Hírek a nagyvilágból sokadik rész

Nem könnyű nektek megfelelni. Az egyik azt kérdezi, miért van szó a világeseményekről, a másik azt, miért nincs több hír róla. Miért írok erről vagy nem írok arról.

Már rég leszoktam arról, hogy mindenkinek meg akarjak felelni, de egye kutya, nézzük, mi újság a nagyvilágban.

Amiért nem írtam mostanában róla, mert igazából semmi újság nincs.

A jó hír, hogy egyelőre nem kell tartani a járvány második hullámától, a rossz hír, hogy azért, mert rengeteg országban jobban tombol az első hullám, mint valaha.

Nem is igazán értem, miért gondolták az emberek, ha ugyanazt csinálják, amit a járvány előtt, akkor most más lesz a végeredmény, ha továbbra sincs se védőoltás, se gyógyszer.

Az USÁ-ban többen fertőződnek meg, mint bármikor, de ugyanez igaz a szomszédban is, mint Horvátország, Románia, Bulgária vagy Szerbia. (Horvátországot különösen keményen érinti a válság, lévén a GDP 30%-a a turizmusból szokott jönni.)

Öröm az ürömben, hogy legalább a halálos áldozatok száma visszaesett, a veszélyeztettek jobban vigyáznak magukra. (Egyes okos politikusok véleményével szemben nem azért nő a fertőzések száma, mert többet tesztelnek. De ezt csak zárójelben.)

Az amerikai munkanélküliségi adatok is csökkentek júniusban, már csak 11,1%, bár ez még mindig a legmagasabb érték az 1929-es válság óta. Az új munkahelyek 30%-át az újranyitó éttermek és szállodák adták. Állami alkalmazottnak továbbra sem jó lenni, a nagy leépítések után is csak 33 ezer új munkahelyet teremtettek az anyagi gondokkal küszködő állami és szövetségi intézmények.

Mindemellett 1,4 millió ember jelentkezett be a múlt héten munkanélküli segélyre.

A július végén kifutó munkanélküli támogatás hiánya talán több embert kényszerít vissza a munkaerő-piacra, akik jelenleg többet keresnek munkanélküliként, mint alkalmazottként. (Erről cikk itt.)

Már az embereknek szánt “helikopter-pénz” (ti. mintha helikopterről szórnának pénzt az emberek közé) második fordulóját tervezik az Egyesült Államokban, az első alkalmával 1200 dollárt kapott a legtöbb embert, ami közel 250 milliárd dollárjába került az országnak.

A sok költekezés eredménye, hogy a deficit várhatóan 3,7 ezer milliárd dollár lesz idén, ami elég kemény összeg. A teljes magyar költségvetés éves összege 69,7 milliárd dollár, ennek 53-szorosa az amerikai hiány, csak úgy az összehasonlítás végett. Persze már 2019-ben is sikerült összehozni egy szerény ezer milliárdos hiányt, hála a 2017-es nagyvonalú adócsökkentésnek.

De hát nincs miért aggódni, ez a hiány már elég nagy, hogy vigyázzon magára. Különben is, az új közgazdasági iskola szerint nem kell törődni olyan hülyeségekkel, mint államadósság, majd a jegybank nyomtat pénzt, amiből felvásárolja az államadósságot és problem solved. (A legtöbb fejlett országban már a jegybank birtokolja az államadósság 30-50%-át) Ha majd emelkedik az infláció, akkor elég növelni az adókat és kész. Elég egybites gondolkodás, hasonló a közgazdasági könyvek “adott egy minden mástól független ország, ahol csak két terméket állítanak elő” típusú okfejtéseihez, a gond csak az, hogy ennél a való világ egy icipicit talán komplikáltabban működik. De erről most nem akarok többet írni.

Azt azonban egyre többen aggódva figyelik (már akik nem osztják a fenti iskola véleményét az államadósság nagyságának figyelmen kívül hagyásáról), hogy a nagy pénzszórást miből fogják finanszírozni az államok. Az egész világon nőtt az államok finanszírozási igénye, kérdés, hogyan sikerül majd ezeket kielégíteni és mi lesz ennek az ára.

A “V-alakú” helyreállást nagyjából elfelejthetjük, ha minden jól megy (ami még erősen kérdéses), akkor 2022 vége felé kerülhetünk oda vissza, ahol voltunk 2019 végén. Erről a Bloomberg egy jó cikke erre.

“Természetesen” a tőzsdék tovább szárnyalnak, egyszerűen nem tudnak süllyedni. Az S&P 500 amerikai tőzsdeindex 3.170 ponton jár, alig a mindenkori rekordja alatt. De ez sehol nincs a Nasdaqhoz képest, ami már lényegesen magasabban jár, mint a válság kezdete előtt.

Kína csak elfoglalta Hong-Kongot, megsértve ezzel az aláírt szerződést, miszerint 2047-ig fennmarad Hong-Kong jogrendje az egy ország-két politikai berendezkedés elve alapján. Elég durva lépés volt még egy diktatúrától is, kérdés, lesz-e kihatása a világgazdaságra.

Bulgária és Horvátország csatlakozott az ERM II (Európai Árfolyam-mechanizmus) rendszerébe, ami azt jelenti, ha csak nagy gebasz nem történik, akkor két év múlva a mostani árfolyamon bevezethetik az eurót.

