Heti összes

Mivel a múlt hét a nyaralásé volt (Révfülöp ugye, csak idén mobilház), ezért a heti összefoglaló kimaradt, de most pótolom.

A magyar gazdaság is rendesen megfeküdt a második negyedévben, éves alapon 13,5%-kal szakadt be a gazdaság teljesítménye, az előző negyedévhez képest pedig 14,5%-os a zuhanás, ami nem tűnik soknak, ha egy aldis leértékelésről beszélnénk, de igazából rengeteg, még közel ekkora visszaesés sem volt az elmúlt 25 évben.

A magyar adat csak egy hajszállal jobb, mint az uniós átlag, amit nagyon lerántott Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia. A környező országok sokkal kisebb visszaeséssel szembesültek: Bulgária 8,2%, Szlovákia 8,3%, Csehország 8,4%, Lengyelországé 8,9%, Románia 12,2%.

Sok amerikai városban nagyot zuhantak a lakásbérleti díjak, főleg a techcégek, olajipar és az egyetemek környékén. Ellenben sok, eddig olcsóbb városban felfelé mentek a díjak, valószínűleg sokan költöztek ezekbe a városokba a távmunka lehetősége miatt. Elég durva látni, hogy például San Franciscoban egy egy hálószobás lakás havi medián(!) bérleti díja a zuhanás után még mindig 3.200 dollár. Cikk erre.

Mivel a bőkezű, heti 600 dolláros munkanélkülisegély-kiegészítés július végével kifutott az Egyesült Államokban, sokan  várták a folytatást, azonban nagyon úgy tűnik, hogy szeptember közepéig abból biztos nem lesz semmi, mivel elkezdődött a nyári szünet az ottani döntéshozásban. A heti 600 dolláros kiegészítés összességében 250 milliárd dollárjába került az amerikai kormánynak.

Amíg tartott a plusz segély, “csak” az emberek 27%-a nem fizette a lakása bérleti díját vagy hiteltörlesztőjét, ez augusztusban várhatóan 34%-ra fog nőni. Ennek következtében várhatóan a 110 millió főnyi bérlő közel 30%-a hamarosan könnyen az utcán találhatja magát.

Három hónap alatt az Egyesült Államokban a kisvállalkozások 20%-a ment tönkre, míg a 2007-2008-as válságban összesen csak 5%. Legjobban a feketék és a bevándorlók vállalkozásai sínylették meg a válságot. Tanulmány erre. A kis vállalkozások eltűnnek vagy a túlélésért küzdenek, a nagyok még nagyobbá tudnak válni.

Az éttermek sem jártak jobban, harmaduk idén végleg befejezi a működését.

Nagy divat lett tönkrement cégek részvényeire spekulálni, az új befektetők ráugrottak mindenre, ami szerintük olcsóvá vált, az sem zavarta őket, ha a cég éppen csődbe ment. Most éppen a Kodakot rántották fel egy kissé, konkrétan két nap alatt közel tizenhatszorosára nőtt az árfolyama, miután valamiért 765 millió dolláros hitelt kapott a kormánytól gyógyszerészeti alapanyagok gyártására. Majd a befektetők némileg észhez tértek és már “csak” közel négyszeres árfolyamon megy a kereskedés.

A Kodak a legnagyobb filmgyártó volt a fényképezőgépek területén, míg a digitális kamerák elterjedése miatt nem kellett csődöt jelentenie 2012-ben.

Eddig elég egyszerű volt az emberek bérezése: ahány órát töltöttél a munkahelyen, annyi pénzt kerestél. Ha túlóráztál, többet kaptál, ha csak hat órában dolgoztál, akkor kevesebbet. Ez most mind felborult a járvány okozta home office miatt, nehezen lehet értelmezni például a túlóra fogalmát, ha otthonról, viszonylag szabad időbeosztásban dolgozol.

Ráadásul nagyon sok helyen a home office miatt nőtt a termelékenység, az emberek produktívabbak lettek csak azért, mert önállóbbaknak kellett lenniük, sok felesleges meetingtől és utazástól megszabadultak és jobban a saját szükségeik szerint oszthatták be az idejüket.

Ideje átgondolni, hogyan kellene az embereket javadalmazni az eddigi idő alapú fizetések helyett. Cikk erre.

Egy másik tanulmány szerint viszont nőtt a munkaidő, méghozzá nem is kicsit, átlag 48,5 percet naponta. Mondjuk ennek lehet oka az, hogy sok embert kirúgtak, így a maradéknak részben át kellett venniük a feladataikat. De ez csak az én feltételezésem, viszont más felmérésben sok munkavállaló panaszkodott erre.

A júniusi német ipari megrendelési állomány nagyot nőtt egy hónap alatt, 27,9%-ot, de még mindig 11,3%-kal el van maradva a februári értékhez képest. Mindenesetre a növekedés mértéke bizodalomra ad okot.

Az Egyesült Államok eladósodottsága olyan ütemben nőtt az elmúlt években (többek között az adócsökkentések miatt is), hogy most már a költségvetés több mint 10%-át fordítják kamatfizetésre, ami több, mint 2007 előtt, annak ellenére, hogy a fizetendő kamatlábak töredéke az akkori értékeknek.

