valakit érdekel. Ki vásárol, mit vásárol, mennyiért, stb.

Hétfőn a FED elnöke tartott egy beszédet, miszerint a járvány miatt továbbra is minden bizonytalan és kiszámíthatatlan, erre a hírre a tőzsdék nagyot emelkedtek. Igen, jól olvastad, emelkedtek. De ez sem tudta megmenteni a hetet, újra mínuszban zártak az amerikai indexek, de az esés megint csak nem jelentős, inkább érdemes stagnálásnak hívni ezt a teljesítményt.

A lezárások miatti otthonlétben megnőtt a lakosság energiafelhasználása itthon is. A tavalyi évhez képest a fűtés 7%-kal, de ez kevésbé mérvadó, hiszen ez időjárásfüggő. Az áramfogyasztás csak 4%-kal nőtt, leginkább ez az adat az, ami független a külső hőmérséklettől. A G7 cikke erre.

Gondolkodtál már, miért ennyire drágák a szemüvegek? Leginkább azért, mert a lencsegyártás és a keretgyártás 50%-a egy kézben van az egész világon. A CBC cikke erre. Hogyan rendelj olcsón szemüveget cikk erre.

Magyarország a költéseinek 2,1%-át a sportra fordította 2018-ban, ez majdnem háromszorosa az uniós átlagnak (0,8%), de még a második Észtország 1,2%-ához képest is rengeteg. De legalább sokkal kevesebb, mint a megelőző évek 2,4 és 2,5%-a. A G7 cikke erre.

Pénteken belengettek egy új, magánembereknek igénybe vehető napelem támogatást, ami akár 40%-nyi támogatás is lehet az eddigi ingyenhitellel szemben, de ennél többet egyelőre nem tudni.

Újra szóba került a kormány által egyre többször megemlített “minden eddiginél nagyobb lakástámogatási program”, ami annyira kell ennek a túlfűtött ingatlanpiacnak, mint törött szárnyú bagolynak az erdőtűz. A HVG cikke erre.

Az MNB nem akart kamatot emelni most kedden sem, ennek örömére összecsuklott a forint árfolyama, újra megközelítette a 370 forintot az euró. Ettől megijedve fű alatt mégis gyorsan kamatot emeltek, 0,6% helyett 0,75%-ot adnak a bankok betéteire. A forinton ez annyit segített, mint halottnak a beöntés, még mindig 363 forint felett jár az euró. Jó lenne, ha végre valami értelmes lépést látnánk a szakadék szélén való önfeledt táncolás helyett.

Bár sokan mondták, hogy a magyar gazdaságot nem akkor kellene tüzelni, amikor amúgy is túlhevült és egyszer vissza fog ütni, hogy az autóipart és a turizmust ennyire tolják, ezért a túlzottan egyoldalú termelés és szolgáltatás miatt nagyon sérülékeny a gazdaság, most ez is bekövetkezett, amiről Varga Mihály is beszélt a héten, hogy ami eddig előny volt, most az lett a gazdaság hátránya: túl nagy lett az autóipar szerepe és a turizmus súlya is. Hát igen, sokan már évek óta mondják….

Ki gondolta volna? Egy drogérialánc elárulta, hogy a járvány kitörése óta 12%-kal kevesebb ajakrúzst adnak el, viszont nőtt a (női) szemre használt kozmetikumok eladása. (Itt nem közöltek százalékot.) Mindenről a kötelező maszkviselés tehet.

Share

51 hozzászólás

  • domino

    Megkérdezhetem melyik weboldalról szoktál szemüveget rendelni?