A magyar jegybank mindenki meglepetésére a várt emelés helyett tovább csökkentette a forint alapkamatát két hete. Ha a cél a forint gyengítése volt, akkor sikerrel jártak, közel 10 forintot esett a devizánk az euróhoz képest. Ha igazak a hírek, júliusban megint csökkenteni akarnak, de ezt majd még meglátjuk. Aki igazán vakmer bátor, az szélviharban is mer széllel szemben pisilni. Néha nagyon úgy tűnik, tényleg nincs árfolyamcélja a jegybanknak, csak az a lényeg, minél gyengébb legyen a forint.

További magyar hír, hogy az államháztartás hiánya nálunk is rendesen elszállt, már az éves terv ötszörösét sikerült összekapálnunk fél év alatt, ami nem túl meglepő a jelenlegi helyzetben.

Január elsejétől itthon minden üzletben lehet majd elektronikusan fizetni. Az elektronikus fizetés nem egyenlő a bankkártyás fizetéssel. Ha az üzlet továbbra sem akar kártyát elfogadni (mert az számára drága), elfogadhat azonnali átutalást is, aminek a költségét a vevő állja.

Végre elkezdtek rendet rakni a lakóházak részben hotellé alakítása ügyében, jövőre az előzetes tervek szerint csak 120 napra lehetett volna kiadni lakásokat hotel jelleggel, a legújabb hírek szerint a kormány az önkormányzatok kezébe akarja adni a döntést, így előfordulhat, hogy városonként, sőt kerületenként más lesz az előírás. Hamarosan megtudjuk, mi lesz a végső törvény. Egy biztos, most nem nagyon fognak kapkodni a befektetők a belvárosi lakások után.

Amint írtam az elején, igazán nem történik semmi. Semmi nem oldódott meg, semmi nem lett súlyosabb, a gazdaságok nyitásával jobbak lettek a gazdasági mutatók, de a fertőzés is erősödött, amint mindkettő várható is volt. Meglátjuk, mi lesz, egyelőre úgy tűnik, kivárás van a világban, igazi nyárközepi uborkaszezon.

Share

170 hozzászólás

 • ragazzo-fortunato
  Az Airbnb lakáskiadás kapcsán sok érdek ütközik és szerintem elérte azt a léptéket a jelenség, ahol számottevő fájdalmakat okoz a társadalomnak a lakásbefektetők korlátlan kiszolgálása a már sokszor leírt módokon, ugyanakkor butaság lenne vitatni az Airbnb hasznát. Valamiféle egyensúlyi állapotra törekvés nem lenne ördögtől való szabályozói beavatkozással, de ez a fűnyíróelv mentén szabályozás szokásos módon megintcsak egy elefánt a porcelánboltban 🙁 Mondom mindezt úgy, hogy részemről csak a hátrányait élvezem az Airbnb-nek Budapesten.

  Tucatnyi más megoldást el tudok képzelni, a lényeg, hogy az üzletszerű lakáskiadást kellene hűteni kicsit úgy, hogy ne szüntessük meg a piacot. Mondjuk azt csinálnám, hogy a rövidtávú lakáskiadást licenchez kötném. Évente X nap alatt (legyen 30?) a licenchez jutás kvázi automatikus, úgyhogy aki csak mellékest akar keresni, csinálja bátran […]

 • ragazzo-fortunato
  […]. Aki ennél többet akar, azt kezeljük úgy, mint professzionális befektetőt és támasszunk komolyabb követelményeket. Teszem azt, az ilyen üzleti licencek számán legyen mesterséges korlát, mint sok számos helyen a taxilicencek esetében, vagy gondoljunk akár az… ühm, gondolásokra. A korlátokat területileg lenne célszerű kialakítani, pl. kerületi szinten. Az érvényességük legyen limitált, mondjuk 1-3 év, hogy lehessen egészséges forgás a piacon. A licenceket nyílt aukción értékesítsék az önkormányzatok. A megnyert licenc ne legyen továbbértékesíthető (ti. a másodpiacból nem az önkormányzatok profitálnának).

  A helyi kormányzat így elszámolható a választók felé (ti. nem érdekük túllőni a kezelhető mértéken), helyben keletkeznek bevételek a sérülő érdekek kompenzálására (haha) és a piac is életben marad.

 • usespanner
  ,

  Amikor MÁP/ingatlanról írsz, akkor egész hasznosak a kommentjeid.

  Maradhatnál mindig a racionális megközelítésnél.
  Az időskori halálozás hosszú távon megdobja a GDP növekedést, mindegy, hogy dohányzás vagy covid19 az oka, mert a nyugdíjkassza felszabadul.

  Az, hogy KisMiska hetekre lélegeztető gépre kerül, borzasztó a családnak de a gazdaság köszöni szépen, pont nem érdekli.

  A brazil fertőzöttségi mutató nagyon alacsony, még a lakosság 1%-át sem éri el. Ez sem érdekli a gazdaságot.

  A valóság az, hogy a vírus megállítása társadalmi és nem gazdasági kérdés, mert az áldozatok alig több, mint 5%-a aktív kereső.

  A helyes kérdés: ha velünk marad a koronavírus 2050-ig és meg akarjuk érni a 80éves kort, vajon hogyan tudunk másképp védekezni ellene, mint ahogy eddig tettük?