Trump folytatja a kereskedelmi háborúját, egy hónappal a NAFTA szabadkereskedelmi egyezmény aláírása után büntetővámot vetett ki a kanadai alumíniumra, mire a kanadaiak centre pontosan ugyanannyi amerikai termékre vetnek ki büntetővámot a szemet szemért elv alapján. Hogy ez kinek lesz jó, nehéz lenne megmondani.

A gazdagok egyre gazdagabbá válása és a többiek folyamatos elszegényedése egyre nagyobb gond az egész világon. Itt egy érdekes grafikon, ami megmutatja, hogy ez mennyire tetten érhető az adóztatásban is. A munkát terhelő adók folyamatosan nőttek, míg a cégek adóztatása és az egyéb adók aránya folyamatosan csökkentek az Egyesült Államokban. (A payroll tax jelentése erre.)

Egy érdekes eszmefuttatás arról, miért kellene a kukásoknak több pénzt keresnie, mint a bankároknak.

Nem múlik el hét Tesla hír nélkül, most éppen 1 az 5-höz részvény-felaprózást jelentettek be, vagyis augusztus végétől egy mostani Tesla részvény 5 új részvényt fog érni, így szeretnék elérni, hogy még több, kispénzű ember is be tudjon fektetni a cégbe. (Ezt csinálta nemrég az Apple is, elég bevett szokás a piacon, ha túl drága lesz egy részvény.)

Nagyjából ennyi történt a héten.

Share

114 hozzászólás

 • Dörnyei József
  Remélem, az mindenkinek lejött, hogy a US állampapírok kamata maximálva van jelenleg. Ha kamatemelkedés történne, a US azonnal csődbe menne. Tehát nem lesz kamatemelkedés.

  Ez egy tény, amivel érdemes kalkulálni.

 • Gondolkodj
  Ugy latom, itt a legtobben nem ertik termelekenyseg fogalmat es hatasait. A termelekenyseg kb. az egysegnyi koltsegbol, vagy egysegnyi ido alatt eloallitott hozzaadott ertek.
  Jozsi termelekenyse termeszetesen fugg attol, hogy mennyire okos es szorgalmas, de meg inkabb attol, hogy milyen eszkozoket kap a munkajahoz, ill. hogy mennyiert eladhato a termeke. Nagyobb a toke es a technologia hatasa, mint Jozsie.
  A ceg termelekenysege azt tudja megmondani, hogy egy ceg max mennyit kepes fizetni a munkaert, ha muszaj. A ceg hulye lenne ennyit fizetni, ha nem muszaj. Miert nem muszaj annyit fizetni Mo-n, mint No-ban? Mert a teljes orszag (NEM az adott ceg) termelekenysege alacsonyabb a piacon levo tobbi ceg miatt. Igy a tobbi ceg nem tud tobbet fizetni, nem tudja elvinni magasabb aron a munkaerot.
 • Blend Ahmed
  “Aztán jött a SZU bukása, és már nem kellett neki ellentartani, így szabadon lehetett engedni a vadkapitalizmust ott is (bár ez igazából Reagan elnökségével kezdődött).”

  A kapitalizmus válfajai: Az angolszász kapitalizmus modell
  https://www.youtube.com/watch?v=p0o53rhE6N8

 • másik medve
  Ezt hogy érted, kifejtenéd? Szerintem ha kamatemelés lenne, akkor többen vennének magasabb hozamú állampapírt a részvény helyett, ergo az állam finanszírozása meg lenne oldva, az infláció pedig csökkenne mert nem kellene annyi pénzt nyomtatni. Ez utóbbi persze nem élénkítené a gazdaságot, ezért nem lesz kamatemelés, még egy darabig legalábbis. Ezért is magasak a részvényárak, mert az állampapírnak 0 a hozama és ezért There Is No Alternative.
 • firefox
  Nem lehet idehaza sokkal jobb a bérszínvonal szögegyszerű okból. Minél több pénze marad a magyarnak, annál többet költ (vagy rak félre, h majd elköltse nagyobb összegként), és amire költi/költené, az jellemzően mind import-termék. Máris bukik a export/import mérleg és gyengül a deviza és/vagy inflálódik a halálba.
  A német adhat a németnek magas fizut, mert azok a termékek, amikre költene a magasabb megtakarítása mellett, az jó eséllyel mind német termék amit helyben gyártanak, és csak nagyon minimális részben import-termék. Magyarul országon belül marad a megnövelt bérezés, nem úszik át másik országba. MO.-on átúszik. Sajnos eleve a sok multis cég aki gyárt/termel/üzemeltet itthon, az is külföldi tulajdonú. Tehát hiába megyek be vmelyik élelmiszerboltba, talán 1 céget leszámítva mind külföldi tulajdonú (utalják haza a profitot ami ismét a saját hazáját erősíti!)
 • Pampalini
  “Remélem, az mindenkinek lejött, hogy a US állampapírok kamata maximálva van jelenleg. Ha kamatemelkedés történne, a US azonnal csődbe menne. Tehát nem lesz kamatemelkedés.”

  Pont ezen töprengtem a napokban. De mik a lehetséges következmények, forgatókönyvek a következő 20 évre ebből?

 • firefox
  És ez még nem elég, amire rá van nyomva, hogy magyar termék (már ha azt hitted volna, hogy magyar terméket vásárolva segíted a magyar gazdaságot), ott is sok esetben hiába magyar a cég, a cég tulajdonosi köre külföldi!
  Az egész ország a modern rabszolgatartó társadalom mintapéldája. Ahol volt a kezdetek-kezdetén pénz, abból megvásároltak amit lehetett, terjeszkedtek külföldre és szépen felfaltak mindent. Ezt innen visszafordítani csak nagyon-nagyon célzott emberi/állami programmal lehetne, DE most őszintén megvallva, összehoznék a semmiből egy sikeres magyar vállalkozást és kapnék rá egy nagyon jó vételi ajánlatot külföldi tőkésektől, biztos van az a pénz, amire még én is rábólintanék 🙂
  Én pl. programozást tanulok szabadidőmben. Ha sikerül vmi jó app-ot összehozni, legombolom a sok külföldit vele 🙂 A baj csak az, hogy az extra pénzt prémium cuccokra költve ismét a külföldi tőkés járjól
 • Dani21

  Szerintem az élelmiszerboltok veszteségesek, abból meg nehezen tudnak profitot hazavinni (vagy ha mégis, az jelentéktelen, sok ezermilliárd bevételre néhány milliárd).
 • headset
  Az Audi nem azért fizet kevesebbet a munkásainak a magyar gyárban, mint a német gyárban, mert az autógyárban a magyar munkás kisebb termelékenységgel dolgozna.

  Hanem azért, mert Magyarországon úgy általában kisebb a termelékenység (az egy fő által előállított érték). Ezért nálunk a munkások általában minden munkahelyen kevesebbet keresnek mint Németországban. Egyszerűen kevesebb a kiosztható vagy kiharcolható bér.

  Az Audi pedig az átlagos magyar bérszínvonalhoz képest ad egy kis pluszt, ami elegendő arra, hogy kellő mennyiségű munkaerő átáramoljon hozzá. A management a haszon maximalizálására törekszik és erre ez az ésszerű startégia.

 • mehman
  “valahogy a szarul keresőkre mégsem az a jellemző, hogy falnák a könyveket, mert jobban akarnak élni.”
  És azt is megmondom, hogy ennek mi az oka: egyszer már bedőltem ennek a dumának, hogy a tanulás mennyire hasznos meg kifizetődő, így hát beiratkoztam egy egyetemre, méghozzá nem is egy büfészakra, hanem gépészmérnöki szakra. El is végeztem, mellette nyelvet is tanultam, képeztem magamat, mert ugyanezt a demagóg dumát elhittem, mint amit itt leírtál, hogy tanulj, és aztán majd dől a lóvé. Aztán csak lesem, hogy egy félalkesz segédmunkás – 8 általánossal – napi 20000 alatt már nem jön talicskát tologatni, míg én mérnökként 100x ennyi felelősség mellett nem keresek számottevően jobban, azt is csak akkor, ha az éves prémiumot is beleszámítom, ami most a korona miatt kb 0 lesz. Elpazarolt évek,fából vaskarika az egész. Szakmát kell tanulni, mert a multik nem fizetnek.
 • Nemetmulti
  Nemet vs. magyar fizu.
  Tobb kozge diploma utan arcul csapas volt a valosag.

  Nemet autoipari multinal helyezkedtem el, azon az osztalyon ahol pontosan az onkoltsegeket, produktivitast, berkoltsegeket stb. szamoljuk, elemezzuk (controlling, ha ugy jobban tetszik).
  Vezetoi kinevezes elott volt lehetoseg 1 evet nemetorszagi telephelyen ugyan abban a funkcioban dolgozni.

  Nem mondok nagy titkot. A nemet (aki 80%-ban balkan vagy torok volt, de jellemzoen masodik generacios, fluent nemet nyelvvel) atlag gyari melosnak pontosan 2 keze 2 laba es 1 feje volt. Ugyan azokban a munkakorokben ugyan azokat a ciklusidoket es egyeb KPI-okat produkaltak, mint a k-europai kollegaik.

  3x akkora berkoltseggel 🙂 🙂 itthon egy szellemi csoportvezeto kerul annyiba a cegnek, mint kint az atlag kek galleros dolgozo.

  Ez a szomoru valosag… aztan ezt lehet idealizalni mindenfele kozgazdasagi elmelettel… de.:)

 • Dörnyei József
  Re: Medve
  Ha 1%-os T-Bond költségen 10%-ot kell fizetni a kamatra a költségvetésből, akkor mondjuk egy régen átlagos 6%-on már 60%-ot kellene. Ami államcsőd. De még a tavalyi 2%-on is 20% a költség. Az sem öröm, de még fizethető.
  Nyilván ez nem ilyen egyszerű és nem azonnali a hatás, de szvsz. a T-Bond kamata alacsony marad, mert különben államcsőd veszély lenne.

  Egy US államcsődöt senki sem akar. Még a legnagyobb ellenségek sem.

  Szerencsére úgy néz ki, hogy a vírus ellen van egy jó vakcina. Lehet, hogy nem 100%-os, de ha “csak” 95%-os, az már bőven elég. Csak addig kell kihúznia a US-nek valahogy.