 • Karesz
  Érdekes egy Tesla-hívő érvelését is olvasni (nem értek hozzá, nem tőzsdézek), szerinte is a cég részvényeinek ára nem tükrözi a cég jelenlegi teljesítményét, a tőzsde egyszerűen a jövőben várható értékét árazta be (hogy ez meg mennyire reális/irreális, azt mindenki maga döntse el időgép/kristálygömb hiánya miatt). positech.co.uk/cliffsblog/2020/06/12/tesla-in-2020-a-good-investment/
 • Medve
  Tudom, h nem sokat számít, de én lelkes olvasója vagyok ezeknek a híreknek. Elképesztően jól, akár laikusoknak is érthető módon össze tudod foglalni az aktuális híreket. Naponta olvasnám ezeket az írásaidat…

  Kár, hogy a magyar (illetve már nem csak a magyar) gazdasági hírekkel kapcsolatos oldalak/blogok is a kattintásvadász bulvár irányába mentek el, ahelyett, hogy ha nem is csak a tényekre szorítkoznának, szakmai véleményt közölnének. Sokszor már a címek és bevezetők miatt nincs is kedvem a linkekre kattintani.

  Mióta felfedeztem a blodog, a magyarok közül csak a te írásaid és Zsiday cikkeit követem, a blogján. Csak így tovább!! Több ilyet pls, amennyire az időd engedi! 🙂

 • Kiszamolo
  Közben nincs megállás, a Tesla lett az új bitcoin.

  Jelenleg a Tesla piaci értékelése 286,4 milliárd dollár, eladott autók darabszáma kb. 380 ezer 2019-ben, veszteséget termelt.

  A világ két legnagyobb autógyára felváltva a Toyota és a VW.

  Toyota piaci értéke 174,8 milliárd dollár, eladott autók száma 10,74 millió autó 2019-ben, nyereség 22,46 milliárd dollár.
  VW piaci értéke 72,39 milliárd dollár, eladott autók száma 10,94 millió autó 2019-ben, nyereség 14,03 milliárd dollár.

  De ez még mindig kevesebb, mint a Tesla értéke. Még megvehetjük a Fordot is ennyi pénzből:

  Piaci érték 24,26 milliárd dollár, eladott járművek darabszáma 2,4 millió, éves nyereség elég szerény volt, de legalább pozitív.

  A három autógyár is kevesebbet ér együtt, mint a Tesla egymaga. Még mindig maradt közel 10 milliárd dollárunk költőpénznek….

  De megint a Tesla a téma, úgyhogy itt a vége.

 • attila
  @skrilly Hihetetlen hogy neves közgazdászok sem tudják pontosan mi lesz ennek az emelkedésnek a kimenetele, de ti tudjátok 😀
  A piac egyértelműen túlárazott, csal egyelőre a befektetők többsége ezt nem veszi tudomásul, érdekes mikor sokan az mondtuk 20-30%-os esésnél hogy itt már vásárolni kell márciusban akkor mindenki óva intett hogy “ez most teljesen más, ebből nem lesz gyors emelkedés, ez még megy jóval lejjebb is, stb.” akkor senki nem mondta azt hogy alulárazott a piac 😀 A befektetői hangulat pillanatok alatt el tud romlani és akkor majd minden nagyon-nagyon túlárazott lesz mindenki szerint, ez a pillanat előbb-utóbb eljön, mert a koronavírus vissza fog térni ezt minden józan eszű ember látja és akkor újra lesznek korlátozások, meg halálozások, meg lesz usa választás is és nem úgy tűnik hogy trumpnak áll a zászló, bidenre is hatással van a nagytőke, de nem annyira mint trump
 • Én is akarok kommentelni...

  Én majd szeptember 16-án mondok véleményt a Tesláról, mert a Battery Day, ha tényleg hoz majd valami nagy dobást, akkor kihathat az általad említett 3 dinoszauruszra is, de remélhetőleg az élet minden részére, nem csak az elektromos autózásra.

  Végére egy poén: a szomszédom fél évet bírt együtt élni az új i3-asával, majd inkább visszatért egy 2-es diesel bömbihez… De azt mondta nem adja fel: 10 év múlva újra kipróbálja a teljesen elektromos autókat.

 • headset

  “A helyes kérdés: ha velünk marad a koronavírus 2050-ig és meg akarjuk érni a 80éves kort, vajon hogyan tudunk másképp védekezni ellene, mint ahogy eddig tettük?”

  A józan észt kellene használni egyéni és hatósági szinten is.

  Például gondol arra valaki, hogy ha egy szórakozóhelyen hangos a zene, az megnöveli a fertőzésveszélyt?

  Csak annyi kellene, hogy ami az egyik ember száján vagy orrán kijön az ne kerüljön be a másik ember szájába, orrába, szemébe. Ez megvalósíthatatlan a 21. században?

 • naa
  Zsiday majd két hónapos cikke még mindig aktuális valóban: zsiday.hu/blog/nyitnik%C3%A9k
  Semmi nem történt, csak nagy a gazdasági gáz, tehát mehet minden, kocsmázni, stb.
  A maszkviselés betartása egy vicc. Voltatok mostanában pl. a Balaton parton? Tegye fel a kezét, aki látott 1 db maszkot. Én nem láttam part menti büfét / éttermet se, ahol a kiszolgálón lett volna maszk. Mennek a programok, egy a szerencse, hogy a szabadban, és hogy bennünket alig legyintett meg a vírus eddig.
  “Túl vagyunk a csúcson”, úgy, hogy a reprezentatív felmérés szerint nullaegész valahány százalék kaphatta el (addig) összesen? Vicc.
  A magyar pontosan úgy nyaral és bulizik most, mintha semmi se történt volna, és ha komolyodik a helyzet, akkor is pont ez lesz.
  , nem értem, miért írod, hogy az FFP3 maszk másokat nem véd… Ez a légszűrős maszk jobban véd téged, mint egy sima, de attól még mást is, nem?
 • naa
  Még egy gondolat: eddig munkába stb. nem mentek sokan, de ne már, hogy a nyaralás elmaradjon, most nyaral az egész világ, lesz ami lesz… Olyan nincs, hogy nyaralni nem megyünk, csoportostul, sorbaállva, egymás nyakában a parton…

  A gazdaságról: Sajnos az adósság és a megtakarítások elinflálása az egyetlen kiút ennek a világgazdaságnak, ezért én se várok tartós áreséseket úgy általában (kivéve pár buborék, youknowwhat), a pénznyomda nagy úr.