  Ha segíteni akarsz a világgazdaságnak, vegyél US terméket, pl. egy új laptopot. 🙂

 • Mankel
  na ne röhögtess már, hogy ezen a blogon eszedbe se jut, hogy egyetemre járni nem csak a tandíj kiköhögését jelenti. Segítek szállás, kaja, szórakozás, tanszerek, buszbérlet, eszközök, Nyelvvizsga!!!… ezek mind ingyenesek!
  Diákhitel ha jól emlékszem 500/per szemeszter. Abból Marcaliból Pestre ki is jön kb 2 hónap. A tandíj kb úgy aránylik ehhez mint az autónál a kötelező bizt vs minden más. Tudom tudom szoctam es ösztöndíj az legyen havi 30 bevétel.
  Levelezőn meg még tandíj is van. Plussz pécsen valamiért minden óra csüt-pén hétvégén nagyon elvétve.
 • Mankel
  igen mindig lekaparom az arcom az ilyen nagyképű dumától.
  De az szinte 100% hogy képzeletbeli bankár barátun egyenes vagy neki lejtő pályán lett bankár. Aztán ebben a stílusban mint te előadja, hogy hát meglehet csinálni 8 óra munka stb stb bla bla.
  Vagyis hegynek felfelé 50 kilós csomaggal nehezített pályán te is elérheted amit én. Miért nem teszed? Mert lusta vagy!! Hát látod 10000 próbálkozóból Pistnek sikerült! Miért nem vagy Pisti?!
  Jah hogy a bankárok pénzéből (is) csináljunk felvonót ami elvinne félútig? KOMMUNIZMUS!
 • TSubi
  Van szerencsém német multinak dolgozni.

  Hogy a szakszervezetnek mekkora szava van ?
  A német üzemet, amint lehetett átállították 3-ról 1/1,5 műszakra, mindenkit megtartottak Kurzarbeit-on.
  Lassan letellik a fél év, és nagyon nem tetszik nekik hogy a kelet-EU-i üzemek már 80-90%-on termelnek, ők meg maradtak úgy. Eddig amit elértek: létszámleépítés csak akkor lehet, ha a többi európai üzemet is arányosan érinti. vállalatcsoport szinten a következő 2 év beruházásait bevétel arányosan kell elosztani az üzemek között.

  Másik: német beszállító kommunikálta, hogy a kurzarbeit miatt csak csökkentett kapacitásra fogad megrendeléseket. Állítólag a vezetés megegyezett a dolgozókkal hogy a támogatásokat maximálisan kihasználják …

  Melyik magyar szakszervezetnek sikerült bármi hasonlót elérnie ?

 • Mankel
  mi ez hülyeség, hogy a cocializmusban nem volt senkinek semmije? Mármint a lakásán az autóján meg a hétvégi házon felül? Fix anyagi biztonsággal? Szerinted miért vágyik vissza oda a lakosság fele?
  Szakmunkás Bélánknak miért is jó, ha Csányinak adót csökkentünk hogy még magasabb profitot realizálhasson?
  Minden bezzeg országban a jóllét annak köszönhető, hogy szociál demokrácia volt meg ilyen olyan osztogatás a gazdagabbakat jobban súlytó adókkal. Fordítva ülsz a lovon a nagyon gazdag csányi nem okoz gazdagabb szakmunkas bélát (vagy csak marginálisan) míg a gazdagabb szakmunkás béla nem azonnal de középtávon sokkal gazdagabb Csányit okoz. Fizető képes kereslet….
 • Mankel
  igen ennek a megoldása a folyamatos és masszív minimálbér emelés. A hatékonytalan céged vagy kihullanak vagy fejlesztenek így pedig nő a termelékenység.
 • Nacionalista

  Így már értem


  Van itthon is társadalmi mobilitás, vagy egy tucat példát tudok mondani a környezetemből, ahol proli háttérből feljebb lépett valaki a középosztályba. Többek között én is. Azt nem kell várni persze, hogy a kukás fia bankár legyen a wall streeten, de az unokája már lehet az. Ha zavar ahol te tartasz, akkor keress olyanokat akik onnan indultak mint te, de feljebb értek. És nézd meg mit csinálnak másképp mint te.

  @mérnök/melós kérdésre
  Mérnök lehetsz 50 évesen is (sőt, akkor keresel a legjobban), kőműves már nem. Én is számolgattam már, hogy ha 18 évesen elmentem volna szakinak akkor ma anyagilag előbbre tartanék mint így diplomával. De sokkal jobban élvezem a mostani munkám, nekem megérte.

  A fiamnak fel fogom tudni vázolni a két út előnyeit hátrányait, majd eldönti neki melyik a jobb.

 • D

  20*20.000 = 400.000.
  Meglehetősen viztos vagyok benne, hogy gépészmérnökként havi br. 400k bőven elérhető. Bónuszként pedig a szakmunkásokkal ellentétben sokkal kisebb eséllyel rokkansz le.


  250k/hónap kiadás egyetem alatt? Tudom, hogy pesten magas a lakhatás költsége, de ez azért komolytalan.

  Érdekes megfigyelni, hogy itthon mennyien mondogatják, hogy ‘szakmát kell tanulni’. Pont itthon mutatható ki az EU-ban a legjobban a magasan képzett emberek bérelőnye.