  De a tőzsdén főleg a partvonalon vagyok én is – igaz, most nem is nézem, más dolgom van – fura, hogy a T*sla újabb szárnyalásáról is a Kiszámoló blogról értesültem… Ezerötszáz azért nem semmi ár, na. Naaaaaa….

 • Sunhelios
  Joe
  az airbnb jelentőségét túlbecsülik. Mindenki jól döntött a kp-vel, csak a csúnya rbnb felvitte az árakat… Persze. Látni, hogy itt is a csökkenést azok várják, akiknek már égeti a zsebét a kp, annyira venni akarnak.
  Valójában az ingatlanárak a 20-30 éves trendben ott vannak, ahol kb az infláció / állampapírhozamok. Nyilván van néhány kiemelt lokáció, ahol nagyobbat ment az ár a turizmus miatt. Ha te épp ott akarsz venni ingatlant (ötker, VII), akkor jól jársz a rbrnb lehetséges korlátozásával.
  Az átlaglakás árára nagyobb hatással lesz a felrobbanó infláció, a jövő évi, és a következő tíz éves minimálbéremelés és átlagbér emelkedés (már ha nem akarunk gyarmat maradni). Mikor ifjú voltam akkor is nagyjából 80-100 havi munkabért kell adni egy átlaglakásért, meg most is.
  Szóval hacsak nem a Király utcában akarsz lakni, vagy egyéb túlhájpolt helyeken, akkor nagy árcsökkenésre ne számíts.
 • Kiszamolo
  Én is, a mókás két dolog: a GM már bejelentette másfél hónapja az egymillió mérföldes akkumulátort, illetve hogy mindjárt készen van.

  Senki nem hallotta meg. Bezzeg ha a Tesla mondja, hogy majd valamit bejelent majd ősszel, egyből ugrik az árfolyama 500 dollárt.

  A másik, hogy a Tesla nem gyárt akkumulátort, de ez senkit nem érdekel. Eddig a Panasonic-kal nyomatták, aztán összevesztek, Kínában már nem is adott nekik aksit.

  Most a CATL-tól és az LG-től veszik az aksikat a kínai autókba, mint akárki más.

  De utolsó hír, nincs több komment a Tesláról.

 • LSV
  Szerintem arra gondolt, hogy az FFP3 membrános maszk, ami befelé szűr ugyan, ezáltal a viselőjét megvédi, de kifelé nyitja a szelepet mely a szűretlen kilégzett levegőt kiengedi.
 • stingy
  Az FFP3 kilégzőszelepes, ezért ha vki elkapta, de még tünetmentes és nem tud róla, akkor a szelepen keresztül a vírust is “kilélegzi”, amitől meg a befelé nem szűrő sebészmaszkok nem védenek meg. Viszont mivel lassan mindenki az állán, nyakán, derekán:) viseli a maszkot, ezért szvsz érdemes ilyet venni.(amíg lehet kapni…)
 • V
  isten ments hogy taxis licensz rendszeru legyen az airbnb is! Eddig is problema volt a tularazott taxi szolgaltatassal, ugyanez tortenne az airbnb-vel is es vegul a fogyaszto szivna meg. Horror taxi arak vannak Budapesten meg megy az ugyeskedes a taxisok kozott, kosz nem kell meg egy ehhez hasonlo allami szabalyozas masik teruletre is
 • P. G.

  Az FFP3 maszkon kilégzéskor kinyílik a szelep, a levegő, amit kifújsz, szűretlenül áramlik ki. Egy textilmaszk is jobban véd másokat.

  Más kérdés, hogy kb. 3-6 óráig működik megfelelően, azon túl megint a sima maszk is elég, hacsak valaki nem cserélgeti új maszkra mindig. (A munkám miatt használtam, utcára, boltba soha nem mentem benne.)

 • Bonnie
  Offtopic!

  Hetek óta meg akarom kérdezni hogy mi a vélemény arról hogy a kormány kiszorta a diplomakat.(volt cikked arról márciusban h mindenki szerezzen diplomat.valtozott a véleményed?)szerinted ez a lépés mennyire degralalja le a papirt?s milyen hatassal lesz a munkaerőpiacra?
  Őszintén nekem kicsit bántja az egom hogy volt csoporttarsak szorjak tele a f*ce falat a diplomaképekkel 8 évvel végzés utan,mert meghozta a postás,én meg leraktam 2nyelvvizsgat.

 • Kiszamolo
  Bonnie, az első Fidesz kormány vezette be, hogy kötelező a nyelvvizsga, a harmadik kivezette….

  Nem tudom, miért csinálták, azért biztos nem, amit mondtak.

  De olyan nagy tragédiának nem látom. Akinek kell a szakmájához a nyelvtudás, annak úgy is kell, ha nincs nyelvtudása, a diplomáját is a hajára kenheti, egy óvónő meg eddig is elvolt anélkül, hogy külföldi szakirodalmat olvasott volna (amihez egyébként is kevés egy középfokú nyelvvizsga.)