 • Giorgo
  Úgy gondolom, hogy nem az a lényeg most, hogy mit hozott a tegnap a mának, hanem, hogy mit hoz a ma a holnapnak. Lehet látni, hogy továbbra is egyre nagyobb lesz a távolság a szegények és gazdagok között. Egy kapitalista társadalomban az ingyenes, jó minőségű oktatás lenne a kulcs. Motiválni kellene az átképzési hajlandóságot és növelni a vállalkozási kedvet. Ráadásul a pedagógusokat is meg kellene fogni, mert sok lesz a pályaelhagyó és aki nyugdíjba fog menni. Lehet látni, hogy a magyar gazdaság a legsérülékenyebb a régióban. Sajnos nem látni jelenleg azokat a programokat, amik ezen változtatni szeretnének.
 • matetoth

  Az a baj, hogy te ülsz fordítva a lovon. A szocializmus kirakatpéldánya azért bukott meg, mert nem volt fenntartható. Ha mindenkinek lehetne háza, nyaralója, meg autója, akkor még ma is szocializmus lenne. Meg persze kényelmesen felejtsük el, hogy hány embert vittek kényszermunkatáborba, hányan nem tanulhattak tovább, mert “kulákok” voltak a szülei.

  Ugyanígy, attól lesz több egy országban, ha a produktív embereket nem zavarjuk el magas adókkal meg mindenféle egyenlősdivel. Ebből fog jutni a szakmunkásnak, Csányinak is. Az alternatíva, hogy elviszi a pénzét és az állam baromságokra költi. Szuper…

  Gondolom nem nagyon jártál egyetemre (koli 11650 volt pár éve, most sem lesz 20k felett Budapesten). Egyetemista tud dolgozni mekiben vagy gyakornokként, de a diákhitel is elég. Mit szeretnél még?

  Nem akarsz áldozatot hozni. Neked jár?

  És ezt az államra bíznád? Komolyan?

 • matetoth

  bocsi, még mindig 11650
  old.uni-corvinus.hu/fileadmin/user_upload/hu/kozponti_szervezeti_egysegek/adminisztrativ_igazgatosag/files/Szabalyzatok/II_SZMSZ/III_HKR/2_HTJSZ/HTJSZ_6._melleklet_Kollegiumi_dijak_kollegiumi_teritesi_dijak_200201.pdf

  oké, nem mindenhol ilyen olcsó, de 30-ból lakás kijön, afelett meg ne akarj már angol királynőt játszani. Most akkor megéri egyetemre járni, vagy mégsem annyira jó mindenkinek bankárnak menni?

 • Cartman

  Én nem is feltétlen egyetemre gondoltam könyvek alatt, hanem vállalkozásra, önfejlesztésre. Én is beszoptam az egyetemet (villamosmérnöki kar), aztán inkább megtanultam programozni és vállalkozni is.
  Festőként, villanyszerelőként is csak vállalkozóként fogsz számottevőem jobban keresni, de ez mindennel így van.
 • Cartman

  Érdekes, én tucat számra tudnám sorolni neked az ismerőseim, akik nem felszopással/gazdag családba születéssel/szuperképességekkel jutottak oda, ahova, hanem szorgalommal, kitartással, de biztos vagyok benne, hogy neked ezt nem venné be a gyomrod. A szavaid alapján az összes sikeres ember gonosz de minimum nem maga miatt, hanem vmi isteni csoda / mások cidázása miatt lett sikeres. Sok sikert ilyen felfogással az életben.

  Az egyetemet amúgy nem csak Pesten lehet elvégezni, és nem csak nappalin (utólag már én is levelezőn végezném, mert ott még a szakmában is használt tudást tanítják csak, a felesleges sallang ki van vágva belőle).

 • Cartman

  Ja, olyan jó világ volt a cocializmusban, hogy mindenki a vadkapitalizmusba próbált szökni. 😀
  Volt biztos munkahelyed, ellenben munkád már nem sok volt, meg úgy tennivaló sem általánosságban, ezért az ország nagy része alkoholista lett. Hát igen, a csúnya kapitalizmusban azért néha dolgozni is kell, nem elég bejárni a munkahelyre és kávézgatni meg sztorizgatni sajnos.

  Ha átlagbéla nem vásárolna össze mindenféle faszságot, akkor pont ugyanúgy megélne, mint a cocializmusban, de inkább jobban. Cocializmusban is 3 tv, mobil + otthoni internet, mindenkinek mobiltelefon, családonként 2-3 autó volt? 🙂

  Tessék szépen mondani, mennyi pénz is maradna átlagbéla zsebében minden hónapban, ha 1 vezetékes telefon lenne, 1 tv 5 csatornával, 1 szakadt kocsi állna a kis ház előtt, ha nem a legújabb mobilra cserélné a régit fél évente?

 • usespanner
  Firefox,

  Tény, hogy igazad van, egyet is értek veled (egy Aldiban 50%-ban német/osztrák termékek vannak), de a kérdés továbbra is az, hogy miért ott gyártatnak, és miért nem Mo-on.

  Miért osztrák nápolyit eszünk, amikor van magyar is? Az olcsóbb, vagy jobb, mint a magyar.

  Gondolkodj,
  Én is így gondolom, hiába termelékeny a magyar munkás, ha kevés a kutató, mérnök, informatikus és gépész, akkor nem tudunk több autógyárat átcsábítani.

  Ha 10 ennyi mérnök lenne, 10x annyi autógyár épülne, és ha tizedannyi kukás lenne azokat felválthatná az olcsó ukrán/szerb/örmény/albán munkaerő.

 • Nagy Pál
  A kukás gyereke elvégzi a sulit kitűnőre.
  A cég vezetési körébe tartozó emberke gyereke elvégzi kettesre.

  Melyik kerül jobb pozícióba? Melyiket veszik fel egyáltalán a céghez?