 • Kiszamolo
  Ok, hogy kinyílik, de attól még ott van a zár. Ha hangosan beszélsz, köhögsz, tüsszentesz, szerintem sokkal jobban bent tartja a cuccot a maszk alatt, vagy körül, mint egy lebegő sebészi maszk. Amit ráadásul minden második ember úgy hord, hogy az orra és a fél szája kivan belőle, mert nehogymá’ bárki megmondja neki, mit csináljon.

  Ha ő bunkó akar lenni, akkor ő bunkó lesz.

  Az a gumilap a szelepen akkor is ott van, amikor kilélegzel és lassítja a levegő útját. Ráadásul az egy kicsi lyuk az egyébként szorosan záró maszkon.

 • usespanner
  “Csak annyi kellene, hogy ami az egyik ember száján vagy orrán kijön az ne kerüljön be a másik ember szájába, orrába, szemébe. Ez megvalósíthatatlan a 21. században?”

  Pont erről van szó, egyetértek!

  Tegnap voltam partyn, mindenki közös tálból chipsezett. Szükséges ez? Dehogy!
  Majd lementünk egy táncos helyre, összevissza keveredtek az azonos színű fröccsös műanyag poharak.

  Megkülönböztethettük volna alkoholos filccel? naná!

 • MihályfalfiMihály
  Az meg van, hogy a PCR egy gyártástechnólógia és nem alkalmas tesztelésre, diagnosztizálásra a feltalálója szerint? Ha jól emlkszem a cikkből kiderült, hogy eredetileg 10.000$ -ért megvásárolta az ötletét tőle a saját munkaadója, aki szabadalmaztatta és eladta a technológiát az egyik neves gyógyszeripari cégnek, akik piacra dobták a PCR alapú “teszteket”, mint diagnosztikai eszköz.

  Itt van egy interjú a PCR technológia feltalálójával:
  The Corona Simulation Machine: Why the Inventor of The “Corona Test” Would Have Warned Us Not To Use It To Detect A Virus cutt.ly/1pbRbu4

  Ha ez így van, akkor az egész PCR alapú tesztelés értelmetlen és manipulácóra alkalmas a népesség, gazdaságok szorongatására és bármilyen területen ahol ezt jónak látják a hatalmon lévők. Jómagam nem a vírus jelenlétét kérdőjelezem meg, hanem a rengeteg PCR “diagnosztizált” pozitív fertőzöttet.

 • bobi
  maszk tema: En a tavaszon FFP3-as, szelepes maszkban nyomtam. Ha jol telelihegtem (1.5 ora bevasarlas pl), lattam, ahogy kilegzeskor permetezem ki a szelepen az apro viz (nyal-) cseppeket.
  Szal az nem igaz, hogy “Ha hangosan beszélsz, köhögsz, tüsszentesz, szerintem sokkal jobban bent tartja a cuccot a maszk alatt, vagy körül, mint egy lebegő sebészi maszk”.
 • emberes
  Nem minden FFP3-as maszk szelepes. Tekintve, hogy pl. sima orvosi maszk esetén bőven történik beszívás/kifújás a maszk széle és az arc között, annak helyes hordása esetén sem 100%, hogy nem fertőzöl másokat. (Ha esetleg lenne tard az olvasók között: nem 100%, de közelít ahhoz, tehát hordjon mindenki maszkot.) A lényeg, hogy emiatt ne legyen rossz érzésed.
 • Treil

  Le kell nyelni a békát. Itt leginkább az igazságtalanság hogy rengetegen ráköltöttünk szép pénzeket magánórákra, akár több nyelvvizsga próbálkozásra hogy legyen diplománk, most aki kisujját sem mozdította annak az ölébe pottyant, persze az ettől függetlenül lezárt felsőoktatási képzést követően.
  Igazságot meg ne keress. Mi most felvettük a babavárót, akinek meg pár évvel ezelőtt született gyermeke ugye nem kapott ilyen kedvezményt. Ellenben ők lehet hogy 2016-ban még tudtak ingatlant vásárolni elérhető áron.
  Főnököm is most lett diplomás. 🙂
 • Incognito
  Ha már ingatlan. Az ingatlanárak a környéken még mindig eléggé fent vannak, viszont többfelől lehet hallani, hogy a bérleti díjak feleződtek pár hónapra. Most kezd minden visszaállni megint a normál kerékvágásba, hogy az üzletek nyitnak, az egyetemisták pedig elkezdtek albérletet keresni. Egy bevásárlóközpontról azt hallottam, hogy végig elkérte a teljes bérleti díjat, több üzlet le is húzta végleg a rolót. Láttam bezárt üzletet is, ahol a bérlő meg se jelent az átadásra, ezt az üzlethelyiség ajtajára ragasztott értesítőn olvastam. Van olyan étterem is, ami a bezárások óta se nyitott ki, kérdés, hogy valaha is ki fog-e. Szerintem akik már eddig is vegetáltak, és nem lettek megmentve, azoknak a vírus most megadta a kegyelemdöfést.
 • gaborr
  Még a 120 napos AirBNB korlátozásra visszatérve egy percre. Nem tudom van-e statisztika arra, hogy az AirBNB lakások éves kihasználtsága eléri-e a 33%-ot (azaz 120 napot), de félek hogy többség nem éri el, vagy ennek közelében van maximum. Szóval ez a korlátozás, nem korlátozás… De majd az önkormányzatok eldöntik mit akarnak.

  120 nap azt jelenti, hogy ha egész évben ugyanolyan forgalom van, akkor minden 3. nap van valaki a lakásban. Mivel valószínűsíthetően, amikor rossz idő van (pl. tél) a 0 felé konvergál a kihasználtság, inkább úgy jön ki, hogy minden másnap van valaki a lakásban. Emiatt fog ugyanúgy tovább folyni az AirBNB-zés, és senki sem fog megválni a jó kis kiadó lakásától.
  Ha idei évet nézzük, most hónapokig nem jött senki, tehát innentól a szezon végéig majdnem fullon mehetnek ezek a lakások.

 • sanyi
  bonnie, azokra a diplomakra nyomhatnanak gyarilag egy LE feliratot…
 • skrilly
  Chris Ciovacco azért elég jó nevű alapkezelő, az elemzései a mai napig megállják a helyüket. Ő még márciusban is bullish volt, csak annyit mondott a mélypont közelében, hogy ha hamarosan nem fordulunk, akkor baj lesz. Végül fordultunk, és a mai napig nem dőlt meg a teóriája, miszerint egy 2013-tól 2035-ig tartó hosszú távú emelkedő trendben vagyunk (az idei esés pedig egy 1987 tipusú krach, ami után ugye 13 év emelkedés jött).
  Túlárazott a piac. Milyen mérce alapján? Ciovaccio szerint semmi extrém nincs a P/E rátában. Akkor meg mitől is olyan egyértelmű, hogy túlárazott?
 • Szabolcs
  Kiszamolo
  2020-07-12 at 10:39

  Kifelé gyakorlatilag semmit nem véd. Ha akarod, ragassz rá egy “normál” maszkdarabot, és akkor “jófej” is voltál.
  Amúgy én azt olvastam, hogy sokáig véd, max eltömődik, és nehezebb lesz a légzés, de a hatékonysága nem romlik. tehát ha nem glettelés csiszolására használod, akkor elég sokáig működhet.

  Tényleg nem tudom miért ez lett, hogy kötelező hordani. Ésszerűbb lett volna azt mondani, hogy aki igényli, annak adnak ffp3-as maszko(ka)t olcsóé/ingyé, és aki hülye/bunkó, az magára vessen. Most az van, hogy aki nem ilyen, az magára vessen 🙁

  Nem, nem vagyok parás, csak nem értem az embereket: másnak számít, nekik tulajdonképpen mindegy, akkor miért reagálnak úgy, hogy ja, akkor lesza…om. És ez van máshol/mással is (pl. autópálya belső/középső sáv), és ez a dühítő.

 • Sunhelios
  A szelepes maszkban az a jó, hogy tudsz vele célozni: kiválasztasz egy random unszimpatikus egyént, a szemébe nézel, és szép erőteljesen hosszan kifújod felé a levegőt. A szelep kinyit és a koncentrált sugár lőtávolságon belül garantáltan eléri. Lőhetnéd sörétes fegyverrel is, csak az engedélyköteles 🙂
 • Pallos Levente

  És sem a munkáltatója, sem a vevő, sem bármely ország engedélyező hatósága nem ért hozzá, csak ő egyedül? Kicsit furcsának tűnik.
 • attila
  Nyertél, igazad. Van. Toljad bele a részvényekbe a pénzt, hisz 2035-ig emelkedni fognak! Én azért nem fogom bocs.
 • veres

  Ne irigyeld a most munkaerőpiacra lépőket. Aki válság idején lép be, extrán szív, alacsonyabb bérrel kezd és a tanulmányok azt mutatják, (átlagosan) évtizedekig nem is éri be azokat, akik a tetőpont közelében kezdtek. És a legrosszabb, hogy ez ellen az égvilágon semmit se tud tenni, egyszerűen rossz évben született.

  A nyelvvizsga meg annyira sokat nem számít: multiknál nem jutsz át a szűrőn ha nem vagy stabil.

 • Szakértő
  AirBNB szabályozás témához. Én is értelmetlen dolognak tartom ezt a szabályozást. Épp annyira értelmetlen, mintha azt szabályoznák, hogy az év hány napján lakhatok a saját lakásomban, vagy az év hány napján használhatom a saját fogkefémet. Baromság.
  Azt fogják elérni vele, hogy a lakáskiadók keresnek “okos” megoldást. Az értelmetlen szabályokkal az a baj, hogy nem lehet betartani és betartatni.
 • ex-tücsök
  Szerintem azt a statisztikát a kevés bérrel beragadók és az azután sem sokat kérők húzzák le és nem törvényszerűség az akkor születettekre nézve.
  Sajnos a legtöbb statisztikára igaz, hogy nem értelmezi a korrelációkat és ok-okozati összefüggéseket, csak kihányja, hogy akik akkor kezdtek, azoknak végig kevesebb az átlagos bére.
  Biztos vagyok benne, hogy ha valaki a válság után vált és ott normális bérigénye van, akkor megkapja. Lehet 2 lépcsőben, de a következő fellendülés idején csak rajta múlik.

  Nem látom miért ne lehetne a bérigénye a fellendülésben kezdők és a válság előtt kezdő, azóta tapasztaltak között, ami reális.
  Ismerek én is olynokat (nem reprezentatív nyilván), aki beleragadt rossz bérbe, rosszkor kezdve, vagy gyakorlottként a kezdő alatt keresőt, de minden esetben lenne lehetősége, csak fél és ezárt lehúzza az átlagot.
  Btw pont az előző válság alatt kezdtek 🙂

 • Panafan
  Kiszámoló!

  Csak, hogy az igazságot is olvashassa a fórum közönsége: egész konkrétan a Panasonic gyártja a cellákat a Tesla specifikációi alapján és az autógyártó készít ezekből akkupakkokat. Egyébként ha nm így lenne a nagy autógyártók miért nem pacsiznak össze a Panasoniccal, hogy adjanak már nekik végre normális aksit? Mert ugye jelentős a hátrányuk ezen a téren.