 • Joy
  Hallottad-e egyetem alatt azt a kifejezést, hogy kapcsolati tőke? Nálunk volt olyan oktató, aki szinte minden előadás alkalmával sulykolta ezt belénk.
  A példádat NAGYON egyszerűsítve, ha (csak) szakmát tanulsz, akkor a baráti köröd (most épp jól kereső) félalkesz szakik fogják alkotni.
  Felsőfokú végzettséggel (inkább) értelmiségi baráti köröd lesz, akik közül páran egyre jobb pozíciókba kerülnek az évek során, ahogy akár te is. Szakmunkásként egyre kevésbé motivál már a kétezredik lakás burkolása vagy festése. Viszont egyre fontosabb lehet, hogy tudsz-e inni nappal a közelben fröccsöt. Ha megszorulsz, a barátaid ilyen munkákat ajánlanak, hisz ők is ezt csinálják.
  Mérnökként nagyobb mozgástér, több pozíció elérhető, és a vezető beosztású barátaid is más minőségű munkával tudnak segíteni.
  Szerintem Miklós tanácsadásának, illetve a blognak is a kapcsolati tőke az egyik fő “bevétele”
 • matetoth

  a rossz cégvezető cége tönkremegy (ez sulitól független). A jó cégvezetőé általában szárnyal. Szerinted mennyire számít, hogy ki volt az apja? Az egyik valószínűleg kultúrálisan jobban fog tudni beilleszkedni, az ötös tanulónak meg munkabírásban, kitartásban lesz előnye.

  Ki fog nyerni?

  A jobb, és ez a fontos! Nem hogy milyen családból jön!

 • Mankel
  Ühümm én meg több tucatszám tudnám sorolni azokat akik azért nem tanultak/tanulhattak tovább mert a családjaik nem tudták már gimnáziumot se finanszírozni! Akkor most mit is mondtunk? kb semmit ?
  Te azt nem érted, hogy a társadalom elég nagy % vagyis az alsó 4 kereseti deciliensből esélytelen, hogy bankár legyen. 5-7 között megterhelő de nem megoldhatalan. 8-10 között isten se ment meg, hogy bankigazgató legyél.
  Az esély teremtés pedig normális ingyenes oktatással elérhető olyannal ami a mordori orkokból is elfogadható eséllyel csinál kőműves orkot. Ez pedig biza drága.
  Nem kommunizmus az, hogy ennek érdekében a felső 7-10 decilienstől jövedelmet csoportosítunk át ezekre az alrendszerekre. Persze ez ellen ez a csoport kapálózik mert kapzsi és a jó adó az amit más fizet(ez többség) mert ennek konzerválása és a verseny csökkentése jó neki.
 • Dani
  # bankár vs. kukas cikk:
  Szerintem nem feltétlenül igaz az az összehasonlítás, hogy “szemetet szedni mindenki tud”. Egesz életemben 4kor kelni, 12 órás műszakot letolni, cipekedni és mindebből családot eltartani nem TUD mindenki. Én bekattannék és alkesz lennék 2-3 év után, tönkremenne a gerincem stb., ha 70ezer dollárt keresek vele, akkor is. Ugyanez igaz a segédmunkásra, kőművesekre is.
 • Mankel
  igen én is tudom, hogy van csak úgy gondolom a MO fenálló rendszer nemhogy nem segíti egyesen gátolja.
  Mint ahogy az adórendszer is a gazdagabbakhoz irányít át forrást a szegényebbektől.
 • Zabalint

  Csak szólok, hogy a felső 3 jövedelmi decilisben Magyarországon még egészen csórók is benne vannak, ha onnan átcsoportosítasz, azt leginkább olyanok fogják megszívni, akik a magyar alkalmazottak derékhadát adják, ha az átcsoportosítás miatt csak harmaduk lelép az országból, akkor nem lesz mit átcsoportosítani.
 • D

  Elég szélsőségesen érvelsz. Egyszer 250k/hó kiadást emlegetsz, egyszer pedig a társadalmi mobilitás korlátait. Ez utóbbiban van igazsag. Egy zsákfalu telepéről rettentő nehéz kitörni (kezdve a szocializáció okozta hátránnyal, folytatva az anyagiakkal).
  Biztos vagy benne, hogy a szocializmus alatt tényleg jobb volt? Szerintem inkább csak mindenkinek szar (igaz ilyen téren talán egyenlőbb). Mindenkinek lakása, nyaralója, kocsija volt? Ezt te sem gondolod komolyan?
 • Nagy Pál

  Fél évszázada létezek ezen a bolygón. Sajnos az ideálisat nem sűrűn tapasztalom.
  Minél nagyobb egy cég, annál jobban torzul. Egyre többen akarnak a zsíros falatból, semmi munka befektetéssel.

 • Arturia

  Így van, ahogy mondod, és az ember egy idő után rájön, a történelem során ez sosem volt másképp. Teljesen mindegy, milyen az uralkodó ideológia, lehet akár kommunista is, az elit mindig fenn akarja tartani az elit státuszát, hogy élvezze a rabszolgák/szolgák/jobbágyok/parasztok/munkások kiszolgáltatott helyzetéből adódó előnyöket.