 • Pana
  “Én is, a mókás két dolog: a GM már bejelentette másfél hónapja az egymillió mérföldes akkumulátort, illetve hogy mindjárt készen van.”

  Idézek:
  Nem is kellett sokat várni, hogy a General Motors (GM) is bejelentse, hogy “szinte készen” van a hasonló, egymillió mérföldes akkumulátor technológiával. Bár határidőt nem említettek a közleményben, ez az új akkumulátor technológia kobalt-mentes elektródákat és szilárd elektrolitot fog használni, és gyors töltésre is alkalmas lesz.

  Az a GM aksi még sajnos nagyon nincs gyártásra készen, míg a T-é már kis sorozatban gyártva lesz szeptemberben, ez azért különbség. Amúgy is az energiasűrűség sokkal fontosabb.

 • Endre bá
  “Szegény kocsmárosok, 20 év kemény munkájával lezüllesztették az egész kerületet a rengeteg odavonzott részeg disznóval egész Európából, most meg tessék, mi lesz szegényekkel, hogy fognak tovább gazdagodni? Ja, hogy végre tudnak aludni az ott élők? Se üvöltözés, se hányás, se szarkupacok az utcán, se hajnal háromkor vonszolt gurulós bőröndök a gangon?”

  Gondolom Te a Gozsduról beszélsz, de az csak egy része Budapestnek. (Megjegyzem nem volt nagyon mit ott lezülleszteni.) Miért kéne bezárni egy Újlipótvárosi, Belvárosi vagy budai lakást emiatt? Ha a házak csak lakáscélra valók, akkor gyorsan be kell zárni a földszinten lévő kocsmákat, éttermeket, boltokat, de a lakásokban lévő ügyvédi irodákat, könyvelőket és fogorvosokat is!

 • Lakáspiac

  Ezek még mindig nem konkrét számok. Nézzük inkább konkrét számokkal, mi mennyire reális: Bp-en az éves átlag airbnb napi bérleti díj 53 EUR. Ha csak bruttó 5% hozamot szeretnénk elérni (nem nettó, és pláne nem reál), akkor évi 120 nap mellett egy 44,5M HUF-os lakást kéne tudni ennyiért kiadni. A jelenlegi ingatlan hirdetési árakat nézve (mit kínálnak most 44,5M-ért) ez igencsak nehéz lenne.

  Ugyanezt a 44,5M HUF-os lakást hosszú távra bruttó 5% hozamért (még mindig nem nettó, pláne nem reál) évi 11 hónapos kihasználtsággal számolva havi 200k HUF-ért kéne kiadni. Hirdetési árakat megnézve (pl. milyen lakást kínálnak 200k/hó-ért, vagy egy 44,5M-ért hirdetett lakáshoz képest azonos paraméterűt azonos helyen mennyiért kínálnak bérlésre) ez is igencsak nehéz lenne.

  Egy következtetés maradt: a jelenleg 44,5M HUF-ért kínált lakásokból vásárolni rossz üzlet. Ebből lesz az árcsökkenés

 • skrilly
  ez a stratégia eddig is milyen jól bejött. Az elmúlt 4 évben volt egy Nasdaq duplázás, de hát Kiszámoló megmondta, hogy túlárazott, így az igazából nem is számít. Ne vegyél ezután se semmit, várjad a Nagy Visszaesést, egyszer majd csak megjön. Csak hinni kell benne. Ha erősebben hiszel, akkor hamarabb eljön. Ha meginognál, csak gyere fel erre az oldalra egy kis lelki táplálékért.
 • Lakáspiac
  Fogalmunk sincs, hogy az airbnb-t túlbecsülik-e vagy sem. Majd kiderül. Amit tudunk (bárki megnézheti bármikor a hirdetési portálokon): az azonos paraméterű és lokációjú lakások eladási és kiadási hirdetési árai kb. bruttó 3% éves hozamot adnak ki. Feltételezhetjük, hogy nem a kiadási ár van rosszul belőve, mivel egyrészt nem szokták a kiadók tömegesen úgy benézni a helyzetet, hogy túl olcsó bérleti díjat kínálnak :), másrészt a bérleti piacon sokkal gyorsabb a feedback, mint az eladásin. Ez pedig azt jelenti, hogy az eladási árak nem versenyképesek más befektetésekkel.

  Budai hegyvidéken, ami nem az a klasszikus airbnb vidék, olyan hirdetésekkel lehet találkozni, amelyeknek még a szövegébe is beírták, hogy lakás kiadó értékének 1-2%-áért. Ilyen nincs: ha csak annyiért veszik ki, akkor az nem a valódi értékének, hanem csak a más hasonló lakások hirdetési árainak az 1-2%-a.

 • Joy
  Hallottam egy pletykát érdekességképpen. Van ország, ahol a doki fizet embereknek zsebbe, hogy vallja magát a páciens koronavírusosnak. (Nem Magyarországi, nem USA-béli sztori) Az illető kap egy kis zsebpénzt, a doki meg elteszi a teszt, vagy az érte járó állami támogatás árát, és meg sem hal senki, mivel valójában egészséges emberekkel duzzasztják az esetszámot. Aki benne van, jól jár, mások szívnak, de ez utóbbi senkit nem érdekel.
 • Kiszamolo
  Joy, elég hülye pletyka, mert a koronavírusosnál minden államban karantén van meg kontaktkutatás.

  Ha már valaki csalni akar, akkor kiír ultrahangot vagy vérvételt és nem végzik el. De ez így egy hülye kitaláció. Még Afrikában sem működne.

 • Kiszamolo
  Panafan, attól a Panasonictól, aki most éppen a Toyotának csinálja az aksikat, mióta összevesztek a Teslával?

  Autóaksit kb. 5-6 gyár tud gyártani a világon és mindenki tőlük vásárol. (Pana, CATL, Lg, stb.)

  Egyetlen különbség, hogy csinált egy vegyesvállalatot a Pana és a Tesla. Amiért összevesztek, az egyszerű: a Tesla, mint autógyár minél olcsóbban akarja venni az aksit, hogy az autókon többet keressen, a Pana meg drágábban akarta volna adni, mert ráfizetéses volt neki azon az áron aksit gyártani.

  Ezért inkább szétváltak. A Tesla nem képes önmagában aksit gyártani autókba, de más autógyár sem.

  Még sokat lehetne írni a többiek elmaradásáról meg a Tesla állítólagos előnyéről, de nem fogok. Vallással szemben nincs értelme észérvekkel vitatkozni. Bármilyen aksigyártó bármit bejelenthet, el sem ér a hír az emberekhez.

 • pottyos

  szia, érintett vagyok a témában, 2010-ben voltam pályakezdő. nemcsak az a baj a válság alatt kezdéssel, hogy az adott pillanatban nincsenek jó bérek, hanem az is, hogy nagyon lecsökken az esélye annak, hogy a képzettségednek megfelelő munkában szerezz gyakorlatot. Évekig dolgoztam asszisztens jellegű munkakörökben aprópénzért, mert ez volt, pedig azonnal belevágtam a váltásba, amikor láttam, hogy az eredeti szakmámat leültette a válság. Teljesen máshogy alakulhatott volna a karrierem, ha nem 28 évesen vagyok pályakezdő az új szakterületemen. És igen, 10 év után érzem azt, hogy kb. kiköszörültem a nehéz indítást – bérszínvonalban, mert vagyonban / megtakarításban szerintem csak 20 év múlva… ha egyáltalán.
  És ez csak a gazdasági veszteség, nincs benne a munkanélküliség mentális terhe, az anyagilag évekig vegetálás, a munka melletti tanulás miatti állandó kimerültség stb.
 • Miklós
  “Biztos vagyok benne, hogy ha valaki a válság után vált és ott normális bérigénye van, akkor megkapja”.
  Én nem vagyok biztos benne, ugyanis a munkaadók is tudják, hogy ha valaki tartósabban beragadt egy rosszabb állásba, akkor nem is volt lehetősége fejlődni, mert sosem került kontaktusba olyan technikákkal/technológiákkal amelyek őt elvileg kiemelhetnék egy magasabb szintre. Minden esetre nagy hiány esetén előfordul az amit írsz, de általában az illető nem jut magasabbra, mint az átlag, így a lemaradását valószínűleg sosem fogja behozni (főleg nem az IT szektorban), mert mire beérné a többit, jön az újabb válság. Ezt ellensúlyozta valamennyire a KATA, de nyugdíjaskorban ez is vissza fog köszönni az alacsony nyugdíj formájában, ami igencsak megnehezíti majd a vagyonmegtartást.
 • Husz Janos Puszita
  Azt olvastam, hogy a tőzsdék el fognak jelentéktelenedni mint a világháború után. Logikus, hogy ha a megvásárolt értékpapír mögött nincs megfelelő fedezet/hozam akkor az értékpapír szóból eltűnik az “érték” és marad egy darab papír. Ugyanigy az elinflalt számlapénz is veszít a csereértékéből. Biztosan lehet a tőzsdén továbbra is nyereséget elérni, de már nem a cégek nyereségeről van szó, így nem ad eligazodási pontot a piacokon, egyre inkább hasonlít a sportfogadáshoz. Legalább a buki nem töri el a lábadat. 😀

  Az USA-ban a demokraták el akarják törölni a nagy cégek adókedvezményét, ha nyernek a választáson. Én biztosan kivarnek ha tozsdeznek, mint ahogy a nagy befektetők is azt teszik. Ülnek a partvonalon és várnak.

 • valaki I.
  Kiszámoló nem gondolkodtál még valami TESLA 0-24 poszton ahol forever kiélheti magát mindenki? Neked nem is kellene belefolyni legfeljebb annyit moderálni, hogy anyázás vagy hasonló ne legyen. Aki akarja olvashatja vagy “oszthatja az észt” pró és kontra. És így akkor egyéb témák alól is lehet könnyebben kikopnának a teslás hozzászólások.
 • Ernő

  Szerintem amúgy egész Mo-nak ez nagy problémája, hogy nem beszélünk jól idegen nyelvet, nagyon jó szakmai tudás van de sajnos pont a nyelv miatt hiányzik a kibontakozás lehetősége külföld felé. Azonban a nyelvvizsga nem sokat ér ha nem használja valaki akítvan a nyelvet akkor 4-6 év alatt úgyis elkopik a tudás és ennyi. Az hogy mi angol piacra dolgozunk kb az emberek felét el is vágja a munkától amit csinálunk 🙁

  Egy kicsit személyes vonatkozás, hogy asszonynak azért nem volt diplomája mert az ő évfolyamán még közép szaknyelv kellett, de a következő évfolyamnak már ki lehetett váltani felsőfokkal. Neki méltányossággal sem engedték, mondván Ő még úgy kezdte el… és 8 év anglia után brit-magyar állampolgárként tuti biztos, hogy jobb tudása van most mint aki letette 8 éve a szakmait és azóta egy mondatot sem beszélt, persze tudom.. az akkor kellett volna most meg most van 🙂

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.