  Hányan vannak a blog olvasói közül, akik ne akarnának csupán “passzív jövedelemből” megélni, úgy, hogy minden piszkos és fárasztó, de feltétlenül szükséges munkát az általuk egyébként lenézett “prolik” végeznének el helyettük, akik “nem voltak elég szorgalmasak, hogy továbbtanuljanak” ?

 • Mankel
  jah mert a liberálid kapitalizmusra aztán pufók angyalkák és puhi kiscicák a mentalitása a jellemző. Egy olyan rendszerben ami törvenyszerűen 10 évente összedől aztán rinyál egy kis kommunizmusért hogy őt aztán most tessék megmenteni. Békeidőben meg csak hagyják békén. Igazi verseny nem igaz? Ha nyerek nyerek ha vesztek te állod cehhet vagyis nyerek. Persze csak ha too big to fall. Ha kicsi esetleg közepes vagy (arányaiban többet is adózol) akkor tönkremehetsz.
  Jobb mint a szocializmus bizonyos aspektusaiban igen bizonyos adpektusaiban meg sokkal roszabb.
  No a havi 250 lehet sok de a 150 már reális. Nem alkudozunk körtét a körtével el lehet végezni a közgázt Kaposváron is de az nem ér annyit mint a Pesti. Meg mind a kettő nappali hisz innen lesz a kapcsolati tőke ami lehet többet ér mint a papír.
 • Öreg Patás
  Az oktatás finanszírozására csak annyit mondok: Gyöngyöspata
 • Nacionalista
  Nem kell szélsőségekben gondolkodni. Cigánysorról bankigazgató az tényleg embertelen nehéz (biztos volt rá már példa itthon is, de nem ez a reális forgatókönyv). De pld. cigánysorról egy tisztességes jól kereső kőműves azért az egy megugorható léc ha akar valaki dolgozni. Aztán a fiát már küldheti egyetemre, és abból már az lesz aki csak akar.

  És igen, a lecsúszás is többgenerációs. Egy link gyereket még megment apuka pénze a nyomortól, de ha a link gyerek gyereke is link abból már nem lesz igazgatósági tag. De elárulom neked, ez nem magyar sajátosság, a világ már csak egy ilyen hely.

 • Zabalint

  Hozzáteszem még, ha szimplán átcsoportosítasz jövedelmet, azzal nem azt éred el, hogy majd a szegényebbek közül többen tanulnak tovább, hanem azt, hogy kevésbé fogják érezni, hogy ez szükséges. Amire szükség van, az nem ez, hanem az ösztöndíj rendszer, hogy a szegényebb családok tehetséges gyerekei is tanulhassanak a felsőoktatásban.
 • iorgoszkimindigénekel
  Én is azt gondolom, hogy az alulról érkezett komoly hátrányban van (egyébként erről a Barabási értekezett is), még pedig a hozott mintái miatt. Azokat szörnyen nehéz felülértékelni. Rövid távon működhet egy karizmatikus ember jelenléte, de hosszú távon csak belső átértékeléssel lehetséges, az pedig elég nagy meló, mind az alany, mind egy segítő, például pedagógus részéről. A jelenlegi oktatási rendszer pedig nem igazán erre a munkára van kihegyezve. Aki önállóan megcsinálja, annak jár a reszpekt.
 • Bystander
  Anelkul, hogy barhova is allnek, hadd meseljem el az en erdekes helyzetemet.
  A XII. keruletbe jartam altalanosba, majd a X. keruletbe szakkozepbe. Ket tarsadalmilag nagyon eltero kozeg volt.

  Az altalanos iskolai ismeroseim kozul aki elment egyetemre, kivetel nelkul mind nagyon gazdagok lettek, es mindnek hatszele volt. Apuka bankar (Mato), vagy autoszalonja van (Baumg), epitesi vallakozo, tobb nagykovet es ilyen-olyan diplomata is van kozottuk.
  Van aki jogi osztalyt vezet a kormanynal.
  Sok kozuluk 6-8 ev alatt vegezte el az egyetemet, es mar altalanosban sem volt egy eszkombajn, pl. amikor ausztriai sielesen petardat dobott el a szobaban 12 evesen.

  A szakkozep utan ott Kobanyan mindenki egyetemre ment, kb. 80 ismerosom van onnan. Talan kettot tudok mondani aki 1M netto korul keres, a tobbi mind 400-600netto. Kivetel nelkul idoben es jo jegyekkel fejeztek be a tanulmanyaikat.

 • matetoth

  azt hiszem összekevered a korai nyugdíjat/ passzív jövedelmet a tespedéssel.

  Egy produktív embert (aki megteremtette a passzív jövedelmét), soha nem fogsz tudni rávenni semmittevésre. Nem képes rá. Éppen ezért lett “gazdag”.


  a too big to fail egy nagyon veszélyes, mérgező ideológia. Remélem hamar kikopik, mert ilyet értelmes ember nem akar. A helyes a “too big not to fail” lenne. Valamiért bugyuta politikusok nem akarják. Ezekre akarnál többet bízni? Komolyan?

 • Sándor
  “Melyik magyar szakszervezetnek sikerült bármi hasonlót elérnie?”
  Annak van ereje, ami mögött állnak emberek. Ott se úgy lett szakszervezet, hogy a jóistenke egyszercsak megteremtette. De itthon a Gabit választom meg SzSz vezetőnek mert jófej, vagy a Tomit mert öt éve is rá szavaztam és múltkor küldött kolbászt.

  “itthon egy szellemi csoportvezeto kerul annyiba a cegnek, mint kint az atlag kek galleros dolgozo”
  Egyrészt a megélhetési költség is kétszer annyi mint itt, bár még mindig több marad a németországinak így
  Másrészt akkor tessék odamenni
  Harmadrészt, akkor kell itt csinálni ugyanilyen hatékony céget, mégis a magyar embereknek többet fizet. Ja, hogy azt a magyar vállalkozó se fizeti ki a magyar dolgozójának?

  Inkább azon kellene gondolkodni, hogy a német cég miért tartja ott Németországban a gyárat, a fizut meg normális magasságban a köznépnek is. Jószívből?

 • Mankel
  az átcsoportosítás alatt azt értem hogy felfejlesztem az alrendeszereket oktatás, ingyenes tömegközlekedés egészségügyi ellátás, közmunka program, rendes ösztöndíj rendszer, ingyenes diákhitel stb.
  Ehhez a szemelyi jöv adó reformmal, tao beszántásával már találtam is 850 milliárdot.
  Vagyonadóval bürokrácia csökkentéssel presztizsberuházas visszafogással lesz még 3-400 biztos 1200 milliárddal már lehet mit csinálni.
 • Sándor
  Mi számít jobban, a születési társadalmi helyzet, vagy a szorgalom/tehetség? Lehet erről vitatkozni saját benyomások alapján, csak nem érdemes. Erre vannak társadalomtudományok.

  tarki.hu/sites/default/files/trip2018/025-046_Toth-Szelenyi_felso_kozeposztaly.pdf

  “nálunk annak ellenére alacsony a mobilitás szintje, hogy nem különösebben magas a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke”
  “hogy mennyire határozza meg a szülők társadalmi-gazdasági helyzete a gyermekek esélyét arra, hogy magasabb kompetenciaeredményeket érjenek el, Magyarországon különösen rossz a helyzet.(…) A szülők gazdasági, társadalmi és kulturális indexének az értéke a tizenöt évesek matematikaeredményeiben fellelhető variancia több mint harminc százalékát magyarázza, ami az összes OECD-ország közül a második legrosszabb, és jelentősen eltér az összes országra számolt mintegy húsz százalékos átlagtól.”

 • Zabalint

  Máris rossz úton jársz, ha az SZJA-ból akarsz így pénzt nyerni, nem tudom olvastad-e a KATA-s cikkek alatt a kommentfolyamot, a progresszív adóztatással csak azt éred el, hogy az is keresni fogja a kerülőutakat, aki eddig nem kereste, vagy lelép egy másik országba. Emellett ez esetben eleve nem a leggazdagabbaktól veszed el a pénzt.

  A másik oldala pedig a mostani formában nem működik, ha mindig mindent az állam közvetlenül akar megoldani, akkor épp hogy a jobb kapcsolati hálóval rendelkező tehetősebbek fognak belőle többet felmarkolni. Pl. a gazdag vállalkozó gyereke kap szoctámot, koleszt, a tehetősebb jut előbbre az egészségügyi várólistákon, az állami oktatás által kitermelt legjobb iskolákba is a tehetősebbek gyereke fog járni. Ja, és a diákhitelt felveszik a tehetősebbek és arbitrázsolnak vele. Minél nagyobbra hízlalod az állami költségvetést, annál inkább így lesz.

 • Miklós
  Elolvastam a tanulmányt, ami közhelyeken, statisztikai adatokon és a nyilvánvaló tényen mást nem is közöl. Ez valószínűleg egy megrendelt tanulmány arra h. betömjék vele emerek száját. Nem közli az (át)rétegződésnek a valódi okát, ami a magasabb hozzáadott étéket előállító munkahelyek megszűnésével magyarázható, illetve nem tárja fel az átrétegződés ciklikusságát sem, ami, a jelek szerint, 3-generációnként történik. Valamint, azt sem hangoztatja, hogy ez egy mesterséges folyamat. Az Y generációba tartozók (már akik nem vándoroltak el) tanúi lehettek/lehetnek mindennek.
 • a bolti dolgozó családja
  @mankel: Szegény Sípos János sportriporter mondta mindig a bicikliverseny közvetítésénél,hogy” Nem azért marad le mert erős!” Ha a pénz ennyire meghatároz mindent akkor a lottónyertesek miért nem alapítanak vállalatbirodalmakat és dinasztiákat? Hiszen annyi pénzük lesz,hogy a felső tízezerbe kerülnek! Nem a butaság,lustaság,nagyzolás a baja az alsó decilisbe tartozóknak?
  A félalkesz munkás nem fogja fel,hogy a pia lassan megöli és változtatni kellene? Nem,inkább 1-2 doboz cigi meg 4-5 sőr és már oda is van napi 4000 Ft, ami egy év alatt majdnem másfél milla.Amit be is lehetne fektetni és szép lassan fel tudná magát küzdeni.
  Úgyhogy aki nem erölteti meg magát,lusta,nem képes késleltetni a vágyai beteljesülését, a mánál tovább látni az felőlem éhen is halhat!
  És én is kb. a 6. decilisben vagyok.
 • Mankel
  ezt a topicot nem nyitom meg mert szétszedi kommentmezőt. A megszüntetése anno 500 milliárdos lyukat ütött és extra terhet rakott a minimálbérre. Ami azért nem jó vagy igazságos.